Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 19:54   #661
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
ja zakładam ze względu na post "jakby mi kazali kupić ksiażkę zamiast kwiatów to bym kupiła harlequina w kiosku"
no wlasnie, ale nie wiemy czy pm tez nie sa tacy, to rodzina, nie?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 19:57   #662
motyla
Zakorzenienie

Gadka o tej historii jest tak bezsensowna i jalowa, ze ja odpadam. Szkoda mi baterii w komie.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:09   #663
uniperfect
Rozeznanie

U nas daje się bombonierki + plus koperta. Niektórzy jeszcze kwiatki dają, ale rzadko. Wina nikt nie kupuje, bo to za drogi wydatek. Za 20 zł dobrego wina nie kupicie. Książek też nikt nie daje. Książki, które ja lubię czytać kosztują przeważnie 40 zł. Też nie tani wydatek. Dość, że koperta , sukienka, dodatki naszyjnik itp, buty, fryzjer to spory wydatek to jeszcze bym miała wino kupować Nigdy. Bombonierki dobre kosztują 14 zł . U nas w takich cenach kupują. Na jednym weselu gdzie byłam młodym się kupowało kupon totolotka a na drugim zeszyty , kredki dla dzieci czyli też tanie rzeczy.
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:10   #664
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Po pierwsze: Nie ma nic za darmo, a juz na pewno nie nocleg dla 30 osób. Możliwe ze para młoda zrezygnowala z "gratisu" i zamiast tego wynegocjowala mniejszą cenę za "talerzyk" (), ciasta, albo cos tam innego.

Po czym dzwoni cleoparda i strzela ogniem spod kiecy, ze ona chce darmowy hotel i juz.
A wlasnie dzis przy drodze widzialam takie ogloszenie:
Hotel blablabla
Bankiety, wesela
Nocleg dla 30 gosci weselnych gratis
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:11   #665
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
A wlasnie dzis przy drodze widzialam takie ogloszenie:
Hotel blablabla
Bankiety, wesela
Nocleg dla 30 gosci weselnych gratis

Maja to wkalkulowane w talerzyk, nie boj sie xD
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:13   #666
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
U nas daje się bombonierki + plus koperta. Niektórzy jeszcze kwiatki dają, ale rzadko. Wina nikt nie kupuje, bo to za drogi wydatek. Za 20 zł dobrego wina nie kupicie. Książek też nikt nie daje. Książki, które ja lubię czytać kosztują przeważnie 40 zł. Też nie tani wydatek. Dość, że koperta , sukienka, dodatki naszyjnik itp, buty, fryzjer to spory wydatek to jeszcze bym miała wino kupować Nigdy. Bombonierki dobre kosztują 14 zł . U nas w takich cenach kupują. Na jednym weselu gdzie byłam młodym się kupowało kupon totolotka a na drugim zeszyty , kredki dla dzieci czyli też tanie rzeczy.
Czekalam na relacje uniperfect prosto z polski ż, Farma ty tez cnie?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:15   #667
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Predzej kupisz dobre wino za 20 pln niz bombonierke za 14.

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Maja to wkalkulowane w talerzyk, nie boj sie xD
No wiem-pytanie czy nie korzystanie z noclegu obniza stawke podatku talerzykowego.
Stary 2015-06-07, 20:25   #668
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
No wiem-pytanie czy nie korzystanie z noclegu obniza stawke podatku talerzykowego.
Mój hotel nie obniżal. Było to na zasadzie - nocleg gratis, a to czy skorzystamy to była nasza wola.

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:40   #669
uniperfect
Rozeznanie

Bombonierki kupisz nawet taniej niż 14 zł, dobry alkohol tak mi się wydaje, to ze 40 zł.
Stary 2015-06-07, 20:45   #670
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nic nie wynioslam,ale moj brat to wynosi worki ziemiakow
Nie no, Grubella jak zywa

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:49   #671
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Bombonierki kupisz nawet taniej niż 14 zł, dobry alkohol tak mi się wydaje, to ze 40 zł.
Ale chyba nie z czekolady te bombonierki?
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:52   #672
uniperfect
Rozeznanie

Kupowałam raz mamie bombonierkę, którą komuś potem dała więc w takich cenach stały w sklepach spożywczych.
Stary 2015-06-07, 20:55   #673
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Ale chyba nie z czekolady te bombonierki?
Juz nie przesadzaj, czekolada kosztuje 3-4 zlote... Mozna kupic. Ale wino tez mozna.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 20:58   #674
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja właśnie chętnie przygarnę kucharskie, wszelkie ksiązki pt "czytałam i myślę że są dobre" odpadają xd poradniki np w zdrowym ciele zdrowy duch, zdrowe odżywianie, spokój ducha, jak rozwiązywac konflikty, aranżacja wnętrz, jak robić drinki, przewodnik po alkoholach, torty i kremy, kompozycje kwiatowe, ALBUMY (!!!) zwłaszcza albumy o trójmieście albo o miejscowościach z których te osoby pochodza = mega.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

w sumie kamasutrę też przygarnę. ale książek typu sapkowski albo bestsellerow nie przezyje, bo ja tego po prostu nie dotykam
ja swoim kupiłam książkę o podróży transsyberyjskiej

chcieli wino, ale ode mnie nie dostaną

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:01   #675
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
ja swoim kupiłam książkę o podróży transsyberyjskiej
moge prosic tytul?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:27   #676
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
wygladalo to tak
clo dzwoni/pisze do hotelu
hotel mowi o bezplatnych noclegach dla gosci
clo dzwoni do pm i dowiaduje sie, ze nie korzystaja z tego

gdyby mloda para od razu zaznaczyla w hotelu, by nie informowano gosci o bezplatnych noclegach nie byloby kwasow. .
generalnie ''bezplatne'' noclegi w hotelach nie istnieja,
mysle,ze skoro PM nie korzystali z tego to byl ku temu powod inny niz robienie gosciom na zlosc i najpewniej finansowy - moze byla opcja typu darmowe noclegi albo np darmowe costam i PM wybrali opcje nr 2,
wydaje mi sie ,ze tutaj to raczej wtopa obslugi hotelu jest, bo skoro PM nic nie powiedzieli to oni nie powinni gosci pytac...a ,ze goscie calosci rozliczen z hotelem nei znaja to potem sie pewnie czuja obrazeni-a ja naprawde baaardzo watpie,ze noclegi byly calkiem darmowe a PM wszystkich rozlokowywali po babciach i ciotkach (naprawde to raczej sredni komfort dla obu stron, wiec sie prosi jak sie musi)
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:34   #677
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Czekalam na relacje uniperfect prosto z polski ż, Farma ty tez cnie?

Az mi sie lezka zakrecila jak przeczytalam i mialam Cie wolac wlasnie ;*

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Mój hotel nie obniżal. Było to na zasadzie - nocleg gratis, a to czy skorzystamy to była nasza wola.

A korzystaliście z tego?

Ja, gdybym nie korzystala, to sprobowalabym cos utargować z tej okazji.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:48   #678
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja poproszę o książki zamiast kwiatów
książki z dedykacją oczywiście
to będzie fajne - pewnie od babci dostanę biblię, od cioci książkę kucharską, od kogo innego tomik wierszy a kto inny da coś tam. to jest spoko bo nie oczekuję bestsellerów i spowiedzi Masy książka świadczy o obdarowującym i każda nawet najdziwniejsza przypomni o jakiejś cesze którą się charakteryzuje. a kucharska - na pewno się przyda. tomik wierszy - może otworze. w najgorszym przypadku po prostu wzbogacą domową bibliotekę i tak dużo lepsze niż kwiaty
No tutaj zgadzam się. Ja sama myślałam czy oprócz koperty dawać kwiaty, skoro nie mogę dodatkowo kupić prezentu, a byłyby wtedy np ta koperta i kwiaty. No, ale jednak nie, uznałam, że tylko koperta tym razem, kwiatów i tak zawsze państwo młodzi dostają bardzo dużo, nie dziwię się, że potem nie ma co z nimi zrobić. Chociaż tutaj może nie było tak źle, bo widziałam, że dostali bardziej koperty, prezenty, a kwiatów mniej, nie jakoś źle, więc jeszcze nie najgorzej. No, ale kiedyś z 10 lat temu, tak dawno, na innym ślubie, to gorzej, bo chyba każdy dawał kwiaty Wtedy to naprawdę niezbyt fajnie moim zdaniem. A książka to prawda, fajna pamiątka, więc jak sama widzisz i Tobie drabineczko można dobrać miły dla Ciebie prezent No i tutaj fakt, można też dać oczywiście dedykacje, to niewątpliwie wspaniała pamiątka. Koleżanka miała jeszcze księgę gości do wpisania się i tam się oczywiście na weselu ładnie wpisałam, więc w sumie już to jakoś złagodziło fakt, że dałam kopertę bez kartki, czyli anonimową. No, ale następnym razem, to dam kartkę do koperty, bo jednak fakt, lepiej dać, wtedy tak nie pomyślałam, no bo oczywiście nie wstydziłam się, po prostu myślałam, że może nie daje się i tak już wyszło. No i jeszcze na filmach z wesela krótkich składali niektóre gościa im życzenia, ja akurat nie, ale inni tak i widziałam, super to wyszło. Też fajna pamiątka

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Z tymi książkami to chyba szukacie problemu na siłę...
No też takie mam wrażenie. Chociaż jak aż takie obawy, to pewnie można zrobić i listę Tylko w takiej sytuacji, to pewnie i moim bliskim powinnam robić listę hehe No bo wiedzą jakie książki lubię, ale też mogą czasem nie wiedzieć czy zapomnieć, że coś czytałam, no ale to nic. A miałam raz tak, że moja koleżanka dała mi w prezencie książkę, a potem chłopak też dał mi taką samą Po prostu tak przypadkiem. Nie przejmuję się tym, zdarza się, chociaż jak na razie taka sytuacja tylko raz. A ja nie będę robić z igły widły, bo to żaden problem jak dla mnie, bywa i to nic takiego.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-06-07 o 21:44
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:50   #679
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
No nie przesadzałabym, ale duże Merci, czy bomboniera z Milki, Ferrero Rocher, albo Rafaello to jest koszt niższy niż 25 złotych na pewno. A innych za dobre nie uważam i bym nie zjadła, burżuj ze mnie, żadne Barony, żadne Wawele
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:52   #680
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
nie wszyscy kupują co imprezę nowe buty czy biżuterię. powiedzmy, że kiecka to inna kwestia. tak samo nie każdy idzie wcześniej do fryzjera czy na makijaż, więc da się oszczędzić trochę kasy.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:55   #681
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
nie wszyscy kupują co imprezę nowe buty czy biżuterię. powiedzmy, że kiecka to inna kwestia. tak samo nie każdy idzie wcześniej do fryzjera czy na makijaż, więc da się oszczędzić trochę kasy.
ale w polsce ź to częste zjawisko, hajs na nowa satynowa kiecke, motyle i loki we wlosach i plastikowe paznokcie sie zawsze znajdzie BO TO WESELE, a ksiazka za 40 zl to juz niet, bo bieda.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:56   #682
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Juz nie przesadzaj, czekolada kosztuje 3-4 zlote... Mozna kupic. Ale wino tez mozna.
Czekolada. I to nie najlepsza, bo nie wiem jaka czekolada kosztuje 3 zł. A mowa jest o bombonierkach.

No wino też można kupić za 4 zł
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:58   #683
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Czekolada. I to nie najlepsza, bo nie wiem jaka czekolada kosztuje 3 zł. A mowa jest o bombonierkach.
No i bombonierke za kilkanaście zlotych kupisz. Z czekolady, nie z wyrobu czekoladopodobnego.
Ja rozumiem, że niektórzy ponizej lindta nie schodzą, ale nie siejmy juz paniki, ze bombonierki się kupic nie da :d

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 22:02   #684
vouvray
Zadomowienie

To ja wam się ,,pochwalę'' z czym się spotkałam w moim środowisku.

Robienie listy przy otwieraniu kopert kto ile dał, taaaa dam
,,X dała tylko 300 zł, mieliśmy jej dać 500, no ale jak ona nam dała 300 to my damy tyle samo''

Tłumaczenie takie, że to ma niby służyć temu, kto ile ma komuś ,,oddać'' na jego ślubie, no ale mnie to nie przekonuje, bo przecież jaki procent z gości będzie brać ślub w ciągu najbliższych dajmy na to 2-3 lat? 5%?

Bardziej to mi wygląda na głupie komentowanie, czemu ktoś dał tak mało.
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:11   #685
Sherminka
Zadomowienie

Ja nigdy nie daję dużo, zazwyczaj 300 zł w porywach do 500 zł. Kopertę zazwyczaj daję z kartką z życzeniami , podpisaną. Mam gdzieś to czy PM będą niezadowoleni z wysokości podarowanej kwoty, daję tyle ile uważam za słuszne. Jeśli ktoś robiąc wesele liczy, że się zwróci albo jeszcze zarobi to dla mnie jest dziwny
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:16   #686
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
No i bombonierke za kilkanaście zlotych kupisz. Z czekolady, nie z wyrobu czekoladopodobnego.
Ja rozumiem, że niektórzy ponizej lindta nie schodzą, ale nie siejmy juz paniki, ze bombonierki się kupic nie da :d
Wino z DO albo DOC ponizej 20 pln kupisz bez problemu.
A wiekszosc tanich bombonierek z wawela, solidarnosci czy wedla jest paskudna. A lindt, merci, ferrero to juz wiekszy koszt.
Chyba, ze bombonierka z biedry to odpowiednik harlequina z kiosku to ok.
Stary 2015-06-07, 22:17   #687
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
A wiekszosc tanich bombonierek z wawela, solidarnosci czy wedla jest paskudna. A lindt, merci, ferrero to juz wiekszy koszt.
Ja generalnie bombonierek nie lubię, jakbym miala kupic mlodym slodycze to wolalabym wypasna czekoladę zamiast bombonierki.
Moze się nie znam, dla mnie Wawel czy Wedel jest OK.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 22:20   #688
broadwaydream
Wtajemniczenie

Cytat:
Co to znaczy wino z do/doc?
Stary 2015-06-07, 22:31   #689
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
To ja wam się ,,pochwalę'' z czym się spotkałam w moim środowisku.

Robienie listy przy otwieraniu kopert kto ile dał, taaaa dam
,,X dała tylko 300 zł, mieliśmy jej dać 500, no ale jak ona nam dała 300 to my damy tyle samo''

Tłumaczenie takie, że to ma niby służyć temu, kto ile ma komuś ,,oddać'' na jego ślubie, no ale mnie to nie przekonuje, bo przecież jaki procent z gości będzie brać ślub w ciągu najbliższych dajmy na to 2-3 lat? 5%?

Bardziej to mi wygląda na głupie komentowanie, czemu ktoś dał tak mało.
Ja też się z czymś takim spotkałam, ale przy okazji komunii. Tyle, że tam zawsze było kilkoro dzieci w podobnym wieku, więc następna komunia nie była za x lat, tylko powiedzmy za 2.
I spotkałam się też z taką sytuacją, że pewna dziewczynka na komunię nie dostała żadnej kasy, tylko same prezenty (komunia raczej niedawno, jakieś 2 lata temu. może nawet rok, nie jestem pewna). Ale to dlatego, że tata dziewczynki bardzo pije i wszyscy uznali, że ona i tak by z tego nic nie miała, a ojciec miałby za to kasę na wódę.

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
No co ty, moim zdaniem czekolada Wedla bije na głowę tę z Merci
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:33   #690
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez broadwaydream Pokaż wiadomość
Co to znaczy wino z do/doc?
To oznaczenia jakosci wina we Wloszech i Hiszpanii.
AOC to najlepsza jakosc
DOC bardzo dobra
DO dobra
Hiszpanskie i wloskie wina jakosc DOC i DO mozna bez problemu kupic w markecie ponizej 20 PLN.
Taka ciekawostka: jedno z popularniejszych wloskich win Primitivo w Polsce ponizej 20 pln na Malcie w sklepie widzialam za ponad 20 euro.
Popularna w biedronce hiszpanska Pata Negra (DO) 12.99 pln w promocji jest bardzo lubiana w Szwajcarii i ponizej 15 frankow cena nie schodzi.

BTW: najszybsza rada jak sie ktos slabo zna na winach jak na 100% kupic dobre czerwone?
Musi miec minimum (a najlepiej powyzej 13%) i wklesle dno. Wtedy jest pewniak, ze to co najmniej przyzwoite wino. I mozna sie dalej bawic w denominacje czy szczepy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości