Mamusie grudniowe 2015 cz. 4 - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-10, 14:32   #3451
dolinka881
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 4

Co do badania szyjki, to na pewno mi nie bada, bo nie robi już usg dopochwowego:/ nie mogę trafić na dobrego gina... a znowu zmieniać jest mi głupio.. każdy gin zostawia swoją pieczątkę w karcie ciąży.. książeczka przeznaczona jest na dwie ciąże, a miejsca na pieczątki są 4 :/
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:34   #3452
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Ogolnie. Ja bym bardzo chciala isc na zwolnienie teraz. Nie dosc, że chora to i plecy dają w kość.. nastrój do dupy.. w sumie sama moge się zwolnić, ale finansowo to mi się nie opłaca :/ a kasa nam potrzebna niestety

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Adka co to za rzecz, którego linka dałaś? O której mówi benita84?

Mini pisuar, wybaczcie ale moj mozg tego nie ogarnal
a moze dla doswiadczonych mamusiek to normalne ?

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:35   #3453
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Ogolnie. Ja bym bardzo chciala isc na zwolnienie teraz. Nie dosc, że chora to i plecy dają w kość.. nastrój do dupy.. w sumie sama moge się zwolnić, ale finansowo to mi się nie opłaca :/ a kasa nam potrzebna niestety
A czemu się nie opłaca? U Was jest tak, że jak przed porodem pójdzie się na zwolnienie to zabierają z urlopu macierzyńskiego?
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:36   #3454
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość

Mini pisuar, wybaczcie ale moj mozg tego nie ogarnal
a moze dla doswiadczonych mamusiek to normalne ?
A to widziałam kiedyś. No wiesz.. zaczniesz ogarniac jak będziesz odpieluchowywac.

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:36   #3455
acapella
Zadomowienie

Ja bym się nie przejmowała tym Dolinka, najwyżej przepiszą Ci dane z karty do nowej... :P A dobry lekarz to podstawa tak mi się wydaje, bo jak mu ufamy, to bezpieczniej się czujemy i z większym spokojem wszystko znosimy
Adka to kociak mojej siostry, u której się zatrzymałam, już niedługi minie rok od kiedy go mają, ze schroniska
Ja też się cieszę, że nie pracuję, bo dokuczają mi plecy strasznie i nie wiem jak dałabym radę... No ale kasy nie ma ze mnie NIC - los studentki...
acapella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:39   #3456
ogolnie
Zakorzenienie

Odnośnie sikania chłopców w późniejszym czasie, to wczoraj teściowa się wściekła, bo jej córka z mężem i wnukiem mieszkają z nimi, młody ma 5 lat niedługo i jak idzie siku to sobie pisiora nie przytrzyma i leje po całym kiblu, ale to takim strumieniem, że staremu tak nie leci Wczoraj się wściekła i zdjęła klapę od sedesu, dała szczotkę młodemu, jakeś mleczko i żeby umył. Ten spojrzał na babcię zdziwiony i mówi że nie wie jak. No to dziadek wkroczył i umył klapę, wymyta na błysk. Młody teraz jak idzie siku to tak kurczowo trzyma pisiora, że aż się smiac chce
a leje gdzie popadnie bo on wiecznie się do zabawy spieszy i nie ma czasu siku zrobić biedny
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:39   #3457
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
A czemu się nie opłaca? U Was jest tak, że jak przed porodem pójdzie się na zwolnienie to zabierają z urlopu macierzyńskiego?
Tak jest na miesiac przed terminem. Wcześniej chorobowe jest opłacane normalnie - u mnie w robocie 2 pierwsze dni chorobowego są bezpłatne, potem ilestam procent podstawy.. długotrwałe chorobowe to stawka rządową - kilkadziesiąt funtów tygodniowo.. grosze czyli.

Stary 2015-08-10, 14:43   #3458
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetViolet Pokaż wiadomość
Ta wypowiedź nie napawa mnie optymizmem :P Pocieszam się tym, że wizyta dosyć późno, a moje Młode wieczorem się więcej rusza. Poza tym zjem sobie kolację przed wyjazdem, to może pomoże ;D
Może Wasze akurat będzie współpracowało Oby, bo szkoda by było gdyby nie

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Co do badania szyjki, to na pewno mi nie bada, bo nie robi już usg dopochwowego:/ nie mogę trafić na dobrego gina... a znowu zmieniać jest mi głupio.. każdy gin zostawia swoją pieczątkę w karcie ciąży.. książeczka przeznaczona jest na dwie ciąże, a miejsca na pieczątki są 4 :/
Sama zaproponuj to, jak on na to nie wpadł. Albo przesadź trochę z bólami, nagadaj mu to sam może wpadnie na to, żeby zobaczyć.

Cytat:
Odnośnie sikania chłopców w późniejszym czasie, to wczoraj teściowa się wściekła, bo jej córka z mężem i wnukiem mieszkają z nimi, młody ma 5 lat niedługo i jak idzie siku to sobie pisiora nie przytrzyma i leje po całym kiblu, ale to takim strumieniem, że staremu tak nie leci Wczoraj się wściekła i zdjęła klapę od sedesu, dała szczotkę młodemu, jakeś mleczko i żeby umył. Ten spojrzał na babcię zdziwiony i mówi że nie wie jak. No to dziadek wkroczył i umył klapę, wymyta na błysk. Młody teraz jak idzie siku to tak kurczowo trzyma pisiora, że aż się smiac chce
a leje gdzie popadnie bo on wiecznie się do zabawy spieszy i nie ma czasu siku zrobić biedny
Stary 2015-08-10, 14:44   #3459
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie też dziś się coś wierci w brzuchu, ale nadal nie mam pewności czy to kupa się ściga w jelitach czy dzieć pozdrawia

Tak w ogóle chciałam zapytać jakich wkładek higienicznych używacie? Ja mam od kilku miesięcy duży problem, bo żadne mi nie odpowiadają... Albo słabo kleją, albo za małe, albo za duże...Wszystkie Carefree odpadają, bo mnie uczulają. Próbowałam juz zwykłych belli, zwykłych z biedronki, ultra cienkich z biedronki, alwaysy i naturella
Poza tym mam większosc gaci z włokna bambusowego i to cholerstwo nic nie trzyma!!! a dupa sie poci. chyba pojade w tygodniu wymienic na bawełniane, bo oszaleje
Ja zawsze używałam carefree, ale odkąd jestem w ciąży, nie mogę, bo za pięć minut się drapię jak szalona...a w pierwszej ciąży mi nie przeszkadzały. I teraz nie noszę wcale żadnych wkładek, chodzę częściej do łazienki i wycieram co się da...wolę mieć mokro w gaciach, niż podrażnienia na bożenie...

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 14:48   #3460
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
A to widziałam kiedyś. No wiesz.. zaczniesz ogarniac jak będziesz odpieluchowywac.
Pewnie tak Ok kiedy sie odpieluchowuje ? rok ? poltora? dwa?

Cytat:
Napisane przez acapella Pokaż wiadomość
Ja bym się nie przejmowała tym Dolinka, najwyżej przepiszą Ci dane z karty do nowej... :P A dobry lekarz to podstawa tak mi się wydaje, bo jak mu ufamy, to bezpieczniej się czujemy i z większym spokojem wszystko znosimy
Adka to kociak mojej siostry, u której się zatrzymałam, już niedługi minie rok od kiedy go mają, ze schroniska
Ja też się cieszę, że nie pracuję, bo dokuczają mi plecy strasznie i nie wiem jak dałabym radę... No ale kasy nie ma ze mnie NIC - los studentki...
PIeknaaaa ciciaaaaa

Cytat:

Stary 2015-08-10, 14:55   #3461
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zaczęłam tuż po 2 urodzinach. Zalapala od razu (chociaż w pierwszym tyg bylo kilka wpadek, gdy sobie zapomniała podczas zabawy), ale świadomie do pieluszki czy w majtki nie zrobi (na noc i drzemkę jeszcze jej zakładam pampersa bo w nocy jeszcze nie kontroluje).

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

U nas teściowa biadolila właśnie, że tak długo dziecko w pieluszce lata (bratowa wysadzala na nocnik juz ok roku, ale to nie bylo de facto odpieluchowanie, tylko przyswajanie do nicnika, bo mała nie sygnalizowala sama potrzeb).

Stary 2015-08-10, 14:57   #3462
rudaska
Zakorzenienie

KALUSIA my kupowaliśmy meble, i pół mieszkania zresztą też. Sprawdź tylko opinię o sprzedawcy

HALWAYA dobrze że masz teściów na odległość

Wybrałam się na basen i zaczęło grzmieć:/
Stary 2015-08-10, 15:00   #3463
Ifcia513
Raczkowanie

Cytat:
Zrobiłam obiad i czekam na TŻta. W międzyczasie posprzątałam w łazience i wyniosłam rzeczy z szaf w pokoju, w którym dziś będą instalowane nowe meble Rozwiesiłam wyprane koce i pościele, chyba na dziś już wyczerpałam limit pracy

Tak btw. pracy, teraz doceniam zwolnienie w ciąży. W sumie większość dni mam kiepskich i pewnie w pracy bym nie wysiedziała (rzygając na kilometr...), a gdybym miała taki dzień to co, musiałabym urlop marnować Także kiedyś śmiałam się z kobiet, które uciekały na zwolnienie od razu, a teraz sama wiem, że wcale tak kolorowo nie jest. Nieraz w domu nie chce się nic porobić, a u mnie wszyscy gadają "ciąża to nie choroba!"...A ja se myślę "Kurde, nie wyrabiam, w głowie mi sie kręci, chce się położyć bo czuję że zemdleję..." Przykro mi wtedy, bo szczerze mówiąc nie przechodzę ciąży zbyt lajtowo...

Gryzelda mój też jest taki chojrak co do wychowania dziecka, bo - jak twierdzi - zajmował się chrześniakiem i wie A mnie się wydaje, że to jego przykrywka bojaźni przed ojcostwem i mówi tak, żebym za dużo się nie martwiła czy da radę
A prawda jest taka, że chrześniaka pilnował sporadycznie, także jakieś obycie ma z maluszkiem, ale nie na tyle, żeby być alfą i omegą w wychowaniu...Faceci

Acapella ja jutro zaczynam dopiero 21 tydzień (20tc0d) Wśród Was jestem na samym końcu chyba, jeśli chodzi o czas Także nie wiem czy maluch już otwiera oko czy nie W każdym razie wolałabym żeby na razie nie otwierał, ale dawał jakieś znaki życia

Normalnie nieraz moja psychika nie ogarnia tego, że jest seks a potem ciąża, a potem rodzi się człowiek
Gadam od rzeczy, idę smażyć jajko sadzone :
Ogólnie na samym końcu to jestem ja 19t 4d

Ifcia513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:18   #3464
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cienwiatru Pokaż wiadomość
Ja zawsze używałam carefree, ale odkąd jestem w ciąży, nie mogę, bo za pięć minut się drapię jak szalona...a w pierwszej ciąży mi nie przeszkadzały. I teraz nie noszę wcale żadnych wkładek, chodzę częściej do łazienki i wycieram co się da...wolę mieć mokro w gaciach, niż podrażnienia na bożenie...
A organiczne z Rossmanna wkładki facelle?
Ja osobiście uważam za naprawdę dobre. Podpaski też ich kupuję oraz płyn do higieny intymnej (o ile sama sobie nie robię), którym także zdarza mi się myć włosy.
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:20   #3465
sylwoha
Zakorzenienie

Dziewczyny, moje pytanie zginelo w gaszczu

Jak wstaje szybko, zerwe sie bo ciagnie mnie brzuch.
Tak samo jak przewracsm sie z boku na bok.
Ktoras tak ma?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:20   #3466
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Ja, jeśli okoliczności i czas pozwolą, będę próbować tego: http://ekodzieciak.pl/Zycie-bez-piel...zliwe,034.html
Stary 2015-08-10, 15:23   #3467
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość

Ktoras tak ma?
Ja myślę, że to raczej normalne.
Nie powiem Ci jak to jest z moje strony, bo mnie cały czas prawie ciągnie.

Cytat:
Napisane przez mujer Pokaż wiadomość
Ja, jeśli okoliczności i czas pozwolą, będę próbować tego: http://ekodzieciak.pl/Zycie-bez-piel...zliwe,034.html
Ciekawe! Nie słyszałam o tym wcześniej.
Stary 2015-08-10, 15:25   #3468
benita84
Zadomowienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52361679]Mówicie o takim czymś, co się na tym siada i przeciąga się przez to dolny pas? Nie do każdego auta trzeba niektóre mają odpowiednio ułożony dolny pas, tak że jest na kościach biodrowych i pod brzuchem

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
ale chyba zawsze ten dolny pas powinien przechodzić na linii bioder? nie tyko w ciąży bo jak będzie wyżej to w razie wypadku może być bardzo niebezpieczny

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Fajnie jest w Jastrzębiej Górze, Władysławowie (ale tutaj już masa ludzi)- wieczorem fajne imprezy z karaoke, jest gdzie wyjść
Nie wiem jak w Łebie, bo z rodzicami nie chodziliśmy, bo my byłyśmy młodsze. W tamtych dwóch miastach już byłam z koleżankami, więc wieczorem spoko
Tylko, że w Łebie czyste morze, a Władysławowo i Jastrzębia Góra to już tam te małe meduzy pływają Chociaż słyszałam, że w tym roku ich nie ma, albo jest mało
byliśmy teraz w Jastrzębiej i meduz jest naprawdę dużo... ale najgorsze to zejście na plaże, ledwo się z powrotem wtaczałam pod tą górę
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:26   #3469
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benita84 Pokaż wiadomość
byliśmy teraz w Jastrzębiej i meduz jest naprawdę dużo... ale najgorsze to zejście na plaże, ledwo się z powrotem wtaczałam pod tą górę
Czyli jednak są Mi to przeszkadzało w kąpieli...
Stary 2015-08-10, 15:30   #3470
zaneta_b
Rozeznanie

Hej, przeczytałam, nadrobiłam ale nie mam siły odpisywać. Wczoraj po przeczytaniu jednej strony na tel oczy mi się same zamknęły... Ale co z tego jak potem się budziłam co chwilę i nie spalam ponad pół nocy. Teraz jak zombi chodzę po domu albo leżę i nic nie robię... Tak na szybko to co pamiętam

Ani_qa, Rudaska, Gryzelda, Acapella śliczne ciuszki

Jak pokazałam mężowi co wy już macie a my nic prawie to stwierdził że jednak może trzeba by zacząć coś kupować... Myślałam nad jakąś paczką używanych ubrań z olx np. Muszę poszukać na spokojnie.

Gryzelda współczuję zachowania męża :-(

Ijaa witam po dłuższym czasie :-D powodzenia z remontem. Te kilka dni to szybko zleci, nie przejmuj się. Jak mój tata robił sam jakiś czas temu remont łazienki to chyba 3m-ce mu zeszło. Albo i dłużej. A to mała łazienka w bloku...

Evcia czy tesciowa się cieszy? Nie mam pojecia. Nic nie mówi na ten temat. Ma już 3 wnuków więc mam wrażenie że jej to obojętne. Z tego jedna mała dwa latka dopiero skończyła. Więc jak wczoraj byłam to cały czas słuchałam tylko opowieści o niej a do mnie nawet słowa o ciąży :-( na szczęście nie będę miała z nią zbyt częstego kontaktu więc chyba będę to miała w nosie...

Benita co do cc to czytałam gdzieś ostatnio ze to 15proc z who to są stare wytyczne nieaktualne a u nas kurczowo się ich trzymają.

Kalusia, SweetViolet kciuki za wizyty

Dziewczyny, może głupie pytanie. Ale powiedzcie. Jak się odciąga mleko Laktatorem to potem się je jakoś przechowuje, tak? Jak gdzie w czym ile czasu można? No i jak je potem podać dziecku, podgrzać tak jak np mm w butli? Matko, jaka ja jestem tępa... Nic nie wiem :-(
zaneta_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:36   #3471
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Moja koleżanka z mamusiek 2012 robiła podejście - po kilku dniach się poddała.

Stary 2015-08-10, 15:43   #3472
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:

Ktoras tak ma?

Ja tak mam od czasu do czasu, ale rzadko. W pierwszym trymestrze zdarzało mi się dużo częściej. Ale może to związane z tym, że teraz naprawdę długo zajmuje mi zmiana pozycji, bo robię to powoli

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:49   #3473
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Moja koleżanka z mamusiek 2012 robiła podejście - po kilku dniach się poddała.
Jest to wymagająca metoda.
Z BLW też trzeba specjalnej cierpliwości

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Może Was zainteresuje: http://www.srokao.pl/2013/04/analiza...do-prania.html
(zestawienie środków do prania na młodych)
Stary 2015-08-10, 15:50   #3474
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:

Ktoras tak ma?

tak, więzadła za to odpowiadają
unikaj takich gwałtownych ruchów

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:56   #3475
sylwoha
Zakorzenienie

tak ja wlasnie myslalam
Dzieki dzieki

Mujer, a Ty w czym pierzesz i w czym zamierzam prac dzieciora rzeczy?

sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 15:56   #3476
katarzynaxxx89
Raczkowanie

http://allegro.pl/szafa-przesuwna-sa...570968059.html
Co sądzicie o tej szafie bo chyba sobie taką kupię bo już ledwo się e starszym synkiem w szafie mieszczę a gdzie jeszcze dzidzia bo mąż to ma dobrze całą szafę dla siebie w salonie i jeszcze na przedpokoju ma kilka półek z szafy w której w drugiej połówce są kurtki a ja jedną mam z małym i mam dość także musi szafa być
katarzynaxxx89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 16:02   #3477
mujer
Zadomowienie

Cytat:
tak ja wlasnie myslalam
Dzieki dzieki

Mujer, a Ty w czym pierzesz i w czym zamierzam prac dzieciora rzeczy?

Wytypowałam 3 opcje i przetestuję piorąc partiami ciuszki przed porodem:
płatki mydlane może być Dzidziuś (jeszcze nie wiem, czy są jakieś inne dostępne)
orzechy (mam akurat, bo kiedyś dostałam w prezencie i ciągle lezą)
i z ciekawości takie coś: http://zielonyzagonek.pl/jak-zrobic-proszek-do-prania/

Jeszcze cenowo to muszę przeanalizować.
Stary 2015-08-10, 16:04   #3478
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Jest to wymagająca metoda.
Z BLW też trzeba specjalnej cierpliwości

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Może Was zainteresuje: http://www.srokao.pl/2013/04/analiza...do-prania.html
(zestawienie środków do prania na młodych)
BLW to Pikuś ja stosowalam.. chociaż kaszki i zupki to jednak bylo karmienie, ale moja uwielbia zupki.. ok roku sama juz jadła sztuccami i to ładnie, bez brudzenia.

Stary 2015-08-10, 16:11   #3479
mujer
Zadomowienie

Cytat:
BLW to Pikuś ja stosowalam.. chociaż kaszki i zupki to jednak bylo karmienie, ale moja uwielbia zupki.. ok roku sama juz jadła sztuccami i to ładnie, bez brudzenia.
Pewnie zależy od dziecka i rodzica Młody znajomych długo jadł uszami i dziadkowie mało na zawał nie zeszli
Stary 2015-08-10, 16:12   #3480
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja zaczęłam tuż po 2 urodzinach. Zalapala od razu (chociaż w pierwszym tyg bylo kilka wpadek, gdy sobie zapomniała podczas zabawy), ale świadomie do pieluszki czy w majtki nie zrobi (na noc i drzemkę jeszcze jej zakładam pampersa bo w nocy jeszcze nie kontroluje).

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

U nas teściowa biadolila właśnie, że tak długo dziecko w pieluszce lata (bratowa wysadzala na nocnik juz ok roku, ale to nie bylo de facto odpieluchowanie, tylko przyswajanie do nicnika, bo mała nie sygnalizowala sama potrzeb).
Hmmm, bo jak widze dzieci 3 letnie w pieluchach to dla mnie to dziwne.. i sie zastanawialam.

Cytat:

Ktoras tak ma?

jajajajaja. czasem boli jak diabli. musimy sie pilnowac ;*

Cytat:
oo ciekawe....

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości