Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-14, 14:09   #1651
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Cytat:
Napisane przez peachella Pokaż wiadomość

Jeszcze mam pytanie do dziewczyn w pierwszych ciążach, czy na początek będziecie miały kogoś do pomocy oprócz TŻ?

Co do chusteczek i innych, to powiem Ci, że rozmawiałam z siostrą. Ma już dwójkę dzieci. Przy pierwszym używała wszystkiego typu chusteczki, oliwki itp. Przy drugim nie i żadnych problemów nie było.
I ja chyba się zastosuje do jej rad.
Nie używała żadnych chusteczek nawilżanych, jedynie duże waciki ze zwykła wodą do mycia, na ewentualne odparzenia używała tormentiolu, do kąpieli jedynie zwykłego szarego mydła i nie stosowała żadnych oliwek, ewentualnie np olej migdałowy 100 %. I mówi, ze lepszej pielęgnacji nie ma. Poza tym chusteczki nawilżane dla dzieci raczej nie wpływają dobrze na skórę dziecka, coś w tym jest skoro najlepiej nadają się do czyszczenia wszystkiego innego typu, felgi samochodowe, buty itp
Ja przy Hani nie miałam pomocy żadnej, ale też takiej nie oczekiwałam Tż był na urlopie tydzień, a drugi tydzień przychodził wcześniej z pracy i tyle. Bardzo dużo mi pomagał przy dziecku, ale urlopu dłuższego wziąć nie mógł.

Jeśli chodzi o chusteczki nawilżane, to zgadzam się w całej rozciągłości Chemia, chemia i jeszcze raz chemia. Ja jej unikam, gdzie mogę więc od zawsze wycierałam Hani pupcię wacikami i wodą.
Natomiast nie zgadzam się co do oliwki. Zatyka pory i nie pozwala skórze oddychać. Noworodka najlepiej niczym nie smarować.
No i absolutnie nie stosować tormentiolu na odparzenia Zawiera kwas borowy, który nie jest wydalany z organizmu. Można poczytać o tym np. u sroki. Zresztą, dużo o tym w internecie więc każdy może znaleźć coś, co go przekona
http://www.srokao.pl/2013/02/uwaga-s...ormentiol.html
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 14:11   #1652
Kasiula8708
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wizaz_p_l Pokaż wiadomość
Jeśli chcesz powstrzymać się od tych czekoladek to lepiej powiedz mężowi żeby je zjadł, a nie ukrył

Co do wózków to powiem Ci, że chyba za dużego wyboru u nas nie ma. Ja kojarzę tylko ze dwa sklepy takie dziecięce, obydwa są na ul. Spółdzielczej, koło policji. W jednym z nich (po schodkach, przy aptece i chyba jakimś sklepie Społem) widziałam kiedyś kilka wózków, ale nic nie przykuło na dłużej mojej uwagi. A w tym drugim sklepie (po drugiej stronie ulicy, bliżej policji i targu) przez uchylone drzwi widziałam chyba tylko ze dwa wózki Reszta sklepów to tak bardziej z ubrankami i mniejszymi akcesoriami (5.10.15. cocodrillo i kilka prywaciarzy).
A orientujesz się może jak sprawa ma się w Opocznie? Ja za wózkiem to chyba dopiero koło września zacznę się rozglądać, wciąż nie mam jasno określonego typu, na razie podglądam to co dziewczyny wklejają

W opocznie byłam w 2sklepach i szału nie ma,w jednym 2wózki a w drugim na placu kościuszki koło kościoła 4wszystkie szare,co mi akurat nie przeszkadza,ogólnie nic specjalnego,jest jeszcze sklep smyk noedaleko biedry ale tam jeszcze nie byłam.
A w końskich jest podobno jakaś w miarę tania hurtownia koło basenu,nie wiesz czy tam też wózki mają?
Nie pozostaje nam nic innego jak wybrać się do większego miasta na zakupy,ale to jeszcze,narazie oglądam na necie
Tyś moje dziecko ..... a ja.... Twoja mama

Lenka,nasz mały wielki cud
Kasiula8708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 14:26   #1653
wizaz_p_l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiula8708 Pokaż wiadomość
W opocznie byłam w 2sklepach i szału nie ma,w jednym 2wózki a w drugim na placu kościuszki koło kościoła 4wszystkie szare,co mi akurat nie przeszkadza,ogólnie nic specjalnego,jest jeszcze sklep smyk noedaleko biedry ale tam jeszcze nie byłam.
A w końskich jest podobno jakaś w miarę tania hurtownia koło basenu,nie wiesz czy tam też wózki mają?
Nie pozostaje nam nic innego jak wybrać się do większego miasta na zakupy,ale to jeszcze,narazie oglądam na necie
Właśnie wczoraj coś obiło mi się o uszy o tej hurtowni przy przychodni "Rodzina" czyli koło basenu. Dokładnie nie wiem gdzie to jest i nawet nie mam pomysłu gdzie to może być wiem, że obok jest szkoła, a sam budynek przychodni jest niewielki i część parteru zajmuje apteka. Może w jakiejś wolnej chwili podjadę i obczaję
Ja i tak prawdopodobnie wybiorę się do Kielc, ewentualnie Warszawy żeby tylko pooglądać, a zamówię przez internet

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Dziewczyny, a macie jakieś namiary na fajne noclegi nad morzem? Myślałam okolice Trójmiasta, ale inne też chętnie
Stary 2015-07-14, 14:34   #1654
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Robusta Pokaż wiadomość
W Ecopartusie była moja koleżanka i mówiła, że nawet nieźle, ale wszystko zalezy na jaką połozna się trafi. Ponoć bardzo fajne były zajęcia o karmieniu.

Chciałam się zapisać do Żeromskiego, dzowniłam pod koniec czerwca, później kazano zadzwonić 2 licpa i Pani chciała mnie zapisać na 5 listopada więc obie stweirdziłysmy że to bez sensu i idę do Ecopartusa od 30 września no i Żeromski ma wymóg, że w pierwszej kolejności sa zapisywanie Panie które tam urodzą, mimo że chce tam rodzić to nic mi to nie dało :P

Kocyk cudny !!! Też bym brała !!!

W czwartek mam połówkowe już nie mogę się doczekać
Kochana czemu ja Ciebie na liście nie mam?

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ja przy Hani nie miałam pomocy żadnej, ale też takiej nie oczekiwałam Tż był na urlopie tydzień, a drugi tydzień przychodził wcześniej z pracy i tyle. Bardzo dużo mi pomagał przy dziecku, ale urlopu dłuższego wziąć nie mógł.

Jeśli chodzi o chusteczki nawilżane, to zgadzam się w całej rozciągłości Chemia, chemia i jeszcze raz chemia. Ja jej unikam, gdzie mogę więc od zawsze wycierałam Hani pupcię wacikami i wodą.
Natomiast nie zgadzam się co do oliwki. Zatyka pory i nie pozwala skórze oddychać. Noworodka najlepiej niczym nie smarować.
No i absolutnie nie stosować tormentiolu na odparzenia Zawiera kwas borowy, który nie jest wydalany z organizmu. Można poczytać o tym np. u sroki. Zresztą, dużo o tym w internecie więc każdy może znaleźć coś, co go przekona
Słyszałam o tym już dawno . To jest bardzo ważna uwaga bo obiło mi się o uszy, że do tej pory mamy polecają między sobą tą maść na odparzenia.

Cytat:
Napisane przez wizaz_p_l Pokaż wiadomość

[/COLOR]Dziewczyny, a macie jakieś namiary na fajne noclegi nad morzem? Myślałam okolice Trójmiasta, ale inne też chętnie
Też chętnie się dowiem

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 14:37   #1655
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja właśnie wypróbowuję mój nowy zakup - poduszkę cebuszkę Dotarła do mnie jakieś 30 minut temu i już ją polubiłam

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 14:41   #1656
Robusta
Wtajemniczenie

Poznanianka
Badanie w czwartek o 11

Srebrna

Nie umpominałam się ale możecie mnie wpisać

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 14:47   #1657
poznanianka1990
Zakorzenienie

Robusta, ja mam o 12. Fajnie się ułożyło, bo kilka z nas ma w czwartek godzina po godzinie. Ty o 11, ja o 12, potem któraś ma o 13 i 14

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-07-14, 14:51   #1658
wizaz_p_l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Ja właśnie wypróbowuję mój nowy zakup - poduszkę cebuszkę Dotarła do mnie jakieś 30 minut temu i już ją polubiłam
Czekam na relację z nocki z podusią
Stary 2015-07-14, 14:52   #1659
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Robusta Pokaż wiadomość
Poznanianka
Badanie w czwartek o 11

Srebrna

Nie umpominałam się ale możecie mnie wpisać
Napisz TP i płeć już znacie?

Zuzia już na świecie

Stary 2015-07-14, 14:55   #1660
poznanianka1990
Zakorzenienie

Jest tylko jeden minus tej poduszki - strasznie śmierdzi, taką nowością
Ale poza tym, super sprawa

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-07-14, 15:08   #1661
wonderka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość

wizaz_pl i wonderka macie już imiona dla swoich dziewczynek? :

U mnie będzie Kira

Cytat:
Napisane przez limonka1983 Pokaż wiadomość
Cześć Odzywam się po przerwie. Remont łazienki w końcu zakończony... Teraz sprzątanie. Jak na to wszystko patrzę, z miejsca mi słabo Ale jak mówią: robota nie zając, nie ucieknie. No więc muszę spiąć poślady i się za to zabrać. W weekend byliśmy na weselu z poprawinami. Nawet kankana odtańczyłam Wróciliśmy do domu po 1 - szej. Moje nogi przypominały baniaki, a kręgosłup chyba nadaje się do wymiany. Z poprawin zwialiśmy po 18 - tej. Powód podobny. Na weselu spotkałam kilka par, które od kilku lat starają się o maluszka. Na własnej skórze odczulam swego rodzaju wrogość kobiet. Jak faceci pytali jak się czuję, jak to jest w ciąży, o smaki, itd, tak laski na mnie patrzały dość wrogo. Ja chyba też podobnie zachowywałam się podczas starań. Pamiętam, że jak ponad rok temu koleżanka zaszła w nieplanowaną i niechcianą ciążę z bliźniakami (strasznie mocno okazywała swą rozpacz), ostentacyjnie wyszłam ze wspólnego pokoju i po prostu się poryczałam. A z tych fajniejszych rzeczy - dziś o 16 - tej mam usg połówkowe Zobaczymy, co u Pawełka słychać Rano miałam robiony test obciążeniowy glukozą. Masakra... Fuj. A babka od testu powiedziała, że pod koniec ciąży robi się jeszcze 1 taki test, niezależnie od wyniku tego 1 -go

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

O, to idziemy razem
Godzina nawet podoba ja idę na 16:30. Denerwuje się bardzo i mała to chyba czuje ze Chucky norisy mi w brzuchu urządza. Normalnie wykop z pół obrotu.
wonderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 15:11   #1662
peachella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość

To też właśnie napisałam, ze siostra przy pierwszym dziecku używała oliwki, przy drugim nie używała niczego tylko szare mydło do mycia lub właśnie np olejek migdałowy mówiła, ze może być. Z tym tormentiolem to fakt ona stosowała, ale ja nie jestem też przekonana
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 15:17   #1663
poznanianka1990
Zakorzenienie

Tormentiol wydaje mi się być zbyt silny dla takiego maluszka. A co sądzicie o Sudocremie czy Bepanthenie?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-07-14, 15:23   #1664
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

peachella dzięki za linki do yt, filmiki super

poznanianka daj znać jak się na niej śpi Może wystaw na balkon/okno jak nie pada deszcz żeby ten zapach się wywietrzył?

Zuzia już na świecie

Stary 2015-07-14, 16:16   #1665
kasiabwwl
Raczkowanie

Córka po dwugodzinnej walce usnęła więc mam chwilę na nadrabianie was Tak oglądam te ciuszki, które kupujecie i już nie mogę doczekać się chwili, kiedy sama zacznę kompletować wyprawkę

Cytat:
A co sądzicie o stelażach do wanienek? Warto kupować czy lepiej postawić wanienkę np. na stole i w ten sposób kąpać dziecko?
Z całego serca polecam, nie trzeba się schylać do mycia dziecka, można postawić w każdym miejscu. U mnie ten stelaż służył również jako suszarka do ubranek-ma taką specjalną półeczkę z drucikami na których można powiesić ręczniki bądź ciuszki.

Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
U mnie mąż od początku zaangażowany w obowiązki przy dziecku.
A teraz naszą 3latkę tylko on kąpie od dawien dawna. Ja potem ją ubieram w piżamkę, smaruję kremem itp. A potem na zmianę usypiamy. Lubię taki układ
U nas z kolei jest odwrotnie...ja kompie Zosię a mąż ją wyciera, ubiera w piżamę, myje z nią zęby. Córka już tak się przyzwyczaiła do tego rytuału, że był płacz jak to ja chciałam ją wycierać bo np. mąż był jeszcze w pracy

Cytat:
Tormentiol wydaje mi się być zbyt silny dla takiego maluszka. A co sądzicie o Sudocremie czy Bepanthenie?
Ja nie lubię sudocremu bo kiepsko się wchłania i później ciężko z niego pupę doczyścić. Bepanthen polecam, ewentualnie linomag (tylko bez cynku).
Stary 2015-07-14, 16:21   #1666
MSRS
Przyczajenie

Co do zbierznosci dat to mam termin porodu na 7.11 a teściowa urodzona jest 06.11 :/

Do pomocy raczej nie chce nikogo bedziemy z mężem miesiąc zdani na siebie pózniej jedziemy do rodzinnego domu na święta. Wydaje mi sie ze tak bedzie najlepiej jakoś dany rade.

Chrzciny myślałam zrobic jak juz bedzie ciepło, w okolicy Wielkanocy ...

Kuzyn wypróbował wanienkę jednak zaraz kupili wiaderko do kapania i bardzo polecają wiec chyba pójdę za rada

Córka - Nadia / Amelia
MSRS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 16:27   #1667
Dzika Ropucha
Zadomowienie

GG do Dzika Ropucha

Srebrna smuga Dzięki za link o szkole rodzenia na 1 stronie- co ja się tego naszukałam wczoraj

Tylko Kasia SUper ta 1 kąpiel, to takie słodkie, że ja bym chciała już ten czas....

Co do chrzcin- na pewno po Świętach Bożego Narodzenia. Może nawet luty-marzec.

A ja wróciłam dziś z wizytu u lekarza po 5 tygodniach niewidzenia mojej niuni.
Mała ma 600g już! Kości udowe ok, kręgosłup ok, serce ok, obwód główki 6cm-jak pomarańczka. Chciał mi pokazać twarzyczkę ale mała obydwie nogi miała zarzucone na głowę, i zasłoniła się jeszcze rączką.. i nie widziałam
A najlepsze....w ciągu 5 tyg przytyłam 4 kg!!! I lekarz do mnie żebym troszkę uważała na dietę-ale ja naprawdę nie jem dużo, nie jem non stop, nawet mi się nie chce jeść. Jem normalnie i dużo owoców. Fakt lody jem no ale masakra...Ogólnie przytyłam od początku 6kg..

12.03.2015 II Kreski
Dzika Ropucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 16:48   #1668
peachella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
peachella dzięki za linki do yt, filmiki super
Fajnie jest to wszystko pokazane, czytelnie, jak się poogląda kilka razy to już będzie wiadomo co i jak
Tam na stronie nie widziałam tych filmików
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 16:53   #1669
beautifuldream
Rozeznanie

Chwalę się moimi dzisiejszymi łupami Pieluszka 5,99zł, półśpiochy 2szt. 20zł, pajac 19,90zł, rękawiczki 3szt. 12zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (58,8 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (56,6 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (61,1 KB, 16 załadowań)

Wojtuś jest już z nami
beautifuldream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 16:58   #1670
beautifuldream
Rozeznanie

Nie chce mi się dodać jedno zdjęcie hmmm
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (61,1 KB, 9 załadowań)

Wojtuś jest już z nami
beautifuldream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 17:01   #1671
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Z ivory, ecru i beżem też Zerknij na próbki, znalezione na szybko.
Dzięki pewnie i tak zostanie przy mężowej wersji z białymi paskami. A będziemy malować jak będzie na urlopie czyli w pierwszej połowie sierpnia
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 17:25   #1672
wizaz_p_l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beautifuldream Pokaż wiadomość
Chwalę się moimi dzisiejszymi łupami Pieluszka 5,99zł, półśpiochy 2szt. 20zł, pajac 19,90zł, rękawiczki 3szt. 12zł
Mam te same półśpiochy
Stary 2015-07-14, 17:53   #1673
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez peachella Pokaż wiadomość
To też właśnie napisałam, ze siostra przy pierwszym dziecku używała oliwki, przy drugim nie używała niczego tylko szare mydło do mycia lub właśnie np olejek migdałowy mówiła, ze może być. Z tym tormentiolem to fakt ona stosowała, ale ja nie jestem też przekonana
ja miałam na myśli również olejek migdałowy on też zatyka pory.

Cytat:
Sudokrem zawsze mam w domu, ale przy Hani stosowałam bardzo rzadko, prawie w ogóle.
Bepanthen jest spoko, ale ja wolę zielony Linomag

No i nie zakładajcie z góry, że dzieciakom będą się pupy odparzać Hania nie miała nigdy tragedii, a jak się pupa zaczerwieniła, to wystarczało zazwyczaj wietrzenie.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 17:53   #1674
Robusta
Wtajemniczenie

Jeżeli chodzi o kremy to wg srokao najlepszy Bephanten, Sudocrem też ma niezbyt dobry skład

Srebrna
płci nie znamy, mam nadzieję że w czwartek się wyjaśni TP 18 listopad

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 18:21   #1675
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Wróciliśmy z 2 usg Maluszek ma 353 g! Niestety jak zawsze nie chciał się ładnie ustawić. Znowu wystawił pupkę. Spał i nie chciał się przekręcić, mimo różnych zabiegów pana doktora. Zakrył buźkę i krocze. Gdyby nie wyniki amniopunkcji, nadal nie znalibyśmy płci. Aktualny termin porodu wychodzi na 26 listopada, czyli 2 dni później, niż najczęściej wychodzi. Wygląda na to, że wszystkie parametry ma w normie
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 18:38   #1676
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Jest tylko jeden minus tej poduszki - strasznie śmierdzi, taką nowością
Ale poza tym, super sprawa
Moja czeka na mnie w paczkomacie, mam nadzieję, że nie będzie smierdziala bo chciałam z nią już dziś pospac

Cieszę się że z dobrych wiadomości z dzisiejszych wizyt, ja wlasnie jadę na nasze polowkowe niestety wyszło tak że dziś w pracy miałam strasznie dużo roboty, zostałam godzinę dłużej... Na szczęście od jutra pracuje z domu to trochę odpoczne
Stary 2015-07-14, 18:42   #1677
wonderka
Zadomowienie

Już po połówkowym. Dziewczynka została dziewczynką i nic się tutaj już nie zmieni Zatem Kira ostateczenie.Waży 403 gramy i jest ułożona główką w dół, stópki wpycha w łożysko ( bo ponoć cieplutko) a rączki ma za główką. Widziałam w sumie wszystko stópki, rączki i jak robi rybkę i dziubek usteczkami Wszystko jest na szczęście dobrze, mnie, nie wiem czemu, martwiły nerki ale są ok.

Dostałam zlecenie na krzywą 75g. Kolejne badanie za miesiąc.

A wracając do tematu, my nie będziemy mieli nikogo do pomocy. Jakoś mam nadzieję sobie poradzić. Im dalej tym bardziej pozytywne mam nastawienie.

Limonka gratki!
Innym dziewczynom dziękuję za kciuki.

MAm brać prenatal duo - kupiłam pierwsze lepsze za prawie 40 zł a teraz patrze w Gemini i kosztują 27 zł, ładna przebitka.

Edytowane przez wonderka
Czas edycji: 2015-07-14 o 18:45
wonderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 18:43   #1678
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

No i kolejne dobre wiadomości, super
Stary 2015-07-14, 18:51   #1679
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Sudocrem potrafi bardziej wysuszyć podrażnione miejsca. Najlepszy jest Bepanthen. Do dziś mam w razie awarii

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Gratuluję udanych wizyt
To mój CHŁOP najcięższy - 680 gram

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 18:59   #1680
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Super wieści dziewczyny

Tylkokasia jak Twój Antoś waży 680gr to ciekawe ile moja Zuza już? :O Daje tak popalić od paru dni, czuję takie kopniaki że za każdym razem mówię do niej "ała"

Zuzia już na świecie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości