|
|
#301 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Niemcy V
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#302 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#303 | |
|
profesor nadzwyczajny
|
Cytat:
Własnie słyszalam że Monachium jest jednym z droższych miast w DE, dlatego skłaniam się bardziej w kierunku Hannoveru. |
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Zadomowienie
|
Poczynając od żywności w supermarketach, bilety komunikacji miejskiej, wynajem mieszkania, czy zwykła kawa lub piwo na mieście. Mój maź jest związany zawodowo z Monachium dlatego byłam już tam kilkanaście razy i ceny powalają i mam porównanie. Dlatego jeśli pytająca startuje z małym budżetem to lepiej niech sobie odpuści to miasto, bo jest naprawde drożej. A do tego co druga laska w okularach diora czy z torebkach LV i wydaje mi sie, ze z niskim budżetem kiepsko sie bedzie w takim towarzystwie czuła...
---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#305 | |
|
profesor nadzwyczajny
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#306 |
|
Rozeznanie
|
monachium to drogie miasto. jakby nie to, ze moj tz juz "wypracował" wyższą stawkę niz najniższa krajowa, to byłoby nie ciekawie. ale samo miasto jak dla mnie na plus.
|
|
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
Jeden znajomy opowiadał, że jest to jedno z najdroższych miast w de. O ile nie najdroższe.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#308 |
|
Wtajemniczenie
|
Melduje sie z pociagu w kierunku Polski gdzie spedzamy wajacje nad woda w lesie
![]() ...wyslane i nieskontrolowane...
|
|
#309 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój dopiero we wrześniu, ale poprzedni był w maju, wiec nie narzekam Właśnie skończyłam ksiazke Katarzyny Bondy pt. Pochłaniacz. Bardzo mi sie podobała, intrygi, zabójstwo , ciemna przeszłość. |
|
|
|
|
|
#310 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#311 |
|
Zadomowienie
|
Jesli ktos ma ochote, to zapraszam na relacje z Kieler Woche na zdjeciach
![]() xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-10-06 o 19:54 Powód: Reklama bloga. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 |
|
Konto usunięte
|
Ja pracuje w sklepie na Mini Job i nic nie mam, nigdzie mnie nie wysylano zeby zrobic badania
|
|
|
|
|
#313 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#314 |
|
profesor nadzwyczajny
|
|
|
|
|
|
#315 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#316 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy. Razem z Tż chcemy wyjechać. Mamy trzyletnie dziecko, bez ślubu. Może nie wiedzie nam się najgorzej, ale przeraża mnie wizja brania 30letniego kredytu na kupno mieszkania, całe życie wynajmować też nie będziemy. Na początku Tż pojedzie sam, załatwi mieszkanie, sobie pracę. I teraz pytanie do Was (jeśli jesteście w stanie odp) w jakie miasto na początek najlepiej celować? I ile czasu takie załatwianie może trwać? Trzy miesiące, pół roku, rok? Tż język zna na poziomie średnio-zaawansowanym, gorzej ze mną- przez trzy ostatnie lata nie zamieniłam słowa, a orłem w tym języku nigdy nie byłam. Tż skończył technikum o profilu logistyk, ja technik organizacji reklamy. Tż potrafi wykonać prace remontowo- budowlane, na samochodach też zna się, obecnie pracuje w duzej firmie produkującej drzwi. Ja z kolei zawsze marzyłam o pracy w małej gastronomii (nie fast food) lub jakimś ośrodku wypoczynkowym/hotelu, po szkole pracowałam w sklepie spożywczym, aktualnie w monopolowym. Gdzie szukać ofert pracy? Na jakiej stronie są pewne, sprawdzone? No i co z dzieckiem? Czy uda się wysłać je od razu do przedszkola czy są takie problemy jak w Polsce? Jeśli się nie dostanie, to czy jest szansa, że utrzymalibyśmy się tylko z jednej pensji? Edytowane przez wissniowa Czas edycji: 2015-07-24 o 12:44 |
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak zna jezyk to super. praca się raczej zawsze znajdzie gorzej za ile. i żeby szukać mieszkania to praca potrzebna. my mając prace juz gotową mieszkanie znaleźliśmy w pare dni ale mielismy duzo szczescia. tylko ze jak on sam pojedzie calymi dniami w pracy to nie bedzie mial kiedy na castingi na mieszkania chodzić. pracy nie wiem gdzie szukac ale mieszkanie http://www.immobilienscout24.de/ http://www.immowelt.de/ wszystko zalezy jaka bedzie mial pensje czy sie z niej utrzymacie. jak niska to jeszcze jakis socjal moze, nie znam sie na socjalach. no i 184euro kindergeld na dziecko.
|
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczynki
![]() Mi na szczescie juz mdłosci przeszły i zaczełam sie cieszyc ta ciaza ![]() Wlasnie zaklepalismy urlop w Zakopanem na wrzesien ![]() I od razu mam lepszy humor
|
|
#319 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
...wyslane i nieskontrolowane...
Edytowane przez ogorekpazurek Czas edycji: 2015-07-25 o 12:15 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#320 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Więc przez pierwsze dni pracy gdzie się mieszka? Jakiś hotel, znajomi? Nikt nie wynajmie Nam mieszkania? W sumie logiczne, choć w Polsce żaden właściciel o pracę nas nie pytał, więc stąd moje zdumienie. Mam siostrę w Bielefeld, mogłaby Nas przygarnąc na początek, pomóc. Czy jest ktoś z tego miasta, okolic? Czy na początek są bardziej przyjazne miasta? Ponawiam pytanie o strony z ofertami pracy
Edytowane przez wissniowa Czas edycji: 2015-07-25 o 14:18 |
||
|
|
|
|
#321 |
|
Zadomowienie
|
Na Pomorzu pogoda sie zepsuła
pada i cały dzień jestem śpiąca. Dwa razy ucięłam sobie już drzemkę. Trochę ksiazke poczytałam , sprzątanie, gotowanie i nudy na pudy.... Czytam właśnie "okularnika" Bondy
|
|
|
|
|
#322 |
|
BAN stały
|
U nas tezcnie ma gratis i zagwarantowane tez nie jest.dopiero 5 latki chyba
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- O przedszkole chidzi |
|
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
no to sorry to tylko w Berlinie takie cuda.
|
|
#324 |
|
Wtajemniczenie
|
W Hamburg tez za darmo sa i tylko jedzenie trzeba oplacic..
A u nas w Kiel przedszkole zagwarantowane od 3 roku zycia... Na Wielkopolsce tez sie pogodowo popsulo.. Ja chodze na silke i duuuuzo czytam a dzieciaki szaleja ...im pogoda obojetna ![]() ...wyslane i nieskontrolowane...
|
|
#325 |
|
Konto usunięte
|
W Düsseldorfie tez za darmo i tylko za jedzenie sie placi. zagwarantowany plac od 3 rz, ale polityka swoje, a realia swoje, trzwba zapisywac wczesniej i miec nadzieje ze plac bedzie, bo przedszkoli jest za malo.
W radiu moj chlop uslyszal, ze otwietraja u nas 24h przedszkole, fajna sprawa dla osob, ktore nie maja gdzie dac dziecka na noc, jak sami musza isc pracowac na nocke. Kiedy je odtworza i gdzie to nie wiem. Ogorek, gdzie ty w Wilekopolsce sie szwedasz?
|
|
|
|
|
#326 |
|
Zadomowienie
|
Jest coś takiego jak sanepid - nazywa się Gesundheitsamt i wystawia coś na wzór naszej książeczki sanepidowskiej - Gesundheitsausweis. Idzie się po prostu do Gesundheitsamt, mówi, że chce się zrobić termin na Gesundheitsausweis. Kosztuje to 25e, ogląda się film szkoleniowy. Później uzupełnia się ankietę o przebytych chorobach i szczepieniach i podpisuje się. U mnie było tyle. Udało mi się to załatwić wszystko bez znajomości języka. Za to w innym urzędzie (w innym mieście), jak poszłam z koleżanką, to jeszcze nas z tego odpytywali.
Nie każdy pracodawca tego wymaga, raczej gdzieś na produkcji czy w kuchni, albo gdzieś, gdzie ma się bezpośredni kontakt z żywnością (ale nie w opakowaniu). Np. do sklepu nie potrzebują.
|
|
#327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
...wyslane i nieskontrolowane...
|
|
|
#328 | |
|
profesor nadzwyczajny
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#329 |
|
Zadomowienie
|
jesli ktos mam ochote, zapraszam na nowy i baaaardzo pachnacy post
![]() xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-10-06 o 19:22 Powód: Reklama bloga. |
|
|
|
|
#330 |
|
Zadomowienie
|
Witam was dziewczyny. Podczytuję was czasem i postanowiłam się przywitać. Jestem w niemczech od niedawna, może któraś z was mieszka w Oberursel?
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

). Czy w DE pracując w sklepie np też trzeba mieć jakiś papier na wzór PL książeczki z sanepidu?
pada i cały dzień jestem śpiąca. Dwa razy ucięłam sobie już drzemkę. Trochę ksiazke poczytałam , sprzątanie, gotowanie i nudy na pudy....