Czy postawić 6 z angielskiego - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-12, 17:41   #31
cud nie kobieta
Ante Pante

Dot.: Czy postawić 6 z angielskiego

Cytat:
Napisane przez DziadkaKalesony Pokaż wiadomość
Zawsze na początek bierze się pod uwagę testy.
Nie wierze, że aż takie emocje w Tobie wywołuje ocena dziecka, któremu spokojnie można 6 wystawić.

Tobie nic po nich. Dziecko w podstawówce patrzy na to inaczej.

Autorko, jeśli nadal się zastanawiasz, możesz dać jej dodatkowe zadanie.

W sumie z wypowiedzi wyłania się obraz nauczycieli jakich można spotkać w szkołach haha
Ty, serio? Jestem w szoku.

To napiszę jeszcze raz, bo najwidoczniej nikt nie zrozumiał. Po co są te cząstkowe szostki, skoro później i tak nic z nich nie wynik?. A no i umówmy się, rzadko kiedy nauczyciele kierują się wyłącznie średnią. W ogóle co to ma być, że nauczycielka chce poznać "różne punkty widzenia"? Kto ma najlepiej wiedzieć jak ocenić to dziecko? My? Śmiszne to.
Stary 2015-06-12, 17:46   #32
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie wierze, że aż takie emocje w Tobie wywołuje ocena dziecka, któremu spokojnie można 6 wystawić.

W sumie z wypowiedzi wyłania się obraz nauczycieli jakich można spotkać w szkołach haha
no po Twoich też widać, że wystawilabyś nienależną ocenę.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:

jak się jest nauczycielem od 3 miesięcy to nawet nie wie jaki był poziom tych testów, jak były oceniane. dlatego powinna wystawiać oceny na podstawie średniej bo inaczej postępuje nie fair wobec innych dzieci. skoro można jej postawić 6 czyli podnieść ocenę to niech to zrobi z każdym jednym uczniem w tej klasie, każdym.

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Ty, serio? Jestem w szoku.

To napiszę jeszcze raz, bo najwidoczniej nikt nie zrozumiał. Po co są te cząstkowe szostki, skoro później i tak nic z nich nie wynik?. A no i umówmy się, rzadko kiedy nauczyciele kierują się wyłącznie średnią. W ogóle co to ma być, że nauczycielka chce poznać "różne punkty widzenia"? Kto ma najlepiej wiedzieć jak ocenić to dziecko? My? Śmiszne to.
jak nowy nauczyciel ma się nie kierować średnią?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:00   #33
Imperialista
BAN stały

Jeśli na kartkówkach czy odpowiedziach nie można było zdobyć 6, to bym postawił 6. Jeśli była okazja, żeby mieć 6 "na niebiesko", to dostałaby 5.

U mnie w szkole średniej był system prawie punktowy (ograniczony tylko ustawą) i nie było problemów.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:06   #34
201607111040
Konto usunięte

Ja bym dala dziewczynce 6, ale kazala przygotowac cos ekstra. Zaznacz tez ze w przyszlym semestrze nie bedzie tak latwo i bedzie musiala sie postarac. Skoro juz dalas w innej klasie 6 to jej tez powinnas. Z testow dostala dwie 6, a przy tych pozostalych ocenach to 5 bylo najwyzsza ocena jaka mozna bylo otrzymac?
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:09   #35
przestrach
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Ja bym dala dziewczynce 6, ale kazala przygotowac cos ekstra. Zaznacz tez ze w przyszlym semestrze nie bedzie tak latwo i bedzie musiala sie postarac. Skoro juz dalas w innej klasie 6 to jej tez powinnas. Z testow dostala dwie 6, a przy tych pozostalych ocenach to 5 bylo najwyzsza ocena jaka mozna bylo otrzymac?
Zgadzam się, pamiętam, że ja też zawsze musiałam coś przygotowywać dodatkowo "na 6"
przestrach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:43   #36
Pantegram
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51721316]A mnie, że nauczyciele pytają o takie rzeczy na wizażu.[/QUOTE]A mnie nie. Lepiej spytać i poznać opinie innych, jeśli ma to pomóc podjąć właściwą decyzję.

Skoro to klasa 5, to pogadaj z tą dziewczyną, pochwal za starania ale pokaż, że ze średniej ocen wychodzi jej 5 + nie ma osiągnięć w konkursach, za które mogłabyś wystawić jej 6. Obiecaj jej jednak, że jeśli będzie się starała i pracowała w przyszłym roku, brała udział w konkursach, robiła dodatkowe zadania od Ciebie czy co tam wymyślisz, to postawisz jej wtedy 6, pod warunkiem oczywiście, że nadal będzie się tak dobrze uczyć.

Edit: po doczytaniu wątku stwierdzam, że dodatkowe zadanie to dobry pomysł.

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2015-06-12 o 18:49
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 19:11   #37
efflorescence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
W ogóle co to ma być, że nauczycielka chce poznać "różne punkty widzenia"?
Rozumiem, że Ty w swoim zawodzie już po kilku miesiącach pracy byłaś specem i nie potrzebowałaś słuchać niczyich uwag.

Być może Autorka mogłaby podzielić się swoim dylematem na forum typowo nauczycielskim, ale przecież na Wizażu również obecne są osoby pracujące w szkole. Zresztą to normalne, że radzimy się innych ludzi, partnera, siostry czy mamy, nawet jeśli nie są oni ekspertami w danej dziedzinie. Ostateczna decyzja i tak należy do nas.

Autorko, daj znać, na czym stanęło.
efflorescence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 19:22   #38
greenlemon
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Jestes nauczycielka czy tak sobie piszesz, zeby sie odezwac po prostu?
Szostek sie nie stawia, bo ktos "umie angielski". Ocen sie nie wystawia "na zas" czy "na zachete". To jest ocena za ten rok szkolny, a nie na przyszly. Niepostawienie szostki to nie zadna kara.

Z tych ocen w zaden sposob nie wychodzi 6. Co to w ogole za argument "bardzo chce miec 6 na koniec"?

W ogole tego jeszcze nie grali, nawet na wizazu, zeby nauczyciel sie pytal, jaka ocene ma wystawic A jak ci wizazanki powiedza, ze 6 na zachete, to wtedy postawisz taka ocene?
ze sprawdzianów ma maksymalna ocenę - sześć. a te mniejsze kartkówki to same piątki. czy z kartkówki można dostać 6???? jeżeli dziewczynka dostaje maksymalne oceny to ja bym jej te 6 postawiła.
greenlemon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 19:44   #39
201605090958
Konto usunięte

Wstawiam oceny zawodowo, moim zdaniem to niedopuszczalne pytać o opinię gdziekolwiek poza wlasną głową...
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 19:47   #40
mc266
Zakorzenienie

Trochę dziwi mnie oburzenie, że takie pytanie padło na wizażu. Kto pyta nie błądzi. Jak ktoś pracuje w szkole od 3 miesięcy to nic dziwnego, że chce poznać różne punkty widzenia. Każdy chodził do szkoły, wie jak wygląda wystawianie ocen na koniec roku i może dorzucić swoje trzy grosze.
Co do pytania to jak dla mnie sporo zależy od tego czy te cząstkowe oceny to też mogły być 6. Jeżeli nie jakaś dodatkowa rzecz do zrobienia na tą wyższą ocenę. Jak chodziłam do szkoły to 6 na koniec roku wcale nie była czymś, na co trzeba było mieć nie wiadomo jakie zasługi. Tym bardziej jeżeli nie za bardzo była okazja do ich zdobycia i tym bardziej w podstawówce.

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 19:55   #41
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Każdy chodził do szkoły, wie jak wygląda wystawianie ocen na koniec roku i może dorzucić swoje trzy grosze.
No tak, każdy jadł chleb więc doradzajmy piekarzowi jak go robic
Stary 2015-06-12, 20:34   #42
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
A mnie nie. Lepiej spytać i poznać opinie innych, jeśli ma to pomóc podjąć właściwą decyzję.
Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość

Być może Autorka mogłaby podzielić się swoim dylematem na forum typowo nauczycielskim, ale przecież na Wizażu również obecne są osoby pracujące w szkole. Zresztą to normalne, że radzimy się innych ludzi, partnera, siostry czy mamy, nawet jeśli nie są oni ekspertami w danej dziedzinie. Ostateczna decyzja i tak należy do nas.

Przecież tu siedzą różne osoby (z całym szacunkiem do wszystkich wizażanek). Wybaczcie, ale ja bym nie miała ochoty, żeby o moich ocenach dywagował ktoś młodszy ode mnie. Jeszcze zrozumiem jakieś fora branżowe, ale ogólnodostępne? To autorka mogła od razu na onecie albo na kafaterii pisać, co za różnica, skoro pozwala sobie na doradzanie przez przypadkowe osoby. Według mnie do wystawienia oceny trzeba mieć wiedzę merytoryczną i pedagogiczną, chyba są jakieś kryteria Samo chodzenie do szkoły nikogo nie czyni eksperta w tym temacie. A według mnie ocena końcowa to istotna kwestia, bo zależy od niej chociażby średnia. Tak, dalej jestem w szoku.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 20:46   #43
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Autorko, jeśli dziewczynka opanowała wiadomości i umiejętności z podstawy programowej na ocenę celującą to stawiasz jej celującą. Jak nie jesteś pewna to zajrzyj do materiałów dydaktycznych wydawnictwa z którego korzystasz. Tam masz wymagania programowe na poszczególne oceny.
Poza tym zapisz się na szkolenie z oceniania kształtującego... nie powinno się uzależniać wystawiania 6 od udziału w olimpiadach

I nie zgodzę się, że szóstki są "po nic". Jest skala od 1 do 6 po to żeby z niej korzystaćccc. Jak ktoś za maks wiedzy stawia 5 to jest niedouczonym nauczycielem i tyle, bo na 5 są inne wymagania i na 6 inne. I wcale nie ma tam udziału w konkursach.
Kuniec.

Druga

Edytowane przez Carya
Czas edycji: 2015-06-12 o 20:50
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 20:50   #44
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Carya Pokaż wiadomość
Autorko, jeśli dziewczynka opanowała wiadomości i umiejętności z podstawy programowej na ocenę celującą to stawiasz jej celującą. Jak nie jesteś pewna to zajrzyj do materiałów dydaktycznych wydawnictwa z którego korzystasz. Tam masz wymagania programowe na poszczególne oceny.
Poza tym zapisz się na szkolenie z oceniania kształtującego... nie powinno się uzależniać wystawiania 6 od udziału w olimpiadach

I nie zgodzę się, że szóstki są "po nic". Jest skala od 1 do 6 po to żeby z niej korzystaćccc. Jak ktoś za maks wiedzy stawia 5 to jest niedouczonym nauczycielem i tyle, bo na 5 są inne wymagania i na 6 inne. IO wcale nie ma tym udziału w konkursach.
Kuniec.
6 jest za ponadprogramową wiedzę
Stary 2015-06-12, 20:56   #45
Carya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
6 jest za ponadprogramową wiedzę
no nie jest

Druga
Stary 2015-06-12, 20:58   #46
pffe
BAN stały

Cytat:
no nie jest
a kiedy się to zmieniło, tak z ciekawości. skończyłam szkołę 3 lata temu i odkąd pamiętam 6 ZAWSZE była za wiedzę ponadprogramową.
Stary 2015-06-12, 21:03   #47
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
No tak, każdy jadł chleb więc doradzajmy piekarzowi jak go robic
Myślę, że szczera ocena konsumenta niejednemu piekarzowi pozwoliłaby ulepszyć jego wyroby

Co do oceny. Warto pamiętać, że ocena końcowa jest oceną całoroczną, a nie tylko z drugiego semestru. W pierwszym semestrze było 5, teraz między 5 a 6 więc tak twardą ręką powinno być 5. Jeżeli ktoś chce to można naciągać.
Ja bym zaproponowała pracę ekstra np. prezentację o jakimś angielskojęzycznym kraju po angielsku, wypracowanie albo przeprowadzenie lekcji pod koniec roku (żeby nie rozłożyć programu).
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 21:10   #48
Carya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
a kiedy się to zmieniło, tak z ciekawości. skończyłam szkołę 3 lata temu i odkąd pamiętam 6 ZAWSZE była za wiedzę ponadprogramową.
Nie podam Ci roku niestety, ale jakoś odkąd jest nowa podstawa programowa. Tylko, że rodzice i uczniowie nie są o tym informowani jeśli nauczyciel sobie wymyśli, że u niego 6 to tylko za cuda na kiju.
Tak im wygodniej, nie muszą zmieniać WZO, no i jest jakaś motywacja dla uczniów żeby chodzić na konkursy.

Pominę już fakt jak mało nauczycieli w ogóle o tym wie. Ci starzy się często nie szkolą bo przecież już wszystko wiedzą i takie niewygodne zmiany im uciekają. (To dokładnie tak jak z pisaniem WSO wg nowych prawideł nie ma już "Systemu", są "Zasady" a i tak większość używa WSO).

Druga

Edytowane przez Carya
Czas edycji: 2015-06-12 o 21:13
Stary 2015-06-12, 21:12   #49
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Myślę, że szczera ocena konsumenta niejednemu piekarzowi pozwoliłaby ulepszyć jego wyroby
.
Właśnie konsumenta. Idąc Twoim torem rozumowania nauczycielka powinna sie dziewczyny zapytac a nie wizazu
Stary 2015-06-12, 21:13   #50
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie podam Ci roku niestety, ale jakoś odkąd jest nowa podstawa programowa. Tylko, że rodzice i uczniowie nie są o tym informowani jeśli nauczyciel sobie wymyśli, że u niego 6 to tylko za cuda na kiju.
Tak im wygodniej, nie muszą zmieniać WZO, no i jest jakaś motywacja dla uczniów żeby chodzić na konkursy.
Pominę już fakt jak mało nauczycieli w ogóle o tym wie. Ci starzy się często nie szkolą bo przecież już wszystko wiedzą i takie niewygodne zmiany im uciekają.
no chyba, że tak. to tym bardziej zgadzam się z tym, że ocena powinna być wystawiona ze średniej bo to jednak nowa nauczycielka.
Stary 2015-06-12, 21:15   #51
Carya
Wtajemniczenie

Cytowałam wcześniejszy post - są tam dopiski

Też uważam że należy się 5
No chyba, że jak wcześniej ktoś słusznie pisał - jeśli te 5 "dodatkowe" były wystawione za maks pracy (czyli możliwe, że mogłyby być szóstkami) to można się do tej 6 jakoś jakoś... niechętnie... przychylić

Druga

Edytowane przez Carya
Czas edycji: 2015-06-12 o 21:19
Stary 2015-06-12, 21:18   #52
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Właśnie konsumenta. Idąc Twoim torem rozumowania nauczycielka powinna sie dziewczyny zapytac a nie wizazu
Biorąc pod uwagę, że zdecydowana większość ludzi je pieczywo i zdecydowana większość chodziła do szkoły...myślę, że możemy sobie darować idące w absurd porównania.
A dziewczynę oczywiście, że może spytać. Sama miałam takie sytuacje. Z tym, że z doświadczenia wiem, że takie pytania nieczęsto mają sens, bo dzieci boją się odpowiedzieć szczerze. Skromność i nieśmiałość, niestety często przeważa.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 21:19   #53
Selfish Girl
Life is a drink ...

Nie wiem jakie są u Was kryteria otrzymania 6. Za moich czasów w podstawówce i gimnazjum.... to 6 należała się uczniowi z danego przedmiotu tylko wtedy jeżeli na jakimś konkursie z danego przedmiotu na chyba szczeblu powiatowym znalazł się na miejscu od 1-3 ... (edit) Później w liceum chyba zmieniła się forma oceniania i już nie obowiązywała zasada konkursów i każdy uczeń mógł zdobyć ocene 6. Jeżeli u Was jest tak, że liczy się średnia ważona to oblicz i tyle. Ile wychodzi tyle dostanie.

Edytowane przez Selfish Girl
Czas edycji: 2015-06-12 o 21:23
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 21:28   #54
mansikkaa
Zakorzenienie

Ja bym postawiła 6. Z testów ma dwie 6 wiec umie angielski.
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 21:36   #55
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Ja bym postawiła 6. Z testów ma dwie 6 wiec umie angielski.
słucham? albo ma dobrego korepetytora i jakie to sprawiedliwe wobec dzieci, które dostają 5?
Stary 2015-06-12, 21:47   #56
mansikkaa
Zakorzenienie

Co z tego, że może miec korepetytora?
Aby dostać 6 liczy się wiedza i zaangażowanie ucznia na zajęciach.
Parę 6 dostalam i miałam podobne oceny jak ta dziewczyna ale nauczyciel widział potencjał i zasluzylam na ocenę przez zgłaszanie się na lekcji
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 21:50   #57
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Co z tego, że może miec korepetytora?
Aby dostać 6 liczy się wiedza i zaangażowanie ucznia na zajęciach.
Parę 6 dostalam i miałam podobne oceny jak ta dziewczyna ale nauczyciel widział potencjał i zasluzylam na ocenę przez zgłaszanie się na lekcji
no to jak tu miałaby postawić 6 nauczycielka, która jest od 3 miesięcy w szkole?
Stary 2015-06-12, 21:56   #58
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulamaj Pokaż wiadomość
Witam, od 3 miesięcy pracuję w szkole podstawowej, kontynuuję naukę po innej anglistce. Moja uczennica w 5 klasie, która jest dobrą uczennicą bardzo chce mieć 6 na koniec roku. Ze sprawdzianów ma głównie szóstki i chyba dwie piątki, i do tego takie mieszane oceny ale same 5 i 6. Problem w tym, że moja poprzedniczka nie organizowała żadnych dodatkowych zajęć, konkursów ani prac które moim zdaniem są niezbędne do tego aby postawić 6. Ja z kolei miałam już za mało czasu na to żeby organizować takie rzeczy, z resztą na ocenę pracuje się cały rok a nie 3 miesiące. I teraz mam problem, czy postawić szóstkę czy nie. Ostatni dzwonek na wystawianie ocen a ja nadal się waham. Nie chciałabym żeby dobra uczennica była poszkodowana ale z drugiej strony jest WSO. Dodam, że w 1 klasie postawiłam 6. Ale 1 klasa to nie to samo co 6... Z góry dziękuję za pomoc.
wystaw szóstkę. nie rozumiem anglistek które traktują sześć jak święty graal który można zdobyć przez stawanie na głowie i włażenie w doope. dziecko jest zdolne, ma dobre oceny, opanowało bardzo dobrze materiał dodatkowo się udziela = nie widzę powodu żeby nie postawić 6. jak jej nie wychodzi, a jej zależy, to poproś ją o zrobienie projektu, niech wie że to nie jest za darmo. daj jej się wykazać bowiele gimnazjów dobrych i elitarnych bierze świadectwo z 5 klasy do wglądu..........
z resztą ty ją znasz lepiej i wiesz jakie sa jej możliwości językowe. wiesz czy te piątki i szóstki były okraszone mega wysiłkiem i już tego zapomniała, czy po prostu to umie.

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2015-06-12 o 21:58
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 21:57   #59
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez paulamaj Pokaż wiadomość
Klasa 5. A oceny są następujące: testy 5,6,6. Pozostałe to: 5, 5, 5-, 5, 5, 6. Na semestr 1 miała 5.
Zastanawia mnie też czy jak jej postawię 5 a uczniowi w kl 1 mimo braku konkursów postawiłam 6 to czy to będzie sprawiedliwe? Ale w 1 klasie są inne wymagania. Jestem początkującą nauczycielką, pewnie większość tych pytań jest śmieszna dla niektórych
Nie wahałabym się postawić takiej uczennicy 6. Z języków byłam bardzo dobra i miałąm kiedyś podobną sytuację w technikum. Nauczycielka zaniżyła mi ocenę z 5 na 4, gdzie ze średniej ważonej brakowało mi setnych (? czegoś tam minimalnie) do 5. Nie powiem, bo czułam się pokrzywdzona.

Za to zaocznie babka była człowiekiem i dostałam zasłużoną 5 .

Jesteś początkująca i z obserwacji jeszcze szkolnych wiem, że nauczyciele mają takie wahania, ale wierz mi, że później odpuścisz trochę. 6 na koniec jest wielką motywacją do dalszej nauki.

Ty za jakiś czas o tym zapomnisz, a jak już dziewczyny wspomniały, dla młodej ma to ogromne znaczenie.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 22:02   #60
201604181004
Konto usunięte

ale ze mnie luźny nauczyciel xD ja tam bym naciągała dając do zrobienia dwa projekty, niech się wykaże. a jak komuś się ocena waha to niech też robi no. nie że ona jedna.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez pffee
jak nie jest sprawiedliwe! ze średniej wychodzi a nie znając dziecka to sorry, jak może oceniać czy test był na tyle trudny, że się należy?
droga pffe, po pierwsze się nie indycz
po drugie, wiele szkół ma średnią ważoną, co oznacza że te szóstki mogą być wagi 6, a te piątki wagi 1. zależy z czego są.
tym sposobem mają dwie 6 ze sprawdzianów i 4 piątki z kartkówek wyjdzie szóstka, ponieważ waga oceny ze sprawdzianu/pracy klasowej jest dramatycznie wyższa od oceny z np zadania domowego, kartkówki czy odpowiedzi ustnej.
więc nie można do tego podchodzić jak do średniej arytmetycznej bo nic nam to nie mówi o umiejętnościach ucznia. ważny jest też rodzaj błędów popełniony w sprawdzianach - czy wynika on z faktycznego braku wiedzy czy możemy to uznać za drobny błąd.

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

poza tym szkoła podstawowa to poczatkowy etap edukacji który ma motywować a nie zniechęcać. niesprzyjanie uczniom i im ambicjom wcale nie sprawi że dziewczynka wróci zadowolona i chętna do pracy - stwierdzi, że skoro inni mieli 4, 4, 4 ze sprawdzianu i szóstki z prac domowych, to po co ma się uczyć? to wszystko zależy indywidualnie od ucznia, jego umiejętności i dokładnych jego prac. naprawdę nie zamykaj jej tej drogi. (mówię jako lektor języka angielskiego a z wykształcenia nauczyciel, filolog; mam nadzieję ze przyjdzie mi pracować kiedyś w szkole).
nie macie WSO które daje wytyczne co do wag ocen??????
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości