Mamusie styczniowe 2016, cz. II - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-22, 10:52   #1021
mojakaren
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II

Dotka90 mi od razu przyszła na myśl kolka

A jeśli chodzi o skład ciuszków to jaki jest najlepszy? Bawełna 100%? Ale tez bawełna bawełnie nie równa

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 10:56   #1022
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Wystarczy chwycic do reki i juz wiadomo jakiej jakosci jest material ja z Pepco dla mlodej kupuje duzo spodenek, leggginsow i bluzek. Bodziaki kupuje w Lidlu albo H&M zazwyczaj bo te z Pepco sa zazwyczaj kiepskiej jakosci

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Jak sie okaze ze bedziemy mieli tym razem synka to mam troche rzeczy po malej na sprzedaz za grosze jakby ktoras mama coreczki byla zainteresowana
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 10:59   #1023
Dotka90
Zakorzenienie

Ale kolka by tak długo bolała?
Miewam kolkę, ale to taką typowo po wysiłku i to jest jednak trochę inne uczucie.

Może to faktycznie te jelita ? Zrobię sobie melisę.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:03   #1024
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Wszystko w porządku, wszystko na swoim miejscu. Dzidzia ma już (albo aż) 11,5cm. Prawdopodobnie będzie drugie dziewczę, ale to jeszcze nie wiadomo, bo nie chciała nam się pokazać, chamsko miała tak jakby "nogę na nogę" Przedłużył mi zwolnienie o kolejny miesiąc i dostałam skierowanie na morfologię i mocz.
super Wszystko będzie dobrze serio wiem że Ci ciężko kochana, ale wszystko będzie dobrze

Cytat:
Mi jak zaczęły puchnąć stopy to wtedy je odstawiłam :P

Jak ja widzę tych wszystkich ludzi na plaży to mi się odechciewa, nie ma gdzie kocyka położyć tyle ludu.
Ja chodzę w szpilkach. Tylko po godzinie noga nie moja i jak ściągnę buta to jakbym miała dwa razy większą Dlatego wybieram płaskie buty.. ale mi szkoda moich ukochanych bucików

Po co rozkładasz kocyk? Ja to bym teraz ściągnęła wszystko z siebie juz w samochodzie i od razu wpakowała się do wody

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
Na plaży jest też ten minus, że nie ma cienia, a mi obecne służy tylko cień i chłód więc pewnie wybrałabym jakieś jezioro, ale w okolicy wyboru wielkiego nie ma bo wszystko brudne :/
Pozostają baseny na Słowacji
Ja parasol biorę, bez niego ani rusz. Siedzę w kapeluszu cały czas. Jak siedze na plaży to zakrywam brzuszek żeby nie grzało a nóżki wystawiam A najlepiej jest w wodzie... siedzę po cycki zakryta kapelusz ma duże rondo więc oprócz rąk nic mi nie wystaje
Najgorsze nad wodą jest z toaletami.. Najchętniej bym latała co pół godziny
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:07   #1025
frontin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
Frontin - mnie lekarz powiedział, że test z krwi bardzo często lubi namieszać w wynikach. Także nie przejmuj się i bez stresu idź na kolejne badania

Ja wiem że mi ryzyko ze względu na wiek wyszło 1:641, a ryzyko skorygowane 1:6434. Oczywiście dotyczy trisomii 21.
Dzięki! Mam mieszkane uczucia. Bo z jednej str się nie martwię (1 do 227 to wciąż nie tak źle), a z drugiej str myślę, dlaczego mam taki wynik białka PAPP-A, że coś musi być źle... USG jest ok, ale zdarzają się sytuacje, że jednak nie jest ok. Gdyby się okazało, że jest ta trisomia to i tak chyba zdecydowałabym się urodzić. W końcu zespół Downa to nie koniec świata, świadomość społeczna się zwiększa, są różne grupy wsparcia itd. Nie zrozumcie mnie źle, nie rozkminiam tego aż tak dokładnie. Po prostu od wczoraj mam takie przemyślenia, ale nie siedze w necie i nie sprawdzam .

Eh, eh...
frontin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:09   #1026
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Mnie pobolewa raz z lewej strony podbrzusza raz z drugiej, podobnie jak bolały mnie jajniki podczas okresu i zastanawiam sie czy się jakoś tam rozciąga że tak boli czy co?
A co do pepco - ja gacie ostatnio kupiłam. I identyczny krój i w ogóle tylko kolorem się różniły jak popatrzyłam na skład to niebieskie i różowe były 100% z bawełny, a białe i szare już miały 30 % bawełny i coś tam jeszcze
Ale mają takie milutkie kocyki <3

Myśleliśmy kupić wózek o taki: KLIK KLIK
To jest model jedo fyn 2w1. Cena 400 zł. Mega mi się kolor podoba <3 Co myślicie?
Stary 2015-07-22, 11:11   #1027
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ale kolka by tak długo bolała?
Miewam kolkę, ale to taką typowo po wysiłku i to jest jednak trochę inne uczucie.

Może to faktycznie te jelita ? Zrobię sobie melisę.
Oj kolka wbrew pozorom może zatruć życie i wiem o czym mówię.
Raz dopadła mnie taka kolka, że nie mogłam się ruszyć przez cały łikend, dosłownie nie ruszałam się bo rozsadzało mi brzuch w środku, a ból promieniował na całą klatkę piersiową, w końcu ledwo dowlekłam się do przychodni po zastrzyk rozkurczowy, który zadziałał dopiero po dwóch dniach.

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-22, 11:12   #1028
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Po co rozkładasz kocyk? Ja to bym teraz ściągnęła wszystko z siebie juz w samochodzie i od razu wpakowała się do wody

Ja parasol biorę, bez niego ani rusz. Siedzę w kapeluszu cały czas. Jak siedze na plaży to zakrywam brzuszek żeby nie grzało a nóżki wystawiam A najlepiej jest w wodzie... siedzę po cycki zakryta kapelusz ma duże rondo więc oprócz rąk nic mi nie wystaje
Najgorsze nad wodą jest z toaletami.. Najchętniej bym latała co pół godziny
Ale ile można siedzieć w tej wodzie? A z tymi toaletami to faktycznie, ja też mam przerąbane, najgorzej jest w nocy, co się wysikam to mi się znów chce.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:13   #1029
Dotka90
Zakorzenienie

Frontin, ale w sumie zauważ, że jak wpisałam swoje wyniki, to mamy dość zbliżone te liczby, a u mnie ryzyko bardzo niskie, więc może nie ma co się na zapas martwić?

Ja niestety, ale nie urodziłabym dziecka z ZD

Magda, jaka cena tego wózka? Chyba nie 400

Mnie się też podoba ten wózek
Stary 2015-07-22, 11:14   #1030
mojakaren
Zakorzenienie

magda kurde bardzo fajny ten wózek, to używany?
I jaka cena Oglądaliście na żywo?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2015-07-22, 11:14   #1031
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
To jest model jedo fyn 2w1. Cena 400 zł. Mega mi się kolor podoba <3 Co myślicie?
Wózek fajny, podoba mi się. Ale ta żółć mnie zabija.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-22, 11:14   #1032
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
Oj kolka wbrew pozorom może zatruć życie i wiem o czym mówię.
Raz dopadła mnie taka kolka, że nie mogłam się ruszyć przez cały łikend, dosłownie nie ruszałam się bo rozsadzało mi brzuch w środku, a ból promieniował na całą klatkę piersiową, w końcu ledwo dowlekłam się do przychodni po zastrzyk rozkurczowy, który zadziałał dopiero po dwóch dniach.
Może masz rację Nie mam po prostu doświadczenia z kolką inną niż wysiłkową, stąd nie umiem zlokalizować w czym tu jest problem.

Teraz np. siedzę, to akurat w tym momencie nic nie boli.

A od rana bolało mnie praktycznie ledwo ponad biodrem.
Stary 2015-07-22, 11:19   #1033
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Ale ile można siedzieć w tej wodzie? A z tymi toaletami to faktycznie, ja też mam przerąbane, najgorzej jest w nocy, co się wysikam to mi się znów chce.
Ja siedziałam pół godziny i na 15 min na plażę i znowu. Albo brałam materac kładłam się na brzuchu bo materac się dopasowywał że mnie nie gniotło nogi do wody ręce do wody i było bosko
Stary 2015-07-22, 11:20   #1034
frontin
Raczkowanie

Cytat:
Frontin, ale w sumie zauważ, że jak wpisałam swoje wyniki, to mamy dość zbliżone te liczby, a u mnie ryzyko bardzo niskie, więc może nie ma co się na zapas martwić?
Odnoszę wrażenie, że wyniki PAPP-A służą bardziej szpitalom i centrom badawczym, do prowadzenie statystyk niż matkom... Pozostaje mi czekać na wyniki testu Harmony. Interesuje mnie, czy podadzą mi płeć, bo przy robieniu tego testu od razu widać jakie dziecko ma chromosomy. Z drugiej strony w UK sprawa informowania o płci wzbudza kontrowersje, ponieważ zdarzają się tu ciągle aborcje z powodu płci dziecka.
Stary 2015-07-22, 11:22   #1035
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Magda, jaka cena tego wózka? Chyba nie 400

Mnie się też podoba ten wózek
Cytat:
Wózek fajny, podoba mi się. Ale ta żółć mnie zabija.
Kolor mi się właśnie najbardziej podoba <3 Jest przecudny <3

właśnie 400 zł, używany Dlatego zwróciłam na niego uwagę. Tż twierdzi że będzie jeszcze dużo ładnych i tanich wózków ale nie wiem.. Nie widzieliśmy na żywo do dziś mam dać znać panience czy będizemy chcieli i wtedy byśmy pojechali zobaczyć
Ale jakoś argument Tz mnie nie przekonuje choć z drugiej strony ma rację że może przez pół roku coś się trafi w dobrej cenie i dobrej jakości i że mamy ważniejsze wydatki póki co..
Ale kolor <3
Stary 2015-07-22, 11:23   #1036
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Mnie jelita potrafiły boleć nawet na plecach i na boku nad biodrem tak, że nie mogłam ruszyć nogą

frontin, jeśli coś będzie nie tak, skierują cię dalej na badania, nikt na pewno nie zostawi Cię z problemem A wynik na szczęście to tylko statystyka, że jedna na 227 z twoimi wynikami może mieć dziecko z T21, więc nie smutaj

Magda, mnie argument twojego TŻ tez nie przekonuje. Wyznaję zasadę, że fajne okazje nie zdarzają się za czesto. Jeśli akurat to ten wózek, który Ci się podoba - bierz. Inni nie będą mieć takich dylematów i potem skończy się na kupnie czegoś mniej fajnego lub za mniej fajną cenę. A już o jeden wydatek będzie mniej

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-07-22 o 11:26
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:26   #1037
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frontin Pokaż wiadomość
Odnoszę wrażenie, że wyniki PAPP-A służą bardziej szpitalom i centrom badawczym, do prowadzenie statystyk niż matkom... Pozostaje mi czekać na wyniki testu Harmony. Interesuje mnie, czy podadzą mi płeć, bo przy robieniu tego testu od razu widać jakie dziecko ma chromosomy. Z drugiej strony w UK sprawa informowania o płci wzbudza kontrowersje, ponieważ zdarzają się tu ciągle aborcje z powodu płci dziecka.
Serio?
Ale preferują chłopców, czy dziewczynki?

Jestem w szoku, bo słyszy się o takich sprawach, ale w Chinach itp., a w UK?

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Magda, faktycznie, używany tyle kosztuje, przejrzałam OLX
Stary 2015-07-22, 11:27   #1038
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Poważnie? Ludzie usuwają dziecko bo np. nie jest chłopcem? Przecież to jakieś szaleństwo. Nowe życie to nie zamówienie ze sklepu gdzie wybiera się model i kolor, tylko dar, cud no nie wiem jak to nazwać.

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2015-07-22, 11:28   #1039
czarnulax
Zakorzenienie

Pewnie chodzi o muzułmanów, których w UK jest od groma?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-22, 11:29   #1040
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Mnie pobolewa raz z lewej strony podbrzusza raz z drugiej, podobnie jak bolały mnie jajniki podczas okresu i zastanawiam sie czy się jakoś tam rozciąga że tak boli czy co?
A co do pepco - ja gacie ostatnio kupiłam. I identyczny krój i w ogóle tylko kolorem się różniły jak popatrzyłam na skład to niebieskie i różowe były 100% z bawełny, a białe i szare już miały 30 % bawełny i coś tam jeszcze

Słyszałam o nim dobre opinie ale chyba nowy sporo kosztuje..
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:31   #1041
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Magda, mnie argument twojego TŻ tez nie przekonuje. Wyznaję zasadę, że fajne okazje nie zdarzają się za czesto. Jeśli akurat to ten wózek, który Ci się podoba - bierz. Inni nie będą mieć takich dylematów i potem skończy się na kupnie czegoś mniej fajnego lub za mniej fajną cenę. A już o jeden wydatek będzie mniej
Z jednej strony tak, ale z drugiej to 400 zł to 20 butelek wódki na wesele
No i mamy głęboki wózek. Tylko to jest ten stary i mam wrażenie że mega cienki.. I wydaje mi się ze te nowe to mają grubsze ścianki niż te stare nie? I powinno być cieplej maleństwu nie? I nie musielibyśmy wózka wozić do rodziców bo tam byłby ten stary a tu na miejscu miałabym nowy.

Cytat:
Magda, faktycznie, używany tyle kosztuje, przejrzałam OLX
O to tez popatrzę

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Słyszałam o nim dobre opinie ale chyba nowy sporo kosztuje..
Nowy jak patrzyłam ceny to 1500-2000 Czytałam opinie, mają lekkie zastrzeżenia do spacerówki, ale to można zawsze sprzedać i kupić samą spacerówkę nie?
Stary 2015-07-22, 11:31   #1042
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:

2 koleżanki maja ten wózek i baaardzo polecają. Mówią, że nie zamieniłyby go na żaden inny.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:35   #1043
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Kolor mi się właśnie najbardziej podoba <3 Jest przecudny <3

właśnie 400 zł, używany Dlatego zwróciłam na niego uwagę. Tż twierdzi że będzie jeszcze dużo ładnych i tanich wózków ale nie wiem.. Nie widzieliśmy na żywo do dziś mam dać znać panience czy będizemy chcieli i wtedy byśmy pojechali zobaczyć
Ale jakoś argument Tz mnie nie przekonuje choć z drugiej strony ma rację że może przez pół roku coś się trafi w dobrej cenie i dobrej jakości i że mamy ważniejsze wydatki póki co..
Ale kolor <3
Haha mój TŻ mówi to samo i on zawsze ma kupe czasu ze wszystkim, identycznie było z weselem
W każdym razie obejrzeć na pewno nie zaszkodzi!

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2015-07-22, 11:36   #1044
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak mam i też się zastanawiam czy to okej że tak pobolewa cały czas czy coś się tam złego czasem nie dzieje... Miałam nawet na ostatniej wizycie zapytać gin ale przez całą tą sprawę z toksoplazmozą nie zapytałam w końcu o nic co chciałam

Cytat:
A z tymi toaletami to faktycznie, ja też mam przerąbane, najgorzej jest w nocy, co się wysikam to mi się znów chce.
Ja biegam dosłownie co chwila, wezmę łyka wody i za moment już muszę siku

Cytat:
Z drugiej strony w UK sprawa informowania o płci wzbudza kontrowersje, ponieważ zdarzają się tu ciągle aborcje z powodu płci dziecka.
No nie wierze w to co czytam... Jak można usunąć ciążę bo np. chciało się chłopca a jest dziewczynka...

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:38   #1045
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
2 koleżanki maja ten wózek i baaardzo polecają. Mówią, że nie zamieniłyby go na żaden inny.
No to teraz dowaliłaś do pieca Za studia nie zapłacę wózek kupię! I torebkę do kompletu o!

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Też tak mam i też się zastanawiam czy to okej że tak pobolewa cały czas czy coś się tam złego czasem nie dzieje... Miałam nawet na ostatniej wizycie zapytać gin ale przez całą tą sprawę z toksoplazmozą nie zapytałam w końcu o nic co chciałam
Mi powiedział że jeśli boli, ciągnie itd to jest ok. Ale jeśli jest skurcz że wbijam paznokcie w uda i przygryzam wargi to mam się zgłosić
Stary 2015-07-22, 11:42   #1046
candyyfloss
Zadomowienie

Ja Jedo Fyn będę rozważać. Na razie to napaliłam się na wózek Jane z gondolą Transporter 2.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 11:53   #1047
frontin
Raczkowanie

Jeśli chodzi o te oborcje, to jest to ewidentnie kwestia kulturowa. Nie wiem, czy chodzi o Muzułmanów - nie przesądzałabym, że to tylko ich dotyczy. To nie jest też tak, że każdy sobie może taką aborcję zrobić. To jest przestępstwo, więc raczej istnieje jakaś szara strefa, jakiś odsetek lekarzy, którzy podejmują się tego rodzaju zabiegu.

http://www.theguardian.com/commentis...disaster-women

Zanim zaszłam w ciążę przeczytałam o tym problemie w Guardianie. Jak zaszłam dostałam mnóstwo broszurek, listów ze szpitala itd. I tam faktycznie jest informacja, że USG po 20 tyg (w UK masz tylko dwa USG, jak wszystko przebiega bez zakłóceń) NIE SŁUŻY określaniu płci i że osobą wykonująca USG może ci odmówić podania płci. Po drugie jeśli nie widać płci, nie możesz zarządać kolejnego USG w ramach funduszu. Określenie płci jest dodatkowe i trzeba o nie poprosić. Oczywiście nie wierzę, żeby jakiś operator USG odmówił mi podania informacji o płci, ale wierzę, że są sytuacje, kiedy taka osoba może mieć wątpliwość. Oni są mega przeczuleni na punkcie ochorny danych osobowych, bezpieczeństwa procedur, przestrzegania zasad etyki lekarskiej itd. Taka jest moja opinia. Tutaj podczas pierwszego spotkania z położną kobieta przez pierwsze 15 minut spotkania MUSI być z nią sam na sam (partner zostaje za drzwiami). To jest moment, kiedy taka kobieta może powiedzieć, że ma np problemy psychologiczne lub coś bardziej hardcorowego - że jest bita, że jest alkohol albo narkotyki w domu, że mąż nie chcę dziecka itd.

Mega ciężki temat.
Stary 2015-07-22, 12:02   #1048
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Dla mnie to jest chore! Nigdy przenigdy bym nie usuneła dziecka! Ze w zgledu na plec to jest nie do pomyslenia. Nawet gdyby sie okazalo ze dziecko mialo by byc chore (odpukac!) to w w zyciu bym tego nie zrobila. To chyba nie wina bobaska jakim sie urodzi! To cud jakie by nie bylo.

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-22, 12:06   #1049
czarnulax
Zakorzenienie

Orientujecie się jakiej jakości są ciuchy ciążowe w C&A? Gdzie ich szukać w sklepie - też jest tak schowany ten dział ciążowy jak w HM? Bo ostatnio szukałam i się zastanawiałam czy znowu nie mogę znaleźć czy po prostu sklep nie ma.
Stary 2015-07-22, 12:07   #1050
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ja ze względu na płeć też bym nie usunęła! Ciężko żyć z chorym dzieckiem, ale tak już bywa.. Ludzie dają sobie radę, są organizacje itd.. Ale jednak gdybym miała podjąć decyzję czy urodzić chore czy nie to nie wiem.. Miałabym mega problem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości