Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-13, 18:07   #1021
elcia88
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX

Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Jesoooooooo jaka jestem zła.
W końcu zrobiłam te cotton balls light.
W sumie nie wyszukiwania kulki wyszły tonę i wgl ale efekt końcowy bardzo zadowalający. W sumie jestem z siebie dumna ze małemu zrobiłam coś sama. No i dzisiaj zaaplikowalam lampki przytwierdzilam klejem poszłam na zakupy ugotowalam obiad myślę sobie ok. będzie juz za schnie te. Kupiłam baterie co lampek wsadzam patrze nie palą się! W panice lecę po inne baterie no kur.. nie palą się lecę do ciemnej łazienki o co cho. A te lampki tak się kurna pala ze ich wogole nie widać! Wogole nie mają mocy! Żadnej . Tyle pracy... a one się nie palą chyba się rozplacze. ..
Może uda się je jakoś odkleic delikatnie i wymienic na wydajniejsze
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:08   #1022
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olkma Pokaż wiadomość
Dziewczyny ktore są na bezrobotnym.
Widziałam, że ktoras pisala kilka stron wczesniej .
Ja jestem juz dawno zarejestrowana bo bym nie miala ubezpieczenia.
Żadne macierzynskie mi sie ( chyba ) nie nalezy. Rok temu zamknelam działalnosc, prowadzilam na niskim zusie przez dwa lata.
No ale jak to jest z becikowym? Pit za tamten rok wyszedl mi ponad 20tys dochodu... Maż ma działalnosc zalozona od wrzesnia ubieglego roku, pit składał zerowy ( wtedy nie byl jeszcze moim mezem ). No i ma rete po mamie 700zl.
Czy nalezy nam sie te becikowe? I jakie dokumenty trzeba zlozyc? Bo jak rodzilam 5 lat temu to wystarczyl chyba tylko akt ur. A teraz podobno jakies cyrki sa...
Ja akurat na KRUS. Ale moja siostra składała 2 lata temu. I właśnie musiała jakieś pity przynosić i inne pierdoły. . Najlepiej dowiedzieć się w mops w którym będzie się składało. Bo jej inaczej w wwa mówili a na mojej wiosce jakoś inaczej i mniej problemów było. .

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
No niestety, to nie jest przestępstwo... ale strasznie szkoda tego dzieciaczka. Pewnie wyrośnie na taką samą patologię, możliwe że urodzi się chory

Co do pogrubionego: od stycznia wchodzi ustawa według której należy się zasiłek macierzyński w wysokości 1000zł/msc każdej kobiecie niezatrudnionej na umowę o pracę, czyli bezrobotnym, studentkom, pracującym na umowy zlecenia, dzieło itp. Szczegóły nie są znane, to ma być zasiłek trwający rok, tak jak urlop macierzyński (to taki odpowiednik), ale nie wiem, czy my dostaniemy przez rok, czy do roku od urodzenia (czyli np. od stycznia do września).
Z tego co ja wiem. To ta ustawa nie weszła. Moja ciocia która akurat analizuje te ustawy bo musi znać wszystkie które weszły, powoedziala mi ze nic takiego jeszcze nie weszło. Ustawa mogła być przygotowana ale jeszcze naprwno nie działa. :/ wiec pitu pitu kampanie wyborcze ))
loudres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:11   #1023
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
wiecie co

jestem zła
byłam na tej wizycie , wiecie że on mnie nawet nie zbadał ... nie zajrzał mi do bożeny zeby pobrać ten GBS , żeby zobaczyć szyjkę co z nią chociaż mówiłam mu że mnie kłuje czasem jak mała się rusza, nie zajrzał do brzucha, wystawił mi L4 zalecenia i dowidzenia ...
na następną wizytę mam się zgłosić 3 września ....
zapytałam czy by nie zważył mojego dziecka na co otrzymałam odpowiedź : Nie bo to trzeba całe badanie przeprowadzić a ja nie mam czasu bo jest spore opóźnienie ...
i co wy na to, nic nie wiem .....
I co z tego że opóźnienie, masz wuzyte i powinien ci poświęcić tyle czadu ile trzeba. Ale dziad
Moja gin do 23 potrafi siedzieć i zawsze wszystko wzdloz i wszez przebadane a jak nie to za kilka dni na usg dokładne zapusuje.
Stary 2015-08-13, 18:13   #1024
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co ja wiem. To ta ustawa nie weszła. Moja ciocia która akurat analizuje te ustawy bo musi znać wszystkie które weszły, powoedziala mi ze nic takiego jeszcze nie weszło. Ustawa mogła być przygotowana ale jeszcze naprwno nie działa. :/ wiec pitu pitu kampanie wyborcze ))
Ona nie weszła, bo wchodzi od 1 stycznia. Ale podpisana jest.
Stary 2015-08-13, 18:14   #1025
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to jest pewne na 100% juz? Czy tylko obiecanki takie byly przed wyborami? A teraz kazdy sie wycofa
Cytat:
Ja akurat na KRUS. Ale moja siostra składała 2 lata temu. I właśnie musiała jakieś pity przynosić i inne pierdoły. . Najlepiej dowiedzieć się w mops w którym będzie się składało. Bo jej inaczej w wwa mówili a na mojej wiosce jakoś inaczej i mniej problemów było. .

Ustawa jest podpisana z data wejścia 1 stycznia 2016. Przepisy przejściowe mówią o tym ze działa 52 tygodnie wstecz od tego stycznia. Chyba się nie da tego cofnąć.

Wiecie co jest najlepsza zaletą cesarki umówionej? Że po prostu wiesz ze danego dnia będziesz miała dziecko a ja się boję o jazdy dzień czy to juz czy za miesiąc a Olkma wie ze jutro. I wie, że będzie cesarka czyli nie będzie się męczyła ze skurczami tyle godzin. Tyle wiadomych

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-08-13, 18:16   #1026
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Tez bym była zła. Ja chodzę na NFZ i najpierw położna bada tętno, wagę i ciśnienie a potem idę do lekarza. Nie bada mnie na każdej wiZycie. Jak jestem tydzien po tygodniu to nie siadam na fotel. Bada co trzy tygodnie. No chyba że sie skarżę.
ja też idę wpierw do położnych one wpisują wyniki banań w kartę ciąży, ważą mnie, ciśnienie mierzą a później idę już do lekarza na badanie, z tym że ten mi go nie robi, w sumie z tego co sobie przypominam on nigdy mi nie badał szyjki, raz tylko zajrzał mi do bożeny w 10 tyg po wymaz z pochwy, ostatnio miałam badanie szyjki u lekarza u którego byłam na zastępstwie po L4 to powiedział że mnie zbada przy okazji .

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:16   #1027
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Dziela sie na 3 liczac nowo urodzone dziecko ( bo mam syna juz 5 letniego ) no i meza chyba nie moge wliczyc, bo wtedy nie bylismy malzenstwem. Dla mnie to wszystko czarna magia, nie kumam w ogole tego.
Ale teraz jesteście małżeństwem. Wiec go liczysz. W Twoim przypadku na 4 osoby
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:23   #1028
elcia88
Wtajemniczenie

Grita z tego co slyszalam to.wszędzie zawalone w lublinie. Ja już na lubartowskuej zostaje bo gin i położną mam stamtąd.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
zapisali mnie na 18 sierpnia wgl do innej placówki do jakiejś kobiety nawet nie zapamiętałam nazwiska, przedstawie jej problem i mam nadzieje ze skoro kobieta okaże wiecej chęci do dowiedzenia się w jakim jestem stanie.
Oby, bo po to jest przecież wizyta
A zwłaszcza że nie latasz tam co tydzien
Stary 2015-08-13, 18:25   #1029
olkma
Raczkowanie

A położna macie juz wybrana? Ta co do domku bedzie przyjezdzac.
Stary 2015-08-13, 18:26   #1030
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
ja jak dziś posiedziałam 2 h czekając na swoją wizytę u tego szanownego konowała, i sie troszkę schłodziłam w klimie to mała zaczęła mi tak fikać konkretnie, a rano już się martwiłam bo do 11 nic, położnym też odpowiedziałam na pytanie czy czuje pani ruchy, odpowiedziałam ze bardzo słabo czasem się martwię ze wgl a jak już coś ruszy to tak leniwie, a one na to proszę pani, dziecku też jest naprawde gorąco w taki upał, i prawie każda nasza pacjętka nażeka na słabe ruchy niestety podczas tych upałów.
No ale to są przypuszczenia. Ktg jakby zrobił to mógłby sobie pogadac
Stary 2015-08-13, 18:26   #1031
malaja86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
Grita z tego co slyszalam to.wszędzie zawalone w lublinie. Ja już na lubartowskuej zostaje bo gin i położną mam stamtąd.
Dlatego ja wybieram świdnik, i dlatego mam tam lekarza. Na lubartowskiej jest super Anioł położna pani Grażynka. Ale znam ją z miejsca gdzie kiedys prowadzila szkola rodzenia
Stary 2015-08-13, 18:29   #1032
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Ej ja zgubiłam gdzieś Pity za 2013 rok? To mogę w US zaświadczenie o zarobkach?
Stary 2015-08-13, 18:34   #1033
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Na pewno możesz.

Też siedzimy z mężem i próbujemy ogarnąć ogrom urzędowych spraw po urodzeniu. Już mu współczuję bo w większości on będzie załatwiał...
Stary 2015-08-13, 18:35   #1034
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
No staram sobie tak tłumaczyć ale chyba to że się zbliza pomału godz 0 i jeszcze poczytam wasze sensacje to jskas panika mnie ogarnia. Chociaż jak czytam że Sandrusia śmiga rowerem a prawie rodzi to nie wiem czy to ja tska przewrazluwiona czy ona bezproblemowa

Myślę, że każda ma obawy, większe, mniejsze.
Też się boję, teraz doszły obawy czy uda się dotrwać do bezpiecznego 37tc. Boję się porodu, może nie samego bólu, ale tego, że to tak długo trwa. Przeraża mnie i zastanawia dlaczego natura tak brutalnie to stworzyła. Że mniej przeraża wyrwanie kilku zębów niż poród.
Boje sie początków z noworodkiem , bo wiem, że nie jest łatwo. Szczególnie boję się baby bluesa, niemocy.
I mimo, że nadal uważam że wraz z pojawieniem się dziecka świat się nie kończy, to jednak wolność się skończy, pojawi się odpowiedzialność za tą istotę, 24h.
I ile premier w teatrze mnie ominie, ile filmów w kinie nie zobaczę, już nigdy nie wybiorę się w podróż z planem spania na lotnisku. Teraz trzeba będzie być zawsze zorganizowanym, przezornym i uczesanym aż uda się wysłać dzieci na kolonie.

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
bo ja nie miałam żadnego zakazu od gina żeby nie jeździć rowerem itd

a wolę rower od chodzenia pieszo.. bo jak sie przejdę kawałek to brzuch boli i twardy itd wiec nie sugeruj się mną

dla mnje rower to jedyne wyjscie gdzie w miare bez bólu mogę sobie pojechać i wyjść w ogole z domu
Zazdroszczę ci tego roweru, bo ja niestety dość szybko dostałam zakaz.
A dla mnie rower, to właśnie duża wygoda, nie lubię chodzenia. W dodatku rower daje wolność, wszędzie da się nim pojechać, nie stać w korku, nie wkurza komunikacja.

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
Z tego co kojarzę to ta baba urodziła już kilkoro dzieci, miałam przyjemność mieszkać z nią po sąsiedzku.
Biedne dzieci rodzą się z FAZ i mało tego nie zabierają jej tych dzieci, jedno zabrali jej dopiero po 8 miesiącach :/ z zapaleniem płuc

A do czytałam, że ta kobieta jest z Wałbrzych. Kurka to ile tych kobiet chleje ?

Edytowane przez meryy82
Czas edycji: 2015-08-13 o 18:48
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:35   #1035
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Na pewno możesz.

Też siedzimy z mężem i próbujemy ogarnąć ogrom urzędowych spraw po urodzeniu. Już mu współczuję bo w większości on będzie załatwiał...
Najlepsze ze przeszukałam cały dom i nie ma :/ mąż tez.
Stary 2015-08-13, 18:41   #1036
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, zostaje przy tej co jestem

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Dlatego ja wybieram świdnik, i dlatego mam tam lekarza. Na lubartowskiej jest super Anioł położna pani Grażynka. Ale znam ją z miejsca gdzie kiedys prowadzila szkola rodzenia
Moja też jest przemiła więc liczę za na jakąś miła uda mi się tqm teafic:-?
Stary 2015-08-13, 18:42   #1037
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Najlepsze ze przeszukałam cały dom i nie ma :/ mąż tez.
To możecie wystąpić do urzędu po to.
Spokojnie jest czas bo po becikowe możemy się zgłosić w ciągu 12 miesięcy.
Stary 2015-08-13, 18:43   #1038
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Jak bede na siłach to dam znać
Trzymajcie kciuki jutro
Bede mocno trzymała. Powodzenia. Bede o was myśleć.
Cytat:
Jesoooooooo jaka jestem zła.
W końcu zrobiłam te cotton balls light.
W sumie nie wyszukiwania kulki wyszły tonę i wgl ale efekt końcowy bardzo zadowalający. W sumie jestem z siebie dumna ze małemu zrobiłam coś sama. No i dzisiaj zaaplikowalam lampki przytwierdzilam klejem poszłam na zakupy ugotowalam obiad myślę sobie ok. będzie juz za schnie te. Kupiłam baterie co lampek wsadzam patrze nie palą się! W panice lecę po inne baterie no kur.. nie palą się lecę do ciemnej łazienki o co cho. A te lampki tak się kurna pala ze ich wogole nie widać! Wogole nie mają mocy! Żadnej . Tyle pracy... a one się nie palą chyba się rozplacze. ..
Oj. Biedactwo. Tyle pracy i co teraz zrobisz idzie tam wsadzic inne lampki.

Cytat:
a dziś takiej dziewcznie lekarz nie dał L4 bo jest po terminie, od terminu nie dają zwolnień.
Szok. Ale dziwnie. A jak ja zle lekarz obliczyl przeciez jest 2 tyg w ta 2 w tamta.

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
Dwie koleżanki urodziły w 36tc i ich dzieci owszem mają wpisane w książeczce że urodzone wcześniej, ale żadne z nich nie było w inkubatorze, były zdrowe i po 3 dniach od urodzenia wyszły do domu
Moja kuzynka urodzila jak miala 35t5d i z malym wyszła po 3 dniach. Malutki zdrowy mial 2300kg.

Cytat:
dobra zadwonili do mnie jeszcze raz i umówili mnie uwaga na jutro na 13 i to jeszcze tu obok mojego domu, czyli jednak ich ruszyło że coś jest nie tak.
teraz jak czytam komentarze o tym G. Janiku całym to mam ochotę też coś tam naskrobać.
Obsmaruj go. Mam nadzieje ze jutrzejsza wizyta bedzie lepsza.

Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
Nie dzieje sie nic zlego. Mloda od rana ledwo daje znaki zycia wiec zadzwonilam do SR czy moge przyjsc na ktg bo sie martwie. Serduszko bije ok. Mala sie troche poruszala. Wiec jestem spokojniejsza. A teraz czytam, ze u wiekszosci z Was dzisiaj same leniwce.
Lepiej sprawdzic. Dobrze ze z mala wszystko wpozadku.
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:45   #1039
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
To możecie wystąpić do urzędu po to.
Spokojnie jest czas bo po becikowe możemy się zgłosić w ciągu 12 miesięcy.
Niop

Najszybciej trzeba zarejestrować młodego i przejść na macierzyński.
Stary 2015-08-13, 18:47   #1040
elcia88
Wtajemniczenie

Meryy82 ja też się tego baby blusa boję. Ale może nie będzie tak źle. A co do organizowania życia towarzysko-rozrywkowego to myślę że po kilku mc już da radę się igarnqc
Mnie przerażają puerwsze tyg
Stary 2015-08-13, 18:48   #1041
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja biorę ta od mojego gina i ze szkoły rodzenia. Przynajmniej ja znam wiec nie będę się stresować.

Stary 2015-08-13, 18:52   #1042
olkma
Raczkowanie

Cytat:
Boze! A ja pita w ogole nie zlozylam w 2013r bo zapomnialam, a jak bylo po terminie juz to stwierdzilam ze jak nie doszli do tego to nie wysylam. Lepiej gówna nie ruszac, bo kare dadza ze nie zlozylam w terminie ale jaja, co ja mam teraz zrobic

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Ide sobie zrobic pomidorki ze smietanka i cebulka, tak mi sie cebulki od wczoraj chce mam nadzieje, ze moge cebule 11 h przed cc
Stary 2015-08-13, 18:52   #1043
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, wybrana i już ją poznałam

Cytat:
Meryy82 ja też się tego baby blusa boję. Ale może nie będzie tak źle. A co do organizowania życia towarzysko-rozrywkowego to myślę że po kilku mc już da radę się igarnqc
Mnie przerażają puerwsze tyg
No właśnie po kilku miesiącach, a sezon w teatrze zaczyna się we wrześniu
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 18:54   #1044
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Boze! A ja pita w ogole nie zlozylam w 2013r bo zapomnialam, a jak bylo po terminie juz to stwierdzilam ze jak nie doszli do tego to nie wysylam. Lepiej gówna nie ruszac, bo kare dadza ze nie zlozylam w terminie ale jaja, co ja mam teraz zrobic
A coś ciekawego na tym picie by było? Może zadzwoń na infolinię i zapytaj trochę anonimowo co masz zrobić.
Stary 2015-08-13, 19:02   #1045
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam wybraną znajomą ale jeszcze nie wypełniałam deklaracji... musze isc to zalatwic kiedys. No i wybrać przychodnie i lekarza pediatre!
Stary 2015-08-13, 19:05   #1046
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Ona nie weszła, bo wchodzi od 1 stycznia. Ale podpisana jest.
Aha rozumiem. A możesz mi jeszcze powiedzieć czy jeśli złoże o becikowe teraz jak urodzę powiedzmy w październiku. To później nie będzie mi się to należało czy dostanę jakieś wyrównanie? Bo boje się ze mimo wszytsko jakoś nie dostane tego tysiąca.. a 3 tysiące w KRUS tez na ulicy nie leży

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ustawa jest podpisana z data wejścia 1 stycznia 2016. Przepisy przejściowe mówią o tym ze działa 52 tygodnie wstecz od tego stycznia. Chyba się nie da tego cofnąć.

Wiecie co jest najlepsza zaletą cesarki umówionej? Że po prostu wiesz ze danego dnia będziesz miała dziecko a ja się boję o jazdy dzień czy to juz czy za miesiąc a Olkma wie ze jutro. I wie, że będzie cesarka czyli nie będzie się męczyła ze skurczami tyle godzin. Tyle wiadomych

Ja też myślę właśnie o cc.. chciałabym tak poprostu pojechać i mieć zabieg. A tak.. będę czekała i czekała o czekała. . Dzizas.
Stary 2015-08-13, 19:08   #1047
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Aha rozumiem. A możesz mi jeszcze powiedzieć czy jeśli złoże o becikowe teraz jak urodzę powiedzmy w październiku. To później nie będzie mi się to należało czy dostanę jakieś wyrównanie? Bo boje się ze mimo wszytsko jakoś nie dostane tego tysiąca.. a 3 tysiące w KRUS tez na ulicy nie leży
Ale becikowe i świadczenie z KRUS to dwie różne rzeczy.
O becikowe nie możesz się starać przed urodzeniem dziecka. Nie znam się na KRUS ale jeśli jest tak samo jak w ZUS to można się o świadczenie macierzyńskie starać 6 tygodni przed planowaną datą porodu.
Stary 2015-08-13, 19:17   #1048
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Ale becikowe i świadczenie z KRUS to dwie różne rzeczy.
O becikowe nie możesz się starać przed urodzeniem dziecka. Nie znam się na KRUS ale jeśli jest tak samo jak w ZUS to można się o świadczenie macierzyńskie starać 6 tygodni przed planowaną datą porodu.
Świadczenie z krus jest jednorazowe z tytułu urodzenia dziecka. Tak czy siak będę musiała iść do krusu i ich podpytac bo ja nie za bardzo mam w tych sprawach urzędowych pojęcie. Wiem tylko ze jeśli ja pobiore na siebie z krus mimo wszystko mój mąż pracujący na ZUS może starać się o becikowe. tylko nie wiem na ile w tym prawdy. I czy na becikowe nie trzeba zarabiać określonej kwoty.
Stary 2015-08-13, 19:18   #1049
elcia88
Wtajemniczenie

Kissmisia to znowy palił się zakład co twojvmaz pracował?
Stary 2015-08-13, 19:20   #1050
misiskuku
Zadomowienie

Jejku jak mi dziś brzuch twardnieje, boleć nie boli ale co chwila jest twardy - myślicie, że to skurcze BH?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości