Czy w czasie studiów mieliście już ''normalną'' pracę? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-26, 16:00   #31
agataa95
Raczkowanie

Dot.: Czy w czasie studiów mieliście już ''normalną'' pracę?

Czyli język jest najważniejszy? Niestety ja nie znam języków obcych na tyle żeby swobodnie rozmawiać na każdy temat. A czy bez dobrej znajomości języka z pracą jest już gorzej?
agataa95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 16:42   #32
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agataa95 Pokaż wiadomość
Czyli język jest najważniejszy? Niestety ja nie znam języków obcych na tyle żeby swobodnie rozmawiać na każdy temat. A czy bez dobrej znajomości języka z pracą jest już gorzej?
Niekoniecznie, aczkolwiek najwięcej ofert jest w firmach międzynarodowych oraz w BIG4, a tam bez minimum dobrego angielskiego raczej marne szanse na pracę.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 16:55   #33
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
3) zna się języki obce.
Cytat:
Niekoniecznie, aczkolwiek najwięcej ofert jest w firmach międzynarodowych oraz w BIG4, a tam bez minimum dobrego angielskiego raczej marne szanse na pracę.

nawet o tym nie pisałam, bo wydawało mi się to oczywiste angielski jest językiem finansistów i ekonomistów - bez niego może być ciężko.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 17:07   #34
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vilandre Pokaż wiadomość

nawet o tym nie pisałam, bo wydawało mi się to oczywiste angielski jest językiem finansistów i ekonomistów - bez niego może być ciężko.
Dlatego napisałam, że minimum angielski, nie wspominając o innych językach obcych, bo zaraz by się znalazła jakaś Wizażanka z tekstem, że "bez języków zaszła w finansach na sam szczyt i jeszcze dalej"
Stary 2015-06-27, 09:18   #35
WiktoriaD
Raczkowanie

Martwisz się, że pracujesz jedynie parę dni w miesiącu w tym biurze rachunkowym, jednak prawdą jest, że na przyszłych rozmowach kwalifikacyjnych czy w CV wcale nie musisz wspominać o tym, że była to tylko praca dorywcza, raczej podkreślaj, co robiłaś, czego się nauczyłaś A wszelkie staże w bankach, w dziale księgowym (zależnie co Cię interesuje) się przydadzą, nieważne czy płatne czy nie (na miesiąc można iść na bezpłatne), jeśli potem będziesz umiała opowiedzieć o tym jakoś ciekawie, wtedy wydajesz się być interesującą osobą, która wykazywała inicjatywę podczas studiów
WiktoriaD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 22:07   #36
agataa95
Raczkowanie

I w związku z tym nasuwa mi się pytanie czy praca na umowę zlecenie jest brana pod uwagę jako doświadczenie? Mogę ją udowodnić tylko pokazując umowę, a tak naprawdę to nie jest to dowód na to, że rzeczywiście pracowałam. Czytałam kiedyś, że ktoś starał się o pracę w urzędzie, ale jego podania w ogóle nie brali pod uwagę, bo część wymaganego stażu pracy osoba ta przepracowała na zlecenie.
agataa95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 22:25   #37
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agataa95 Pokaż wiadomość
I w związku z tym nasuwa mi się pytanie czy praca na umowę zlecenie jest brana pod uwagę jako doświadczenie? Mogę ją udowodnić tylko pokazując umowę, a tak naprawdę to nie jest to dowód na to, że rzeczywiście pracowałam. Czytałam kiedyś, że ktoś starał się o pracę w urzędzie, ale jego podania w ogóle nie brali pod uwagę, bo część wymaganego stażu pracy osoba ta przepracowała na zlecenie.
Nawet umowy wolontariackie się liczą
Śmiało wpisuj w CV pracę na umowie-zlecenie, w razie potrzeby możesz ją przecież pokazać. Zawsze to dokument potwierdzający doświadczenie.
Stary 2015-06-27, 22:32   #38
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet umowy wolontariackie się liczą
Śmiało wpisuj w CV pracę na umowie-zlecenie, w razie potrzeby możesz ją przecież pokazać. Zawsze to dokument potwierdzający doświadczenie.
A ja się tak zastanawiałam co jak miałam umowę zlecenie na czas nieokreślony? Albo np. miałam na 12 miesięcy a pracowałam 6? Jak to sprawdzą, oprócz kontaktowania się z byłym zleceniodawca? nigdy tak nie wkrecalam bo nie miałam potrzeby, a i bym się bała ale ciekawi mnie to
Stary 2015-06-28, 08:44   #39
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
A ja się tak zastanawiałam co jak miałam umowę zlecenie na czas nieokreślony? Albo np. miałam na 12 miesięcy a pracowałam 6? Jak to sprawdzą, oprócz kontaktowania się z byłym zleceniodawca? nigdy tak nie wkrecalam bo nie miałam potrzeby, a i bym się bała ale ciekawi mnie to
Sporo prac studenckich jest na umowie-zlecenie i jakoś ludzie to wpisują, a nie słyszałam o przypadku, żeby był to jakiś problem dla udokumentowania doświadczenia, więc nie do końca rozumiem o co chodzi.
To, że miałaś 12 miesięcy, a pracowałaś 6, to już Twój biznes, jak to wytłumaczysz pracodawcy, jeżeli zainteresuje go ta kwestia.
Stary 2015-06-28, 12:37   #40
grenouillette
Raczkowanie

Czym innym jest staż pracy, a czym innym doświadczenie. Doświadczenie można udowodnić poprzez wolontariat, pracę w ramach UCP czy UoP. Staż pracy - UoP. Na ogół, w mowie potocznej, stosuje się te pojęcia zamiennie. Pewne instytucje - zwłaszcza państwowe, co by wyjaśniało historię koleżanki z ubieganiem się o pracę w urzędzie - oczekują stażu i dokładnie to egzekwują.

Sama pracę zgodną z wykształceniem zaczęłam po 3 roku. Na 5 roku byłam w pracy codziennie, chociaż przepracowywałam tylko około 35h tygodniowo, gdyż musiałam się urywać na zajęcia (w pierwszym semestrze 5 roku miałam 9 zajęć z dwoma możliwymi nieobecnościami ). Czy uważam, że to konieczne? Pewnie nie, ale ułatwia start - zwłaszcza, jeśli ma się średnio perspektywiczne studia i wizję kariery, w której bezpośrednią konkurencję stanowią absolwenci kilku innych kierunków studiów. Dodatkowo dodałabym jako cenioną rzecz nie tylko znajomość języków, ale też brak barier w posługiwaniu się nimi. Mam poczucie, że znam osoby teoretycznie bardziej biegłe w angielskim niż ja, które jednak nie podejmują ryzyka pracy w tym języku (np. pisania raportu, szybkiego zadzwonienia do partnera zagranicznego, kiedy tylko pojawi się taka potrzeba oraz załatwienia sprawy "na gorąco").

Sama podjęcie pracy bardzo sobie cenię. Nie tylko nauczyło mnie to rzeczy merytorycznych, ale także funkcjonowania biura, sposobu zachowania się w sytuacjach biznesowych. Oczywiście, wymuszoną lekcją była samoorganizacja W moim przypadku też praca - ponieważ była zgodna z wykształceniem - raczej pomogła mi w studiach niż zaszkodziła.

Jedyne, co muszę przyznać, to inaczej niż większość Wizażanek - ja sama byłam często bardzo zmęczona :-( . Mnóstwo kawy wypłukuje magnez, brak czasu na regularne jedzenie, siedzi się po nocach i przygotowuje do zajęć itp. Myślę jednak, że nie ma co tego demonizować, ale raczej warto nauczyć się mądrze odpoczywać . Zombienie cały weekend przed komputerem raczej nie ułatwi wejścia w nowy tydzień. Warto dbać o ruch, zdrowe jedzenie, małe przyjemności... nawet, jeśli wydają nam się zbędnym marnowaniem czasu
grenouillette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 18:47   #41
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Sporo prac studenckich jest na umowie-zlecenie i jakoś ludzie to wpisują, a nie słyszałam o przypadku, żeby był to jakiś problem dla udokumentowania doświadczenia, więc nie do końca rozumiem o co chodzi.
To, że miałaś 12 miesięcy, a pracowałaś 6, to już Twój biznes, jak to wytłumaczysz pracodawcy, jeżeli zainteresuje go ta kwestia.
Chyba nie zrozumiałas ja nie miałam takiej sytuacji w której musiałam coś udowadniać, nikt się mnie nigdy o to nie pytał. To były właśnie takie studenckie prace, wpisywalam wszystko jak leci tyle ile faktycznie pracowałam i tyle. Nikt nawet nigdy umów oglądać nie chciał. Tak się luźno kiedyś nad tym zastanawiałam po prostu - co jakby ktoś właśnie miał umowę na rok i tak sobie doświadczenie w cv wpisywal, a faktycznie popracowal 3 miesiące
Stary 2015-06-28, 18:49   #42
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Chyba nie zrozumiałas ja nie miałam takiej sytuacji w której musiałam coś udowadniać, nikt się mnie nigdy o to nie pytał. To były właśnie takie studenckie prace, wpisywalam wszystko jak leci tyle ile faktycznie pracowałam i tyle. Nikt nawet nigdy umów oglądać nie chciał. Tak się luźno kiedyś nad tym zastanawiałam po prostu - co jakby ktoś właśnie miał umowę na rok i tak sobie doświadczenie w cv wpisywal, a faktycznie popracowal 3 miesiące
Faktycznie, nie do końca się zrozumiałyśmy
Wybacz
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości