|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy w czasie studiów mieliście już ''normalną'' pracę?
Czyli język jest najważniejszy? Niestety ja nie znam języków obcych na tyle żeby swobodnie rozmawiać na każdy temat. A czy bez dobrej znajomości języka z pracą jest już gorzej?
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Niekoniecznie, aczkolwiek najwięcej ofert jest w firmach międzynarodowych oraz w BIG4, a tam bez minimum dobrego angielskiego raczej marne szanse na pracę.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nawet o tym nie pisałam, bo wydawało mi się to oczywiste angielski jest językiem finansistów i ekonomistów - bez niego może być ciężko.
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Martwisz się, że pracujesz jedynie parę dni w miesiącu w tym biurze rachunkowym, jednak prawdą jest, że na przyszłych rozmowach kwalifikacyjnych czy w CV wcale nie musisz wspominać o tym, że była to tylko praca dorywcza, raczej podkreślaj, co robiłaś, czego się nauczyłaś
A wszelkie staże w bankach, w dziale księgowym (zależnie co Cię interesuje) się przydadzą, nieważne czy płatne czy nie (na miesiąc można iść na bezpłatne), jeśli potem będziesz umiała opowiedzieć o tym jakoś ciekawie, wtedy wydajesz się być interesującą osobą, która wykazywała inicjatywę podczas studiów
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
I w związku z tym nasuwa mi się pytanie czy praca na umowę zlecenie jest brana pod uwagę jako doświadczenie? Mogę ją udowodnić tylko pokazując umowę, a tak naprawdę to nie jest to dowód na to, że rzeczywiście pracowałam. Czytałam kiedyś, że ktoś starał się o pracę w urzędzie, ale jego podania w ogóle nie brali pod uwagę, bo część wymaganego stażu pracy osoba ta przepracowała na zlecenie.
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Śmiało wpisuj w CV pracę na umowie-zlecenie, w razie potrzeby możesz ją przecież pokazać. Zawsze to dokument potwierdzający doświadczenie. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co jak miałam umowę zlecenie na czas nieokreślony? Albo np. miałam na 12 miesięcy a pracowałam 6? Jak to sprawdzą, oprócz kontaktowania się z byłym zleceniodawca? nigdy tak nie wkrecalam bo nie miałam potrzeby, a i bym się bała ale ciekawi mnie to
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To, że miałaś 12 miesięcy, a pracowałaś 6, to już Twój biznes, jak to wytłumaczysz pracodawcy, jeżeli zainteresuje go ta kwestia. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Czym innym jest staż pracy, a czym innym doświadczenie. Doświadczenie można udowodnić poprzez wolontariat, pracę w ramach UCP czy UoP. Staż pracy - UoP. Na ogół, w mowie potocznej, stosuje się te pojęcia zamiennie. Pewne instytucje - zwłaszcza państwowe, co by wyjaśniało historię koleżanki z ubieganiem się o pracę w urzędzie - oczekują stażu i dokładnie to egzekwują.
Sama pracę zgodną z wykształceniem zaczęłam po 3 roku. Na 5 roku byłam w pracy codziennie, chociaż przepracowywałam tylko około 35h tygodniowo, gdyż musiałam się urywać na zajęcia (w pierwszym semestrze 5 roku miałam 9 zajęć z dwoma możliwymi nieobecnościami Sama podjęcie pracy bardzo sobie cenię. Nie tylko nauczyło mnie to rzeczy merytorycznych, ale także funkcjonowania biura, sposobu zachowania się w sytuacjach biznesowych. Oczywiście, wymuszoną lekcją była samoorganizacja W moim przypadku też praca - ponieważ była zgodna z wykształceniem - raczej pomogła mi w studiach niż zaszkodziła.Jedyne, co muszę przyznać, to inaczej niż większość Wizażanek - ja sama byłam często bardzo zmęczona :-( . Mnóstwo kawy wypłukuje magnez, brak czasu na regularne jedzenie, siedzi się po nocach i przygotowuje do zajęć itp. Myślę jednak, że nie ma co tego demonizować, ale raczej warto nauczyć się mądrze odpoczywać
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie miałam takiej sytuacji w której musiałam coś udowadniać, nikt się mnie nigdy o to nie pytał. To były właśnie takie studenckie prace, wpisywalam wszystko jak leci tyle ile faktycznie pracowałam i tyle. Nikt nawet nigdy umów oglądać nie chciał. Tak się luźno kiedyś nad tym zastanawiałam po prostu - co jakby ktoś właśnie miał umowę na rok i tak sobie doświadczenie w cv wpisywal, a faktycznie popracowal 3 miesiące
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wybacz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.

angielski jest językiem finansistów i ekonomistów - bez niego może być ciężko.