Mamusie październikowe 2015, część 6 :) ! - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-21, 10:33   #541
malinowa4
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 6 :) !

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Malinowa, dacie radę Wiadomo że na początku dużej zmiany/inwestycji znajdzie się coś, co się spierniczy, że liczenie że wszystko będzie zawsze idealnie po naszej myśli jest bolesne w skutkach, ale za to jak potem będzie fajnie... Mieszkanie, dodatkowa kasa, pomoce o jakich tutaj nawet byście nie marzyli...warto czekać
oj wiem, że warto.. jak już wszystko załatwimy, tż dostanie całą wypłatę i ja pieniądze na dziecko + macierzyński, załatwimy z przepisaniem mieszkania i dopłatą do niego to już będzie nieźle. początki zawsze trudne, narazie pod górkę ale trzeba wytrzymać żeby później było lepiej tylko szkoda, że to tak denerwuje bo mi nerwy niepotrzebne
jak dziecko się urodzi to mąż też będzie szukał lepszej pracy gdzieś bliżej , bo na dojazdy dużo kasy leci no ale cóż, narazie najważniejsze że ma. w PL nie miałby szans wgl tyle zarobić, nie mówiąc o mieszkaniu itp
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 10:33   #542
mala29lll
Zakorzenienie

hihi nawet nie bolało pobranie krwi. Żyły mi odpoczęły, bo przed ciążą to miałam ze 2-3 pobierania w tygodniu przez parę miesięcy na durne hormony i inne

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
a wiecie że octanisept przyda się nie tylko do pępka ale i nam do krocza jeśli będą szwy?
Oj super jest. Ja dostałąm po operacji tarczycy i wtedy odkryłam to cudo. Woda utleniona poszła w dal
Cytat:
A propos cc, nie wiem czy widziałyście, po sieci od jakiegoś czasu krąży fotka, która wzbudziła wiele kontrowersji - noworodek śpiący na łonie mamy, tuż pod świeżą blizną po cc...tak sobie popatrzyłam i...JA NIE CHCĘ ! [COLOR="Silver"]
WIdziałam to zdjęcie i mnie nie przeraża. Może dlaetgo, że zmieniałam sobie opatrunki po wycinaniu tarczycy. To był widok bleeeee
Cytat:
nie widziałam tego zdjęcia i chyba nie chcę ; p
Nic strasznego jak dla mnie A jak dla mnie nie straszne to to naprawdę nie straszne
Cytat:
Napisane przez natalitka1988 Pokaż wiadomość
Ja też ciągle jeszcze w całosci nigdy nacięta.... czuję, że cc będzie pierwszą operacją... mała nadal leży pośladkowo bo cały czas ją wyczuwam.... już się nastawiłam na cc... dobrze tylko, że blizny są mniejsze niż kiedyś
Musisz codziennie wisieć na żerandolu głową w dół. Mała zgłupieje i się przekręci
Cytat:
Mnie sama operacja nie przeraża... boję się tylko narkozy, ale nie ze względu na to, że się nie obudzę tylko na to jak będę się czuła po wybudzeniu...
Jak miałam pickUp robiony na znieczuleniu to cały dzień z wyra wstać nie mogłam bo łeb pękała i wymioty cały czas....
Przeciez już miałaś narkozę przy punkcji. Zresztą o jakiej Ty narkozie piszesz Dostaniesz znieczulenie i głupiego jasia i ciach ciach. Usypiają tylko w konkretnych przypadkach np jak ma padaczkę pacjentka.
Ja się świetnie czułam po narkozie i tej przy operacji gdzie spałąm 3 godziny i tej 15 minutowej przy punkcji
Cytat:
Tak źle i tak nie dobrze... jak pomyślę,że przy sn mam się męczyć i ma mi lecieć z pipy krew i wszytsko inne... i mają mnie nacinać albo pęknąć to też później pipa boli... więc ból będzie jakiś tam i tak i tak

Ty już się nie tłumacz... szwendasz się po wszystkich wątkach i tylko PACZYSZ kogo tu uszczypnąć...:br zydal:
Po CC też z grażyny krew leci. Przecież macica się oczyszcza tak czy saik. A przy CC może nawet bardziej niż przy SN bez nacinania chyba, bo jeszcze krew leci nie dość że z oderwanego łożyska to jeszcze z przecięcia? Nie wiem jak to jest ale tak sobie wyobrażam
Stary 2015-08-21, 10:34   #543
krolewna1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosiek0388 Pokaż wiadomość
tu nie ma nic strasznego, powiedziałabym że jest to piękne , tylko powiem szczerze że myślałam że troche krótsza ta blizna jest

Ja tez mam taka długa, a znowu moja przyjaciółka ma polowe krótsza chyba od szpitala zależy..albo od terminu, bo ja miałam cc w 30 tyg to macica jeszcze nie rozciągnięta.

Juliś 

Aniołek[*]30tc
krolewna1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 10:34   #544
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
oj wiem, że warto.. jak już wszystko załatwimy, tż dostanie całą wypłatę i ja pieniądze na dziecko + macierzyński, załatwimy z przepisaniem mieszkania i dopłatą do niego to już będzie nieźle. początki zawsze trudne, narazie pod górkę ale trzeba wytrzymać żeby później było lepiej tylko szkoda, że to tak denerwuje bo mi nerwy niepotrzebne
jak dziecko się urodzi to mąż też będzie szukał lepszej pracy gdzieś bliżej , bo na dojazdy dużo kasy leci no ale cóż, narazie najważniejsze że ma. w PL nie miałby szans wgl tyle zarobić, nie mówiąc o mieszkaniu itp
To pomyśl sobie, ze to przejściowe problemy a w PL często gęsto tak jest że ludzie żyją bez tej nadzei że dostaną to wszytsko co Wy jak już pozałatwiacie
Stary 2015-08-21, 10:37   #545
malinowa4
Zakorzenienie

nie chcę już źle mówić o teściowej bo nam sporo pomaga ale kurde zasyfiła pralkę nieźle ! pralka ma z 3 lata a jak wyciągnęłam pojemnik na proszek to całe czarne wnętrze .. fuj taka pleśń i śmierdzi :/ muszę wyszorować przed praniem dzieciowych rzeczy. eh masakra przeraziłam się

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Po CC też z grażyny krew leci. Przecież macica się oczyszcza tak czy saik. A przy CC może nawet bardziej niż przy SN bez nacinania chyba, bo jeszcze krew leci nie dość że z oderwanego łożyska to jeszcze z przecięcia? Nie wiem jak to jest ale tak sobie wyobrażam
podobno mniej, ale też leci

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość
Ja tez mam taka długa, a znowu moja przyjaciółka ma polowe krótsza chyba od szpitala zależy..albo od terminu, bo ja miałam cc w 30 tyg to macica jeszcze nie rozciągnięta.
albo od rąk lekarza... tutaj babeczki sobie chwaliły CC, że lekarze bardzo się do tego przykładają żeby blizna była delikatna

Cytat:
To pomyśl sobie, ze to przejściowe problemy a w PL często gęsto tak jest że ludzie żyją bez tej nadzei że dostaną to wszytsko co Wy jak już pozałatwiacie
wiem i to mnie podtrzymuje na duchu
Stary 2015-08-21, 10:40   #546
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ano właśnie, od razu nerwy mniejsze będą
Stary 2015-08-21, 10:42   #547
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość
ja mam dluga bo moj pierworodny byl duzy
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 10:42   #548
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
wiem i to mnie podtrzymuje na duchu
I słusznie Narzekasz jakbyście pod mostem wylądowali, a naprawdę macie poustawiane wszystko tak, że ach i och A że z poślizgiem czasowym? Nie może być idealnie, bo byśmy tu spuchły z zazdrości a już i bez tego spuchnięte jesteśmy
Stary 2015-08-21, 10:44   #549
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
nie chcę już źle mówić o teściowej bo nam sporo pomaga ale kurde zasyfiła pralkę nieźle ! pralka ma z 3 lata a jak wyciągnęłam pojemnik na proszek to całe czarne wnętrze .. fuj taka pleśń i śmierdzi :/ muszę wyszorować przed praniem dzieciowych rzeczy. eh masakra przeraziłam się [COLOR="Silver"]
Nie chcę być nudna ale zamocz w occie w misce ten pojemnik. Odejdzie ładnie i odkazi, bo przypominam ocet antybakteryjnie działa. Ja płuczmey w occie ciuszki to też odkażone są
Stary 2015-08-21, 10:48   #550
natalitka1988
wkręcona :)

Cytat:

Musisz codziennie wisieć na żerandolu głową w dół. Mała zgłupieje i się przekręci

Przeciez już miałaś narkozę przy punkcji. Zresztą o jakiej Ty narkozie piszesz Dostaniesz znieczulenie i głupiego jasia i ciach ciach. Usypiają tylko w konkretnych przypadkach np jak ma padaczkę pacjentka.
Ja się świetnie czułam po narkozie i tej przy operacji gdzie spałąm 3 godziny i tej 15 minutowej przy punkcji

Nie wiem czy mój żyrandol by wytrzymał takiego nietoperza jak ja...

No przzecież napisałam, ze miałąm narkoze przy PIckupie... jesteś pijana czy co??

Wiadomo, że leci z grażyny też... ale mi chodzi przy porodzie przy parciu jak leci krew i często też coś innego...
Stary 2015-08-21, 10:48   #551
mala29lll
Zakorzenienie

A mnie babka wkurzyła na hali dzisiaj. Zatrzymałam się przy koszu ze skarpetkami a ta od razu przy mnie i mi wybiera jakie mam wziąć. Mówię że te za duże a ta mi wpiera że będą dobre, a ja mam później piętę na połowie łydki. Znalazła mniejsze ale brzydkie i móiwę, że mi się nie podobają, a ta do mnie z takim wątem że skarpetki nie mają sie podobać tylko służyć przecież grrrrrrrrrrrrr.... Tak tylko spojrzałam na nią i się powstrzymałam od komentarza i tylko podziękowałam i poszłam dalej. Jak ja nienawidze jak mi sprzedawca na chama próbuje coś wepchnąć co wiem że nie będzi ena mnie dobre albo mi się nie podoba. Eh się zbulwersowałam. A mąż do mnie mówi, ze miałąm minę jakbym jej chciała łeb wsadzić do tego kosza i poskakać jeszcze po niej Nerwowam się zrobiłam
Stary 2015-08-21, 10:49   #552
toskaKrk
Wtajemniczenie

Ej no bezlitosne jesteście. Ledwo odprowadziłam dziecko i ogarnęłam trochę mieszkanie i 3 strony do nadrobienia

mala ja mam morfologię i mocz na każdą wizytę co miesiąc robić bez tego mogę się nie pokazywać

Cytat:
Napisane przez gosiek0388 Pokaż wiadomość
wiecie co zapomnieliśmy z mężem że dziś mamy 5 ROCZNICE ŚLUBU
:pi jemy:
Gratulacje
My zapomnieliśmy oboje o urodzinach męża jak synek miał 3 tygodnie i nam zachorował

Cytat:
Ech...dalej nie mam pościeli do jednego łóżeczka i już mi pomysłów brakuje.
A ja dalej rozmyślam nad rożkiem. Kusiły mnie te grochy/gwiazdki w zestawie szary z różem, ale po wczorajszym dniu wzięło mnie znowu na kocie motywy
Rozważam jak Tżta podejść, żeby się zgodził i później się nie czepiał o kotki

Cytat:
Chociaż ja nie zaglądam ani do sierpniówek, ani do wrześniówek...jakoś...wol ę jak najmniej wiedzieć
Ja zaglądam, bo się doczekać już nie mogę
toskaKrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 10:50   #553
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
I słusznie Narzekasz jakbyście pod mostem wylądowali, a naprawdę macie poustawiane wszystko tak, że ach i och A że z poślizgiem czasowym? Nie może być idealnie, bo byśmy tu spuchły z zazdrości a już i bez tego spuchnięte jesteśmy
eh narazie to ja wam zazdroszczę urządzania pokoików i kupowania tych wszystkich cudeniek

Cytat:
Nie chcę być nudna ale zamocz w occie w misce ten pojemnik. Odejdzie ładnie i odkazi, bo przypominam ocet antybakteryjnie działa. Ja płuczmey w occie ciuszki to też odkażone są
ocet mam, będę nim czyścić. jeszcze chyba wybielacz, domestos dobry ? a do bębna tabletki do zmywarki tak cyztałam . okej idę szorować mam nadzieję że zejdzie cholerstwo
Stary 2015-08-21, 10:52   #554
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy mój żyrandol by wytrzymał takiego nietoperza jak ja...

No przzecież napisałam, ze miałąm narkoze przy PIckupie... jesteś pijana czy co??

Wiadomo, że leci z grażyny też... ale mi chodzi przy porodzie przy parciu jak leci krew i często też coś innego...
A nie zauważyłam

A przy CC myślisz że nie leci krew jak CI rżną powłoki brzuszne? Chyba poród SN za bardzo demonizujesz Ty w ogóle chcesz żeby się Pola przekręciła czy jednak wolisz CC, że mi tu takie rzeczy o SN wypisujesz :<
Stary 2015-08-21, 10:52   #555
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Okej sos do spaghetii się robi Teraz mam zamiar pomalowac paznokcie

Macie jakiś dobry sposób, bo jakoś ciężko mi sięgnąc
Stary 2015-08-21, 10:53   #556
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
ocet mam, będę nim czyścić. jeszcze chyba wybielacz, domestos dobry ? a do bębna tabletki do zmywarki tak cyztałam . okej idę szorować mam nadzieję że zejdzie cholerstwo
Ty się trzymaj z daleka od wybielaczy i demoestosów. Po co domestos jak naturalnie octem wyczyscisz?
Stary 2015-08-21, 10:54   #557
Pasztetnik
Zadomowienie

Wie któraś może, czy te biustonosze do karmienia mają w każdym H&M na dziale z bielizną/rzeczami dzieciowymi, czy tylko w tych gdzie mają dzial ciążowy?

Coś mi się apetyt zepsuł... od poczatku III trymestru dostalam w koncu ogromna ochote na jedzenie i to pichcenie zdrowych rzeczy, a teraz znowu nic mi nie smakuje, nie mam ochoty gotowac, tylko fast foody bym jadla, jak w I trymestrze
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 10:58   #558
natalitka1988

Cytat:
A nie zauważyłam

A przy CC myślisz że nie leci krew jak CI rżną powłoki brzuszne? Chyba poród SN za bardzo demonizujesz Ty w ogóle chcesz żeby się Pola przekręciła czy jednak wolisz CC, że mi tu takie rzeczy o SN wypisujesz :<
Czekam aż się obróci, ale już nie tak bardzo jak na początku.. po prostu przekonuję samą siebie, ze nie ma porodu idealnego... zawsze jest jakiś dyskomfort.. trzeba przeżyć i tyle...
Stary 2015-08-21, 11:03   #559
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Czekam aż się obróci, ale już nie tak bardzo jak na początku.. po prostu przekonuję samą siebie, ze nie ma porodu idealnego... zawsze jest jakiś dyskomfort.. trzeba przeżyć i tyle...
Łatwo nie będzie tak czy siak, ale pewnie na koniec ju bedzięmy bardzo chciały żeby się urodziły małe stworki
Stary 2015-08-21, 11:05   #560
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cytat:

Dokładnie tak Nie ma co się na kręcać..i SN i CC jest wielkim przeżyciem..i przy jednym i drugim nasze ciało będzie troche dochodzić do sibie. Fakt, że co kobieta to też inaczej..znam takie , które szybciej doszły do siebie po cc, a i takie które bardziej chwalą sn. Co ma być to będzie
Stary 2015-08-21, 11:05   #561
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Octenisept to jest absolutny must have w domu szczególnie jak już są dzieci. Nie szczypie, super odkaża i ma długą datę ważności a nie jak woda utleniona.
Tak to zachwalacie, że może sobie kupię
Nigdy jakoś nie miałam potrzeby, a moje dziecko tak jak i ja mało urazowe. Parę razy obite kolana i łokcie, ale woda z mydłem i plasterek dały radę

Cytat:
Ja jeszcze nie wiem jak będę rodzić, ale opcja cięcia przez wszystkie powłoki brzuszne mnie przeraża. Nigdy nie miałam tak poważnego zabiegu, nawet wyrostek ciągle posiadam.
Ja podobnie Boję się CC, zwłaszcza że nigdy nie miałam żadnej operacji, żadnego łatanego złamania czy coś. W dodatku jeśli będę miała, to w narkozie i też się boję jak zareaguję plus szkoda mi będzie malutkiej od razu nie widzieć. No ale to jeszcze nie wiadomo jak będzie.

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość
Wie któraś może, czy te biustonosze do karmienia mają w każdym H&M na dziale z bielizną/rzeczami dzieciowymi, czy tylko w tych gdzie mają dzial ciążowy?
U mnie w takim zwykłym na dziale z bielizną były i mierzyłam mimo że w tym H&M nie ma ciążowego.
A koniec końców kupiłam sobie na allegro 2 biustonosze z BonPrix o takie http://allegro.pl/bbi578-80-e-2-szt-...596066323.html
Do spania i po domu będą akurat, a cenowo mnie nie zabiły
Stary 2015-08-21, 11:12   #562
ktosiula
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak źle i tak nie dobrze... jak pomyślę,że przy sn mam się męczyć i ma mi lecieć z pipy krew i wszytsko inne... i mają mnie nacinać albo pęknąć to też później pipa boli... więc ból będzie jakiś tam i tak i tak

Ty już się nie tłumacz... szwendasz się po wszystkich wątkach i tylko PACZYSZ kogo tu uszczypnąć...:br zydal:
Po cc też Ci się będzie z pipki lało tylko będzie jak nowa a nie po przejściach

Cytat:
dobra, ja biorę starszaka i idziemy na rowerek, ciekawe czy za nim nadążę ; p

a wiecie co wam powiem. nie wazne czy sn czy cc, to cud narodzin i obie wersje są piękne i na zawsze w nas zostaną. amen
Ameeeent.

Cytat:
A mnie babka wkurzyła na hali dzisiaj. Zatrzymałam się przy koszu ze skarpetkami a ta od razu przy mnie i mi wybiera jakie mam wziąć. Mówię że te za duże a ta mi wpiera że będą dobre, a ja mam później piętę na połowie łydki. Znalazła mniejsze ale brzydkie i móiwę, że mi się nie podobają, a ta do mnie z takim wątem że skarpetki nie mają sie podobać tylko służyć przecież grrrrrrrrrrrrr.... Tak tylko spojrzałam na nią i się powstrzymałam od komentarza i tylko podziękowałam i poszłam dalej. Jak ja nienawidze jak mi sprzedawca na chama próbuje coś wepchnąć co wiem że nie będzi ena mnie dobre albo mi się nie podoba. Eh się zbulwersowałam. A mąż do mnie mówi, ze miałąm minę jakbym jej chciała łeb wsadzić do tego kosza i poskakać jeszcze po niej Nerwowam się zrobiłam
Też bym się wkurzyła. Że też się nie bała do ciężarnej tak gadać, ciężarne są nieobliczalne

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 11:14   #563
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Dlatego też nie lubie chodzic po targu, chociaz mnie bardziej wkurzaja klienci, te babcie i dziadki co sie pchaja na chama w kolejki i deptaja ludzi A rzeczy wcale nie są tańsze a czesto drozsze niz jakbym zamowila z neta, a warzywa w wiekszosci tak samo szklarniowe jak w marketach Ide tylko jak szukam cos konkretnego np. dzis popelzlam po bób bo w moim warzywniaku maja urlop do 03.09. zas sezona na niego juz sie konczy a bardzo lubie.

Co do durnych sytuacji, jak kiedys z moim bylym poszlismy szukac mu botow skorzanych do jakiegos zwyklego sklepu, to byly tam takie paskudne krokodylowe i kolorowe No i mowie do niego "ty patrz, co za paskudy", co uslyszala ekspedientka i oburzona do mnie "prosze nie obrażać moich butów, jak sie pani nie podobaja to prosze wyjsc!"

Cytat:
A nie zauważyłam

To obrzydze Wam troche CC
Nam na SR położna mowila, ze po CC najgorszy jest czas obkurczania macicy, pierwsze doby, bo nie dosc, ze macica sie kurczy i automatycznie ciągnie od środka za bliznę, to jeszcze na obchodzie 2x dziennie muszą sprawdzac, czy obkurcza sie prawidlowo, a sprawdzaja to ugniatajac palcami brzuch i tak jak przy SN to spoko badanie, tak od pacjentek po CC różne "k" i "ch" przy tym lecą a niektore nie chcą nawet dac sie badac a niestety sprawdzic trzeba.

Stary 2015-08-21, 11:23   #564
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Po cc też Ci się będzie z pipki lało tylko będzie jak nowa a nie po przejściach
Moja po sn jak nowa była/jest
Zobaczymy co będzie tym razem
Stary 2015-08-21, 11:26   #565
natalitka1988

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
Moja po sn jak nowa była/jest
Zobaczymy co będzie tym razem
ALe to jest tylko Twoje zdanie czy Twojego tż również bo ty jesteś nieobiektywna
Stary 2015-08-21, 11:29   #566
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
U mnie w takim zwykłym na dziale z bielizną były i mierzyłam mimo że w tym H&M nie ma ciążowego.
A koniec końców kupiłam sobie na allegro 2 biustonosze z BonPrix o takie http://allegro.pl/bbi578-80-e-2-szt-...596066323.html
Do spania i po domu będą akurat, a cenowo mnie nie zabiły
Dzieki za info
Pytalam, bo mam 2 H&M od siebie w podobnej odleglosci ale jeden zwykly przy czym obok niego sa sklepy ktore bardziej mnie interesuja i teraz nie wiedzialam gdzie isc, bo dwoch nie obpelzne na pewno

Dziewczyny, uwaga! Nie wiem czy wiecie, ale w przypadku, kiedy ciąża kończy się CC, ojcowie dziecka mają prawo dostać od lekarza normalne L4 (na bodajże 2tyg), na tzw. "opieka nad Wami" Wczoraj na zakonczenie SR położna nam tlumaczyla, jak zalatwic sobie kogos do pomocy w domu i wlasnie malo kobiet o tym wie, ze panowie maja prawo do tego zwolnienia. No bo przeciez po CC nie jestesmy w pelni sprawne, nie mozemy dlugo dzwigac itp.
Wystarczy wiec, ze po CC poinformuje sie lekarza czy tam polozna w szpitalu że sie chce wziac zwolnienie i oni wtedy na dane ojca od reki wystawiaja zaświadczenie o porodzie CC i z tym zaswiadczeniem juz tylko wystarczy podejsc do swojego lekarza ktory MUSI wystawic L4.
Inaczej niestety z porodem SN, szpital nie moze wystawic takiego zalecenie dla ojca (bo teoretycznie kobieta jest sprawna) ale to tez polozna powiedziala jak mozna obejsc Tatus musi isc prosto do swojego lekarza rodzinnego i powiedziec, ze zona rodziła SN i "ma zawroty głowy" - lekarz tak samo musi wystawic L4, no bo z zawrotami glowy nie moze chodzic a dzieckiem sie trzeba zajac zas tatus jest po mamusi w kolejce
Także zliczajac L4 + urlop ojcowski, tatuś może pomagac nam w opiece nad dzieckiem nawet miesiac a to bardzo duzo i bardzo ważne na poczatku No chyba ze u kogos w firmie sytuacja czy tam tryb pracy na to nie pozwala ale to oddzielna broszka.

Stary 2015-08-21, 11:32   #567
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cytat:
ALe to jest tylko Twoje zdanie czy Twojego tż również bo ty jesteś nieobiektywna

Dlaczego nie obiektywna? Jeśli odczucia ma te same to chyba jest okej

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość
Dzieki za info
Pytalam, bo mam 2 H&M od siebie w podobnej odleglosci ale jeden zwykly przy czym obok niego sa sklepy ktore bardziej mnie interesuja i teraz nie wiedzialam gdzie isc, bo dwoch nie obpelzne na pewno

Dziewczyny, uwaga! Nie wiem czy wiecie, ale w przypadku, kiedy ciąża kończy się CC, ojcowie dziecka mają prawo dostać od lekarza normalne L4 (na bodajże 2tyg), na tzw. "opieka nad Wami" Wczoraj na zakonczenie SR położna nam tlumaczyla, jak zalatwic sobie kogos do pomocy w domu i wlasnie malo kobiet o tym wie, ze panowie maja prawo do tego zwolnienia. No bo przeciez po CC nie jestesmy w pelni sprawne, nie mozemy dlugo dzwigac itp.
Wystarczy wiec, ze po CC poinformuje sie lekarza czy tam polozna w szpitalu że sie chce wziac zwolnienie i oni wtedy na dane ojca od reki wystawiaja zaświadczenie o porodzie CC i z tym zaswiadczeniem juz tylko wystarczy podejsc do swojego lekarza ktory MUSI wystawic L4.
Inaczej niestety z porodem SN, szpital nie moze wystawic takiego zalecenie dla ojca (bo teoretycznie kobieta jest sprawna) ale to tez polozna powiedziala jak mozna obejsc Tatus musi isc prosto do swojego lekarza rodzinnego i powiedziec, ze zona rodziła SN i "ma zawroty głowy" - lekarz tak samo musi wystawic L4, no bo z zawrotami glowy nie moze chodzic a dzieckiem sie trzeba zajac zas tatus jest po mamusi w kolejce
Także zliczajac L4 + urlop ojcowski, tatuś może pomagac nam w opiece nad dzieckiem nawet miesiac a to bardzo duzo i bardzo ważne na poczatku No chyba ze u kogos w firmie sytuacja czy tam tryb pracy na to nie pozwala ale to oddzielna broszka.

Plus jeszcze 2 dni w roku może wykorzystać urlopu na dziecko czy jakoś tak Wiec wychodzi 2 tyg zwolnienia, 2 tyg urlopu tacierzynskiego i 2 dni urlopu opiekunczgo na dziecko Jakoś tak nam to tłumaczyli
Stary 2015-08-21, 11:37   #568
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość

Plus jeszcze 2 dni w roku może wykorzystać urlopu na dziecko czy jakoś tak Wiec wychodzi 2 tyg zwolnienia, 2 tyg urlopu tacierzynskiego i 2 dni urlopu opiekunczgo na dziecko Jakoś tak nam to tłumaczyli
Noo, super sprawa
My na pewno skorzystamy, choc u męża w pracy będą stękac bo to październik i trzeba zaczac prowadzic zajecia akademickie ze studentami a jak go miesiac nie bedzie to duzo. znajlepiej jakbym urodzila 1 pazdziernika, to by od poczatku ktos poprowadzil grupy za niego a potem jedynie by je przejal.

Stary 2015-08-21, 11:47   #569
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Ty się trzymaj z daleka od wybielaczy i demoestosów. Po co domestos jak naturalnie octem wyczyscisz?
coś Ty nie zejdzie cholerstwo samym octem . naczyściłam się mleczkiem cif i ledwo zeszło. potem octem przejechałam ale na tej gumie cholerstwo nie chce zejść :/ chyba tak się wżarło :/
Stary 2015-08-21, 11:48   #570
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Dlaczego nie obiektywna? Jeśli odczucia ma te same to chyba jest okej
Odczucia moje, Tżta i opinia pielęgniarki, która pobierała mi wymaz kilka tygodni po porodzie - nawet śladu po rodzeniu nie było

Mojemu Tż w tym roku zostało około tygodnia urlopu wypoczynkowego i pewnie to wykorzysta plus może z tydzień opieki na mnie (nasza lekarka rodzinna może nie jest geniuszem leczenia, ale l4 wystawi bez mrugnięcia okiem )
Zostanie jeszcze do wykorzystania 2 tygodniowy urlop ojcowski i 2 dni okolicznościowego z tytułu narodzin dziecka.
Wszystko zależy od tego ile będą mieli pracy w firmie. Teraz np. Tż codziennie robi po 2 nadgodziny plus w sobotę na 8 godzin idzie, bo mają dużo kontraktów w realizacji
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości