Niemcy V - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-17, 20:59   #301
panikka
Przyczajenie

Dot.: Niemcy V

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
nie wiem co to za studia, ale wszędzie sa możliwe praktyki a pracodawcy wręcz sie biją o studentów. Jak będziesz już w de to sie przekonasz. Oczywiscie nie możesz byc lekarzem bez papierka, ale sa inne przyuczające prace, za kteoe już dostaniesz pieniądze. A poza tym praca na kasie to żaden problem. Szukaj w butikach, sklepach obwniczych, tam sie tyle nie narobisz, co na zwykłej kasie w supermarkecie. Jeśli stoisz klepisko finansowo, to z gory ci odradzam Monachium. Miasto jest mega drogie, i zwykły Niemiec musi już zaciskać pasa, aby sobie tam pozwolić na conieco. Ci, którzy sie już w Monachium ustawili żyją sobie tam dobrze, bo zarobki sa tez tam wyższe, ale na start z małym budżetem stanowczo odradzam.
Mogłabyś sprecyzować "Miasto jest mega drogie"?
panikka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 21:09   #302
niunka2015
BAN stały

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
dziewczyny trochę nie na temat - ale czy w Niemczech jest coś takiego jak urlop okolicznościowy z tytułu urodzenia dziecka, dla ojca?
Moj maz mial 1 dzien takiego urlopu, ale nie wiem czy to nie zalezy od pracodawcy
niunka2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 21:35   #303
Enpleurs
profesor nadzwyczajny

Cytat:
nie wiem co to za studia, ale wszędzie sa możliwe praktyki a pracodawcy wręcz sie biją o studentów. Jak będziesz już w de to sie przekonasz. Oczywiscie nie możesz byc lekarzem bez papierka, ale sa inne przyuczające prace, za kteoe już dostaniesz pieniądze. A poza tym praca na kasie to żaden problem. Szukaj w butikach, sklepach obwniczych, tam sie tyle nie narobisz, co na zwykłej kasie w supermarkecie. Jeśli stoisz klepisko finansowo, to z gory ci odradzam Monachium. Miasto jest mega drogie, i zwykły Niemiec musi już zaciskać pasa, aby sobie tam pozwolić na conieco. Ci, którzy sie już w Monachium ustawili żyją sobie tam dobrze, bo zarobki sa tez tam wyższe, ale na start z małym budżetem stanowczo odradzam.
Weterynaria, i z tego co się orientowałam to nie mogę pracować dopóki studiów nie skończę. Mogę chodzić na wolontariat, ale nikt mnie nie zatrudni bo musiałabym mieć papier lekarza/technika, no chyba że jako sprzątaczka w gabinecie.

Własnie słyszalam że Monachium jest jednym z droższych miast w DE, dlatego skłaniam się bardziej w kierunku Hannoveru.
Enpleurs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 13:14   #304
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez panikka Pokaż wiadomość
Mogłabyś sprecyzować "Miasto jest mega drogie"?
Poczynając od żywności w supermarketach, bilety komunikacji miejskiej, wynajem mieszkania, czy zwykła kawa lub piwo na mieście. Mój maź jest związany zawodowo z Monachium dlatego byłam już tam kilkanaście razy i ceny powalają i mam porównanie. Dlatego jeśli pytająca startuje z małym budżetem to lepiej niech sobie odpuści to miasto, bo jest naprawde drożej. A do tego co druga laska w okularach diora czy z torebkach LV i wydaje mi sie, ze z niskim budżetem kiepsko sie bedzie w takim towarzystwie czuła...

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Enpleurs Pokaż wiadomość
Weterynaria, i z tego co się orientowałam to nie mogę pracować dopóki studiów nie skończę. Mogę chodzić na wolontariat, ale nikt mnie nie zatrudni bo musiałabym mieć papier lekarza/technika, no chyba że jako sprzątaczka w gabinecie.

Własnie słyszalam że Monachium jest jednym z droższych miast w DE, dlatego skłaniam się bardziej w kierunku Hannoveru.
Aha, to rzeczywiście specyficzny zawód ... Ale Wszędzie cos jest dla studentów, głowa do gory !!! W Monachium życie jest drogie, ale sprawdź tez uczelnie, która ma lepsze warunki, czy specjalizacje, bo skoro masz wybór to wybierz te , która ci specjalistycznie bardziej pasuje. Dla mniej zamożnych studentów jest możliwość wsparcie od państwa w postaci BAföG - polowe kredytu trzeba spłacić gdy zaczniesz pracować, a polowe daruje ci państwo, ale poczytaj dokładnie w necie co i jak. Będziesz studiowała w języku niemieckim czy angielskim ?
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 13:19   #305
Enpleurs
profesor nadzwyczajny

Cytat:
Aha, to rzeczywiście specyficzny zawód ... Ale Wszędzie cos jest dla studentów, głowa do gory !!! W Monachium życie jest drogie, ale sprawdź tez uczelnie, która ma lepsze warunki, czy specjalizacje, bo skoro masz wybór to wybierz te , która ci specjalistycznie bardziej pasuje. Dla mniej zamożnych studentów jest możliwość wsparcie od państwa w postaci BAföG - polowe kredytu trzeba spłacić gdy zaczniesz pracować, a polowe daruje ci państwo, ale poczytaj dokładnie w necie co i jak. Będziesz studiowała w języku niemieckim czy angielskim ?
Głównie po niemiecku, tylko pojedyncze fakutety są po angielsku
Stary 2015-07-18, 15:34   #306
Kendra66
Rozeznanie

monachium to drogie miasto. jakby nie to, ze moj tz juz "wypracował" wyższą stawkę niz najniższa krajowa, to byłoby nie ciekawie. ale samo miasto jak dla mnie na plus.
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 15:38   #307
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kendra66 Pokaż wiadomość
monachium to drogie miasto. jakby nie to, ze moj tz juz "wypracował" wyższą stawkę niz najniższa krajowa, to byłoby nie ciekawie. ale samo miasto jak dla mnie na plus.
Jeden znajomy opowiadał, że jest to jedno z najdroższych miast w de. O ile nie najdroższe.
Stary 2015-07-19, 10:09   #308
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Melduje sie z pociagu w kierunku Polski gdzie spedzamy wajacje nad woda w lesie

...wyslane i nieskontrolowane...
Stary 2015-07-19, 12:07   #309
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość
Melduje sie z pociagu w kierunku Polski gdzie spedzamy wajacje nad woda w lesie

Udanego urlopu
Mój dopiero we wrześniu, ale poprzedni był w maju, wiec nie narzekam

Właśnie skończyłam ksiazke Katarzyny Bondy pt. Pochłaniacz. Bardzo mi sie podobała, intrygi, zabójstwo , ciemna przeszłość.
Stary 2015-07-19, 12:33   #310
niunka2015
BAN stały

Cytat:
Udanego urlopu
Mój dopiero we wrześniu, ale poprzedni był w maju, wiec nie narzekam

Właśnie skończyłam ksiazke Katarzyny Bondy pt. Pochłaniacz. Bardzo mi sie podobała, intrygi, zabójstwo , ciemna przeszłość.
Moj tez we wrzesniu
Stary 2015-07-19, 16:48   #311
emenyx
Zadomowienie

Jesli ktos ma ochote, to zapraszam na relacje z Kieler Woche na zdjeciach
xxx

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-10-06 o 19:54 Powód: Reklama bloga.
Stary 2015-07-19, 17:20   #312
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Sorki dziewczyny, że wam tak zawracam głowę ale mam jeszcze jedno pytanko (obiecuję, że ostatnie! ). Czy w DE pracując w sklepie np też trzeba mieć jakiś papier na wzór PL książeczki z sanepidu?
Ja pracuje w sklepie na Mini Job i nic nie mam, nigdzie mnie nie wysylano zeby zrobic badania
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 17:21   #313
niunka2015
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Ja pracuje w sklepie na Mini Job i nic nie mam, nigdzie mnie nie wysylano zeby zrobic badania
W de to nie ma chyba sanepudu
Stary 2015-07-19, 18:35   #314
Enpleurs
profesor nadzwyczajny

Cytat:
Ale pracujesz w sklepie spożywczym?
Stary 2015-07-20, 13:13   #315
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Ale pracujesz w sklepie spożywczym?
W sklepie bio wiec i chemia i kosmetyki tam sa, ale przede wszystkim spozywka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-24, 12:30   #316
wissniowa
Raczkowanie

Witam
Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy.
Razem z Tż chcemy wyjechać. Mamy trzyletnie dziecko, bez ślubu.
Może nie wiedzie nam się najgorzej, ale przeraża mnie wizja brania 30letniego kredytu na kupno mieszkania, całe życie wynajmować też nie będziemy.

Na początku Tż pojedzie sam, załatwi mieszkanie, sobie pracę.
I teraz pytanie do Was (jeśli jesteście w stanie odp) w jakie miasto na początek najlepiej celować? I ile czasu takie załatwianie może trwać? Trzy miesiące, pół roku, rok?
Tż język zna na poziomie średnio-zaawansowanym, gorzej ze mną- przez trzy ostatnie lata nie zamieniłam słowa, a orłem w tym języku nigdy nie byłam.
Tż skończył technikum o profilu logistyk, ja technik organizacji reklamy. Tż potrafi wykonać prace remontowo- budowlane, na samochodach też zna się, obecnie pracuje w duzej firmie produkującej drzwi. Ja z kolei zawsze marzyłam o pracy w małej gastronomii (nie fast food) lub jakimś ośrodku wypoczynkowym/hotelu, po szkole pracowałam w sklepie spożywczym, aktualnie w monopolowym.
Gdzie szukać ofert pracy? Na jakiej stronie są pewne, sprawdzone?

No i co z dzieckiem? Czy uda się wysłać je od razu do przedszkola czy są takie problemy jak w Polsce? Jeśli się nie dostanie, to czy jest szansa, że utrzymalibyśmy się tylko z jednej pensji?

Edytowane przez wissniowa
Czas edycji: 2015-07-24 o 12:44
wissniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-24, 13:54   #317
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wissniowa Pokaż wiadomość
Witam
Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy.
Razem z Tż chcemy wyjechać. Mamy trzyletnie dziecko, bez ślubu.
Może nie wiedzie nam się najgorzej, ale przeraża mnie wizja brania 30letniego kredytu na kupno mieszkania, całe życie wynajmować też nie będziemy.

Na początku Tż pojedzie sam, załatwi mieszkanie, sobie pracę.
I teraz pytanie do Was (jeśli jesteście w stanie odp) w jakie miasto na początek najlepiej celować? I ile czasu takie załatwianie może trwać? Trzy miesiące, pół roku, rok?
Tż język zna na poziomie średnio-zaawansowanym, gorzej ze mną- przez trzy ostatnie lata nie zamieniłam słowa, a orłem w tym języku nigdy nie byłam.
Tż skończył technikum o profilu logistyk, ja technik organizacji reklamy. Tż potrafi wykonać prace remontowo- budowlane, na samochodach też zna się, obecnie pracuje w duzej firmie produkującej drzwi. Ja z kolei zawsze marzyłam o pracy w małej gastronomii (nie fast food) lub jakimś ośrodku wypoczynkowym/hotelu, po szkole pracowałam w sklepie spożywczym, aktualnie w monopolowym.
Gdzie szukać ofert pracy? Na jakiej stronie są pewne, sprawdzone?

No i co z dzieckiem? Czy uda się wysłać je od razu do przedszkola czy są takie problemy jak w Polsce? Jeśli się nie dostanie, to czy jest szansa, że utrzymalibyśmy się tylko z jednej pensji?
dziecko od 3rż ma zagwarantowane miejsce w przedszkolu, gratis (oprocz za jedzenie. u mnie chyba 20 euro/mc)
jak zna jezyk to super. praca się raczej zawsze znajdzie gorzej za ile. i żeby szukać mieszkania to praca potrzebna. my mając prace juz gotową mieszkanie znaleźliśmy w pare dni ale mielismy duzo szczescia. tylko ze jak on sam pojedzie calymi dniami w pracy to nie bedzie mial kiedy na castingi na mieszkania chodzić. pracy nie wiem gdzie szukac ale mieszkanie http://www.immobilienscout24.de/ http://www.immowelt.de/
wszystko zalezy jaka bedzie mial pensje czy sie z niej utrzymacie. jak niska to jeszcze jakis socjal moze, nie znam sie na socjalach. no i 184euro kindergeld na dziecko.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 10:43   #318
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Czesc dziewczynki

Mi na szczescie juz mdłosci przeszły i zaczełam sie cieszyc ta ciaza

Wlasnie zaklepalismy urlop w Zakopanem na wrzesien
I od razu mam lepszy humor

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 12:11   #319
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
dziecko od 3rż ma zagwarantowane miejsce w przedszkolu, gratis (oprocz za jedzenie. u mnie chyba 20 euro/mc)
jak zna jezyk to super. praca się raczej zawsze znajdzie gorzej za ile. i żeby szukać mieszkania to praca potrzebna. my mając prace juz gotową mieszkanie znaleźliśmy w pare dni ale mielismy duzo szczescia. tylko ze jak on sam pojedzie calymi dniami w pracy to nie bedzie mial kiedy na castingi na mieszkania chodzić. pracy nie wiem gdzie szukac ale mieszkanie http://www.immobilienscout24.de/ http://www.immowelt.de/
wszystko zalezy jaka bedzie mial pensje czy sie z niej utrzymacie. jak niska to jeszcze jakis socjal moze, nie znam sie na socjalach. no i 184euro kindergeld na dziecko.
U nas na przyklad nie ma gratis przedszkola wiec lepiej nie wprowadzac w blad....ja place 240e + 40e za jedzenie...Zalezy od miasta, zarobkow itd...Akurat w gastronomi czy hotelu mozna dostac prace ale wszedzie warto znac jezyk...

Edytowane przez ogorekpazurek
Czas edycji: 2015-07-25 o 12:15
ogorekpazurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 14:11   #320
wissniowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość
U nas na przyklad nie ma gratis przedszkola wiec lepiej nie wprowadzac w blad....ja place 240e + 40e za jedzenie...Zalezy od miasta, zarobkow itd...Akurat w gastronomi czy hotelu mozna dostac prace ale wszedzie warto znac jezyk...

Dziękuję za odpowiedzi
Więc przez pierwsze dni pracy gdzie się mieszka? Jakiś hotel, znajomi? Nikt nie wynajmie Nam mieszkania? W sumie logiczne, choć w Polsce żaden właściciel o pracę nas nie pytał, więc stąd moje zdumienie. Mam siostrę w Bielefeld, mogłaby Nas przygarnąc na początek, pomóc. Czy jest ktoś z tego miasta, okolic? Czy na początek są bardziej przyjazne miasta?

Ponawiam pytanie o strony z ofertami pracy

Edytowane przez wissniowa
Czas edycji: 2015-07-25 o 14:18
wissniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 19:48   #321
emenyx
Zadomowienie

Na Pomorzu pogoda sie zepsuła pada i cały dzień jestem śpiąca. Dwa razy ucięłam sobie już drzemkę. Trochę ksiazke poczytałam , sprzątanie, gotowanie i nudy na pudy....
Czytam właśnie "okularnika" Bondy
Stary 2015-07-25, 22:15   #322
niunka2015
BAN stały

U nas tezcnie ma gratis i zagwarantowane tez nie jest.dopiero 5 latki chyba

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

O przedszkole chidzi
Stary 2015-07-26, 00:06   #323
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunka2015 Pokaż wiadomość
U nas tezcnie ma gratis i zagwarantowane tez nie jest.dopiero 5 latki chyba

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

O przedszkole chidzi
no to sorry to tylko w Berlinie takie cuda.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-26, 16:38   #324
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

W Hamburg tez za darmo sa i tylko jedzenie trzeba oplacic..
A u nas w Kiel przedszkole zagwarantowane od 3 roku zycia...

Na Wielkopolsce tez sie pogodowo popsulo..
Ja chodze na silke i duuuuzo czytam a dzieciaki szaleja ...im pogoda obojetna

Stary 2015-07-26, 18:38   #325
201608040942
Konto usunięte

W Düsseldorfie tez za darmo i tylko za jedzenie sie placi. zagwarantowany plac od 3 rz, ale polityka swoje, a realia swoje, trzwba zapisywac wczesniej i miec nadzieje ze plac bedzie, bo przedszkoli jest za malo.
W radiu moj chlop uslyszal, ze otwietraja u nas 24h przedszkole, fajna sprawa dla osob, ktore nie maja gdzie dac dziecka na noc, jak sami musza isc pracowac na nocke. Kiedy je odtworza i gdzie to nie wiem.

Ogorek, gdzie ty w Wilekopolsce sie szwedasz?
Stary 2015-07-28, 18:50   #326
Martii=*
Zadomowienie

Jest coś takiego jak sanepid - nazywa się Gesundheitsamt i wystawia coś na wzór naszej książeczki sanepidowskiej - Gesundheitsausweis. Idzie się po prostu do Gesundheitsamt, mówi, że chce się zrobić termin na Gesundheitsausweis. Kosztuje to 25e, ogląda się film szkoleniowy. Później uzupełnia się ankietę o przebytych chorobach i szczepieniach i podpisuje się. U mnie było tyle. Udało mi się to załatwić wszystko bez znajomości języka. Za to w innym urzędzie (w innym mieście), jak poszłam z koleżanką, to jeszcze nas z tego odpytywali.
Nie każdy pracodawca tego wymaga, raczej gdzieś na produkcji czy w kuchni, albo gdzieś, gdzie ma się bezpośredni kontakt z żywnością (ale nie w opakowaniu). Np. do sklepu nie potrzebują.
Stary 2015-07-29, 21:49   #327
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Cytat:
W Düsseldorfie tez za darmo i tylko za jedzenie sie placi. zagwarantowany plac od 3 rz, ale polityka swoje, a realia swoje, trzwba zapisywac wczesniej i miec nadzieje ze plac bedzie, bo przedszkoli jest za malo.
W radiu moj chlop uslyszal, ze otwietraja u nas 24h przedszkole, fajna sprawa dla osob, ktore nie maja gdzie dac dziecka na noc, jak sami musza isc pracowac na nocke. Kiedy je odtworza i gdzie to nie wiem.

Ogorek, gdzie ty w Wilekopolsce sie szwedasz?
W Pile i okolicach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-29, 23:21   #328
Enpleurs
profesor nadzwyczajny

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Jest coś takiego jak sanepid - nazywa się Gesundheitsamt i wystawia coś na wzór naszej książeczki sanepidowskiej - Gesundheitsausweis. Idzie się po prostu do Gesundheitsamt, mówi, że chce się zrobić termin na Gesundheitsausweis. Kosztuje to 25e, ogląda się film szkoleniowy. Później uzupełnia się ankietę o przebytych chorobach i szczepieniach i podpisuje się. U mnie było tyle. Udało mi się to załatwić wszystko bez znajomości języka. Za to w innym urzędzie (w innym mieście), jak poszłam z koleżanką, to jeszcze nas z tego odpytywali.
Nie każdy pracodawca tego wymaga, raczej gdzieś na produkcji czy w kuchni, albo gdzieś, gdzie ma się bezpośredni kontakt z żywnością (ale nie w opakowaniu). Np. do sklepu nie potrzebują.
Super, dzięki za informacje
Stary 2015-08-02, 11:01   #329
emenyx
Zadomowienie

jesli ktos mam ochote, zapraszam na nowy i baaaardzo pachnacy post
xxx

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-10-06 o 19:22 Powód: Reklama bloga.
Stary 2015-08-11, 08:01   #330
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Witam was dziewczyny. Podczytuję was czasem i postanowiłam się przywitać. Jestem w niemczech od niedawna, może któraś z was mieszka w Oberursel?

Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości