Mamusie październikowe 2015, część 4 :) ! - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-18, 09:28   #4831
mala29lll
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 4 :) !

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A bo wiesz, przyjęło się, że ciemne kolory i ogólnie granat to męska domena
To nie Figaro, to Vision Design
Luby pojechał o 3 do pracy, a ja byłam świeżo rozbudzona, to co miałam robić? Wizaż
A no tak heheh Vision Porabało mi się. Fogaro tez tam stały.

To się kochanie nazywa uzależnienie CHoć ja też ledwo ślepia otworze i do laptopa hehe a dopiero później się ogarniam. Choć jestem tak spuchnięta po przebudzeniu że łazić nie mogę to i po co się męczyć
Cytat:
Ale nie zaskakujące, stanowisko KK w tej sprawie jest głoszone bardzo jasno. Wczoraj słyszałam w radiu o kościelnym liście wystosowanym do prezydenta, przedstawiciel Kościoła prosi o niepodpisanie ustawy. To niech teraz wszystkie matki, które urodziły przez in vitro i te, które się starają o in vitro, napiszą swoje listy do Bronka

Paskudna manipulacja i wpierniczanie się do spraw państwowych.
Dlatego jest petycja do Prezydenta która wklejam do podpisania.
Niektórzy mylą pojęcia bo tak ustawa nie jest o być albo nie być in vitro tylko o tym żeby właśnie te zarodki i ludzie byli chronieni prawnie, żeby zarodkom nic złego się nie działo i nie były niszczone. To jest właśnie ochrona a nie pakt z diabłem jak to myślą mochery, bo im tak to Kościół wmawia. JAk na razie nie ma żadnej regulacji prawnej i kliniki robią co chcą. A chodzi żeby była ograniczona liczba zarodków tworzonych a nie nie wiadomo ile. ale jak ktoś nie doczyta, nie wie a gada to tak jest
Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
CHCĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ

http://allegro.pl/gagagu-pl-sowa-clo...519346889.html
Jaki słidaśna Ty sówko nasza

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cytat:
A jak i kiedy to zamierza dotrzeć do Bronka?
Jak już wyżej napisałam Fundacja Nasz Bocian zajmująca się prawami pacjentów niepłodnych, rodziców adopcyjnych i nie tylko zamierza dostarczyć Prezydentowi. Tylko trzeba 5000 tys podpisów zebrać
Stary 2015-07-18, 09:31   #4832
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Jak już wyżej napisałam Fundacja Nasz Bocian zajmująca się prawami pacjentów niepłodnych, rodziców adopcyjnych i nie tylko zamierza dostarczyć Prezydentowi. Tylko trzeba 5000 tys podpisów zebrać
Dla mnie to jest dziwoląg, a nie akcja. Tylko 5000? Dlaczego tylko w necie? Dlaczego się o tej petycji nie trąbi oficjalnie? A co jeśli nie zbierze się 5000? Przecież on decyzję ogłosi dosłownie zaraz.

Po mojemu to podpisze i wyśle do TK, czyli zrobi 2w1.
Stary 2015-07-18, 09:37   #4833
mala29lll
Zakorzenienie

JEst w mediach o tym http://wyborcza.pl/1,75478,18353186,...icielstwo.html . Nie wiem czemu nie głośniej i nie więcej
Stary 2015-07-18, 09:42   #4834
emylka86
Zakorzenienie

dzięń doberek!
ja dziś wyspana, a wczoraj na festynie zakładowym męża tak się obżarłam różnych pyszności, że mam chyba dodatkowe plus 5 kg ; p

dziś trzeba troche po mieście polatać, pozałatwiać wszystko, bo jutro rano lecimy nad morze na pare dni : )))

ps. jak macie tą petycję to dajcie to z chęcią podpiszę. sorki nie mam czasu nadrabiać

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 09:44   #4835
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Jest w mediach, a ja się o tej akcji dowiedziałam tutaj, od Ciebie, w ostatniej chwili w zasadzie. Jak na profesjonalną akcję poważnej instytucji, to skrewili po całości. Spokojnie podpisy można by było zbierać w setkach tysięcy, a tutaj coś takiego. Nie wierzę że w całym kraju jest tak mało osób zainteresowanych tematem - po prostu ludzie nic nie wiedzą.
Stary 2015-07-18, 09:48   #4836
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Jest w mediach, a ja się o tej akcji dowiedziałam tutaj, od Ciebie, w ostatniej chwili w zasadzie. Jak na profesjonalną akcję poważnej instytucji, to skrewili po całości. Spokojnie podpisy można by było zbierać w setkach tysięcy, a tutaj coś takiego. Nie wierzę że w całym kraju jest tak mało osób zainteresowanych tematem - po prostu ludzie nic nie wiedzą.
Zgadzam się ja też o tej petycji dowiedziałam się tu. No nie popisali się i spartoli akcję.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 09:49   #4837
littlevenus
Raczkowanie

Dzień dobry! Mnie dzis obudziły kopniaczki od córci. Moj mąż pierwszy raz zobaczył tak dokladnie, bez dotykania jak mi brzuch podskakuje a się cieszył -na całą chałupę
Wiecie co, tak się zastanawiam. Chyba mnie już totalnie pogięło, ja cały, ale to cały czas myślę o tym szkrabie. Na zmianę w mojej głowie pojawiają się myśli o butelkach, pościelach, zabawkach i małych ubrankach. Jakbym już swojego życia nie miała normalnie. Każdą wolną chwilę spędzam na allegro, mimo, że mam już wybrane wszystko. Łącznie z dywanem i firankami ehh, takie refleksje z rana. Bo chyba za mocno jestem w to wkręcona. A może wprost przeciwnie...
Stary 2015-07-18, 09:50   #4838
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
No musze się z Tobą zgodzić, bo 70 % obywateli jest za IVF i tych podpisów mogło by być o wiele, wiele więcej Później musze doczytać o co chodzi
DObra lecę do tego sklepu. Jak nie będzie to znowu musze zmawiać i czekać grrrr a nie lubię czekać
Stary 2015-07-18, 09:52   #4839
Oliath
Zakorzenienie

No i patrzcie, jaka ze mnie zdolna fryzjerka

Na pierwszym jest oczywiście PRZED
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN3831.JPG (252,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4432.JPG (325,8 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4373.JPG (324,6 KB, 29 załadowań)
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 09:55   #4840
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez littlevenus Pokaż wiadomość
Wiecie co, tak się zastanawiam. Chyba mnie już totalnie pogięło, ja cały, ale to cały czas myślę o tym szkrabie. Na zmianę w mojej głowie pojawiają się myśli o butelkach, pościelach, zabawkach i małych ubrankach. Jakbym już swojego życia nie miała normalnie. Każdą wolną chwilę spędzam na allegro, mimo, że mam już wybrane wszystko. Łącznie z dywanem i firankami ehh, takie refleksje z rana. Bo chyba za mocno jestem w to wkręcona. A może wprost przeciwnie...
... i tak już do końca życia przepiękna sprawa - mamą być
Kubulek
Stary 2015-07-18, 10:21   #4841
Malpka
Zakorzenienie

hej
a ja dziś sprzątam dzieci pokoje bo skońćzyliśmy malowanie i teraz trzeba to wszystko znów poukładać

Cytat:
Oj dziewczyny, koszmar mamy, moje obie młodsze od córki sąsiadki załapały wszawicę sąsiadka uprzedzała mnie tydzień temu ponad, że jej Marysia przywiozła wszy z kolonii, bo potem bawiły się non stop z moimi razem - tzn. zanim sąsiadka się połapała - więc od tygodnia profilaktycznie łebki im myłam szamponem leczniczym i przeglądałam, a dziś Lalę wyjątkowo główka swędziała i znalazłam szmatę wszę żywą... i u małej jedną... od razu akcja szampon, nowe fryzury (Lilo na francuzeczkę, króciutki bob - a Lala 20 cm z długości zeszła), potem po pół godziny wyczesywania bez litości specjalnym grzebieniem super gęstym - mała jakby więcej niż tej jednej nie miała, Lala miała kolejne 4 czy 5 zdechłe już... a ja mam dreszcze i nerwowe swędzenie wszystkiego już raz to przeszłam z Izą 10 lat temu i dziękuję pięknie załamka, wygotowałam wszystkie szczotki do włosów, wyprałam wszystkie ręczniki, zmieniłam im obu pościel... mam ochotę ogolić się na łyso profilaktycznie . A mam takie cudne włosy teraz!!!! gęste!!! rude!!! długie już!!!

to moze profilaktycznie i sobie umyj tym szmponem ? u mnie iedyś Julka w przedszkolu złapała to i ja sobie od razu umyłam

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość

Dziewczyny, a ja sie dzis znowu obudzilam z ciazowym dolem Bo otwieram oczy i pierwsze co widze to czekający wozek w kącie, szafke pod przewijak, no i nasze lozko wczoraj przestawialismy w sypialni zeby wszystko zmiescic i mnie dopadla znowu zalamka, ze sie wszystko zmienia... No i z automatu mysli jak to juz nie bede mogla np, wyjsc szybko na zakupy, ani z TŻ nigdzie pojechac, ze znajomymi umowic sie na piwo... Wiem, durne mysli ale coz zrobic Chyba jak kot nie lubie zmian Na szczescie po chwili na mysl o tym malym cudzie stworzonym z nas dwojga humor sie mi poprawil

A Tż zdziwiony ze przeciez "nic sie nie zmienilo" - taaa, nie on chodzi od pol roku z pakunkiem w brzuchu, obolaly i nie on bedzie potem robil za bar dniami i nocami On ma caly czas wizje jak jego dziecko juz bedzie mialo z 5 lat i bedzie kumate i chetne na wycieczki samochodm. Taa, tylko najpierw przez 2 lata bedzie wyło co chwila a potem przez kolejne 2 kombinowalo jak mu po tym samochodzie kupe rozsmarowac [COLOR="Silver"]
:
ja parę razy pomyślałam sobie "i po co nam to było mamy już odchowane bezproblemowe dzieci" hehe no ale sama chciałam więc mam
nie martw się czas szybko leci, czasami aż za szybko

Cytat:

ależ ma bujne włosy fryz super
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 10:25   #4842
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
to moze profilaktycznie i sobie umyj tym szmponem ? u mnie iedyś Julka w przedszkolu złapała to i ja sobie od razu umyłam
Jasne, wszyscy myjemy, nie ma co czekać profilaktyka przede wszystkim
Kubulek
Stary 2015-07-18, 10:46   #4843
Amelie04
Zakorzenienie

Witam sie. ale mialam do d.py noc. tak mi duszno bylo, ze znowu na dwór wychodzilam o 4

Oliath jak pięknie i po co wstawiałaś tą sówkę?!! teraz musze kupic. przez Ciebie
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 11:15   #4844
malinowa4
Zakorzenienie

widzę, że cierpcie na bezsenność my pospaliśmy do teraz heh

ja tylko na chwilę i zaraz zmykam. po południu jedziemy z tż na Kirmes - taki wielki kilkudniowy park rozrywki oczywiście z karuzel nie skorzystam ale z jedzenia za to jak najbardziej hehe musimy jakieś 115km jechać. u nas w mieście też to jest ale dopiero w listopadzie :/

Oliath masz talent
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 11:19   #4845
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Oliath, szkoda że mam do Ciebie daleko, miałabyś klientkę do strzyżenia

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
Napisane przez littlevenus Pokaż wiadomość
Chyba mnie już totalnie pogięło, ja cały, ale to cały czas myślę o tym szkrabie.
To chyba normalne, nie? Aczkolwiek ja już nie grzebię w rzeczach, które wybrałam bo bym pewnie zwariowała przeżywając rozterki czy dobrze wybrałam, skoro nowa okazja się pojawiła
Stary 2015-07-18, 11:20   #4846
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:

Super! Oliath, zrób mi dziecko takie ciemnookie ciemnowłose Choc teoretycznie TŻ powinien mi zrobic, on ciemnooki z kręconymi ciemnymi włosami i jak syn choc jednej z tych dwoch cech nie odziedziczy to sie zalamne

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
ja parę razy pomyślałam sobie "i po co nam to było mamy już odchowane bezproblemowe dzieci" hehe no ale sama chciałam więc mam
nie martw się czas szybko leci, czasami aż za szybko
Chyba teraz kolo 30 tyg. przechodzimy jakas burze hormonalna pod tym wzgledem, bo pod opisami tygodni widze mnostwo komentarzy na necie lasek, ze sie boja zmian i maja obawy czy przez to beda dobra matka
Choc teraz mam wlasnie odwrotne mysli, jak sobie pomysle o Bożym Narodzeniu spędzanym z naszym maleństwem O tym jak bedzie podobne do nas obojga.... No i kto bedzie dla niego lepsza matka jak nie ja

Btw, wrzucam foto jak mi wyszedl pierwszy raz robiony samodzielnie lakier hybrydowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (94,5 KB, 23 załadowań)
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 11:24   #4847
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Super! Oliath, zrób mi dziecko takie ciemnookie ciemnowłose Choc teoretycznie TŻ powinien mi zrobic, on ciemnooki z kręconymi ciemnymi włosami i jak syn choc jednej z tych dwoch cech nie odziedziczy to sie zalamne

Btw, wrzucam foto jak mi wyszedl pierwszy raz robiony samodzielnie lakier hybrydowy
kręcone włosy są genem recesywnym, proste dominującym więc większe prawdopodobieństwo jest, że będzie mieć proste (jeśli Ty masz) ale nigdy nic nie wiadomo na ciemne oczy za to duże prawdopodobieństwo

super Ci wyszło, jak z salonu
Stary 2015-07-18, 11:26   #4848
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Najs

Ja dziś się wybiorę po jakiś nowy lakier Muszę tylko się w końcu zebrać, ogarnąć do wyjścia z domu.
Stary 2015-07-18, 11:38   #4849
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
kręcone włosy są genem recesywnym, proste dominującym więc większe prawdopodobieństwo jest, że będzie mieć proste (jeśli Ty masz) ale nigdy nic nie wiadomo na ciemne oczy za to duże prawdopodobieństwo

super Ci wyszło, jak z salonu

Mojego Tż matka jak i cala jej rodzina (babcia, dziadek) wlosy mieli ciemne i proste jak druty. Podobnie w rodzinie jego ojca (tylko sami blondyni) ale ojciec mial blond loki i mój Tż skręt odziedziczył po nim a kolor po matce Moje są falowane i tez dosc geste, wiec mam nadzieje, ze syn chociaz łysy nie bedzie

Btw dostalam foty ze slubu I nie wiem jakie do albumu wybrac a musze 50 z 500
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 11:43   #4850
sabonka123
Rozeznanie

Pasztetnik ja tak ryczalam wczoraj właśnie ze zmiany się szykują ze się boję... ale dziś mi już przeszło :d dawaj fotki do klubu a nie :d

Dzidziuś 10.10.2015
sabonka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 11:43   #4851
Kuapouszka
Zadomowienie

Cytat:
Lot odwołany

Mąż dostał od Lufthansy hotel i 10 euro na McDonalda :/

Nosz co za gnoje, od razu mówię że NIE BURZE były powodem, ogólnie zagadkowa sprawa
Nam w styczniu zgubiła Lufthansa bagaże -oddali po 2 tyg i odszkodiwanie 200 funtów -z kolei jak lecielismy w tamtą stronę to wózek został we Frankfurcie ale przywieźli do domu następnego dnia
Mój mężu dziś w pracy do 8
Nawet się dziś wyspalam tzn nic mnie specjalnie nie gniotlo
Laski tez wam mdłości wróciły?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-07-18, 11:44   #4852
malinowa4
Zakorzenienie

Wygrzebalam wczoraj kartony z piwnicy i wyciaglam wszystko dla Brianka wiec się mogę pochwalić tymi sówkami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_20150718_001.jpg (89,4 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20150718_003.jpg (82,9 KB, 20 załadowań)
Stary 2015-07-18, 11:46   #4853
natalitka1988
wkręcona :)

Ja mam siano na głowie a mój tż ma proste włosy, więc nie wiem co z tego wyjdzie ale od urodzenia pewnie mała będzie łysa bo i ja taka byłam i mój tż też mi włosy dopiero od 2 lat zaczęły rosnąć... i to takie pipcie tylko

Pasztetnik daj znać jak z jakością tych lakierów bo ja też planuje kupić kiedyś...
Przy okazji pokaż nam foto ze ślubu skoro juz się pochwaliłaś , ze dostałaś od fotografa
Stary 2015-07-18, 12:32   #4854
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:

Nawet jej ładniej zdolna bestio
Cytat:

Mojego Tż matka jak i cala jej rodzina (babcia, dziadek) wlosy mieli ciemne i proste jak druty. Podobnie w rodzinie jego ojca (tylko sami blondyni) ale ojciec mial blond loki i mój Tż skręt odziedziczył po nim a kolor po matce Moje są falowane i tez dosc geste, wiec mam nadzieje, ze syn chociaz łysy nie bedzie

Btw dostalam foty ze slubu I nie wiem jakie do albumu wybrac a musze 50 z 500
Masz bardzo duże szanse na ciemne oczy u dzidzi
a z włosami to nie wiem jak jest
Cytat:
Napisane przez Kuapouszka Pokaż wiadomość
Laski tez wam mdłości wróciły?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Nooo miewam ostatnio. Wczoraj to myślałam że będzie haft w samochodzie
Cytat:
Wygrzebalam wczoraj kartony z piwnicy i wyciaglam wszystko dla Brianka wiec się mogę pochwalić tymi sówkami
A fosolkę miałaś w komplecie czy dokupowałaś?? Kolorki takie i dla chłopca i dla dziewuszki w razie niespodzianki przy porodzie

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Pasztetnik a to na Twoje pazurki nakładany lakier?
Stary 2015-07-18, 12:45   #4855
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
A fosolkę miałaś w komplecie czy dokupowałaś?? Kolorki takie i dla chłopca i dla dziewuszki w razie niespodzianki przy porodzie
Dokupowalam od tego samego sprzedawcy
Właśnie nie chce miec wszystkiego niebieskiego Wystarczy mi ze 3/4 ciuszków mam niebieskich..
Stary 2015-07-18, 12:51   #4856
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
Jakie pytki duże big stopa normalnie mama nadzieję, zę moja nie będzie miała po tatusiu bo się nie przepchnie
Cytat:
Napisane przez gosiek0388 Pokaż wiadomość
ale girkawielkaśna, super że wszystko ok, ale duża ciekawe ile moja w środe będzie mieć licze że może z 1kg ma, bo moja to kruszyneczka przy waszych chłopiorach i babiorach wypasionych
Cytat:
Napisane przez EMI2014 Pokaż wiadomość
Tośka! ale duża stopa wow... robi wrażenie!
Cytat:
Toska - ale nózia
Cytat:
Jaka sliczna stopeczka!
Cytat:
Wiedziałam że Yeti istnieje
Słodka, aż się chce buzi dać
Dzięki dziewczyny
Wygląda na to, że mała troszkę podgoniła z wymiarami. Oby nie chciała brata wagowo przegonić

A my wczoraj po powrocie Tżta z pracy zrobiliśmy ekspresem to przemeblowanie w pokoju małego, tzn szafka z jego ciuchami zmieniła lokalizację na przeciwną ścianę, regały z zabawkami przesunięte. Jeszcze musimy dokupić jeden regał i w nowym miejscu powiesić półkę na pluszaki, regały przykręcić do ścian i wszystkie graty dziecięce będą miały swoje bezpieczne miejsce i będę mogła cały pokój generalnie sprzątnąć i ciuszki prać
A popołudnie spędziliśmy u znajomych za miastem. W drodze powrotnej wymęczone dziecko płakało, że chce spowrotem
toskaKrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-18, 12:52   #4857
malinowa4
Zakorzenienie

Zreszta mala, ja też miałam być chłopcem hahaha a moja mama dalej się ludzi ze jednak dziewczynka się urodzi mimo że tak siusiaka wywalił
Stary 2015-07-18, 12:53   #4858
zytka26
Zakorzenienie

nadrobiłam połowę

Napiszę tylko co u mnie się działo jak mnie nie było
Bylismy w czw na wizycie i TŻ pierwszy raz widział na usg nasze dzieciątko, a że dzień wcześniej poważnie z nim porozmawiał żeby się w końcu pokazało co ma miedzy nóżkami to się posłuchało Będzie córunia TŻ szczęśliwy, ciągle przytula się i całuje brzuch

Przytyłam już 6,4 kg jak tak dalej pójdzie to pewnie do 30 dobije

No i nie wiem co miałam napisać...
Stary 2015-07-18, 12:54   #4859
Oliath
Zakorzenienie

PASZTETNIK super paziorki
Chodź otwieramy spółę, ty paziorki, ja włoski

MALINOWA a kysz!!! super sówki

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaa
MĄŻ WYLĄDOWAŁ WE WRO
Kubulek
Stary 2015-07-18, 12:58   #4860
zytka26
Zakorzenienie

Oliath gratulacje dla córki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości