Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-09, 20:31   #2851
_Aneta
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
To mieszkacie razem i tak się szczegółowo rozliczacie? Dobrze wywnioskowałam?

A co do wydatków w Sephorze, mogę polecić sprawdzoną perfumerię internetową gdzie ceny mają naprawdę super. W Sephorze nigdy już żadnych perfum nie kupię. Szkoda kasy.
Wiem właśnie, nie wiem co nas zacmilo w tym zakupowym szale.

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ten raz można w ramach nagrody Ogólnie baaaardzo dołujące jest odmawianie sobie rzeczy i składanie na wkład własny (czy ogólnie coś dużego) kiedy się nie widzi żadnego efektu z rosnącej kupki
Tylko za co ta nagroda My właściwie na nic konkretnego nie odkładamy. Jak mieliśmy cel to jakoś lepiej nam szlo. Teraz ciągle podbieramy
Stary 2015-06-09, 20:51   #2852
Terha
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Ogólnie baaaardzo dołujące jest odmawianie sobie rzeczy i składanie na wkład własny (czy ogólnie coś dużego) kiedy się nie widzi żadnego efektu z rosnącej kupki
Nigdy tak nie podchodziłam do oszczędzania. To chyba kwestia nastawienia.

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Tylko za co ta nagroda My właściwie na nic konkretnego nie odkładamy. Jak mieliśmy cel to jakoś lepiej nam szlo. Teraz ciągle podbieramy
Zawsze cel się znajdzie: wakacje, nowy samochód, nowy telewizor (co kto lubi). To co piszesz to nie jest kwestia braku celu, tylko braku stanowczości i konsekwencji. Po prostu trzeba sobie ustalić, że nie można odłożonej kasy wydawać na zachcianki tylko ewentualnie na konieczne wydatki, jeśli się nie da się ich pokryć z bieżących pensji.

Albo zmotywuj się inaczej: pomyśl jaka będziesz przeszczęliwa i dumna, jak zobaczysz na koncie okrągłą sumkę . To na pewno zadziała .

Edytowane przez Terha
Czas edycji: 2015-06-09 o 20:56
Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 21:25   #2853
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Niby nie Twoja sprawa, ale trzeba myśleć przyszłościowo - nie wyobrażam sobie np. mieszkać i planować rodziny z kimś, kto nie potrafi gospodarować pieniędzmi.
To mój główny argument za wyprostowaniem pewnych spraw już powiedziałam lubemu, że spłacamy swoje długi/kredyty ja najszybciej się da. I odkładamy na in vitro, bo zanim będzie nas stać na dzieciaki to ja już bede stara .

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
To mieszkacie razem i tak się szczegółowo rozliczacie? Dobrze wywnioskowałam?
Tak mieszkamy razem, ale nie sądzę żeby było to szczegółowe rozliczanie. Uważam że to jest jak najbardziej w porządku wobec wszystkich.

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 21:34   #2854
_Aneta
Zakorzenienie

Wydajemy odłożona kasę bo za dużo chcę w każdym miesiącu oszczędzić po wypłacie dziele kasę na życie i oszczędności. Na życie realna kwota jeszcze z zapasem. No ale tu to kupimy, tu tamto. I potem muszę dobrać z tej odłożonej kasy żeby mieć co jeść ale to nie jest kwota wzięta z odłożonej już wcześniej kupki, tylko jakby zmniejszająca oszczędności bieżącego miesiąca. Sporo zazwyczaj zostaje, no ale mam wyrzuty sumienia. Bo wszelkie wyliczenia pokazują, że powinno nam wystarczyć spokojnie tyle ile zakładam a tu co miesiąc psikus. Jak mieliśmy cel to szło szybko. A teraz sobie myślimy aaa co to za różnica czy odlozymy x czy 2x skoro na nic konkretnego nie potrzebujemy ale zmieniam to.
Stary 2015-06-09, 22:40   #2855
akna1102
Zadomowienie

Cytat:
My musimy się wziąć w garść. Mamy dodatkowy dość spory dochód od maja i nam odbiło ostatnio wydaliśmy 700 zł w sephorze już nie wspominając o ubraniach. Stwierdziłam, że w tym miesiącu już poszalejemy ale od przyszłego spinamy poslady i oszczędzamy
Ja to jestem z takich dziwnych ludzi, że strasznie się wk...jak przepłacam tzn. mogę kupić markowy kosmetyk, ale w miejscu w którym kupię go najtaniej
Dlatego jeśli nie były to jakieś własne marki, to w kategorii perfum polecam sprawdzone strony:
www.eglamour.pl
www.iperfumy.pl
Są tam też kosmetyki.
Naprawdę można sporo zaoszczędzić. A na wątku perfumowym jest cała lista sprawdzonych sklepów.
akna1102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 22:53   #2856
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Nas czeka wymiana rozrządu i sterylizacja suni - tysiak w plecy

Za to dzisiaj nakupowałam sobie zdrowego jedzenia za 100zł, które dostaliśmy od Auchan w ramach rekompensaty za zawiłości z reklamacją
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 06:49   #2857
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akna1102 Pokaż wiadomość
Ja to jestem z takich dziwnych ludzi, że strasznie się wk...jak przepłacam tzn. mogę kupić markowy kosmetyk, ale w miejscu w którym kupię go najtaniej
Dlatego jeśli nie były to jakieś własne marki, to w kategorii perfum polecam sprawdzone strony:
www.eglamour.pl
www.iperfumy.pl
Są tam też kosmetyki.
Naprawdę można sporo zaoszczędzić. A na wątku perfumowym jest cała lista sprawdzonych sklepów.
No wiem wiem jesu przestańcie mnie dolowac tż mnie namówił, bo mieliśmy mieć 10% rabatu a okazało się, że to dopiero przy następnej transakcji. Ale dostałam mini tusz, kredke, próbki kremów i perfum, więc się tym pocieszam chociaż

W najbliższym czasie, odpukać, nie szykują nam się żadne większe wydatki. Chociaż nie ma co zapeszac, bo te mają to do siebie, że zazwyczaj są niespodziewane....
Stary 2015-06-10, 07:39   #2858
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
No wiem wiem jesu przestańcie mnie dolowac tż mnie namówił, bo mieliśmy mieć 10% rabatu a okazało się, że to dopiero przy następnej transakcji. Ale dostałam mini tusz, kredke, próbki kremów i perfum, więc się tym pocieszam chociaż

W najbliższym czasie, odpukać, nie szykują nam się żadne większe wydatki. Chociaż nie ma co zapeszac, bo te mają to do siebie, że zazwyczaj są niespodziewane....
Teraz to już nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem Ja Was rozumiem, też czasem lubię zaszaleć. Wyrzuty po tylko psują radość z zakupów, lepiej wyciągnąć z tego wnioski na przyszłość. A kupiliście chociaż coś potrzebnego?

A tak w ogóle to witam się i dołączam

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 08:14   #2859
april_20
Zadomowienie

Zostało mi do 5 lipca 30 zł, ortodonta kosztował mnie w tamtym miesiącu 800 zł a czeka mnie jeszcze wydatek 3000 zł bo trzeba założyć jakieś kotwice i implanty bo problemy się porobiły. Nic tylko oszczędzać, szkoda tylko że nie ma z czego :banghead:
Stary 2015-06-10, 08:39   #2860
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość

Tak mieszkamy razem, ale nie sądzę żeby było to szczegółowe rozliczanie. Uważam że to jest jak najbardziej w porządku wobec wszystkich.
z tego co kojarzę (nie mam czasu sprawdzać), to pisałaś że jak idziecie razemna zakupy to on np. kupuje dla siebie mięso, a Ty coś innego. Co to w takim razie znaczy "dla siebie" skoro mieszkacie razem?

Cytat:
Wydajemy odłożona kasę bo za dużo chcę w każdym miesiącu oszczędzić po wypłacie dziele kasę na życie i oszczędności. Na życie realna kwota jeszcze z zapasem. No ale tu to kupimy, tu tamto. I potem muszę dobrać z tej odłożonej kasy żeby mieć co jeść ale to nie jest kwota wzięta z odłożonej już wcześniej kupki, tylko jakby zmniejszająca oszczędności bieżącego miesiąca. Sporo zazwyczaj zostaje, no ale mam wyrzuty sumienia. Bo wszelkie wyliczenia pokazują, że powinno nam wystarczyć spokojnie tyle ile zakładam a tu co miesiąc psikus. Jak mieliśmy cel to szło szybko. A teraz sobie myślimy aaa co to za różnica czy odlozymy x czy 2x skoro na nic konkretnego nie potrzebujemy ale zmieniam to.
I dobrze.
A próbowałaś robić listy tygodniowe zakupów? Łatwiej jest przewidzieć wydatki na tydzień niż od razu na cały miesiąc. Wtedy opłacacie rachunki, a resztę dzielicie na cztery i wtedy wiecie ile możecie wydać.

Cytat:
Napisane przez april_20 Pokaż wiadomość
Zostało mi do 5 lipca 30 zł, ortodonta kosztował mnie w tamtym miesiącu 800 zł a czeka mnie jeszcze wydatek 3000 zł bo trzeba założyć jakieś kotwice i implanty bo problemy się porobiły. Nic tylko oszczędzać, szkoda tylko że nie ma z czego :banghead:
Masakra z tymi zębami. Ja na swoje nie narzekam, ale jak Tż wreszcie się za swoje weźmie, to wyda od razu 10 tyś. albo i lepiej .

Stary 2015-06-10, 08:55   #2861
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Ja tez na stomatologa najwięcej wydaje. Ostatnio w ciągu dwóch tygodni wydalam 800zl. Całe szczęście to już ostatnie zęby, oby na długo...

Leczylam zęby wszystkie od 1,5 roku. Zostawiłam ok 2,5-3tys.zl. Został mi jeszcze do usunięcia kamień, ale to już chyba gdzieś na NFZ znajdę jakiegoś stomatologa.
Na NFZ raz do roku można darmowo usunąć kamień i można to zrobić u prywatnego dentysty o ile ma podpisaną umowę z NFZem. Ja tak robiłam. Warto popytać.
Co do oszczędzania i dentysty to ja chce się w końcu zabrać za aparat i aż się boje ile mnie to będzie kosztowało ;/

Edytowane przez Haggat
Czas edycji: 2015-06-10 o 08:56
Haggat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 09:20   #2862
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co kojarzę (nie mam czasu sprawdzać), to pisałaś że jak idziecie razemna zakupy to on np. kupuje dla siebie mięso, a Ty coś innego. Co to w takim razie znaczy "dla siebie" skoro mieszkacie razem?
No ale to że mieszkamy razem nie znaczy, że jesteśmy już połączonym organizmem.
On - wchłania duuużo mięsa i nabiału, warzyw dużo mniej, owoców prawie wcale
Ja - jem duzo warzyw i owoców, mięso jak zjem raz na tydzień to jest święto

Mięso jest drogie warzywa tanie. Gdybym miała płacić połowę za całe (moje +jego)zakupy to nie starczyło by mi wypłaty . To jest duża różnica, liczę że on wydaje grubo ponad połowę więcej kasy na jedzenie niż ja.
Ja nie zarabiam dużo, a on ma na rękę powyżej 4tys. Do tego dochodzą opłaty za mieszkanie, chemia, miesięczny bilet, etc etc wiadomo, plus spłacam jeszcze jedną pożyczkę. Ja opłacę wszystko co jest koniecznie to nie zostaje mi wiele .

Stary 2015-06-10, 10:59   #2863
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Haggat Pokaż wiadomość
Na NFZ raz do roku można darmowo usunąć kamień i można to zrobić u prywatnego dentysty o ile ma podpisaną umowę z NFZem. Ja tak robiłam. Warto popytać.
Co do oszczędzania i dentysty to ja chce się w końcu zabrać za aparat i aż się boje ile mnie to będzie kosztowało ;/
Ja to zaczęłam traktować jako inwestycję we własne zdrowie. I urodę

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 11:13   #2864
kjd3
only smart shopping

Cytat:
Napisane przez Pia Gizela Pokaż wiadomość
Ja to zaczęłam traktować jako inwestycję we własne zdrowie. I urodę
Dobra strategia. Też tak robię w przypadku córci. 7 tys. poszło i jeszcze sporo przed nami...

kjd3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 12:13   #2865
somethinggood
Zadomowienie

Cytat:
To mój główny argument za wyprostowaniem pewnych spraw już powiedziałam lubemu, że spłacamy swoje długi/kredyty ja najszybciej się da. I odkładamy na in vitro, bo zanim będzie nas stać na dzieciaki to ja już bede stara .

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Dopisuje sie na invitro, teraz ledwo co mnie stac na kota ,a ceny na dzieciecych szokuja :p
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 12:57   #2866
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Na szczęście in vitro refundują

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 14:11   #2867
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
narazie

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 15:13   #2868
scarlett26
Zakorzenienie

Tak sobie lekko o tym ivf piszecie, ze mam nadzieję, że to żarty. A finansowo? Nie refundują wszystkiego, a jak nie refundują to koszt jednego podejścia to kilkanaście tysięcy złotych, a rzadko udaje się za pierwszym. Koleżanka prAwie sie wybrała na tamten swiat takie miała powikłania po stymulacji. Akurat pieniadze to nie był problem, wiec próbowali do upadłego - przeszli 8 cykli i juz w klinice powiedzieli im zeby dali se siana, bo nic z tego nie bedzie.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 18:35   #2869
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba są widełki wiekowe możesz być za stara na refundacje (tak slyszałam....).

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Tak sobie lekko o tym ivf piszecie, ze mam nadzieję, że to żarty. A finansowo? Nie refundują wszystkiego, a jak nie refundują to koszt jednego podejścia to kilkanaście tysięcy złotych, a rzadko udaje się za pierwszym. Koleżanka prAwie sie wybrała na tamten swiat takie miała powikłania po stymulacji. Akurat pieniadze to nie był problem, wiec próbowali do upadłego - przeszli 8 cykli i juz w klinice powiedzieli im zeby dali se siana, bo nic z tego nie bedzie.
No ja mam nadzieję, że jak już będziemy próbowac to uda się naturalnie. Ale biorąc pod uwagę moje różne dolegliwości to powinnam się starać już.... a nie mamy warunków. Oczywiście wszystko rozchodzi się o umowę o pracę, której nie mam, ale daję sobie czas 2-3 lata na wejście na level z którego możemy podjąć się płodzenia .

Stary 2015-06-11, 05:32   #2870
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba są widełki wiekowe możesz być za stara na refundacje (tak slyszałam....).

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

No ja mam nadzieję, że jak już będziemy próbowac to uda się naturalnie. Ale biorąc pod uwagę moje różne dolegliwości to powinnam się starać już.... a nie mamy warunków. Oczywiście wszystko rozchodzi się o umowę o pracę, której nie mam, ale daję sobie czas 2-3 lata na wejście na level z którego możemy podjąć się płodzenia .
Uwaga, polecę dinozaurem.... Ja w twoim wielu to ledwo TZta poznałam i rok pózniej braliśmy ślub. Chłopa mam starszego o 5 lat i to on w pewnym momencie powiedział, ze strasznie by juz chciał, i albo w tym roku albo wcale bo uważa, ze pózniej to juz dla niego za późno (miał 35 lat) tym bardziej ze załatwianie Ew adopcji tez trwa. Mi 5ciu lekarzy nie dawało naturalnie szans, opcji ivf w ogóle nie braliśmy pod uwagę, zaszłam w 3cim cyklu i poroniłam, potem znalazłam super gina, przebadał mnie i kazał nie czekać, bo to akurat w moim przypadku czas by szkodził. Po 3 cyklach zaszłam znów i urodziłam córkę. Ciaza makabra, ale dziecię zdrowe.

Co do pieniedzy i pracy - na ciąże zawsze jest zły moment i nie m pieniedzy, których nie dałoby sie wydać w ciąży i na dziecko potem. Nie mam rodziny, ani koleżanek z małymi dziećmi - nic nie dostałam po czyimś dziecku - wszystko kupujemy i nie da sie ukryć, ze to spore sumy.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 08:19   #2871
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Uwaga, polecę dinozaurem.... Ja w twoim wielu to ledwo TZta poznałam i rok pózniej braliśmy ślub. Chłopa mam starszego o 5 lat i to on w pewnym momencie powiedział, ze strasznie by juz chciał, i albo w tym roku albo wcale bo uważa, ze pózniej to juz dla niego za późno (miał 35 lat) tym bardziej ze załatwianie Ew adopcji tez trwa. Mi 5ciu lekarzy nie dawało naturalnie szans, opcji ivf w ogóle nie braliśmy pod uwagę, zaszłam w 3cim cyklu i poroniłam, potem znalazłam super gina, przebadał mnie i kazał nie czekać, bo to akurat w moim przypadku czas by szkodził. Po 3 cyklach zaszłam znów i urodziłam córkę. Ciaza makabra, ale dziecię zdrowe.

Co do pieniedzy i pracy - na ciąże zawsze jest zły moment i nie m pieniedzy, których nie dałoby sie wydać w ciąży i na dziecko potem. Nie mam rodziny, ani koleżanek z małymi dziećmi - nic nie dostałam po czyimś dziecku - wszystko kupujemy i nie da sie ukryć, ze to spore sumy.
Gratulacje że tak wam szybko poszło . Jak leżałam na ginekologii-endokrynologii w szpitalu to się takich historii nasłuchałam od młodych dziewczyn, że codziennie płakała cała sala
Mam nadzieję, że nie będę przez to przechodzić i też szybko się uda.
Mój jest starszy ode mnie o 4 lata i twierdzi że chce mieć 3 dzieci a później jeszcze 2 .

Póki co szukam pracy z umową ( bez tego nie ma opcji, muszę mieć jakąś kasę) i reguluję sprawy zdrowotne.... to jeszcze chwilę potrwa

Stary 2015-06-11, 09:46   #2872
201608010929
Konto usunięte

My z Tż wcześniej dzieliliśmy wydatki w ten sposób, że po wypłacie wypłacaliśmy z bankomatów po 1000 zł i wrzucaliśmy do osobnego portfela - czyli w sumie z 2000zł około 600zł szło na rachunki, 1200 na jedzenie i 200 zł odkładaliśmy do skarbonki, z której na koniec roku na osobę było uskładane 1200 zł i każdy z nas mógł sobie kupić pod choinkę jakiś wymarzony prezent. Pieniądze, które u każdego z nas zostawały na koncie, były do dyspozycji i wydawaliśmy je jak chcieliśmy: paliwo, ubrania, kosmetyki, z tym że na zakupy np. ubraniowe idziemy do sklepu wtedy, jak czegoś potrzebujemy a nie dla rozrywki, więc kwoty na koncie powoli rosły. Pózniej zaszłam w ciążę i np. za wizyty u ginekologa, leki i badania płaciliśmy na zmianę, ale bez jakiś wyliczeń i kalkulacji, po prostu albo ja albo Tż mówiliśmy: dzisiaj ja płacę bo ostatnio Ty płaciłeś/płaciłaś.

Teraz jestem na końcówce ciąży, kupiliśmy dom i na dniach się przeprowadziliśmy, więc podział wydatków będzie wyglądał trochę inaczej: Tż będzie spłacał kredyt a ja będę opłacała rachunki i kupowała jedzenie a to, co zostanie na koncie po prostu będzie rosło w miarę możliwości

Pomysł z planowanymi zakupami jest super sprawą, my tak robiliśmy i robimy. Planujemy posiłki. Kiedyś dużo jedzenia wyrzucałam lub musiałam dokupować, a teraz jedziemy z listą, wiemy co będziemy jedli np. na najbliższe trzy obiady i kupujemy z listą, wiadomo, że czasem się kupi coś spoza, ale wszystko zostaje wykorzystane. Na szczęście mam Tż niewybrednego, zje wszystko co mu przygotuję i jeszcze pochwali, że smakowało

Z wyprawką całkiem sprytnie uwinęliśmy bo wózek i nosidełko dostałam od bratowej, zestaw łóżeczko+pościel+materace dostaliśmy od teściów, ciuszków sporo dostałam od kuzynki, część dokupiłam. Przyjaciółki czy chrzestni pytają, co chcemy na narodzenie dziecka, więc podsyłam linki: z karuzelą nad łóżeczko, matą edukacyjną czy wanienką, więc też nie będzie wydatków.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 09:54   #2873
201711281320
Konto usunięte

Nie wiem czy to prawda ale coś mi się obiło o uszy, że od nowego roku ma być wypłacany przez rok co miesiąc 1 tys. zł. kobietom, które urodziły dziecko i pracowały wcześniej na umowie zleceniu lub były bezrobotne.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:15   #2874
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to prawda ale coś mi się obiło o uszy, że od nowego roku ma być wypłacany przez rok co miesiąc 1 tys. zł. kobietom, które urodziły dziecko i pracowały wcześniej na umowie zleceniu lub były bezrobotne.
Słyszałam, też nie wiem czy to prawda. Jest tylko jedno ale, rok przeminie raz dwa i co dalej jak się pracy nie ma i nie ma gdzie wracać? A dziecko co ma ponad rok to co potrzeb już nie ma? Fajnie, że cokolwiek chcą dawać, tylko, ja osobiście uważam, że żeby w Polsce rodziło się więcej dzieci to potrzeba stabilnej pracy, normalnych umów przede wszystkim. Ogladając się w około siebie widze mase kobiet na śmieciówkach w wieku że tak powiem dobrym na dziecko 25-35 w stałych związkach, które na dziecko się nie zdecydują tylko z powodu braku normalnej umowy. Nie sądze by ktoś normalny nagle zaczął dzieci płodzić bo rząd da mu 1000zł przez rok.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:15   #2875
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Coś słyszałam na ten temat, więc chyba prawda.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:22   #2876
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Kolejny beznadziejny pomysł rządu. Cały czas się łudziłam, że jednak tego nie wprowadzą. Nie dość, że patologie znów będą mnożyć się na potęgę, to jeszcze za jakiś czas czeka nas wysyp ludzi, którzy uwierzyli w cud tysiaka miesięcznie, a potem zostają z rocznym dzieckiem i nie wiedzą, co zrobić, bo są bezrobotni jak byli, a żłobków i przedszkoli niemal zero...

- - -

A co do podziału finansowego w związku, to u nas mamy dość prosty system - wszystko wspólne. Moje zarobki idą na oszczędności i ekstra wydatki, z małżona wypłaty opłacamy rachunki i żyjemy na co dzień. Jak widzę małżeństwo koleżanki, w którym ona na jedzenie musi pożyczać od męża i oddawać po wypłacie, to aż mnie przerażenie bierze. Tak to się zachowywali moi dziadkowie - dziadek pożyczał babci 'na życie', a ona musiała oddać z oprocentowaniem
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:34   #2877
I ona
Zakorzenienie

U nas nie ma żadnych podziałów typu: ja za to Ty za to, mamy wspólną kase, mimo to że jeszcze nie jesteśmy małżeństwem, od kilku lat żyjemy razem, mieszkamy razem i nie wyobrażamy sobie oboje (na szczęście) życ po połowie. Mamy w miesiącu okreslona ilość kasy wspólnie i sobie nią dysponujemy razem.
Jakoś dla mnie o tak dziwinie, żeby łóżko wspólnie dzielić, ale kase to każdy sobie.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:59   #2878
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
A co do podziału finansowego w związku, to u nas mamy dość prosty system - wszystko wspólne. Moje zarobki idą na oszczędności i ekstra wydatki, z małżona wypłaty opłacamy rachunki i żyjemy na co dzień. Jak widzę małżeństwo koleżanki, w którym ona na jedzenie musi pożyczać od męża i oddawać po wypłacie, to aż mnie przerażenie bierze. Tak to się zachowywali moi dziadkowie - dziadek pożyczał babci 'na życie', a ona musiała oddać z oprocentowaniem
. Zaśmiałam się, bo to śmiesznie brzmi, ale wiem o co Ci chodzi. Ja przez większość czasu też dużo mniej zarabiałam od Tż, więc moja prawie cała wypłata szła na przyszłość (część oczywiście dorzucałam do bieżących wydatków), a on płacił resztę. W końcu zdecydowaliśmy się na kupno mieszkania i wtedy te "moje" pieniądze poszły w całości na zakup i remont. Teraz przy kredycie to w ogóle nie będą istniały żadne podziały wydatków. Ten kto będzie miał pierwszy, ten będzie płacił i tyle. Nie wyobrażam sobie podziałów typu: Ty jesz czegoś więcej to sam sobie za to zapłać. To oczywiste, że jak ktoś ma mniejszą wypłatę to chcąc nie chcąc wkłada do wspólnej skarbonki mniej, ale taki sztywny podział jest dla mnie nie do przyjęcia.

Stary 2015-06-11, 11:11   #2879
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Kolejny beznadziejny pomysł rządu. Cały czas się łudziłam, że jednak tego nie wprowadzą. Nie dość, że patologie znów będą mnożyć się na potęgę, to jeszcze za jakiś czas czeka nas wysyp ludzi, którzy uwierzyli w cud tysiaka miesięcznie, a potem zostają z rocznym dzieckiem i nie wiedzą, co zrobić, bo są bezrobotni jak byli, a żłobków i przedszkoli niemal zero...

- - -

Dokładnie o tym samym pomyślałam...

Podziału finansowego ja w swoim związku nie mam. Mamy wspólne konto, na które wpływają wypłaty. Oboje mamy karty do konta i korzystamy. Jak przed nowymi wypłatami mamy nadwyżkę to idzie na konto oszczędnościowe.
W ogóle nie rozumiem systemu pożyczania od siebie pieniędzy między partnerami.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 12:48   #2880
CptCook
Zakorzenienie

U mnie padła propozycja zmiany mieszkania na większe i samodzielne ( bez współlokatorów) w ogóle może nawet w innym mieście bo jest opcja relokacji. Wtedy TŻ chciałby płacić większą część czynszu, bo potrzebuje osobnego pokoju do pracy. On ogólnie najchętniej fundowałby wszystko, ale ja mam awersje do czegoś takiego. Kiedyś mieszkałam z moim ex w innym kraju, straciłam pracę i byłam utrzymanką przez kilka miesięcy....masakrycznie źle się z tym czułam.

Myślę, że jak moje zarobki podskoczą i będziemy już na etapie robienia dzieci to będzie jakieś wspólne konto. Póki co to ja bym się nie wypłaciła na to jego jedzenie .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości