|
|
#31 | |
|
Ante Pante
|
Dot.: Czy postawić 6 z angielskiego
Cytat:
To napiszę jeszcze raz, bo najwidoczniej nikt nie zrozumiał. Po co są te cząstkowe szostki, skoro później i tak nic z nich nie wynik?. A no i umówmy się, rzadko kiedy nauczyciele kierują się wyłącznie średnią. W ogóle co to ma być, że nauczycielka chce poznać "różne punkty widzenia"? Kto ma najlepiej wiedzieć jak ocenić to dziecko? My? Śmiszne to.
|
|
|
#32 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Jeśli na kartkówkach czy odpowiedziach nie można było zdobyć 6, to bym postawił 6. Jeśli była okazja, żeby mieć 6 "na niebiesko", to dostałaby 5.
U mnie w szkole średniej był system prawie punktowy (ograniczony tylko ustawą) i nie było problemów. |
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym dala dziewczynce 6
, ale kazala przygotowac cos ekstra. Zaznacz tez ze w przyszlym semestrze nie bedzie tak latwo i bedzie musiala sie postarac. Skoro juz dalas w innej klasie 6 to jej tez powinnas. Z testow dostala dwie 6, a przy tych pozostalych ocenach to 5 bylo najwyzsza ocena jaka mozna bylo otrzymac?
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51721316]A mnie, że nauczyciele pytają o takie rzeczy na wizażu.[/QUOTE]A mnie nie. Lepiej spytać i poznać opinie innych, jeśli ma to pomóc podjąć właściwą decyzję.
Skoro to klasa 5, to pogadaj z tą dziewczyną, pochwal za starania ale pokaż, że ze średniej ocen wychodzi jej 5 + nie ma osiągnięć w konkursach, za które mogłabyś wystawić jej 6. Obiecaj jej jednak, że jeśli będzie się starała i pracowała w przyszłym roku, brała udział w konkursach, robiła dodatkowe zadania od Ciebie czy co tam wymyślisz, to postawisz jej wtedy 6, pod warunkiem oczywiście, że nadal będzie się tak dobrze uczyć. Edit: po doczytaniu wątku stwierdzam, że dodatkowe zadanie to dobry pomysł. Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2015-06-12 o 18:49 |
|
|
|
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Być może Autorka mogłaby podzielić się swoim dylematem na forum typowo nauczycielskim, ale przecież na Wizażu również obecne są osoby pracujące w szkole. Zresztą to normalne, że radzimy się innych ludzi, partnera, siostry czy mamy, nawet jeśli nie są oni ekspertami w danej dziedzinie. Ostateczna decyzja i tak należy do nas. Autorko, daj znać, na czym stanęło. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Wstawiam oceny zawodowo, moim zdaniem to niedopuszczalne pytać o opinię gdziekolwiek poza wlasną głową...
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę dziwi mnie oburzenie, że takie pytanie padło na wizażu. Kto pyta nie błądzi. Jak ktoś pracuje w szkole od 3 miesięcy to nic dziwnego, że chce poznać różne punkty widzenia. Każdy chodził do szkoły, wie jak wygląda wystawianie ocen na koniec roku i może dorzucić swoje trzy grosze.
Co do pytania to jak dla mnie sporo zależy od tego czy te cząstkowe oceny to też mogły być 6. Jeżeli nie jakaś dodatkowa rzecz do zrobienia na tą wyższą ocenę. Jak chodziłam do szkoły to 6 na koniec roku wcale nie była czymś, na co trzeba było mieć nie wiadomo jakie zasługi. Tym bardziej jeżeli nie za bardzo była okazja do ich zdobycia i tym bardziej w podstawówce.
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Przecież tu siedzą różne osoby (z całym szacunkiem do wszystkich wizażanek). Wybaczcie, ale ja bym nie miała ochoty, żeby o moich ocenach dywagował ktoś młodszy ode mnie. Jeszcze zrozumiem jakieś fora branżowe, ale ogólnodostępne? To autorka mogła od razu na onecie albo na kafaterii pisać, co za różnica, skoro pozwala sobie na doradzanie przez przypadkowe osoby. Według mnie do wystawienia oceny trzeba mieć wiedzę merytoryczną i pedagogiczną, chyba są jakieś kryteria Samo chodzenie do szkoły nikogo nie czyni eksperta w tym temacie. A według mnie ocena końcowa to istotna kwestia, bo zależy od niej chociażby średnia. Tak, dalej jestem w szoku.
|
||
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Autorko, jeśli dziewczynka opanowała wiadomości i umiejętności z podstawy programowej na ocenę celującą to stawiasz jej celującą. Jak nie jesteś pewna to zajrzyj do materiałów dydaktycznych wydawnictwa z którego korzystasz. Tam masz wymagania programowe na poszczególne oceny.
Poza tym zapisz się na szkolenie z oceniania kształtującego... nie powinno się uzależniać wystawiania 6 od udziału w olimpiadach I nie zgodzę się, że szóstki są "po nic". Jest skala od 1 do 6 po to żeby z niej korzystaćccc. Jak ktoś za maks wiedzy stawia 5 to jest niedouczonym nauczycielem i tyle, bo na 5 są inne wymagania i na 6 inne. I wcale nie ma tam udziału w konkursach. Kuniec. Edytowane przez Carya Czas edycji: 2015-06-12 o 20:50 |
|
|
|
|
#44 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że szczera ocena konsumenta niejednemu piekarzowi pozwoliłaby ulepszyć jego wyroby
![]() Co do oceny. Warto pamiętać, że ocena końcowa jest oceną całoroczną, a nie tylko z drugiego semestru. W pierwszym semestrze było 5, teraz między 5 a 6 więc tak twardą ręką powinno być 5. Jeżeli ktoś chce to można naciągać. Ja bym zaproponowała pracę ekstra np. prezentację o jakimś angielskojęzycznym kraju po angielsku, wypracowanie albo przeprowadzenie lekcji pod koniec roku (żeby nie rozłożyć programu). |
|
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak im wygodniej, nie muszą zmieniać WZO, no i jest jakaś motywacja dla uczniów żeby chodzić na konkursy. Pominę już fakt jak mało nauczycieli w ogóle o tym wie. Ci starzy się często nie szkolą bo przecież już wszystko wiedzą i takie niewygodne zmiany im uciekają. (To dokładnie tak jak z pisaniem WSO wg nowych prawideł nie ma już "Systemu", są "Zasady" a i tak większość używa WSO).
Edytowane przez Carya Czas edycji: 2015-06-12 o 21:13 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
Cytowałam wcześniejszy post - są tam dopiski
![]() Też uważam że należy się 5 ![]() No chyba, że jak wcześniej ktoś słusznie pisał - jeśli te 5 "dodatkowe" były wystawione za maks pracy (czyli możliwe, że mogłyby być szóstkami) to można się do tej 6 jakoś jakoś... niechętnie... przychylić
Edytowane przez Carya Czas edycji: 2015-06-12 o 21:19 |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dziewczynę oczywiście, że może spytać. Sama miałam takie sytuacje. Z tym, że z doświadczenia wiem, że takie pytania nieczęsto mają sens, bo dzieci boją się odpowiedzieć szczerze. Skromność i nieśmiałość, niestety często przeważa. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Life is a drink ...
|
Nie wiem jakie są u Was kryteria otrzymania 6. Za moich czasów w podstawówce i gimnazjum.... to 6 należała się uczniowi z danego przedmiotu tylko wtedy jeżeli na jakimś konkursie z danego przedmiotu na chyba szczeblu powiatowym znalazł się na miejscu od 1-3 ...
(edit) Później w liceum chyba zmieniła się forma oceniania i już nie obowiązywała zasada konkursów i każdy uczeń mógł zdobyć ocene 6. Jeżeli u Was jest tak, że liczy się średnia ważona to oblicz i tyle. Ile wychodzi tyle dostanie.
I only call you when it's half past five... Edytowane przez Selfish Girl Czas edycji: 2015-06-12 o 21:23 |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym postawiła 6. Z testów ma dwie 6 wiec umie angielski.
|
|
#55 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Co z tego, że może miec korepetytora?
Aby dostać 6 liczy się wiedza i zaangażowanie ucznia na zajęciach. Parę 6 dostalam i miałam podobne oceny jak ta dziewczyna ale nauczyciel widział potencjał i zasluzylam na ocenę przez zgłaszanie się na lekcji
|
|
#57 |
|
BAN stały
|
no to jak tu miałaby postawić 6 nauczycielka, która jest od 3 miesięcy w szkole?
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
z resztą ty ją znasz lepiej i wiesz jakie sa jej możliwości językowe. wiesz czy te piątki i szóstki były okraszone mega wysiłkiem i już tego zapomniała, czy po prostu to umie. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-06-12 o 21:58 |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Za to zaocznie babka była człowiekiem i dostałam zasłużoną 5 . Jesteś początkująca i z obserwacji jeszcze szkolnych wiem, że nauczyciele mają takie wahania, ale wierz mi, że później odpuścisz trochę. 6 na koniec jest wielką motywacją do dalszej nauki. Ty za jakiś czas o tym zapomnisz, a jak już dziewczyny wspomniały, dla młodej ma to ogromne znaczenie.
|
|
|
#60 | |
|
Konto usunięte
|
ale ze mnie luźny nauczyciel xD ja tam bym naciągała dając do zrobienia dwa projekty, niech się wykaże. a jak komuś się ocena waha to niech też robi no. nie że ona jedna.
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
po drugie, wiele szkół ma średnią ważoną, co oznacza że te szóstki mogą być wagi 6, a te piątki wagi 1. zależy z czego są. tym sposobem mają dwie 6 ze sprawdzianów i 4 piątki z kartkówek wyjdzie szóstka, ponieważ waga oceny ze sprawdzianu/pracy klasowej jest dramatycznie wyższa od oceny z np zadania domowego, kartkówki czy odpowiedzi ustnej. więc nie można do tego podchodzić jak do średniej arytmetycznej bo nic nam to nie mówi o umiejętnościach ucznia. ważny jest też rodzaj błędów popełniony w sprawdzianach - czy wynika on z faktycznego braku wiedzy czy możemy to uznać za drobny błąd. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- poza tym szkoła podstawowa to poczatkowy etap edukacji który ma motywować a nie zniechęcać. niesprzyjanie uczniom i im ambicjom wcale nie sprawi że dziewczynka wróci zadowolona i chętna do pracy - stwierdzi, że skoro inni mieli 4, 4, 4 ze sprawdzianu i szóstki z prac domowych, to po co ma się uczyć? to wszystko zależy indywidualnie od ucznia, jego umiejętności i dokładnych jego prac. naprawdę nie zamykaj jej tej drogi. (mówię jako lektor języka angielskiego a z wykształcenia nauczyciel, filolog; mam nadzieję ze przyjdzie mi pracować kiedyś w szkole). nie macie WSO które daje wytyczne co do wag ocen?????? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.

, ale kazala przygotowac cos ekstra. Zaznacz tez ze w przyszlym semestrze nie bedzie tak latwo i bedzie musiala sie postarac. Skoro juz dalas w innej klasie 6 to jej tez powinnas. Z testow dostala dwie 6, a przy tych pozostalych ocenach to 5 bylo najwyzsza ocena jaka mozna bylo otrzymac?

Samo chodzenie do szkoły nikogo nie czyni eksperta w tym temacie. A według mnie ocena końcowa to istotna kwestia, bo zależy od niej chociażby średnia. Tak, dalej jestem w szoku.