|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Normalni czy nienormalni RODZICE ?
Witam, mam 18 lat chciałbym się was zapytać o prostą rzecz mianowicie od zawsze w kłótni z rodzicami nawet jeżeli poszło by o błahostkę robi się ostra kłótnia i zawsze mój ojciec po mnie jedzie od najgorszych wypomina mi ze mało co pomagam może nie zbyt czesto pomagam ale jak już pomoge dam z siebie wszystko to oni i tak to mają w dupie i mówią mi, że bardzo dziekują mi za taką pomoc i czy na kolanach nie muszą mi dziekowac ja nie potrzebuje tego zeby mi na kolanach dziekowali bo to wiadome ale chociazby zwykłe dziekuje zeby powiedzieli to by dla mnie cokolwiek zrobiło, zawsze cokolwiek bym nie zrobił obojętnie jak bym się starał pomóc w czym kolwiek w najbliższej kłótni jest dla nich niczym traktują to jakby wogóle mojej pomocy nie było i tylko potrafią na mnie narzekać że nic nie robie i wyzywać mie od najgorszych np. gadają mi ze jestem najwiekszym idiotą, debilem,ciula, totalny idiota, gnoju i takie tam jeszcze bym mógł powymieniać. W sumie teraz juz sie jakos bardziej do tego przyzwyczaiłem ze mi tak gadają ale mam 18 lat jestem osobą bardzo sentymentalną chodzi mi o to ze zawsze chce dobrze zrobić zeby kazdemu było dobrze a mi samemu moze być źle (wolał bym do każdego lepiej tylko nie dla mnie). Zakładam ten post z tej racji ze sama dziewczyna mi gadała, że dla niej to nienormalne co oni mi robią zawsze mówiłem jej ze tacy już są kocham ich i tego nie zmienie. Lecz teraz sobie myślę, żeby inni obiektywnie ocenili moją sytuacje czy byli w podobnej i co by na moim miejscu zrobili bo sam nie wiem mi jest nie jest za dobrze z tym ale jestem osobą uległą i zawsze wole robić komuś coś zeby jemu było dobrze a siebie odstawiam na drugi plan nie potrafie sie zbytnio postawic i też mi z tym bardzo ciężko.
Co o tym myślicie ? Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Normalni czy nienormalni RODZICE ?
Smutne to dosyć co piszesz. Wychodzi na to, że ty starasz się zawsze zrobić dla nich to co chcą, a oni po prostu traktują cię jak konia zaprzęgowego. Oczywiście, rodzicom trzeba pomagać, trzeba mieć do nich szacunek, ale... jeśli oni nie mają go dla ciebie, to ty nie powinieneś koło nich skakać, bo "to rodzice i trzeba pomóc". Masz trochę zakrzywiony światopogląd, ogólnie to dość mało szczegółów napisałeś, więc ciężko mi coś więcej dodać. Uległość trzeba zwalczać. Z Twoim rozumowaniem nie zajdziesz daleko. Mam wrażenie, że oni próbują cię sobie podporządkować. Jeżeli ty teraz nic nie zrobisz, to możesz mi wierzyć, że ta sytuacja się nigdy nie zmieni, bo nie szanujesz sam siebie (!). To nie jest zdrowa relacja z rodziną, a ponieważ to rodzice mogą próbować ci wmawiać, że chcą dla ciebie dobrze itd.itp. to ty ciągle będziesz w tym tkwić. Jednak dziecka nie traktuje się w ten sposób - nie wyzywa, nie obraża, nie traktuje jak niewolnika. Mógłbyś podać więcej szczegółów, bardziej zobrazować sytuację w twoim domu? Bo napisałeś tylko o kłótniach, a jak jest na co dzień?
Edytowane przez higirl Czas edycji: 2015-06-23 o 17:37 |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
uczysz się, studiujesz?
Dlaczego się nie wyniesiesz i nie zostawisz ich z całą harówką samych?Jak tak mało robisz, to i tak nie zauważą różnicy
|
|
|
|
|
#4 | |
|
plum plum
|
Cytat:
Problemem jest brak pomocy dla rodziców czy ich krytyka?
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Polece teraz stereotypem, ale jestes 18letnim chlopakiem i niestety obstawiam, ze wydaje Ci sie, ze robisz, a nie robisz. Proponuje, zebys sprobowal przez jakis czas tak faktycznie robic i zobacz, czy cos sie zmienia, czy nie.
Ale na bank nie swiruj z wyprowadzkami przed matura, watpie, zebys to ogarnal. czyli - dbasz o to, zeby w lodowce bylo jedzenie, niech dadza pieniadze, Ty robisz i nosisz zakupy - robisz obiad i sprzatasz po sobie za kazdym razem, gdy cos robisz w kuchni - co min 3 dni gruntownie sprzatasz kuchnie, razem z podloga - smieci maja byc wyniesione, w domu maja byc worki i plyn do naczyn - min raz na tydzien Ty myjesz toalete i lazienke (i nie, to nie polega tylko na wlaniu domestosa do muszli) - przedpokoj trzeba zamiatac i chowac buty - pranie raz ok. na tydzien robisz, rozwieszasz, rodzielasz, swoje prasujesz, niech mama nauczy jak to sie robi, zeby nic nie farbowalo - zwierzeta domowe - karmienie i wyprowadzanie, dbanie o zapasy zywnosci - Twoj pokoj to teoretycznie Twoje twierdza, nie musi tam byc zawsze posprzatane, wazne zeby wspolne przestrzenie byly Dorosly czlowiek, ktory nie pracuje i sie nie dorzuca zwykle robi przynajmniej tyle. No chyba, ze mi z czystym sumieniem powiesz, ze wlasnie tak to wygladalo do tej pory i dalej nic. I jesli Ci sie wydaje, ze to jest duzo/wszystko, to nie, w domu jest wiecej do zrobienia
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Chodzi o to, że oni mi robią kłótnie i mówią że nic nie robię choć jestem na ich każde zawołanie rezygnuje z wyjścia z kolegami żeby zrobic to co oni chcą. Nie raz było tak, że zrezygnowałem z wyjscia z dziewczyną albo spóźniłem się aby zrobić to co oni chcą bo jestem takiego zdania, że wole to zrobić niż potem mają chodzic i mi wiecznie narzekać, że na wszystko mam czas tylko nie na to aby im pomóc. Ostatnie to to że chyba nie jest to normalne że staram sie robie żeby było dobrze a potem mówią na mnie "łaciną" |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
1.no to wyprowadź się z domu, chajtnij się i niech"takie rzeczy" robi kobieta, śmierdzący leniu ;* 2. No, ależ jesteś pedant, że sprzątasz PO SOBIE. 3. Karm dalej psa żarciem z obiadu, to zobaczysz jaki będzie zdrowy Jednym słowem, rodzice mają jak najbardziej uzasadnione pretensje, bo kurde, ojciec nie ma prawa cię zmuszać do pracy w garażu, ale to, że sprzątasz po sobie i raz na jakiś czas rzucisz psu żarcie i wymienisz ptakom ściółkę to nie jest nie wiadomo jak ciężka praca. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2015-06-22 o 14:23 |
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie powinieneś wszystkiego robić sam, ale posprzątanie po sobie po obiedzie, czy ogarnięcie swojego pokoju, nakarmienie psa to NIE JEST PRACA.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez higirl Czas edycji: 2015-06-23 o 17:38 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale jak bym musiał nie był by to dla mnie żaden problem ogólnie nie musial a chciał-powiedz mamie : ,,dziś Ci wyprasuję a Ty sobie odpocznij alb zrób coś innego. Po prostu jesteś rozpieszczony. Nie musisz nikomu wypominać,że pomogłeś przy papugach. Takie jest dorosłe życie. Robisz coś i nie oczekujesz,że będziesz chwalony. Zacznij zachowywać się jak dorosły wtedy będziesz tak traktowany. i błagam nie tatowi...
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- no wiem ale chyba jak założę własna rodzinę to każdy będzie miał swoje obowiązki chłopak koszenie trawy naprawa różnych rzeczy bo znam sie na takim czymś a dziewczyna w domu chodzi głównie zeby ugotowała obiad i wyprała ubrania a z resztą da się podzielić przecież nie kosze trawy codziennie to w zamian mogę posprzątać w domu
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
a co, mają chwalić 18 letniego chłopa "o jak ślicznie Adasiu pozmywałeś po sobie talerzyk" ? Nie mają CO doceniać. Zrób coś, żeby cię docenili i pochwalili!
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Dodam jeszcze, że moja mama nie pracuje a ojciec jest na emeryturze jeżeli coś to zmieni ;D
|
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
eee, ale masz niepełnosprawną siostrę, to raczej normalne, że matka się nią zajmuje, więc ma mniej czasu na obowiązki domowe, a ty jako zdrowy, dorosły chłop POWINIENEŚ jej pomoc
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
aha, czyli zgadlam, wszystko mozesz bez problemu, ale nic nie robisz, a obok siostra niepelnosprawna
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Autorze, nie jesteś bez winy. I nie, wynoszenie śmieci, czy sprzątanie łazienki to nie są kobiece zajęcia
Obowiązki się dzieli w miarę między siebie - dziewczyna nie umie kosić - spoko, Ty skosisz, a ona ugotuje obiad, Ty umyjesz łazienkę i wyrzucisz śmieci - ona odkurzy i wymopuje podłogę. Tak to działa, nie inaczej. Posprzątanie po sobie po obiedzie to minimum minimów, nawet nie. Także ogarnij się lepiej, póki czas.Niemniej żadna z Was nie zwróciła chyba uwagi na to, w jaki sposób rodzice się zwracają do autora. No dobra, może jest jeszcze nieogarem, może jest trochę leniwy i ma jeszcze, jak to często młodzi ludzie (szczególnie chłopcy) mają w zwyczaju, dziwne podejście do podziału obowiązków w domu, ale bez żartów, to nie powód żeby swoje dziecko wyzywać od gnojów, ciuli i debili. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;51836332]Autorze, nie jesteś bez winy. I nie, wynoszenie śmieci, czy sprzątanie łazienki to nie są kobiece zajęcia Obowiązki się dzieli w miarę między siebie - dziewczyna nie umie kosić - spoko, Ty skosisz, a ona ugotuje obiad, Ty umyjesz łazienkę i wyrzucisz śmieci - ona odkurzy i wymopuje podłogę. Tak to działa, nie inaczej. Posprzątanie po sobie po obiedzie to minimum minimów, nawet nie. Także ogarnij się lepiej, póki czas.Niemniej żadna z Was nie zwróciła chyba uwagi na to, w jaki sposób rodzice się zwracają do autora. No dobra, może jest jeszcze nieogarem, może jest trochę leniwy i ma jeszcze, jak to często młodzi ludzie (szczególnie chłopcy) mają w zwyczaju, dziwne podejście do podziału obowiązków w domu, ale bez żartów, to nie powód żeby swoje dziecko wyzywać od gnojów, ciuli i debili.[/QUOTE] No ja mówiłem ze posprzątanie po obiedzie to normalne a co do tych obraz to to że ciul debil itd to jeszcze bardzo łagodnie nie chce mówic co gadają bo jeszcze ktoś uzna że patola ... ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Ojciec na emeryturze ale pracuje jako nauczyciel praktyk w szkole 2 dni w tygodniu . Matka od urodzenia siostry a siostra jest starsza ode mnie rzuciła pracę aby się nią zająć. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
plum plum
|
Ogólnie, to masz rację, rodzice nie powinni się do Ciebie zwracać w ten sposób, nie powinni wyzywać. Myślę, że problemem także jest siostra - ona jest chora i bezbronna, a Ty przejąłeś wszystko inne: obowiązki, oczekiwania, frustracje i jesteś takim trochę chłopcem do bicia. To niestety się zdarza, że kosztem zdrowego dziecka odbywa się opieka nad chorym.
Moim zdaniem, jeśli chcesz być dorosły, to pogadaj po prostu z rodzicami. Na spokojnie. Powiedz, że możecie razem ustalić Twój zakres obowiązków, ale żeby to ucięło pretensje, że oprócz tego masz inne obowiązki, chcesz poszukać pracy dorywczej i czasami wyjść ze znajomymi. Zacznij ich uprzedzać, że tego i tego Cię nie będzie, więc nie będziesz im pomagał. Powiedz im także, że mają Cię nie wyzywać. Możesz im też wygarnąć, że czasami czujesz się niedoceniany i masz wrażenie, że ich życie toczy się wokół siostry.
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Odzywają się tak, bo może stracili juz cierpliwość. Nie wymagalabym od ludzi w takiej sytuacji, żeby byli kwiatami lotosu.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
plum plum
|
Cytat:
No, ale to wizaż, tu wszystkie pieką 6piętrowe torty, sprzątają i prowadzą domy perfekcyjnych pań domu z uśmiechem, a na dodatek pracują na pełen etat, studiują 2 kierunki i jeszcze trenują boks na poziomie olimpijskim. Chłopak ma 18 lat, chodzi do szkoły, pewnie ma jakieś praktyki, chciałby się z kumplami spotkać, a nie budować sąsiadowi płot, bo tatuś liczył na jakiś zarobek, ale się przeliczył.
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie potrafią pisać i oczernić kogoś, a nawet nie mają pojęcia o sytuacji.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo jak nie trzeba codzinenie przedpokoju zamiatać- wystarczy nie włązić z zaschniętym błotem na buciorach. Jakbym miałą sprzatać tyle jak móisz to bym całe dni e tylko sprzatała. Serio wystarczy gruntownei mieskznaie raz na dwa tygodnie a tak to ograniać na bieżąco,
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jego rodzeństwo moglo nic w domu nie robić (a upośledzeni nie byli) a awantury i wrzaski wysłuchiwał tylko ten rzeczony kolega.W jego przypadku pomogła wyprowadzka, uniezależnienie się i ograniczenie kontaktu. Ale tutaj autor jest przed maturą więc trochę lipa. Ja bym rzeczywiście trochę więcej pomagała ale jak znowu będą z Ciebie robić chłopca do bicia, to jasno bym postawiła granicę i powiedziała to co radzi złotniczanka. A jak nie pomoże? No to zacisnąć zęby i wytrzymać do momentu, aż będziesz w stanie się sam utrzymać (szukać też opcji rozwoju, dobre studia, praca, może inne miasto?) |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
No, ale chłopak napisał "no ogarnę swój pokój jak jest duży syf, umyje po sobie talerz, czasem wymienię papugom". Myślę, że pomiędzy gruntownym sprzątaniem co 3 dni a łaskawym umyciem talerza jest jeszcze coś. Ok, ojciec nie ma prawa od niego wymagać pomocy w garażu, nie ma prawa go wyzywać czy poniżać, ale rodzice jak najbardziej mają prawo wymagać od dorosłego syna, że posprząta czasem, łazienkę umyje, ogarnie obejście domu.
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj chodzi o ocieplanie domu, pomaganie sąsiadom w jakichś robotach dot. domu typu robienie dachu itd. (za darmo), jakieś spawanie, kucie płotu, no różne rzeczy, tutaj naprawdę nie rozchodzi się o odkurzanie . A roboty takie zajmują nawet kilka godzin,soł..---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Jesteś jakąś feministką, czy coś w ten deseń? |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorze, nie musisz od razu pichcić (choć to przydatna umiejętność), ale spróbuj więcej sprzątać i nie czekać aż Cię poproszą (lub nakrzyczą) tylko rób też więcej sam z siebie, tak, żeby nie mieli do czego się przyczepić. A jak dalej będą się czepiać, to będziesz miał jasność, że to z nimi jest coś nie tego. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.

Ludzie potrafią pisać i oczernić kogoś, a nawet nie mają pojęcia o sytuacji.