|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część VI :)
HELOOOOOU
![]() To ja ![]() Myślalam ze Was poczytam i dowiem się coś z innej beczki niż u mnie lecz widzę ze u Was to samo ![]() Dziś kończymy pokój Michalka, biało błękitne pasy wymalowane ![]() ![]() Dziś zaczęłam 31 tydz. Miska urodziłam w 38. Zaczynam pomału robić w gacie na samą myśl ![]() ![]() Do końca czerwca jeszcze będę pracować a potem chorobowe. I pranie ciuszkow się zacznie. Juz niedługo dziewczyny!! Ani się obejrzymy a będziemy z wózkami paradowac ![]()
![]() |
#4652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak bylam mala tez latalam na rehabilitacje. Pamietam jak mama plakala bo nie chcialam tych wstretnych butow ubieraz, a ja plakalam bo mi kazala... Jeeeeny... Wygralam z nia wtedy... I mam nauczke bo mam lekko odstajace lopatki i nie potrafie tak mega wyprostowana chodzic czy siedziec bo sprawia mi to bol. Wiec lekko przygarbiona. Wole to uniknac u Mai skoro moge zwlaszcza ze szpital w sumie pod nosem. Niech bedzie fajna dziewczynka wyprostowana, zgrabniutka... Jesli sie da... Te ćwiczenia tez duzo jej daja jesli chodzi o wage itd. Sama tez dba o to co je... Nie napycha sie slodyczami ani nic wiec jest taka w sam raz. A w jej o rok starsza kuzynke pchaja jedzenie jak w worek i ostatnio jak ja zobaczylam to oszalalam bo tluszcz na kolankach juz sie odklada czyli zaczyna sie otylosc... I mowie do ex tesciowej ze chyba przesadzaja bo ta mala gruba juz... Ale eeee babcia jak babcia wnusie karmi jak kaczke... Maja jej sie stawia i jak nie ma ochoty to nie je :-D dzis bylysmy po szpitalu u nich na obiedzie, maja zjadla zupe i pol golabka i babcia chciala dokarmic co by wszystko z talerza zniklo wiec mala ja skwitowala :-D,, babciu ale ja nie chce byc tak gruba jak ty,, osmarkalam sie :-D babcia wcale nie gruba no ale przy kosci jest odrobine ![]()
![]() |
#4653 |
Zakorzenienie
|
Majka skorygować pewnie już nie bo to nie wada postawy tylko krótsza noga, nie doczepie sobie niestety. Ale coś zrobić z tym musze bo czasem nawet nie mogę chodzić bo lewa krótsza przez co prawa obciążona praktycznie cały ciężar ciała na niej spoczywa
#4654 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie zazdroszczę Wam tych szpitali... trzymam kciuki za poprawę i szybki powrót do domu
![]() ![]() my właśnie zjedliśmy ryż na mleku z truskawkami i teraz się nam trawi ![]() ![]() Cytat:
![]() dziewczyny, a zastanawiałyście się co ze szczepionkami? ja wiem, że to jest indywidualna sprawa każdej z osobna, bo decyzja jest trudna, ale nie wiem co robić, dlatego pytam Was o zdanie... Oczywiście poruszyłam wczoraj temat w sr, ale nie uzyskałam jednoznacznej odp... Tzn lek. prowadzaca zajecia powiedziała, że ona osobiście jest zwolennikiem, żeby szczepić na wszystko... przyznała też, że krążą takie pogłoski, ze niby od tych szczepień zwiększyła się liczba zachorowań na autyzm, ale podobno nie jest to udowodnione... Byłam dzisiaj u położnej i też ją o to pytałam... Ona również jest za szczepieniami. i mówiła, że mam 3 opcje do wyboru: 1. zaszczepić dziecko na te szczepionki, które funduje NFZ (ale nie funduje wszystkich) 2. wykupić wszystkie szczepionki prywatnie, ale to jest koszt 2000 zł na rok (za wszystkie) 3. wykorzystać te szczepionki, które są na NFZ, a dokupić dodatkowo te, na które będę chciała zaszczepić dziecko acha... lek. wczoraj mówiła też, że jeśli nie chcemy szczepić dziecko na wszystko, tylko wybierzemy niektóre szczepionki, to należy się zastanowić, które... bo np jeżeli mamy w domu dziecko w wieku przedszkolnym, to ona zaleca szczepić noworodka na wszystko (bo wiadomo, że z przedszkola przynosi się różne bakterie i wirusy). Jeżeli natomiast nasz maluszek praktycznie nie bedzie miał kontaktu z innymi dziećmi, to niektóre szczepionki można sobie odpuścić... ale nic konkretniejszego nie powiedziała, tylko odesłałą nas do pediatry... dzisiaj położna mówiła mi, że na pierwszą wizytę w przychodni muszę zgłosić się z maluszkiem w pierwszym tyg po wyjściu ze szpitala i może wtedy dopytam się i zdecyduję co zrobić, bo na prawdę nie mam zielonego pojęcia...
![]() |
#4655 |
Zakorzenienie
|
Pochwale sie zupka
![]()
#4656 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() My już po drzemce po obiedzie i sie nudzimy , znowu sama bo TŻet od rana do wiczora poza domem , przychodzi jak już Adaś śpi .. na szczescie jeszcze tylko tak do konca tygodnia .. zwariowac idzie ![]()
![]() |
#4657 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez Jess922 Czas edycji: 2015-06-17 o 14:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sterydów nie dostałam. Może dlatego, że krwawienie ustało... Pewnie będą to monitorować i jak trzeba bedzie to sterydy dostanę.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4659 | ||
Zakorzenienie
|
Sierpniowe mamusie 2015 - część VI :)
Cytat:
Wiadomo ze każda zrobi i tak jak uważa... Ja mam trochę inne zdanie na temat szczepionek ale to nie ważne... Ważne jest to i okrutnie mnie to wkurza, ze... 1. Skoro to takie ważne to dlaczego nie jest refundowane i nie każdy moze sobie na to pozwolić 2. Idąc do pediatry mam wrażenie, ze większość nawet nie ma ochoty wytłumaczyć tylko nastawiona jest na zysk... I to jest przykre. ![]() ![]() Cytat:
Biedna ![]() Lekarze na pewno wiedza co robią ![]() ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Aaaa... I chwale sie rownież - najlepszym obiadem ever ![]() ![]() ImageUploadedByWizaz Forum1434548592.099716.jpg
![]() |
#4660 | |||||||||
Zadomowienie
|
No to mogę Wam z kompa odpisać w końcu
![]() Czekam na panią od rolet, miała być po 15...w sumie to za wiele czasu Jej nie zostało Cytat:
Muszę to ogarnąć,bo mam naprawdę silne przeczucie,że ten poród mnie zaskoczy ![]() Cytat:
powiem Ci,że wymiatasz! naprawdę wygląda profesjonalnie! długo Ci zajęło uszycie? i materiały kupiłaś może przez neta? Cytat:
Cytat:
co do ubierania to miałam taki sam patent jak Ty ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Też po cichu liczę,że wróci to normalne spanie Cytat:
Cytat:
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fasolka z bułką tartą ![]() Mravka wózek wzieliśmy pobraniówką i o dziwo doszedł dzisiaj ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Jess922 Czas edycji: 2015-06-17 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
uwielbiam takie połączenia! aż mi ślina leci! mms odnośnie szczepień to jeszcze nie do końca zdecydowaliśmy,ale raczej będziemy szli tj z Robem, czyli łączone 6w1 plus pneumokoki . Też rozmawiałam z wieloma lekarzami i wiadomo opinie są różne. Jednak nasze dwie zaufane panie dr radzą,aby szczepić. Do tego Rob jest dzieckiem przedszkolnym,więc wiadomo,że szansa,że coś przywlecze jest naprawdę duża. ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Jess widzę,że zjadło mi odpowiedz odnośnie porodu. Powiem Ci,że cały czas się jeszcze wacham. Z jednej strony chciałabym spróbować SN i to rekomenduje mój lekarz i lekarz od USG. Z drugiej kurcze mam duże obawy,że Mały wcale nie będzie taki mały i może być hardcorowo. Dwa,że to zawsze operacja, a w moim przypadku druga. Jeśli byśmy myśleli o 3 dziecku (choć w to wątpie) to zawsze dla mnie lepiej,aby jednak ten drugi poród był naturalny. Sama nie wiem i po części liczę,że ten dylemat się za mnie sam rozwiąże ![]() W przyszłym tygodniu spotkam się chyba z położną z którą się wstępnie umówiłam do porodu i jeszcze z Nią przegadam temat. Jedno jest pewne, chciałabym poprostu aby wszystko poszło sprawne i żeby Mały się urodził bez komplikacji. ooo fajno,że wózek przyszedł. Masz jakieś foty? jak pokazywałaś to przepraszam,ale musiało mi umknąć ;/ u mnie dziś na obiad kurze cycki w panierce sezamowej, młode ziemniory i sałata+ogórek+rzodkiewka+ szczypiorek+śmietanka ![]() ps.dzwoniłam do pani od rolet...coś im się pofikało i mieli zapisane,że na 16 jesteśmy umówieni ![]() Powiem Wam,że byłam dziś w niejakim sklepie Oysho i przymierzałam tak piękną sukienke. Piękna była dopóki nie założyłam,bo wyglądałam jak ta Buka z muminków ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Zakorzenienie
|
Jasne dziewczyny - wszystkie Was do siebie zapraszam!!
![]() ![]()
#4664 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dostałam na dzień dobry. Ostrzegam ze podczas podawania leku pierunsko piecze krocze, jakby się na mrowisku siedziało. I nie wiedziałam że jakby za dwa tygodnie coś się znowu działo to po tym czasie znowu podają. Cytat:
![]() Ja będę szczepić tylko to co jest refundowane, czy coś więcej to wątpię. Roxana! Dlaczego nam to robisz??? Jak ja bym takie jedzonko chętnie zjadła. Cytat:
![]() Moja mama jutro przyjedzie ale nie będę wymyślać bo i tak dobrze wyglądam ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no właśnie ktoś wczoraj w szkole rodzenia o to zapytał lekarki i ona powiedziała, że sama tego nie rozumie, bo w innych państwach wszystkie szczepionki są refundowane, tylko nie w PL.... Wiecie mi nie chodzi o pieniądze, bo gdybym miała pewność, że szczepionka pomoże Małemu, a nie zaszkodzi na 100%, to chociażbym się miała zadłużyć, to dałabym za to każdą złotówkę... Ja boję się komplikacji po szczepionkach... Ok, rozumiem te obowiązkowe... ale zalecane? przecież dawniej ich nie było chyba? W większości lekarze i położne zalecają wszystkie szczepienia, i jak twierdzą same dzieci szczepią... ale ciekawa jestem na ile to jest prawda, a na ile zysk? Na obecną chwilę nie jestem ani za szczepionkami, ani też przeciw, bo po prostu mam niewystarczającą wiedzę na ten temat... Dlatego chciałam się poradzić Was, bo po 1. jesteście bezstronne (i bezinteresowne - w przeciwieństwie do lekarzy), a po 2. większość z Was ma jakieś doświadczenie ![]() to jest na prawdę trudna decyzja...
![]() ![]() Edytowane przez mms_22 Czas edycji: 2015-06-17 o 16:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo trudna decyzja ![]() My juniora zaczepiliśmy tymi 5w1 ale na pneumokoki i rotawirusy juz nie bo po rozmowie z naprawdę dobra rehabilitantka (która jest córka najlepszych przyjaciół moich dziadków) doszliśmy do wniosku, ze lepiej nie... I tu wcale nie chodziło o pieniądze bo skoro mnie stać na inne rzeczy to i na szczepionki... Teraz raczej tez nie będziemy szczepić aczkolwiek jeszcze muszę zaczerpnąć informacji bo wtedy junior niewiele miał styczności z innymi dziećmi a teraz junior moze przynieść z zerowki coś do domu... Nie wiem, mętlik w głowie mam
![]() |
#4667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie nasz Mały też nie będzie miał dużej styczności z dziećmi w wieku przedszkolnym... Tzn siostry syn idzie do przedszkola w tym roku, ale nie będziemy mieli codziennego kontaktu... Raz, może 2 razy w tygodniu... Ja jedynie nad czym się zastanawiam to własnie rotawirusy, bo kiedyś rozmawiałam z jedną dziewczyną, której syn przechodził właśnie rotawirus i skutkiem tego było to, że nabył cukrzycę... i teraz będzie leczył się do końca życia...
![]() |
#4668 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja dopiero na ![]() ![]() ![]() Vea, jak tam po wizycie? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Roxana, ja też chcę na obiad do Ciebie ![]() Widziałam, że bób kupiłaś- po ile u Ciebie? ![]() Cytat:
![]()
'Bo ja jestem Proszę Pana, z tych, co im przysłowiowa cegła na głowę spadnie w drewnianym kościele. A nawet więcej. Ja jestem z takich, co się wypie*dolą i rozbiją łeb- zanim jeszcze do tego kościoła wejdą.' Moja dusza pachnie Tobą- Aleksandra Steć
|
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() U nas porządków ciąg dalszy... całą kuchnie dzisiaj wyszorowałam (każdą szafeczke i każdy zakamarek), powiesiłam firany i mam dość...
![]() |
#4670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
'Bo ja jestem Proszę Pana, z tych, co im przysłowiowa cegła na głowę spadnie w drewnianym kościele. A nawet więcej. Ja jestem z takich, co się wypie*dolą i rozbiją łeb- zanim jeszcze do tego kościoła wejdą.' Moja dusza pachnie Tobą- Aleksandra Steć
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |
Zakorzenienie
|
Jestem :-D
Co do szczepien to juz jest niby potwierdzone ze one nie powoduja autyzmu. Ten pan ktory wydal na ten temat broszure czy co to bylo ze znaczne ilosci rteci szkodza dziecku itd ponoc dostal wyrok za to ze nie potwierdzil nic badaniami i przez niego wielu rodzicow przestalo szczepic dzieci. Autyzm najczesciej,, wychodzi,, okolo 7 miesiaca zycia nie zaleznie od tego czy dziecko bylo szczepione czy nie. Byl o tym spory kawalek ddtvn poswiecony ostatnio ogladalam. My na 100% decydujemy sie na szczepienia w programie na szóstkę czyli 6w1 szczepionki ponoc sa duzo bezpieczniejsze no i maluch ma duzo mniej wkluc. To na 100% Jesli chodzi o dodatkowe czyli rotawirus, pneumokoki i meningokoki to kwota laczna z dawka przypominajaca po 1 roku zycia jest ok 2700zl. Specjalnie nie pisalam wczesniej bo bardzo bylam ciekawa co Roxana napisze na ten temat-nawet ostatnio mialam pw do ciebie pisac czemu junior nie szczepiony tzn co powiedzial lekarz, jaka opinie wydal itd bo bardzo mnie to zaciekawilo i... zapomnialam :-D budyn :-P Maja byla szczepiona jedynie na pneumokoki... Czy to potrzebne - cholera wie... Wiem natomiast ze zaluje ze na rotawirus nie szczepilam bo przechodzila kilka razy lacznie z pobytami w szpitalu. Wiec na to maluszka chce zaszczepic by sie nie meczyl jak ona - rotawirus... Ale czy meningokoki i pneumokoki sa tak potrzebne do szczescia? Nie mam pojecia. Niby wstepnie mamy w planach szczepic na wszystko. Choc co troche zastanawiam sie czy jest sens? Czy to cos da? Noe znam osobiście przypadku zachorowań, nawet ze sluchu.... A wiele dzieci znam nieszczepionych.... Żyją i maja sie dobrze... Z drugiej strony Maja pojdzie do 1 klasy i moze cos,, przyniesc,, że szkoly.... Nie wiem... ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- U mnie na targu jest pani która przywozi materiały ponoc z niemiec... Przywozi czy zamawia no nie wiem... I u niej kupilam. Chcialam sobie pomacac, sprawdzić i kupic 100% bawelna no ale nie ma takich typowo dzieciecych wzorkow itd. Ale bede chciala tez kupic materialy na dawanda sa sliczne, cudenka mozna znaleźć. A szylam nie dlugo... W sumie te dwie posciele zajely mi moze 2-3 godzinki... No nie mam wprawy ale chcialam zeby dobrze byly wykonczone zeby nic mi sie nie targalo po praniu itd wiec z tym dluzej zeszlo... Wyglada w sumie jak ze sklepu. Tym bardziej sie ciesze bo wyszlo rowniutko. Mialam dzis ochraniacz szyc ale najpierw wizyta z Maja u lekarza. Potem kolezanki wpadly, teraz czekam na jeszcze jedna i jutro za to sie wezme jednak. A za materialy na to wszystko wydalam cale 56zl... Bedzie z nich ochraniacz na kolyske, 2 poszewki na podusie i 2 poszewki na kolderke... W sumie jak za darmo a jestem pewna przynajmniej jakosci materialu bo widzialam metki z rolki ktora mi ciela.
![]() |
#4672 |
Zadomowienie
|
Tak sobie myślę że do porodu i po będzie celibat. I nie to, że chłopa mi szkoda tylko jak ja tyle wytrzymam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
No na bank celibat przez to ze połóg jeszcze przed nami :-(
![]() |
#4674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jakieś 2-3 dni temu poruszyłam ten temat właśnie... I mówię mężowi, że połóg trwa ok 6 tyg i musi liczyć się z tym, że będzie ciąg dalszy postu... i niby się nie przejął, powiedział, że damy radę, ale powoli zaczyna mi przygadywać ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4675 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4677 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ach jak mi się nic nie chce. komoda skręcona, część ciuszków się suszy a ja leżakuje sobie. z dnia na dzień coraz mniej mi się chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Zakorzenienie
|
Zjadłam kolację, ale chyba mam jeszcze ochotę na truskawki
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez juz po kolacji ale nie wykluczone ze jeszcze cos przetrące moze arbuza.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.