![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sytuacja finansowa przy decyzji o dziecku
wkurzają mnie imigranci z innych krajów którzy przed biedą uciekli do PL, dostają zasiłki a i tak narzekają, jak im tak źle niech wracają do siebie
Edytowane przez stesia Czas edycji: 2015-08-19 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
jakim cudem z wątku o dzieciach i finansach doszliśmy do do tematu imigrantów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przeciez sytuacja w stylu mieszkanie 2 pokojowe, 40m2 i 3k na zycie jest dosc popularna w PL i wlasnie w takich rodzinach zyje sporo mlodych matek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
A myślałam, że to ja jestem rozrzutna. Roztrwaniać co miesiąc 16k to jednak trochę lekkomyślne.
A jeśli jedynym zabezpieczeniem są 2 kawalerki na wynajem, to w razie gwałtownej potrzeby większej gotówki (nie mówię tu o 3 tys. na wózek, tylko o kilkunastu-kilkudziesięciu) możecie mieć problem. Mieszkania nie zawsze mają ciągłość w najemcach, więc w okresach przestoju można powiedzieć, że w domowym budżecie są po stronie pasywów. Spieniężyć szybko mieszkanie bez straty też w dzisiejszych czasach nie tak łatwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ps. Przy 16k na miesiąc mają dużą zdolność kredytową. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Przecież głupotą totalną byłoby trzymanie równowartości dwóch kawalerek na koncie w banku. Lokaty terminowe albo inne inwestycje finansowe też nie dają natychmiastowego dostępu do forsy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlatego ja bym to rozdzielila. Troche tu, troche tam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
nie ma co dramatyzować przesadnie - w razie nagłej katastrofy można mieć karty kredytowe z dużym limitem i dłuższym (np 90-dniowym) terminem spłaty.
Nie pamiętam juz który z panów z czołówki listy Forbresa mówił, że opytmalnie jest mieć 1/3 oszczędności w nieruchomościach (ziemi) 1/3 w gotówce (lokatach) 1/3 w złocie. także wszystko przed nami ![]() Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-08-19 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
Zabezpieczeniem na wypadek nagłych okoliczności jest żywy pieniądz. Inne dobra to inwestycje. Lokatę można zerwać w każdej chwili, najwyżej stracisz zysk. Można lokować w krótkoterminowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
ctrl alt delete
|
Mieszkanie też można sprzedać, nawet jak poniżej ceny rynkowej, to wcale nie jest powiedziane że ze stratą - może było kupione XX lat temu za połowę dzisiejszej wartości, plus XX lat przecież zarabiało (wynajem).
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić żadnej sytuacji życiowej, w której na dzisiaj potrzeba 50 tysięcy, więc to nie tak, że trzeba mieć gotówkę na koncie, no jak nie, to wszyscy umrzemy. No i niby teraz inflacja jest prawie zerowa, ale tak normalnie to cóż, forsa traci na wartości, więc to też średnie zabezpieczenie ![]() Osobiście jakbym miała wybierać - oszczędności na koncie albo dodatkowe mieszkanie - wzięłabym mieszkanie. Byle wynajmowalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Dopiszę się ze swoimi założeniami:
-zarobki min 5-6 tyś netto przy mieszkaniu na kredyt w którym rata będzie max 700zł (realne w naszym przypadku planujemy taki zakup w nast roku) -moja stabilna sytuacja w pracy czyli umowa o prace na czas nieokreślony (w kwocie pozwalającej w razie czego na opłacenie najważniejszych wydatków jak dla mnie 3tyś.) i ewentyalnie możliwośc powrotu po macierzyńskim na 1/2 lub 3/4 etatu -mieszkanie 3 pokoje (na kredyt) -oszczędności około 15tyś. Wychodzi na to że warunki w sumie są tylko wizja porodu i przyszłego macierzyństwa jakoś jeszcze nie do końca do mnie przemawia ![]() Dziewczyny ja wśród moich znajomych jestem chyba najbardziej wybredna w tym temacie bo ogólnie dwie pracujące osoby, mające po 2,5tyś na ręke są w stanie spoko się utrzymać i dziecko (poniżej przykład dla zobrazowania). -rata kredytu max 700zł. (taką ja planuję) -czynsz max 500 zł. -rachunki około 500 zł. (gaz,prad, internet) -utrzymanie auta max 500zł (teraz nas nie dotyczy do TZ będzie jezdził sluzbowym a ja mam blisko do pracy, jednak przy dziecku jakieś małe auto zapewne zakupie do swych celów). Powyższe koszty to trochę ponad 2 tysiące, zostaje ponad 700zł na tydzień na życie.Dla mnie wystarczająco. Nawet jeśli teraz mamy trochę większe dochody niż na powyższym przykładzie to raczej dzięki nadwyżce planujemy szybciej spłacić kredyt. Jak rozkłada się to wasze 7 tysięcy? Na co potrzebujecie więcej kasy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Nie mając dziecka podejrzewam, że przy zdrowym dziecku to oczywiście jedzenie i niania, potem przedszkole.
![]() |
#194 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nadal więc ciekawi mnie jak wyliczacie te 7000zł. Pytam tylko z ciekawości bo nikt dzieciaty z moich znajomych tyle nie ma a większośc radzi sobie dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Napisałam wyżej, skąd wzięłam 7k. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
ctrl alt delete
|
Plus wakacje, jakieś meble, remonty, elektronika, samochód od czasu do czasu...
Naprawdę nie ma górnej granicy tego, co można na siebie wydać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To tez. Przy 7k mogłabym spokojnie kasę odkładać zeby kupic no kawalerkę na wynajem i miec troche grosza co miesiąc z niej. Część sie przyda do gry na giełdzie xD no i czesc do odlozenia gdybym zdecydowala sie na następnego dida i chciała zmienić mieszkanie na większe. Tak poza tym... Lubię dobrze zjeść, takze na miescie. Dwa samochody troche kosztują. Jeździmy na nartach i oboje chodzimy na siłownię, nie mam zamiaru z tego zrezygnować, a karnety i sprzęt też kosztują. Do tego opieka dla dziecka, ubrania itp. I tak sie zbiera. Przy tych pieniądzach po prostu spalabym spokojnie wiedząc, ze jesli u dziecka pojawi sie np wada zgryzu, będzie mnie stac na dobrego ortodonte i najlepszy aparat. O. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rachunki około 700 zł samo jedzenie to około 1,5k miesięcznie, bez wyjść do restauracji (średnio 2-3 miesiąc) - kawy, soku czy ciastka przy zakupach nie liczę w wyjście do restaruacji w kasie na życie trzeba założyć buty, ubrania - dość często z racji pracy, a dziecku to praktycznie co sezon wizyty u dentysty, fryzjer, kosmetyczka pani pomagająca sprzątać dom (żeby w weekendy nie utknąć na sprzątaniu) utrzymanie kota jakiś wypad weekendowy, basen, itp... do tego trzeba coś odłożyć na wczasy, na imprezy rodzinne, na czarną godzinę... ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- i właśnie, remonty itp Edytowane przez figa84 Czas edycji: 2015-08-19 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
1000-czynsz + rachunki
2000 - jedzenie, wyjścia (kino, basen, restauracja i inne) 1500 - średnia z przedszkola/niani ![]() 1000-odkładanie 500- samochód 200-chemia, kosmetyki 800 - bieżące cosie - ciuchy, książki, siłownia, prezenty, zabawki ewentualne nadwyżki można też odłożyć na oszczędności. do tego dochodzą leki i inne niecodzienne wydatki no i zajęcia dodatkowe, o których cenach nie mam pojęcia ![]()
![]() |
#205 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale akurat u mnie znajomi (2 różne pary, 2 rózne miejsca) płacą mniej niż połowę tego za przedszkole ale to chyba inwestycje dofinansowywane z UE więc możliwe że trzeba się nastawić na 1200 miesięcznie ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
![]() Mimo wszystko moje 5-6 tysięcy było mocno optymistyczne ale tego się trzymam bo z autopsji widzę że ludzie z takimi dochodami żyją spoko ![]() Edytowane przez ganesha Czas edycji: 2015-08-19 o 20:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a swoją drogą im więcej się ma, tym więcej się wydaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Myślę, że żadna z nas nie chciałaby się pozbywać swoich przyzwyczajeń, hobby itp. a to bywa kosztowne. Ja np. bardzo dużą część pensji odkładam na koncie/inwestuję i nie mam zamiaru przestać tego robić po urodzeniu dziecka, podobnie jak nie chcę rezygnować z wyjść do dobrych restauracji, kupowania ubrań i kosmetyków ani fajnych wakacji.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Konto usunięte
|
na Twoim miejscu na swoje szla bym dopiero jak wrocisz do pracy po urodzeniu dida, ogolnie isc, ale jak oboje bedziecie pracowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie koniecznie, ja akurat uwazam zmiane miejsca zamieszkania za bardzo pozytywne przezycie dla dziecka, wiele uczy Takie minimum to mieszkanie gdzie dzieco ma swoj pokoj, sprawny samochod, i oszczednosci na zycie na 6 miesiecy. Zarobki to ciezko okreslic bo kazdy ma inne wymagania jesli chodzi o wygodne zycie. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2015-08-20 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Blond forever!
|
- mieszkanie swoje, bez pomieszkiwania kątem u rodziców/teściów/dziadków
- ja - pewne macierzyńskie, TŻ - stała praca - zarobki min 5000 - oszczędności - w tej chwili mamy spore, ale ładujemy w mieszkanie - zostawimy na pewno 2-3tys. "na czarną godzinę" - resztę jesteśmy spokojnie opłacić zarobkami Od roku prowadzę exela z wydatkami i przychodami - znam nasze wydatki, ile na co idzie. Stać nas na dziecko za rok ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.