|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XL
Cytat:
|
|
#422 |
|
Konto usunięte
|
Jak mówi nennka: Do pracy w hotelu trzeba znać angielski! Mogliby sobie z Bartem rekw podac http://instagram.com/p/6jC3onAZf-/
#sweeming #sweemingpool |
|
|
|
#423 |
|
Wtajemniczenie
|
Woooow, faktycznie. Ale to zmyślne! A ja się zastanawiałam po kiego grzyba to "R" jest takie ścięte, poza tym, że ciekawie wygląda.
|
|
|
|
#424 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ma za co, mam nadzieję, że się sprawdzi |
|
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejna, jak dla mnie, nowa twarz
Ale chyba mnie nie przekonuje, nie wiem sama czemu. Matko, ona ma 15 lat :O
"Give me reason but don't give me choice. 'Cause I'll just make the same mistake again.." Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem Czas edycji: 2015-08-19 o 09:28 |
|
|
|
#428 |
|
Konto usunięte
|
Kto tworzy te książki?! Jestem już wystarczająco załamana gdy w klasyce literatury znajduję błędy. To wręcz wstyd, że nawet ktoś taki jak ja je znajdzie! Kiedyś czytało się dużo by także poprawnie pisać i mówić. Teraz radzę uważać.
|
|
|
|
#429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ma za co Ja używam go też do ciała, również super się sprawdza
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tytułu książki RLM - jest takie piękne słowo: makijaż. Zagraniczość na siłę wciskana wszędzie, acz niepoprawnie. Byle zagranicznie.
Edytowane przez MostlyAhhhs Czas edycji: 2015-08-19 o 09:46 |
|
|
|
|
#432 |
|
now or never
|
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- wczoraj chyba nikt nie wrzucał Ania i 15 faktów
|
#433 | |
|
Konto usunięte
|
Odnośnie Venus. Tak sobie czytam, nie wierzę, nie rozumiem i czuję zażenowanie:
Cytat:
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Nie-rudy lis
|
Cytat:
|
|
|
#435 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie w stylu i po prostu brzydkie i lekko kiczowate. Ale tez mam nadzieje, ze to dopiero robocza wersja. Ostatnio zaczelam czytac jedna ksiazke Camilli Läckberg i juz na pierwszej, krotkiej stronie byly 3 bledy- 2 nazwy wlasne w innej formie niz w streszczeniu na ostatniej stronie i slowo powtorzone w krotkim zdaniu. Przemeczylam sie przez reszte, utwierdzajac sie w przekonaniu, ze korekta raczej nie istniala. Nie jestem gramarnazi, ale takie ksiazki zle sie czyta, bo poza bledami jezyk w nich jest po prostu brzydki i ubogi.
|
|
#436 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ten ktoś z pewnością czytał książki bez korekty. |
||
|
|
|
#437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znam ten ból, jestem właśnie po lekturze "Widnokręgu" Wiesława Myśliwskiego. Ostatnimi czasy to jedyna książka, w której nie znalazłam żadnego błędu ortograficznego , stylistycznego, czy logicznego. Teraz zabieram się za literaturę "rozrywkową" i niestety, mimo że autor uznany i nagradzany, to widzę błąd na błędzie i to nie tylko kwestia korekty, bo błędy stylistyczne pewnie ciężko wychwycić. Niestety nie znam żadnego młodego autora, który posługiwałby się piekną polszczyzną. Już nawet nie mówię o przekładach książek obcojęzycznych, co ci tłumacze wyrabiaja woła o pomstę do nieba (wiem, bo czesto porównuje oryginał z przekładem) Pozostają nam zatem jedynie klasycy, bo kiedys książek słabo napisanych nikt nie wydawał. Teraz byle grafomani są wielkimi pisarzami, z np dziesięcioma wydanymi gniotami, które kusza pieknymi okładkami, a jak człowiek już sie skusi na kupno, to go cholera bierze przy lekturze. |
|
|
|
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
Tych klasyków nie byłabym pewna. Szczególnie zagranicznych. Nowe tłumaczenia też pełne błędów. Literówki i wszelkie inne. Książka z pozoru pięknie wydana, ogarnięta okładka, typografia, papier, detale. A tekst leży : C
Jeszcze co do tłumaczeń - dziwi mnie, że jak już jakiś tytuł klasyka wrył się w świadomość polaków to nowi tłumacze muszą go przerobić. Np. Rozważna i romantyczna w nowym tłumaczeniu jako Rozważność i romantyczność. Niby bardziej poprawnie, ale po co? Ktoś z filologi mi wyjaśni? |
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeden z lepszych przykładów na niesamowity kunszt autora pod kątem formy są "Tworki" Marka Bieńczyka. No i to, co dla mnie jest bezapelacyjnie na podium w tym temacie, to "Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk. Sprawdź - może spełnią Twoje oczekiwania Jeśli chodzi o literaturę współczesną, to jest to kategoria pełna perełek, warto szukać współczesna była dla mnie najciekawszą ze wszystkich na historii literatury.
|
|
|
|
|
#440 |
|
Rozeznanie
|
Nawiązując do wczorajszej dyskusji o dyskryminacji, dlaczego takie coś jest tutaj tolerowane?
|
|
|
|
#441 |
|
-ist
|
|
|
|
|
#442 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#444 |
|
-ist
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za polecenia książek, na pewno sprawdzę , jesli chodzi o Tokarczuk, to "Prawiek i inne czasy" to jedna z moich ulubionych ksiązek ( słowiański, magiczny klimat, oj tak ), jednak jej nie zaliczam do młodych polskich autorów, wszak pani Olga to jak klasyk. Masłowskiej nie znoszę, ale w sumie nie dałam jej szansy, bo czytałam tylko "Wojnę polsko-ruską" i niestety mi nie podeszła właśnie ze względu na język. Dla mnie piekną polszczyzną posługiwał się np Prus w "Lalce"czy "Emancypantkach", język prosty, czyta sie lekko, bez udziwnień, archaizmy wręcz uwielbiam , chcę dac szansę współczesnym młodym autorom, bo Nike, czy Zajdla przecież nie bez powodu dostają, ale boje się
Edytowane przez chariaaa Czas edycji: 2015-08-19 o 11:59 |
|
|
|
|
#446 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A nagrody Nike,to grubsza sprawa.Mój wykładowca pracował przy tworzeniu tej nagrody i później obracał się w kręgu jury itp. Powiedział, że współcześnie,to ten pisarz wygrywa, który ma lepszy marketing,które wydawnictwo więcej zapłaci. Nie jest to więc miarodajna nagroda. Jeżeli interesuje cię literatura faktu,to uważam,że polscy reportażyści są w światowej czołówce.
Chciałem zmienić świat. Doszedłem jednak do wniosku, że mogę jedynie zmieniać samego siebie. - Aldous Huxley Insta-pierdoły Edytowane przez pamelka146 Czas edycji: 2015-08-19 o 12:03 |
|
|
|
|
#447 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poproszę o nazwiska, tytuły , albo gdzie ich szukać, bo stronce "lubimy czytać" nie ufam, a jak mówisz, że z Nike takie kwiatki to ja juz nie wiem gdzie dobrych ksiażek szukać, recenzje na blogach czy średnie ocen książek na forach do mnie nie trafiają, bo juz wiele razy się zawiodłam, np jak taką Cherezińską zachwalali
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zaraz wychodzi trzeci tom <3 A Cherezińska mimo poleceń też mnie zawiodła. Niestety czytanie to metoda prób i błędów. Trzeba czytać i czytać, nie do końca sugerować się gustami innych.
Chciałem zmienić świat. Doszedłem jednak do wniosku, że mogę jedynie zmieniać samego siebie. - Aldous Huxley Insta-pierdoły Edytowane przez pamelka146 Czas edycji: 2015-08-19 o 12:35 |
|
|
|
|
#450 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.

Polecam też Sesę (
Mnie się on podoba, mocno ziołowy, ale na przykład moja mama dostaje od niego bólu głowy. Nissiax kiedyś mówiła, że dla niej Sesa "pachnie" miejską toaletą 

Chyba za bardzo skupiłam się na małej szmineczce z I, całość jako szminka już umknęła.
)