|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII
Rozumiem, czyli lakiery sa bez sylikonow, raczej każdy zawiera alkohol wiec chyba aby tego uniknąć trzeba stosować żel...
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- A jakich żeli używacie podczas CG? |
|
|
|
#1232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Używam wyłącznie na grzywkę (prostą) w ilościach minimalnych i też nie zawsze. |
|
|
|
|
#1233 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy nie uzywalam lakierow, bo smierdza i sztywne wlosy robia :p
|
|
|
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czasem niestety muszę -.-
|
#1235 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie cierpię lakierów. Takie sztywne te włosy potem. Ewentualnie jak gdzieś wychodzę i wcześniej trzy godziny fryzurę robię to trochę dam, żeby się trzymala jak należy.
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po 20 minutach nie czuję nic na włosach.Chyba że psikam go dużo - czasem mi się zdarza koka mocniej spryskać, bo wtedy wsuwki mi nie wychodzą z upięcia. Normalnie mam dość śliskie włosy i wsuwki lubią mi wyłazić i się ześlizgiwać z włosów. |
|
|
|
|
#1237 |
|
Zakorzenienie
|
No patrz, fenomen. Ja jak muszę też tylko trochę daję, bo generalnie nie lubię stylizatorow :-P
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
|
|
#1238 |
|
Moderator
|
Gdzieś mi się kiedyś w oczy rzuciło, ale nie wiem czy takowe są czy to tylko plotka
![]() malamyszka20 a dlaczego akurat zależy ci na spróbowaniu cg? nie myślałaś po prostu o opracowaniu dopasowanej i świadomej odżywczej pielęgnacji, nie wykluczającej silikonów? (właśnie przez pewne punkty w cg nieodpowiadajace wielu osobom, cg już wyszło z użycia dawno temu, akurat na tym forum chyba już nikt takiej metody nie stosuje)
|
|
|
|
#1239 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1240 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Na pewno nie stres? Nie jakaś alergia pokarmowa? Niedobór białka w diecie? Cytat:
I botox, ale on jest charakterystyczny, ma oliwę i kokosa ![]() Bardzo polecam żele, z tym, że teraz wszędzie niemalże dodali alkohol Albo glutek lniany, domowej roboty Cytat:
Ale lubię np. aloes jako nawilżacz Puch może występować też po zbyt częstym używaniu kallosa keratin - on ma proteiny i używany kilka myć pod rząd może przesuszyć i spuszyć włosy. Puszyć może również garnier awokado i karite - przez alkohol w składzie i być może olej palmowy - nasycony, podobny budową do kokosa, oba lubią puszyć kręciołki, choć oczywiście nie muszą tego robić i nie jest tak zawsze. Jednak często. Często puszenie ogranicza dodatek kilku kropel oleju do maski/odżywki do spłukiwania. Również jakaś lekka odżywka bez spłukiwania powinna ograniczyć puch, można na niej również ugniatać kręciołki - od dawna chwalimy tu joannę naturię z lnem i rumiankiem. Od siebie jako odżywkę bez spłukiwania polecam bardzo balsam green pharmacy z olejem arganowym - ja go mocno rozwadniam i takiego używam jako odżywki b/s, po myciu, nie spłukuję już. Chodzi mi o ten --> https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-granatem.html ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Cytat:
Nie używam ręczników - one często puszą, jeśli już w coś musisz odgnieść, lepiej w zwykły bawełniany podkoszulek, ja podkradam mężowi ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Sama prostowałam włosy kilka lat, codziennie, bo inaczej wyglądałam okropnie.Pokaż nam może swoje włosy, zobaczymy, jaki mają potencjał do falowania. Z polecanym i łatwiej dostępnych produktów - do mycia na pewno potrzebny będzie prosty, ziołowy oczyszczający szampon bez silikonów, najlepiej coś z taniej barwy, np. pokrzywowy. Na co dzień można myć włosy odżywką - od siebie polecam balsamy mrs. potters, najbardziej ten z aloesem i jedwabiem. Możesz poczytać u mnie o myciu odżywką w tej zakładce na blogu --> http://www.kasianafali.pl/p/mycie-wosow.html Można myć też fale delikatnym dziecięcym szamponem, ale one nie każdemu służą. Jest w rossmannie szampon babydream, ja osobiście go nie lubię i wolę hippa ![]() Jeśli chodzi o maski i odżywki - w rossmanie jest odżywka alterry z granatem, ma alkohol, ale wiele fal i loczków bardzo ją chwali, bo oprócz alkoholu ma nawilżacze i sporo emolientów. Jest też garnier awokado i karite - też dodali alkoholu, jest sporo dalej w składzie, przez olej palmowy może puszyć, ale nie musi. Tania, jest chyba też w biedronce już Popularne są maski kallosa - np, keratin jako proteinowa. Jako emolientowa może posłużyć blueberry, cherry, omega. Z banana bym uważała, może działać świetnie albo puszyć i matowić.Można spróbować poszukać odżywki bez spłukiwania - wiele z nas używa od dawna i chwali joannę naturię z lnem i rumiankiem. W niewielkiej ilości, można zacząć od dosłownie 2 groszków. Do stylizacji - żel. Niestety wiele naszych hitów dostało do składu alkohol (np. żel męski z isany z rossmana, żel mrożacy, żele bielenda). Nie wiem, jakie są teraz żele bez alkoholu, ale można w domu ugotować glutka lnianego i nałożyć łyżeczkę na włosy po umyciu, tutaj masz mój przepis --> http://www.kasianafali.pl/2015/02/ze...i-sposoby.html Można użyć 2 łyżek siemienia i szklanki wody, ja wolę taki rzadszy z 2 łyżek siemienia i 2 szklanek wody ![]() No i stylizacja - można spróbować plunkingu, suszarki z dyfuzorem albo zostawić włosy same sobie, po ugniataniu do naturalnego wyschnięcia. Moje muszę suszyć z dyfuzorem, mają wtedy ładniejszy i trwalszy skręt. Masz suszarkę z dyfuzorem i ciepłym oraz chłodnym nawiewem? Jak coś przyjdzie mi jeszcze do głowy - dopiszę
|
||||||||
|
|
|
#1241 |
|
Moderator
|
Ostatnio wrzuciłam włosy w codziennik, wyglądały nieco lepiej. Regularnie od 2 tygodni wcieram olej rycynowy, pięknie mi nawilża, do tego wybijają takie mega ostre igiełki że wyraźnie czuć pod palcami! Ale teraz 3 dni były 32 stopnie, po prostu sie topiłam mimo ze nie wychodziłam bo bym chyba padła. Co dzień była co raz większa susza za oknem jak i na głowie. W ciągu 3 dni z ładnych nawilżonych włosów osiągnęłam takie siano, że się przerywa, pęka, łamie z suchości. Wiem, że to nie żaden kosmetyk tylko pogoda. Moje włosy są i tak bardzo słabe i każdy przesusz osłabia je bardziej. Praktycznie miesiąc takiego olejowania i w ogóle poszedł na nic bo teraz nawet ich nie mogę nawilżyć - po humektantach jest tlyko gorzej. Robię co można, żeby te dziwne włosy były ok i czekam aż odrosną normalne ale już mnie to zwyczajnie męczy - bo nie wiem kiedy to nastąpi i nawet obcięcie ich na krótko rok temu nic nie dało. Cóż, bejbiki mimo tej suszy nadal są pod palcami takie 'ostre;, a wcześniej nie były więc mam nadzieję że nie ucierpią bo włosy na długości pewnie się w dużej części wyłamią
Wiem że to tylko włosy ale sprawia mi to po czasie dyskomfort psychiczny bo zawsze lubiłam akurat tę część mojego wyglądu i jakoś tak mnie to irytuje i chciałam się wyżalić.W każdym razie olej rycynowy wcieram namiętnie, jest to mój ukochany olej obecnie i z pewnością zdam relację jak wpłynął na przyrost itd. i czy warto
|
|
|
|
#1242 |
|
Zakorzenienie
|
Będzie lepiej, trzymam kciuki. :-*
Ja mam depresję ostatnio, bo mam ładne włosy, nawet mi się je udaje dociążyc. Potem idę się opalać i na siłownię, wiąże w kok i na wieczór wyglądają fatalnie. :-( Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
|
|
|
#1243 |
|
Zakorzenienie
|
Jak chcę użyć olej rycynowy na skalp - mam go jakoś wcześniej podgrzać czy jak to zrobić? ;-) Dzisiaj chętnie bym spróbowała, bo włosy muszę oczyścić, więc nie będę się bała, że rycyna się nie domyje.
|
|
|
|
#1244 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam w prezencie te gumki do włosów - "kable telefoniczne". Super są dla mnie.
Wrzuciłam Wam niespodziankę w klubie.
|
#1245 |
|
Moderator
|
Rycyna się domywa bez problemu bo to taki lej, który wchłania się praktyczne do zera, przynajmniej u mnie. Ja go nakładam na włosy mokre, gdzie smaruję je jakaś minimalną ilością b/s by były śliskie a potem opuszkami palców sobie wmasowuję ten olejek.
Chyba byłam lekko przeproteinowana i w połączeniu z pogodą był dramat. Umyłam dzisiaj takim mocnym szamponem, dałam ulubioną maseczkę z glikolem propylowym i makadamią i na końce olej słonecznikowy - po wyschnięciu siano nadal, ale po paru godzinach się znacznie zmniejszyło i jestj uż przyzwoicie. Dam jakiś olej na noc, może zniknie ten dramat całkiem
Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2015-07-02 o 23:18 |
|
|
|
#1246 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, dziękuję. Będę próbować.
|
|
|
|
#1247 |
|
Raczkowanie
|
Chyba wiem czemu włosy mi z łba lecą. Odstawiłam jakiś czas temu tabletki anty, więc to pewnie dlatego
Moje włosy dobiły 80 cm (mierząc od linii czoła) więc jeszcze 6 cm i ciachamy do wcięcia w talii, żeby końcówki były gęstsze a cieniowanie mniejsze. I wtedy już spokojnie mogę zapuszczać z powrotem
|
|
#1248 |
|
Moderator
|
Ależ długaśne *.* Chciałabym chociaż 1/3 z tej długości
Zawsze mam wrażenie, że włosy rosną mi do ramion a potem stają w miejscu i nie ruszają dalej.Wysmarowałam kudły ziają kakaową z olejem rycynowym, pogoda się zmieniła i da się oddychać a przesusz pięknie znika. Teraz latem chyba wróce do mycia odżywką raz na jakiś czas. |
|
|
|
#1249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje marzenie to 60. Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
|
|
|
|
#1250 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Może uda Ci się je tym razem zapuścić dłuższe! ![]() Cytat:
Sięgają jakieś 2-3 cm za wcięcie w talii
|
|
|
#1251 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Mnie nawet jakby sięgały tyłka to po skręceniu byłyby o wiele krótsze. Teraz mają mało, z 15-20 cm około więc przy moim powolnym przyroście za kilka lat powinnam mieć długie. Ale tż się uparł że podobają mu się długie loki i że chciałby żebym znowu takie miała, więc cóż, poświęcę się - mnie to bez wielkiej różnicy bo lubię i takie do ramion i dłuższe.
|
|
|
|
|
#1252 |
|
Konto usunięte
|
U mnie lopatki to moj max
Potem wlosie zaczyna mnie tak wkurzac, ze chodze i marze o scieciu na chlopaka I finalnie scinam na krotko i zaczynam zapuszczanie od nowa. Trzeci raz przerabiam ten cykl
|
|
|
|
#1253 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2. ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
|||
|
|
|
#1254 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1255 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tez lubie obecna dlugosc, jest taka w sam raz
|
|
|
|
|
#1256 |
|
Raczkowanie
|
W końcu zapuścisz
Pokazuję włosie w Słoneczku Na jednym zdjęciu wyglądają na trochę suche, ale w ogóle takie nie były, przed zrobieniem zdjęcia machałam nimi dlatego tak wyglądają
|
|
#1257 |
|
Moderator
|
Piękne włosy, podobają mi się takie luźne fale. Kolor Twój naturalny?
|
|
|
|
#1258 |
|
Rozeznanie
|
Ponownie mam "kryzys" zafarbowałam włosy kilka dni temu na ciemniejszy kolor za namową TŻ tylko nie było mojej farby tej co moim zdaniem krzywdy mi nie robi i co się okazało? mam przesusz stulecia nic nie pomaga kupiłam chyba z 5 kolejnych odżywek szampon jakiegoś pantene to na dodatek wyprost i strąki nie mam już siły nie wiem czy to ta farba czy 37 stopni na dworze które właśnie termometr pokazuje. Da się jakoś zadbać w takie temperatury żeby jakoś wyglądać czy raczej nie ma na co liczyć ?
![]() I jeszcze ten kolor nie widzę się w nim a co najlepsze 100% osób go chwali, że lepszy ja tam wolę zrudziały
|
|
|
|
#1259 |
|
Konto usunięte
|
Spokojna sandra. Szkod po farbie nie da sie naprawic w kilka dni, takie cuda sie nie dzieja. Daj im czas i stosuj porzadna pielegnacje, a nie takie skakanie przez wszystkie produkty.
Ja na gorac nakladam oleje (obecnie awokado) i psikam je sprayem ochronnym na lato plus obowiazkowy kapelusz i sa okay. |
|
|
|
#1260 |
|
Moderator
|
Ludziska, cud, olej ryżowy zwalczył mi siańsko! Mam już takie normalne te włosy, nie są już tak mocno suche.
sandra - mnie się wydaje że jesteś niezadowolona ze swoich włosów bo stosujesz wszystkiego dużo na raz i to im szkodzi. To tak jak na twarz byś na raz kilka kremów nałożyła albo je pomieszała i skutki byłyby opłakane co najmniej. Ja jak tak robię to też mam tragedię i suszę, ostatnio sobie tak narobiłam, do tego pogoda i był pogrom. Jak będziesz tak dalej robić i oczekiwać, że po 1 użyciu odżywka zadziała i coś zmieni to nigdy nie doczekasz się nawilżonych włosów niestety. To trochę tak niektórzy na jednym party wypiją wódkę, piwo, wino i jeszcze coś do tego, a potem mdłości, kac stulecia i człowiek chory 3 dni bo za dużo mieszania xD Aaa i napisz jakiej farby użyłaś. Ja od siebie mogę polecić loreal preference, te podstawowe odcienie nierozjaśniające - nie niszczą, nie wysuszają a miałam już 3 kolorki. Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2015-07-04 o 12:10 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.

tp
Ja po 20 minutach nie czuję nic na włosach.

(właśnie przez pewne punkty w cg nieodpowiadajace wielu osobom, cg już wyszło z użycia dawno temu, akurat na tym forum chyba już nikt takiej metody nie stosuje)

Albo glutek lniany, domowej roboty
Ale lubię np. aloes jako nawilżacz 

Tez lubie obecna dlugosc, jest taka w sam raz