|
|
#1621 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 4
Hyhy, tak na rozluźnienie:
Macierzyństwo i ojcostwo zmienia gruntownie Twoje życie. Ale i Twój stosunek do macierzyństwa zmienia się z każdym kolejnym dzieckiem. To dowcip "z brodą", ale nie mogłyśmy się powstrzymać Przygotowanie do porodu Pierwsze dziecko - Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy. Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku. Trzecie dziecko - Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży. Ciążowe ubrania Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży Drugie dziecko - nosisz swoje zwykłe stroje jak długo się da Trzecie dziecko - stroje dla kobiet ciężarnych to już twoje zwykłe stroje Imię dla dziecka Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie. Wyprawka Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami Trzecie dziecko - kto powiedział, że chłopcy nie mogą mieć różowych śpioszków? Płacz dziecka Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów Trzecie dziecko - uczysz starsze huśtania kołyską Przewijanie Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta. Drugie dziecko - Zmieniasz pieluchę, co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby. Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan W domu Pierwsze dziecko - spędzasz większą część dnia wpatrując się w dziecko. Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu. Trzecie dziecko - spędzasz większą część dnia chowając się przed dziećmi Gdy upadnie smoczek Pierwsze dziecko - Wygotowujesz po powrocie do domu. Drugie dziecko - Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz dziecku do buzi. Trzecie dziecko - Wycierasz w spodnie i wsadzasz dziecku do buzi. Aktywne formy spędzania czasu Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju. Drugie dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt. Trzecie dziecko - zabierasz je do supermarketu i pralni chemicznej Opiekunka Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia. Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna. Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.
|
#1622 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny 3mam kciuki za dzisiejsze wizyty !!
![]() A ja mam dzisiaj jakis zly dzien pojechalam obejrzez ten wozek Camarelo carera ktory mi sie strasznie na internecie podobal ale w rzeczywistosci juz wcale taki fajny nie jest :/ wydaje sie taki strasznie wielki :/ a juz myslalam ze bede mogla to odchaczyc na swojej liscie a tu lipa :/ Spodobal mi sie inny wozek tam Coletto marcello i to spodobal tak ze ja bym go od razu brala ale jak wrocilam do domu poczytalam opinie to zalamka ze sie hamuler tnie ze kola przednie do d* ze skrzypi itp i dalej nie mam pomyslu na wozek :/ czemu nie robia malych lekkich wozkow :/ |
|
|
|
#1623 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Będziemy musieli z tż się bardziej gimnastykować
![]() Gryzelda ja nawet dochodów nie liczę bo przez działalność tż przekraczamy dochód ze dwa razy. Bo oczywiście liczy się brutto a nie netto... Dobrze ze chociaż 1000 zł z prywatnego ubezpieczenia dostaniemy Adka najważniejsze że z synkiem ok, ja już dawno przestałam liczyć na empatię lekarzy. Dolinka ja mam te same obawy co ty. potrafię być strasznie zmierzła jak jestem zmęczona, aż sama na siebie jestem zła. tż ma czasem ze mną przekichane. Taki charakter, ale pracuję nad tym, żeby sobie jakoś radzić Dziś po urlopie weszłam na wagę i pomierzyłam się. Straciłam moją talię . Ale w tyłku i udach prawie tyle samo, więc spoko, mogę rosnąć dalejSweetViolet dzięki
25.12.2015 Igor 17.09.2017 Olgierd Edytowane przez rudaska Czas edycji: 2015-08-04 o 11:36 |
|
|
|
#1624 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co u nas jak się pracuje to gratis tylko garba można dostać.
Zauważcie, że patologie utrzymują się z dzieci bo MOPS daje kase na wielodzietność i taka kobieta siedzi w domu ogląda TV starsze zajmują się maluchami a kasa płynie. U takich mimo, że dzieci nie mają niepełnosprawności to się ją wyszukuje i kolejne pieniążki wpływają. Teraz jest wydawana żywność to jeszcze się pytają czy warto iść. Kolonie MOPS i Caritas i Pck organizuje za free. OK dla mnie taka kasa przy takiej liczbie osób to za mało bo ja mam pewien standard, ale im to pasuje. Dostanie taka ponad 2 tys to co nie wyżywi dzieci? Obiady i tak sfinansowane, wyprawkę do szkoły się zorganizuje z pomocy. Dla tych ludzi byle nie umarły z głodu te dzieci to jakoś to będzie. A trzeba pilnować żeby nie umarły, bo to odliczą zasiłki. Może i generalizuje ale aktualnie pracuje przy wydawaniu żywności i mnie krew zalewa. Łaskawie się zgłoszą po paczki. A ty jak pracujesz to musisz myśleć o wszystkim i nikt ci dzieci na kolonie za darmo nie zabierze. |
|
|
|
#1625 |
|
Konto usunięte
|
Dolinka, bo to że się pojawia nowy wątek oznacza, że my jesteśmy coraz dalej
SweetViolet widziałam to już ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
Czubasek napisalam w klubie :p
|
|
|
|
#1627 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1629 |
|
Zakorzenienie
|
Bosh znowu nic mi sie nie chce. Chyba przejdę sie do miasta pooglądać wózki, później te wiśnie muszę ogarnąć bo juz załatwiłam słoiki i coś na obiad. Moze spaghetti. Sama nie wiem
|
#1630 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatnio totalnie nie mam pomysłu na obiady. Dzisiaj kupiłam parówki i zrobię je w naleśnikach z serem żółtym :P Meeeega zdrowo
|
#1631 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie. Naleśniki
![]() Zrobię z kurczakiem i szpinakiem
|
#1632 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Co oby nie, weszło czy nie czemu lipa |
|
|
|
|
#1633 |
|
Konto usunięte
|
Ja na szczęście zmieniłam auto na początku roku. Bo w poprzednie w ogóle się nie opłacało inwestować. Teraz na pewno bym nie kupiła samochodu. A tak mam i to duże, wygodne, rodzinne
Wczoraj zrobiłam sobie w exelu tabelki z wyprawką i wydanymi na to pieniędzmi. Zrobiłam 3 zamówienia na ubranka i wydałam 450 zł a to kropla w morzu...Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#1634 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1635 | |||||
|
Zadomowienie
|
Uwaga, nadrabiam wczorajzy dzień, więc będzie długo
Gratuluję wszystkich wczorajszych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze. Hope mam nadzieję, że szyjka się przestanie skracać Co do wagi, w tej chwili ważę troszkę ponad 61 kg i jest to najwięcej ile ważyłam w życiu. Na początku zeszłego roku przybrałam do 60 i już tż mi mówił że się przypasłam i że muszę się wziąć za siebie. Jak troszkę udało mi się zrzucić zaszłam w ciążę, po poronieniu nic ze sobą nie robiłam i znowu po Wielkanocy dobiłam do 59 i z taką wagą startowałam. Na razie się nie przejmuję, założyłam że do końca ciąży nie chciałabym przekroczyć 70 Jeśli chodzi o macierzyński i powrót do pracy - deklaruję roczny urlop, ale po pół roku zamierzam wrócić na pół etatu. Mam ten komfort, że w październiku teściowa przechodzi na emeryturę i nie będzie problemu z opieką. Zastanawiamy się czy w ogóle nie zatrudnić teściowej jako niani. Na pewno do takiego rozwiązania przekonuje mnie fakt, że mamy zbliżone poglądy na wychowywanie dzieci. Rozpieszczania przez dziadków się nie boję specjalnie (no, dziadkowie mogą trochę szaleć, babcia jest bardziej radykalna :P). Moi teściowie w sumie wychowują wnuka którego rodzice rozpuszczają - zwłaszcza szwagier mojego męża nie potrafi dziecku niczego odmówić. Cytat:
sylwoha, Gryzelda, straszne historie, bardzo współczuję ;( Cytat:
Cytat:
Tak, dochody są liczone łącznie z noworodkiem. Jeśli od 2013 r. co się zmieniło w dochodach należy złożyć oświadczenie i wtedy liczą chyba aktualniejsze dochody. Dla mnie to komos, mój tż od stycznia 2013 do teraz zmienił pracę 5 razy + 2 awanse w ramach firmy które zmieniały mu i stanowisko i dochody, więc kompletnie nie wiem, jak to liczyć Cytat:
Cytat:
No i już słyszę o historiach patologi która już liczy ile to kasiory nie dostanie. Moja siostra kumplowała się z dziewczyną która prowadzi bardzo imprezowy tryb życia (z ćpaniem włącznie), skończyła studia i nie bardzo chce jej się pracować, ale rodzice zagrozili, że odetną ją od kasy. Więc laska wykminiła, że zrobienie dziecka będzie świetnym rozwiązaniem - dostanie okrągły 1000 zł miesięcznie od państwa, rodzice nie zostawią jej na lodzie a jeszcze dojdą alimenty od tatusia dziecka. Już jest w ciąży (nota bene z moim byłym, który biorąc pod uwagę jej sposób prowadzenia się, zastanawia się, czy to jego dziecka a jeśli tak, to jak ją pozbawić praw do wychowywania) |
|||||
|
|
|
#1636 |
|
Konto usunięte
|
Kalwinka to obrotna laska, nie ma co...
Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#1637 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Swoją drogą czasem myślę, że lepiej nie czytać tych opinii, bo zwariować można... Ja nam się będzie miał trafić trefny model wózka, to nawet pozytywne opinie w internecie nie pomogą
|
|
#1638 | |
|
Raczkowanie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52300800]Nawet jak wszystko policzę tak jak się liczy to i tak przekraczamy... Za 2013 wychodzi nam 2300 zł na osobę a za 2014 2450 zł na osobę. Także bye bye becikowe :/[/QUOTE]
Sory ale po co wam becikowe przy takich dochodach, obecnie nas jest troje i mamy tyle na nas trzech ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
To super że zdrowiutki a co do łóżyska to też mam na tylnej ścianie i jakoś nie czuję a Ty? |
|
|
|
|
#1639 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52301668]
Wczoraj zrobiłam sobie w exelu tabelki z wyprawką i wydanymi na to pieniędzmi. Zrobiłam 3 zamówienia na ubranka i wydałam 450 zł a to kropla w morzu...[/QUOTE]Czasem chyba lepiej nie podliczać takich rzeczy My też już wydaliśmy podobną kwotę chyba, a tu jeszcze nie ma tyle ubranek ile potrzeba ![]() Cytat:
Ciężko mi było schudnąć przed ciążą, by zawsze ważyłam 55...To lasce gratuluję podejścia do życia i pomysłu na siebie, a dziecku współczuję mamusi
|
|
#1640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ja się nie zgodzę że dla patologicznych bo jeżeli jest tak jak myślę to my powinniśmy dostać bo niepracuję przed pierwszą ciążą miałam umowe zlec potem zaszłam i mi nie przedłużyli i co za urodzenie tylko 1000 dostałam potem nic i jakoś sobie radzimy a że mąż tylko pracuje to jest nam ciężko ale na pampersy mam bo nie jesteśmy żadną patologią i nie tracimy kasy na używki papierosy alkhol czy coś, o wakacjach możemy zapomnieć ale ważne że jest u nas miłość no i też często słyszę opinie po co robiliście drugie dziecko no proste żeby mały nie czuł się sam, miał rodzeństwo itp i nawet jakby tej kasy nie było to jakoś sobie potradzimy a i nigdy wcześniej nie kożystałam z mopsu bo nam przekraczał dochód mąż zarabia 2300-2600 , niby nie tak mało ale na samo paliwo żeby mąż dojechał do pracy 400zł, opłaty, życie a jakbyśmy mieli te dodatkowe pieniądze by nam to dużo ułatwiło |
|
|
|
|
#1641 |
|
Rozeznanie
|
Witam się w parne południe... Umieram po prostu tak mi duszno. Wstałam o 9 dopiero, nie mam pomysłu co robić z chrzesnica, za gorąco jest na wszystko :-( siedzimy i się malować będziemy. Ale że cały czas ziewam to mi się nawet malować nie chce... Jak się nie spóźniłam to trzymam kciuki za wizyty
![]() Jak mi mała pozwoli to będę was nadrabiać. Może do 3 się wyrobię ;-) |
|
|
|
#1642 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1643 |
|
Raczkowanie
|
Jak właśnie ktoś będzie miał mniej tego 80% pensji to mają wyrównać do 1000zł
|
|
|
|
#1644 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny szkoda nerwów na biedotę, która się nie stara. Ja nie będę żyć byle jak bo mnie to nie satysfakcjonuje. Wolę ciężko pracować by dziecko było szczęśliwe. A takie życie na zasiłku z lenistwa to jest dla mnie żenada
|
#1646 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ważne, że jest ok, następnym razem może się uda do innego operatora
|
|
|
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
A co do śmieciówek to wg mnie w ogóle nie powinno ich być, ewentualnie na jakiś krótki okres a potem normalna umowa. Ja pracowałam 3 lata na zlecenie
|
|
#1648 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1650 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Też tak uważam. Ale niestety coraz więcej takich śmieciówek, a trudno dostać pracę na umowę o pracę ;/ Tak być nie powinno.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.

. Ale w tyłku i udach prawie tyle samo, więc spoko, mogę rosnąć dalej

a to kropla w morzu...