![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy postawić 6 z angielskiego
Cytat:
Albo obniżanie oceny z przedmiotu, przez zachowanie ucznia na lekcji lub frekwencję w szkole...od tego jest ocena z zachowania...Niektórzy mają swoje własne systemy oceniania ![]() Co do szufladkowania, jestem od tego daleka...to nie był mój uczeń. Moim zdaniem nauczyciel wstawił mu szóstkę, za nic. Wstawić uczniowi szóstkę, jak średnia ocen wynosi 4,7? Żadnej oceny cząstkowej celującej. Faworyzował go. To mi się nie podoba. Powinniśmy traktować uczniów sprawiedliwie. Ciekawe czy gdyby cała klasa miała piątki, a jeden by odstawał, czy postawiła by mu niedostateczny. Jakoś inaczej zostało zrozumiane to, co miałam na myśli. Edytowane przez Butterfly1986 Czas edycji: 2015-06-14 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wierzę w twoje tłumaczenie, że miałaś na myśli coś innego niż napisałaś. Po prostu spotkałaś się z krytyką, a nie masz nawet na tyle odwagi, żeby trwać przy swoim zdaniu. A potem niewinne dziecko musi się użerać z taką wredną babą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Widzę, że obrzucanie błotem bezpodstawnie na wizażu, to już norma. Pozdrawiam i proponuję popracować nad kulturą słowa i kulturą osobistą. Edytowane przez Butterfly1986 Czas edycji: 2015-06-15 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam tyko nadzieję, że nie jesteś polonistką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale może to dlatego, że mam w rodzinie nauczyciela i nasłuchałam się o zdolnych uczniach molestowanych przez członków rodziny, pozostawionych samemu sobie bo rodzice za granicą/alkoholicy, oddanych do domów dziecka bo nikt ich nie chciał. Jestem więc w stanie uwierzyć, że osoba o lepszych warunkach może mieć lepsze rezultaty w nauce, chociaż wcale nie musi być zdolniejsza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Do Fleur_D
Pod moją wypowiedzią wcześniejszą padło sformułowanie, że skoro się wyróżniał, to może to dobra motywacja, żeby wstawić ocenę celującą. Dla zobrazowania sytuacji podałam więcej szczegółów. O takim sposobie oceniania dowiedziałam się od samego ucznia, o którym jest mowa. Miał świadomość, że niewiele musi robić w tej klasie, żeby się wyróżnić. Śmiał się, że powinien mieć 5, ale Pani "dała" mu 6, bo był najlepszy. Średnia klasy z większości przedmiotów wynosiła ok. 2,2. Mam nadzieję, że ktoś, kto przeczytał wszystkie moje wypowiedzi, i wie, co miałam na myśli. Każdy ma swoje zdanie i może je wyrazić. Niegrzecznie i niekulturalnie jest jednak obrażać innych forumowiczów. Takie zachowanie i język jest dla mnie prostacki. Dawno nie słyszałam, żeby ktoś na kobietę mówił "baba". Do tego dopisujesz "wredna"...i to wszystko z jednej wypowiedzi, którą zacytowałaś. Gratuluję. Edytowane przez Butterfly1986 Czas edycji: 2015-06-15 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Widzę że wiele z was jest tak bardzo przeciwko stawianiu szóstek jakby to były pieniądze wyciągane wam z kieszeni...
Moim zdaniem, jeśli uczniowi wychodzi nawet piątka to za wyraźne starania o szóstkę (a tu takie widać, chociażby o szóstkach z testów) to można mu tę upragnioną szóstkę dać, bo to go zmotywuje do nauki - coś jest osiągalne, raz się udało to trzeba się starać, żeby się udało znowu. Co innego naciągać z jedynki na dwa, co innego z 5 na 6... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
BAN stały
|
Ale jakie starania o szostke? "Bo chce"?
Bardzo mnie zastanawia, ile z wypowiadajacych sie tu osob faktycznie jest nauczycielami i ma jakiekolwiek pojecie nt. kryteriow oceniania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja bym powiedziała, że dawanie szóstki ot tak, bo chce, to zmotywuje do żebrania o wyższe oceny w kolejnym roku. A reszcie klasy pokaże, że jak się odpowiednio długo pomarudzi to można i szóstkę dostać.
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
no ale zakonna czy ktoś tu daje szóstki za darmo? każdy proponuje zadania dodatkowe, albo test. coś za coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To dość oczywiste. Ale, jakby to ująć.... Taki lajf. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
co do poprzedniego postu farmy - dla mnie jawną niesprawiedliwością są dodatkowe punkty w rekrutacji do liceum z różnych racji. zaczynając od rodzin wielodzietnych kończąc na przysposobieniu
byłam w bardzo dobrym zespole szkół no i z gimnazjum do liceum pół klasy chciało iść jedna koleżanka się nie dostała, bo jej miejsce zajęła dziewczyna z patologicznego domu którą "prawnie przysposobiła babcia" żeby dostawać zasiłek na rodzinę zastępczą. a wyniki testów i oceny miała gorsze to dopiero polska patologia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
ja zrozumialam ze chodzilo im; daliby szanse na szóstkę, na zachętę, zamiast z góry odmawiać, a nie, że daliby szóstke za darmo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
nom tak jest, poczekaj znajdę ci pierwszą lepszą szkołę
W przypadku równorzędnych wyników uzyskanych w pierwszy i drugim etapie postępowania rekrutacyjnego, lub jeżeli szkoła nadal dysponuje wolnymi miejscami, na trzecim etapie postępowania rekrutacyjnego brane sa pod uwagę następujące kryteria: 9.Wielodzietność rodziny kandydata. Niepełnosprawność kandydata. Niepełnosprawność jednego lub obojga rodziców kandydata. Niepełnosprawność rodzeństwa kandydata. Samotne wychowywanie kandydata w rodzinie. Objęcie kandydata pieczą zastępczą czyli jest sobie kasia i ma super wyniki i asia i ma takie same wyniki to kasia robi wypad z baru bo jej rodzice nie mają fikcyjnego rozwodu hehe kiedys nie byli traktowani równorzędznie - tylko osoby "problemowe" miały lepiej. teraz zalezy chyba od szkoły hehehehehehhehee Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-06-15 o 15:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja rozumiem postawienie szóstki za coś, co zostało ustalone. Natomiast w tym wątku padły sugestie, że jak dziecko chce i powiedziało, że chce to dać. Tak zrozumiałam niektóre posty.
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
A kto tu w ogóle mówi, że moja decyzja będzie zależna od wypowiedzi na forum? Ja mam swoje zdanie na ten temat ale chciałam zobaczyć co myślą inni. Jest to forum językowe a nie jakieś tam pierwsze lepsze forum. Złośliwe komentarze pomijam, na większości takich stron muszą znaleźć się "specjaliści" którzy wszystko wiedzą i muszą zawsze dokopać komuś kto szuka pomocy czy opinii. Dziękuję za odpowiedzi na zapytanie. Postawiłam 5 i była to w pełni moja decyzja poparta WSO. Nie uważam, że sięgając opinii na forum zrobiłam coś złego i podważającego moje kompetencje. Tyle w temacie. Zamykam ten temat chociaż pewnie teraz dopiero posypią się komentarze....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja uczę w szkole i uważam, że ten wątek i twoje pytanie autorko to jakieś kuriozum jest....
![]() |
#201 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem każdy uczeń powinien wiedzieć, za co dostaje daną ocenę i mieć świadomość, że to ocena sprawiedliwa. Jeśli stara się "na szóśtkę", ale mu nie wychodzi, to przy wystawianiu ocen można powiedzieć, że dostaje porządną piątkę z plusem, ale na szóstkę to zbyt mało, bo... (tutaj odwołać się do systemu oceniania). Tak jest sprawiedliwie. Nie dostaje się ocen za trudną sytuację życiową. Jak coś się zmienia, dzieje się coś złego (choroba, rozstanie rodziców, śmierć bliskiej osoby), to daje się uczniowi czas na nadrobienie, ale nie wstawia się lepszej oceny, bo coś się w życiu przytrafiło. No i ważne jest, żeby inni uczniowie nie czuli się pokrzywdzeni, bo "jak jemu pani podniosła z 5 na 6, to ja chcę z 4 na 5, bo mi wychodzi 4.3......"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gratuluję, właśnie, być może, zniszczyłaś ambicje jednego dziecka. :3 (A to dopiero 3 miesiące w pracy. Hohoho, niezły będziesz miała wynik.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;51757103]Biedna dziewczynka...
Gratuluję, właśnie, być może, zniszczyłaś ambicje jednego dziecka. :3 (A to dopiero 3 miesiące w pracy. Hohoho, niezły będziesz miała wynik.)[/QUOTE] ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;51757103]Biedna dziewczynka...
Gratuluję, właśnie, być może, zniszczyłaś ambicje jednego dziecka. :3 (A to dopiero 3 miesiące w pracy. Hohoho, niezły będziesz miała wynik.)[/QUOTE] ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Wtajemniczenie
|
Jeden z moich profesorów powiedział, kiedyś słowa, które zapamiętam do końca życia.. uczeń/student umie na 3, jeśli jesteś wybitnie zdolny i sam szukasz odpowiedzi na miliony pytań, a to co wiesz umiesz wykorzystać to być może umiesz na 4, ja umiem na 5 a na 6 umie Bóg, bo to on ten świat stworzył.
Ja uważam, że bardzo dobrze zrobiłaś, wystawiając 5.
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Gratuluję, właśnie, być może, zniszczyłaś ambicje jednego dziecka. :3 (A to dopiero 3 miesiące w pracy. Hohoho, niezły będziesz miała wynik.)[/QUOTE] Nie dramatyzuj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;51757252]Tam nie było 'za nic'. I nie na zachętę.
Ale co ci tam tłumaczyć to od nowa, skoro przez cały wątek nie ogarniasz tego tematu. ![]() Ale masz dramat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.