Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-13, 20:23   #1081
ridja devojka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Chodzi mi o to z tym "za nic" że nie trzeba nic włożyć do kasy, żeby potem to świadczenie dostać. Nie mówię tu o osobach takich jak Ty, które jednak pracowały (czyli opłacały składki) a z różnych względów nie mają tytułu do zasiłku bo to jest chamstwo i świadczenie powinno być.
Ale jednak razem z takimi osobami jak Ty kobiety czy rodziny, które nie powinny decydować się na dzieci z powodu sytuacji materialnej jednak te dzieci będą mieć. A umówmy się, koszty wychowania raczej wzrastają a nie maleją po roku.
No może ta pomoc jest zbyt szeroka ale naprawdę uważam ze studentce która dzięki takiemu zasiłkowi może wrócić na studia to też pomoże. Albo kobiecie która ma kilkoro dzieci a w związku z tym nie pracuje. Ona nie może liczyć na żadną emeryturę a narobi się nieźle a np pracuje tylko mąż. Ze społecznego punktu widzenia ta jej wielodzietnosc jest korzystna czemu więc i ona nie ma skorzystać z benefitu? Ta ustawa jest dobra powinna jedynie mieć pewne zastrzeżenia ze np nie będzie dotyczyła matek nie będących pod kontrolą lekarska albo mających problem alkoholowy i odmawiających leczenia. Na pewno dało by się to jakoś obostrzyć żeby prawdziwa patologia na tym nie zyskiwala.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-08-13, 20:26   #1082
olkma
Raczkowanie

Uwazam, ze powinni kontrolowac bardziej patologie lub zabierac im szybciej dzieci. U nas obok w kamienicy jest taka rodzina, choc chyba nie pija... Co rok to prorok, 9 dzieci maja plus 3 babcia wychowuje, ale kiedys widzialam jak wychodzili z biedronki z zakupami, kakao, proszek 5 kg wizir, gumy kulki, mieli 4 reklamowki i powiem szczeze ze sie przygladalam siedzac w aucie i nie zauwazylam przez folie od reklamowek ani jednego piwa czy wodki.
Ale dzieci brudne, nieuczesane, do szkoly nie chodza, szwedaja sie w godzinach lekcji po ulicy... Kobieta sobie nie radzi z nimi, maz zbiera chyba zlom... Jesli nie pija uwazam ze nalezy im sie jak najbardziej te tysiac zl. Dzieki ich dzieciom osoby bezdzietne beda miec kiedys emeryture, bo to wlasnie one beda zarabiac na nasze nedzne emeryturki
Stary 2015-08-13, 20:29   #1083
bianeczkaa
Zakorzenienie

Kto się zna na tej ustawie od 1 stycznia? Bo się zastanawiam jak to rozegrać. Czy matki zatrudnione dostaną to wyrównanie do 1000 zł? I jak to się będzie liczyło, od kwoty brutto czy netto. Bo jeśli netto, to bardziej się opłaca brać 100%+60%. bo przez pierwsze pół roku dostaniemy ok 1350 zł, a przez kolejne pół ok 800 i tu jest szansa na to dodatkowe 200, czyli wyjdzie prawie 80%. W opcji 80% nie ma szansy bo wychodzi ponad tysiąc netto. Mówię tu o pensji minimalnej. No i pytanie, czy od nowego roku będzie powyżka, ale nawet jak będzie, to by się bardziej opłacało, tylko czy nas podwyżka obowiazuje na macierzyńskim? Bo nie pamiętam.

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
Napisane przez olkma Pokaż wiadomość
Uwazam, ze powinni kontrolowac bardziej patologie lub zabierac im szybciej dzieci. U nas obok w kamienicy jest taka rodzina, choc chyba nie pija... Co rok to prorok, 9 dzieci maja plus 3 babcia wychowuje, ale kiedys widzialam jak wychodzili z biedronki z zakupami, kakao, proszek 5 kg wizir, gumy kulki, mieli 4 reklamowki i powiem szczeze ze sie przygladalam siedzac w aucie i nie zauwazylam przez folie od reklamowek ani jednego piwa czy wodki.
Ale dzieci brudne, nieuczesane, do szkoly nie chodza, szwedaja sie w godzinach lekcji po ulicy... Kobieta sobie nie radzi z nimi, maz zbiera chyba zlom... Jesli nie pija uwazam ze nalezy im sie jak najbardziej te tysiac zl. Dzieki ich dzieciom osoby bezdzietne beda miec kiedys emeryture, bo to wlasnie one beda zarabiac na nasze nedzne emeryturki
pod warunkiem, że nie wyjadą, pójdą do szkoły i coś wyniosą z domu, w twojej opowieści raczej nie widzę nadziei. Znam biedne rodziny, gdzie kasy nie ma a dzieci są i czyste i przypilnowane, takim owszem, należy się.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 20:34   #1084
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
A za co Ty dostaniesz zasiłek macierzyński? Albo inne dziewczyny? Za siedzenie w domu z dzieckiem przez rok? Nie rozumiem czemu osoba A pracująca od kilku lat ma prawo do rocznego wynagrodzenia a osoba B z kijową umowa nie ma. To są tak samo publiczne pieniądze i tak samo pozostałość po socjalizmie.

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Te szumowiny i tak mają dzieci niestety i będą miały... może dzięki temu je od czasu do czasu nakarmią.

A mnie się wydaje ze ta patologia to tak czy siak z mops dostają pieniądze i jakieś zapomogi wiec u nich to na jedno wychodzi...
loudres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 20:34   #1085
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
No może ta pomoc jest zbyt szeroka ale naprawdę uważam ze studentce która dzięki takiemu zasiłkowi może wrócić na studia to też pomoże. Albo kobiecie która ma kilkoro dzieci a w związku z tym nie pracuje. Ona nie może liczyć na żadną emeryturę a narobi się nieźle a np pracuje tylko mąż. Ze społecznego punktu widzenia ta jej wielodzietnosc jest korzystna czemu więc i ona nie ma skorzystać z benefitu? Ta ustawa jest dobra powinna jedynie mieć pewne zastrzeżenia ze np nie będzie dotyczyła matek nie będących pod kontrolą lekarska albo mających problem alkoholowy i odmawiających leczenia. Na pewno dało by się to jakoś obostrzyć żeby prawdziwa patologia na tym nie zyskiwala.

Wątpię, zeby coś takiego zroili, bo w naszym państwie profity są w wiekszości dla darmozjadów i leni. To samo promuje unia. Wszystkie fajne programy z dofinansowaniem są dla ludzi bez wykształcenia, a jak człowiek całe życie w siebie inwestuje, to nie ma szans. Ty wiesz jaką kasę dostają alkoholicy? I to dożywotnie!

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-08-13, 20:35   #1086
loudres
Zadomowienie

Co do lampek dzięki za mile słowa. . Nie powiem.. Na pracowałam się
Stary 2015-08-13, 20:42   #1087
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Wątpię, zeby coś takiego zroili, bo w naszym państwie profity są w wiekszości dla darmozjadów i leni. To samo promuje unia. Wszystkie fajne programy z dofinansowaniem są dla ludzi bez wykształcenia, a jak człowiek całe życie w siebie inwestuje, to nie ma szans. Ty wiesz jaką kasę dostają alkoholicy? I to dożywotnie!
No i właśnie to jest minus tej ustawy. A nie ona cała. Powinien być paragraf opisujący warunki i wyjątki.
Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Co do lampek dzięki za mile słowa. . Nie powiem.. Na pracowałam się
Kurcze na telefonie nie widzę zdjęć z Tapatalk, może na kompie potem się uda

Stary 2015-08-13, 20:43   #1088
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
Jejku jak mi dziś brzuch twardnieje, boleć nie boli ale co chwila jest twardy - myślicie, że to skurcze BH?
W sumie nie miałam ale tak mi opisywali BH
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 20:48   #1089
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
A ja ją popieram bo mimo umowy o pracę jaka miałam zostaje z niczym podczas gdy wy będziecie dostawać zasiłek macierzyński przez rok tez placilam składki i tez bym chciała coś z tego mieć. Niestety ale nie każdy ma fajną umowę o nie każdy może liczyć na urlop macierzyński a to nie znaczy ze jest się patologią.

Ja już się przyzwyczaiłam, żem patologia
W końcu jakis czas temu w urzędzie przez usyszałam kiedyś, że artysta to nie zawód
Co z tego, że człowiek pracując na umowę o dzieło odprowadzał składki jak mu teraz jakieś ochłapy dają, bo na "normalnej" umowie pracowałam tylko 2 lata
Wiem głupi ze mnie człowiek, że tak bardzo jestem z żyta z rodziną, że nie potrafię wyjechać z kraju, jak zrobiła to większą część mojego roku.

Owszem zastanawiam się dlaczego kasę mają też dostać osoby nigdy nie pracujące, nie uczące.
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 20:49   #1090
czarownica_tea
Zakorzenienie

Wiele krajów wyciąga już wnioski że rozdmuchany socjal nie jest czymś dobrym a raz nadane przywileje ciężko odebrać. Przepisy trzeba tworzyć z głową i z kalkulatorem bo żeby dać jednym trzeba odebrać innym. Wystarczy osobom, które się uczą bądź straciły pracę przed zajściem w ciążę wypłacać pieniądze a osobom, które są niewydolne (nie lubię słowa patologia) ekwiwalent tych pieniędzy w bonach żywnościowych albo w produktach żywnościowych (żeby nie mogły tego wymienić na alkohol- z tego co wiem to w USA tak jest-oni mają food stamps)

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 20:49   #1091
loudres
Zadomowienie

Pamiętam ze jak miałam pierwszy poród to nie miałam żadnych skurczy przepowiadajacych. Tylko jak o 12 w nocy miałam skurcz później w ciągu dnia kilka i od 16 juz regularne. Co 5 minut.

Wiele rzeczy różni się w tej ciąży od poprzedniej. Np pamiętam ze w poprzedniej ciąży tak miałam jak niektóre dziewczyny opisywaly jak by przepływ dziecka przy przewracaniu się. Teraz tego nie czuje. . W pierwszej miałam konkret kopniaki. Teraz są zupełnie inne. Ale bardziej czuje napieranie na dol.. i to spojenie bolące dzizas to chyba najgorsze.
Stary 2015-08-13, 20:53   #1092
party_girl7
Zakorzenienie

loudres sliczne te kule! i kołyska

Tusia brawo za rozwarcie i szyjkę!

Ja już jestem zmęczona, choć nie wiem czym bo cały dzień prawie leżę... nogi mi ciążą, spojenie boli, idę się myć i do łóżka chyba.
Stary 2015-08-13, 20:55   #1093
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Zdjęcie moich cotton balls położyłam je tak w kołysce narazie bo musze kupić te białe coś do przytwierdzenia tego na ścianie. Mimo że kulki nie są równe i najpiękniejsze to dla mnie są najpiękniejsze ))
Piękne ci wyszły. znając moje zdolności artystyczne to by wyszły rąby.
Twoje są piękne
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 20:56   #1094
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, nikt nie mówi że jesteście patologią ale jednak same przyznacie że takie świadczenie w zasadzie "za nic" może przyciągać takie szumowiny społeczne, które tylko z tego powodu zaczną produkować dzieci.
Ale patologia zawsze będzie ustawiać się po kasę za nic.
Ale w końcu ktoś zauważ, że dużo kobiet pracuje na umowach śmieciowych. Fajniej by by było gdyby zrobili z tym pozadek.
Mi wcale się nie uśmiecha żebrać o te pieniądze, zwane zasiłkem, bo dla mnie ten 1000zł to żenada, jeszcze odliczą podatki itp. i może 800zl dadzą

Edytowane przez meryy82
Czas edycji: 2015-08-13 o 21:17
Stary 2015-08-13, 21:03   #1095
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Wiele krajów wyciąga już wnioski że rozdmuchany socjal nie jest czymś dobrym a raz nadane przywileje ciężko odebrać. Przepisy trzeba tworzyć z głową i z kalkulatorem bo żeby dać jednym trzeba odebrać innym. Wystarczy osobom, które się uczą bądź straciły pracę przed zajściem w ciążę wypłacać pieniądze a osobom, które są niewydolne (nie lubię słowa patologia) ekwiwalent tych pieniędzy w bonach żywnościowych albo w produktach żywnościowych (żeby nie mogły tego wymienić na alkohol- z tego co wiem to w USA tak jest-oni mają food stamps)
No właśnie, z głową i kalkulatorem. Bony byłyby dobrym pomysłem. Mój mąż dostaje część wynagrodzenia w bonach sodexo, tzn. jemu przysługuje jako górnikowi racja żywieniowa w określonej kwocie dziennie, ale pracodawca się wycwanił i zwiększa ilość bonów na rzecz zmniejszonej wypłaty... dla nas wychodzi na to samo de facto, ale pracodawca już nie odprowadza od tego składek czyli reasumując, jeżeli ciężko pracującemu facetowi można, to takim, jak to ładnie nazwałaś, niewydolnym, też można. Za to alkoholu ani fajek kupić nie można.
Stary 2015-08-13, 21:03   #1096
ali_ma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
Tylko bliżej terminu możesz nie dotrwać; )

Pocieszam się, że na szczęście udało mi się zwiedzić kawał Europy w dość szalony sposób, dalej mam zamiar podróżować, no ale teraz to człowiek będzie musiał więcej planować, noclegi zabezpieczyć itp. Ale wspomnienia zostaną.
na wystawy, po muzeach itp chodzi będę dalej.
Z teatrem to ciut gorzej, ale mam nadzieję, że i tu uda się ogarnąć temat
Rower, sporty wodne, snowboard po znajomych widzę, że też sie da. Tylko już nie na spontanie :/

Ale będzie istota, której będzie trzeba pokazać świat
często zastanawiamy się z tż-etem,do uprawia jakich sportów bedziemy zachęcać Matyldę
tak jak pisałyśmy zorganizujemy się i też damy radę
co do teatru to bilety i tak zawsze ma się wcześniej, więc trzeba będzie babcię, dziadka czy kogoś "wykorzystać"

gorzej będzie z kinem, imprezą czy jakimś wyjazdem na spontanie, ale może i to ogarniemy

ja już wiem, że nasz będzie grał z tatusiem w piłkę nawet jak nie będzie chciał
ali_ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 21:04   #1097
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
We wrześniu będą już wymagać prawdopodobnie pitów za 2014.

idź w październiku i będziesz potrzebowała z 2014, a jak nie pit to zaświadczenie z us, wydaja je od ręki. A co do cebulki to chyba nie ma problemu, rano i tak czopka dostaniesz lub lewatywka od 12 w nocy nie mozna pić.
Nie wiem. Będę się dopiero dowiadywać ale nie wiem czy mi czasami mąż nie mówił ze wrześniowe dzieci obejmie jeszcze pit za 2013
Stary 2015-08-13, 21:04   #1098
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Mi wcale się nie uśmiecha żebrać o te pieniądze, zwane zasiłkem, bo dla mnie ten 1000zł to żenada, jeszcze odliczą podatki itp. i może 80zl dadzą
Nie rozumiem, z 1000 ma ci zostać 80? Nie zrozumiałam chyba.

Dla mnie to nie jest żenada, tylko konkretny pieniądz. Ok, przeżyjemy bez niego na lajcie. Ale mieć 1000 a nie mieć, to kolosalna różnica. Mogę to chociażby odłożyć.
Stary 2015-08-13, 21:09   #1099
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Piękne ci wyszły. znając moje zdolności artystyczne to by wyszły rąby.
Twoje są piękne
Nie prawda! Mówię ci ze ja też nie jestem uzdolniona i brak mi cierpliwości. Dla ciekawostki uczyłam się na architekturze krajobrazu A hahaha... nie wiem dlaczego poszłam na ten kierunek. 4 lata psu w tyłek... )
Stary 2015-08-13, 21:11   #1100
TusiaeM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Nie wiem. Będę się dopiero dowiadywać ale nie wiem czy mi czasami mąż nie mówił ze wrześniowe dzieci obejmie jeszcze pit za 2013
To zależy kiedy się złoży o becikowe - rok rozliczeniowy jest chyba do listopada. I jeśli złożysz o becikowe przed listopadem do przynosisz pit za 2013, a potem za 2014.

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 21:12   #1101
melawen
Rozeznanie

Ja bym na Twoim miejscu to wyjaśniła. Można napisać pismo z tzw.skruchą,jak to pierwszy raz to nie powinnaś dostać kary. Wyślij mi maila na priv,bo mam gdzieś wzór takiego pisma. W zeszłym roku nam się nie wysłało przez neta i zorientowalismy się po terminie

To odpowiedź do cytatu poniżej dla olkmy

Cytat:
Napisane przez olkma Pokaż wiadomość
Boze! A ja pita w ogole nie zlozylam w 2013r bo zapomnialam, a jak bylo po terminie juz to stwierdzilam ze jak nie doszli do tego to nie wysylam. Lepiej gówna nie ruszac, bo kare dadza ze nie zlozylam w terminie ale jaja, co ja mam teraz zrobic[COLOR="Silver"]

Cytat:
We wrześniu będą już wymagać prawdopodobnie pitów za 2014.

idź w październiku i będziesz potrzebowała z 2014, a jak nie pit to zaświadczenie z us, wydaja je od ręki. A co do cebulki to chyba nie ma problemu, rano i tak czopka dostaniesz lub lewatywka od 12 w nocy nie mozna pić.

Z tego co ja czytałam to do końca października za 2013. Od 1 listopada 2014.

Cytat:
Tylko bliżej terminu możesz nie dotrwać; )

Pocieszam się, że na szczęście udało mi się zwiedzić kawał Europy w dość szalony sposób, dalej mam zamiar podróżować, no ale teraz to człowiek będzie musiał więcej planować, noclegi zabezpieczyć itp. Ale wspomnienia zostaną.
na wystawy, po muzeach itp chodzi będę dalej.
Z teatrem to ciut gorzej, ale mam nadzieję, że i tu uda się ogarnąć temat
Rower, sporty wodne, snowboard po znajomych widzę, że też sie da. Tylko już nie na spontanie :/

Ale będzie istota, której będzie trzeba pokazać świat
często zastanawiamy się z tż-etem,do uprawia jakich sportów bedziemy zachęcać Matyldę
Tez mamy takie rozkminy
Ostatnio sprawdzałam od jakiego wieku zaczynają dzieciaki uczyć na nartach, mąż się zgodził na min. 2.5 roku; ) a teatrem tez można zarazac juz maluchy. Samej mi się marzy teatr lalkowy,bo wieki nie byłam.
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 21:15   #1102
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:

No to się zgadzamy. Obwarować tą ustawę żeby dostawali ludzie, którzy nie rozmnażają się dla pieniędzy.
Cytat:
Ale patologia zawsze będzie ustawiać się po kasę za nic.
Ale w końcu ktoś zauważ, że dużo kobiet pracuje na umowach śmieciowych. Fajniej by by było gdyby zrobili z tym pozadek.
Mi wcale się nie uśmiecha żebrać o te pieniądze, zwane zasiłkem, bo dla mnie ten 1000zł to żenada, jeszcze odliczą podatki itp. i może 80zl dadzą
Nie przesadzasz trochę z tym 80 zł? A z tymi umowami śmieciowymi to "zrobić porządek" łatwo powiedzieć, trudno zrobić. Koszt i ryzyko zatrudnienia pracownika na umowę o pracę jest w PL horrendalne, zresztą wielu pracowników sami wybiera taką formę zatrudnienia bo po prostu dostają większe pieniądze do ręki. Sytuacja nie jest prosta ani klarowna.
Stary 2015-08-13, 21:29   #1103
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie, z głową i kalkulatorem. Bony byłyby dobrym pomysłem. Mój mąż dostaje część wynagrodzenia w bonach sodexo, tzn. jemu przysługuje jako górnikowi racja żywieniowa w określonej kwocie dziennie, ale pracodawca się wycwanił i zwiększa ilość bonów na rzecz zmniejszonej wypłaty... dla nas wychodzi na to samo de facto, ale pracodawca już nie odprowadza od tego składek czyli reasumując, jeżeli ciężko pracującemu facetowi można, to takim, jak to ładnie nazwałaś, niewydolnym, też można. Za to alkoholu ani fajek kupić nie można.
U nas znam sytuacje ze dawali "niewydolnym" bony na wegiel. I wiem ze ten wegiel nigdy do nich nie trafial, tylko zostal pieknie wymieniony na flaszki. Wiec to czy to beda bony czy kasa wg mnie nic nie zmieni bo jak niewydolny bedzie chcial chlac to zawsze znajdzie sposob by "uplynnic" zapomoge. Nic sie nie zmieni w tym temacie dopóki social bedzie dziala tak jak działa. Czyli dawanie za nic bo sie należy, zamiast wymagac cos od "niewydolnego" w zamian, nawet glupiego sprzatania miasta.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
To jest tak, że jeśli miałabym cc myślała bym o porodzie sn. Jak mam mieć sn to myślę o cc. wiem ze są powikłania wiem ze gorzej wraca się do formy po CC. ale mimo wszytsko myślę o tym. Najbardziej boje się skurczy przed powrotem mojego męża. To dla mnie najgorsza opcja. Chce żeby był cały czas ze mną. Wiem ze gdybym zaczęła rodzic natychmiast wracał by do polski. Ale raczej nie zdążył by na czas.

Zdjęcie moich cotton balls położyłam je tak w kołysce narazie bo musze kupić te białe coś do przytwierdzenia tego na ścianie. Mimo że kulki nie są równe i najpiękniejsze to dla mnie są najpiękniejsze ))
Wyszly pieknie

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Dzięki za kciuki
U mnie ok - szyjka 1 cm (badana ręcznie) i rozwarcie 1,5 cm :
Tylko USG mi nie zrobiła, bo powiedziała, że bliżej terminu zrobi, phi!
I powiedziała, że jak znowu będę miała skok ciśnienia to jechać na ip, bo na tym etapie nawet taki jednorazowy skok jest groźny.

Sama pisałam. Na tej podstawie: http://www.budujacamama.pl/2015/03/k...zny-urlop.html tylko dodałam na początku od kiedy zaczynam, bo ja od 15.08. chce zacząć już.
Nie dodawałam żadnych dokumentów, bo przecież aktu jeszcze nie mam, ale dodałam zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu.
I z tego, co wiem to musi być to oświadczenie, że tata nie bierze.
Gratki za wizyte 😊 oj coś czuje że dziec wyskoczy szybciej 😉

Stary 2015-08-13, 21:31   #1104
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Ja swojemu mężowi napisałam ściągawkę co po kolei załatwiać. Napisałam też wniosek o urlop macierzyński i wysłałam mu na pocztę, wydrukuje i ja go w szpitalu podpiszę (po wpisaniu daty urodzenia dziecka). Akt urodzenia też załatwi sam (dzwoniłam do USC) musi mieć tylko mój dowód i zaświadczenie ze szpitala. Da radę

Owieczka- mocne te skurcze? Ja mam takie dziwne, zaczynają się w dnie macicy i schodzą na dół spychając dziecko coraz niżej ale nie są bardzo bolesne. Wcześniej tak nie miałam

Loudres- śliczne te lampki
Dobry pomysl bo moj to taki leniwiec ze wszystkie formalnosci zawsze zwala na mnie, i jak mu przyjdzie latac po urzędach to beda gromy latać

Stary 2015-08-13, 21:31   #1105
Virves
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
To zależy kiedy się złoży o becikowe - rok rozliczeniowy jest chyba do listopada. I jeśli złożysz o becikowe przed listopadem do przynosisz pit za 2013, a potem za 2014.
Tak dokładnie, zgadzam się z Tobą. My z tz dwa tyg temu załatwialiśmy sobie dokumenty do becikowego. Jeśli wniosek o becikowe złoży się do 30 października to i z Zusu i US dokumenty muszą być za rok 2013
Virves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 21:36   #1106
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
wiecie co

jestem zła
byłam na tej wizycie , wiecie że on mnie nawet nie zbadał ... nie zajrzał mi do bożeny zeby pobrać ten GBS , żeby zobaczyć szyjkę co z nią chociaż mówiłam mu że mnie kłuje czasem jak mała się rusza, nie zajrzał do brzucha, wystawił mi L4 zalecenia i dowidzenia ...
na następną wizytę mam się zgłosić 3 września ....
zapytałam czy by nie zważył mojego dziecka na co otrzymałam odpowiedź : Nie bo to trzeba całe badanie przeprowadzić a ja nie mam czasu bo jest spore opóźnienie ...
i co wy na to, nic nie wiem .....
Co za młot! Az Ci sie dziwie ze mu nie wygarnelas na wizycie ze jest nie poważny! Do tego jeszcze tyle czekałas na swoja kolej!

Stary 2015-08-13, 21:38   #1107
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem, z 1000 ma ci zostać 80? Nie zrozumiałam chyba.

Dla mnie to nie jest żenada, tylko konkretny pieniądz. Ok, przeżyjemy bez niego na lajcie. Ale mieć 1000 a nie mieć, to kolosalna różnica. Mogę to chociażby odłożyć.
Miało być 800 zero mi zjadło

Ok kasa piechotą nie chodzi i dobrze, że chociaż coś.
Ale myślę, że dla kogoś kto wcześniej uczciwie pracował, opłacalne miał składki, podatki, to ten 1000zł to trochę mało. W dodatku znają nasz kraj i papierologię, trzeba będzie o te pieniądze się "wymodlić" w urzędach

Cytat:
Napisane przez melawen Pokaż wiadomość
Ja bym na Twoim miejscu to wyjaśniła. Można napisać pismo z tzw.skruchą,jak to pierwszy raz to nie powinnaś dostać kary. Wyślij mi maila na priv,bo mam gdzieś wzór takiego pisma. W zeszłym roku nam się nie wysłało przez neta i zorientowalismy się po terminie

To odpowiedź do cytatu poniżej dla olkmy

Z tego co ja czytałam to do końca października za 2013. Od 1 listopada 2014.

Tez mamy takie rozkminy
Ostatnio sprawdzałam od jakiego wieku zaczynają dzieciaki uczyć na nartach, mąż się zgodził na min. 2.5 roku; ) a teatrem tez można zarazac juz maluchy. Samej mi się marzy teatr lalkowy,bo wieki nie byłam.
Też mi przez neta pita nie wysłało, pisałam pismo i dostałam 20zł kary, ale to było 2 lata temu

Fajne są te małe dzieciaczki uczące się jazdy na nartach.

A miłość do teatru można przekazać jak już dziecko bardziej kumate. Mnie żal tego, że pewnie w tym roku już nie pujdę na żadną premierę, przedstawienie. Tymbardziej mi szkoda, że w poznańskich teatrach zaszło dużo zmian i jestem ciekawa tego co nowego będzie się działo.
może się uda ogarnąć i czasem odciągać mleko i maludę z tż-etem na wieczór zostawić

Cytat:
No to się zgadzamy. Obwarować tą ustawę żeby dostawali ludzie, którzy nie rozmnażają się dla pieniędzy.

Nie przesadzasz trochę z tym 80 zł? A z tymi umowami śmieciowymi to "zrobić porządek" łatwo powiedzieć, trudno zrobić. Koszt i ryzyko zatrudnienia pracownika na umowę o pracę jest w PL horrendalne, zresztą wielu pracowników sami wybiera taką formę zatrudnienia bo po prostu dostają większe pieniądze do ręki. Sytuacja nie jest prosta ani klarowna.
80zl na waciki; )

Wiadomo, że łatwo powiedzieć, ale też nic nikt nie robi by to zmienić, tylko wstawia się jakieś łaty i inne dziwne ustawy.

Edytowane przez meryy82
Czas edycji: 2015-08-13 o 21:42
Stary 2015-08-13, 21:41   #1108
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Ja już we wrzesniu mogę składać dokumenty za 2014

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-08-13, 21:48   #1109
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:

Fajne są te małe dzieciaczki uczące się jazdy na nartach.
My z tz mamy plan uczyc mlodego jezdzic na nartach bo uwielbiamy ten sport i fajnie by bylo jak by zlapal bakcyla 😊
Rowerowa przyczepka tez jest w planach pozyjemy zobaczymy

Stary 2015-08-13, 21:48   #1110
owieczkaa
Zakorzenienie

A wg mnie z tym teatrem i ze wszystkim trzeba oczywiście edukować, pokazywać ale nie przesadzać i nie wciskać bo można równie łatwo zachęcić, jak i obrzydzić na całe życie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości