Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-27, 10:58   #1171
Klaudenc
Moderator

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII

Cytat:
Napisane przez malamyszka20 Pokaż wiadomość
Możecie polecić jakaś piankę bez sylikonow?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...wilzajacy.html
ja używam tej, nawilża lekko włosy i ujarzmia puszenie - dla mnie super
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 11:28   #1172
karllii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SceneQueene Pokaż wiadomość
Ja sobie ostatnio wzięłam podkręcilam loki, zrobiłam kitke, przekręciłam włosy na spod i zawinęłam w jakby kok. Potem poszczególne loki dobierałam jeden z prawej drugi z lewej aż powstało upiecie. Z boku zostawiłam trochę włosów, podzieliłam na 3 pasma i podpielam z boku. Wiem, opis niezbyt jasny, nie umiem wytłumaczyć. :-D Bok wyglądał jak na zdjęciu, z tyłu było to upiecie z loków.

Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.

Mhmm chyba wiem o co Ci chodzi, tylko u mnie nie da rady, mam cieniowana grzywke grrrr i bedzie wypadac, aleeee jakbym pokombinowala cos z nia to moze moze

Ładnie Ci w tym upięciu

Klaudenc- nie wysusza ta pianka wlosow? Lubie uzywac pianek, ale zawsze mam dziwne wlosy po nich, takie jakby suche? szorstkie? no nie wiem...
karllii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 11:32   #1173
SceneQueene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karllii Pokaż wiadomość
Mhmm chyba wiem o co Ci chodzi, tylko u mnie nie da rady, mam cieniowana grzywke grrrr i bedzie wypadac, aleeee jakbym pokombinowala cos z nia to moze moze

Ładnie Ci w tym upięciu

Klaudenc- nie wysusza ta pianka wlosow? Lubie uzywac pianek, ale zawsze mam dziwne wlosy po nich, takie jakby suche? szorstkie? no nie wiem...
Dzięki wielkie :-*

W końcu mam dzisiaj ładne fale, eureka!

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 12:30   #1174
Klaudenc
Moderator

No napisałam, że ta pianka bardziej nawilża, recenzje ma pozytywne także, więc trzeba spróbować na sobie jak już... akurat to bardziej taka odżywka w piance niż pianka, mnie pasuje a klasycznych pianek nie lubię. Jedyną jaką lubiłam to Loreto salon z Biedry, była genialna. U siebie za tą piankę dałam funta więc wzięłam od razu 2 butelki w ciemno i nie żałuję ^^

Edytowane przez Klaudenc
Czas edycji: 2015-06-27 o 12:33
Stary 2015-06-27, 14:00   #1175
SceneQueene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...wilzajacy.html
ja używam tej, nawilża lekko włosy i ujarzmia puszenie - dla mnie super
Mam taki w fioletowym opakowaniu. Jest super!!! Polecam.

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2015-06-27, 14:18   #1176
malamyszka20
Zadomowienie

Cytat:
No napisałam, że ta pianka bardziej nawilża, recenzje ma pozytywne także, więc trzeba spróbować na sobie jak już... akurat to bardziej taka odżywka w piance niż pianka, mnie pasuje a klasycznych pianek nie lubię. Jedyną jaką lubiłam to Loreto salon z Biedry, była genialna. U siebie za tą piankę dałam funta więc wzięłam od razu 2 butelki w ciemno i nie żałuję ^^
Czy ta pianka/mus uniesie mi włosy u nasady? Mam gęste i ciężkie ;/

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

A co używacie do stylizacji zeby podkreślić skręt?
malamyszka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 14:38   #1177
SceneQueene
Zakorzenienie

Ja ją nakładam od ucha w dół żeby nawilżyc i podkreślić skręt.

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2015-06-27, 15:26   #1178
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Czy ta pianka/mus uniesie mi włosy u nasady? Mam gęste i ciężkie ;/
Nie wiem, nie mam Twoich włosów więc nie mogę tego sprawdzić. Pewnie z dodatkiem odpowiedniego stylizowania włosy by się uniosły
Stary 2015-06-27, 18:33   #1179
SceneQueene
Zakorzenienie

Mi ona bardziej nawilża, jak stylizuje, ale jest fajna.

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2015-06-28, 11:07   #1180
malamyszka20
Zadomowienie

A cos do stylizacji loczkow i podkrecenia skretu ?
Stary 2015-06-28, 13:10   #1181
CarycaKatarzynaI
Zawsze łakoma.

Hej dziewczyny

Od początku roku zaczęłam bardziej dbać o włosy i się załamałam... Sama nie wiem co robię źle, a co dobrze. Mam krótkie kręcone włosy, które zapuszczam. Chciałabym, abyście pomogły mi w dopracowaniu mojej pielęgnacji. Każda rada będzie bardzo cenna.

Ogólnie dbam o włosy jakieś pół roku. Od tego momentu dość sporo się zapuściły, są ładniejsze, zgęstniały. Ogólnie jest na plus. Tylko mam problem z częstym puszeniem.

Na początku napiszę, że cały czas staram się coś łykać / pić, aby włosy wzmocnić od środka. Mam za sobą dwie trzymiesięczne kuracje drożdżowe, łykałam revalid, merz special, mercel' total, piłam pokrzywę. Także zawsze staram się jakoś urozmaicić składy, aby organizm się nie przyzwyczajał.

Co do ogólnej pielęgnacji to wygląda ona tak, ze staram się myć włosy co dwa dni (bo jak po położeniu się spać, bo bokach mam oklapnięte i sterczący czubek włosów i nie potrafię tego ujarzmić, aby to jakoś wyjściowo wyglądało). Najczęściej jest tak, że trzy mycia (np poniedziałek, środa, piątek) robię najczęściej tak: na zwilżone włosy, nakładam glicerynę roślinną, później olej (próbowałam: lniany, sesa, rydzowy), chodzę tak jakieś 30 minut (bo później mi wszystko kapie), nakładam odżywkę (najczęściej tą, która mi w ogóle nie przypasowała, ostatnio była to maska z kallosa kreatynowa), chwilę tak sobie z tym wszystkim siedzę, spłukuje wodą i nakładam odżywkę do spłukiwania i zawsze jest to garnier avocado i masło carite, a potem psikam jantarem i rozczesuje szczotką TT. Czwarte mycie z kolei (czyli w tym wypadku niedziela), myję włosy normalnie szamponem dwa razy (aktualnie mam jakiś łopianowy), rozczesuje, wysychają. Później nakładam maskę (biovax lub wax), nakładam czepek, czapkę i siedzę tak z pół godziny. Później spłukuje, psikam Jantarem i rozczesuje. Jak nie mam czasu, a zależy mi, aby mieć ładne włosy to myje dwa razy włosy delikatnym szamponem dla dzieci i maska do spłukiwania avocado i masło karite i Jantar na koniec.

Mniej więcej tak wygląda moja pielęgnacja. Zamówiłam sobie ekstrakt z jojoby, bo podobno jest dobry dla kręconych włosów. Czy macie jakieś uwagi / rady? Każda wskazówka będzie dla mnie cenna!!!

Pozdrawiam!
Stary 2015-06-28, 13:18   #1182
malamyszka20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CarycaKatarzynaI Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Od początku roku zaczęłam bardziej dbać o włosy i się załamałam... Sama nie wiem co robię źle, a co dobrze. Mam krótkie kręcone włosy, które zapuszczam. Chciałabym, abyście pomogły mi w dopracowaniu mojej pielęgnacji. Każda rada będzie bardzo cenna.

Ogólnie dbam o włosy jakieś pół roku. Od tego momentu dość sporo się zapuściły, są ładniejsze, zgęstniały. Ogólnie jest na plus. Tylko mam problem z częstym puszeniem.

Na początku napiszę, że cały czas staram się coś łykać / pić, aby włosy wzmocnić od środka. Mam za sobą dwie trzymiesięczne kuracje drożdżowe, łykałam revalid, merz special, mercel' total, piłam pokrzywę. Także zawsze staram się jakoś urozmaicić składy, aby organizm się nie przyzwyczajał.

Co do ogólnej pielęgnacji to wygląda ona tak, ze staram się myć włosy co dwa dni (bo jak po położeniu się spać, bo bokach mam oklapnięte i sterczący czubek włosów i nie potrafię tego ujarzmić, aby to jakoś wyjściowo wyglądało). Najczęściej jest tak, że trzy mycia (np poniedziałek, środa, piątek) robię najczęściej tak: na zwilżone włosy, nakładam glicerynę roślinną, później olej (próbowałam: lniany, sesa, rydzowy), chodzę tak jakieś 30 minut (bo później mi wszystko kapie), nakładam odżywkę (najczęściej tą, która mi w ogóle nie przypasowała, ostatnio była to maska z kallosa kreatynowa), chwilę tak sobie z tym wszystkim siedzę, spłukuje wodą i nakładam odżywkę do spłukiwania i zawsze jest to garnier avocado i masło carite, a potem psikam jantarem i rozczesuje szczotką TT. Czwarte mycie z kolei (czyli w tym wypadku niedziela), myję włosy normalnie szamponem dwa razy (aktualnie mam jakiś łopianowy), rozczesuje, wysychają. Później nakładam maskę (biovax lub wax), nakładam czepek, czapkę i siedzę tak z pół godziny. Później spłukuje, psikam Jantarem i rozczesuje. Jak nie mam czasu, a zależy mi, aby mieć ładne włosy to myje dwa razy włosy delikatnym szamponem dla dzieci i maska do spłukiwania avocado i masło karite i Jantar na koniec.

Mniej więcej tak wygląda moja pielęgnacja. Zamówiłam sobie ekstrakt z jojoby, bo podobno jest dobry dla kręconych włosów. Czy macie jakieś uwagi / rady? Każda wskazówka będzie dla mnie cenna!!!

Pozdrawiam!
Polecam ci kanał tej dziewczyny:
https://m.youtube.com/watch?v=bTx_SE96_1A

Lub tej https://m.youtube.com/channel/UCD0XqR_pfjolXudnjkeHgIw

Edytowane przez malamyszka20
Czas edycji: 2015-06-28 o 13:19
Stary 2015-06-28, 13:29   #1183
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny

Pozdrawiam!
Właściwie to ja mam 2 uwagi:
1. 30 minut na trzymanie oleju to trochę mało. Jeśli Ci kapie, widocznie nakładasz go zbyt dużo. Ja, gdybym chciała i miała czas, mogłabym całą dobę przechodzić w naolejowanych włosach i nic by nie skapnęło. Nie musisz też tak często nakładać gliceryny pod olej. Jesteś pewna, że to nie gliceryna Cię puszy?
2. Co to za Jantar? Jeśli mówisz o mgiełce, to ma ona alkohol denat., który może puszyć i wysuszać włosy, zwłaszcza jeśli stosujesz ją co mycie. Dlaczego akurat kosmetyk w postaci mgiełki stosujesz? Jakiś konkretny cel tego jest? Pytam, bo one są zwykle mocno rozcieńczone i nie ma w nich zbyt wiele dobrych dla włosów składników, a na pewno mniej niż np. w odżywce bez spłukiwania nakładanej na mokre włosy.

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Nie no, dobra. Mam też 3. uwagę. Nie wiem, czemu wcześniej to przegapiłam.
Czemu rozczesujesz mocno kręcone włosy szczotką TT? Czytałaś o pielęgnacji konkretnie włosów kręconych? Plunkig, dyfuzor, żel, pianka, krem? Cokolwiek?

Edytowane przez martaakow
Czas edycji: 2015-06-28 o 13:28
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-28, 13:50   #1184
CarycaKatarzynaI
Zawsze łakoma.

Cytat:
Dziękuję, zerknę

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Właściwie to ja mam 2 uwagi:
1. 30 minut na trzymanie oleju to trochę mało. Jeśli Ci kapie, widocznie nakładasz go zbyt dużo. Ja, gdybym chciała i miała czas, mogłabym całą dobę przechodzić w naolejowanych włosach i nic by nie skapnęło. Nie musisz też tak często nakładać gliceryny pod olej. Jesteś pewna, że to nie gliceryna Cię puszy?
Glicerynę kupiłam od niedawna i właśnie tak zaczęłam stosować. I z tej metody dotychczas jest najbardziej zadowolona, skręt był w miarę zbity, ale nietrwały. Wcześniej olej (lniany) nakładałam na mokre włosy i efekt był okropny i włosy szybko się przetłuszczały.

Cytat:
2. Co to za Jantar? Jeśli mówisz o mgiełce, to ma ona alkohol denat., który może puszyć i wysuszać włosy, zwłaszcza jeśli stosujesz ją co mycie. Dlaczego akurat kosmetyk w postaci mgiełki stosujesz? Jakiś konkretny cel tego jest? Pytam, bo one są zwykle mocno rozcieńczone i nie ma w nich zbyt wiele dobrych dla włosów składników, a na pewno mniej niż np. w odżywce bez spłukiwania nakładanej na mokre włosy.
Nie mówię tu o mgiełce, tylko o wcierce. Po prostu przelałam sobie do opakowania ze spryskiwaczem, a potem samymi dłońmi wcieram.

Cytat:
Nie no, dobra. Mam też 3. uwagę. Nie wiem, czemu wcześniej to przegapiłam.
Czemu rozczesujesz mocno kręcone włosy szczotką TT? Czytałaś o pielęgnacji konkretnie włosów kręconych? Plunkig, dyfuzor, żel, pianka, krem? Cokolwiek?
Poleciła mi tą szczotkę fryzjerka, więc kupiłam. Suszarki w ogóle nie używam, bo nie mam takiej potrzeby. Plunking wydaję mi się, że w moim wypadku, zbyt dużo nie pomoże, bo moje włosy są zbyt krótkie, aby je jakoś układać ręcznikiem. Mam tylko jeden krem do układania włosów, który używam tylko na specjalne okazje, aby włosy mi się trzymały po prostu dłużej.
Stary 2015-06-28, 13:52   #1185
201605161428
Konto usunięte

Fatalny pomysl z ta wcierka.
Tt stosuj tylko do rozczesywania przed mycie, ewentualnie przed stylizacja. I zacznij stylizowac, bo inaczej nawet jalepsza pielegnacja im nie pomoze.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2015-06-28 o 14:05
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-28, 14:23   #1186
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mówię tu o mgiełce, tylko o wcierce. Po prostu przelałam sobie do opakowania ze spryskiwaczem, a potem samymi dłońmi wcieram.

Poleciła mi tą szczotkę fryzjerka, więc kupiłam. Suszarki w ogóle nie używam, bo nie mam takiej potrzeby. Plunking wydaję mi się, że w moim wypadku, zbyt dużo nie pomoże, bo moje włosy są zbyt krótkie, aby je jakoś układać ręcznikiem. Mam tylko jeden krem do układania włosów, który używam tylko na specjalne okazje, aby włosy mi się trzymały po prostu dłużej.
Ta wcierka jest dobra do skóry głowy, a nie na długość włosów.

Stosowanie TT po myciu, przed schnięciem, rozwala Ci skręt, rozbija go. To bez sensu. No chyba że masz włosy a'la afro i jakbyś ich nie rozczesywała, to zaraz wracają do swojego skrętu.
Stary 2015-06-28, 14:33   #1187
CarycaKatarzynaI
Zawsze łakoma.

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Fatalny pomysl z ta wcierka.
Tt stosuj tylko do rozczesywania przed mycie, ewentualnie przed stylizacja. I zacznij stylizowac, bo inaczej nawet jalepsza pielegnacja im nie pomoze.
Co do stylizacji to jakich produktów używać, aby to miało sens?

Cytat:
Ta wcierka jest dobra do skóry głowy, a nie na długość włosów.
Napisałam wyżej, że mam krótkie kręcone włosy, więc automatycznie ta wcierka skropli mi trochę na długość.

Cytat:
Stosowanie TT po myciu, przed schnięciem, rozwala Ci skręt, rozbija go. To bez sensu. No chyba że masz włosy a'la afro i jakbyś ich nie rozczesywała, to zaraz wracają do swojego skrętu.
Poleciła mi fryzjerka tą szczotę to kupiłam. Muszę zainwestować jednak w grzebień.

Jaki olej byście poleciły i czy tej pielęgnacji co napisałam wyżej coś jeszcze zmieniły???
Stary 2015-06-28, 15:04   #1188
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Co do stylizacji to jakich produktów używać, aby to miało sens?
Każde włosy lubią co innego. Jednym pasuje żel, innym pianka, innym krem do loków.
Jeśli chodzi o żel, nie stosuję już, więc ciężko mi jakiś polecić, bo w ostatnim czasie do wszystkich, które znałam i używałam, dodali alkohol denat. Poczytaj najwyżej o żelu lnianym. Jest super, tylko wiadomo - bardziej problematyczne jest to, że trzeba zrobić i trzymać w lodówce. Większość tanioszek marketowych też jest bez alkoholu. Są słabe, ale przy mocnym skręcie prawdopodobnie nie potrzebujesz silnego utrwalenia, tylko bardziej zdefiniowania skrętu.
Pianki - bez alkoholu są np. Nivea, Wellaflex. Swego czasu bardzo lubiłam Wellaflex, ale coś zmienili chyba w składzie i teraz wolę Niveę.
Ale bez alkoholu jest też i Taft, co mnie zdziwiło. Nie wiem, czy wszystkie wersje, ja miałam czarną (czarno-różową?) i była dla mnie za mocna trochę.
Kremów nie używałam, nic nie doradzę.

Cytat:
Napisałam wyżej, że mam krótkie kręcone włosy, więc automatycznie ta wcierka skropli mi trochę na długość.
Okej, źle w takim razie zrozumiałam, bo myślałam, że psikasz nią włosy zamiast skórę głowy.

Cytat:
Poleciła mi fryzjerka tą szczotę to kupiłam. Muszę zainwestować jednak w grzebień.

Albo spróbuj przeczesywać palcami. Masz krótkie włosy. Jeśli nie są bardzo zniszczone, to po odżywce powinno się dać bez problemu rozczesać je samymi palcami.

Cytat:
Jaki olej byście poleciły i czy tej pielęgnacji co napisałam wyżej coś jeszcze zmieniły???
To bardzo indywidualne. A te, co używałaś, nie pasują Ci?
Ja bym dodała serum na końcówki. Przydatne w zapuszczaniu włosów. Polecam:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-w-plynie.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...wa-wersja.html
Stary 2015-06-28, 15:15   #1189
201605161428
Konto usunięte

Ja dawniej uwielbiam pianke got2be, potem mialam faze na zel mrozacy joanny, obecnie uzywam tylko kremu bootsa.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-28, 15:20   #1190
CarycaKatarzynaI
Zawsze łakoma.

Cytat:
Każde włosy lubią co innego. Jednym pasuje żel, innym pianka, innym krem do loków.
Jeśli chodzi o żel, nie stosuję już, więc ciężko mi jakiś polecić, bo w ostatnim czasie do wszystkich, które znałam i używałam, dodali alkohol denat. Poczytaj najwyżej o żelu lnianym. Jest super, tylko wiadomo - bardziej problematyczne jest to, że trzeba zrobić i trzymać w lodówce. Większość tanioszek marketowych też jest bez alkoholu. Są słabe, ale przy mocnym skręcie prawdopodobnie nie potrzebujesz silnego utrwalenia, tylko bardziej zdefiniowania skrętu.
Pianki - bez alkoholu są np. Nivea, Wellaflex. Swego czasu bardzo lubiłam Wellaflex, ale coś zmienili chyba w składzie i teraz wolę Niveę.
Ale bez alkoholu jest też i Taft, co mnie zdziwiło. Nie wiem, czy wszystkie wersje, ja miałam czarną (czarno-różową?) i była dla mnie za mocna trochę.
Kremów nie używałam, nic nie doradzę.
A Czy te produkty nie pogorszą stanu moich włosów? Mam jeden krem do układania z macadamia, który używam go na specjalne okazje. Zawsze mi się wydawało, że lakiery, pianki, żele niszczą włosy. A co do żelu lnianego to szczerze nie chce mi się w tym babrać :P

Cytat:
To bardzo indywidualne. A te, co używałaś, nie pasują Ci?
Ja bym dodała serum na końcówki. Przydatne w zapuszczaniu włosów. Polecam:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-w-plynie.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...wa-wersja.html
Ogólnie ta pielęgnacja, którą stosuję w miarę mi odpowiada. Ale wiadomo, zawsze może być lepiej Za linki dziękuję, poczytam
Stary 2015-06-28, 15:50   #1191
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
A Czy te produkty nie pogorszą stanu moich włosów? Mam jeden krem do układania z macadamia, który używam go na specjalne okazje. Zawsze mi się wydawało, że lakiery, pianki, żele niszczą włosy. A co do żelu lnianego to szczerze nie chce mi się w tym babrać :P
Nie niszczą, jeśli nie mają składników wysuszających, jak właśnie alkohol denat. Kremy często/czasem mają silikony, więc dodatkowo mogą zabezpieczać włosy.

Cytat:
Ogólnie ta pielęgnacja, którą stosuję w miarę mi odpowiada. Ale wiadomo, zawsze może być lepiej Za linki dziękuję, poczytam
Jeśli odpowiada, to nie zmieniaj w niej za wiele. Zmień TT na grzebień/palce, pomyśl nad stylizatorem i może nad serum na końcówki. Łatwiej zapuścić włosy, dbając o to, żeby końcówki się nie rozdwajały
Stary 2015-06-28, 15:54   #1192
sandra1515
Rozeznanie

Ja od siebie polecam mleczko marion kosztuje grosze a może akurat Tobie tak jak mi spasuje

Mam trochę dylemat odrost na głowie, wypłowiałe włosy ale tak bardzo już bym chciała ich nie farbować no ale cóż ja nie wytrzymam z siwakami na głowie bo samoocena spada momentalnie na dół w lustro nie mogę patrzeć. Wydaje tyle kasy na te olejki, szampony, maski, odżywki a w taki sposób je niszczę i niszczę niestety henna nie wchodzi w grę bo mam okropny przesusz po niej waszym zdaniem można mieć zadbane i ładne włosy farbując regularnie farbą fryzjerską ? coś czuje, że nie bardzo zaliczam się do włosomaniaczek
sandra1515 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-28, 16:07   #1193
Klaudenc
Moderator

Przecież dużo kobiet farbuje włosy i mają piękne i zadbane. Kilka osób tutaj na wątku nawet rozjaśnia, a mimo to włosy są zadbane i zdrowe, więc nie wiem w czym tu problem. Nie podchodźmy ekstremalnie, rzeczy są dla ludzi jeśli używa się ich umiarkowanie i z głową
Stary 2015-06-28, 16:30   #1194
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandra1515 Pokaż wiadomość
Ja od siebie polecam mleczko marion kosztuje grosze a może akurat Tobie tak jak mi spasuje

Mam trochę dylemat odrost na głowie, wypłowiałe włosy ale tak bardzo już bym chciała ich nie farbować no ale cóż ja nie wytrzymam z siwakami na głowie bo samoocena spada momentalnie na dół w lustro nie mogę patrzeć. Wydaje tyle kasy na te olejki, szampony, maski, odżywki a w taki sposób je niszczę i niszczę niestety henna nie wchodzi w grę bo mam okropny przesusz po niej waszym zdaniem można mieć zadbane i ładne włosy farbując regularnie farbą fryzjerską ? coś czuje, że nie bardzo zaliczam się do włosomaniaczek
Aż musiałam przeczytać dwa razy, żeby mieć pewność, że dobrze zrozumiałam.
Nie widzę przeszkód, żeby farbować. Ba! Mając siwe, do głowy by mi nie przyszło, żeby zrezygnować z farbowania, bo kłóci się to z "włosomaniactwem" (nie znoszę tego określenia)
Ja trafiłam na wizaż z 3 lata temu jakoś i dopiero 4 miesiące temu porzuciłam farbę, ale tylko dlatego, że zachciało mi się powrotu do naturalnych włosów po prawie 10 latach farbowania. Ale nie mam siwych. I nie spodziewam się ich przez najbliższe 10-15 kolejnych lat.
A tak to farbowałam farbami drogeryjnymi, henną, farbami fryzjerskimi, rozjaśniałam. Nie widzę przeszkód, jeśli dba się o włosy.
Stary 2015-06-28, 17:35   #1195
karllii
Raczkowanie

Klaudenc - to wypróbuje przy najbliższej okazji, może to będzie "to"

Właśnie... jak stylizować włosy żeby były uniesione u nasady? Zawsze mam oklapnięte...czasami zdarzy się jakiś cud...czasami

CarycaKatarzynaI - ja bym jednak na Twoim miejscu spróbowała glutka (zelu lnianego), tez na poczatku nie chcialo mi sie babrac z nim, ale przekonałam się i nie żaluję. Co do plunkingu myśle że właśnie sprawdził by się u Ciebie bo masz krótkie włosy. Spróbować nie zaszkodzi. No i oczywiście musisz wszystkiego próbować, tylko metodą prób i błędów możesz odkryć coś co będzie "wow" d;a Twoich włosów.

Aaaa i nie rozczesuj włosów na koniec, to rozwala skret, przynajmniej u mnie. Ja np rozczesuje przed spłukaniem maski/odżywki, płukam, potem jakiś krem/pianka/zel/glutek troche pougniatac i plunking.
karllii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 11:46   #1196
Klaudenc
Moderator

karliii, jak dobrze wygooglojesz to znajdziesz wszystkie możliwe sposoby, na blogu kosmetycznej hedonistki były fajne sposoby ale poszukaj coś więcej. Nie wiem jakie masz włosy, ale jak ma się takie sztywniejsze i plastyczne włosy to bardzo łatwo je unieść za pomocą upięcia - mokre włosy upina się do góry, ale delikatnie i potem jak nasada wyschnie to rozpuszczasz i reszta schnie sama lub dosuszasz.
Stary 2015-06-29, 12:52   #1197
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
karliii, jak dobrze wygooglojesz to znajdziesz wszystkie możliwe sposoby, na blogu kosmetycznej hedonistki były fajne sposoby ale poszukaj coś więcej. Nie wiem jakie masz włosy, ale jak ma się takie sztywniejsze i plastyczne włosy to bardzo łatwo je unieść za pomocą upięcia - mokre włosy upina się do góry, ale delikatnie i potem jak nasada wyschnie to rozpuszczasz i reszta schnie sama lub dosuszasz.
Ja tak robię po wysuszeniu
Ciepłe włosy, niedosuszone (takie w 90% suche) podpinam u nasady, po pół godziny zdejmuję spinki i są uniesione.
Stary 2015-06-29, 15:57   #1198
Nieszka__
Zadomowienie

Aqua, Propylene Glycol, Carbomer, Tea, Disodium Edta, Polysorbate 20, Perfum

Żel do włosów. Co powiecie o składzie?
Szkodzi?

Edytowane przez Nieszka__
Czas edycji: 2015-06-29 o 16:00
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 16:24   #1199
Klaudenc
Moderator

Glikol propylowy może bardzo spuszać tak wysoko w składzie, jeśli włosy są podatne na puszenie ogólnie, ale jak masz taki żel to spróbuj. Może się nawet okazać lekko nawilżający
Stary 2015-06-29, 18:01   #1200
Nieszka__
Zadomowienie

Cytat:
Glikol propylowy może bardzo spuszać tak wysoko w składzie, jeśli włosy są podatne na puszenie ogólnie, ale jak masz taki żel to spróbuj. Może się nawet okazać lekko nawilżający

Ogólnie mam problem ze znalezieniem jakiegokolwiek stylizatora, który będzie po prostu odpowiadał moim włosom, tworzył i trzymał ładne loko-fale A ten żel, którego skład podałam, kupiłam za niecałe 4 zł w zwykłym osiedlowym sklepiku. Spełnił nawet moje oczekiwania A i skoro skład tragiczny nie jest, to będę stosować go częściej... Przynajmniej póki nie znajdę czegoś innego...
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości