![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu
Do podziału dochodu rodziny, liczą się członkowie rodziny, do 26 roku życia, jeżeli się uczą. Co w przypadku dorosłej osoby, poniżej 26, uczącej się zaocznie i pracującej na swoje utrzymanie, mieszkającej mimo wszystko w domu rodzinnym? Na razie znalazłam informacje typu tej, którą napisałam w pierwszym zdaniu i sprzeczne odpowiedzi z przypadkowych for.
Widzę dwie możliwe opcje: nie liczy się, bo zaocznie, lub nie liczy, jeśli uznana jest za samodzielna (stałe źródło w roku bazowym i obecnym + conajmej coś koło 800 miesięcznie). Jak to jest?
![]() |
#152 | |
BAN stały
|
Dot.: stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu
Cytat:
Zależy to też troszkę od uczelni, mogą mieć różne zasady ale osoba ucząca się to ucząca się i tyle i tylko chodzi tu o dochód. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Raczkowanie
|
Dot.: Stypendium socjalne - WĄTEK ZBIORCZY
czyli jeśli mój brat we wrześniu skończy 26 lat, nie pracuje ani nie uczy się, to oznacza, że nie biorę go do rozliczania dochodu? kolejne pytanie, alimenty przysługują właśnie do 26 r.ż., prawda? skoro on za niedługo będzie miał tyle lat, to już mam nie brać pod uwagę tych alimentów? hmmm, chyba nie, to raczej mam brać, bo dochód mamy za 2014/2015, prawda?
![]() ech. nigdy nie brałam stypednium socjalnego, więc to dla mnie pierwszy raz. skompikowane to jest, jak nie wiem co, hehe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#155 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Jeśli się dostaje z funduszu alimentacyjnego to przysługują do 26 roku życia(jeśli się uczysz dziennie). W innym przypadku przysługują bezterminowo pod warunkiem, że się uczysz i tu bez znaczenia jak, czy dziennie czy wieczorowo czy zaocznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
hej,
powiedzcie mi czy ja sie moge ubiegac o stypendium? Sprawa wyglada tak. Do listopada 2014 roku dochod mielismy duzy. Niestety potem mama stracila prace i przez 3 msc pobierala zasilek, potem znalazla prace, ale duzo mniej platna, tak ze przy przeliczeniu wychodzi 450 zl/netto na osobe. I tak sprawa wyglada do dzisiaj. Czy to bedzie mi sie liczylo jako dochod utracony, w ogole nie beda patrzec na zarobki w 2014, tylko na obecna sytuacje, czy tez nie ma tak kolorowo? ![]() troche sie w tym gubie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
Czy jeśli pobierałam stypendium na jednej uczelni i zamierzam zacząc drugi kierunek na innej, mogę otrzymywać stypendium na tym drugim ( z tego pierwszego prawdopodobnie rezygnuje)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze ktos po ludzku? Beda mi liczyc dochod z zeszlego roku (ten wysoki= nie dostanie stypendium) czy wezma pod uwage ten z tego roku? W regulaminie mam cos takiego: "W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny w roku bazowym1 poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku, ustalając jego dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego" 1: oznacza rok kalendarzowy poprzedzający rok akademicki na który przyznaje się stypendium socjalne (lub miejsce w domu studenckim). i nie kumam tego. ![]() Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2015-08-04 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
No dobra, ale do listopada praca byla normalna, wiec jakby utracony odjac za tamten rok, to bedzie raptem miesiac, czyli wlasciwie bez znaczenia. Dochod i tak bedzie wysoki.
![]() Czyli nie ma sensu skladac? Czy tez ja jestem ulomna i nic dalej nie rozumiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przekraczasz próg? jak tak to i tak od razu odrzucą wniosek, jak ci brakuje nawet 5 zł to składaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Dochód utracony to ta praca do listopada i zasiłek (skoro już też skończył się na rzecz nowej pracy) też. Czyli nie miesiąc, a cały zarobek z tamtego roku, skoro go już nie ma. Na pewno sporo to zmieni w dochodzie.
![]() |
#166 |
Przyczajenie
|
Witam drogie wizazanki
![]() Powoli ogarniam dokumenty na stypendium socjalne ( chcoiaz to troche zagmatwane dla mnie ![]() ![]() Jezeli moi rodzice oboje pobieraja zasilek z mops i nie pracuja to wychodzi na to,ze mam dochod zerowy ? Na stronie uczelni,jest napisane,ze swiadczenia z mopsu sie nie licza jako dochod. Moze jakas wizazanka miala z tym stycznosc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Przyczajenie
|
Czy takie oswiadczenie powinno byc gdzies na stronie uczelni? Jestem jedynaczka. Czy moge od razu takie oswiadczenie dolaczyc do dokumentow? Uczelnia nie jest w moim rodzinnym miescie i musze dojezdzac kawalek co wiaze sie z kosztami...A jak mam jechac,tylko po to,zeby mi powiedzieli,ze jeszcze jakis swistek mam dowiezc to wolalabym miesc cos takiego od razu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej jest zadzwonić
![]() |
![]() |
#171 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie. 2 lata studiowałam pewien kierunek,ale go rzuciłam. Przez rok pobierałam tam stypendium socjalne (na 1 roku). Teraz zacznę nowy kierunek na tej samej uczelni. I czy w takiej sytuacji są jakieś przeciwwskazania do tego,żebym brała stypendium socjalne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Przyczajenie
|
Stypendium socjalne a praca wakacyjna
Hej
![]() Może ktoś mi pomoże i wie jak to jest. Mam okazję pójść do pracy na umowę zlecenie na pełny etat. Według tego co się dowiedziałam wychodziłoby to 1500 na rękę. Jednak chciałabym złożyć wniosek o stypendium socjalne. Wiem, że w tym roku dochód by się nie liczył, a dopiero w następnym. Więc moje pytanie brzmi czy mogłabym przyjąć tą ofertę, tak abym jednak i za rok dostała stypendium socjalne gdyż głównie ze styp. utrzymuje się przez cały rok akademicki, a to byłaby praca na jakiś miesiąc? Czy nie mogę przyjąć tego ponieważ jest to praca na pełny etat? Nie orientuje się jak to jest, bo w tamtym roku nie pracowałam, a w tym chciałabym chociaż troszkę zarobić. Czy może lepiej poszukać czegoś na umowę zlecenie, ale dorywczo bądź by była to praca sezonowa? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Stypendium socjalne a praca wakacyjna
Cytat:
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
odnośnie tego co powyżej: jeżeli w ciągu wakacji podejmę pracę (um. zlecenie) to powinni to uznac jako dochód utracony? Moim zdaniem nie powinno się to wliczać do dochodu skoro w wakacje nie pobiera się stypendium, a z czegoś żyć trzeba... ostatnio nie chcieli na mojej uczelni tak uznać miesięcznej pracy, bo aby był to dochód utracony to trzebaby pracować przez dłuższy okres. Jak jest z tym u Was? Smutno iść do pracy w wakacje, a w konsekwencji otrzymywać niższe stypendium.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Co to za uczelnia? Podejrzalabym coś ![]()
![]() |
![]() |
#177 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#179 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
Wiec tak jak mówisz, w tym roku się nie liczy, bo tylko do września, a za rok z jednej strony liczyć się będzie, z drugiej - będzie utracony, wiec na końcu i tak go odejmujesz.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.