Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-13, 16:51   #991
agu23gda
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX

Ja i moje arcy leniwe dziecko pozdrawiamy z ktg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1439477496192.jpg (49,8 KB, 27 załadowań)
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 16:53   #992
malaja86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość

Ha, czyli jednak się da U nas w lux medzie to dzwonisz bezpośrednio na infolinię ich, ja się nie umawiam przez ubezpieczyciela.
Wszystko chyba zależy od tego jak jest podpisana umowa, ja sie nie zdecydowałam na taki pakiet u mnie w firmie bo była podpisywana umowa z PZU i każdą wizytę trzeba przez ubeZpieczyciela. U mnie w firmie trzeba płacić za to samemu- szef potrąca z wypłaty ty, co chcą.
Stary 2015-08-13, 16:58   #993
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mamcia092015 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dajcie trochę tego deszczu na wschód !! plis!

Widzę że niektóre czekają na poród a ja modlę się żeby chociaż tydzień nic się nie działo!

Jadę dzisiaj na usg i ciekawe ile Malutki waży Ostatnio w 31tc miał 2 kg

Sandrusia - ja bym na rower już nie siadła. Może chociaż taksówką pojedz!

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Pewnie nr telefonu klienta wystarczy Przecież nie będą z całej Polski ludzi ściągać. Ja przed pójściem na L4 pozamykałam wszystkie firmowe sprawy Nawet faktury pozapłacałam wcześniej żeby nie mieli się czego czepiać na razie cisza.

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Ja też mam takie krostki zwłaszcza pod piersiami. Zauważyła że jak chłodniej na dworze to gasną, a teraz czerwone i swędzące. smarujesz je czymś?
Nie smaruję bo nie wiem co to. A jak wysychaja to brązowe przebarwienia jak piegi zostają. Może balsam też zapycha skórę trochę ale wolę smarować niż mieć rozzstepy.
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:01   #994
malaja86
Rozeznanie

No ale co jak co, ja nie narzekam bardzo na służbę zdrowia - tą państwową więc pakiety płatne mi nie potrzebne.
Do ginekologa chodzę zawsze jak chcę- może być i raz w tygodniu, do rodzinnego też nigdy nie czekam dłużej niż 30 minut. Z reguły krócej.
Do okulisty, dentysty też nie muszę długo cżekać.
Może to plus tego, że mieszkam we wschodniej części kraju. No ale masa mych znajomych zawsze czeka i narzeka na długi czas oczekiwania.
Najdłużej to czekałam na rehabilitacje do 4 tygodni maks

Edytowane przez malaja86
Czas edycji: 2015-08-13 o 17:03
malaja86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:03   #995
mysza007
Zakorzenienie

akzi jakby znowu nie chcieli Cię zbadac to lekarza zapytaj czy jak sie okaze ze cos jest nie tak to czy chce za to ponosic odpowiedzialnosc, no i jest jeszcze rzecznik praw pacjenta, do niego takie sprawy mozna jak najbardziej kierowac
normalnie strach do lekarza isc

łączę się w bólu z dziewczynami, ktore męczą nudnosci-ja co pare dni haftuje

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:05   #996
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
te obawy są normalne, w końcu nadchodzi duża rewolucja w naszym życiu, ale jakoś sobie poradzimy
nie musimy być matkami idealnymi i spokojnie aż takie głupie nie jesteśmy, żeby nie dać sobie rady.
Oczywiście raz lepiej raz gorzej.
No staram sobie tak tłumaczyć ale chyba to że się zbliza pomału godz 0 i jeszcze poczytam wasze sensacje to jskas panika mnie ogarnia. Chociaż jak czytam że Sandrusia śmiga rowerem a prawie rodzi to nie wiem czy to ja tska przewrazluwiona czy ona bezproblemowa
Stary 2015-08-13, 17:06   #997
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Virves Pokaż wiadomość
aakkzzii ten lekarz to rzeczywiście jakiś cymbał. Ja też mam pakiet luxmedu z pracy. Chodzę do gin najbardziej obleganej w łódzkich placówkach. Na wizytę w sierpniu musiałam się zapisać już w kwietniu. Na początku ciąży zawsze byłam przyjmowana jako pacjent nadprogramowy ( na wniosek Pani doktor) i nie byłam jedyną dodatkową pacjentką., Na każdej wizycie miałam badanie na fotelu i na każdym USG. Krótkie bo krótkie ale chodziło tylko o zbadanie parametrów życia maluszka. Dodatkowo za każdą wizytą dostaję skierowania na inne badania. Jak mówi to gin dmuchamy na zimne i lepiej sprawdzać często i wszystko fakt da się odczuć, że nie zawsze ma dobry humor, ale nawet w takie dni nigdy nie poczułam "spychologii". Wydaje mi się, że po zachowaniu można poznać, że niektórzy są z powołania
U mnie jest tak samo. Zawsze badanko na samolocie, pełen wachlarz badań i pod usg sprawdzenie tętna i przepływów. I też ma zawsze komplet pacjentek i dodatkowo nadprogramowe i daje radę.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:08   #998
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ali_ma Pokaż wiadomość
witam

ale kijowa noc za mną

nie dość, że brzuch zaczął ciągnąć jak na @, to jeszcze biodra tak mnie bolały, że każda pozycja była niewygodna

teraz już trochę lepiej, więc idę Was nadrabiać

a tak w ogóle to wczoraj wzięłam się w końcu za pranie rzeczy (ciuszków) dla dziecia
Mi już też tak biodra dokuczaja że pozycji znaleźć nie mogę na spanie. Mi jeszcze ze 2 pralki zostalo
Stary 2015-08-13, 17:09   #999
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
dobra zadwonili do mnie jeszcze raz i umówili mnie uwaga na jutro na 13 i to jeszcze tu obok mojego domu, czyli jednak ich ruszyło że coś jest nie tak.
teraz jak czytam komentarze o tym G. Janiku całym to mam ochotę też coś tam naskrobać.
Aakkzzii dobrze, że szybko zareagowali ale pomyśl nad jakąś skargą na tego lekarza. Zwyczajnie cię zlekceważył, nie pobrał ważnego badania a kasę oczywiście za to dostaje. I nie ważne, że to nie Ty osobiście mu płacisz, on dostaje gruby hajs który wydaje Twój pracodawca po to, żeby było niby lepiej niż na NFZ. A jak widać nie jest! Nie daj się zbyć, powodzenia jutro na wizycie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
Ale plus ma taki, że nie jest ślepo w patrona w synka i jak trzeba to potrafi tż-eta opieprzyć
Moja też, zwykle staje po mojej stronie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
dla nich, trochę się może zrehabilitowali. Ale bądź twarda jutro jak nasze mięśnie brzucha za pół roku

Oby!

Ale się zmęczyłam... moja babcia chce przygarnąć jakiegoś kotka. Musiałam po nią jechać (po babcię), potem do zoologicznego po karmę, kuwetę itp., potem po tego kota. A to jakaś znajoma babci go załatwiła, jakiś jej sąsiad pijak ma młode kotki i podobno nie dba o nie w ogóle. Ale jak to pijak, spał narąbany i drzwi nie otwierał... więc lipa. Odwiozłam babcię do domu i czekam na telefon aż się ta babcina koleżanka do niego dopuka i zdobędzie tego kotka. Ale nie wiem nawet czy to będzie dziś, czy jutro czy kiedy... trochę ciężko się z takimi starszymi paniami dogaduje, mam wrażenie, że one mają jakiś problem z komunikacją w każdym razie zmęczyło mnie jeżdżenie tam i z powrotem w tym upale.
Stary 2015-08-13, 17:12   #1000
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
Ja tak czytam...i czytam... i widze tutaj dziwna rywalizacje, ktora pierwsza. Czasami te licytacje...kto co ma bardziej i o ile blizej... jajca jak berety.

Ja dzis wstalam po 10. I snilo mi sie OWIECZKA, ze weszlam na forum i napisalas, ze jedziesz rodzic. A pozniej pisalas w trakcie porodu tutaj co sie wlasnie dzieje i jak Ci ciezko. A ja czytalam i ryczalam. Ot koniec snu
Mi tam wcale się nie spieszy:-D

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

Cytat:
Napisane przez olkma Pokaż wiadomość
Nooo dziewczyny jutro o tej porze najprawdopodobniej bede juz rozpakowana . O 8 mam sie stawic na cc, wcześniej jeszcze ktg, cewnik, pobranie krwi, badanie gin i heja na stól no chyba ze znowu mnie odesla, ale wtedy pieprze! Rodze w panstwowym i niech sie bujaja na drzewo! Niech mi zwróca kase i nara z takim podejsciem.
Noo ale duza szansa ze bedzie te cc
Wiec pewnie w nastepnym tyg sie odezwe juz z dzieciokiem
To powodzenia niech bedxie wdzystko dobrze u Ciebie i dzidziola. Trzymaj się
Stary 2015-08-13, 17:17   #1001
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Wszystko chyba zależy od tego jak jest podpisana umowa, ja sie nie zdecydowałam na taki pakiet u mnie w firmie bo była podpisywana umowa z PZU i każdą wizytę trzeba przez ubeZpieczyciela. U mnie w firmie trzeba płacić za to samemu- szef potrąca z wypłaty ty, co chcą.
Przypomniałyście mi, że muszę się do dentysty zapisać :P Mam na 22 sierpnia wizytę na 8,30. Ostatni dzwonek.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:20   #1002
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
ja wróciłam z ktg i wszystko dobrze
skurczy brak, ale lekarz zapewnił mnie że do 2 tygodni to będę chodziła już z płaskim brzuchem ( tzn przed jego powrotem z urlopu )

gorąco na dworze i duszno, że wytrzymać się nie da
No to dobrze ze ok ale oszczędzaj się kobieto!
Stary 2015-08-13, 17:27   #1003
melawen
Rozeznanie

Cytat:
wiecie co

jestem zła
byłam na tej wizycie , wiecie że on mnie nawet nie zbadał ... nie zajrzał mi do bożeny zeby pobrać ten GBS , żeby zobaczyć szyjkę co z nią chociaż mówiłam mu że mnie kłuje czasem jak mała się rusza, nie zajrzał do brzucha, wystawił mi L4 zalecenia i dowidzenia ...
na następną wizytę mam się zgłosić 3 września ....
zapytałam czy by nie zważył mojego dziecka na co otrzymałam odpowiedź : Nie bo to trzeba całe badanie przeprowadzić a ja nie mam czasu bo jest spore opóźnienie ...
i co wy na to, nic nie wiem .....
Zatkało mnie. Tez bym pisała skargę. A on pracuje w tym szpitalu, w którym będziesz rodzić?

Cytat:
dobra zadwonili do mnie jeszcze raz i umówili mnie uwaga na jutro na 13 i to jeszcze tu obok mojego domu, czyli jednak ich ruszyło że coś jest nie tak.
teraz jak czytam komentarze o tym G. Janiku całym to mam ochotę też coś tam naskrobać.

Tyle dobrze. Obsmaruj go gdzie się da. I powinnaś złożyć skargę w luxmedzie inie powinien za Ciebie dostać kasy.

Cytat:
Napisane przez ali_ma Pokaż wiadomość
to moje jest jakieś inne , pomimo temp. wierci się i szaleje, wczoraj sobie nogi przerzucił na drugą stronę, ale wrócił do starej pozycji, a w niedzielę nad morzem to jak zasłoniłam po chwili brzuch to zaczęło się takie kopanie, jakby chciał powiedzieć "matka zabierz tą ciemną szmatę ze mnie i daj słońca"

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

mój reaguje na głos męża i jak ten zaczyna gadać do brzucha to wiadomo, że zaraz będzie odzew, najgorsze jest jak mąż pogada, dzieć zacznie się wiercić a mąż idzie spać

wciągnęłam przed chwilą mleczko w tubce i mi niedobrze a takie dobre było
Mój tak samo. Mocno ruchliwy w te upały; )

Cytat:
No ale co jak co, ja nie narzekam bardzo na służbę zdrowia - tą państwową więc pakiety płatne mi nie potrzebne.
Do ginekologa chodzę zawsze jak chcę- może być i raz w tygodniu, do rodzinnego też nigdy nie czekam dłużej niż 30 minut. Z reguły krócej.
Do okulisty, dentysty też nie muszę długo cżekać.
Może to plus tego, że mieszkam we wschodniej części kraju. No ale masa mych znajomych zawsze czeka i narzeka na długi czas oczekiwania.
Najdłużej to czekałam na rehabilitacje do 4 tygodni maks
Masz straszne szczęście. Ja ucieklam od NFZ po 2 próbach
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:31   #1004
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
No staram sobie tak tłumaczyć ale chyba to że się zbliza pomału godz 0 i jeszcze poczytam wasze sensacje to jskas panika mnie ogarnia. Chociaż jak czytam że Sandrusia śmiga rowerem a prawie rodzi to nie wiem czy to ja tska przewrazluwiona czy ona bezproblemowa
bo ja nie miałam żadnego zakazu od gina żeby nie jeździć rowerem itd

a wolę rower od chodzenia pieszo.. bo jak sie przejdę kawałek to brzuch boli i twardy itd wiec nie sugeruj się mną

dla mnje rower to jedyne wyjscie gdzie w miare bez bólu mogę sobie pojechać i wyjść w ogole z domu

JULEK 16.08.2015
http://s10.suwaczek.com/201508161756.png
Sandrusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:36   #1005
zuzulka_89
Zadomowienie

Ja też ledwo żyję. Nie spalam prawie całą noc bo było mi tak duszno. Do tego co przysnęłam to mały zaczynał się wiercić i mnie wybudzał. Od kilku dni męczą mnie nudności i czuję się zmęczona, a przez te upały mam wrażenie, że puchnę . Dobrze, że w pon mam wizytę u gina...

Poza tym wizaż mnie irytuje bo nie wrzuca moich postów albo kasuje cytowania...
zuzulka_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:36   #1006
elcia88
Wtajemniczenie

=mamcia092015

A gdzie ty rodzisz, bo jak ztozumialam ty lublin?!?
Stary 2015-08-13, 17:37   #1007
misiskuku
Zadomowienie

Masakra!!

http://www.tvn24.pl/ciezarna-kobieta...,568370,s.html

Stary 2015-08-13, 17:40   #1008
zuzulka_89
Zadomowienie

Malaja zazdroszczę Ci przychodni!

Ja na NFZ do laryngologa czekam ok. Roku, do okulisty ok 8 m-ca, a żeby dostać się do gina to mogę zapomnieć...
zuzulka_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 17:46   #1009
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja i moje arcy leniwe dziecko pozdrawiamy z ktg
Ale to planowe czy coś się dzieje? Na IP jesteś?
Stary 2015-08-13, 17:48   #1010
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Ja pracowałam w ZUSie (tyle że w wydziale gdzie rozkładaliśmy na raty zaległe składki) i wystarczyło upoważnienie napisane nawet na kolanie na kartce papieru. Zresztą w sądzie tak samo.
Wszystko zależy od urzędnika tak na prawde.
Ale wolałabym mieć notarialnie pełnomocnictwo ustanowione.

Na pocztach wydawane były przesyłki z dokumentem ale jak z tym samym adresem zameldowania.
Teraz się to zmieniło.

Cytat:
Właśnie zus i urzędy to notarialne podpisy. U mnie w Lublinie na poczcie trzeba było osobiście. A najlepiej że oddział czynny 9-15. Za to teraz w sąsiedniej wsi jest poczta i nawet nie trzeba dokumentów.
To wydają na czują a później będą miały problemy bo ktoś może coś odebrać nieupowazniony.
Cytat:
Szczerze z tymi cesarkami to w ogóle mnie to nie dziwi. Jak jest takie podejście do porodów naturalnych, obowiązkowe niemalże nacinanie krocza, pompowanie oksytocyny, zero warunków i intymności, w wielu miejscach nawet brak iluzji że jest możliwość znieczulenia... Rozumiem podejście wielu kobiet - "skoro i tak mam być pocięta to wolę już cesarkę".
Mam takie same zdanie. W PL nie rodzi się po ludzku chociaż teraz zmienia się ta tendencja.
Cytat:
a dziś takiej dziewcznie lekarz nie dał L4 bo jest po terminie, od terminu nie dają zwolnień.
Aakkzzii na w takiej sytuacji zawsze robie wszędzie awanturę gdzie się da.
Pisze maile dzwonie i nigdy nie czekałam dłużej niż dzień na odzew z lux medu.
Doczytałam ze juz poradziła sobie
Cytat:
wiecie co

jestem zła
byłam na tej wizycie , wiecie że on mnie nawet nie zbadał ... nie zajrzał mi do bożeny zeby pobrać ten GBS , żeby zobaczyć szyjkę co z nią chociaż mówiłam mu że mnie kłuje czasem jak mała się rusza, nie zajrzał do brzucha, wystawił mi L4 zalecenia i dowidzenia ...
na następną wizytę mam się zgłosić 3 września ....
zapytałam czy by nie zważył mojego dziecka na co otrzymałam odpowiedź : Nie bo to trzeba całe badanie przeprowadzić a ja nie mam czasu bo jest spore opóźnienie ...
i co wy na to, nic nie wiem .....
Ja pierdziele mój lekarz tez jest malowylewny na wizycie. Przekazuje najważniejsze informacje. Nigdy nie wyszłam nie zadowolona z wizyty. Zawsze na fotel mnie bierze usg robi. Odpowiada na pytania.
Jednym słowem konowal
Cytat:
Napisane przez olkka16 Pokaż wiadomość
Za mnie na kontrolę do ZUSu idzie mój mąż- jest moim pełnomocnikiem i zgłosiłam go jako osobę współpracująca i w moim ZUS wystarczy mu zwykłe upoważnienie nie musi być notarialne.
Wróciłam z ktg, wszystko w normie skurczów brak.

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
To dobrze ze u maluszka wszystko ok

Cytat:
Mówiłyście, że wczoraj wasze dzieci miały dzień lenia. Mój wczoraj ruszał się non stop, a dzisiaj co chwilę go muszę zaczepiać żeby dał znać. Także chyba upały mu służą bo dzisiaj jest chłodniej a ten nic.
Moj tez ma takie dni, ale reaguje na męża jak tylko zacznie gadać do brzuszka.
Stary 2015-08-13, 17:52   #1011
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale to planowe czy coś się dzieje? Na IP jesteś?
Nie dzieje sie nic zlego. Mloda od rana ledwo daje znaki zycia wiec zadzwonilam do SR czy moge przyjsc na ktg bo sie martwie. Serduszko bije ok. Mala sie troche poruszala. Wiec jestem spokojniejsza. A teraz czytam, ze u wiekszosci z Was dzisiaj same leniwce.
Stary 2015-08-13, 17:54   #1012
olkma
Raczkowanie

Dziewczyny ktore są na bezrobotnym.
Widziałam, że ktoras pisala kilka stron wczesniej .
Ja jestem juz dawno zarejestrowana bo bym nie miala ubezpieczenia.
Żadne macierzynskie mi sie ( chyba ) nie nalezy. Rok temu zamknelam działalnosc, prowadzilam na niskim zusie przez dwa lata.
No ale jak to jest z becikowym? Pit za tamten rok wyszedl mi ponad 20tys dochodu... Maż ma działalnosc zalozona od wrzesnia ubieglego roku, pit składał zerowy ( wtedy nie byl jeszcze moim mezem ). No i ma rete po mamie 700zl.
Czy nalezy nam sie te becikowe? I jakie dokumenty trzeba zlozyc? Bo jak rodzilam 5 lat temu to wystarczyl chyba tylko akt ur. A teraz podobno jakies cyrki sa...
Stary 2015-08-13, 17:54   #1013
agu23gda
Wtajemniczenie

Aaa no i na ktg mialam momentami skurcze ok 60 troche ponad a nic nie czulam. Myslalam, ze takie juz sa odczuwalne. Szkoda, ze akurat nie zabolal mnie tam brzuch jal na @ bo moze wtedy by pokazalo jala wartosc powoduje u mnie ten bol
Stary 2015-08-13, 17:58   #1014
olkma
Raczkowanie

Oooo mam stresik juz. Jakos tak w zoladku mnie sciska jak sobie mysle, ze to za 12h .
Ciekawe czy zasne dzisiaj

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Cytat:
Aaa no i na ktg mialam momentami skurcze ok 60 troche ponad a nic nie czulam. Myslalam, ze takie juz sa odczuwalne. Szkoda, ze akurat nie zabolal mnie tam brzuch jal na @ bo moze wtedy by pokazalo jala wartosc powoduje u mnie ten bol
Mi skurcze wychodzily nawet 80 i tez ich nie czulam.
A jak bolal mnie brzuch jak na @ to wykazywaly tylko 20. Wiec to chyba nie jest powiazane z tym...
A jak mi wychodzily takie duze skurcze to lekarz i tak mowil ze wynik dobry, skurczow brak. Dziwilam sie troche
Stary 2015-08-13, 17:59   #1015
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
No niestety, to nie jest przestępstwo... ale strasznie szkoda tego dzieciaczka. Pewnie wyrośnie na taką samą patologię, możliwe że urodzi się chory

Cytat:
Żadne macierzynskie mi sie ( chyba ) nie nalezy. Rok temu zamknelam działalnosc, prowadzilam na niskim zusie przez dwa lata.
Co do pogrubionego: od stycznia wchodzi ustawa według której należy się zasiłek macierzyński w wysokości 1000zł/msc każdej kobiecie niezatrudnionej na umowę o pracę, czyli bezrobotnym, studentkom, pracującym na umowy zlecenia, dzieło itp. Szczegóły nie są znane, to ma być zasiłek trwający rok, tak jak urlop macierzyński (to taki odpowiednik), ale nie wiem, czy my dostaniemy przez rok, czy do roku od urodzenia (czyli np. od stycznia do września).
Stary 2015-08-13, 18:01   #1016
olkma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
No niestety, to nie jest przestępstwo... ale strasznie szkoda tego dzieciaczka. Pewnie wyrośnie na taką samą patologię, możliwe że urodzi się chory

Co do pogrubionego: od stycznia wchodzi ustawa według której należy się zasiłek macierzyński w wysokości 1000zł/msc każdej kobiecie niezatrudnionej na umowę o pracę, czyli bezrobotnym, studentkom, pracującym na umowy zlecenia, dzieło itp. Szczegóły nie są znane, to ma być zasiłek trwający rok, tak jak urlop macierzyński (to taki odpowiednik), ale nie wiem, czy my dostaniemy przez rok, czy do roku od urodzenia (czyli np. od stycznia do września).
Ale to jest pewne na 100% juz? Czy tylko obiecanki takie byly przed wyborami? A teraz kazdy sie wycofa
Stary 2015-08-13, 18:04   #1017
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie dzieje sie nic zlego. Mloda od rana ledwo daje znaki zycia wiec zadzwonilam do SR czy moge przyjsc na ktg bo sie martwie. Serduszko bije ok. Mala sie troche poruszala. Wiec jestem spokojniejsza. A teraz czytam, ze u wiekszosci z Was dzisiaj same leniwce.
No to okej że się nic nie dzieje ciekawego. Skurcze jakieś są?
Mój dzisiaj mega leniwiec, aż dziwne.
Cytat:
No ale jak to jest z becikowym? Pit za tamten rok wyszedl mi ponad 20tys dochodu... Maż ma działalnosc zalozona od wrzesnia ubieglego roku, pit składał zerowy ( wtedy nie byl jeszcze moim mezem ). No i ma rete po mamie 700zl.
Czy nalezy nam sie te becikowe? I jakie dokumenty trzeba zlozyc? Bo jak rodzilam 5 lat temu to wystarczyl chyba tylko akt ur. A teraz podobno jakies cyrki sa...
Pamiętaj że dochody się dzielą na 3. I dochody za 2013!
Tu masz o becikowym --> http://www.gloswielkopolski.pl/artyk....html?cookie=1

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Ale to jest pewne na 100% juz? Czy tylko obiecanki takie byly przed wyborami? A teraz kazdy sie wycofa
Ustawa już podpisana więc pewne.

Edytowane przez owieczkaa
Czas edycji: 2015-08-13 o 18:03
owieczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:04   #1018
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Z tego co się orientuje to jest coś takiego jak dochód utracony i powinni Ci odliczyć Twoje dochody jak teraz jesteś bezrobotna.
Poza tym do 31.10 składa się papiery za 2013r. Potem za 2014
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:05   #1019
Virves
Raczkowanie

Cytat:
Oooo mam stresik juz. Jakos tak w zoladku mnie sciska jak sobie mysle, ze to za 12h .
Ciekawe czy zasne dzisiaj

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Mi skurcze wychodzily nawet 80 i tez ich nie czulam.
A jak bolal mnie brzuch jak na @ to wykazywaly tylko 20. Wiec to chyba nie jest powiazane z tym...
A jak mi wychodzily takie duze skurcze to lekarz i tak mowil ze wynik dobry, skurczow brak. Dziwilam sie troche
najlepiej się nastawić na to że jeszcze tylko 12h i maleństwo będzie w twoich rękach
Virves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:07   #1020
olkma
Raczkowanie

Cytat:
No to okej że się nic nie dzieje ciekawego. Skurcze jakieś są?
Mój dzisiaj mega leniwiec, aż dziwne.

Pamiętaj że dochody się dzielą na 3. I dochody za 2013!
Tu masz o becikowym --> http://www.gloswielkopolski.pl/artyk....html?cookie=1

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Ustawa już podpisana więc pewne.
Dziela sie na 3 liczac nowo urodzone dziecko ( bo mam syna juz 5 letniego ) no i meza chyba nie moge wliczyc, bo wtedy nie bylismy malzenstwem. Dla mnie to wszystko czarna magia, nie kumam w ogole tego.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości