|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Cytat:
My właściwie na nic konkretnego nie odkładamy. Jak mieliśmy cel to jakoś lepiej nam szlo. Teraz ciągle podbieramy
|
|
#2852 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
). To co piszesz to nie jest kwestia braku celu, tylko braku stanowczości i konsekwencji. Po prostu trzeba sobie ustalić, że nie można odłożonej kasy wydawać na zachcianki tylko ewentualnie na konieczne wydatki, jeśli się nie da się ich pokryć z bieżących pensji. Albo zmotywuj się inaczej: pomyśl jaka będziesz przeszczęliwa i dumna, jak zobaczysz na koncie okrągłą sumkę . To na pewno zadziała .
Kosmetyki, ubrania i dodatki Książki, filmy, CD, kasety Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-06-09 o 20:56 |
||
|
|
|
#2853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Tak mieszkamy razem, ale nie sądzę żeby było to szczegółowe rozliczanie. Uważam że to jest jak najbardziej w porządku wobec wszystkich.
|
|
#2854 |
|
Zakorzenienie
|
Wydajemy odłożona kasę bo za dużo chcę w każdym miesiącu oszczędzić
po wypłacie dziele kasę na życie i oszczędności. Na życie realna kwota jeszcze z zapasem. No ale tu to kupimy, tu tamto. I potem muszę dobrać z tej odłożonej kasy żeby mieć co jeść ale to nie jest kwota wzięta z odłożonej już wcześniej kupki, tylko jakby zmniejszająca oszczędności bieżącego miesiąca. Sporo zazwyczaj zostaje, no ale mam wyrzuty sumienia. Bo wszelkie wyliczenia pokazują, że powinno nam wystarczyć spokojnie tyle ile zakładam a tu co miesiąc psikus. Jak mieliśmy cel to szło szybko. A teraz sobie myślimy aaa co to za różnica czy odlozymy x czy 2x skoro na nic konkretnego nie potrzebujemy ale zmieniam to.
|
#2855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dlatego jeśli nie były to jakieś własne marki, to w kategorii perfum polecam sprawdzone strony: www.eglamour.pl www.iperfumy.pl Są tam też kosmetyki. Naprawdę można sporo zaoszczędzić. A na wątku perfumowym jest cała lista sprawdzonych sklepów. |
|
|
|
|
#2856 |
|
Zakorzenienie
|
Nas czeka wymiana rozrządu i sterylizacja suni - tysiak w plecy
![]() Za to dzisiaj nakupowałam sobie zdrowego jedzenia za 100zł, które dostaliśmy od Auchan w ramach rekompensaty za zawiłości z reklamacją
|
#2857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tż mnie namówił, bo mieliśmy mieć 10% rabatu a okazało się, że to dopiero przy następnej transakcji. Ale dostałam mini tusz, kredke, próbki kremów i perfum, więc się tym pocieszam chociaż W najbliższym czasie, odpukać, nie szykują nam się żadne większe wydatki. Chociaż nie ma co zapeszac, bo te mają to do siebie, że zazwyczaj są niespodziewane....
|
|
#2858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Was rozumiem, też czasem lubię zaszaleć. Wyrzuty po tylko psują radość z zakupów, lepiej wyciągnąć z tego wnioski na przyszłość. A kupiliście chociaż coś potrzebnego?A tak w ogóle to witam się
|
|
|
|
|
#2859 |
|
Zadomowienie
|
Zostało mi do 5 lipca 30 zł, ortodonta kosztował mnie w tamtym miesiącu 800 zł a czeka mnie jeszcze wydatek 3000 zł bo trzeba założyć jakieś kotwice i implanty bo problemy się porobiły. Nic tylko oszczędzać, szkoda tylko że nie ma z czego :banghead:
|
|
#2860 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
.A próbowałaś robić listy tygodniowe zakupów? Łatwiej jest przewidzieć wydatki na tydzień niż od razu na cały miesiąc. Wtedy opłacacie rachunki, a resztę dzielicie na cztery i wtedy wiecie ile możecie wydać. Cytat:
. Ja na swoje nie narzekam, ale jak Tż wreszcie się za swoje weźmie , to wyda od razu 10 tyś. albo i lepiej .
|
|
#2861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do oszczędzania i dentysty to ja chce się w końcu zabrać za aparat i aż się boje ile mnie to będzie kosztowało ;/ Edytowane przez Haggat Czas edycji: 2015-06-10 o 08:56 |
|
|
|
|
#2862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. On - wchłania duuużo mięsa i nabiału, warzyw dużo mniej, owoców prawie wcale Ja - jem duzo warzyw i owoców, mięso jak zjem raz na tydzień to jest święto Mięso jest drogie warzywa tanie. Gdybym miała płacić połowę za całe (moje +jego)zakupy to nie starczyło by mi wypłaty . To jest duża różnica, liczę że on wydaje grubo ponad połowę więcej kasy na jedzenie niż ja. Ja nie zarabiam dużo, a on ma na rękę powyżej 4tys. Do tego dochodzą opłaty za mieszkanie, chemia, miesięczny bilet, etc etc wiadomo, plus spłacam jeszcze jedną pożyczkę. Ja opłacę wszystko co jest koniecznie to nie zostaje mi wiele .
|
|
#2863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2864 | |
|
only smart shopping
|
Cytat:
|
|
#2865 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopisuje sie na invitro, teraz ledwo co mnie stac na kota ,a ceny na dzieciecych szokuja :p |
|
|
|
|
#2866 |
|
Zakorzenienie
|
Na szczęście in vitro refundują
|
|
|
|
#2867 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2868 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sobie lekko o tym ivf piszecie, ze mam nadzieję, że to żarty. A finansowo? Nie refundują wszystkiego, a jak nie refundują to koszt jednego podejścia to kilkanaście tysięcy złotych, a rzadko udaje się za pierwszym. Koleżanka prAwie sie wybrała na tamten swiat takie miała powikłania po stymulacji. Akurat pieniadze to nie był problem, wiec próbowali do upadłego - przeszli 8 cykli i juz w klinice powiedzieli im zeby dali se siana, bo nic z tego nie bedzie.
|
#2869 | |
|
Zakorzenienie
|
Chyba są widełki wiekowe możesz być za stara na refundacje (tak slyszałam....).
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
, ale daję sobie czas 2-3 lata na wejście na level z którego możemy podjąć się płodzenia .
|
|
#2870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pieniedzy i pracy - na ciąże zawsze jest zły moment i nie m pieniedzy, których nie dałoby sie wydać w ciąży i na dziecko potem. Nie mam rodziny, ani koleżanek z małymi dziećmi - nic nie dostałam po czyimś dziecku - wszystko kupujemy i nie da sie ukryć, ze to spore sumy.
|
|
#2871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jak leżałam na ginekologii-endokrynologii w szpitalu to się takich historii nasłuchałam od młodych dziewczyn, że codziennie płakała cała sala ![]() Mam nadzieję, że nie będę przez to przechodzić i też szybko się uda. Mój jest starszy ode mnie o 4 lata i twierdzi że chce mieć 3 dzieci a później jeszcze 2 Póki co szukam pracy z umową ( bez tego nie ma opcji, muszę mieć jakąś kasę) i reguluję sprawy zdrowotne.... to jeszcze chwilę potrwa
|
|
#2872 |
|
Konto usunięte
|
My z Tż wcześniej dzieliliśmy wydatki w ten sposób, że po wypłacie wypłacaliśmy z bankomatów po 1000 zł i wrzucaliśmy do osobnego portfela - czyli w sumie z 2000zł około 600zł szło na rachunki, 1200 na jedzenie i 200 zł odkładaliśmy do skarbonki, z której na koniec roku na osobę było uskładane 1200 zł i każdy z nas mógł sobie kupić pod choinkę jakiś wymarzony prezent. Pieniądze, które u każdego z nas zostawały na koncie, były do dyspozycji i wydawaliśmy je jak chcieliśmy: paliwo, ubrania, kosmetyki, z tym że na zakupy np. ubraniowe idziemy do sklepu wtedy, jak czegoś potrzebujemy a nie dla rozrywki, więc kwoty na koncie powoli rosły. Pózniej zaszłam w ciążę i np. za wizyty u ginekologa, leki i badania płaciliśmy na zmianę, ale bez jakiś wyliczeń i kalkulacji, po prostu albo ja albo Tż mówiliśmy: dzisiaj ja płacę bo ostatnio Ty płaciłeś/płaciłaś.
Teraz jestem na końcówce ciąży, kupiliśmy dom i na dniach się przeprowadziliśmy, więc podział wydatków będzie wyglądał trochę inaczej: Tż będzie spłacał kredyt a ja będę opłacała rachunki i kupowała jedzenie a to, co zostanie na koncie po prostu będzie rosło w miarę możliwości ![]() Pomysł z planowanymi zakupami jest super sprawą, my tak robiliśmy i robimy. Planujemy posiłki. Kiedyś dużo jedzenia wyrzucałam lub musiałam dokupować, a teraz jedziemy z listą, wiemy co będziemy jedli np. na najbliższe trzy obiady i kupujemy z listą, wiadomo, że czasem się kupi coś spoza, ale wszystko zostaje wykorzystane. Na szczęście mam Tż niewybrednego, zje wszystko co mu przygotuję i jeszcze pochwali, że smakowało ![]() Z wyprawką całkiem sprytnie uwinęliśmy bo wózek i nosidełko dostałam od bratowej, zestaw łóżeczko+pościel+materace dostaliśmy od teściów, ciuszków sporo dostałam od kuzynki, część dokupiłam. Przyjaciółki czy chrzestni pytają, co chcemy na narodzenie dziecka, więc podsyłam linki: z karuzelą nad łóżeczko, matą edukacyjną czy wanienką, więc też nie będzie wydatków. |
|
|
|
#2873 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem czy to prawda ale coś mi się obiło o uszy, że od nowego roku ma być wypłacany przez rok co miesiąc 1 tys. zł. kobietom, które urodziły dziecko i pracowały wcześniej na umowie zleceniu lub były bezrobotne.
|
|
|
|
#2874 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam, też nie wiem czy to prawda. Jest tylko jedno ale, rok przeminie raz dwa i co dalej jak się pracy nie ma i nie ma gdzie wracać? A dziecko co ma ponad rok to co potrzeb już nie ma? Fajnie, że cokolwiek chcą dawać, tylko, ja osobiście uważam, że żeby w Polsce rodziło się więcej dzieci to potrzeba stabilnej pracy, normalnych umów przede wszystkim. Ogladając się w około siebie widze mase kobiet na śmieciówkach w wieku że tak powiem dobrym na dziecko 25-35 w stałych związkach, które na dziecko się nie zdecydują tylko z powodu braku normalnej umowy. Nie sądze by ktoś normalny nagle zaczął dzieci płodzić bo rząd da mu 1000zł przez rok.
|
|
|
|
#2875 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejny beznadziejny pomysł rządu. Cały czas się łudziłam, że jednak tego nie wprowadzą. Nie dość, że patologie znów będą mnożyć się na potęgę, to jeszcze za jakiś czas czeka nas wysyp ludzi, którzy uwierzyli w cud tysiaka miesięcznie, a potem zostają z rocznym dzieckiem i nie wiedzą, co zrobić, bo są bezrobotni jak byli, a żłobków i przedszkoli niemal zero...
- - - A co do podziału finansowego w związku, to u nas mamy dość prosty system - wszystko wspólne. Moje zarobki idą na oszczędności i ekstra wydatki, z małżona wypłaty opłacamy rachunki i żyjemy na co dzień. Jak widzę małżeństwo koleżanki, w którym ona na jedzenie musi pożyczać od męża i oddawać po wypłacie, to aż mnie przerażenie bierze. Tak to się zachowywali moi dziadkowie - dziadek pożyczał babci 'na życie', a ona musiała oddać z oprocentowaniem
|
#2877 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nie ma żadnych podziałów typu: ja za to Ty za to, mamy wspólną kase, mimo to że jeszcze nie jesteśmy małżeństwem, od kilku lat żyjemy razem, mieszkamy razem i nie wyobrażamy sobie oboje (na szczęście) życ po połowie. Mamy w miesiącu okreslona ilość kasy wspólnie i sobie nią dysponujemy razem.
Jakoś dla mnie o tak dziwinie, żeby łóżko wspólnie dzielić, ale kase to każdy sobie. |
|
|
|
#2878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2879 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Podziału finansowego ja w swoim związku nie mam. Mamy wspólne konto, na które wpływają wypłaty. Oboje mamy karty do konta i korzystamy. Jak przed nowymi wypłatami mamy nadwyżkę to idzie na konto oszczędnościowe. W ogóle nie rozumiem systemu pożyczania od siebie pieniędzy między partnerami. |
|
|
|
|
#2880 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie padła propozycja zmiany mieszkania na większe i samodzielne ( bez współlokatorów) w ogóle może nawet w innym mieście bo jest opcja relokacji. Wtedy TŻ chciałby płacić większą część czynszu, bo potrzebuje osobnego pokoju do pracy. On ogólnie najchętniej fundowałby wszystko, ale ja mam awersje do czegoś takiego. Kiedyś mieszkałam z moim ex w innym kraju, straciłam pracę i byłam utrzymanką przez kilka miesięcy....masakrycznie źle się z tym czułam.
Myślę, że jak moje zarobki podskoczą i będziemy już na etapie robienia dzieci to będzie jakieś wspólne konto. Póki co to ja bym się nie wypłaciła na to jego jedzenie .
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.

Ogólnie baaaardzo dołujące jest odmawianie sobie rzeczy i składanie na wkład własny (czy ogólnie coś dużego) kiedy się nie widzi żadnego efektu z rosnącej kupki 
My właściwie na nic konkretnego nie odkładamy. Jak mieliśmy cel to jakoś lepiej nam szlo. Teraz ciągle podbieramy 
. To na pewno zadziała
.
ostatnio wydaliśmy 700 zł w sephorze
już nie wspominając o ubraniach. Stwierdziłam, że w tym miesiącu już poszalejemy ale od przyszłego spinamy poslady i oszczędzamy

, to wyda od razu 10 tyś. albo i lepiej 

13.03.2008
, ale daję sobie czas 2-3 lata na wejście na level z którego możemy podjąć się płodzenia
. Jak leżałam na ginekologii-endokrynologii w szpitalu to się takich historii nasłuchałam od młodych dziewczyn, że codziennie płakała cała sala