|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4561 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV
Wróciłam do biegania po miesiącu przerwy. Wczoraj jakieś 6 km i dzisiaj ledwo chodzę- znowu biodro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4562 |
Zakorzenienie
|
Brawo dziewczyny, ja niestety teraz mniej biegam, prawie wcale. Nadrabiam jazdą na rowerze, zauważyłam, że sporo wpłynęła na moją kondycję biegową, zwłaszcza przy podbiegach. Do porządnego biegania wrócę jesienią, gdy się schłodzi
![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4563 |
Rozeznanie
|
ja dzisiaj 6 km zrobiłam i myślałam, że padnę, bo tak gorąco było. A jeszcze jak wychodziliśmy z tż, to chmurki były, ubrałam się w koszulkę z długim rękawem, jak poszliśmy biegać, to słońce pojawiło się. wróciliśmy do domu - znów chmurki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4564 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() ![]() ![]() I się zaczęło.. Wytrwałam do 6 tygodnia, było bosko. ![]() ![]() Teraz mam trochę więcej wolnego czasu i mam znów zamiar wrócić od początku do 10tygodniówki. Ktoś jeszcze biega według tego planu ? A może ktoś już przez niego przebrnął i ma jakieś fajne wskazówki, jak się nie wykruszyć po drodze ![]() ![]()
![]() |
#4565 |
Zakorzenienie
|
a co to za plan 10cio tygodniowy? napisz cos więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 |
Rozeznanie
|
Proszę bardzo :
http://jak-biegac.pl/plan-treningowy...acych-biegaczy
![]() |
#4567 |
Zakorzenienie
|
aha plan się kończy na 30 minutach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4568 |
Rozeznanie
|
Mi z rozgrzewką i rozciąganiem wychodziło około 50 minut. Też muszę spalić nawet trochę więcej tłuszczyku
![]() ![]()
![]() |
#4569 |
Przyczajenie
|
Ja też podziwiam, ostatnio próbowałam sama i przebiegłam tylko 15 minut. Teraz przede wszystkim mam problem moja znajoma pojechała za granicę i nie mam z kim biegać..czy jest tu może jakaś dziewczyna z Nysy ? Ja bardzo często biegałam sobie o Nysy i w okolicach jeziora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4570 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny, można?
![]() chciałam się Was zapytać, czy używacie jakiś narzędzi do pomiarów biegu? typu czas, prędkość, tętno itp itd.? Biegam od kilku już lat, (niestety mocno nieregularnie) ale dopiero niedawno zainwestowałam w zegarek który mierzy mi m.in. tętno. i zaczęłam doczytywać, rozmyślać ![]() czy lepiej biegać na tempo czy na tętno, zwracacie na to w ogóle uwagę? do tej pory jeszcze nie rozkminiłam co jest dla mnie lepsze, a biegałam chyba bardziej na czas, w sensie tak mierzyłam swoje ewentualne postępy/ załamania formy ![]() Wyczytałam, że najlepszą metodą na efektywne spalenie tłuszczu jest bieganie ze średnią intensywnością to jest 65 – 75% tętna maksymalnego, i tak się zastanawiam z jednej strony wydaje mi się , że będzie to dość wolny bieg, ale chyba się skuszę przez kilka treningów, może miesiąc, ciekawa jestem jak zareaguje moje ciało. pozdrawiam i gratuluję wszystkich sukcesów ![]() ja muszę popracować nad regularnością biegów. Niestety praca i obowiązki nie zawsze pozwalają na bieganie w tyg, za to w weekendy staram się nadrabiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4571 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4572 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, programy kilkutygodniowe sa super. Zaczynaja sie spokojnie, od 30 minut, co wielu osobom wydaje sie byc bardzo malo. Ale sa one nastawione na spokojne wprowadzenie osob niebiegajacych w tryb biegania bez zajechania organizmu. Sama wracam teraz po przerwie do regularnych treningow i tez z takiego programu korzystam. Oprocz przemyslanych treningow taki progra jest tez motywacja. Mozna sobie na lodowce powiesic kartke z planem i odkreslac dni ![]() Wszystkim zycze powodzenia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4573 |
Zadomowienie
|
Od dłuższego czasu zbieram się żeby zrealizowac taki trening, jednak poki co bieganie na wlasna reke przynosi mi wiecej satysfakcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4574 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4575 |
Zadomowienie
|
Dot.: bieganie po artroskopii kolana
3 dni do ultra....
pizza na kolacje huehhe
#4576 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę tej pizzy
![]() ![]() Wczoraj miałam fuksa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4577 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja biegam z pulsometrem, na koncu tez pokazuje mi % spalonej tkanki tluszczowej ze wszystkich spalonych kalorii i najwięcej spalam bo przy niskich intensywnosciach. U mnie niska tj. ok. 7:20 min/km. Spalanie tluszczu zaczyna sie dopiero po od 20-40 min. treningu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4578 |
Zakorzenienie
|
![]() Po raz kolejny się rozpiszę na ten temat. Nie o to chodzi, żeby biegać np. 50 minut, bo po 40 zaczęliśmy spalać tłuszcz. Redukcja tkanki tłuszczowej jest wtedy, gdy mamy ujemny bilans energetyczny w ciągu dnia. Z tego punktu widzenia nie ma znaczenia, czy pobiegamy raz 60 minut, czy np. 3 razy dziennie po 20 minut, bo spalimy tyle same kalorii, a w rezultacie, jak zjemy mniej niż zapotrzebowanie organizmu- sięgnie on ostatecznie po tłuszcz. Po tych ok. 20-40 minutach wypalimy glikogen, i wtedy faktycznie organizm zaczyna sięgać po tłuszcze, które w magiczny sposób przekształca m.in. z glukozę i się tym żywi. Ale rozpadowi ulegają również wtedy mięśnie w pewnym zakresie. Zresztą przedział czasowy 20-40 minut to też trochę bajka, bo w zależności od dyscypliny ludzie wypalą glikogen po 10 minutach, innym 60 minut to będzie za mało. Jeśli ktoś jest początkujący to niech się zniechęca, że skoro nie może biec dłużej niż 20 minut to nie ma szans na spalenie tłuszczyku. Bo w gruncie rzeczy liczy się bilans dnia, ale żeby efektywnie spalać tłuszcz trzeba jechać na niskim poziomie insuliny (wysoki poziom sprzyja odkładaniu się tłuszczu w okolicach brzucha i hamuje jego spalanie). |
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez ktsw Czas edycji: 2015-07-15 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4580 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zwariowałam! Zapisałam się na bieg 10km
![]() Z moim doświadczeniem w zakresie 6-7km (5 na szczęscie już leciutko idzie), oraz kilkoma wybieganiami 9-10km... No ale czego się nie robi, żeby dotrzymać towarzystwa. Mój prawie 50 letni wujek własnie szykuje się do triathlonu. Zaczął biegać 6 tyg temu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4581 |
BAN stały
|
Zgłaszam się jako kolejna użytkowniczka zaczynająca swoją przygodę z bieganiem!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4582 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4583 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Insulina to odpowiedź organizmu na cukier. I tak np. jak zjesz batona to gwałtownie rośnie cukier, ale jest on tak jakby neutralizowany przez insulinę, która działa jak hormon-magazynier i tego batonika od razu upchnie w tłuszcz. Trzeba jeść produktu, które nie powodują takiego wyrzutu insuliny- np. kasze, ryż brązowy itp. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Zaczynaj w zwykłych ciuchach, jeśli uznasz, że to cię kręci, to możesz inwestować dalej. Wspomniany tutaj był stanik- tutaj popieram, bo dobry stanik sportowy przyda się nie tylko do biegania ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4584 | ||
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny
![]() dzisiaj spróbowałam zerkać na to swoje nieszczęsne tętno i windowało szybciutko, ciężko mi było utrzymać je niższe a pod koniec biegu i tak wyszło, że nici z moich zamierzeń bo praktycznie cały czas biegłam w 90% max.tętna ![]() więc teraz mam zagwozdkę ![]() A Wy z jakim tętnem biegacie? Cytat:
![]() Jak już będziesz biegać często/dużo to warto się rozeznać jaką masz stopę (neutralna, pronującą, supinującą) to przy butach jest dosyć ważne. powodzenia!! ![]() Cytat:
nim się obejrzysz a będziesz godzinę śmigać, zobaczysz ![]() otka powodzenia ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Przyczajenie
|
mi chyba bieganie nie jest pisane, bo na samym starcie nabawiłam się kontuzji kolana :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4586 |
Wtajemniczenie
|
Otka powodzenia a w czym biegniesz? Też się zapisałam na 10k. Na szczescie jeszcze troche do niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4587 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4588 |
BAN stały
|
Z tym strojem profesjonalnym miałam na myśli właśnie takie koszulki termoaktywne. Czy któraś z Was kupowała może lidlowe koszulki do biegania, które w poniedziałek były dostępne? Warte uwagi?
Zaintrygowała mnie jeszcze kwestia rodzaju stopy. Jak sprawdzić, jakie są moje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4589 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jak się trzyma teraz kolano? lepiej? nie zrażaj się kontuzją, zdarza się nawet najlepszym ![]() może zbyt intenstywnie zaczęłaś? Cytat:
Ale jest też metoda domowa, tak zwany test mokrej stopy ![]() możesz zerknąć np. tu: http://www.festiwalbiegowy.pl/biegan...y#.VafKK_ntmko http://polskabiega.sport.pl/polskabi...sz_stope_.html ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4590 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, które robią marszobiegi: Mierzycie sobie jakoś czas, tempo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.