Internetowe perfumerie - Wasze pomysły - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-02, 12:18   #1
(:Iza:)
Wtajemniczenie

Internetowe perfumerie - Wasze pomysły

Hej Dziewczyny!

Na pewno wiele z Was robi perfumowe zakupy przez Internet Większość sklepów i e-perfumerii działa na bardzo podobnych zasadach i posiada zbliżoną ofertę.

Pytanie do Was -- Czy dostrzegacie coś co takie sklepy mogą poprawić, aby zamawianie było łatwiejsze i przyjemniejsze? Czego nie ma na rynku, a odczuwacie tego brak?

Wszelkie pomysły i uwagi będą dla mnie bardzo cenne

Edytowane przez (:Iza:)
Czas edycji: 2015-07-03 o 13:33
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 12:33   #2
liv87
Guerlain Lover

Dot.: Internetowe perfumerie - Wasze pomysły

Na pewno próbki i gratisy np. pisze, że gwarantują próbki, a nie dostaję nic Do tego tanie wysyłki: dni bez opłaty za wysyłkę, wysyłka do paczkomatów (często tańsza od PP oraz kurierów), bezpłatna dostawa do sklepów stacjonarnych (albo partnerów, jak np. Kolporter dla Merlin.pl). No i poważne podejście do klienta: nie okłamywanie, bez oszustw i brnięcia w kolejne kłamstwa.

2023: 62

liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 12:41   #3
Daffodilka
Zakorzenienie

Zgodność stanu magazynowego z dostępnością na stronie internetowej, co niestety często szwankuje. Człowiek robi przelew, a za chwilę dostaje wiadomość, że produkt jest niedostępny. Także sprawa testerów. Jeśli flakon sprzedawany jest bez korka, to dlaczego niejednokrotnie nie jest to zaznaczone w opisie? Zdarzyło mi się w jednej perfumerii w odstępie dwóch tygodni dostać ten sam zapach jako tester w wersji z korkiem i bez. Ten drugi rzecz jasna mocno mnie rozczarował, bo spodziewałam się czegoś innego.

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2015-07-02 o 12:42
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 12:57   #4
iklee
Zadomowienie

Dobrze jest jak perfumeria ma możliwość wysyłki do paczakomatu. Co do testerów - zdarza się, że według perfumerii jest on z korkiem, a potem, po odpakowaniu przesyłki okazuje się, że jednak korka brak. Miło, gdy do zakupów dołączona jest próbka perfum, ale nie lubię (a zdarzyło się mi to już kilka razy) sytuacji, gdy zamawiam perfumy damskie a jako gratis dostaję próbkę męskiego zapachu.
Stary 2015-07-02, 13:03   #5
Redhaired Witch
Nindżopesz

Real foto a nie jakieś zamierzchłe zdjęcia flakonów i opakowań sprzed reformulacji gdzie trzeba się dopytywać która to wersja żeby być pewnym co się dostanie.
W ogóle zdjęcia opakowań, choćby poglądowe, w przypadku wspomnianych reformulacji oszczędza dopytywania.
EDIT: plus opis, że to real foto.
Że nie wspomnę o zdjęciach wersji edt a opisie edp albo na odwrót, od razu mam wrażenie, że coś kręcą i nie wiedzą co sprzedają.
Opis testerów - czy ma korek, a nie fotka pełnowartościowego produktu a dostaje się bezkorkowy.

Mile widziane szybkie odp na maile - jak zadaję pytanie a potem czekam tydzień to zdążę kliknąć gdzie indziej choćby było drożej.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 13:09   #6
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
W ogóle zdjęcia opakowań, choćby poglądowe, w przypadku wspomnianych reformulacji oszczędza dopytywania.
Tak, jak w iperumy. Jest i opakowanie i flakon z korkiem i bez korka, tak, że można obejrzeć atomizer Dno też byłoby mile widziane
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 13:42   #7
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez iklee Pokaż wiadomość
Dobrze jest jak perfumeria ma możliwość wysyłki do paczakomatu. Co do testerów - zdarza się, że według perfumerii jest on z korkiem, a potem, po odpakowaniu przesyłki okazuje się, że jednak korka brak. Miło, gdy do zakupów dołączona jest próbka perfum, ale nie lubię (a zdarzyło się mi to już kilka razy) sytuacji, gdy zamawiam perfumy damskie a jako gratis dostaję próbkę męskiego zapachu.
O, a mi akurat to pasuje, bo nie dosc, ze sama uzywam meskich zapachow to i moj luby moze cos przetestowac

Cytat:
Napisane przez Daffodilka Pokaż wiadomość
Tak, jak w iperumy. Jest i opakowanie i flakon z korkiem i bez korka, tak, że można obejrzeć atomizer Dno też byłoby mile widziane
To tak jak na aukcjach indizio ja jeszcze pomyslalam o kodach. Jesli nie moga zalaczyc real zdjec, to chociaz zeby byl podany kod to sam czlowiek sobie sprawdzi. Ale z drugiej strony jest to chyba niewykonalne, bo wiadomo, ze perfumerie posiadaja duze ilosci flakonow, i nie kazde musza byc z tej samej partii.

I tez jestem za opcja do paczkomatow, dla mnie rewelacyjna sprawa, lepsza niz kurier

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-02, 14:12   #8
Redhaired Witch
Nindżopesz

Co do próbek to mi i tak nic nie pasuje, wcisną zawsze coś owockowego i ląduje w śmietniku
Za to fajne byłyby próbki wszystkiego co w sprzedaży a bardziej niedostępne, nie zawsze wszystko jest na Allegro. Np. nowe Nu, chyba na All jeszcze nie widziałam.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 17:22   #9
newrrn
Rozeznanie

Fajnie by było, gdyby sklepy internetowe z dnia na dzień nie podnosiły ceny... Mając w koszyku takiego Angela codziennie podwyższano za niego cenę, w końcu zapłaciłam za niego o 7-8zł więcej. Niby nic, ale to naciąganie- bo widzą, że jest popyt na dany produkt.
Stary 2015-07-02, 17:46   #10
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

1) dostawy do paczkomatów
2) próbki za free - wybrane, nie jakiekolwiek - w perfumeriach niszowych to standard. Jakkolwiek - np od kwoty 100 pln dwie próbki, ale kurcze - wybrane, nie jakiekolwiek...ja wolę żadne niż wybrane dowolnie. Fajnie działa np internetowy douglas - przy zakupie można wybrać z podanej listy trzy próbki - perfumy, pielęgnacja, lista zawiera chyba ok 20 - 30 pozycji, i dostajemy to co wybraliśmy. Z kolei w ALZD są jasne zasady - trzy darmowe próbki, za max 12 eur, i (nie jestem na 100% pewna, do sprawdzenia) - za max 4 eur jedna.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 17:55   #11
Panalpinka
Szukanie dziury w całym

ja ostatnio kupiłam esencję na jednej ze stron z zapaszkami. W sumie nie zapłaciłam dużo, a zapach trwały. Więc pozytywnie. Ogólnie nie lubię przepłacać za coś, co się później okazuje podróbką.
Panalpinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 18:01   #12
201701121500
Konto usunięte

Jak już łaskawie pojawia się spis nut, to niech będzie dobry a nie wrzucony na chybił trafił (edp pomylone z edt, klasyczna woda z wersją sport, itepe...).

Popieram też real foto i wysyłki do paczkomatów.

A ja nie chcę w ogóle próbek, zwykle są beznadziejne (no dobra, ciekawostka, niuchnę, rzucę do szuflady i zapomnę). Wolałabym symboliczny rabat przy następnych zakupach (nawet durne 2-3% zamiast próbki, która i tak mi się nie spodoba zapewne). Albo nie wiem - zbieranie punktów, cokolwiek co można by wymienić potem na właśnie wybranego, konkretniejszego sampla albo kilkuzłotową zniżkę do zakupów. W niektórych e-sklepach spotkałam się z takimi praktykami, w żadnej z perfumerii jak dotąd niet.
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 18:46   #13
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez Panalpinka Pokaż wiadomość
ja ostatnio kupiłam esencję na jednej ze stron z zapaszkami. W sumie nie zapłaciłam dużo, a zapach trwały. Więc pozytywnie. Ogólnie nie lubię przepłacać za coś, co się później okazuje podróbką.
Czy ty wogole zrozumialas o co chodzi w tym watku? Ze stron z zapaszkami? Litosci, oszczedz takiego nazewnictwa, bo mam ciarki.
Nikt na tym forum nie przeplaca za cos, co potem okazuje sie podrobka. Ale jak juz pisalam, najpierw rozeznaj sie o co chodzi w tym watku, a potem pisz.

Cytat:
Napisane przez Inachis Pokaż wiadomość
Jak już łaskawie pojawia się spis nut, to niech będzie dobry a nie wrzucony na chybił trafił (edp pomylone z edt, klasyczna woda z wersją sport, itepe...).

Popieram też real foto i wysyłki do paczkomatów.

A ja nie chcę w ogóle próbek, zwykle są beznadziejne (no dobra, ciekawostka, niuchnę, rzucę do szuflady i zapomnę). Wolałabym symboliczny rabat przy następnych zakupach (nawet durne 2-3% zamiast próbki, która i tak mi się nie spodoba zapewne). Albo nie wiem - zbieranie punktów, cokolwiek co można by wymienić potem na właśnie wybranego, konkretniejszego sampla albo kilkuzłotową zniżkę do zakupów. W niektórych e-sklepach spotkałam się z takimi praktykami, w żadnej z perfumerii jak dotąd niet.
2-3% rabatu? Toz to nic! Taki rabat wogole mnie nie satysfakcjonuje

Natomiast dobry pomysl, tak jak wspomnialas, to zbieranie punktow i potem ich wymienianie na produkt, czy tez rabat, ale wiekszy

Co do probek. Ja biore wszystko tym bardziej, ze ostatnio nie bywam w perfumeriach i nie mam jak testowac (lub jak inne osoby, ktore mieszkaja w miescie gdzie nie ma np D czy S i nie maja jak przetestowac).
Zdarzylo mi sie pare razy, ze wlasnie po otrzymaniu probki zdecydowalam sie na kupno duzej flaszki, gdzie przy innych okolicznosciach, np wizyta w perfumerii, wogole bym na dany zapach nie zwrocila uwagi.

Podoba mi sie rowniez pomysl Milki, probki za free - sami wybieramy
Stary 2015-07-03, 06:40   #14
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zania Pokaż wiadomość
2-3% rabatu? Toz to nic! Taki rabat wogole mnie nie satysfakcjonuje
...

Zdarzylo mi sie pare razy, ze wlasnie po otrzymaniu probki zdecydowalam sie na kupno duzej flaszki, gdzie przy innych okolicznosciach, np wizyta w perfumerii, wogole bym na dany zapach nie zwrocila uwagi.
Iii tam, tu piątak, tam piątak, na następną flaszkę się uciuła
Albo za tą kasę samemu się sampelka dorzuci do paczuszki. Lepszy rydz niż nic.

Tyle dobrego, mi się to nigdy nie udało. Próbuję sobie przypomnieć co ja ostatnio dostałam jako gratisy... Light Blue (moja trauma od ponad dekady ), D&G Pour Homme, Aqua di Roma Uomo Laura Biagiotti, Reb'l Fleur Rihanna, Karleidoscope - no ostatni nawet nawet, ale żeby zaraz kupować? Nah... Serio wcale mnie te próbasy nie rajcują, już bym wolała 5 zł zniżki, no dziad ze mnie. Nie dogodzi wszystkim

Btw. Dlaczego iperfumy mają tylko taką drogą wysyłkę? Rozumiem, że mogą nie chcieć się z pocztą użerać, ale żeby garści sampli nie mogli wysłać listem poleconym? Niefajnie, bo jeśli chodzi o próbki to mój sklep numer jeden, ale wysyłka dobija.
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 08:49   #15
Sabasza
Rozeznanie

Popieram wysyłkę do paczkomatów, i w ogole jak najwiecęj opcji jeśli chodzi o wysyłkę, skoro już mamy na rynku tyle możliwości.

Oraz wspomniany program lojalnościowy dla klientów
Sabasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 10:07   #16
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Mnie nieraz odrzuca od zakupów jak pisze że wysyłka kurierem 22,00zł. a PP 20,00zł, za drogo, taniej proszę.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 10:46   #17
dixi
Zakorzenienie

GG do dixi

Regularnie robię zakupy w pewnym internetowym sklepie zoologicznym, funkcjonuje tam system premii - za każde wydane x zł dostaje się punkty, za uzbierane punkty można sobie wybierać premie z calkiem pokaznej listy. Ponadto wysyłka gratis od 99 zł i do tego bardzo konkurencyjne ceny
A, jeszcze stali klienci mogą wykupić kartę rabatową na 5%, coś tam kosztuje, ale mnie się zwróciła w dwóch zamówieniach Poproszę o taką perfumerię
dixi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 12:42   #18
dobbinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dixi Pokaż wiadomość
Regularnie robię zakupy w pewnym internetowym sklepie zoologicznym, funkcjonuje tam system premii - za każde wydane x zł dostaje się punkty, za uzbierane punkty można sobie wybierać premie z calkiem pokaznej listy. Ponadto wysyłka gratis od 99 zł i do tego bardzo konkurencyjne ceny
A, jeszcze stali klienci mogą wykupić kartę rabatową na 5%, coś tam kosztuje, ale mnie się zwróciła w dwóch zamówieniach Poproszę o taką perfumerię
No ale to wielki koncern międzynarodowy i mogą sobie na to pozwolić.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 13:10   #19
(:Iza:)
Wtajemniczenie

Super!! Dzięki za tyle odpowiedzi Jeśli coś jeszcze przychodzi Wam do głowy to piszcie - nawet najbardziej szalone pomysły!
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 16:21   #20
naanakov
Upiór z Czarnej Chaty

GG do naanakov

Możliwość wysyłki do paczkomatu i brak opłat za odbiór osobisty.
Do tego rabaty przy kolejnych zamówieniach, tudzież jeśli ktoś często robi zakupy. Tego bardzo mi brakuje. Jestem stałą klientką jednej z największych perfumerii internetowych, kupowałam tam zapachy nieraz co trzy tygodnie. Łącznie nazbierało się tego już ze 30 zamówień, czasem mniejszych, czasem większych. A rabatu jakiegokolwiek brak, co trochę mnie rozczarowało.
Próbki - jak już perfumeria wrzuca co popadnie, to niech to chociaż nie będzie w kółko to samo. Chyba większość z nas doskonale pamięta ciąg jednego sklepu z próbkami różowego Ungaro. Nazbierało mi się ich tyle, że nawet nie trzeba było kupować flakonu.
Stary 2015-07-03, 16:45   #21
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez newrrn Pokaż wiadomość
Fajnie by było, gdyby sklepy internetowe z dnia na dzień nie podnosiły ceny... Mając w koszyku takiego Angela codziennie podwyższano za niego cenę, w końcu zapłaciłam za niego o 7-8zł więcej. Niby nic, ale to naciąganie- bo widzą, że jest popyt na dany produkt.
Ja nie wiem czy wszyscy podnoszą cenę ze względu na popyt czy nie jest to związane np z wahaniami kursu walut czy coś.

Owszem bywa tak, jak mówisz ale ja się również spotkałam z tym, że cena spadała. Nawet jeśli często wchodziłam na stronę tego produktu albo wręcz miałam go w koszyku.

A wracając do perfumerii:

- wysyłka do paczkomatów plus lubię to, co robi e-glamour, że są weekendy, kiedy paczkomaty są tylko za 1zł

- możliwość wyboru próbki albo wymiany na jakiś rabat

- może być system punktowo-lojalnościowy

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 16:53   #22
newrrn
Rozeznanie

kuki9, chyba masz rację. Zwykle takie szaleństwa zdarzają się w perfumeriach które sprowadzają z Czech bądź Słowacji. Szkoda, że nigdy mi się nie zdarzyło żeby obniżyli ale ja laik jestem, jeszcze wiele w tym temacie przede mną
Ja tam się cieszę z każdej próbki z perfumerii- w końcu za nią nie płacę. Jak mi się nie podoba lub już ją mam to rozdaję po rodzinie/znajomych.
Za to świetnym pomysłem jest program lojalnościowy- perfumeria zyskałaby stałego klienta, klient miałby taniej, wszyscy szczęśliwi

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości