Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-04, 11:06   #1921
owieczkaa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość

Fajnie, że się synek dobrze ułożył, co w tym złego? I tak chyba będziesz miała cc z uwagi na pierwszą cc, tak? Dobrze kojarzę?
A tp teraz to nie ma się sugerować, bo dzieci różnie rosną na tym etapie. Po prostu maluch będzie trochę większy, ale niekoniecznie urodzi się przez to wcześniej.
Dokładnie, nie patrzy się już na termin porodu z USG po 20 tygodniu bo tylko myli. Najbardziej miarodajny jest podobno termin z pierwszego tego dokładnego USG około 12 tygodnia.

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
Mnie nachodza te bole przepowiadajace. To bolesne jest. Tylki ze mi jedeb trwa i trwa i skończyć sie nie chce . Odrazu wtedy mi słabo i tragicznie

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Powiem Ci ze nie brzmi to dobrze, nie powinno być przepowiadajacych przed 36 tygodniem. Na razie mogą być te skurcze BH ale one też nie powinny być długie ani tym bardziej bolesne, tylko spinanie brzucha.
Obserwuj to bo jak to się będzie powtarzać to bym pojechała sprawdzić czy to nie skurcze przedwczesne.

A ja się witam na początku 33 tygodnia.
Stary 2015-07-04, 11:21   #1922
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Czqsem lapie mnie dosc mocny bol jak na okres wczoraj mialam ze dwa takie po 5 min gdzies nie wie wiec czym sie rozni BH od przepowiadajacych myslalam ze to to samo.

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 11:23   #1923
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Czqsem lapie mnie dosc mocny bol jak na okres wczoraj mialam ze dwa takie po 5 min gdzies nie wie wiec czym sie rozni BH od przepowiadajacych myslalam ze to to samo.

BH to po prostu ćwicząca macica a przepowiadajace to już takie jak pierwsze porodowe, tyle że nieregularne. Ale i tak żadne skurcze porodowe nie trwają 5 minut wiec to chyba bardziej jelitowe. Spina ci się brzuch przy tych bólach?
Stary 2015-07-04, 11:26   #1924
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Nic mi nie spina fakt faktem bylo mi tez nie dobrze bo nie mialam gdzie zrobic dwojki a bardzo mi sie chcialo. Jak zrobilam to wszystko przeszlo jak ręką odiol.

No ale zeby taki bol na qpke jak na okres .?

wymianki
Stary 2015-07-04, 11:30   #1925
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Nic mi nie spina fakt faktem bylo mi tez nie dobrze bo nie mialam gdzie zrobic dwojki a bardzo mi sie chcialo. Jak zrobilam to wszystko przeszlo jak ręką odiol.

Calkiem możliwe. Jak mnie ostatnio zakrecilo na 2 to tak mnie bolal brzuch ze myslam ze rodze! Chyba bylam sino-purpurowo-koperkowa w tym wc
Stary 2015-07-04, 11:45   #1926
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Aha no to w sumie dobrze troche sie uspokoilam.

Siedze w domu i sie poce. A co dopiero wyjsc i jechac samocjodem bez klimy nad wode a juz jest 30 stopni w cieniu szkoda ze nie mam nawet kostiumu ciazowego by sie przekompac bd musiala w sukience wejsc do wody :/ szczerze to posiedziala bym w domku ... i nigdzie nie jechala plakac mi sie chce na sama mysl.

wymianki
Stary 2015-07-04, 11:59   #1927
Mten
Rozeznanie

Cytat:

Siedze w domu i sie poce. A co dopiero wyjsc i jechac samocjodem bez klimy nad wode a juz jest 30 stopni w cieniu szkoda ze nie mam nawet kostiumu ciazowego by sie przekompac bd musiala w sukience wejsc do wody :/ szczerze to posiedziala bym w domku ... i nigdzie nie jechala plakac mi sie chce na sama mysl.

Widzisz a ja bym gdzieś pojechała a nie mogę :-P

Ja już byłam w labie, po drodze zajrzelismy z Tz na bazarek po maliny i czereśnie teraz odpoczywam z kawka, na szczęście mamy w domu klimatyzator i dzisiaj podłączylismy... Nie wiem czemu wczoraj na to nie wpadłam :-P
Stary 2015-07-04, 12:13   #1928
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Mnie właściwie kusiłaby tylko cena i ekologia, bo córa odparzenia miała tak sporadycznie mimo pampersów, że w ogóle jakoś mi to nie spędza snu z powiek. A co do odpieluchowania to dalszej znajomej córa używała wielorazówek i bez pieluch zaczęła chodzić dopiero w okolicach 2 lat, więc to raczej taki standard jeśli chodzi o wiek.
Nie każde dziecko uda się wcześnie odpieluchować, ale jeśli planujesz jednocześnie nhn to rzeczywiście może się udać zrobić to trochę wcześniej
Chociaż nie ukrywam, że mnie w nhn nie chciałoby się bawić, szacun Nad wielo zastanawiam się po okresie noworodkowym, kiedy ustabilizuje sie wypróżnianie i nie będzie kupy co godzina Ale sama tetra mnie trochę odstrasza o tyle, że ona zaraz jest całkiem mokra i tworzy mokrą warstwę przy pupie dziecka. Wkłady są jednak bardziej chłonne i zapewniają dziecku większy komfort, szczególnie nocą, na spacerach czy gdzieś w podróży. A to już większy wydatek.
Dasz znać jak Ci idzie na wielorazówkach i może zainwestuję, chociaż na dzień Młody będzie miał wielo, a na noce i wyjścia jednorazowe.
A, i niefajne jest dla mnie też noszenie tych pieluch z kupą ze sobą jak dziecko się załatwi poza domem. Tak się wyrzuca i problem z głowy.

Ale prawda jest taka, że nie taki diabeł straszny jak go malują, większość mitów nt wielorazówek powtarzają nasze mamy, które miały tylko tetrę i nic więcej, no i mamy aktualne, które ich nawet nie stosują i na oczy nie widziały

Ja też tak mam. Wydzieliny mam sporo, do tego jeszcze w upały pocę się dodatkowo i wkładka szybko robi się wilgotna.
Infekcji nie mam, wody to nie są, taki urok

Daj znać po wizycie!

Fajnie, że się synek dobrze ułożył, co w tym złego? I tak chyba będziesz miała cc z uwagi na pierwszą cc, tak? Dobrze kojarzę?
A tp teraz to nie ma się sugerować, bo dzieci różnie rosną na tym etapie. Po prostu maluch będzie trochę większy, ale niekoniecznie urodzi się przez to wcześniej.
Póki co wydaje mi się to naturalne i nieskomplikowaneale nie wiem co czas pokaże
ale robiłam testy na psie i wyszło super. Jak miał 4.5 miesiąca to przestał sikac w domu. Od tamtego czasu to tylko jak miał rozwolnienie albo bardzo długo został sam to były wpadki. W sumie przez rok z 5. Mnie mama ponoć podobnie odpieluchowywala i się udało jak miałam 10 miesięcy, wiec będę próbować. Poza tym jakoś przemawia do mnie ta idea zrozumienia swojego dziecka.

Cytat:

Weź zwykły i pareoja tak robię. Kupiłam i tak nowy, bo mi biust wylatywal ze starych, ale myślałam nad tankini i stwierdziła, że mnie będzie ziebic ten materiał na brzuchukupiłam zwykły i pareo i jest super. Zawiaze tak żeby było pomarszczone na brzuchu i nawet wyglądam normalnie; )
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 12:17   #1929
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

aakkzzii
Bardzo możliwe, że jelita działają na okolice narządów rodnych. Ja tak miałam przed ciążą, jak okres się zbliżał to jelita świrowały.
Stary 2015-07-04, 12:26   #1930
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez melawen Pokaż wiadomość
Póki co wydaje mi się to naturalne i nieskomplikowaneale nie wiem co czas pokaże
ale robiłam testy na psie i wyszło super. Jak miał 4.5 miesiąca to przestał sikac w domu. Od tamtego czasu to tylko jak miał rozwolnienie albo bardzo długo został sam to były wpadki. W sumie przez rok z 5. Mnie mama ponoć podobnie odpieluchowywala i się udało jak miałam 10 miesięcy, wiec będę próbować. Poza tym jakoś przemawia do mnie ta idea zrozumienia swojego dziecka.

Weź zwykły i pareoja tak robię. Kupiłam i tak nowy, bo mi biust wylatywal ze starych, ale myślałam nad tankini i stwierdziła, że mnie będzie ziebic ten materiał na brzuchukupiłam zwykły i pareo i jest super. Zawiaze tak żeby było pomarszczone na brzuchu i nawet wyglądam normalnie; )
Ja mam problem z biustem. Mam fajny strój brzuch ok ale cycki wypływają. Mierzyłam w tesco około miesiąca temu miałam go kupić ale po czekalam jeszcze i teraz go mierzyłam i ciśnie mi w brzuchu a rozmiar aż 44! ! W sumie teraz nie mam siły na żadne wyjazdy nad jezioro, i nawet jak wychodzę na pół godziny na dwór to ledwie wracam. Nie wiem co się ze mną dzieje pogadam z gin bo mam całą ciążę siedzieć w domu ?! :/// poprostu mam takie napady ze nie mam siły iść i czuje jak bym miała za chwilkę paść!
loudres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 12:34   #1931
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Ja mam problem z biustem. Mam fajny strój brzuch ok ale cycki wypływają. Mierzyłam w tesco około miesiąca temu miałam go kupić ale po czekalam jeszcze i teraz go mierzyłam i ciśnie mi w brzuchu a rozmiar aż 44! ! W sumie teraz nie mam siły na żadne wyjazdy nad jezioro, i nawet jak wychodzę na pół godziny na dwór to ledwie wracam. Nie wiem co się ze mną dzieje pogadam z gin bo mam całą ciążę siedzieć w domu ?! :/// poprostu mam takie napady ze nie mam siły iść i czuje jak bym miała za chwilkę paść!
Ja kupiłam osobno stanik i osobno majtki,wtedy lepiej dopasujesz. Najtańsze robi krisline, kupisz do 150zl. Ja nad wodą spoko,ale muszę mieć cień i leżak i wchodzić często do wody.
Stary 2015-07-04, 12:50   #1932
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Jak sprawdzaliście czy samochód ma isofix?
U nas w aucie są takie wszywki na siedzeniach z napisem isofix, zarówno z przodu, jak i z tyłu
didi9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 12:57   #1933
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Chyba 30 sztuk albo coś koło tego...
Ja też biorę całą paczkę, mąż dowiezie w razie czego.
28. Ale jakoś umyśliłam sobie, że mają z 70 a to chyba te 2
Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Czytałyście może TEN WPIS o pieluszkach?
Testy testami, a pupa dziecka sama może odrzucić nawet najlepiej ocenione
Cytat:
Witaj!

No właśnie dobry dietetyk ułoży taką dietę, o takich proporcjach, żeby mogła być na całe życie. Wyjaśni jakich produktów się nie łączy, w jakich proporcjach powinno się spożywać białka, węgle i tłuszcze. I tu nie zawsze chodzi o rozpiskę typu "w środę na śniadanie jedno jajko i kawałek papryki", tylko o to, żeby po pewnym czasie samodzielnie umieć przestać korzystać z porad specjalisty i potrafić samodzielnie ułożyć sobie dietę.
Łatwo jest się nastawić ogólnikowo "zmienić styl życia na zdrowszy i bardziej aktywny" a często to nie wychodzi, bo brak jest nam konkretnej wiedzy jak to zrobić, żeby efekt był ok i utrzymał się na dłużej niż parę miesięcy.

A ja tak właśnie miałam przed ciążą, raz się udało a raz nie, za to teraz mam za każdym razem Ale i tak moje libido leży i kwiczy, och jeszcze będę tego żałować po ciąży

No właśnie o dobrego dietetyka jest trudno, szczególnie takiego, który umie wszystko przystępnie wyjaśnić, a nie tylko dać rozpiskę co danego dnia trzeba zjeść, i to jeszcze właśnie dietę typu 1300 kalorii.

Gratuluję zakupów i wyboru wózka, fajnie że już macie to z głowy

Trzymaj się rzytul: Dobrze, że jest synek, to zawsze czas inaczej leci przy dziecku, chociaż przez to na pewno będzie Ci też ciężej, bo jednak wtedy nie można się walnąć na kanapę i mieć wszystko gdzieś.
Oby maluch poczekał na tatę

Ja już takie specyfiki mam w apteczce, więc spokój Przy córce kupiliśmy dopiero jak jej wyskoczyła temperatura przy ząbkowaniu jak miała 8 mcy, ale rzeczywiście był to już późny wieczór Na szczęście blisko mamy aptekę 24h, więc luz, mąż podskoczył i za kwadrans był w domu.
I na początku wygodniejsze były czopki, może to też wynikało z tego, że Młoda okrutnie płakała przez te zęby i podanie jej wtedy leku, żeby go nie wypluła albo nie zwymiotowała graniczyło z cudem.

Jedną małą paczkę, ale nie wiem jeszcze które kupię, więc nie wiem ile ich tam będzie W razie co mąż dowiezie.
U nas w szpitalu dawali 3 pieluchy na dzień, no przydział konkretny, nie powiem
Ja mam trochę inne nastawienie, być może dlatego, że nie potrzebowałam nigdy schudnąć, jak już to 2-3 kg ale zawsze miałam niedowagę. Teraz będzie więcej do zrzucenia pierwszy raz Mi po prostu takie układanie nie jest potrzebne, bo wystarczy jak zmienię część produktów na inne, przestanę podjadać w nocy, ograniczę gazowane, chipsy, słodycze, i już. Nigdy nie wierzyłam w układane diety i szkoda mi kasy na dietetyka by było, ale jak mówię, nadwagi nigdy nie miałam i kontrolować się jest mo dużo łatwiej. Zresztą, nawet jak sobie zjem np paczkę chipsów to wtedy dłużej ćwiczę i już.
Poza tym ja i układanie, łączenie produktów itd - nie nadaję się do tego my z tż mamy tak, że danego dnia mamy ochotę na coś konkretnego, i nie umiałabym się zastanawiać, czy mogę, co powinnam do tego dodać itp. Męczyłoby mnie to.
Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was odkupywała moze od kogoś rożek? Zastanawiam sie czy odkupić czy kupić nowy wolę miękki, nieusztywniany.
Ja mam po bracie miękki, już uprany, a sztywny mam kupiony ale będę nosiła bez tego usztywnienia. Rożki chyba nie są drogie, ale ja bym nie miała nic przeciwko odkupieniu od kogoś. W szpitalach są czasem rożki i są wielorazowego użytku
Cytat:
Obudzilam sie chyba wyspana .... ale padaka :/

A ja się obudziłam niewyspana i nic mi się nie chce. Jak pomyślę, że mam umyć, wysuszyć i wyprostować włosy, to już mi się chce spać
Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Hej
Szykuje się na wizytę do lekarza mam nadzieje ze wszystko będzie oki
Trzymajcie kciuki
będzie dobrze
Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Część wczoraj miałam wizytę i synus zmienił pozycję na głową w dół a już miałam nadzieję na pośladkowe ułożenie waży ponad 1700 i TP przesunął mi się na 02.09 z 11.gin ocenia że ok 3500-3600 będzie ważył.zrobiła mi fotke i policzki ma jak chomik widać że mój synek.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
A nie ma szans, żeby się przekręcił jeszcze?
Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
aa ok już rozumiem
ja się modlę, żeby właśnie się przekręciła głową w dół.
Ja też dużo cc w rodzinie a ja bym chciała jednak dołem...

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 13:11   #1934
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Jest tu ktoś jeszcze?
Ale mam doła... Zrobiły mi się hemoroidy... Czy któraś może polecić na to dobry lek bezpieczeny w ciąży?
Ja bym sama nie kombinowała tylko szła do lekarza.
Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was odkupywała moze od kogoś rożek? Zastanawiam sie czy odkupić czy kupić nowy wolę miękki, nieusztywniany.
Ja mam nowy jeden sama kupiłam usztywniany z wyciąganą wkładką wiec moze byc miekki. A 2 dostałam od przyjaciółki tez nowy ale miekki, Jak go rozłoże to taka mała kołderka wychodzi.
Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Fajny test, tesco wypada nieźle, będzie trzeba samemu przetestować
Lubie czytać testy. Zaraz zajrze. Ciekawe jak pupy naszych dzieci będą sie odnosić do tych pieluch

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Hej
Szykuje się na wizytę do lekarza mam nadzieje ze wszystko będzie oki
Trzymajcie kciuki
Trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez Blondynka17 Pokaż wiadomość
Widziałam go kiedyś babka tez fajne testy wózków robi dużo przydatnych info
A ja bez zastanowienia zamówiłam na Gemini paczkę new born pampersow mam nadzieję że nie będzie od nich odparzen.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

maxi widziałam i jakoś tak nie do końca mnie przekonują. Są takie płytkie miałam wrażenie że słabo okalaja głowę. Myślałam nad cybex albo peg pergo bo te pasują ale na stronach nie mogę się połapać czy pasują pod wspólna baze.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

U mnie chyba wszyscy się za remonty zabrali z każdej strony słyszę wiercenie i stukanie aaa
A u mnie juz połowa paneli leży dziś kończymy 1 pokój ;-)

No remonty idą pełna parą. Mój sie dzisiaj wzioł za jadalnie.Jupi. Jeszcze tylko zostanie salon. I wsio.
Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Część wczoraj miałam wizytę i synus zmienił pozycję na głową w dół a już miałam nadzieję na pośladkowe ułożenie waży ponad 1700 i TP przesunął mi się na 02.09 z 11.gin ocenia że ok 3500-3600 będzie ważył.zrobiła mi fotke i policzki ma jak chomik widać że mój synek.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Do synka dochodzą sygnały ze to czas na odwrót. Nic na to nie poradzimy .
Cytat:
Grita
Trudno mi to opisać co to jest dokładnie, skurcze? Nie wiem to tak na wysokości pępka i promieniuje na boki. Wyrostek mam wycięty więc problem z głowy, ale to? Kiedyś takie kłucie miałam przy zapaleniu żołądka, ale lokalizacja była w żołądku a nie tu;/. No nic poczekam może to było tylko czasowe. Spróbuję dzisiaj spać w innej pozycji.
Ja miała 2 razy taki ból tylko mi promieniowało tylko w prawą strone. Zauwazyłam ze te 2 razy długo jechałam autem i było mase dziur na drogach. Wydaje mi sie ze mnie wytelepotało. Ja ci sie powtórzy to jedz do szpitala.
Cytat:

A nie wciśniesz sie w zwykły strój? Ja nadal używam mojego starego. Tylko że moja góra była troche luźniejsza bo się rozciągneła. A d@pe mam taką samą wiec sie zmieściłam
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309

Edytowane przez Mediona
Czas edycji: 2015-07-04 o 13:33
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 13:14   #1935
didi9
Raczkowanie

My już po zakupach w domu Kupiliśmy łóżeczko gulliver i materac z ikei piankowy taki z kieszonkami sprężynowymi, kusił mnie lateksowy, ale cena powala Super też jak dla mnie są te pudełka na kosmetyki czy pieluchy http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00278644/. Nie mam jeszcze prześcieradeł do łóżeczka, bo nie wiem z jakiego materiału wybrać... Wszędzie widzę frotte, ale one jakieś takie... gorące się wydają i twarde, no nie wiem Oglądalismy foteliki i besafe izigo jak dla mnie jest okrutnie wąski i myślę, że dziecko nie wytrzyma w nim do 10-12 miesiąca (oczywiscie zalezy to tez od wielkości dziecka, ale i tak wg nas w miejscu główki jest bardzo wąski). I wygrywa chyba privia, choć droga, ale wydaje się być najbardziej stabilna, jak tam mierzylismy w aucie i najlepiej wykonana, byc może to tylko złudzenie. No i facet namawiał nas na tę bazę, ze dodaje bezpieczeństwa i wygoda ogromna, juz uznaliśmy ze się zdecydujemy, ale okazało się, że ta baza jest tylko do tego fotelika i nie pasuje potem do innej firmy... a recaro nie ma fotelika w wiekszym rozmiarze do bazy, więc bez sensu.... A co do wózków to pan twierdził, że do Jedo pasuje, ale nie wyglądał na jakoś super zorientowanego, więc i tak pojedziemy pewnie do jakiegoś innego sklepu jeszcze pogadac o tym No i wybrałam w końcu kolor jedo 313 z limited edition- jest cudny, choć najbardziej podobał mi sie kolor nr 100, ale materiał skórzany i taki jasny- nie iem czy to byłoby praktyczne, choć prezentuje się elegancko . No i nie wiem czy chce fyna czy bartatinę haha jak pomacałam bartatine gondolke to jest super extra i cudnie buja i jest taka miękka, ale spacerówka bez skrętnych kół juz do mnie nie przemawia, jak sobie wyobrażę, że mam z 20 kilowym dzieciakiem wjechac do mojej wąskiej windy albo poruszać się po alejkach w sklepie to już jestem mokra. Z kolei fyn nie ma bujawki W ÓGOLE, nie to że trochę, praktycznie w ogóle... No i nie wiem, dziś same rozterki mnie naszły na tych zakupach
Stary 2015-07-04, 13:16   #1936
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez didi9 Pokaż wiadomość
My już po zakupach w domu Kupiliśmy łóżeczko gulliver i materac z ikei piankowy taki z kieszonkami sprężynowymi, kusił mnie lateksowy, ale cena powala Super też jak dla mnie są te pudełka na kosmetyki czy pieluchy http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00278644/. Nie mam jeszcze prześcieradeł do łóżeczka, bo nie wiem z jakiego materiału wybrać... Wszędzie widzę frotte, ale one jakieś takie... gorące się wydają i twarde, no nie wiem : Oglądalismy foteliki i besafe izigo jak dla mnie jest okrutnie wąski i myślę, że dziecko nie wytrzyma w nim do 10-12 miesiąca (oczywiscie zalezy to tez od wielkości dziecka, ale i tak wg nas w miejscu główki jest bardzo wąski). I wygrywa chyba privia, choć droga, ale wydaje się być najbardziej stabilna, jak tam mierzylismy w aucie i najlepiej wykonana, byc może to tylko złudzenie:. No i facet namawiał nas na tę bazę, ze dodaje bezpieczeństwa i wygoda ogromna, juz uznaliśmy ze się zdecydujemy, ale okazało się, że ta baza jest tylko do tego fotelika i nie pasuje potem do innej firmy... a recaro nie ma fotelika w wiekszym rozmiarze do bazy, więc bez sensu.... A co do wózków to pan twierdził, że do Jedo pasuje, ale nie wyglądał na jakoś super zorientowanego, więc i tak pojedziemy pewnie do jakiegoś innego sklepu jeszcze pogadac o tym No i wybrałam w końcu kolor jedo 313 z limited edition- jest cudny, choć najbardziej podobał mi sie kolor nr 100, ale materiał skórzany i taki jasny- nie iem czy to byłoby praktyczne, choć prezentuje się elegancko . No i nie wiem czy chce fyna czy bartatinę haha jak pomacałam bartatine gondolke to jest super extra i cudnie buja i jest taka miękka, ale spacerówka bez skrętnych kół juz do mnie nie przemawia, jak sobie wyobrażę, że mam z 20 kilowym dzieciakiem wjechac do mojej wąskiej windy albo poruszać się po alejkach w sklepie to już jestem mokra. Z kolei fyn nie ma bujawki W ÓGOLE, nie to że trochę, praktycznie w ogóle... No i nie wiem, dziś same rozterki mnie naszły na tych zakupach :
Oczywiście, że jedo fyn się buja! Chyba że chodzi o bujanie na boki?

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010

Edytowane przez Panna Izabela
Czas edycji: 2015-07-04 o 13:22
Stary 2015-07-04, 13:23   #1937
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ja tak bardzo często miałam, jakikolwiek ból jelitowy czy to rozwolnienie czy zastój identyczny jak miesiączkowy.

Cytat:

Ale kto ci każe? Musisz absolutnie jechać? Ja bym zrezygnowała jakby mi się tak okrutnie nie chciało.

Cytat:
Oglądalismy foteliki i besafe izigo jak dla mnie jest okrutnie wąski i myślę, że dziecko nie wytrzyma w nim do 10-12 miesiąca (oczywiscie zalezy to tez od wielkości dziecka, ale i tak wg nas w miejscu główki jest bardzo wąski). I wygrywa chyba privia, choć droga, ale wydaje się być najbardziej stabilna, jak tam mierzylismy w aucie i najlepiej wykonana, byc może to tylko złudzenie. No i facet namawiał nas na tę bazę, ze dodaje bezpieczeństwa i wygoda ogromna, juz uznaliśmy ze się zdecydujemy, ale okazało się, że ta baza jest tylko do tego fotelika i nie pasuje potem do innej firmy... a recaro nie ma fotelika w wiekszym rozmiarze do bazy, więc bez sensu....
Mało które dziecko wytrzymuje w tych pierwszych fotelikach do roku, serio. A jeśli potem kupisz taki tyłem do kierunku jazdy to nie ma strachu żeby wcześniej dziecko przesiąść.
No i nie wiem czemu tak się uparlas na te bazy do dwóch fotelików. Bardzo duża część tych kolejnych foteli (zwłaszcza tych co się wozi tyłem) nie wymaga żadnej bazy bo sam w sobie ma zaczepy do isofix. Baza nie jest potrzebna bo fotelik jest na stałe w samochodzie, nie ma ciągłego wypinania i wpinania.

Co do Bartatiny vs Fyn to ja zamówiłam w końcu bartatine i najwyżej drugie podwozie do spacerówki kupię.
Stary 2015-07-04, 13:30   #1938
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę nie tylko ja miałam fatalną noc :/.
Wybudzał mnie taki ból brzucha dziewczyny, że aż mnie skręcało. Jak sytuacja się powtórzy to będę jechać na IP. Dziwne bo tylko w nocy mnie tak łapie. To na pewno nie żołądek...
Mnie tez bol brzucha dzis obudził, taki jak na okres

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 13:32   #1939
misiskuku
Zadomowienie

Oczywiście napisałam i mi się skasowało ;/

wyczytałam na sierpniówkach, że one puszczały pustą pralkę i myły szuflady zanim wstawiły pranie dziecka. Może i zrobię tak przed pierwszym praniem ale później to już nie będzie czasu, żeby bawić się usuwanie detergentów.
Stary 2015-07-04, 13:50   #1940
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Oczywiście, że jedo fyn się buja! Chyba że chodzi o bujanie na boki?

Generalnie wg mnie to on w ogóle się nie buja, ani na boki, ani w żaden inny sposób Ale spoko, ja to zobaczyłam dopiero jak porównałam go z bartatiną, więc może przesadzam...

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Mało które dziecko wytrzymuje w tych pierwszych fotelikach do roku, serio. A jeśli potem kupisz taki tyłem do kierunku jazdy to nie ma strachu żeby wcześniej dziecko przesiąść.
No i nie wiem czemu tak się uparlas na te bazy do dwóch fotelików. Bardzo duża część tych kolejnych foteli (zwłaszcza tych co się wozi tyłem) nie wymaga żadnej bazy bo sam w sobie ma zaczepy do isofix. Baza nie jest potrzebna bo fotelik jest na stałe w samochodzie, nie ma ciągłego wypinania i wpinania.

Co do Bartatiny vs Fyn to ja zamówiłam w końcu bartatine i najwyżej drugie podwozie do spacerówki kupię.
U mnie wśród znajomych i rodziny dzieci wytrzymywały do 10-12 miesiąca w pierwszym foteliku. Ten nieszczęsny 10-letni też był użytkowany jeszcze przez 11 miesięczne dziecko- a do małych to on nie nalezy

A na bazy do dwóch fotelików się nie uparłam tylko po prostu się nie znam i myślałam, że sa konieczne tez później, zreszta dziś pan nie wyprowadzał nas z tego błędu .

Nie wpadłam na to, że można dokupić tylko podwozie orientujesz się może jaki jest jego koszt?

Dziewczyny, jakie kupujecie prześcieradła? Frotte, jersey, flanela? Czy one różnią się znacznie jakościa w zależności od firmy? A te ceratki pod prześcieradła też kupujecie?
Stary 2015-07-04, 13:55   #1941
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie wg mnie to on w ogóle się nie buja, ani na boki, ani w żaden inny sposób Ale spoko, ja to zobaczyłam dopiero jak porównałam go z bartatiną, więc może przesadzam...

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

U mnie wśród znajomych i rodziny dzieci wytrzymywały do 10-12 miesiąca w pierwszym foteliku. Ten nieszczęsny 10-letni też był użytkowany jeszcze przez 11 miesięczne dziecko- a do małych to on nie nalezy

A na bazy do dwóch fotelików się nie uparłam tylko po prostu się nie znam i myślałam, że sa konieczne tez później, zreszta dziś pan nie wyprowadzał nas z tego błędu .

Nie wpadłam na to, że można dokupić tylko podwozie orientujesz się może jaki jest jego koszt?

Dziewczyny, jakie kupujecie prześcieradła? Frotte, jersey, flanela? Czy one różnią się znacznie jakościa w zależności od firmy? A te ceratki pod prześcieradła też kupujecie?
Moim zdaniem Fyn tez się w ogóle nie buja w porównaniu z klasycznymi gondolami i to jeszcze na pasach. Ale to wszystkie ze skrętnymi kołami tak mają.

Pan was zapewne nie wyprowadzal z błędu bo brakuje mu szkolenia z zakresu fotelików RWF. Mało który sprzedawca ma o tym zielone chociaż pojęcie.

Koszt nowego podwozia to chyba coś koło 400 zł, ale możesz też kupić używany wózek i sobie przełożyć. Wydaje mi się takie coś najrozsądniejsze bo bartatina jest gorsza jako spacerówka a fyn jako gondola. Nie do pogodzenia
Stary 2015-07-04, 14:13   #1942
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem Fyn tez się w ogóle nie buja w porównaniu z klasycznymi gondolami i to jeszcze na pasach. Ale to wszystkie ze skrętnymi kołami tak mają.

Pan was zapewne nie wyprowadzal z błędu bo brakuje mu szkolenia z zakresu fotelików RWF. Mało który sprzedawca ma o tym zielone chociaż pojęcie.

Koszt nowego podwozia to chyba coś koło 400 zł, ale możesz też kupić używany wózek i sobie przełożyć. Wydaje mi się takie coś najrozsądniejsze bo bartatina jest gorsza jako spacerówka a fyn jako gondola. Nie do pogodzenia
No te na pasach to się mocno bujają
Nasz wózek na boki to się chyba nie buja, ale tak w przód i tył tak i można regulować, czy ma się bujnąć trochę mocniej, czy leciutko. Nie wiem, może to ta najnowsza wersja tak ma, jak oglądaliśmy starszą w sklepie to nie sprawdzaliśmy bujania, a o tym że nasz ma taką opcję dowiedzieliśmy się po zakupie, jak się bawiliśmy wózkiem

My też mieliśmy moment, kiedy zastanawialiśmy się nad nieskrętnymi kołami, ale wygoda w sklepie itp zwyciężyła. I dla nas w fyn gondola jest idealna, bo dokładnie taką chcieliśmy, ale to już wiadomo, dla każdego coś innego

Ja mam 2 prześcieradła frotte, 1 bawełniany, 1 nie wiem jaki ale pewnie też jakaś bawełna (i ten siedzi w wózku). I w wózku i w łóżeczku pod materacem będzie cerata, bo kupiliśmy 10 do przewijania.

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-07-04, 14:25   #1943
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
My też mieliśmy moment, kiedy zastanawialiśmy się nad nieskrętnymi kołami, ale wygoda w sklepie itp zwyciężyła. I dla nas w fyn gondola jest idealna, bo dokładnie taką chcieliśmy, ale to już wiadomo, dla każdego coś innego
No a dla mnie tam gdzie łażę na spacery twarde zawieszenie Fyna i te skaczące kółka byłyby katorgą. Niby można je zablokować, ale przez taką konstrukcję podwozia podbijanie tego wózka jest strasznie trudne. A stwierdziłam że na spacerze jestem parę godzin, a w sklepie parę minut więc wybór był prosty. Zwierzęciem centrowohandlowym nie jestem

Co innego spacerówka, ale i tak nie sądzę że będę tego 2w1 używać dłużej niż 1,5 roku. Wtedy jakąś fajną sportową spacerówkę się kupi a ten siup do piwnicy czekać na drugą pociechę
Stary 2015-07-04, 14:33   #1944
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:

Ja kupie chyba jedno frotte i jedno Jersey, te frotte nie trzeba prasować a pod prześcieradło podkład do prania oddychający, nie cerata (żeby się dziecko nie zapocilo).
Stary 2015-07-04, 14:38   #1945
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
My już po zakupach w domu Kupiliśmy łóżeczko gulliver i materac z ikei piankowy taki z kieszonkami sprężynowymi, kusił mnie lateksowy, ale cena powala Super też jak dla mnie są te pudełka na kosmetyki czy pieluchy http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00278644/. Nie mam jeszcze prześcieradeł do łóżeczka, bo nie wiem z jakiego materiału wybrać... Wszędzie widzę frotte, ale one jakieś takie... gorące się wydają i twarde, no nie wiem : Oglądalismy foteliki i besafe izigo jak dla mnie jest okrutnie wąski i myślę, że dziecko nie wytrzyma w nim do 10-12 miesiąca (oczywiscie zalezy to tez od wielkości dziecka, ale i tak wg nas w miejscu główki jest bardzo wąski). I wygrywa chyba privia, choć droga, ale wydaje się być najbardziej stabilna, jak tam mierzylismy w aucie i najlepiej wykonana, byc może to tylko złudzenie:. No i facet namawiał nas na tę bazę, ze dodaje bezpieczeństwa i wygoda ogromna, juz uznaliśmy ze się zdecydujemy, ale okazało się, że ta baza jest tylko do tego fotelika i nie pasuje potem do innej firmy... a recaro nie ma fotelika w wiekszym rozmiarze do bazy, więc bez sensu.... A co do wózków to pan twierdził, że do Jedo pasuje, ale nie wyglądał na jakoś super zorientowanego, więc i tak pojedziemy pewnie do jakiegoś innego sklepu jeszcze pogadac o tym No i wybrałam w końcu kolor jedo 313 z limited edition- jest cudny, choć najbardziej podobał mi sie kolor nr 100, ale materiał skórzany i taki jasny- nie iem czy to byłoby praktyczne, choć prezentuje się elegancko . No i nie wiem czy chce fyna czy bartatinę haha jak pomacałam bartatine gondolke to jest super extra i cudnie buja i jest taka miękka, ale spacerówka bez skrętnych kół juz do mnie nie przemawia, jak sobie wyobrażę, że mam z 20 kilowym dzieciakiem wjechac do mojej wąskiej windy albo poruszać się po alejkach w sklepie to już jestem mokra. Z kolei fyn nie ma bujawki W ÓGOLE, nie to że trochę, praktycznie w ogóle... No i nie wiem, dziś same rozterki mnie naszły na tych zakupach :
Didi ma foteli ja obcykana jestem z recaro nastepca privi bedzie Optia i ona pasuje pod baze. Jeszcze jest nie w sprzedzy bedzie na jesien wiec luzik ale na targach juz byla prezentowana. Tak bardzo chcialam Recaro ze tez nie ma do mojego wozka adapterow
Stary 2015-07-04, 14:39   #1946
melawen
Rozeznanie

Cytat:

Jak zależy Wam na bujaniu to możecie zobaczyć tako moonlight albo junama. One mają amortyzatory dla każdego koła osobno + dwa dodatkowe u góry i naprawdę fajnie pracuje. Był to jeden z powodów,dla których wzięłam juname.
Stary 2015-07-04, 14:44   #1947
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak zależy Wam na bujaniu to możecie zobaczyć tako moonlight albo junama. One mają amortyzatory dla każdego koła osobno + dwa dodatkowe u góry i naprawdę fajnie pracuje. Był to jeden z powodów,dla których wzięłam juname.
Oglądaliśmy Tako w sklepie i uwierz że z bujnięciem w Bartatinie nie ma to nic wspólnego. Żaden amortyzator nie zapewni bujania takiego jak wahacze albo najlepiej paski. Praw fizyki pan nie zmienisz jak to się mówi

Bosz jak gorąco... mam nadzieję że to tylko chwilowe upały bo do sierpnia inaczej będę spędzać dni pod chłodnym prysznicem.
Stary 2015-07-04, 14:47   #1948
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Oglądaliśmy Tako w sklepie i uwierz że z bujnięciem w Bartatinie nie ma to nic wspólnego. Żaden amortyzator nie zapewni bujania takiego jak wahacze albo najlepiej paski. Praw fizyki pan nie zmienisz jak to się mówi

Bosz jak gorąco... mam nadzieję że to tylko chwilowe upały bo do sierpnia inaczej będę spędzać dni pod chłodnym prysznicem.
To wiem. Bartatine tez oglądałam. Ale w końcu się zdecydowałam na skrętne koła a te tako były najbardziej bujajace ze skrętnymi. Z ciekawostek Navigator ma wozek na 4 wielkich kołach,jak w Bartatine i są przednie skrętne; )ale dla mnie się to nie sprawdziło
Stary 2015-07-04, 14:55   #1949
grita
Rozeznanie

Cytat:
Grita
Trudno mi to opisać co to jest dokładnie, skurcze? Nie wiem to tak na wysokości pępka i promieniuje na boki. Wyrostek mam wycięty więc problem z głowy, ale to? Kiedyś takie kłucie miałam przy zapaleniu żołądka, ale lokalizacja była w żołądku a nie tu;/. No nic poczekam może to było tylko czasowe. Spróbuję dzisiaj spać w innej pozycji.
Skurcze w sumie są podobnie odczuwalne tylko zazwyczaj obejmują cały brzuch, bo napina się macica, która teraz już jest pokaźnych rozmiarów.
Może to od strony układu pokarmowego ból, może coś innego dokucza... Mam nadzieję że zmiana pozycji pomoże!
Ale w razie co na ip zrobią Ci ktg, które wykaże czy to macica się stawia czy coś innego jednak boli.

Cytat:
Dokładnie, nie patrzy się już na termin porodu z USG po 20 tygodniu bo tylko myli. Najbardziej miarodajny jest podobno termin z pierwszego tego dokładnego USG około 12 tygodnia.

Powiem Ci ze nie brzmi to dobrze, nie powinno być przepowiadajacych przed 36 tygodniem. Na razie mogą być te skurcze BH ale one też nie powinny być długie ani tym bardziej bolesne, tylko spinanie brzucha.
Obserwuj to bo jak to się będzie powtarzać to bym pojechała sprawdzić czy to nie skurcze przedwczesne.

A ja się witam na początku 33 tygodnia.
U mnie już nawet teraz na opisie z usg nie ma przewidywanego terminu porodu, był właśnie jakoś do czasu usg połówkowego.
33 tc, jak to dumnie brzmi Jeszcze 5 tygodni i będziemy niecierpliwie wyczekiwać kiedy się zacznie u Ciebie

Cytat:

Ja bym chyba nie jechała, gdybym się tak czuła i miała jechać na siłę.. Niby nad wodą też można odpocząć, ale to zależy od warunków, czy jest gdzie uciec w cień.
Ja też bym nie miała ochoty teraz, w taki skwar, jechać nad jezioro. Wzięłam chłodny prysznic, musi mi wystarczyć I też nie mam kostiumu, ze przedciążowego uciekały by mi piersi, też musiałabym w sukience leżeć i się moczyć

Cytat:

Mam nadzieję, że sprawdzi się u Ciebie taki sposób pielęgnacji i opieki
Ja sobie tego jakoś nie wyobrażam, bo jak tylko Młody będzie leżał spokojnie w łóżeczku, na kocu, huśtawce czy gdziekolwiek to będę się starała poświęcić czas starszej, żeby nie czuła się odtrącona. I trudno chyba byłoby pogodzić taką uważną obserwację malucha z zabawą ze starszym dzieckiem. Nie mówiąc o obowiązkach w domu.
Ale może takie mi się to wydaje skomplikowane, bo nigdy tego nie stosowałam.

Cytat:

Gratuluję zakupów
Ja mam po córce frotte i jerseyowe, ale jakieś wygodniejsze i milsze były te z frotte, mimo żeby początkowo nie byłam do nich przekonana.
A pod spód mam taki podkład nieprzemakalny, ale nie ceratowy, bo jakieś mi się te sztuczne i nieoddychające wydawały.
Mam materac kokos-gryka, więc koniecznie trzeba go chronić przed zamoczeniem
I moja córa jeździła w tym pierwszym foteliku prawie 13 mcy, zmieniliśmy tylko dlatego, że okropnie już w nim marudziła, bo nic nie widziała i podróże to była katorga. Tak to dalej na nią pasował. Teraz też chcę do roku Młodego w nim powozić.
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 15:01   #1950
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
To wiem. Bartatine tez oglądałam. Ale w końcu się zdecydowałam na skrętne koła a te tako były najbardziej bujajace ze skrętnymi. Z ciekawostek Navigator ma wozek na 4 wielkich kołach,jak w Bartatine i są przednie skrętne; )ale dla mnie się to nie sprawdziło
Taaaaaak widziałam go w sklepie ale albo jestem jakaś tępa albo nie się po prostu nie da jechać zawsze skręcał nie tam gdzie chciałam. Ale piękny jest jeśli chodzi o design i kolory

Cytat:

U mnie już nawet teraz na opisie z usg nie ma przewidywanego terminu porodu, był właśnie jakoś do czasu usg połówkowego.
33 tc, jak to dumnie brzmi Jeszcze 5 tygodni i będziemy niecierpliwie wyczekiwać kiedy się zacznie u Ciebie
Ojjj ja to już bym chciała jakby się dało. 3 trymestr daje mi w kość, nic w sumie konkretnego się nie dzieje ale chcę już odzyskać dawną mobilność. Brzuch mocno przeszkadza, nie ma co.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości