Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-29, 20:49   #1021
agu23gda
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII

Chcialam zamawiac koszule bo mi 2 brakuje, żeby spakować torbę do szpitala ale wlasnie rozmawialam z bratową i powiedziala, ze ona ma 2 koszule i nie mam kupowac bo ona miala je tylko w szpitalu i wiecej nie wiec mi je odstapi. Zawsze pare groszy w suchym Jutro rano już będzie paczka z gemini do odbioru więc jutro pewnie spakuję sobie torbę.
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 20:52   #1022
czarownica_tea
Zakorzenienie

Truskafffka- eeee to jak masz wizyte to nie masz badania wziernikiem i palpacyjnego??

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 20:53   #1023
Mten
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
A to ja nie wiem nic odnośnie mojej szyjki...nikt mnie tam nigdy nie badał..
Niektórzy lekarze tego nie sprawdzają po 20tygodniu bo twierdzą, że jak jest niewydolność szyjkowa to ujawni się wcześniej... A to bzdura!
Poza tym jak bez Usg chce sprawdzić ujście wewnętrzne czy jest rozwarte? Po palcu... ?

Ja mam Usg na każdej wizycie i nie wyobrażam sobie inaczej
Stary 2015-06-29, 20:55   #1024
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Truskafffka- eeee to jak masz wizyte to nie masz badania wziernikiem i palpacyjnego??

Cytat:
Napisane przez Mten Pokaż wiadomość
Niektórzy lekarze tego nie sprawdzają po 20tygodniu bo twierdzą, że jak jest niewydolność szyjkowa to ujawni się wcześniej... A to bzdura!
Poza tym jak bez Usg chce sprawdzić ujście wewnętrzne czy jest rozwarte? Po palcu... ?

Ja mam Usg na każdej wizycie i nie wyobrażam sobie inaczej
Ja idę do położnej i ona mi daje posłuchać serduszka.
Ostatnio wzięła centymetr i mnie zmierzyła. Powiedziała, że dziecko jest ułożone główką do góry. Nawet czułam głowke, rączki, nóżki. Dziwne.... Pierwsze USG miała normalnie przez brzuch.
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 20:56   #1025
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
a skąd człowiek ma wiedzieć czy już panikować czy zachować spokój.
Dobrze, że dziewczyny kazały ci to sprawdzić.
Mam nadzieję, że to nic poważnego.

Daj znać po wizycie

Ja sobie kupiłam dodatkową kołdrę w Ikea i ją zrolowałam, układam jak mi potrzeba i śpi wygodnie. Tylo na jednym boku ciężko całą noc przespać. A przewalanie się zaczyna być ciut ciężkie.
I zwykla jak się przestawię, to dziecię musi sobie po brykać, co jest dla mnie przyjemne, ale zasnąć nie mogę i rano jestem nieprzytyomna

Chłopaki czasu nie marnują i mocno trenują

Zastanawiam się czy jeśli w brzuszku dzieci takie aktywne, że często brykają, to czy i po urodzeniu też są takie aktywne.
Wydawało mi się, że Matylda jest spokojna, lekko leniwa po tacie, a od tygodnia chyba czuję ją lepiej i mam wrażenie, że to jest wiercipietka. Co chwila coś robi, zwylke to są delikatne ruchy, ale co jakiś czas potrafi tak się ruszać jakby zumbe ćwiczyła

Starsza corka w zyciu plodowym bardzo malo i delikatnie sie ruszala, natomiast po tej stronie brzucha jest w ruchu nieustannie. Obecne dziecie rusza sie o wiele czesciej i intensywniej i tez mnie zastanawia, czy to tylko kwestia odczuwania ruchow czy taki temperament
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 20:58   #1026
czarownica_tea
Zakorzenienie

Truskafffka- i przez cała ciąże nie badał Cię ginekolog?? No cóż co kraj to obyczaj.

Stary 2015-06-29, 21:00   #1027
truskafffka91
Wtajemniczenie

Nie, nie badał. Ciąża to nie choroba do pracy się chodzi do 34tc. A jak ma się "L4" to już musisz być "umierającą". U mnie zmienione mam obowiązki i rzadko przychodze do pracy, ale jednak... Jeszcze z 4 tygodnie.
Stary 2015-06-29, 21:01   #1028
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
Ja mam minimalne upławy ale zużywam mimo to dziennie min 10 wkladek... ale to chyba bardziej moja fobia taka od zawsze. Mam obsesja na punkcie swieżości TAM.
Ja jeszcze nigdy nie zuzylam tylu wkładek dziennie
Cytat:
Zadzwonilam do przychodni gdzie chodzę do gin do gabinetu poloznych, mojej poloznej dzis nie ma. doebrala tel inna, powiedzialam, że to sie stalo wczoraj a nie w sobotę, a ta mnie z☠☠☠ala, dlaczego nie przyjechalam od razu na IP, dlaczego to zbagatelizowalam, i w ogole, objechalaa mnie jak malego Kazia. Ogarniam sie wlasnie i jade, moja gin mnie przyjmie miedzy pacejntkami. Kazala przyjechac natychmiast. Mozecie wiedzieć jak sie czuje... wyrodna matka ;'(

Cytat:
Dzieki dziewczyny. Czekam w poczekalni zeby wejsc do poloznej zeby mnie gdzies wcisnela. Chce mi sie ryczec ale moze nie bedzie zle. W najgorszym wypadku da mi skierowanie na IP. Az sie boje bo bede musiala sluchac drugi raz kazania o tym jak zbagatelizowalam sprawe i jak to zamiast jechac od razu na ip zaburzam tutaj kolejke pacjentek czekajacych na wizyte. Ale uderzam sie w piers - ma kobieta racje. Ja ciagle.mam wrazenie, ze wszystkim wkolo cos jest a mnie to nie dotyczy. Mojej ciazy nic nie grozi a jak sie cos dzieje to pewnie nic powaznego bo przeciez moje dziecko urodzi sie zdrowe i w terminie bez komplilacji. Pora zejsc na ziemie i zaczac byc czujna

Cytat:
Aaa ja dopiero wróciłam do domu. No i wody płodowe w normie. Szyjka zamknięta, nie skraca się. W środku sprawdzała przez usg dopochwowo czy tam w środku wszystko ok dokładnie i mówi, że wszystko jest książkowo. Nawet moje łożysko się już ogarnęło. Malutka fika, serduszko bije tak jak powinno. Wzięła wymaz żeby sprawdzić czy jest jakieś zakażenie, bakteria, ale na wyniki czeka się tydzień więc dopiero wtedy się dowiem. No i dała skierowanie do szpitala gdyby sytuacja sie powtórzyła lub stało się coś co mnie zaniepokoi a jej nie będzie lub np bedzie weekend. Wizytę mam u niej za 2 tyg, wtedy tez mam te ostatnie prenatalne. Uspokoiłam się, bo wszystko póki co jest dobrze.

no i dziękuję za wszystkie kciuki bardzo się przydały jak widać!
Dobrze ze jest ok. Nie stresuj się następnym razem ze ktoś na Ciebie nakrzyczy! jesteś dorosła, nawet jak popełniasz błąd to nikt nie ma prawa cie ochrzanic. Ja tez się zawsze boje ale staram się być twarda i sobie nie pozwalac. Super ze jest ok, to na pewno ulga
Cytat:
A to ja nie wiem nic odnośnie mojej szyjki...nikt mnie tam nigdy nie badał..
Ja tez nic nie wiem. Skoro gin nic nie mówi to uznaje ze jest ok

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-06-29, 21:03   #1029
agu23gda
Wtajemniczenie

A ja sie po raz setny przymierzam, zeby na allegro kupić podusie i kocyk z minky, tylko ciagle mam dylemat czy kupic ocieplany czy nie. Na początku koldry uzywac nie bede tylko kocyki i rozki. W mieszkaniu jest u nas cieplo nawet zimą. Jak kupie ocieplany to bedzie jak koldra... a znow kupic cienki...sama nie wiem.
Stary 2015-06-29, 21:04   #1030
ridja devojka
Zakorzenienie

Dziś się mężowi żaliłam ze nasza córka w ogóle ma nic nie reaguje a inne dzieci reagują na piosenki i inne rzeczy. Więc on uznał ze zaraz jej coś puscimy. I włączył Bruno Marsa prosto do brzucha i od razu kapnela kilka razy cudnie. A potem jej włączył poloneza z Pana Tadeusza i juz bez odzewu.

Stary 2015-06-29, 21:04   #1031
TusiaeM
Zakorzenienie

Truskafffka mnie szyjkę badała na fotelu + usg, ale ostatnio same usg robiła. Jak na fotelu jest ok to usg nie trzeba.

Dostałam maila, że moje zamówienie z gemini opuściło magazyn

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 21:05   #1032
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

Ja tez od trzech miesiecy nie mialam badania na samolocie. Poprzedni lekarz czesto kontrolowal, obecny nie widzi takiej potrzeby
Stary 2015-06-29, 21:08   #1033
czarownica_tea
Zakorzenienie

Oki ja sie zgadzam ze ciaza to nie choroba. W Polsce sa takie wytyczne ze co 4 tygodnie zalecane jest badanie za pomocą wziernika z ocena szyjki tarczy i długości. A po 32 tc co 2 tygodnie. Ale każdy lekarz robi to co mu wiedza i doświadczenie podpowiadają.

Stary 2015-06-29, 21:12   #1034
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Ja idę do położnej i ona mi daje posłuchać serduszka.
Ostatnio wzięła centymetr i mnie zmierzyła. Powiedziała, że dziecko jest ułożone główką do góry. Nawet czułam głowke, rączki, nóżki. Dziwne.... Pierwsze USG miała normalnie przez brzuch.
Cytat:
Nie, nie badał. Ciąża to nie choroba do pracy się chodzi do 34tc. A jak ma się "L4" to już musisz być "umierającą". U mnie zmienione mam obowiązki i rzadko przychodze do pracy, ale jednak... Jeszcze z 4 tygodnie.
Witaj w klubie TRUSKAWKA. Ja jutro ide do położnej. Posłucham serduszka i mnie zmierzy. Ja teraz mam L4 bo dostałam przepuchline ale za 2 tyg do kontroli i bede musiała wrócić do pracy na 4 tyg. Wiec jeszcze 6 tyg zostalo mi do macierzyńskiego.
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 21:13   #1035
truskafffka91
Wtajemniczenie

W Nl się nie bawią z kobietami w ciąży. Nie ustępują miejsca nigdzie, pracować się musi do końca prawie ciąży, nikt nie bada czy szyjka jest okay, czy nie. A badanie z glukozą? Jakby nie forum to bym nie wiedziała, że takie badanie istnieje. 70% rzeczy co piszecie dla mnie są jak z kosmosu. Jakieś podkłady i rzeczy higieniczne? Ja dostałam za darmo...

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Witaj w klubie TRUSKAWKA. Ja jutro ide do położnej. Posłucham serduszka i mnie zmierzy. Ja teraz mam L4 bo dostałam przepuchline ale za 2 tyg do kontroli i bede musiała wrócić do pracy na 4 tyg. Wiec jeszcze 6 tyg zostalo mi do macierzyńskiego.
W Polsce takie "luksusy".
Stary 2015-06-29, 21:17   #1036
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
W Nl się nie bawią z kobietami w ciąży. Nie ustępują miejsca nigdzie, pracować się musi do końca prawie ciąży, nikt nie bada czy szyjka jest okay, czy nie. A badanie z glukozą? Jakby nie forum to bym nie wiedziała, że takie badanie istnieje. 70% rzeczy co piszecie dla mnie są jak z kosmosu. Jakieś podkłady i rzeczy higieniczne? Ja dostałam za darmo...

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

W Polsce takie "luksusy".
W UK niestety nie mam takich luksusów. Ale do wszystkiego idzie sie przyzwyczaić. Ciesze się bo w UK szybko wypisuja ze szpitala i nie bede musiała długo leżeć.
19.09.2015 Mała Mi.
Stary 2015-06-29, 21:18   #1037
czarownica_tea
Zakorzenienie

Truskafffka- a my tu w Polsce narzekamy na opiekę zdrowotna

Stary 2015-06-29, 21:21   #1038
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
W UK niestety nie mam takich luksusów. Ale do wszystkiego idzie sie przyzwyczaić. Ciesze się bo w UK szybko wypisuja ze szpitala i nie bede musiała długo leżeć.
Ja po 2h wychodze. Chociaz normalnie kobiety rodzą w domu. Musiałam trochę pokolorować, że moja mama i siostry miały komplikacje w trakcie porodu. No i właśnie dlatego muszę rodzić w szpitalu. Fakt salę są jednoosobowe. Kanapa dla ojca, obiad dla rodziców.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Truskafffka- a my tu w Polsce narzekamy na opiekę zdrowotna

Uwierz mi, że nie jest jeszcze taka zła. Tutaj trzeba ból podawać, że jest większy. Miałam wypadek i kazali mi ból zmierzyć w skali od 1-10. Koleżanka mi powiedziała, żeby ta skalę o 2-3 zawyzac.
Stary 2015-06-29, 21:21   #1039
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Ja po 2h wychodze. Chociaz normalnie kobiety rodzą w domu. Musiałam trochę pokolorować, że moja mama i siostry miały komplikacje w trakcie porodu. No i właśnie dlatego muszę rodzić w szpitalu. Fakt salę są jednoosobowe. Kanapa dla ojca, obiad dla rodziców.
Czyli podobnie jak u nas. Tylko ze wypisuja od 4 godzin do doby. (Maksymalnie). Porody domowe sa na porządku dziennym, ale mialam wybór, wiec wolalam szpital.
19.09.2015 Mała Mi.
Stary 2015-06-29, 21:28   #1040
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli podobnie jak u nas. Tylko ze wypisuja od 4 godzin do doby. (Maksymalnie). Porody domowe sa na porządku dziennym, ale mialam wybór, wiec wolalam szpital.
A położna do Was przychodzi po porodzie?

U mnie to wygląda tak, że ja wracam ze szpitala i na mnie czeka już położna, która będzie przychodziła do mnie od 3 do nawet 8h dziennie. Koło 4e/ h, reszta ale jak jest 8h to zajmuje się domem, Ty idziesz się kąpać, a ona robi pranie, odkurza, pierze i zajmuje się innymi dziećmi (jeśli masz). W 3 h bada mamę pomaga przy dziecku itp.
Stary 2015-06-29, 21:29   #1041
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Uwierz mi, że nie jest jeszcze taka zła. Tutaj trzeba ból podawać, że jest większy. Miałam wypadek i kazali mi ból zmierzyć w skali od 1-10. Koleżanka mi powiedziała, żeby ta skalę o 2-3 zawyzac.

Tu tez sie podaje bol w skali 1-10, ale to nie chodzi o rzeczywiste okreslenie bolu a jego zmiany w czasie i odbieranie przez pacjenta. Wiec nie wiem, czy zawyzanie ma sens
Stary 2015-06-29, 21:35   #1042
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Tu tez sie podaje bol w skali 1-10, ale to nie chodzi o rzeczywiste okreslenie bolu a jego zmiany w czasie i odbieranie przez pacjenta. Wiec nie wiem, czy zawyzanie ma sens

Akurat pytają się, bo nie wiedzą ile np.tabletek dać. Z drugiej strony patrząc też to szybciej zostałam przyjęta, a tak bym długo czekała.
Stary 2015-06-29, 21:37   #1043
fatal21
Wtajemniczenie

Ją bym się bała takiej opieki tzn ją mam problematyczne ciążę więc dmycham na zimne.a co robią jak matka w 24 tyg ma skurcze?ratują?
Stary 2015-06-29, 21:38   #1044
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Ją bym się bała takiej opieki tzn ją mam problematyczne ciążę więc dmycham na zimne.a co robią jak matka w 24 tyg ma skurcze?ratują?
Jak ktoś ma zagrożoną to jednak jest pod opieką ginekologa.
Stary 2015-06-29, 21:39   #1045
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat pytają się, bo nie wiedzą ile np.tabletek dać. Z drugiej strony patrząc też to szybciej zostałam przyjęta, a tak bym długo czekała.

Ale odczuwanie bolu jest subiektywne i raczej nie sadze, zeby tylko w oparciu o Twoje 2 czy 5 czy 7 dali Ci tabletki. Jesli tak, to koniec swiata. To, ze szybciej zostalas przyjeta to akurat plus
Stary 2015-06-29, 21:40   #1046
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Ale odczuwanie bolu jest subiektywne i raczej nie sadze, zeby tylko w oparciu o Twoje 2 czy 5 czy 7 dali Ci tabletki. Jesli tak, to koniec swiata. To, ze szybciej zostalas przyjeta to akurat plus
Subiektywne, bo przecież każdy ma inny próg bólu.
Stary 2015-06-29, 21:45   #1047
dirtyblack
Raczkowanie

agu bardzo sie ciesze, ze wszystko dobrze. dobrze ze sprawdzilas, nie bedziesz sie juz denerwowac.

ja po usg. zgodnie z om 28tydz 5dni, choc z pierwszego usg jest rowno 28. Jeden wazy 1164g a drugi 1240g. Wszystko u nich ok, obaj ulozeni miednicowo, jden wpycha mi glowke w zoladek i zebra i dlatego troche boli.
dirtyblack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 21:46   #1048
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
agu bardzo sie ciesze, ze wszystko dobrze. dobrze ze sprawdzilas, nie bedziesz sie juz denerwowac.

ja po usg. zgodnie z om 28tydz 5dni, choc z pierwszego usg jest rowno 28. Jeden wazy 1164g a drugi 1240g. Wszystko u nich ok, obaj ulozeni miednicowo, jden wpycha mi glowke w zoladek i zebra i dlatego troche boli.
Muszą mieć tam wesoło w dwójkę

Stary 2015-06-29, 21:50   #1049
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa ja dopiero wróciłam do domu. No i wody płodowe w normie. Szyjka zamknięta, nie skraca się. W środku sprawdzała przez usg dopochwowo czy tam w środku wszystko ok dokładnie i mówi, że wszystko jest książkowo. Nawet moje łożysko się już ogarnęło. Malutka fika, serduszko bije tak jak powinno. Wzięła wymaz żeby sprawdzić czy jest jakieś zakażenie, bakteria, ale na wyniki czeka się tydzień więc dopiero wtedy się dowiem. No i dała skierowanie do szpitala gdyby sytuacja sie powtórzyła lub stało się coś co mnie zaniepokoi a jej nie będzie lub np bedzie weekend. Wizytę mam u niej za 2 tyg, wtedy tez mam te ostatnie prenatalne. Uspokoiłam się, bo wszystko póki co jest dobrze.

no i dziękuję za wszystkie kciuki bardzo się przydały jak widać!
dobrze, że skontrolowane, że wszystko w porządku i możesz spać i żyć spokojnie
może malutka pęcherz ci zgniotła, wiem pisałaś, że to nie miało zapachu, ale jak się dużo pije to czasem siuśki nie mają zapachu bo są rozwodnione.

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Ja miałam taką poduszkę rulon i ja sobie wkladalam między nogi. Ale z ta mi się wygodniej śpi
Cytat:
haha w faktach była kobieta, która jechała autobusem i przebierała pieluche dziecku, a kierowca wezwał policje moim zdaniem kolesia trochę poniosło...ale mimo tego, ze sama za chwile będe matką uważam, że ta kobieta też ma nierówno pod sufitem. Jakby mi już się dziecko zesrało w tramwaju czy autobusie to albo bym wytrzymała albo wysiadła na najbliższym przystanku i znalazła jakąś ławke czy cokolwiek. A nie w zamkniętym autobusie z innymi pasażerami raczyła ich aromatem gówna. Na dodatek dziewczynka z którą jechała to już nie noworodek, więc sorry ale... przesadziła.
kierowca przegiął,
ale z drugiej strony niektóre mamuśki mogły by się zastanowić co robią, a nie terroryzować innych pupą swojego maleństwa.

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
Robię zakupy higieniczne - aż mnie głowa rozbolała!

Pomóżcie:

1. Czy kupujecie tylko majtki siateczkowe i do nich podkłady czy także majtki jednorazowe?
2. Jakiej wielkości Octanisept kupujecie? 50 czy 250 ml? Na pępuszek chyba 50 wystarczy, do czegoś się on jeszcze przydaje?
3. Jaką maść na sutki kupujecie?
4. Ile tych podkładów porodowych kupujecie? Ze 4 opakowanie chyba trzeba mieć na początku, nie?
5. Czy kupujecie jakieś herbatki dla kobiet karmiących? Tzw. Wspomagających laktację? Jeśli tak to jakie?
6. W jakiej temperaturze pierzecie ubranka dla dzieci? Pieluchy w tej samej czy wyższej?
7. Do tej Fridy do noska to mam kupić wodę morską?

Bardzo proszę o pomoc. To nie koniec moich pytań wiem, że coraz mniej i że będę położnym zadawać milion pytań. Coraz bardziej przerażona jestem!
1. kupiłam jakieś majtki siateczkowe bo położna w szkole rodzenia polecała, ale tylko 2 paczki bo z tego co piszą na nich można je przeprać
2. Octanisept w domu mam od roku 50 i mimo, że sporo psikam, to jest go jeszcze dużo. Kupiłam go jak psu po zabiegu musiałam ranę przemywać i od tego czasu używamy do odkażania. Myślę więc, że 50 wystarczy.
3. z polecenia położnej czystą lanolinę
4. mam 3 opakowania inne mamy mówią, że szybko przeszły na duże podpaski
5. położna zaleca pić taką herbatkę/zioła od 30tc,
6. za paranie się jeszcze nie zabrałam, ale bodziaki i pajace większość na metkach ma 60 stopni więc w takich temp. wypiorę. Ręczniki polecą z naszymi w 90 stopniach
7. ani fridy ani wody na zapas nie kupuje jak będzie potrzebne, to się kupi
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 21:50   #1050
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość

Takie mi sie to słodkie wydaje jak jakaś mama nosi bliźniaki Jedno dzieciątko to taka mała słodka istotka a co dopiero mieć w sobie 2 maleńkie serca... dla mnie nosić bliźniaki to coś nadzwyczajnego
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości