Styczniowe mamusie 2016, cz. I :) - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-09, 12:09   #4441
czarnulax
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2016, cz. I :)

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Dokładnie, a ile rzeczy jest nie potrzebnych. Naciągają tylko nas-rodziców na kasę.
doświadczone mamy często mówią, że przy pierwszym dziecku, to się nakupuje milion niepotrzebnych rzeczy
Stary 2015-07-09, 12:11   #4442
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Witaj w klubie,ja też planuje koniec wrzesnia zwolnienie,zobaczymy czy mi dadza ze wzgledu na ryzyko miejsca pracy (mialabym 100% pensji :-D), jesli nie to przez lekarza i 70%. Maz przeprowadza sie na inna wyspe na poczatku wrzesnia wiec miesiac (albo i dluzej) bylabym sama,ale co zrobic-moze przynajmniej najgorsza czesc remontu zrobi beze mnie haha.
A nie myslalas zeby europalety wyszlifowac i polozyc na tym materac az nie bedziecie mieli kasy?Bo szkoda waszego zdrowia i nowego materaca :-D
a na jakim stanowisku pracujesz, że występuje to ryzyko?
a sama nie będziesz tylko z lokatorem w brzuchu
Co do łóżka to musimy coś skombinować faktycznie

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:13   #4443
czarnulax
Zakorzenienie

ale u mnie jest ulewa
jak ktoś jest teraz na zewnątrz to mu szczerze współczuję, bo wszystko płynie, dosłownie
Stary 2015-07-09, 12:15   #4444
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
doświadczone mamy często mówią, że przy pierwszym dziecku, to się nakupuje milion niepotrzebnych rzeczy
Na szczęście ja się nie dałam zwariować przy pierwszym dziecku, słuchałam doświadczonych mam Teraz już wiem co mi potrzebne, a co nie.

Cytat:
ale u mnie jest ulewa
jak ktoś jest teraz na zewnątrz to mu szczerze współczuję, bo wszystko płynie, dosłownie
U mnie piękna pogoda jak dla mnie. Świeci słoneczko, ale jest fajny wiaterek.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:16   #4445
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
ale u mnie jest ulewa
U mnie się zanosi na deszcz bo bardzo sie zachmurzyło
niunia_leyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:17   #4446
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ja już po, wszystko w najlepszym porządku , z badania ryzyko bardzo niskie, dziś maja przefaksować do genetyki gdzie robiłam Pappa i jutro mam zadzwonić o wyniki łączne. Ale gin powiedział, że teraz jest wszystko ok. A dzidzia kciuka ssała
super
Cytat:
Zapomnialam dopisać ze progresteron mam brać jeszcze tylko 2 tygodnie ale za to zastrzyki do końca ciąży nie wiem jak to mój brzuch zniesie.
I następna juz normalna wizyta za tydzień.
oj współczuje
ja już w zeszłym tygodniu odstawiłam zastrzyki normalnie jaka ulga móc iść normalnie spać, a nie najpierw "operacja" a później spanie No i poznikały mi siniaki wreszcie
Ja tez powoli schodzę z progesteronu, teraz biorę doustnie zamiast dopochwowo i być może po następnej wizycie całkiem odstawię
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Kinga, super!

U mnie okej, ale miałam tylko USG, bo wyniki PAPPA będą za tydzień, wtedy łącznie z opisem USG, bo dzisiaj tylko na bieżąco mi mówiła co i jak.

Przezierność 1,7mm, kość nosowa widoczna, serduszko pracuje miarowo.

Jedynie co, to niby wg USG ciąża młodsza (ale nie powiedzieli o ile ), chociaż w zeszłym tyg było idealnie wg OM, a nawet 1 dzień do przodu. Ale też tutaj słabsze USG.

No i pytałam o płeć, a babka 'pfff, proszę pani, to gdzieś za 4-5 tygodni dopiero'... To mówię, ze pytam, bo naszym znajomym w 12 tygodniu już normalnie rozpoznali płeć.

Na pocieszenie druga babka mi powiedziała, ze nie ma pani, która by o to nie pytała

Za to na dole w poradni na pobraniu krwi była świetna babeczka, mega sympatyczna

TŻ był z mną, ale w sumie niepotrzebnie, bo USG trwało dosłownie parę minut. To dużo dokładniejsze zrobił mi mój gin po prostu w gabinecie.
super
Cytat:
Wrzucam wam fragment z parenting, bardziej dla zabawy
Załącznik 6012091
hehe, u mnie na chłopca 2 się zgadzają: brak nudności (tzn wymiotów, bo nudności były i są) i brzuch okrągły i szpiczasty
Tętno za każdym razem ponad 150 mamy, a na mięso to ja ochoty nigdy nie mam, jem bo muszę

No ale wiadomo ze to tylko przesądy
Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość

A macie informacje gdzie macie łożysko? Bo ja mam na przedniej scianie macicy i podobno pozniej i mniej intensywniej odczuwa sie ruchy dziecka
ja nie pamiętam gdzie mam mówiła mi ginka ostatnio, ale taka podjarana byłam tym ze wszystko ok ze zapomniałam
Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
tak bierzemy!! Możemy wywalić szafę która nam się nie podoba a resztę znieść do piwnicy (podobno jest największa z wszystkich) Ścianę niebieską możemy przemalować na spokojny beżowy
I od poniedziałku możemy zacząć się przenosić Tż pojedzie pomalować jeszcze pewnie później sobie posprzątam na spokojnie i pod koniec miesiąca zaczniemy wszystko przewozić
gratuluję mieszkanka
Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Juz po wizycie, na 80 % chłopak (lekarz mowi ze potem moze wyjsc ze to była jednak pępowina). Łożysko w tylnej czesci. Dzidzia duża i zdrowa
super

Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
Ja jak już kiedyś pisałam chce kupić łóżeczko 140x70 (takie co zmienia się w tapczanik) myślałam o tym ma pełne wyposażenie: http://allegro.pl/lozeczko-tapczanik...527188684.html
ale ładne
aż zaczynam żałować ze my chyba będziemy mieć używane takie zupełnie zwykłe
Cytat:
Jakiś czas temu, pytała już tutaj o ten otulacz i własnie dziewczyny odradzały. Chociaż ja tez czytałam dużo pozytywnych opinii na ich temat.
ja czytałam dużo dobrych i dużo złych opinii nie każdemu dziecku podpasuje, lepiej najpierw wypróbować czy nasze dzieci będą lubiły być ciasno otulone czy raczej nie i dopiero kupować bo jest 50% szans że sie sprawdzi

Co do wagi to ja dziś miałam dzień ważenia i mam 1,5 kg do przodu od wagi wyjściowej w ogóle zauważyłam ze na początku waga skakała (z tendencją w dół raczej a nie w górę) a od miesiąca, czyli od momentu jak mi naprawdę konkretnie zaczął rosnąć brzuch, idzie równo po 0,5 kg tygodniowo

Ale jesteście gaduły jeden dzień nie zajrzałam i tyyyle nadrabiania

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:19   #4447
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

U mnie jest boskie 25 st <3 Dzięki Bogu za ten deszcz przez całą noc! Ulewa była, ale bez dużych wiatrów także bez szkód I nie musiałam kopać w piaskownicy głęboko po mokry piasek

Co do kupowania rzeczy - faktycznie wydaje się tyle rzeczy potrzebych!
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:21   #4448
czarnulax
Zakorzenienie

Mnie ten deszcz dzisiaj zupełnie nie przeszkadza W weekend mogłoby być więcej słonka, bo byśmy nad morze skoczyli
Stary 2015-07-09, 12:22   #4449
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Na szczęście ja się nie dałam zwariować przy pierwszym dziecku, słuchałam doświadczonych mam Teraz już wiem co mi potrzebne, a co nie.

U mnie piękna pogoda jak dla mnie. Świeci słoneczko, ale jest fajny wiaterek.
a mogłabyś nam zrobić w wolnej chwili taką listę minimum wg Uaoo?
bo te wszystkie przykładowe wyprawki zawierają tyle przeróżnych wydaję mi się zbędnych żeczy że nie wiem co jest potrzebne a co nie.
Stary 2015-07-09, 12:23   #4450
kinga1701
Zakorzenienie

Ewusia_marchew ale zazdroszczę Ci że nie musisz tych zastrzyków brać, u mnie jakoś od tygodnia z dnia na dzień jest coraz gorzej. A gdzie do końca. Ja trochę boje się ten progesteron odstawić, biorę go od samego początku, i wczoraj mi się wkręciło, ze organizm już tak się przyzwyczaił do tabletek, że nie wytworzy go odpowiednią ilość. W czwartek idę na wizytę to jeszcze muszę zapytać.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:24   #4451
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
bo te wszystkie przykładowe wyprawki zawierają tyle przeróżnych wydaję mi się zbędnych żeczy że nie wiem co jest potrzebne a co nie.
O super pomysł!
Stary 2015-07-09, 12:25   #4452
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
a na jakim stanowisku pracujesz, że występuje to ryzyko?
a sama nie będziesz tylko z lokatorem w brzuchu
Co do łóżka to musimy coś skombinować faktycznie
Ryzyko typu chemia itd nie ale pracuje 8h na nogach,ciagle przy komputerze,bardzo duzy stres i praca na zmiany. Jak we wrzesniu zloze papiery to przyjdzie facet ocenic moje ryzyko w miejscu pracy i zobaczymy. Aha,i też noszenie ciezkich rzeczy,poza tym sejf mamy na wysokosci podlogi i juz teraz ciezko mi sie schylic zeby z niego wyjac kase a co dopiero jak brzuch sie pojawi.
Wlasnie zadzwonili do mnie z pracy i mam ochote juz teraz wziac zwolnienie-dwa tygodnie temu zapisalam jakie dni musze miec wolne w przyszlym tygodniu przez lekarzy a teraz sie okazuje ze nie bede ich miala.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:27   #4453
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:

Wieczorem przysiądę do tego! Może jeszcze jakaś mama, która ma dzieciątko stworzy taką własną listę? Porównałybyśmy

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:27   #4454
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

O tutaj położna opisała co do szpitala KLIK
Stary 2015-07-09, 12:28   #4455
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Wieczorem przysiądę do tego! Może jeszcze jakaś mama, która ma dzieciątko stworzy taką własną listę? Porównałybyśmy
Super pomysł
Stary 2015-07-09, 12:38   #4456
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Może Tygrysek znajdzie chwilkę. jak będzie kilka takich list to część się powtórzy i wiadomo że te rzeczy warto mieć w minimum, bo pewnie i tak nakupimy innych rzeczy. Ja na pewno zakupie nianie elektroniczną, bo ja dziecko wyląduje w swoim pokoju to się przyda.
Stary 2015-07-09, 12:40   #4457
Casaa
Zakorzenienie

Jeden dzień nie przeglądałam wątku i dziś przeraziłam się ilością postów do przeczytania

Magda, gratuluję mieszkania, z opisu wynika, że jest rewelacyjne

Co do pasów ciążowych to ja mam inny sposób, który już testowałam wczęśniej ( na klientkach) i są to kinesiotape'y.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kinesiotape.jpg (3,9 KB, 16 załadowań)
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:40   #4458
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Jedziemy dzisiaj po mebelki do nowego mieszkania
Stary 2015-07-09, 12:41   #4459
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Ewusia_marchew ale zazdroszczę Ci że nie musisz tych zastrzyków brać, u mnie jakoś od tygodnia z dnia na dzień jest coraz gorzej. A gdzie do końca. Ja trochę boje się ten progesteron odstawić, biorę go od samego początku, i wczoraj mi się wkręciło, ze organizm już tak się przyzwyczaił do tabletek, że nie wytworzy go odpowiednią ilość. W czwartek idę na wizytę to jeszcze muszę zapytać.
W pewnym momencie łożysko przejmuje odpowiedzialność za to wszystko. Dlatego odstawia się systematycznie, aby organizm nie miał takiego szoku. Ja też się boję odstawiania, ale zrobię to tak jak lekarz zaleci i wierzę, że będzie dobrze. W końcu powinien wiedzieć co robi.
Stary 2015-07-09, 12:42   #4460
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Co do pasów ciążowych to ja mam inny sposób, który już testowałam wczęśniej ( na klientkach) i są to kinesiotape'y.
Te taśmy teraz stały się bardzo modne na wszystko, ale czy one faktycznie podtrzymają brzuch i pomogą.
Stary 2015-07-09, 12:43   #4461
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

i w sobotę idę do fryzjera Mam mega suche końcówki i przez to że nie stosowałam oleju przez parę myć zaczęły się rozdwajać A były takie mega zdrowe!
Stary 2015-07-09, 12:44   #4462
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Te taśmy teraz stały się bardzo modne na wszystko, ale czy one faktycznie podtrzymają brzuch i pomogą.
Na sobie to przetestuję i dam odpowiedź. Genralnie pomagają, ze względu na moją dużą ruchliwość, czesto ulegam kontuzjom i tejpy są bardzo pomocne
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:48   #4463
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
W pewnym momencie łożysko przejmuje odpowiedzialność za to wszystko. Dlatego odstawia się systematycznie, aby organizm nie miał takiego szoku. Ja też się boję odstawiania, ale zrobię to tak jak lekarz zaleci i wierzę, że będzie dobrze. W końcu powinien wiedzieć co robi.
Też mam nadzieje, że mój wie co robi, na razie go słucham i dobrze na tym wychodzę więc i tym razem pewnie tak będzie. Od ilu Ty zaczynałaś, a ile masz teraz? Ja mam 3 razy dziennie po 2, rano i wieczorem dopochwowo, w południe do ustnie. Ale nie powiedział mi że mam jakoś mniej brać, żeby właśnie powoli schodzić tylko że do końca 14 tygodnia, hmmm

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Na sobie to przetestuję i dam odpowiedź. Genralnie pomagają, ze względu na moją dużą ruchliwość, czesto ulegam kontuzjom i tejpy są bardzo pomocne
Ciekawe, czy się sprawdza, własnie w sporcie, bieganiu czy ćwiczeniach dużo ludzi je używa ale do ciążowego brzuszka pierwsze słyszę.
Stary 2015-07-09, 12:52   #4464
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam nadzieje, że mój wie co robi, na razie go słucham i dobrze na tym wychodzę więc i tym razem pewnie tak będzie. Od ilu Ty zaczynałaś, a ile masz teraz? Ja mam 3 razy dziennie po 2, rano i wieczorem dopochwowo, w południe do ustnie. Ale nie powiedział mi że mam jakoś mniej brać, żeby właśnie powoli schodzić tylko że do końca 14 tygodnia, hmmm
Ja zaczynałam już po owulacji i wtedy brałam podjęzykową 2x1, jak się dowiedziałam o ciąży z powodu bóli brzucha lekarz zalecił 3x1, a po pierwszej wizycie dostałam w takiej samej dawce ale już dopochwowo. Teraz biorę 3x2, zwiększone jak zaczęłam plamić. Kiedy mam odstawić nie wiem, nie zapytałam, do następnej wizyty mam brać na pewno. I wtedy pewnie zapytam jak będzie z odstawieniem. O stopniowym odstawianiu czytałam w różnych miejscach, dlatego wydaje mi się, że tak się to robi. Zapytam lekarza
Stary 2015-07-09, 12:54   #4465
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Casa, super pomysł! Mam szwagra fizjo, zakladał mi te plastry na kolana i stawy, na pewno skorzystam! Dzięki

A ja dostanę w sierpniu taką książeczkę z wyprawką, na której można sobie odhaczać kupione rzeczy. Koleżanka mi podesłała zdjęcia, może się Wam przydadzą

Ja luteinę mam dopochwowo, skonczy się opakowanie akurat na początku 16tyg i mam po prostu przestać aplikować...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11720716_10202995746333968_1509549238_n.jpg (86,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11720610_10202995746253966_513402383_n.jpg (87,7 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11717122_10202995746133963_961894311_n.jpg (70,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11717053_10202995746173964_449245170_n.jpg (74,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10859679_10202995746293967_123302820_n.jpg (71,6 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11713533_10202995746373969_1238664003_n.jpg (82,7 KB, 6 załadowań)

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-07-09 o 12:58
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:56   #4466
czarnulax
Zakorzenienie

med wstaw do klubu
Stary 2015-07-09, 13:01   #4467
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Czarnula, nie jestem w klubie, najwyżej podkradnij

Baby, a nie myślałaś, żeby wcześniej iść na zwolnienie z powodu szkodliwych warunków pracy?

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-07-09 o 13:18
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 13:18   #4468
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Ryzyko typu chemia itd nie ale pracuje 8h na nogach,ciagle przy komputerze,bardzo duzy stres i praca na zmiany. Jak we wrzesniu zloze papiery to przyjdzie facet ocenic moje ryzyko w miejscu pracy i zobaczymy. Aha,i też noszenie ciezkich rzeczy,poza tym sejf mamy na wysokosci podlogi i juz teraz ciezko mi sie schylic zeby z niego wyjac kase a co dopiero jak brzuch sie pojawi.
Wlasnie zadzwonili do mnie z pracy i mam ochote juz teraz wziac zwolnienie-dwa tygodnie temu zapisalam jakie dni musze miec wolne w przyszlym tygodniu przez lekarzy a teraz sie okazuje ze nie bede ich miala.
to wydaje mi się, że bez problemu dostaniesz zwolnienie 100% płatne

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 13:23   #4469
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Czarnula, nie jestem w klubie, najwyżej podkradnij

Baby, a nie myślałaś, żeby wcześniej iść na zwolnienie z powodu szkodliwych warunków pracy?
nie można, najwcześniej od 20 tyg, a może być tak że powiedzą że muszę ponownie w 30. poprosić...

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 14:09   #4470
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

cześć ; ) mam kilka pytań

jutro kończę pełne 15 tygodni mam jeszcze z 20 szt kwasu foliowego jak będę brać do końca blisterka to nic się nie stanie???

zastanawiam się czy za 1,5tyg wiadomo będzie kto mieszka w brzuszku

mąż ma niedługo urodziny macie jakieś pomysły by powiązać prezent z płcią dziecka??
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości