Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-13, 09:09   #3991
maartucha
Zadomowienie

GG do maartucha
Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Ja też miałam rozpuszczone w 2 kubeczkach

No to teraz miłego siedzenia :P i nie zaśnij z nudów

" . . D
zisaj uwierzyłam, że do szczęścia
Mi wystarczy bym przy Tobie była . . . "
(19.05.2006)

[luksjaa]104680[/luksjaa]
maartucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 09:14   #3992
olilina
Zakorzenienie

Tak na pocieszenie napiszę Wam, że znajoma urodziła dwa lata temu córeczkę w 25 tygodniu ciąży. Mala ważyła 600g.
Problem jest taki, że do tej pory jest karmiona przez sondę, nie mówi, nie chodzi, ale zaczęła siedzieć, po prostu póki co wolniej się rozwija, ale jest uroczym roześmianym dzieckiem.
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 09:14   #3993
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartucha Pokaż wiadomość
Ja też miałam rozpuszczone w 2 kubeczkach

No to teraz miłego siedzenia i nie zaśnij z nudów
Boję się prędzej, ze zwymiotuje albo zemdleje ehh a dla zajęcia mam ze sobą Księgę ciąży

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-08-13, 09:40   #3994
Soul89
Zadomowienie

Ja też byłam na glukozie.. tylko pokonała mnie po 15 minutach

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 09:44   #3995
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez india_love Pokaż wiadomość
A tak poza tym to oddychać nie mogęMłody naciska pewnie na przeponę. Zasnąć to jakoś wyczyn. Straszne jest uczucie, że nie można zaczerpnąć oddechu. Też tak macie? Jak tu przetrwać ostatni trymestr ???
Ten oddech nie jest z rodzaju "pełną piersią". Staram się więcej oddychać przeponowo/ z brzucha.

Cytat:
Napisane przez beautifuldream Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie mi jak jest u Was ze spaniem? Spicie tylko na lewym boku? Ja się staram ale i tak budzę się na plecach albo na prawym... :/
Ja na prawym, siła przyzwyczajenia jest najsilniejsza. Czasami na lewym.

Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
AAA właśnie się dowiedziałam że znajoma z innej grupy z terminem na listopad urodziła - 3mc wcześniej... Dzidziuś ma 800gr
Nic więcej nie wiem ale mam nadzieję że będzie ok...
Trzymam kciuki za Maluszka

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Po drugie mam trochę asymetryczne biodra i lewy bok mnie strasznie boli jak na nim dłużej poleże. Chyba powinnam lekarzowi powiedzieć o tych biodrach,to może mieć jakiś wpływ na poród?

Wczoraj się nasłuchałam o tych porodówkach i na każdej są plusy i minusy -tam gdzie sale porodowe są jednoosobowe i duża swoboda ruchu,pozycji do porodu -nie ma co liczyć na zzo i często szpital jest przeludniony -słabe sale na połozniczym, często po porodzie leży się gdzie indziej i często bez dziecka. Często długo trzeba czekać na ip,odsyłają do innych szpitali... W drugim gdzie są super sale i najlepsze zaplecze w razie gdyby coś było nie tak z dzieckiem,zzo jest zawsze dostępne ale rodząca cały czas leży podłączona do ktg....W kolejnym gdzie i o zzo łatwo i o dużą swobodę ruchów i naturalne radzenie sobie z bólem są bardzo kiepskie warunki, stary brudny moloch...
Koleżanka konsultowała biodra z ortopedą przed porodem - może Ty też tak spróbuj?
A masz możliwość zobaczyć te porodówki? Z własnego doświadczenia - leżałam na patologii ciąży w jednym szpitalu - nie było luksusów, ale dawałam radę. Potem popatrzyłam na recenzje oddziału położniczego i kobiety opisywały to o wiele gorzej niż było.

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, witam się z przychodni, wypilam właśnie glukoze, jakoś dałam radę - większy problem miała pielęgniarka żeby ja rozpuścić i zrobiła mi ten roztwór w aż 2 kubeczkach i mam mieć badanie tylko dwupunktowe, sama nie wiem dlaczego....
Powodzenia, ja się chyba jutro zbiorę

Mam do Was pytanie. Obudziłam się z rękąw nocniku odnośnie szkoły rodzenia. Tam, gdzie chcę iść bezpłatnie, wolne miejsca są na kurs od 30 września - 4 listopada. Końcówka przypadłaby na 37 tydzień. Zależy mi na tej szkole, ale to trochę późno.
Są opcje weekendowe/wieczorowe (płatne) i takie byłyby nawet pod koniec sierpnia lub we wrześniu. Co robić?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 09:44   #3996
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soul89 Pokaż wiadomość
Ale co się stało? Zwróciłaś?
Współczuję i co pewnie teraz badanie do powtórki?

Cornflower girl ciężko coś doradzić.
Jak tak teraz liczę to u mnie ostatnie zajęcia będą na dwa tygodnie przed planowanym porodem. Tylko, że ja do tego podchodzę tak, że jak się nie uda jej skończyć to trudno wydaje mi się, że bardziej niż odpłatnością sugerowałabym się tym, gdzie Ty wolisz chodzić. Ja chcę do szkoły rodzenia przy szpitalu, gdzie mam zamiar rodzić, więc dla mnie wybór był prosty, a że zabrałam się za to za późno to albo się uda ją skończyć albo nie

Edytowane przez olilina
Czas edycji: 2015-08-13 o 09:51
Stary 2015-08-13, 10:02   #3997
Soul89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
Ale co się stało? Zwróciłaś?
Współczuję i co pewnie teraz badanie do powtórki?
Wypiłam normalnie, nie było nawet takie złe. Poszłam sobie usiąść w poczekalni, wszystko było ok, i po 15 minutach nagle mnie zmuliło, no i zwróciłam.. no muszę powtórzyć, ale na samą myśl mnie już ciarki przechodzą jak powtórzy się sytuacja to pasuje..

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 10:08   #3998
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość

Powodzenia, ja się chyba jutro zbiorę

Mam do Was pytanie. Obudziłam się z rękąw nocniku odnośnie szkoły rodzenia. Tam, gdzie chcę iść bezpłatnie, wolne miejsca są na kurs od 30 września - 4 listopada. Końcówka przypadłaby na 37 tydzień. Zależy mi na tej szkole, ale to trochę późno.
Są opcje weekendowe/wieczorowe (płatne) i takie byłyby nawet pod koniec sierpnia lub we wrześniu. Co robić?
Searsowie piszą, że najlepiej skończyć szkołę rodzenia 1-2 tyg przed porodem, tylko pytanie kiedy wypadnie poród ja bym się chyba zdecydowała na tę szkołę, skoro tak bardzo Ci zależy. To szkoła przy Żeromskim (tak mi się kojarzy ze o tym szpitalu pisałaś?)?

A mogłabyś zdradzić na którym oddziale patologii lezalas?
Cytat:
Współczuję mnie też na początku było bardzo źle i trzymałam się mocno żeby nie zwrócić...

Stary 2015-08-13, 10:14   #3999
Gaabbi
Wtajemniczenie

Ja śpię różnie. Na prawy, na lewym boku, na wznak, jak mi akurat wygodnie
Cytat:
Hej dziewczyny, witam się z przychodni, wypilam właśnie glukoze, jakoś dałam radę - większy problem miała pielęgniarka żeby ja rozpuścić i zrobiła mi ten roztwór w aż 2 kubeczkach i mam mieć badanie tylko dwupunktowe, sama nie wiem dlaczego....
A jak miałaś napisane na skierowaniu?
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 10:30   #4000
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Cornflower girl ciężko coś doradzić.
Wydaje mi się, że bardziej niż odpłatnością sugerowałabym się tym, gdzie Ty wolisz chodzić. Ja chcę do szkoły rodzenia przy szpitalu, gdzie mam zamiar rodzić, więc dla mnie wybór był prosty, a że zabrałam się za to za późno to albo się uda ją skończyć albo nie
Bezpłatna szkoła jest prowadzona przez położne ze szpitala, w którym chcę rodzić. Wcześniej zastanawiałam się nad własną położną, ale teraz z tego rezygnuję - oswojenie się z paniami z porodówki by mi sporo dało.
Natomiast płatna szkoła kusi mnie bardziej obszernym programem. I czułabym się bezpieczniej - przerobienie każdego tematu by mnie mocno uspokoiło, jestem straszną panikarą jeśli chodzi o opiekę nad noworodkiem.

Cytat:
Searsowie piszą, że najlepiej skończyć szkołę rodzenia 1-2 tyg przed porodem, tylko pytanie kiedy wypadnie poród ja bym się chyba zdecydowała na tę szkołę, skoro tak bardzo Ci zależy. To szkoła przy Żeromskim (tak mi się kojarzy ze o tym szpitalu pisałaś?)?

A mogłabyś zdradzić na którym oddziale patologii lezalas?
Mnie siostra straszy, że u nas w rodzinie wszystkie porody są w okolicach 34-35 tygodnia (i dzieci klocki do tego), więc ukończenie szkoły rodzenia w okolicach 30 tc by mnie uspokoiło.

Zastanawiam się nad Ecopartusem (tylko ten termin na styk z porodem) - prowadzą położne z Rydygiera, a Koalą (weekendowa szkoła).

Leżałam na patologii w Żeromskim.

Cytat:
Wypiłam normalnie, nie było nawet takie złe. Poszłam sobie usiąść w poczekalni, wszystko było ok, i po 15 minutach nagle mnie zmuliło, no i zwróciłam.. no muszę powtórzyć, ale na samą myśl mnie już ciarki przechodzą jak powtórzy się sytuacja to pasuje..
Najgorsze, że te testy i tak są niemiarodajne

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 10:32   #4001
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ja śpię różnie. Na prawy, na lewym boku, na wznak, jak mi akurat wygodnie

A jak miałaś napisane na skierowaniu?
Ja ogólnie chodzę bez skierowań, mam taki ustalony plan opieki przedporodowej i zgłaszam się na badanie odpowiednio kiedy mi wypada i w nim było wpisane pobranie po 1 i 2 h, ale już się dopytalam w gabinecie i to moja lekarka w systemie wpisała modyfikacje

Stary 2015-08-13, 10:32   #4002
cynamon_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja przed ciążą spałam głównie na brzuchu,teraz często na plecach albo na boku... Niestety częściej na prawym -po pierwsze tego nie kontroluje jak śpię,po drugie mam trochę asymetryczne biodra i lewy bok mnie strasznie boli jak na nim dłużej poleże. Chyba powinnam lekarzowi powiedzieć o tych biodrach,to może mieć jakiś wpływ na poród?

tylkokasia aż mnie zmroziło. To u Ciebie w Irlandii czy w Polsce? Wiadomo że nie jest to dobra sytuacja ale teraz są juz spore szanse że wszystko będzie ok...

Mi się po tych zajęciach z położną całą noc porody itp śniły i pomyślałam że musimy sobie z tz taki nasz plan porodu napisać, nie dla personelu w szpitalu tylko właśnie dla nas... Bo dopiero dziś nad ranem przyszło mi do głowy że musimy znajomemu dać klucze do mieszkania żeby z psem wyszedł,dał mu jeść czy pić bo poród może trwać chwile a może i kilkanaście godzin.
Wczoraj się nasłuchałam o tych porodówkach i na każdej są plusy i minusy -tam gdzie sale porodowe są jednoosobowe i duża swoboda ruchu,pozycji do porodu -nie ma co liczyć na zzo i często szpital jest przeludniony -słabe sale na połozniczym, często po porodzie leży się gdzie indziej i często bez dziecka. Często długo trzeba czekać na ip,odsyłają do innych szpitali... W drugim gdzie są super sale i najlepsze zaplecze w razie gdyby coś było nie tak z dzieckiem,zzo jest zawsze dostępne ale rodząca cały czas leży podłączona do ktg....W kolejnym gdzie i o zzo łatwo i o dużą swobodę ruchów i naturalne radzenie sobie z bólem są bardzo kiepskie warunki, stary brudny moloch... Ostatni szpital został trochę pominięty, za to dużo było o szpitalu poza Wrocławiem gdzie pracuje ta położna i miałam wrażenie że mówiła o samych plusach, jakby chciała nas przekonać że warto tam jechać...
Koniecznie powiedz o tym biodrze lekarzowi może musisz mieć cc
Stary 2015-08-13, 10:44   #4003
poznanianka1990
Zakorzenienie

Witajcie

Ja na glukoze pójdę w przyszłym tygodniu. Sprawdzałam prognozy pogody w necie i podobno we wtorek i środę ma być trochę chłodniej, to się wybiorę.

Jeśli któraś ma blisko Auchan to od dziś są bodziaki , spodenki, leginsy, skarpetki niemowlęce w promocji

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 11:08   #4004
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja ogólnie chodzę bez skierowań, mam taki ustalony plan opieki przedporodowej i zgłaszam się na badanie odpowiednio kiedy mi wypada i w nim było wpisane pobranie po 1 i 2 h, ale już się dopytalam w gabinecie i to moja lekarka w systemie wpisała modyfikacje

To lekarka zmieniła na jednopunktowe badanie? Nie kumam.
Skierowanie na pewno masz tzn. jest może elektroniczne, albo co, bo glukozy bez skierowania robić nie wolno.
Stary 2015-08-13, 11:12   #4005
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Bezpłatna szkoła jest prowadzona przez położne ze szpitala, w którym chcę rodzić. Wcześniej zastanawiałam się nad własną położną, ale teraz z tego rezygnuję - oswojenie się z paniami z porodówki by mi sporo dało.
Natomiast płatna szkoła kusi mnie bardziej obszernym programem. I czułabym się bezpieczniej - przerobienie każdego tematu by mnie mocno uspokoiło, jestem straszną panikarą jeśli chodzi o opiekę nad noworodkiem.

Mnie siostra straszy, że u nas w rodzinie wszystkie porody są w okolicach 34-35 tygodnia (i dzieci klocki do tego), więc ukończenie szkoły rodzenia w okolicach 30 tc by mnie uspokoiło.

Zastanawiam się nad Ecopartusem (tylko ten termin na styk z porodem) - prowadzą położne z Rydygiera, a Koalą (weekendowa szkoła).

Leżałam na patologii w Żeromskim.

Najgorsze, że te testy i tak są niemiarodajne
Soul89 powiem Ci, że naprawdę dużo zależy od nastawienia.
Niepotrzebnie Cię ta teściowa nastraszyła.
Ja na pierwsze badanie szlam z takim nastawieniem, że nie wiem czego się mogę spodziewać i myślałam tylko o tym, żeby nie zwrócić.
Jak szlam na drugie wiedziałam już co i jak i byłam spokojniejsza.
Postaraj się nie myśleć o tym, że możesz znowu zwrócić, chociaż wiem, że to trudne. Weź sobie jakąś książkę do poczytania albo coś co zajmie Ci czas na tyle, żebyś nie rozmyślała za dużo.

Cornflower girl decyzja należy do Ciebie, ale gdybym ja była na Twoim miejscu wybrałabym ta szkolę przy szpitalu. Oswoisz się ze szpitalem, z położnymi. Natomiast to, że w tej prywatnej szkole jest szerszy zakres tematów mnie nie przekonuje, bo prawda jest taka, że ile tematów by nie przerobili to i tak wszystko wyjdzie "w praniu", a też jak wiadomo co położna to inna opinia itd.
Nie wiem czy czytałaś ale ze swojej strony naprawdę polecam książkę "Język niemowląt".
Stary 2015-08-13, 11:25   #4006
Amelia16
Zadomowienie

Iclosemyeyes ja też już po!!! Zmotywowałam się rano myślą, że idziemy razem i poszłam Czemu Ci zmienili na dwupunktową? Ja miałam 3 pobrania...
jestem przemile zaskoczona, przeszłam najlepiej ze wszystkich dotychczas glukoz, nawet razu mnie nie zemdliło no i mam to badziewie za sobą!!! w ogóle po wszystkim pojechałam sobie jeszcze do biblioteki i na zakupy, pełna energii, dopiero zjadłam śniadanie właśnie
Soul współczuję, też przy synku nie dałam rady

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Minus jest taki, że wyniki idą do przychodni już nie dają odpisów, a najbliższą wizytę w nfz mam dopiero w 31 tc... Ale jakoś to załatwię, przedzwonię, może mi podadzą, jak będą okej, to mogą zaczekać na wpisanie do karty ciąży

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
Soul89 powiem Ci, że naprawdę dużo zależy od nastawienia.
Niepotrzebnie Cię ta teściowa nastraszyła.
Ja na pierwsze badanie szlam z takim nastawieniem, że nie wiem czego się mogę spodziewać i myślałam tylko o tym, żeby nie zwrócić.
Jak szlam na drugie wiedziałam już co i jak i byłam spokojniejsza.
Postaraj się nie myśleć o tym, że możesz znowu zwrócić, chociaż wiem, że to trudne. Weź sobie jakąś książkę do poczytania albo coś co zajmie Ci czas na tyle, żebyś nie rozmyślała za dużo.
U mnie dużo dało, że mogłam na samym początku wyjść trochę na świeże powietrze i pochodzić dookoła laboratorium. Potem zadzwoniła Mama i mnie zagadała dobre 20 minut, czyli kryzysowy początek jakoś przeleciał a resztę czasu czytałam pół 11 części plotkary, nic bardziej odmóżdżającego
Stary 2015-08-13, 11:26   #4007
lexie42
Zakorzenienie

Poznanianka dzięki za info, może jutro się wybiorę

Dziewczyny kupiliśmy lozeczko nie myślałam że tak od ręki uda nam się kupić i to prosto od producenta także jestem mega zadowolona
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 11:34   #4008
poznanianka1990
Zakorzenienie

lexie42, nie ma za co
Pochwal się łóżeczkiem

My już wybraliśmy łóżeczko, pościel (ogólnie ten zestaw, o którym wczoraj pisałam), w przyszłym tygodniu pojedziemy, obejrzymy i jak będzie wszystko ok to kupimy

Dziewczyny - jakie kupujecie łóżeczka - z szufladą czy bez? Bo ja cały czas się zastanawiam jakie wybrać...

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 11:36   #4009
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Amelia16 Pokaż wiadomość
Ja też, piłam mnóstwo sprite na noc, chciało mi się i chciało takiego słodkiego gazowanego z lodówki to może jutro się razem zmotywujemy i ruszymy
I gratuluję Mężowi, doczytałam, że zaliczył prawko !

Słodziak, najważniejsze, że syneczek rośnie zdrowo tyle dobrego, że narazie możesz leżeć w domu a nie kieruje Cię do szpitala, więc leż, leż, leż

U mnie też...

Masakra, grubo przesadzają nieraz na oddziałach... Jak ja rodziłam córkę to w 3 dobie były na dworze temperatury po 25 stopni, a położne ciągle mi zamykały okno chociaż było tylko na lufcik i odkręcały grzejnik (!!!) na noc

Bardzo zgrabnie u mnie wczoraj 86 cm na wysokości pępka a mam wrażenie, że tak zgrabnie nie wyglądam

Dużo zdrówka dla Synka! Przekichane w takie temperatury... Ale chociaż z wygrzewaniem choróbska nie ma problemu
Dzięki Moim zdaniem wcale zgrabnie nie wyglądam mam 166 cm wzrostu, przed ciążą ważyłam 59kg, więc tak w miarę wyglądałam, teraz ważę 66kg a te kilogramy mi się rozłożyły wszędzie, na rękach, udach, pupie, na buzi też, taką okrągłą mam aż ociężale się czuję. Zazdroszczę tym, które trzymają jeszcze swoją "starą" sylwetkę
Cytat:
To może masz inne
Ja mam kosz na śmieci, który można powiesić na takich haczykach. Pojemnik jeden, który też można powiesić i drugi, który się wkłada w ten pierwszy (taka jakby miseczka).

Ja do sklepu, albo coś załatwiać też jadę z Hanią. Nie mam innego wyjścia. Ale na spacery się nie porywam.

Właśnie dzisiaj, przed chwilą zasłabłam na mieście Przeszła u nas burza z gradem i umówiłam się z koleżanką i jej dziećmi na lody. Pomyślałam, że będzie chłodniej więc luz. Ale nie był luz Najpierw żołądek jakby mnie boleć zaczął, a później zasłabłam. Usiadłam na schodach, oblewałam się wodą, piłam, robiłam okłady i jakoś dotrzymałam, zanim przyjechał transport. Dobrze, że nie byłam sama i miał kto okiem na Hanię rzucić Ścięło mnie w sekundzie.
Ja też mam tendencję do zasłabnięć w upały, na szczęście nic jeszcze złego się nie stało póki co, tfu tfu. W poniedziałek wybrałam się sama do miasta, mpk-iem, połaziłam po mieście bo musiałam dowód nowy odebrać i u gin byłam z tymi wynikami moczu, w pewnych momentach myślałam że ducha wyzionę, ale jakoś wytrwałam na szczęście. Uważaj na siebie
Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
AAA właśnie się dowiedziałam że znajoma z innej grupy z terminem na listopad urodziła - 3mc wcześniej... Dzidziuś ma 800gr
Nic więcej nie wiem ale mam nadzieję że będzie ok...
Biedactwo... trzymam kciuki, żeby z maleństwem wszystko było ok
Cytat:
Ja przed ciążą spałam głównie na brzuchu,teraz często na plecach albo na boku... Niestety częściej na prawym -po pierwsze tego nie kontroluje jak śpię,po drugie mam trochę asymetryczne biodra i lewy bok mnie strasznie boli jak na nim dłużej poleże. Chyba powinnam lekarzowi powiedzieć o tych biodrach,to może mieć jakiś wpływ na poród?

tylkokasia aż mnie zmroziło. To u Ciebie w Irlandii czy w Polsce? Wiadomo że nie jest to dobra sytuacja ale teraz są juz spore szanse że wszystko będzie ok...

Mi się po tych zajęciach z położną całą noc porody itp śniły i pomyślałam że musimy sobie z tz taki nasz plan porodu napisać, nie dla personelu w szpitalu tylko właśnie dla nas... Bo dopiero dziś nad ranem przyszło mi do głowy że musimy znajomemu dać klucze do mieszkania żeby z psem wyszedł,dał mu jeść czy pić bo poród może trwać chwile a może i kilkanaście godzin.
Wczoraj się nasłuchałam o tych porodówkach i na każdej są plusy i minusy -tam gdzie sale porodowe są jednoosobowe i duża swoboda ruchu,pozycji do porodu -nie ma co liczyć na zzo i często szpital jest przeludniony -słabe sale na połozniczym, często po porodzie leży się gdzie indziej i często bez dziecka. Często długo trzeba czekać na ip,odsyłają do innych szpitali... W drugim gdzie są super sale i najlepsze zaplecze w razie gdyby coś było nie tak z dzieckiem,zzo jest zawsze dostępne ale rodząca cały czas leży podłączona do ktg....W kolejnym gdzie i o zzo łatwo i o dużą swobodę ruchów i naturalne radzenie sobie z bólem są bardzo kiepskie warunki, stary brudny moloch... Ostatni szpital został trochę pominięty, za to dużo było o szpitalu poza Wrocławiem gdzie pracuje ta położna i miałam wrażenie że mówiła o samych plusach, jakby chciała nas przekonać że warto tam jechać...
Ja też mam problem z asymetrycznymi biodrami, niedługo będę musiała polecieć do rodzinnego po skierowanie do ortopedy, niech mnie zbada i powie czy będę mogła normalnie urodzić SN.
Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Poznanianka dzięki za info, może jutro się wybiorę

Dziewczyny kupiliśmy lozeczko nie myślałam że tak od ręki uda nam się kupić i to prosto od producenta także jestem mega zadowolona
Pokaż foto
Stary 2015-08-13, 11:47   #4010
lexie42
Zakorzenienie

Lozeczko wrzuce jak będę w domu ja najpierw chcialam z szuflada, bo wiadomo zawsze coś tam można schować ale na początku lozeczko będzie stało u nas w sypialni i nie będzie możliwości wyciągnięcia tej szuflady więc kupiliśmy bez.
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 11:50   #4011
cynamon_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
lexie42, nie ma za co
Pochwal się łóżeczkiem

My już wybraliśmy łóżeczko, pościel (ogólnie ten zestaw, o którym wczoraj pisałam), w przyszłym tygodniu pojedziemy, obejrzymy i jak będzie wszystko ok to kupimy

Dziewczyny - jakie kupujecie łóżeczka - z szufladą czy bez? Bo ja cały czas się zastanawiam jakie wybrać...
Ja mam bez szuflady po synku, ale jakbym teraz kupowala to pewnie wzięłabym z, bo to dodatkowe miejsce do przechowywania
Moja niunia znów leniwa od rana, juz się tak nie denerwowalam bo wczoraj było to samo, jednak w końcu się wkurzylam bo ile można, zaczęłam trzasc brzuchem, przylozylam głośno muzyke do brzucha i zaczęła kopać, co ona taka śpiąca królewna się zrobiła, masakra zawsze juz od rana były balety w brzuchu a teraz cos jej się przestawiło
Stary 2015-08-13, 12:01   #4012
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
To lekarka zmieniła na jednopunktowe badanie? Nie kumam.
Skierowanie na pewno masz tzn. jest może elektroniczne, albo co, bo glukozy bez skierowania robić nie wolno.
Może elektroniczne w ramach tej opieki przedporodowej ale ja tego nie mogę nigdzie sprawdzić. Tak już robiłam wszystkie wcześniejsze badania krwi, moczu, usg i wymazy, żadnego skierowania na oczy nie widziałam Wychodzi na to że moja gin zleciła badanie 2 punktowe.

Cytat:
Napisane przez Amelia16 Pokaż wiadomość
Iclosemyeyes ja też już po!!! Zmotywowałam się rano myślą, że idziemy razem i poszłam Czemu Ci zmienili na dwupunktową? Ja miałam 3 pobrania...
jestem przemile zaskoczona, przeszłam najlepiej ze wszystkich dotychczas glukoz, nawet razu mnie nie zemdliło no i mam to badziewie za sobą!!! w ogóle po wszystkim pojechałam sobie jeszcze do biblioteki i na zakupy, pełna energii, dopiero zjadłam śniadanie właśnie
Soul współczuję, też przy synku nie dałam rady

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Minus jest taki, że wyniki idą do przychodni już nie dają odpisów, a najbliższą wizytę w nfz mam dopiero w 31 tc... Ale jakoś to załatwię, przedzwonię, może mi podadzą, jak będą okej, to mogą zaczekać na wpisanie do karty ciąży

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

U mnie dużo dało, że mogłam na samym początku wyjść trochę na świeże powietrze i pochodzić dookoła laboratorium. Potem zadzwoniła Mama i mnie zagadała dobre 20 minut, czyli kryzysowy początek jakoś przeleciał a resztę czasu czytałam pół 11 części plotkary, nic bardziej odmóżdżającego
Ja miałam rano chwilę zwątpienia bo się strasznie nie wyspalam i nie chciało mi się wstawać żeby jechać do przychodni, ale sobie pomyślałam ze głupio mi bedzie znowu tego nie załatwić skoro tak sobie obiecałam. Spytam się jutro lekarki czemu tylko dwupunktowe to badanie wybrała.

I też się super czułam, po badaniu zjadłam mała drozdzowke i poszłam do drogerii kupić sobie coś w nagrodę ale już w drodze do domu w tramwaju tak mnie scielo, że ledwo doszłam do domu, nogi mi się uginaly na szczęście jestem na miejscu i jem kanapeczke, resztę dnia mam wolną więc będę leżeć

Soul, następnym razem się uda

Stary 2015-08-13, 12:03   #4013
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cynamon_ Pokaż wiadomość
Ja mam bez szuflady po synku, ale jakbym teraz kupowala to pewnie wzięłabym z, bo to dodatkowe miejsce do przechowywania
Moja niunia znów leniwa od rana, juz się tak nie denerwowalam bo wczoraj było to samo, jednak w końcu się wkurzylam bo ile można, zaczęłam trzasc brzuchem, przylozylam głośno muzyke do brzucha i zaczęła kopać, co ona taka śpiąca królewna się zrobiła, masakra zawsze juz od rana były balety w brzuchu a teraz cos jej się przestawiło
Moja od wczoraj też leniwa, śpi prawie cały czas, wczoraj może ze 3 razy tylko była aktywna, wieczorem się rozkręciła i dziś rano troszkę, a teraz dalej śpi pewnie też wykończona upałami. Jak ja sobie pomyślę co jak byśmy miały w te upały rodzić... uff dobrze że to tylko myśli cieszę się, że będzie chłodek w nasze TP
Stary 2015-08-13, 12:07   #4014
cynamon_
Zakorzenienie

Agusiek, synka rodzilam dokładnie 4 lata temu i tez były takie upały, ale jakoś mi to nie przeszkadzało zbytnio, moze dlatego ze zaczęło się w nocy a urodzilam w południe następnego dnia no i miedzy skurczami wręcz się trzeslam jak galareta teraz listopad hmm zastanawiam się w czym ja będę chodzić jak juz zimno będzie
Stary 2015-08-13, 12:12   #4015
Dzika Ropucha
Zadomowienie

GG do Dzika Ropucha

cześć dziewczyny
Witam się w 27t3d o 8 miałam wizytę- malutka waży już 1,100kg Ma długie nóżki, słyszałam serduszko jak biło ładnie. I wszystko dobrze z Kornelką. Przełączył mi na 3d żeby zrobić zdjęcie twarzyczki ale przykleiła się buźką do łożyska jak do poduszeczki i śmieszne wyszło to zdjęcie. Gin powiedział, że jeszcze malutka to takie twarzyczki jak potworki wychodzą i zrobi mi lepsze foto za 4tyg ale to też dostałam. Pokazałam teściowej i nie mogła skumać gdzie co jest i jakieś fałdki widzi i myślała, że to jakaś narośl na buzi...padłam i jej mówię, że te 3d takie są dziwne nieraz foty...Mogła już nie gadać nic bo mnie takie coś denerwuje.

A ja dołączam do słodkich mam ale tak z lekka, lekarz mi powiedział, żebym sobie taką dietkę zafundowała bo mam cukry w normie ale na styk także nie zaszkodzi. Mówi żebym nie jadła słodyczy białego chleba i słodkich napojów.
Od początku przytyłam 8kg a brzuch mam spoooory naprawdę.
Ahaaa i jeszcze mi powiedział,że leciutko rozpulchniła mi się szyjka ale nadal jest długa i zamknięta i wszystko trzyma-bo mała ma głowę na dole. Aktywność fizyczna i szmyrki z TŻ mówi, że można ale tak od 28 tyg to już może lepiej nie bo to jednak 7 miesiąc i w 37 tyg będę mogła z TŻ z powrotem działać jak będę już chciała

12.03.2015 II Kreski
Dzika Ropucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 12:21   #4016
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cynamon_ Pokaż wiadomość
Agusiek, synka rodzilam dokładnie 4 lata temu i tez były takie upały, ale jakoś mi to nie przeszkadzało zbytnio, moze dlatego ze zaczęło się w nocy a urodzilam w południe następnego dnia no i miedzy skurczami wręcz się trzeslam jak galareta teraz listopad hmm zastanawiam się w czym ja będę chodzić jak juz zimno będzie
Ja ogólnie jestem zmarźlak, ale w upały nie chciałabym rodzić No pewnie adrenalina robi swoje, wcale pewnie nie zwraca się uwagi czy jest wtedy zimno czy gorąco he he
Też się zastanawiam w co ja się odzieję jak już przymrozi tyłki w kurtki moje zimowe na pewno się nie zmieszczę, bo przed ciążą one były na nie na styk Ale pewnie nie będę wtedy już z domu wychodzić, w razie czego coś "zarzucę" na siebie.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Dzika Ropucha Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny
Witam się w 27t3d o 8 miałam wizytę- malutka waży już 1,100kg Ma długie nóżki, słyszałam serduszko jak biło ładnie. I wszystko dobrze z Kornelką. Przełączył mi na 3d żeby zrobić zdjęcie twarzyczki ale przykleiła się buźką do łożyska jak do poduszeczki i śmieszne wyszło to zdjęcie. Gin powiedział, że jeszcze malutka to takie twarzyczki jak potworki wychodzą i zrobi mi lepsze foto za 4tyg ale to też dostałam. Pokazałam teściowej i nie mogła skumać gdzie co jest i jakieś fałdki widzi i myślała, że to jakaś narośl na buzi...padłam i jej mówię, że te 3d takie są dziwne nieraz foty...Mogła już nie gadać nic bo mnie takie coś denerwuje.

A ja dołączam do słodkich mam ale tak z lekka, lekarz mi powiedział, żebym sobie taką dietkę zafundowała bo mam cukry w normie ale na styk także nie zaszkodzi. Mówi żebym nie jadła słodyczy białego chleba i słodkich napojów.
Od początku przytyłam 8kg a brzuch mam spoooory naprawdę.
Ahaaa i jeszcze mi powiedział,że leciutko rozpulchniła mi się szyjka ale nadal jest długa i zamknięta i wszystko trzyma-bo mała ma głowę na dole. Aktywność fizyczna i szmyrki z TŻ mówi, że można ale tak od 28 tyg to już może lepiej nie bo to jednak 7 miesiąc i w 37 tyg będę mogła z TŻ z powrotem działać jak będę już chciała
Co do "szmyrków" to ja jestem w 26 tyg i od jakiegoś czasu już czuję dyskomfort tam na dole, szczypanie pieczenie przez jakiś czas po "zabawach". Nawet zauważyłam, że przy wkładaniu globulek dopochwowo jest tam tak ciasno, że ledwo daje radę he i potem też właśnie taki dyskomfort. Więc u nas penetracja już jakiś czas temu odpadła...
Stary 2015-08-13, 13:51   #4017
czekooczekolada
Zakorzenienie

moje wyniki glukozy :
na czczo 4,9 mmol/l - norma do 5,6
po 1h - 10,89 mmol/l norma do 10
po 2 h - 6,94 mmol/l , norma do 7,8

tylko ten jeden wynik i dupa mam glukometr, mam unikac bialego pieczywa, slodyczy, nadmiaru owocow, slodkich napojow.

mam nadzieje ze ta cukrzyca rozwinela sie dopiero teraz a nie wczesniej, w 13tc na bad krwi mi wyszla glikemia na granicy. ehh. potem jak mierzylam pare razy glukometrem w domu to bylo niby w normie, ale teraz jak tak mysle to ten stary glukometr moze falszowac wyniki, bo dzis na nowym na czczo mi wyszlo 88 a na starym 67

dzikasliwka jak u Ciebie ? miescisz się w tych normach ? (godz po posilku >120) ? ja wczoraj po kolacji mialam 123, ale jadlam musztarde i to pewnie dlatego.. dzis na czczo i po sniadaniu I i II jest ok - 114. I jeszcze mam pytanie, jak ze smażonym? jesz? nie wiem czy dam radę odmówić sobie np rybkę z patelni tzn jeśli będzie tak mus to oczywiscie że dam rade, ale jesli przykladowo zjem i mi nie przekroczy normy po godzinie tzn ze moge raczej jeść ?

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Edytowane przez czekooczekolada
Czas edycji: 2015-08-13 o 13:53
czekooczekolada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 14:07   #4018
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
moje wyniki glukozy :
na czczo 4,9 mmol/l - norma do 5,6
po 1h - 10,89 mmol/l norma do 10
po 2 h - 6,94 mmol/l , norma do 7,8

tylko ten jeden wynik i dupa mam glukometr, mam unikac bialego pieczywa, slodyczy, nadmiaru owocow, slodkich napojow.

mam nadzieje ze ta cukrzyca rozwinela sie dopiero teraz a nie wczesniej, w 13tc na bad krwi mi wyszla glikemia na granicy. ehh. potem jak mierzylam pare razy glukometrem w domu to bylo niby w normie, ale teraz jak tak mysle to ten stary glukometr moze falszowac wyniki, bo dzis na nowym na czczo mi wyszlo 88 a na starym 67

dzikasliwka jak u Ciebie ? miescisz się w tych normach ? (godz po posilku >120) ? ja wczoraj po kolacji mialam 123, ale jadlam musztarde i to pewnie dlatego.. dzis na czczo i po sniadaniu I i II jest ok - 114. I jeszcze mam pytanie, jak ze smażonym? jesz? nie wiem czy dam radę odmówić sobie np rybkę z patelni tzn jeśli będzie tak mus to oczywiscie że dam rade, ale jesli przykladowo zjem i mi nie przekroczy normy po godzinie tzn ze moge raczej jeść ?
Ogólnie w cukrzycy nie można jeść smażonego, taka rada ode mnie - dietetyczki
Stary 2015-08-13, 14:08   #4019
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość

Z szufladą pewnie estetyczniej wygląda, bo z reguły coś się tam chowa pod łóżeczko

Cytat:
M
Ja miałam rano chwilę zwątpienia bo się strasznie nie wyspalam i nie chciało mi się wstawać żeby jechać do przychodni, ale sobie pomyślałam ze głupio mi bedzie znowu tego nie załatwić skoro tak sobie obiecałam. Spytam się jutro lekarki czemu tylko dwupunktowe to badanie wybrała.

I też się super czułam, po badaniu zjadłam mała drozdzowke i poszłam do drogerii kupić sobie coś w nagrodę ale już w drodze do domu w tramwaju tak mnie scielo, że ledwo doszłam do domu, nogi mi się uginaly na szczęście jestem na miejscu i jem kanapeczke, resztę dnia mam wolną więc będę leżeć
Haha, miałam to samo, tak mi się nie chciało rano ruszyć tyłka... No, ale trzeba było w końcu iść i naprawdę miałam motywację, że nie idę sama
Ooo jaką nagrodę sobie zafundowałaś?

Dzika Ropucha, ale już duża Kornelka super, że wszystko wporządku i podejrzeliście Malutką
Stary 2015-08-13, 14:29   #4020
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość
Ogólnie w cukrzycy nie można jeść smażonego, taka rada ode mnie - dietetyczki
dlaczego?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości