|
|
#121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dylemat moralny
Cytat:
drabineczka co racja to racja, jak nie dzieckiem to wywinie się czymś innym. Of kors wszystko rozumiem i matki jak najbardziej, które muszą coś załatwić, albo pobyć z dzieckiem, ale ja również jak narazie jestem świadkiem tylko i wyłącznie nadużyć i to sporych. Przykład z ostatnich tygodni- "matka" zwalnia się z pracy w celu podania antybiotyku 13 letniemu dziecku (co już dla mnie jest absurdalne!) a potem słyszę jak mówi mu przez telefon szeptem:"Jestes u kolezanki? Ok. Antybiotyk wziąłes? Ok."
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc, niech płonie starość tuż przed kresem dni, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc, chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich, nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc." |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Konto usunięte
|
ja ogólnie wychodzę z założenia że mnie mało co obchodzi. wiem że uczzciwa i fair wobec mnie jest jedna osoba, więc jej zawsze idę na rękę jeśli jest możliwość
natomiast jet jedna kombinatorka, która dzień wcześniej ci dzwoni że masz przyjść w sobotę na wieczór bo ona w poniedziałek ma poprawkę xDDDDDDDDDDDD tzn ogólnie ludzie wstydu nie mają i nie rozumiem po co się ktoś zatrudnia skoro mu się nie chce pracować. przez miesiąc 3 razy mnie poprosiła żebym przyszła szybciej albo została dłużej. |
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem za tym aby wszystkie ,które tu tak psioczą na tych złych pracodawców,same założyły działalność ,zatrudniły pracowników i się użerały.U nas w Polszy ciągle jeszcze jest tak ,że się podcina gałąź na której się siedzi. Bądź dobra dla pracownika, dawaj urlopy kiedy tylko chce , błogosław za ciążę , idź na rękę w czym tylko możesz a i tak nie dogodzisz. Znam to z autopsji; ginące materiały, zepsute ze zwykłego niedbalstwa maszyny ,wreszcie zwykłe kradzieże.No bywa ,niestety.A jak zwolnisz ,no sku....n.Dlatego nie mam pracowników ,mam święty spokój. Ja nie wiem ,panuje jakiś mit ,że prywatny przedsiębiorca to krezus ,niestety obalę ten mit, pewnie są tacy ale często ,gęsto taki pracodawca tyra więcej i ma więcej odpowiedzialności niż pracownik. Wolne to ja mogę na palcach u jednej reki policzyć,zakupy tylko w niedzielę, wczasy pierwszy raz po 15 latach. Raj normalnie.
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dobrze, że to robię zmarnować taką szansę
|
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie też w sumie mało to obchodzi, ale... do momentu kiedy tego konsekwencje nie są dla mnie odczuwalne Gorzej jeśli to ja mam potem urwanie głowy w pracy
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc, niech płonie starość tuż przed kresem dni, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc, chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich, nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc." |
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a że dalej trzyma trutnia, to jest jej sprawa. ja w sumie stąd idę i tak niedługo to mnie to gila ale dziwię się jak tu dłużej niż na sezon wytrzymują
|
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To gratuluje
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swinia nie potrzebuje możliwości bo sama je tworzy. U nas jedna pracownica, ze 3 lata (czy dłuzej? bo mnie wtedy jeszcze tu nie było) wisiała na lewych L4 od psychiatry. Panienka nie dzieciata. Potrafiłą w tym czasie przychodzić z odwiedzinami do kolegów z pracy na długą pzrerwę i w oczy sie smaić jaka to jest sprytna. W końcuówczesna włascicielka, pokserowała te zwolnienia, umówiła się na wizytę do owego doktorka i powiedziałą tam, ze jeszcze jedno L4 dla tej panny i zgłasza to do sprawdzenia, czy te zwolnienia faktycznie się należały ze wzgledu na stan zdrowia. I wiecej panna zwolnienia nie przyniosłą bo: jak przyszłą do pracy po zwolnieniu, to już pierwszego dnia wyleciała. A jak znam życie, to jedynie z zaskoczenia nie miała innego i pewnie długo by nie trwało, ze by znalazła innego lekarza któremu by : wciskała kit, uprosiła, lata mu to i wypisuje każdemu. W bonusie pożegnalnym, przedefilowała przez firmę cała czereda bhpowców, sanepidu i z PiPu tez byli- wszędzie ponapisywała donosy z palca wyssane.
|
|
|
#131 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nawiasem mówiąc, niedawno koleżanka wyskoczyła z głębokimi przemyśleniami na temat niemożności powrotu do pracy na macierzyńskim i konieczności wzięcia wychowawczego. Tydzień lub dwa przed końcem tego pierwszego. U mnie na zakładzie możesz naprawdę dostosować godziny i dni pracy do swoich potrzeb, możesz stawać na uszach i nimi symultanicznie klaskać, a szef Ci się zgodzi. To nie jest tak, że się nie da dogadać i jedynie wychowawczy ratuje życie rodzinne. Nie jest też tak, że ktoś będzie krzywo patrzył na parę miesięcy wychowawczego. Ale na litość, objawienie takiej decyzji chwilę przed jej wejściem w życie jest zwyczajnym świństwem, bo nie, nie da się zatrudnić ot tak kogoś na zastępstwo, u mnie na zakładzie to kupa formalności, ktoś z zespołu musi więc się poczęstować nadgodzinami, ciągnąć obce sobie tematy. I widzisz, wszystko by było w porządku, gdyby było to uprzedzone, można byłoby rzecz podzielić rozsądnie, ludzie mogliby sobie zorganizować czas, rozłożyć obowiązki. Myślisz, że ci, którzy zalosowali dodatkowe obowiązki, bo droga koleżanka myślała tylko o sobie i swoim dzidzi, to nie mają życia rodzinnego? Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2015-06-29 o 12:43 |
|||
|
|
|
|
#132 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() gdyby nie fakt że siedzę na wizażu i klepię na fejsie raz na godzine odbierając telefon, to bym to olała i żyła z oszczędności. ale wypłata jest adekwatna do wysiłku |
|
|
|
|
|
#133 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#134 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja znam laskę, której psychiatra wystawiał lewe zwolnienia, a jak jezdziła na komisje sie pokazac to on w tej komisji siedział i tak to się kreciło
|
|
|
|
#135 |
|
.
|
ja raczej znam przypadki ozdrawiania ludzi w trakcie komisji
|
|
#136 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#137 |
|
.
|
uzdrowiciele zasiadają w komisji
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Wtedy to się aż tak ZUS nie interesował. To teraz potrafią przylecieć do pracownika na kontrolę jak ma zwolnienie raz , dwa razy w roku po kilka dni i leży akurat półmartwy z gilem do pasa. ![]() O, no i niezły przykład, od około 15 lat (bo wtedy ta gwiazda L4 tu pracowała) drugi nikt taki "sprytny inaczej" się nie trafił. swoją drogą, te komisje to są jakieś "inne". Pracownica miała kontuzję ręki uniemożliwiająca pracę manualną do jakiej jest zatrudniona. A Ci ja napadli, ze może chodzić do pracy skoro może ... chodzić. Tylko ciekawe co by miała robić u nas i za co jej mielibyśmy płacić? Za chodzenie ![]() Rembertowa, , zdarzają się ludzie bezmyślni czy nieuczciwi, ale to nie jest domeną osób dzieciatych jak próbujesz wmawiać. Równie dobrze Ty mogłaś wpaśc pod ciezarówkę lub dostać choroby albo : UWAGA! - dostać propozycję pracy lepszej za o wiele bardziej "godną" pensję z zastrzeżeniem: od jutra albo zapomnij i się zwyczajnie z dnia na dzień galopem zwolnić i też by(ście) poszli na zieloną trwkę. I o dziwo nie przez Ciebie że zaniemogłaś, czy się zwolniłaś w trakcie projekyu, tylko przez kiepskie zarządzanie u Was podszyte jak widzę niewolniczym systemem pracy.
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że takie numery wyrabiają nie tylko matki dzieciom. Tyle tylko, że akurat one mają jakieś tam społeczne przyzwolenie - które widać i w tym wątku. Nie przejmuj się nikim, nie przejmuj się niczym, zatrudnij się na stanowisku, na którym nie będziesz mogła pracować w ciąży i zachodź, zachodź natychmiast, ino mig. Jak dla mnie to zwyczajnie nieklawe - i dobrze też jednak uwzględniać, że prócz pracodawcy, podkłada się często nogę współpracownikom. |
|
|
|
|
|
#140 |
|
BAN stały
|
Z innej beczki to trochę dziwne mieć smaka na daną pracę, w danym zawodzie i starać się o dziecko? Jak można mieć zapał na obie rzeczy? Mnie to się lekko w głowie nie mieści (nie jestem matką) ale wiem, że np. jeżeli chcę gdzies chodzić, gdzieś się udzielać, coś robić to nie dążę do czegoś co mnie nie dysponuje a zwłaszcza na starcie gdy urlop może mi wszystko przekreślić...
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
z pewnością te wszystkie kasjerki majątaki sam tok myślenia |
|
|
|
|
|
#142 |
|
BAN stały
|
Nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam ale chodzi mi o to, że jest wolne miejsce pracy, mam zapał na te robotę i jak mi się udaje to zaraz zaczynam starać się o dziecko, no to trochę dziwne... Mimo wszystko...
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesu, no jak Drabina napisała. lever hard.:/ Wiele osób pracuje tam, gdzie im się uda parce dostać a nie na mitycznym wymarzonym stanowisku pracy. ![]() Nawet osoby mające to szczęście że pracują na wymarzonym stanowisku pracy, mogą chcieć od życia coś więcej niż tylko pracownikiem być. Mogą mieć plan na _życie_ a nie tylko na bycie pracownikiem. Zycie jest długie, jest czas i na dzieci i na zarobienie się na śmierć do ponad 70 roku życia. I IMO, dużo sensowniej jest zrobić sobie dziecko jak się jest jeszcze nisko na drabinie kariery i "samorozwoju i realizacji"
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#145 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chodzi mi raczej o sytuację kiedy poluję na jedno konkretne stanowisko w jednej konkretnej firmie "bo tak mi się chce" a nie , że jestem kasjerką gdzie szef burczy , że jakim prawem odczuwam potrzebę wydalania moczu :P Jasne, że osoba na wymarzonym stanowisku ma prawo się realizować jak chce tylko nie czaje bym chciała np. pracować w super firmie, podejmować się realizacji projektów nie będąc tam nawet jakiś czas by się tą pracą nacieszyć, sytuacje są różne i być może taka kobieta będzie musiała leżeć w szpitalu, brzuchem do góry aż do rozwiązania, później wypada zająć się pociechą więc gdzie tutaj radość z tej pracy? Akurat gdybym pracowała u pracodawcy, który żeruje na mnie jak np. na kasie lub produkcji to z czystą premedytacją byłabym w stanie zrobić sobie wolne od 1 dnia kiedy dowiedziałabym się o didku i jeszcze z pełną świadomością będąc na stałej umowie planowałabym go. Chrzanić pracodawcę - ciekawe, który byłby na tyle szlachetny by zatrudnić kobietę będącą już w ciąży? W podanym przeze mnie przykładzie chodziło mi tylko o stanowisko kobiety samej dla siebie w tej sprawie. |
|
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
no to ci odpowiadam: nie widzę powodów żeby po roku czy dwóch latach pracy np w szkole, miałabym nie zachodzić w ciążę. jaki jest limit napracowania się? 5? 10? 15 lat?
|
|
|
|
|
#147 |
|
BAN stały
|
Widzę, że nadal nie rozumiesz. Nie ważne, już może bo chyba nie jestem w stanie wytłumaczyć.
---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- To zależy czy jesteś wychowawcą bo jeśli podejmujesz się prowadzenia klasy przez 3 lata to lepiej ich np. nie zostawiać po 2 latach i iść na urlop bo szkodzisz takim osobom i lekko niepoważnie to wygląda. |
|
|
|
|
#148 |
|
Konto usunięte
|
musiałabym na łeb upaść żeby decyzję o ciąży odkładać z powodu wychowawstwa xD
|
|
|
|
|
#149 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
zaraz z beki pęknie mi wyrostek który wycieli mi kilka lat temu xD arcyodpowiedzialna sprawa, wychowawstwo. beze mnie świat się zawali i dzieci nie ukończą szkoły. zaczną brać narkotyki, a potem, w wyniku szoku spowodowanego zmianą wychowawcy, rozpoczną grupowe gwałty na uczennicach i wstąpią do ISIS. słyszałam właśnie taką historię, jedna idiotka nie wiedziała jak używać antykoncepcji! i wychowawczynią była. krótko po jej odejściu na urlop, szkoła spłonęła a uczniowie w tej chwili w większości są w więzieniu. strasznie smutna sprawa, dziwię się, że media milczą. to wszystko wina PO. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.