Mamusie grudniowe 2015 cz. 4 - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-04, 11:28   #1621
SweetViolet
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 4

Hyhy, tak na rozluźnienie:

Macierzyństwo i ojcostwo zmienia gruntownie Twoje życie. Ale i Twój stosunek do macierzyństwa zmienia się z każdym kolejnym dzieckiem. To dowcip "z brodą", ale nie mogłyśmy się powstrzymać

Przygotowanie do porodu
Pierwsze dziecko - Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko - Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży.

Ciążowe ubrania
Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży
Drugie dziecko - nosisz swoje zwykłe stroje jak długo się da
Trzecie dziecko - stroje dla kobiet ciężarnych to już twoje zwykłe stroje

Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.

Wyprawka
Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu
Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami
Trzecie dziecko - kto powiedział, że chłopcy nie mogą mieć różowych śpioszków?

Płacz dziecka
Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce
Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów
Trzecie dziecko - uczysz starsze huśtania kołyską

Przewijanie
Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta.
Drugie dziecko - Zmieniasz pieluchę, co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan

W domu
Pierwsze dziecko - spędzasz większą część dnia wpatrując się w dziecko.
Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu.
Trzecie dziecko - spędzasz większą część dnia chowając się przed dziećmi

Gdy upadnie smoczek
Pierwsze dziecko - Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko - Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz dziecku do buzi.
Trzecie dziecko - Wycierasz w spodnie i wsadzasz dziecku do buzi.

Aktywne formy spędzania czasu
Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju.
Drugie dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt.
Trzecie dziecko - zabierasz je do supermarketu i pralni chemicznej

Opiekunka
Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia.
Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna.
Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:29   #1622
limonka_86
Zadomowienie

Dziewczyny 3mam kciuki za dzisiejsze wizyty !!

A ja mam dzisiaj jakis zly dzien pojechalam obejrzez ten wozek Camarelo carera ktory mi sie strasznie na internecie podobal ale w rzeczywistosci juz wcale taki fajny nie jest :/ wydaje sie taki strasznie wielki :/ a juz myslalam ze bede mogla to odchaczyc na swojej liscie a tu lipa :/
Spodobal mi sie inny wozek tam Coletto marcello i to spodobal tak ze ja bym go od razu brala ale jak wrocilam do domu poczytalam opinie to zalamka ze sie hamuler tnie ze kola przednie do d* ze skrzypi itp i dalej nie mam pomyslu na wozek :/ czemu nie robia malych lekkich wozkow :/
limonka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:34   #1623
rudaska
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Będziemy musieli z tż się bardziej gimnastykować
Gryzelda ja nawet dochodów nie liczę bo przez działalność tż przekraczamy dochód ze dwa razy. Bo oczywiście liczy się brutto a nie netto... Dobrze ze chociaż 1000 zł z prywatnego ubezpieczenia dostaniemy
Adka najważniejsze że z synkiem ok, ja już dawno przestałam liczyć na empatię lekarzy.
Dolinka ja mam te same obawy co ty. potrafię być strasznie zmierzła jak jestem zmęczona, aż sama na siebie jestem zła. tż ma czasem ze mną przekichane. Taki charakter, ale pracuję nad tym, żeby sobie jakoś radzić
Dziś po urlopie weszłam na wagę i pomierzyłam się. Straciłam moją talię . Ale w tyłku i udach prawie tyle samo, więc spoko, mogę rosnąć dalej
SweetViolet dzięki

Edytowane przez rudaska
Czas edycji: 2015-08-04 o 11:36
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:37   #1624
wojniann
Rozeznanie

GG do wojniann

Wiecie co u nas jak się pracuje to gratis tylko garba można dostać.

Zauważcie, że patologie utrzymują się z dzieci bo MOPS daje kase na wielodzietność i taka kobieta siedzi w domu ogląda TV starsze zajmują się maluchami a kasa płynie. U takich mimo, że dzieci nie mają niepełnosprawności to się ją wyszukuje i kolejne pieniążki wpływają.

Teraz jest wydawana żywność to jeszcze się pytają czy warto iść. Kolonie MOPS i Caritas i Pck organizuje za free. OK dla mnie taka kasa przy takiej liczbie osób to za mało bo ja mam pewien standard, ale im to pasuje. Dostanie taka ponad 2 tys to co nie wyżywi dzieci? Obiady i tak sfinansowane, wyprawkę do szkoły się zorganizuje z pomocy. Dla tych ludzi byle nie umarły z głodu te dzieci to jakoś to będzie. A trzeba pilnować żeby nie umarły, bo to odliczą zasiłki.

Może i generalizuje ale aktualnie pracuje przy wydawaniu żywności i mnie krew zalewa. Łaskawie się zgłoszą po paczki. A ty jak pracujesz to musisz myśleć o wszystkim i nikt ci dzieci na kolonie za darmo nie zabierze.
wojniann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:37   #1625
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Dolinka, bo to że się pojawia nowy wątek oznacza, że my jesteśmy coraz dalej

SweetViolet widziałam to już

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:38   #1626
ogolnie
Zakorzenienie

Czubasek napisalam w klubie :p
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:38   #1627
wojniann
Rozeznanie

GG do wojniann

Cytat:
Napisane przez limonka_86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny 3mam kciuki za dzisiejsze wizyty !!

A ja mam dzisiaj jakis zly dzien pojechalam obejrzez ten wozek Camarelo carera ktory mi sie strasznie na internecie podobal ale w rzeczywistosci juz wcale taki fajny nie jest :/ wydaje sie taki strasznie wielki :/ a juz myslalam ze bede mogla to odchaczyc na swojej liscie a tu lipa :/
Spodobal mi sie inny wozek tam Coletto marcello i to spodobal tak ze ja bym go od razu brala ale jak wrocilam do domu poczytalam opinie to zalamka ze sie hamuler tnie ze kola przednie do d* ze skrzypi itp i dalej nie mam pomyslu na wozek :/ czemu nie robia malych lekkich wozkow :/
ja też napaliłam się na niego jak szczerbaty na suchary i lipa.... dlatego obstawiam bebetto luca lub vulcano
wojniann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:41   #1628
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wojniann Pokaż wiadomość
Wiecie co u nas jak się pracuje to gratis tylko garba można dostać.

Zauważcie, że patologie utrzymują się z dzieci bo MOPS daje kase na wielodzietność i taka kobieta siedzi w domu ogląda TV starsze zajmują się maluchami a kasa płynie. U takich mimo, że dzieci nie mają niepełnosprawności to się ją wyszukuje i kolejne pieniążki wpływają.

Teraz jest wydawana żywność to jeszcze się pytają czy warto iść. Kolonie MOPS i Caritas i Pck organizuje za free. OK dla mnie taka kasa przy takiej liczbie osób to za mało bo ja mam pewien standard, ale im to pasuje. Dostanie taka ponad 2 tys to co nie wyżywi dzieci? Obiady i tak sfinansowane, wyprawkę do szkoły się zorganizuje z pomocy. Dla tych ludzi byle nie umarły z głodu te dzieci to jakoś to będzie. A trzeba pilnować żeby nie umarły, bo to odliczą zasiłki.

Może i generalizuje ale aktualnie pracuje przy wydawaniu żywności i mnie krew zalewa. Łaskawie się zgłoszą po paczki. A ty jak pracujesz to musisz myśleć o wszystkim i nikt ci dzieci na kolonie za darmo nie zabierze.
A najgorsze w tym wszystkim, że mają za darmo, a potem mówią "bo nic dobrego do jedzenia tam nie było", albo "na tych koloniach strasznie słabe warunki były". Szlag mnie jakiś trafia, bo słyszałam to na własne uszy

synek
Stary 2015-08-04, 11:42   #1629
Fionka_31
Zakorzenienie

Bosh znowu nic mi sie nie chce. Chyba przejdę sie do miasta pooglądać wózki, później te wiśnie muszę ogarnąć bo juz załatwiłam słoiki i coś na obiad. Moze spaghetti. Sama nie wiem

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:43   #1630
SweetViolet
Zadomowienie

Ja ostatnio totalnie nie mam pomysłu na obiady. Dzisiaj kupiłam parówki i zrobię je w naleśnikach z serem żółtym :P Meeeega zdrowo

synek
Stary 2015-08-04, 11:44   #1631
Fionka_31
Zakorzenienie

O właśnie. Naleśniki

Zrobię z kurczakiem i szpinakiem

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:48   #1632
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Oj z tą kasa to ciężko. Ja pocieszam się że w styczniu bardzo sobie budżet poprawimy. A teraz w sumie też nie mamy co narzekać...czasem mogłoby być więcej ale nie brakuje raczej. Teściowa ostatnio dała nam trochę kasy niby na wakacje,bo córce też sponsorem była i żebyśmy nie czuli się gorsi to też nam dała. Pomijam że chyba nie zdążymy nigdzie jechać ale będzie na sporą część wyprawki. A dla mnie to super bo właściwie wszystko od nowa musimy sami kupić.
No z tą kasą tak jest powiem tak nam wystarczy od wypłaty do wypłaty ale żeby coś kupić porządnego czy zrobić musimu oszczędzać no teraz nasz czeka naprawa auta bo wolimy z tym robić niż kupować inne na które nas nie stać. O wakacjach czy choćby weekendowy wyjeździe możemy zapomnieć niestety nie mamy sponsorów w rodzince

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Napisane przez zaciekawa Pokaż wiadomość
w tym artykule pisze,że wchodzi 1 stycznia, ale to nas też dotyczy jeśli urodzimy w grudniu?czy tylko dzieci urodzone po 1 stycznia...oby nie bo będzie lipaaaa
Co oby nie, weszło czy nie czemu lipa
katarzynaxxx89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:49   #1633
Konto usunięte

Ja na szczęście zmieniłam auto na początku roku. Bo w poprzednie w ogóle się nie opłacało inwestować. Teraz na pewno bym nie kupiła samochodu. A tak mam i to duże, wygodne, rodzinne

Wczoraj zrobiłam sobie w exelu tabelki z wyprawką i wydanymi na to pieniędzmi. Zrobiłam 3 zamówienia na ubranka i wydałam 450 zł a to kropla w morzu...

d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:49   #1634
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:
Becikowe jest dla wszystkich, który mają dochody mniejsze niż 1922zł/osobę. To co ty mówisz to świadczenie rodzinne/macierzyńskie i to rzeczywiście TEŻ jest w wysokości 1 tyś zł dla osób niepracujących studentek etc. Czyli wygląda na to,że od przyszłego roku osoba niepracująca otrzyma 2 tyś zł/miesięcznie przez rok, a pracująca dodatkowo do macierzyńskiego 1 tyś zł/miesiecznie.Ja to tak zrozumiałam czytając artykuł...
Ja z tego rozumiem że bezrobotna też otrzyma 1000zł niby czemu 2?
Stary 2015-08-04, 11:50   #1635
kalwinka
Zadomowienie

Uwaga, nadrabiam wczorajzy dzień, więc będzie długo

Gratuluję wszystkich wczorajszych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze. Hope mam nadzieję, że szyjka się przestanie skracać

Co do wagi, w tej chwili ważę troszkę ponad 61 kg i jest to najwięcej ile ważyłam w życiu. Na początku zeszłego roku przybrałam do 60 i już tż mi mówił że się przypasłam i że muszę się wziąć za siebie. Jak troszkę udało mi się zrzucić zaszłam w ciążę, po poronieniu nic ze sobą nie robiłam i znowu po Wielkanocy dobiłam do 59 i z taką wagą startowałam. Na razie się nie przejmuję, założyłam że do końca ciąży nie chciałabym przekroczyć 70

Jeśli chodzi o macierzyński i powrót do pracy - deklaruję roczny urlop, ale po pół roku zamierzam wrócić na pół etatu. Mam ten komfort, że w październiku teściowa przechodzi na emeryturę i nie będzie problemu z opieką. Zastanawiamy się czy w ogóle nie zatrudnić teściowej jako niani. Na pewno do takiego rozwiązania przekonuje mnie fakt, że mamy zbliżone poglądy na wychowywanie dzieci.
Rozpieszczania przez dziadków się nie boję specjalnie (no, dziadkowie mogą trochę szaleć, babcia jest bardziej radykalna :P). Moi teściowie w sumie wychowują wnuka którego rodzice rozpuszczają - zwłaszcza szwagier mojego męża nie potrafi dziecku niczego odmówić.

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Ojj ja tez mam duzo, cos czuje ze jak porodzimy to mamuski przeksztalca sie w odchudzamy sie zbiorowo

Dokumenty do nowego becikowego

Nie wiem co czytam hahaha
Zaczelam czytac artykul o szyjce macicy i zonk nie wiem co czytam

ide, bo musze jakos do domu dojechac hihi
Adka te dokumenty dotyczą becikowego za 2015 rok, jeli przepisy się zmienią to w 2016 będą inne zaady i inne dokumenty

sylwoha, Gryzelda, straszne historie, bardzo współczuję ;(

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Podpisana już. Wchodzi w życie od stycznia bodajże. w pracy żadnych większych info na razie nie mamy,w sumie nie wiadomo nawet kto będzie to wypłacał...jak coś się dowiem od dziewczyn z pracy to wam powiem. Cieszę się że mnie ominie okres wchodzenia nowych ustaw w życie w przyszłym roku bo wtedy jest taki bałagan że można sobie w łeb strzelić. A teraz jeszcze zwiększyli od listopada zasiłki rodzinne i progi dochodowe,pewnie dojdzie tyle ludu że szefowa się załamie. I my też... Na jesień jeśli dam radę chce pomoc dziewczynom bo koleżanka w ciąży już na l4 bo założony szew ma. Masakra. Przynajmniej sobie może nadgodzin zrobię do wykorzystania kiedykolwiek
a masz może dostęp do ustawy albo jej numer ? Szukam i szukam i nie mogę znaleźć, a w mediach wzytko jest przedstawiane w taki sposób, że tylko wprowadza zamęt
Cytat:
w tym artykule pisze,że wchodzi 1 stycznia, ale to nas też dotyczy jeśli urodzimy w grudniu?czy tylko dzieci urodzone po 1 stycznia...oby nie bo będzie lipaaaa
ma dotyczyć dzieci urodzonych w 2015 r. od dnia 1 tycznia do momentu ukończenia przez nie 12 miesiąca życia

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
a nie z 2014r?

te dochody na osobę to łącznie z dzidzią?
Tak, dochody są liczone łącznie z noworodkiem. Jeśli od 2013 r. co się zmieniło w dochodach należy złożyć oświadczenie i wtedy liczą chyba aktualniejsze dochody. Dla mnie to komos, mój tż od stycznia 2013 do teraz zmienił pracę 5 razy + 2 awanse w ramach firmy które zmieniały mu i stanowisko i dochody, więc kompletnie nie wiem, jak to liczyć

Cytat:
Napisane przez cienwiatru Pokaż wiadomość
To ja będę dzieliła na cztery osoby w takim razie? A gdzie faktycznie można się dowiedzieć co i jak z tym nowym becikowym?
Też jestem ciekawa

Cytat:
Napisane przez SweetViolet Pokaż wiadomość

Tak. Chociaż coś czuję, że w praktyce będzie to tak, że tak naprawdę takie coś dostaną tylko te z patologicznych rodzin pijackich ;/ Rząd wprowadza mnóstwo teoretycznie dobrych ustaw, ale w ten sposób, żeby normalni ludzie skorzystać nie mogli.
Właśnie dlatego ta ustawa wywołuje u mnie taki ból . Naprawdę ciężko pracujemy na to, co mamy i mam poczucie że jesteśmy gorzej traktowani za zaradność.
No i już słyszę o historiach patologi która już liczy ile to kasiory nie dostanie. Moja siostra kumplowała się z dziewczyną która prowadzi bardzo imprezowy tryb życia (z ćpaniem włącznie), skończyła studia i nie bardzo chce jej się pracować, ale rodzice zagrozili, że odetną ją od kasy. Więc laska wykminiła, że zrobienie dziecka będzie świetnym rozwiązaniem - dostanie okrągły 1000 zł miesięcznie od państwa, rodzice nie zostawią jej na lodzie a jeszcze dojdą alimenty od tatusia dziecka. Już jest w ciąży (nota bene z moim byłym, który biorąc pod uwagę jej sposób prowadzenia się, zastanawia się, czy to jego dziecka a jeśli tak, to jak ją pozbawić praw do wychowywania)
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 11:54   #1636
Konto usunięte

Kalwinka to obrotna laska, nie ma co...

Stary 2015-08-04, 11:55   #1637
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:

Macierzyństwo i ojcostwo zmienia gruntownie Twoje życie. Ale i Twój stosunek do macierzyństwa zmienia się z każdym kolejnym dzieckiem. To dowcip "z brodą", ale nie mogłyśmy się powstrzymać

Przygotowanie do porodu
Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.

Ciążowe ubrania
Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży

Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.

Wyprawka
Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu
Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami

Płacz dziecka
Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce
Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów

Przewijanie
Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta.
Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan

W domu
Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu.

Gdy upadnie smoczek

Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju.

Opiekunka
Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia.
Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna.
Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.

Cytat:
Napisane przez limonka_86 Pokaż wiadomość
Ja go jeszcze nie widziałam, ale raczej odpada, bo podobno spacerówka bardzo kiepska. A brałam go pod uwagę.
Swoją drogą czasem myślę, że lepiej nie czytać tych opinii, bo zwariować można... Ja nam się będzie miał trafić trefny model wózka, to nawet pozytywne opinie w internecie nie pomogą
Stary 2015-08-04, 11:58   #1638
katarzynaxxx89
Raczkowanie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52300800]Nawet jak wszystko policzę tak jak się liczy to i tak przekraczamy... Za 2013 wychodzi nam 2300 zł na osobę a za 2014 2450 zł na osobę. Także bye bye becikowe :/[/QUOTE]

Sory ale po co wam becikowe przy takich dochodach, obecnie nas jest troje i mamy tyle na nas trzech

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Czesc mamuska !!!

Ja po USG.. babka wredna jak daibli...
co wiem.. - synus zdrowy, oczywiscie plci nie chciala mi potwierdzic, bo polityka szpitala jeszcze mne zâ˜☠â˜☠â˜☠ala. Maly ustawiony nogami do dolu, kopie tak na usg ze sozk, a ja jednak nic nie czuje..
Lozysko na tylniej scianie. POWINNA PANI JUZ CZUC...
Nie mila wredna.. grrrrr... .
Ale synus mnam OKEJKE POKAZAL myslalam ze padne hihihi
Nie zmierzyla 0 bo zwiniety w kulke.. nie zwazyla bo nie waza...
Az mi smutno...
Ale wazne ze maly caly i zdrowy
Wg pomiarow co mi tam popisala w ksiazce jest rozbieznosc ok +/- 3 dni od tego ze jestem 20t4d

To super że zdrowiutki a co do łóżyska to też mam na tylnej ścianie i jakoś nie czuję a Ty?
Stary 2015-08-04, 12:01   #1639
Ani_qa
Zakorzenienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52301668]
Wczoraj zrobiłam sobie w exelu tabelki z wyprawką i wydanymi na to pieniędzmi. Zrobiłam 3 zamówienia na ubranka i wydałam 450 zł a to kropla w morzu...
[/QUOTE]Czasem chyba lepiej nie podliczać takich rzeczy My też już wydaliśmy podobną kwotę chyba, a tu jeszcze nie ma tyle ubranek ile potrzeba

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Co do wagi, w tej chwili ważę troszkę ponad 61 kg i jest to najwięcej ile ważyłam w życiu. Na początku zeszłego roku przybrałam do 60 i już tż mi mówił że się przypasłam i że muszę się wziąć za siebie. Jak troszkę udało mi się zrzucić zaszłam w ciążę, po poronieniu nic ze sobą nie robiłam i znowu po Wielkanocy dobiłam do 59 i z taką wagą startowałam. Na razie się nie przejmuję, założyłam że do końca ciąży nie chciałabym przekroczyć 70

Właśnie dlatego ta ustawa wywołuje u mnie taki ból . Naprawdę ciężko pracujemy na to, co mamy i mam poczucie że jesteśmy gorzej traktowani za zaradność.
No i już słyszę o historiach patologi która już liczy ile to kasiory nie dostanie. Moja siostra kumplowała się z dziewczyną która prowadzi bardzo imprezowy tryb życia (z ćpaniem włącznie), skończyła studia i nie bardzo chce jej się pracować, ale rodzice zagrozili, że odetną ją od kasy. Więc laska wykminiła, że zrobienie dziecka będzie świetnym rozwiązaniem - dostanie okrągły 1000 zł miesięcznie od państwa, rodzice nie zostawią jej na lodzie a jeszcze dojdą alimenty od tatusia dziecka. Już jest w ciąży (nota bene z moim byłym, który biorąc pod uwagę jej sposób prowadzenia się, zastanawia się, czy to jego dziecka a jeśli tak, to jak ją pozbawić praw do wychowywania)
To my wagowo podobnie idziemy, bo ja zaczynałam z wagę 59,5 kg, a teraz ważę 61,9 Ciężko mi było schudnąć przed ciążą, by zawsze ważyłam 55...

To lasce gratuluję podejścia do życia i pomysłu na siebie, a dziecku współczuję mamusi
Stary 2015-08-04, 12:05   #1640
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:
Yh, ja też bym tak wolała...

Z babami tak jest ;P Ale dobrze, że z synkiem wszystko w porządku

Tak. Chociaż coś czuję, że w praktyce będzie to tak, że tak naprawdę takie coś dostaną tylko te z patologicznych rodzin pijackich ;/ Rząd wprowadza mnóstwo teoretycznie dobrych ustaw, ale w ten sposób, żeby normalni ludzie skorzystać nie mogli.

No ja się nie zgodzę że dla patologicznych bo jeżeli jest tak jak myślę to my powinniśmy dostać bo niepracuję przed pierwszą ciążą miałam umowe zlec potem zaszłam i mi nie przedłużyli i co za urodzenie tylko 1000 dostałam potem nic i jakoś sobie radzimy a że mąż tylko pracuje to jest nam ciężko ale na pampersy mam bo nie jesteśmy żadną patologią i nie tracimy kasy na używki papierosy alkhol czy coś, o wakacjach możemy zapomnieć ale ważne że jest u nas miłość no i też często słyszę opinie po co robiliście drugie dziecko no proste żeby mały nie czuł się sam, miał rodzeństwo itp i nawet jakby tej kasy nie było to jakoś sobie potradzimy a i nigdy wcześniej nie kożystałam z mopsu bo nam przekraczał dochód mąż zarabia 2300-2600 , niby nie tak mało ale na samo paliwo żeby mąż dojechał do pracy 400zł, opłaty, życie a jakbyśmy mieli te dodatkowe pieniądze by nam to dużo ułatwiło
Stary 2015-08-04, 12:06   #1641
zaneta_b
Rozeznanie

Witam się w parne południe... Umieram po prostu tak mi duszno. Wstałam o 9 dopiero, nie mam pomysłu co robić z chrzesnica, za gorąco jest na wszystko :-( siedzimy i się malować będziemy. Ale że cały czas ziewam to mi się nawet malować nie chce... Jak się nie spóźniłam to trzymam kciuki za wizyty

Jak mi mała pozwoli to będę was nadrabiać. Może do 3 się wyrobię ;-)
zaneta_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:06   #1642
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:

Przygotowanie do porodu

Ciążowe ubrania

Imię dla dziecka

Wyprawka

Płacz dziecka

Przewijanie

W domu

Gdy upadnie smoczek

Opiekunka

Rewelacja!
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:07   #1643
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
Też uważam że to krzywdzące bo jeśli przykładowo masz nieduża pensję i jeszcze 80% z tego to niektórym i mniej niż 1000 wychodzi..
Ale niestety skorzystać u nas z czegoś to trzeba albo w ogóle nie pracować albo kręcić na czarno
Jak właśnie ktoś będzie miał mniej tego 80% pensji to mają wyrównać do 1000zł
Stary 2015-08-04, 12:09   #1644
rudaska
Zakorzenienie

Dziewczyny szkoda nerwów na biedotę, która się nie stara. Ja nie będę żyć byle jak bo mnie to nie satysfakcjonuje. Wolę ciężko pracować by dziecko było szczęśliwe. A takie życie na zasiłku z lenistwa to jest dla mnie żenada
Stary 2015-08-04, 12:10   #1645
Ani_qa
Zakorzenienie

A właśnie! Bo chyba zapomniałam
Kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty!
Stary 2015-08-04, 12:10   #1646
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Czesc mamuska !!!

Ja po USG.. babka wredna jak daibli...
co wiem.. - synus zdrowy, oczywiscie plci nie chciala mi potwierdzic, bo polityka szpitala jeszcze mne zâ˜☠â˜☠â˜☠ala. Maly ustawiony nogami do dolu, kopie tak na usg ze sozk, a ja jednak nic nie czuje..
Lozysko na tylniej scianie. POWINNA PANI JUZ CZUC...
Nie mila wredna.. grrrrr... .
Ale synus mnam OKEJKE POKAZAL myslalam ze padne hihihi
Nie zmierzyla 0 bo zwiniety w kulke.. nie zwazyla bo nie waza...
Az mi smutno...
Ale wazne ze maly caly i zdrowy
Wg pomiarow co mi tam popisala w ksiazce jest rozbieznosc ok +/- 3 dni od tego ze jestem 20t4d
Też ostatnio miałam kiepską babkę, nie ustrzeliła żadnej fajnej foty, tylko same diagnostyczne i jeszcze tylko na chwilę pokazała nam młodego.
Ale ważne, że jest ok, następnym razem może się uda do innego operatora
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:10   #1647
kalusia87
Zakorzenienie

A co do śmieciówek to wg mnie w ogóle nie powinno ich być, ewentualnie na jakiś krótki okres a potem normalna umowa. Ja pracowałam 3 lata na zlecenie
Stary 2015-08-04, 12:11   #1648
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
Hej mamuśki, mogę dołączyć ¿

Tp mam na 23 grudnia
Jestem mama 14 MC bąbla
Narazie nie wiem kto mieszka w brzuszku

Jak coś to pytajcie, to odpowiem

Hejka, witaj
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:12   #1649
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
A co do śmieciówek to wg mnie w ogóle nie powinno ich być, ewentualnie na jakiś krótki okres a potem normalna umowa. Ja pracowałam 3 lata na zlecenie
Ja dwa lata na zlecenie pracowałam
Stary 2015-08-04, 12:16   #1650
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katarzynaxxx89 Pokaż wiadomość
No ja się nie zgodzę że dla patologicznych bo jeżeli jest tak jak myślę to my powinniśmy dostać bo niepracuję przed pierwszą ciążą miałam umowe zlec potem zaszłam i mi nie przedłużyli i co za urodzenie tylko 1000 dostałam potem nic i jakoś sobie radzimy a że mąż tylko pracuje to jest nam ciężko ale na pampersy mam bo nie jesteśmy żadną patologią i nie tracimy kasy na używki papierosy alkhol czy coś, o wakacjach możemy zapomnieć ale ważne że jest u nas miłość no i też często słyszę opinie po co robiliście drugie dziecko no proste żeby mały nie czuł się sam, miał rodzeństwo itp i nawet jakby tej kasy nie było to jakoś sobie potradzimy a i nigdy wcześniej nie kożystałam z mopsu bo nam przekraczał dochód mąż zarabia 2300-2600 , niby nie tak mało ale na samo paliwo żeby mąż dojechał do pracy 400zł, opłaty, życie a jakbyśmy mieli te dodatkowe pieniądze by nam to dużo ułatwiło
Chodzi mi o to, że rząd wprowadzając teoretycznie super ustawy zamieszcza w nich takie kruczki, które nie pozwolą z nich skorzystać większości ludzi, a ostatecznie wyjdzie na to, że tak naprawdę kasa dostanie się tym leniom z patologii, a nie takim rodzinom, gdzie mąż ciężko pracuje, ale mało zarabia, a żona faktycznie nie ma jak wrócić do pracy.

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Dziewczyny szkoda nerwów na biedotę, która się nie stara. Ja nie będę żyć byle jak bo mnie to nie satysfakcjonuje. Wolę ciężko pracować by dziecko było szczęśliwe. A takie życie na zasiłku z lenistwa to jest dla mnie żenada
Mam w swoim otoczeniu osobę, która cały czas tylko na zasiłkach, mimo że kiedyś mogła pójść do pracy i żyć normalnie. Zapytana "dlaczego nie poszłaś do pracy wtedy, kiedy mogłaś?" odpowiada "bo straciłabym zasiłek". A teraz tylko wybrzydza, że za mało, że niedobre, że tylko trzy wyjazdy w tym roku, a nie pięć.

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
Też tak uważam. Ale niestety coraz więcej takich śmieciówek, a trudno dostać pracę na umowę o pracę ;/ Tak być nie powinno.

synek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości