Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-10, 15:00   #1351
Klaudenc
Moderator

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Biolaven z winogronem i lawendą Tylko ma guar i po 2-3 umyciach muszę oczyścić, ale jest boski
Ja mam tylko ziaję co ma taki składnik, jakoś mi nie domywa i matowi włosy, strasznie dziwny szampon. To dobrze, że masz ulubiony szampon wreszcie, ja także

Cytat:
Znam ten ból, wszędzie prawie gliceryna Ale jak dorzucę oleju do czegoś mocno glicerynowego to jest lepiej. Acz nie zawsze
Kupiłam tę maseczkę wczoraj jedną, ma olej rycynowy i oliwę przed glicerynę to tak raz na tydzień mogę jej użyć. Pachnie orientalnie jak odżywka dr organic z tej serii i wydaje się być bardzo wydajna. U mnie z humektantami to im mniej tym lepiej - nie za często i niewielka porcja takiej maski-odżywki. Swego czasu lubiłam cien z lidla, bardzo fajne jak się oleju doda.

Cytat:
Jestem tak zła na joaśki bez spłukiwania. Kiedyś nie robiły mi krzywdy, albo tego nie widziałam Używałam ich w zeszłym roku i zauważyłam, że strasznie mnie matowią i przeuszają. Odstawiłam, teraz miałam włosy w fajnej kondycji, chciałam wykończyć, bo została mi resztka lnianej, po kilkunastu użyciach jako b/sa znowu matowe, suche sianko. Wywaliłam, blee. Jako b/sa używam rozwodnionego balsamu green pharmacy z olejem arganowym, najlepszy - i bez nawilżaczy
Też nie lubię joasiek, takie to nijakie u mnie. Wolę tę ziaję fioletową bez parafiny o wiele bardziej albo kapkę jakiejś odżywki emolientowej.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-10, 15:32   #1352
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Ja mam tylko ziaję co ma taki składnik, jakoś mi nie domywa i matowi włosy, strasznie dziwny szampon. To dobrze, że masz ulubiony szampon wreszcie, ja także

Kupiłam tę maseczkę wczoraj jedną, ma olej rycynowy i oliwę przed glicerynę to tak raz na tydzień mogę jej użyć. Pachnie orientalnie jak odżywka dr organic z tej serii i wydaje się być bardzo wydajna. U mnie z humektantami to im mniej tym lepiej - nie za często i niewielka porcja takiej maski-odżywki. Swego czasu lubiłam cien z lidla, bardzo fajne jak się oleju doda.

Też nie lubię joasiek, takie to nijakie u mnie. Wolę tę ziaję fioletową bez parafiny o wiele bardziej albo kapkę jakiejś odżywki emolientowej.
U mnie to samo wykończę z lnem i więcej nie kupię.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-10, 15:44   #1353
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
U mnie to samo wykończę z lnem i więcej nie kupię.
Weźcie... a ja akurat kupiłam nowe opakowanie tej z lnem. xd Bo chciałam sprawdzić jak będzie działać po takim długim czasie odstawienia.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-11, 00:47   #1354
karllii
Raczkowanie

Kurde, mam pytanie, tylko nie śmiejcie sie
Z ciekawości umyłam włosy rypaczem, potem alttera, jako bs garnier aik- tylko że moje włosy po tym wyglądały strasznie, tak jak przed 'pielęgnacja'. Zawsze tak jest z nami lokatymi? Gdy nie damy stylizatora to jest zle? Czy da sie dojsc do takiego stanu kiedy nie beda one potrzebne, tak jak np u prostowlosych.
Zastanawiam się już nad tym od jakiegoś czasu...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
karllii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-11, 02:15   #1355
Klaudenc
Moderator

Ja nigdy nie używałam stylizatora, teraz czasami używam bootsa ale to raz w miesiącu może - zawsze byłam zadowolona ze swoich włosów. Ba, czeszę je szczotą od zawsze i są milusie i gładkie, nawet teraz gdy są takie marne. Ale ja już mam takie włosy że i tak wrócą do swojego kształtu i jak używam lubianych kosmetyków to całkiem ładnie się prezentują. Zależy od typu, są takie co skrętu nie trzymają a są takie co trzymają tydzień nawet po przeczesaniu na sucho wiele razy. To bardzo indywidualne. Znam kilka kręconowłosych co tylko szampon albo szampon i odżywka i włosy wyglądają dobrze wiele dni po myciu.
Stary 2015-07-11, 03:59   #1356
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Moje niestety nigdy nie wyglądają dobrze bez stylizatora. Znaczy może nie ma jakiejś wielkiej tragedii, ale jest duży puch, a na czubku głowy przyklap.
Stary 2015-07-11, 09:52   #1357
201605161428
Konto usunięte

U mnie sie mega pusza i po nocy gubia skret jak nie dam choc troche kremu.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-11, 11:07   #1358
zagubiona94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
No tak może być, że ciepły odcień pozostanie. Ewentualnie można go stonować później delikatnie.

Na brudne włosy szamponetki bym nie dawała. Ona działa powierzchniowo, więc bałabym się, że nierówno złapie. Już chyba lepiej umyć rypaczem. Jak masz takie fajne zdrowe włosy, to bez większego znaczenia chyba
Tylko przy skórze głowy są zdrowe, a tak to średnio

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Ale długie są, moje marzenie
Jak dla mnie jeszcze za krótkie

Pofarbowałam balsamem koloryzującym z Venity, bo tylko to mnie kolorystycznie satysfakcjonowało, saszetek nie było, szamponetki mi nie przypasowały. Kolor... nie wyszedł Widać go tylko w kilku miejscach, może w Słońcu będzie lepiej widoczny. Cała tubka wystarczyła mi na moje włosy, najpierw umyłam je rypaczem, potem dałam Venitę, a później maskę z Kallosem Cherry + pantenolem + keratyną + jojobą. Zero przesuszu. Gdyby kolor wyszedł na całym łbie taki jak na pasemku na grzywce byłoby cacy. Widocznie zbyt delikatny rudy wzięłam, powinnam może bardziej intensywny wziąć, choć wydawało mi się, że ten jest wystarczająco intensywny, choć przy spłukiwaniu woda się żółta lała, więc nie jest to do końca pomarańcz. Następnym razem wezmę jakiś intensywnie pomarańczowy, może wyjdzie
Stary 2015-07-11, 11:31   #1359
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zagubiona94 Pokaż wiadomość
Pofarbowałam balsamem koloryzującym z Venity, bo tylko to mnie kolorystycznie satysfakcjonowało, saszetek nie było, szamponetki mi nie przypasowały. Kolor... nie wyszedł Widać go tylko w kilku miejscach, może w Słońcu będzie lepiej widoczny. Cała tubka wystarczyła mi na moje włosy, najpierw umyłam je rypaczem, potem dałam Venitę, a później maskę z Kallosem Cherry + pantenolem + keratyną + jojobą. Zero przesuszu. Gdyby kolor wyszedł na całym łbie taki jak na pasemku na grzywce byłoby cacy. Widocznie zbyt delikatny rudy wzięłam, powinnam może bardziej intensywny wziąć, choć wydawało mi się, że ten jest wystarczająco intensywny, choć przy spłukiwaniu woda się żółta lała, więc nie jest to do końca pomarańcz. Następnym razem wezmę jakiś intensywnie pomarańczowy, może wyjdzie
Jeśli wzięłaś jakiś jasny kolor, to nie uzyskasz na swoich włosach satysfakcjonującego efektu. Weź coś ciemniejszego albo bardziej intensywnego.
Rudości szamponetkowe z poziomu np. 8/9 nie pokryją ciemnych włosów, a i nie nadadzą zbyt mocnego odcienia.
A żółta woda leciała, bo to pewnie był jakiś odcień złotorudy Bardzo częste przy jasnych rudościach.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-11, 12:00   #1360
zagubiona94
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli wzięłaś jakiś jasny kolor, to nie uzyskasz na swoich włosach satysfakcjonującego efektu. Weź coś ciemniejszego albo bardziej intensywnego.
Rudości szamponetkowe z poziomu np. 8/9 nie pokryją ciemnych włosów, a i nie nadadzą zbyt mocnego odcienia.
A żółta woda leciała, bo to pewnie był jakiś odcień złotorudy Bardzo częste przy jasnych rudościach.
Z balsamów z Venity to była 4, ten kolor najbardziej mi się spodobał więc wzięłam, na opakowaniu było, że mój kolor włosów jest dobry do farbowania tym, no ale widocznie jest tak, jak mówisz. Następnym razem wezmę intensywniejszy, np 5 to kolor paprika, 6 wpada już lekko w czerwony, a 7 bardziej w brąz, no ale wszystko to nadal rudości. Sądzę, że najprędzej wyszła by 11 burgund, tyle, że to już mocniej w czerwień wpada, w wiśnie w sumie. No a taki kolor przy mojej cerze to nie bardzo, bo będzie podkreślał wszystkie zaczerwienienia na buzi i krostki. Coś pomyśle, może na szamponetkę się zdecyduję, pewnie większy wybór kolorów by był.
Stary 2015-07-11, 13:37   #1361
Klaudenc
Moderator

Spróbowałam nowej maski dzisiaj, efekt nie jest zły - zobaczę jak będzie po całym dniu bo średnio jak rano umyję to wieczorem jest już suchawo. I mam sposób na humektanty - maseczkę humektantową rozmieszać z odżywką jakąś bazową, żeby ta koncentracja humektantów była mniejsza i da się to wtedy używać. Miesiąc temu ścięłam jakieś 3 cm a od tego czasu chyba tyle samo urosły - nie mogłam ich wtedy wszystkich związać, a teraz mogę nawet koczka małego zawinąć :O
Stary 2015-07-11, 13:37   #1362
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zagubiona94 Pokaż wiadomość
Z balsamów z Venity to była 4, ten kolor najbardziej mi się spodobał więc wzięłam, na opakowaniu było, że mój kolor włosów jest dobry do farbowania tym, no ale widocznie jest tak, jak mówisz. Następnym razem wezmę intensywniejszy, np 5 to kolor paprika, 6 wpada już lekko w czerwony, a 7 bardziej w brąz, no ale wszystko to nadal rudości. Sądzę, że najprędzej wyszła by 11 burgund, tyle, że to już mocniej w czerwień wpada, w wiśnie w sumie. No a taki kolor przy mojej cerze to nie bardzo, bo będzie podkreślał wszystkie zaczerwienienia na buzi i krostki. Coś pomyśle, może na szamponetkę się zdecyduję, pewnie większy wybór kolorów by był.
A to oni mają jakąś swoją numerację, bo normalnie przecież im wyższy numer, tym jaśniejsza farba a tu wychodzi na to, że zrobili odwrotnie albo jakiś misz masz i ponumerowali, jak popadło.
Stary 2015-07-11, 14:48   #1363
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Spróbowałam nowej maski dzisiaj, efekt nie jest zły - zobaczę jak będzie po całym dniu bo średnio jak rano umyję to wieczorem jest już suchawo. I mam sposób na humektanty - maseczkę humektantową rozmieszać z odżywką jakąś bazową, żeby ta koncentracja humektantów była mniejsza i da się to wtedy używać. Miesiąc temu ścięłam jakieś 3 cm a od tego czasu chyba tyle samo urosły - nie mogłam ich wtedy wszystkich związać, a teraz mogę nawet koczka małego zawinąć :O
To ja obcięłam 15 cm włosów nie tak dawno. I mam wrażenie, że włosy znowu są w podobnej długości.
Stary 2015-07-11, 19:30   #1364
iwonsia01
Zadomowienie

Hej, dziś byłam na próbnej fryzurze Będę mieć coś takiego, tylko z boku poproszę jednak o więcej loków aby była większa objętość. Dodam, że większość fryzury jest na moich lokach, tylko część jest podrasowana lokówką. Myślę, że nie wygląda to jak hełm o to mi chyba chodziło. W dniu ślubu jeszcze kwiaty dojdą.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20150711_135124.jpg (71,3 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150711_134316.jpg (74,0 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150711_190241.jpg (131,1 KB, 52 załadowań)
Stary 2015-07-11, 22:07   #1365
zagubiona94
Raczkowanie

Cytat:
A to oni mają jakąś swoją numerację, bo normalnie przecież im wyższy numer, tym jaśniejsza farba a tu wychodzi na to, że zrobili odwrotnie albo jakiś misz masz i ponumerowali, jak popadło.
Tak, tak, to jakiś ich własny misz masz
Stary 2015-07-11, 23:24   #1366
karllii
Raczkowanie

Cytat:
Ja nigdy nie używałam stylizatora, teraz czasami używam bootsa ale to raz w miesiącu może - zawsze byłam zadowolona ze swoich włosów. Ba, czeszę je szczotą od zawsze i są milusie i gładkie, nawet teraz gdy są takie marne. Ale ja już mam takie włosy że i tak wrócą do swojego kształtu i jak używam lubianych kosmetyków to całkiem ładnie się prezentują. Zależy od typu, są takie co skrętu nie trzymają a są takie co trzymają tydzień nawet po przeczesaniu na sucho wiele razy. To bardzo indywidualne. Znam kilka kręconowłosych co tylko szampon albo szampon i odżywka i włosy wyglądają dobrze wiele dni po myciu.
Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
U mnie sie mega pusza i po nocy gubia skret jak nie dam choc troche kremu.
Mam tak samo Unlike'u. I nie wiem wlasnie czy mam takie wlosy po prostu czy moze jednak dalej nie trafilam w zloty srodek...ech.
Nie sa straszne, skret fajny lapia, i nie sa takie oklapniete, tylko pusza sie i wloski odstaja

Bylam dzisiaj w rossie, nie wiedzialam co wybrac, wiec wzielam elseve niebieska Zobaczymy jak to u mnie bedzie.

Uzywala ktoras gliss kur'a zoltego? Chyba kiedys cos bylo wspomniane... Kupilam dzisiaj taka mala tubke jendorazowa, to jest to smao co duza wersja? Czego moge sie spodziewac po niej?
Stary 2015-07-11, 23:51   #1367
Klaudenc
Moderator

Te gliss kur teraz mają zmienione składy, a małe tubki mają inny skład bo to jest taka 'kuracja jednorazowa'. W każdym razie nie jest to to samo co odżywka czy maska.
Stary 2015-07-12, 00:12   #1368
karllii
Raczkowanie

Zmienione pewnie na gorsze? No mam nadzieje ze ta tubka kuku mi nie zrobi na glowie
Stary 2015-07-12, 02:55   #1369
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Hej, dziś byłam na próbnej fryzurze Będę mieć coś takiego, tylko z boku poproszę jednak o więcej loków aby była większa objętość. Dodam, że większość fryzury jest na moich lokach, tylko część jest podrasowana lokówką. Myślę, że nie wygląda to jak hełm o to mi chyba chodziło. W dniu ślubu jeszcze kwiaty dojdą.
Super. I zgadzam się, że przyda się więcej objętości.
Stary 2015-07-12, 07:56   #1370
iwonsia01
Zadomowienie

Tak poza tym to fryzjerka poleciła mi pewne mleczko do loków. Ogólnie wczoraj szybko looknełam w necik, ale nie znalazłam żadnej polskiej informacji na jego temat. Kosztowało 40 zł ( ale generalnie kosztuje więcej). Podobno świetnie nawilża i nadaje się idealnie do reanimacji jak włosom brakuje wilgoci i tracą kształt. Dziś będę je testować po mojemu i zdam relację

http://magnetique.com.pl/?page_id=229 toż to to cudo

Ok umyłam włosy i wysuszyłam na dyfuzorze. Wnioski? Zdradzam mojego Mariona na rzecz kosmetyku na górze <love> Włoski milutkie, nawilżone, zdefiniowane nawet końcówki!!! Bardzoo lekki kosmetyk i ślicznie pachnie Polecam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20150712_092739.jpg (90,9 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150712_092708.jpg (101,7 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150712_092727.jpg (101,3 KB, 29 załadowań)

Edytowane przez iwonsia01
Czas edycji: 2015-07-12 o 09:40
iwonsia01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-12, 12:27   #1371
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Tak poza tym to fryzjerka poleciła mi pewne mleczko do loków. Ogólnie wczoraj szybko looknełam w necik, ale nie znalazłam żadnej polskiej informacji na jego temat. Kosztowało 40 zł ( ale generalnie kosztuje więcej). Podobno świetnie nawilża i nadaje się idealnie do reanimacji jak włosom brakuje wilgoci i tracą kształt. Dziś będę je testować po mojemu i zdam relację

http://magnetique.com.pl/?page_id=229 toż to to cudo

Ok umyłam włosy i wysuszyłam na dyfuzorze. Wnioski? Zdradzam mojego Mariona na rzecz kosmetyku na górze <love> Włoski milutkie, nawilżone, zdefiniowane nawet końcówki!!! Bardzoo lekki kosmetyk i ślicznie pachnie Polecam
Super Ci się ostatnio kręcą włosy Widać, że odżyły i mają się dobrze

A co do fryzury wcześniej - zgadzam się, że będzie fajna, tylko ciut więcej objętości jej potrzeba.
Stary 2015-07-12, 19:13   #1372
201605161428
Konto usunięte

Przetestowalam dzis Kallos Color i jestem bardzo zadowolona W koncu znalazlam tania maske, ktora moge dawac codziennie i w duzych ilosciach

Wszystkie zdjecia obejrze po powrocie z wakacji, bo nie mam tu komputera
Stary 2015-07-13, 01:18   #1373
martaakow
Zakorzenienie

A ja zupełnie "na ślepo" kupiłam ostatnio tę odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...wa-wersja.html bo jest jej sporo i jest tania, a potrzebuję do mieszania z płukanką srebrną i schodzi mi wtedy więcej odżywki, bo staram się, żeby dokładnie wszystko pokryć.
I bardzo jestem z niej zadowolona!
Stary 2015-07-13, 10:50   #1374
karllii
Raczkowanie

Ja uwielbiam isane, zawsze do niej wracam gdy włosy maja kaprys i jest lepiej.

Stary 2015-07-13, 13:13   #1375
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karllii Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam isane, zawsze do niej wracam gdy włosy maja kaprys i jest lepiej.

Ja do tej pory miałam różne odżywki Isany, nie było przy nich tragedii, ale nigdy ponownie żadnej z nich nie kupiłam, właściwie to "męczyłam się" z wykańczaniem ich, bo były kompletnie nijakie.
Ale ta wyjątkowo mi przypadła do gustu.
Stary 2015-07-13, 14:44   #1376
karllii
Raczkowanie

Ja wlasnie innych nie testowalam, moze kiedys sprobuje.
Ech... dzisiaj bylo OMO, i elseve niebieski, na to pianka (glutka nie chcialo im sie robic xd) i kurde...nijak jest, w sumie to beznadziejnie ;x Moze za dlugo elseve, albo wina pianki.
Stary 2015-07-13, 14:47   #1377
Klaudenc
Moderator

Cytat:
A ja zupełnie "na ślepo" kupiłam ostatnio tę odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...wa-wersja.html bo jest jej sporo i jest tania, a potrzebuję do mieszania z płukanką srebrną i schodzi mi wtedy więcej odżywki, bo staram się, żeby dokładnie wszystko pokryć.
I bardzo jestem z niej zadowolona!
Fajny skład - sporo humektantu, wygładzacz i po trochę witaminek i protein. Jakby dokapać oleju to można ładować jako maskę przypomina mi składowo trochę te odżywki Cien z lidla, też są bardzo fajne. Może być zamiennikiem dla starej isany dla kręconych

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez karllii Pokaż wiadomość
Ja wlasnie innych nie testowalam, moze kiedys sprobuje.
Ech... dzisiaj bylo OMO, i elseve niebieski, na to pianka (glutka nie chcialo im sie robic xd) i kurde...nijak jest, w sumie to beznadziejnie ;x Moze za dlugo elseve, albo wina pianki.
Elseve trzeba albo mało bo lubi obciążyć albo rozcieńczyć z czymś bazowym i dodać kapkę oleju żeby nie puszyło. To bardzo dziwna odżywka.
Ja sobie jakiś czas temu kupiłam maskę za funta, jest super!

Edytowane przez Klaudenc
Czas edycji: 2015-07-13 o 22:53
Stary 2015-07-13, 23:34   #1378
201605161428
Konto usunięte

Powiem wam, ze co wakacje doceniam sile wody. Ta woda tutaj jest tak cudowna, ze moge dawac na wlosy najgorszy chemiczny rypacz i i tak wygladaja jak z reklamy. A w Krakowie chocbym szesc ton dobroci polozyla, tp nigdy nie beda tak wygladac :/
Stary 2015-07-13, 23:50   #1379
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Powiem wam, ze co wakacje doceniam sile wody. Ta woda tutaj jest tak cudowna, ze moge dawac na wlosy najgorszy chemiczny rypacz i i tak wygladaja jak z reklamy. A w Krakowie chocbym szesc ton dobroci polozyla, tp nigdy nie beda tak wygladac :/
A gdzie teraz jesteś?
Stary 2015-07-14, 10:47   #1380
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
A gdzie teraz jesteś?
Bory Tucholskie

God, powiem wam, ze nienawidze czasem zwierzat. Siedze przed domkiem z ksiazka. I nagle widze jak leci najpierw mala sarenka, potem kundel gruby, a za nimi wsciekly husky sasiadow. Dostalam speeda do domku w trybie natychmiastowym, bo ten husky jest cholernie agresywny, musial przeskoczyc siatke. Dopiero po godzinie go wlasciciel znalazl gdzies w lesie i kaganiec na pysk wsadzil.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2015-07-14 o 13:22
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości