Mamusie październikowe 2015, część 4 :) ! - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-14, 10:44   #4051
mala29lll
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 4 :) !

Stwierdzam, ze nienawidze zakupów w ciąży. Zaraz mi mózg eksploduje

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość

szaro-różowa A nie ma tego wzoru w innych odcieniach? Może dopasujesz coś do pokoiku
[/B]

Pogrubione to akurat wada cesarki, a nie jej zaleta. Przeciskanie to naturalny proces, który pomaga w oczyszczeniu dróg oddechowych - przy cesarce to oczyszczanie jest mechaniczne.
A ta? http://www.liliowomi.pl/zdjecia/komp...iazdki_roz.jpg

Ja tam opinii nie czytam i nie słucham jeżeli chodzi o poród, bo np kobieta która chce rodzić przez CC to cuda nie widy wynajdzie jakie to wspaniałe i najlepsze dla dziecka i sama nie patrzy na poważne wady tego zabiegu. Woli je wynajdywać w SN. Na odrwrót zresztą też tak jest. Lepiej poczytać literaturę i suche fakty niż opinie jak chce się zdecydować o ile ma sie taką możliwość. JA wolę jednak SN, ale CC też nie wykluczam

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Ty się zamierzasz boksować z tym łóżeczkiem czy coś?...

Największy minusem jest samo cięcie i wydłużony okres rekonwalescencji ja po dwóch ostatnich sn wstałam po pół godziny, nie byłam cięta/ pęknięta/ szyta, śmigałam bez dyskomfortu - ale po pierwszym dwa tygodnie się goiło :P
Nie ma co gdybać, co jest lepsze dla dziecka, bo zawsze kobieta po cc będzie podkreślać zalety cc, a kobieta po sn - zalety sn. Ja GDYBYM miała wybór, pewnie bym się zastanowiła przez chwilę, i pewnie mimo panicznego strachu przed parciem i tak wybrałabym sn no ale narodziny w KAŻDYM przypadku są dla maleńkiego człowieka szokiem nieporównywalnym z niczym później w życiu - boli oddech, bolą oczka, bolą uszka bombardowane setkami dźwięków, boli dotyk położnej, boli niepewność i utrata poczucia bezpieczeństwa dlatego ja nie dam sobie odebrać synka na żadne "przepisowe" kilka godzin, nie dam się położyć daleko od niego, żeby "nabrać sił" - o ile będzie sn oczywiście - bo z doświadczenia wiem, że naturalny przypływ sił/ energii/ mega fala adrenaliny i endorfin tuż po porodzie jest właśnie po to, żeby swoje dziecko utulić, pocieszyć i zakochać się w nim na zawsze
Kiedy Lila przyszła na świat, mogłam góry przenosić, a oni kazali mi spać do 6 rano, bo akurat cisza nocna była
Nie ma mowy nie oddam
O TY. Przez CIebie się poryczałam Wrażliwiasta jesteeeemmm.....
Cytat:
Nie ale sypialnię mamy maciupką i łóżeczko będzie stało wzdłuż łóżka, przy mojej głowie, w bardzo małej odległości, a ja się przez sen wiercę i macham kończynami, luby już nie raz w czoło dostał
No a pisała kiedyś, że nie wolno chłopów bić a tu prosze jaki sposób znalazła heheh niby nie leje a jak coś przeskrobie chłop to w nocy stłucze pod pozorem że przez sen
Cytat:
Napisane przez niud Pokaż wiadomość

Dokładnie. Dodatkowo jakby to dziwnie nie brzmiało poród naturalny to pierwszy bardzo ważny masaż dla dziecka - stopniowe wyjście razem z naturą, która u niego też działa, a nie "wyrwanie" nagle nie wiadomo dlaczego.

Tak dokładnie, żadne internety jak tu argumenty padają tylko lekarze. Po pierwsze nie chcą zrobić krzywdy, a po drugie jak mi moja lekarka przypomniała - odpowiadają karnie ...
Najgorsze przy CC to chyba to że takie szok dla dziecka, to że dzieci po CC mają częsciej problemy oddechowe, bo się naturalnie nie przygotowują na przyjście na świat jak podczas SN, no i to rozciachanie brzucha. Widziałam jak sie przyjaciółce rana paprała i się wtedy przestraszyłam. Długo się męczyła z bólem brzucha.
JAk wyjdzie tak wyjdzie. Oby zdrowe
Stary 2015-07-14, 10:46   #4052
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Ja znam bardzo dużo kobiet, które klną na metodę porodu, która u nich była zastosowana, dlatego cały czas twierdzę że to jest loteria.

A u Ciebie się naprawdę dziwię tej panice, przecież wybrałaś prywatną klinikę żeby mieć spokój, a ja tu nie widzę spokoju tylko dalej panikę - ile razy byłaś u nich na wizycie i jak szczerze z lekarzem prowadzącym rozmawiałaś? Wzbudził on w ogóle w Tobie zaufanie? Bo jak na razie to mam wrażenie że Ty strasznie kombinujesz pod górę i naokoło, a szczerości do lekarza to w Tobie niewiele...
'

byłabym spokojna, gdybym miała zapewnioną CC. a teraz strach- dojadę, czy nie dojade , bo jak nie to bede musiala znowu tu rodzic bylam raz i od razu na wstepie powiedzialam ze chce cesarke, a lekarz powiedzial, ze jak juz pierwszy porod sie udał to i drugi pojdzie , bo "autostrada przejechana" i ze po co ciąć brzuch jak juz tam jest blizna. cały czas mnie namawial na SN, na usg mowi "az sie prosi o porod naturalny" bo dzidzia główka w dół. no nie chcialam sie z nim kłócic i nie wiem czy teraz z bekiem do niego nie wyskocze, ze chce CC i juz ale moze lepiej nie , bo wyjde na psychopatke, dlatego chce zalatwic sobie skierowanie od jakiegos specjalisty i byloby po sprawie. nawet perpektywa porodu w takim luksusowym miejscu to jest strach, po takich przezyciach
z resztą, znajomą która tam chodzila na wizyty tez namawial na SN az do konca, ale ona upierala sie przy CC. tyle , ze miala wybór , bo u niej wskazaniem byl stan po pierwszym cięciu...

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Najgorsze przy CC to chyba to że takie szok dla dziecka, to że dzieci po CC mają częsciej problemy oddechowe, bo się naturalnie nie przygotowują na przyjście na świat jak podczas SN, no i to rozciachanie brzucha. Widziałam jak sie przyjaciółce rana paprała i się wtedy przestraszyłam. Długo się męczyła z bólem brzucha.
JAk wyjdzie tak wyjdzie. Oby zdrowe
ja jestem z cesarki i czuje sie wspaniale
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 10:54   #4053
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Juz nadrabiam, ale muszę pokazac byłam wczoraj u lekara, bo zwolnienie się kończyło. Bez badania i w ogóle a on na końcu czy w ramach wizyty nie chce zdjęcia jakby buzie ładnie pokazała... No ja oczywiście ze chce wiec Zamieszczam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0155.jpg (51,0 KB, 35 załadowań)

Edytowane przez ewlina
Czas edycji: 2015-07-14 o 11:00
ewlina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 10:55   #4054
vikicullen
Zadomowienie

Ja tez jestem nastawiona na cc i nie wyobrażam sobie SN. Pierwsza miałam cc i po 3 dniach po wyjściu ze szpitala sama kapalam, nosiłam syna, fakt bolało trochę ale bez przesady. Wole mieć ranę na brzuchu niż tam, ja nie boje sie bólu SN przezylam go i to krzyżowy, ciągły przez 7h, boje sie powikłań podczas porodu, że dziecko sie nie dotleni itp. No i niewyobrażalne jest dla mnie ze można tam peknac

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 10:57   #4055
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ładna, ale chyba bym wolała żeby były albo kropy albo gwiazdki, tak to chyba za dużo trochę.

Cytat:
No a pisała kiedyś, że nie wolno chłopów bić a tu prosze jaki sposób znalazła heheh niby nie leje a jak coś przeskrobie chłop to w nocy stłucze pod pozorem że przez sen
gorzej, że tak obrywa każdy, pies który ze mną czasem śpi też No i ja sama, jak się walnę w coś, co jest za blisko łóżka

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
byłabym spokojna, gdybym miała zapewnioną CC. a teraz strach- dojadę, czy nie dojade , bo jak nie to bede musiala znowu tu rodzic bylam raz i od razu na wstepie powiedzialam ze chce cesarke, a lekarz powiedzial, ze jak juz pierwszy porod sie udał to i drugi pojdzie , bo "autostrada przejechana" i ze po co ciąć brzuch jak juz tam jest blizna. cały czas mnie namawial na SN, na usg mowi "az sie prosi o porod naturalny" bo dzidzia główka w dół. no nie chcialam sie z nim kłócic i nie wiem czy teraz z bekiem do niego nie wyskocze, ze chce CC i juz
Nawet jak będziesz miała zaklepane dziesięć CC, to dziecko może zdecydować inaczej i będziesz i tak miała stres czy dojedziesz

Jak dla mnie to robisz koszmarny błąd, tu się starasz o zaświadczenie od psychiatry, a tu się boisz odwalić atak paniki przy ginekologu, a przecież by wystarczyło pewnie się tam poryczeć, opowiedzieć o tym jakie masz doświadczenia i jak bardzo się boisz i pewnie by Ci darowali. Klient nasz pan w końcu.

Przerażające to jest, że tak bardzo nie ufasz.
Stary 2015-07-14, 10:58   #4056
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Juz nadrabiam, ale muszę pokazac byłam wczoraj u lekara, bo zwolnienie się kończyło. Bez badania i w ogóle a on na końcu czy w ramach wizyty nie chce zdjęcia jakby buzie ładnie pokazała... No ja oczywiście ze chce wiec Zamieszczam
A możesz wstawić normalnie a nie do góry nogami? bo kurde coś tam widzę ale dopiero jak łeb przekręcę porządnie
Stary 2015-07-14, 11:01   #4057
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Kurde ni...wstawilam normalnie i jest do góry nogami.. Zaraz na kompie pokombijuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20150714_110839.jpg (53,0 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0155.jpg (51,0 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez ewlina
Czas edycji: 2015-07-14 o 11:11
ewlina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:01   #4058
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
gorzej, że tak obrywa każdy, pies który ze mną czasem śpi też No i ja sama, jak się walnę w coś, co jest za blisko łóżka
Brutal i sadomacho Dobrze, że z daleka z TObą gadam heheh

A gdzie Pasztetnik wcięło Wróciłą z paryża i już kobita światowa i gadać z nami nie chce? Odezwij się pindzio. My tez trochę światowe
Stary 2015-07-14, 11:03   #4059
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Brutal i sadomacho Dobrze, że z daleka z TObą gadam heheh
odrobina pikanterii dodaje życiu smaku
Stary 2015-07-14, 11:12   #4060
krolewna1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
Wrzucam i idę jeść lody
śliczności

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
A to się też pochwalę, tu mój zestaw dla Kubulka: kosz na bujaczku z pościelką, ochraniacz na łóżeczko, koszyczek na drobiazgi, śpiworek, ręczniczek, zawieszki właśnie rozpakowałam
ale piękny zestaw

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
I dobrze obstawiałaś, jak to powiedział gin "klasyczny objaw hamburgera" Ja na tym zwykłym usg niewiele kumam, ale ponoć na tej fotce którą Wam tu wrzucam wszystko widać idealnie :P

Waży 1362, wszystko w normie
piękna cipcia

Juliś 

Aniołek[*]30tc
krolewna1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:13   #4061
rita_k
Zadomowienie

Ja narazie nastawiam się na SN. A co będzie czas pokaże. To prawda że jak ktos jest usilnie nastawiony na jedno to będzie wynajdywał tysiące powodów dlaczego nie wybiera drugiego.

Kobietki w którym tyg robi się usg 3 trymestu?
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:16   #4062
mala29lll
Zakorzenienie

JA zwariuję. W tej szaro różowej pościeli nie ma organizera a zależało mi na nim. No i się wkurzyłam
Idę robić rosół, bo mi się chce mniam....
Stary 2015-07-14, 11:17   #4063
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
hej

tak, ale nie wiem czy uda mi sie załatwic skierowanie taki kraj. jak sobie przypomnialam co ze mna wyprawiali to dziwie sie , ze sie na to zgodzilam, teraz bym od razu zmieniala szpital ... i nie wiem czy taka sytuacja byla normalna czy wszedzie tak jest czy po prostu przesadzili... bo juz o 6 rano byla decyzja o CC, wszedl ordynator i nie ma mowy o CC , CZEKAMY .. o 12 urodzilam, nienawidze go i pamietam jego zakazaną mordę do dzis

to chyba jestem jedną z nielicznych co po sn nie chwalą sn. mnie to radość z narodzin dziecka przyćmiła radość ze juz nie czuje bólu i juz mnie nie mordują, a mała lezała na mnie 10 sekund , w takim szoku bylam ze nie zdążylam nic zrobic bo tak sie cieszylam ze to juz koniec
Wcale Ci się nie dziwię, bo miałaś mieć CC - więc inne nastawienie, a potem trudno się nagle, w bólu i bezsilności, przestawić :/

Nawiasem mówiąc najbardziej wkurza mnie ta samowolka lekarzy dyżurnych i ordynatorów na porodówkach - kiedy jest skierowanie/ zalecenie/ wskazania od lekarza prowadzącego do CC, a kutas jeden z drugim KAŻĄ rodzić naturalnie mając to w doopie .

Nie powinno tak być - nie mówię, że to kobieta zawsze ma mieć ostatnie słowo, bo nie każda z nas dysponuje wystarczającą wiedzą z zakresu medycyny, żeby uczyć lekarza w państwowej placówce, co jest lepsze - ale jej lekarz prowadzący już POWINIEN MIEĆ PRAWO podjąć taką decyzję i tę decyzję kolejni lekarze powinni respektować!!

No i powinnyśmy mieć legalnie możliwość wyboru CC w PRYWATNYCH placówkach, na własną odpowiedzialność, na zasadzie płacę i wara wszystkim od mojej decyzji - skoro można sobie cycki robić i wycinać żebra czy odsysać tłuszczyk - to czemu nie ciąć macicy.

Bo za pieniądze NFZ życzyć sobie możliwości wyboru to jednak ciut roszczeniowe - CC kosztuje szpital duuużo więcej niż nadzór nad SN więc musi być uzasadnienie i wskazania, inaczej NFZ tego nie sfinansuje, a szpital poniesie koszta, za które nikt nie zapłaci...

Ja pisałam o standardowych sytuacjach, gdy poród przebiega jakoś tam bez komplikacji, wg planu, i nie zostawia po sobie takiej traumy jak w Twoim przypadku.
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:20   #4064
krolewna1986
Wtajemniczenie

Cytat:
MOJE NAJSTARSZE DZIECKO DOSTAŁO SIĘ WŁAŚNIE NA MEDYCYNĘ [COLOR="Silver"]
wow, zdolna bestia!! klask i:

Juliś 

Aniołek[*]30tc
Stary 2015-07-14, 11:20   #4065
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Nigdy nie nauczę się patrzeć na te fotki, ale już od samego Twojego posta mi się buzia roześmiała Ach te emocje

Cytat:
Napisane przez rita_k Pokaż wiadomość
Na zaleceniach z miejsca gdzie robiłam prenatalne, jest informacja o badaniu w 30 tygodniu, a potem z tego co wiem to w 36 się robi takie ostatecznie oceniające położenie bobasa.
Stary 2015-07-14, 11:21   #4066
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam zaplanowane na sierpień, to będzie chyba 31/32 tc
Kubulek
Stary 2015-07-14, 11:22   #4067
krolewna1986
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie wczoraj znajoma opowiadała , ze jej kolezanka poszla w 9msc do lekarza okazalo sie ze ciąża martwa i skierowanie na CC. pojechala w ciagu 2 godzin i dziecko uratowali tzn zreanimowali ale do dzis jest rosliną a ma 10 lat i wszyscy mowia , ze nie powinni jej ratowac, ale to tak na marginesie..
jezu co Ty tu za historie wypisujesz..

Juliś 

Aniołek[*]30tc
Stary 2015-07-14, 11:23   #4068
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No i powinnyśmy mieć legalnie możliwość wyboru CC w PRYWATNYCH placówkach, na własną odpowiedzialność, na zasadzie płacę i wara wszystkim od mojej decyzji - skoro można sobie cycki robić i wycinać żebra czy odsysać tłuszczyk - to czemu nie ciąć macicy.
Problem polega na tym, że w prywatnych klinikach porody są z reguły prywatne tylko w teorii, w praktyce wygląda to tak, że poród jest na NFZ (i w razie komplikacji i tak się ląduje w "zwykłym" szpitalu), a płaci się za opiekę przed i po, za ładne warunki i prezenty typu ciuszki, kosmetyki, rożek.
Stary 2015-07-14, 11:24   #4069
vikicullen
Zadomowienie

[QUOTE=rita_k;52076301

Kobietki w którym tyg robi się usg 3 trymestu?[/QUOTE]

Na internecie teraz przeczytałam, że to usg robi sie pomiędzy 28-32 tc

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:24   #4070
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość
jezu co Ty tu za historie wypisujesz..
No, czasem czytam i się zastanawiam skąd ona bierze tych znajomych i te historie
Stary 2015-07-14, 11:24   #4071
malinowa4
Zakorzenienie

dzień dobry
ależ źle spałam. wszystko mnie boli :/ pogoda też beznadziejna więc nic tylko siedzieć i zamulać cały dzień.
tż pojechał auta oglądać, może w końcu jakieś kupi.
ja sobie zaplanowałam na dziś dzień odnowy biologicznej i zaraz zmywam paznokcie, nakładam maseczkę i sru do wanny. później jeszcze od nowa paznokcie pomalować.
jeszcze obiad trzeba będzie zrobić. chodzi za mną zapiekanka makaronowa i chyba to dziś będę robić.

nadal czekamy na wyprowadzkę siostry tż , może na dniach już to się stanie. dobrze, że teściowa zrobiła miejsce w szafie i w łazience bo wreszcie nie muszę wszystkiego z torby wyciągać.
dzwoniłam wczoraj do gina i temin dopiero na 30 lipca trochę późno bo powinnam do 4tyg od ostatniej wizyty się zgłosić, czyli do 21.07. ale mam plan, jak tylko tż podepnie mnie pod ubezpieczenie (pewnie w czwartek jak jutro dostanie umowę o pracę) to pójdę tam i będę symulować jakieś bóle to mnie odrazu zbadają też się denerwuję czy wszystko gra więc muszę się jakimś sposobem dowiedzieć heh

Oliath - ogromne gratulacje dla córki !
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:25   #4072
krolewna1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
Hejka kochane
Mozna powiedziec ze sie wyspalam ale sny mialam dziwaczne najpierw chodzilam po miescie bez stanika i mi sutko jak gwiezdzie porno sterczaly pod bluzka haha pozniej jakis psychol mnie sledzil ale Tz go pogonil :P

Jak zwykle musze leciec po swieze pieczywko dobrze ze sklep blisko

jak zobaczylam ze piszecie co lepsze SN czy CC to specjalnie weszlam w neta zobaczyc co pisza inni jakie minusy CC i jestem w szoku jakie ludzie potrafia posac bzdury nie majac doswiadczenia... dziecko po CC czesciej bedzie mialo zapalenie pluc i choroby ukladu oddechowego tak a jak sie zafarbuje to rude urodze
Jeden i drugi porod jest dla dziecka grozny ale niestety wydaje mi sie ze SN bardziej , w CC brakuje momentu przeciskania przez kanal rodny ale w SN moze owinac sie pepowina, moze nastapic niedotlenienie , lekarz moze wyrwac bark, nozke nie raz juz slyszlam nawet moja dobra kokezanka teraz sie dowiedziala ze jej synek przy porodzie mila nozke wyciagnieta i teraz ma dluzsza troszke i krzywa i dopiero teraz sie dowiedziala bo zaczal chodzic a synek ma 1,5roku.
Napewno CC jest powazniejsze bo to operacja i to skomplikowana. Ja zawsze chcialam miec SN bo tak jestesmy stworzone ale mialam CC i chyba tylko dlatego bede miala po raz kolejny blizna na brzuchu juz jest to po co mi teraz na piczce :P
I boje sie ze jak zaczne rodzic to mi sie macica rozerwie bo maly odstep
Dla mnie jedynym minusem CC jest to ze nie klada dziecka na brzuch takie to piekne sobie lezec z dzieckiem chwile po
jaki masz odstęp między cesarkami? to też jest główny powód mojej cesarki.

Juliś 

Aniołek[*]30tc
Stary 2015-07-14, 11:28   #4073
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
Ja tez jestem nastawiona na cc i nie wyobrażam sobie SN. Pierwsza miałam cc i po 3 dniach po wyjściu ze szpitala sama kapalam, nosiłam syna, fakt bolało trochę ale bez przesady. Wole mieć ranę na brzuchu niż tam, ja nie boje sie bólu SN przezylam go i to krzyżowy, ciągły przez 7h, boje sie powikłań podczas porodu, że dziecko sie nie dotleni itp. No i niewyobrażalne jest dla mnie ze można tam peknac
Viki, ale nie strasz dziewczyn, które będą sn rodzić i nie demonizuj - primo pęknięcia ani cięcia NIE CZUJESZ, secundo szwów ewentualnych jest mniej niż na brzuszku, a gdyby natura przewidywała nagminne niedotlenienia, to by nas zaopatrzyła w kangurze torby i kazała rodzić maluteńkie dzieci i donaszać w tych torbach do dnia aż dojrzeją, żeby temu zapobiec

Dobrze, że nie wygłosiłaś mojego ulubionego argumentu, że nie chcesz sobie grażynki "ROZCIĄGNĄĆ" - bo to już jest szczyt absurdu, hahahhaahahh, nawet nie wiadomo jak polemizować z tak pozbawionym podstaw i sensu stwierdzeniem
Kubulek

Edytowane przez Oliath
Czas edycji: 2015-07-14 o 11:30
Stary 2015-07-14, 11:32   #4074
krolewna1986
Wtajemniczenie

Cytat:
między 28 a 32 tyg

Juliś 

Aniołek[*]30tc
Stary 2015-07-14, 11:48   #4075
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:

Tak prosto, że aż oryginalnie
Pięknie

Cytat:
Rany dziewczyny, ale się ze mnie paralityk robi Nogi mni etak strasznie bolą i to z góry na dół. Krocze, tyłek, biodra w ogóle. Nie wiem czy się rozszerza do porodu już czy jak Normalnie tragedia. Tylko szybko do sklepu, szybki spacer i w domu cały dzień praktycznie
Współczuję
Zastanawiałam się czy w ogóle tutaj pisać, bo wstyd mi że tylko narzekam Niestety o ile do bólu spojenia jakoś się przyzwyczaiłam (powiedzmy), to od kilku dni coraz bardziej bolą mnie plecy. Już w drodze do Warszawy i spowrotem ledwo wysiedziałam. Coraz gorzej ze mną. Boję się, że będę musiała latać po kolejnych lekarzach np. ortopedzie itd.

mala29lll różowo szare kropki wygrywają
Sama bym taką kupiła, ale ja nie wiem czy uda mi się w ogóle torbę skompletować i inne potrzebne rzeczy, bo tydzień po wypłacie, a my już niewiele kasy na kontach mamy :/

Cytat:
MOJE NAJSTARSZE DZIECKO DOSTAŁO SIĘ WŁAŚNIE NA MEDYCYNĘ
Brawo Musisz być strasznie dumna

Cytat:

Ja tam opinii nie czytam i nie słucham jeżeli chodzi o poród, bo np kobieta która chce rodzić przez CC to cuda nie widy wynajdzie jakie to wspaniałe i najlepsze dla dziecka i sama nie patrzy na poważne wady tego zabiegu. Woli je wynajdywać w SN. Na odrwrót zresztą też tak jest. Lepiej poczytać literaturę i suche fakty niż opinie jak chce się zdecydować o ile ma sie taką możliwość. JA wolę jednak SN, ale CC też nie wykluczam
Dokładnie tak jest. Każda ciężarna pod siebie dopasuje argumenty za lub przeciw sn lub cc. Nie mam zamiaru się stresować, więc nie będę dyskutować w tym temacie Elve i Oliath dzięki za głos rozsądku w dyskusji o porodach
Ja mimo kiepskiego pierwszego porodu nadal chciałabym rodzić sn. Najchętniej już.

Gorzej, że u mnie te płytki mogą namieszać i z tego co czytałam jeśli mi bardzo spadną może mi zagrozić CC na zimno ustalone trochę przed terminem i w pełnej narkozie. Bardzo bym chciała tego uniknąć (mocno prawdopodobny byłby u mnie nawrót depresji w takiej sytuacji), ale wpływ na to mam żaden
toskaKrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:52   #4076
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Wcale Ci się nie dziwię, bo miałaś mieć CC - więc inne nastawienie, a potem trudno się nagle, w bólu i bezsilności, przestawić :/

Nawiasem mówiąc najbardziej wkurza mnie ta samowolka lekarzy dyżurnych i ordynatorów na porodówkach - kiedy jest skierowanie/ zalecenie/ wskazania od lekarza prowadzącego do CC, a kutas jeden z drugim KAŻĄ rodzić naturalnie mając to w doopie .

Nie powinno tak być - nie mówię, że to kobieta zawsze ma mieć ostatnie słowo, bo nie każda z nas dysponuje wystarczającą wiedzą z zakresu medycyny, żeby uczyć lekarza w państwowej placówce, co jest lepsze - ale jej lekarz prowadzący już POWINIEN MIEĆ PRAWO podjąć taką decyzję i tę decyzję kolejni lekarze powinni respektować!!

Bo za pieniądze NFZ życzyć sobie możliwości wyboru to jednak ciut roszczeniowe - CC kosztuje szpital duuużo więcej niż nadzór nad SN więc musi być uzasadnienie i wskazania, inaczej NFZ tego nie sfinansuje, a szpital poniesie koszta, za które nikt nie zapłaci...

Ja pisałam o standardowych sytuacjach, gdy poród przebiega jakoś tam bez komplikacji, wg planu, i nie zostawia po sobie takiej traumy jak w Twoim przypadku.
W przypadku silnego strachu związanego z poprzednim bardzo cięzkim porodem to też powinno być wskazaniem do CC
Cytat:
Viki, ale nie strasz dziewczyn, które będą sn rodzić i nie demonizuj - primo pęknięcia ani cięcia NIE CZUJESZ, secundo szwów ewentualnych jest mniej niż na brzuszku, a gdyby natura przewidywała nagminne niedotlenienia, to by nas zaopatrzyła w kangurze torby i kazała rodzić maluteńkie dzieci i donaszać w tych torbach do dnia aż dojrzeją, żeby temu zapobiec

Dobrze, że nie wygłosiłaś mojego ulubionego argumentu, że nie chcesz sobie grażynki "ROZCIĄGNĄĆ" - bo to już jest szczyt absurdu, hahahhaahahh, nawet nie wiadomo jak polemizować z tak pozbawionym podstaw i sensu stwierdzeniem
Nie lubię straszenia, bo to tak jakby ktoś mi przed wycinaniem tarczycy opowiadał jak mi poderżną gardło i otworzą i będą dalej ciachać a później będzie bardzo bolało itd

KAngury mają lepiej JA kce być kangururem

A nie rozciąga się nic?
Stary 2015-07-14, 11:58   #4077
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
W przypadku silnego strachu związanego z poprzednim bardzo cięzkim porodem to też powinno być wskazaniem do CC
to jest wskazanie do cc jak się panicznie boisz porodu
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 11:59   #4078
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Ja tez jak patrze na to zdjecie to morda się cieszy Tz w sekunde byl w gabinecie jak uslyszal ze jednak usg bedzie szybkie

Musze ogarniac zakupy tej apteki..ile placice za przesyłke?
Stary 2015-07-14, 12:01   #4079
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
Pięknie

Dokładnie tak jest. Każda ciężarna pod siebie dopasuje argumenty za lub przeciw sn lub cc. Nie mam zamiaru się stresować, więc nie będę dyskutować w tym temacie Elve i Oliath dzięki za głos rozsądku w dyskusji o porodach
Ja mimo kiepskiego pierwszego porodu nadal chciałabym rodzić sn. Najchętniej już.
dlatego ja nie czytam i nie oglądam historii porodowych. CO mi to da? że się będę bardziej stresowała? No i dlatego już w K pisałam, że proszę mnie uprzedzać przed krwawymi historiami z porodów, bo nie chcę czytać
Stary 2015-07-14, 12:10   #4080
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cytat:
dlatego ja nie czytam i nie oglądam historii porodowych. CO mi to da? że się będę bardziej stresowała? No i dlatego już w K pisałam, że proszę mnie uprzedzać przed krwawymi historiami z porodów, bo nie chcę czytać
Nam położna ost na sr powiedziała, że jesteśmy już na tym etapie, że każdy temat porodu wśród znajomych czy rodzimy Tż-ci mają ucinać w zarodku Nie ma co o tym gadać, myśleć, bo i tak nic to nie da każda musi przez to przejść
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości