Dylemat moralny - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-29, 15:14   #151
locci
Raczkowanie

Dot.: Dylemat moralny

Cytat:
Napisane przez aliani Pokaż wiadomość
No i właśnie od dwóch dni mam podobny dylemat w głowie. Chciałabym za rok, po załatwieniu pewnych bieżących spraw, zmienić pracę na lepszą. Pracuję dwa lata w tej samej firmie. Moja dotychczasowa praca jest lekka, mało stresującą, ale jednocześnie mało rozwijająca, nudna, z małą perspektywą na awans i lekko poza moją branżą. Plusem jest to, że za jakiś czas zaproponują mi umowę o pracę. No, ale zależy mi na rozwoju, bo bez zmiany pracy wypadnę z obiegu, a za kilka lat ze względu na wiek i marne doświadczenie stracę w oczach nowych pracodawców z branży.

Jednak z drugiej strony za dwa lata chciałabym się zacząć starać o dziecko. Tym bardziej, że mam już 30 lat i boję się, że to może nie być już takie łatwe. I jak to, kurczaki, pogodzić? Jak Wy planowałyście takie decyzje? Czemu to jest tak beznadziejnie rozwiązane, że pracodawcy boją się zatrudniać pracownice, a kobiety muszą tak kombinować, trzymać się kiepskiej roboty lub na siłę szukać pierwszej lepszej byleby umowa o pracę była? Bardzo mi się to nie podoba. W takiej chwili wolałabym być facetem, bo jak facet chce założyć rodzinę, to sobie po prostu zakłada i w niczym mu to nie przeszkadza. A kobieta jest traktowana jako ta najgorsza, wykorzystująca państwo i pracodawcę.
no właśnie, dlatego mężczyźni mają lepiej, bo nie idą na L4 ze względu na ciąże, a poźniej macierzyńskie. Proste. Postaw się w sytuacji pracodawcy. Zatrudnia Cię, szkoli, a Ty zaraz na L4. A on znowu proces rekrutacji, szkolenie itd. Tutaj nawet nie chodzi o koszty, tylko o ten czas, który musi poświęcić. Co innego jak pracujesz już rok, dwa i decydujesz się na ciążę... kurcze ostatnio koleżanka opowiadała mi o takiej sytuacji. Dziewczyna przemilaczała, że jest w ciązy. zatrudnili ją, przeszkolili, a ona dosłownie po 3 tygodniach rzuciła im L4. Potrzebowała umowy, bo była w ciąży...z jej punktu widzenia - super, że się udało...ale pracodawca i współpracownicy zostali w czarnej doopie, a czas urlopowy się zaczął... hurrrra!!! już rozumiesz, dlaczego mężczyźni mają lepiej?
locci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:16   #152
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość

zaraz z beki pęknie mi wyrostek który wycieli mi kilka lat temu xD

arcyodpowiedzialna sprawa, wychowawstwo. beze mnie świat się zawali i dzieci nie ukończą szkoły. zaczną brać narkotyki, a potem, w wyniku szoku spowodowanego zmianą wychowawcy, rozpoczną grupowe gwałty na uczennicach i wstąpią do ISIS. słyszałam właśnie taką historię, jedna idiotka nie wiedziała jak używać antykoncepcji! i wychowawczynią była. krótko po jej odejściu na urlop, szkoła spłonęła a uczniowie w tej chwili w większości są w więzieniu.

strasznie smutna sprawa, dziwię się, że media milczą. to wszystko wina PO.
Nie wychowawca tylko leży i wygląda Daj spokój bo smutno się czyta takie mądrości
MalinowaMilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:17   #153
201604181004
Konto usunięte

no nie, przecież mówię, że w przypadku zmiany wychowawcy następuje głęboki szok i zespół pourazowy u dzieci. to się leczy latami.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:21   #154
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez MalinowaMilka Pokaż wiadomość
Nie wychowawca tylko leży i wygląda Daj spokój bo smutno się czyta takie mądrości
smutno to się czyta twoje mądrości. łącznie z mądrościami na podforum zdrowie

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:23   #155
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
no nie, przecież mówię, że w przypadku zmiany wychowawcy następuje głęboki szok i zespół pourazowy u dzieci. to się leczy latami.
Nieziemsko zabawne.

Raczej chodzi o poczucie odpowiedzialności, jeżeli podejmujesz się opieki nad klasą to nie musisz robić tego dożywotnio i 3 lata to chyba dostatecznie krótki czas by być dyspozycyjnym i nie wywracać wszystkie do góry nogami... Jak ktoś nie jest pewien czy chce 3 lata się ograniczać w powiększaniu rodziny to niech nie bierze wychowawstwa
Stary 2015-06-29, 15:24   #156
201604181004
Konto usunięte

tak wielkie masz pojecie o pracy w szkole
Stary 2015-06-29, 15:24   #157
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
smutno to się czyta twoje mądrości. łącznie z mądrościami na podforum zdrowie
No bo tematem wątku jest to gdzie co i o czym piszę . Błagam
BTW nic złego tam nie napisałam więc sorry.

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
tak wielkie masz pojecie o pracy w szkole
Wiesz ... Byłam tam
Stary 2015-06-29, 15:25   #158
201604181004
Konto usunięte

byłam w szpitalu

jestem już ordynatorem?
Stary 2015-06-29, 15:27   #159
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
byłam w szpitalu

jestem już ordynatorem?
Jak byłaś tam 13 lat + dodatki to współczuję takich problemów ze zdrowiem

W każdym razie nie zdarzyło mi się by wychowawca zostawił klasę w czasie 3 lat
Stary 2015-06-29, 15:28   #160
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
byłam w szpitalu

jestem już ordynatorem?
pewnie.

pisałaś głupoty, tym bardziej, że nie masz pojęcia o medycynie. teraz równie piękne kfiatki serwujesz tutaj. jakoś nie znam ludzi, którzy by się zabijali o wychowawstwo.

Stary 2015-06-29, 15:29   #161
MalinowaMilka
BAN stały

Co jest dziwnego w tym, że jak człowiek się czegoś podejmuje to powinien doprowadzić sprawę do końca? To jakaś nowość? Rewelacja?

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
pewnie.

pisałaś głupoty, tym bardziej, że nie masz pojęcia o medycynie. teraz równie piękne kfiatki serwujesz tutaj. jakoś nie znam ludzi, którzy by się zabijali o wychowawstwo.
Wow ale to jest mega interesujące o czym piszesz Jesteś lekarzem ? So sorry. Udowodnij mi na PW , że nie mam racji
Stary 2015-06-29, 15:30   #162
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Co jest dziwnego w tym, że jak człowiek się czegoś podejmuje to powinien doprowadzić sprawę do końca? To jakaś nowość? Rewelacja?

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Wow ale to jest mega interesujące o czym piszesz Jesteś lekarzem ? So sorry. Udowodnij mi na PW , że nie mam racji
już skanuję mój dyplom z WUM
Stary 2015-06-29, 15:30   #163
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Jak byłaś tam 13 lat + dodatki to współczuję takich problemów ze zdrowiem

ach no tak, bo uczyłaś się w większości szkół w polsce, żeby móc robić statystyki. mnie w lo się zmieniały co rok anglistki, bo zachodziły w ciążę i zostawiały klasę. wszyscy żyją, mają się świetnie.

Stary 2015-06-29, 15:31   #164
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
swoją drogą, te komisje to są jakieś "inne". Pracownica miała kontuzję ręki uniemożliwiająca pracę manualną do jakiej jest zatrudniona.
A Ci ja napadli, ze może chodzić do pracy skoro może ... chodzić.
Tylko ciekawe co by miała robić u nas i za co jej mielibyśmy płacić? Za chodzenie
Zgodnie z kodeksem pracy w takiej sytuacji, jeśli pracodawca nie jest w stanie zapewnić innej pracy powinien zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy (nadal przysługuje pracownikowi wynagrodzenie) dlatego komisja się czepiała oczywiście przepis jest zupełnie "martwy" bo nie wiem jakiego pracodawcę stać by było na coś takiego, zwykle pracownik idzie na L4 po prostu

A ogólnie chciałam napisać że zgadam się z drabiną, sama właśnie jestem w ciąży, po przepracowaniu ponad 2 lat w pracy i olaboga poszłam na L4 już w 9 tc wszystkie które krzyczą "ciąża to nie choroba"chciałam poinformować że to właśnie w 1 trymestrze samopoczucie w ciąży jest najgorsze, nie mówię że nie ma takich cwaniar co czują się dobrze ale i tak leca na zwolnienie, aczkolwiek nie zawsze tak jest,wręcz wydaje mi się że nie tak często jak by się wydawało
Stary 2015-06-29, 15:32   #165
skazana_na_bluesa
.

bliżej mi do lekarza niż tobie.
a nie, czekaj... jak skończę studia to BĘDĘ LEKARZEM.

na pw mam też ci wtedy podać numer prawa wykonywania zawodu?

Stary 2015-06-29, 15:32   #166
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
ach no tak, bo uczyłaś się w większości szkół w polsce, żeby móc robić statystyki. mnie w lo się zmieniały co rok anglistki, bo zachodziły w ciążę i zostawiały klasę. wszyscy żyją, mają się świetnie.
Na ich poziom znajomości języka angielskiego pewnie wcaaaale to źle nie wpłynęło
Stary 2015-06-29, 15:33   #167
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Co jest dziwnego w tym, że ludzie nie żyją po to żeby pracować tylko pracują po to, żeby żyć?

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:36   #168
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
bliżej mi do lekarza niż tobie.
a nie, czekaj... jak skończę studia to BĘDĘ LEKARZEM.

na pw mam też ci wtedy podać numer prawa wykonywania zawodu?
Psss ile dzieciaków z kolagenozą już oglądałaś i leczyłaś ? No leżę ! Żaden pediatra w tym kraju nie umie takiego dziecka prowadzić, ba jest jedna jedyna profesorka w tym kraju, która zajmuje się tymi "najtrudniejszymi przypadkami" bo nad moim bratem stału 17 mega hiper profesorów i patrzyli jak dziecko umiera bo nie umieli nic zrobić a Ty mi ze swoimi studiami wyjeżdżasz? Błagam:ha haha:

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Pia Gizela Pokaż wiadomość
Co jest dziwnego w tym, że ludzie nie żyją po to żeby pracować tylko pracują po to, żeby żyć?
Nic. Nie mnie zadawaj takie pytania.
Stary 2015-06-29, 15:36   #169
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:

W klasie mojej córki coś takiego miało miejsce. Dwie wychowawczynie o skrajnie różnych osobowościach.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:37   #170
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Psss ile dzieciaków z kolagenozą już oglądałaś i leczyłaś ? No leżę ! Żaden pediatra w tym kraju nie umie takiego dziecka prowadzić, ba jest jedna jedyna profesorka w tym kraju, która zajmuje się tymi "najtrudniejszymi przypadkami" bo nad moim bratem stału 17 mega hiper profesorów i patrzyli jak dziecko umiera bo nie umieli nic zrobić a Ty mi ze swoimi studiami wyjeżdżasz? Błagam:ha haha:

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Nic. Nie mnie zadawaj takie pytania.
robisz się na specjalistkę, bo twój brat ciężko zachorował?
w takim razie gratuluję megalomanii.

Stary 2015-06-29, 15:39   #171
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
musiałabym na łeb upaść żeby decyzję o ciąży odkładać z powodu wychowawstwa xD
Moja wychowawczyni poszła sobie na L4 w listopadzie mojej maturalnej klasy. Polonistka. No przyznaję, szczęśliwi z tego powodu nie byliśmy.

Ja się akurat wyjątkowo z Malinową zgadzam, są zawody wymagające od człowieka zaangażowania i odpowiedzialności.
Stary 2015-06-29, 15:40   #172
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
robisz się na specjalistkę, bo twój brat ciężko zachorował?
w takim razie gratuluję megalomanii.
Nie ale nie wiem gdzie się szarogęsisz na temat moich wypowiedzi jeśli nie znasz tego czy są słuszne czy nie.
Chciała propozycji do jakich lekarzy się udać to dałam i ??? Gdzie te bzdury?
Stary 2015-06-29, 15:41   #173
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
W klasie mojej córki coś takiego miało miejsce. Dwie wychowawczynie o skrajnie różnych osobowościach.
Jak ja chodziłam do szkoły, to też się zmienił wychowawca 2 razy, jak i również nauczyciele 3 przedmiotów. Dramatu ani tragedii życiowej z tego powodu nie było

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:41   #174
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Moja wychowawczyni poszła sobie na L4 w listopadzie mojej maturalnej klasy. Polonistka. No przyznaję, szczęśliwi z tego powodu nie byliśmy.

Ja się akurat wyjątkowo z Malinową zgadzam, są zawody wymagające od człowieka zaangażowania i odpowiedzialności.
Elve ja również jestem w szoku.
Stary 2015-06-29, 15:42   #175
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość

powinna poronić i przerobić z wami resztę lektur to by było najlepsze wyjście, prawda?

boże o czym ty do mnie mówisz. zaszła w ciążę i poszła na l4. równie dobrze mogła złamać nogę na grobach bo poślizgnęła się o stertę liści. w ogóle wtf, skąd to poczucie wyjątkowości? od 10 lat co roku ma dziesiątki maturzystów. idąc tym tropem musiałaby wyciąć sobie macicę żeby nikomu nie było smutno. nogi w sumie też, żeby nie mogła ich złamać
Stary 2015-06-29, 15:45   #176
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Nie ale nie wiem gdzie się szarogęsisz na temat moich wypowiedzi jeśli nie znasz tego czy są słuszne czy nie.
Chciała propozycji do jakich lekarzy się udać to dałam i ??? Gdzie te bzdury?
bzdurą jest pisanie na temat raka, szczególnie biorąc pod uwagę listę specjalistów, którzy zajmują się danym przypadkiem. sądzisz, że kilku lekarzy przegapiłoby nowotwór, ale wizażanka bez wykształcenia medycznego nie?

Stary 2015-06-29, 15:46   #177
MalinowaMilka
BAN stały

Cytat:
powinna poronić i przerobić z wami resztę lektur to by było najlepsze wyjście, prawda?

boże o czym ty do mnie mówisz. zaszła w ciążę i poszła na l4. równie dobrze mogła złamać nogę na grobach bo poślizgnęła się o stertę liści. w ogóle wtf, skąd to poczucie wyjątkowości? od 10 lat co roku ma dziesiątki maturzystów. idąc tym tropem musiałaby wyciąć sobie macicę żeby nikomu nie było smutno. nogi w sumie też, żeby nie mogła ich złamać
Super ale decyzje o macierzyństwie można podjąć np. w wakacje i uprzedzić dyrkę, że chcesz przejąć dzieciaki z młodszych klas by w razie co nie szkodzić maturzystą, serio wydaje mi się, że lepiej to dyrka przyjmie niż szukanie zastępstwa itp. w środku klasy maturalnej.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
bzdurą jest pisanie na temat raka, szczególnie biorąc pod uwagę listę specjalistów, którzy zajmują się danym przypadkiem. sądzisz, że kilku lekarzy przegapiłoby nowotwór, ale wizażanka bez wykształcenia medycznego nie?
Wow a to jakaś nowość kochana? Błagam
Moja babcia miała raka płuc i była leczona " na kręgosłup"
Jedna z wizażanek od półtora roku jeździ po lekarzach a wczoraj jej gruczolaka wykryli
Stary 2015-06-29, 15:48   #178
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Super ale decyzje o macierzyństwie można podjąć np. w wakacje i uprzedzić dyrkę, że chcesz przejąć dzieciaki z młodszych klas by w razie co nie szkodzić maturzystą, serio wydaje mi się, że lepiej to dyrka przyjmie niż szukanie zastępstwa itp. w środku klasy maturalnej.
ja chyba musze okulary kupic. podjąć ecyzje o macierzynstwie mozna w wakacje? xD
słucham?
przepraszam xD?
czy ty myslisz ze to wyglada tak
"zdzisiek, słuchaj, jak dzisiaj dobrze strzelisz to urodzę miesiąc po maturach" zdzichu wyciąga sprzęt i jest dziecko?

nie ja w sumie nie wierzę w to co czytam. ale tak serio, jesteś trollem xd?

ty myslisz ze nauczyciel idzie do dyrektorki i mówi
'chce zajsc w ciaze, tzn dopiero podjelam decyzje i mogę w nią zajść za miesiac, dziś, za rok albo trzy lata, bo jeszcze nie wiem czy w ogóle mogę, także niech pani przygotuje sztab zastępców' xD
Stary 2015-06-29, 15:48   #179
MalinowaMilka
BAN stały

Wielu konowałów po tym świecie biega. To nie jest nowina stulecia. Wiele osób trafia za późno pod nóż i idzie do piachu.
Stary 2015-06-29, 15:49   #180
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie, powinna była pracować do kiedy mogła, bo jakoś w zagranicznych wyjazdach i w korepetycjach x godzin dziennie problemu ani zmęczenia nie było.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości