|
|
#571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 6 :) !
Cytat:
A co do warzyw to jednak te z tagru są lepsze. Taka pyszną fasolkę kupiłam na targu na poczatku lata, a jak mówiłam mężowi żeby skoczył kupić to ten mówi, ż ena targu jest za chyba 20 zł kg a w markecie za 9. Kupił tą z marketu to ja nie chciałam jej jesć Cytat:
|
|
#572 |
|
wkręcona :)
|
Czyli ogólnie należy się dwa dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia się dziecka, 2 tyg tacierzyńskiego i 2 dni opieki do wykorzystania do końca roku tak?
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
natalitka wolisz CC?
|
|
|
|
#574 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratulacje !! Ja nie wiem którą my będziemy rocznicę ślubu będziemy brać pod uwagę, bo cywilny był 2 lata wcześniej a kościelny w tym roku ![]() Wychodzę z założenia że dwa razy, więcej uroczystości do świętowania ![]() Cytat:
![]() Odnośnie zaglądania na inne wątki, wolę tego nie robić bo jestem panikara ;p Wystarczył mi ostatnio sms mojej znajomej że tam gdzie będę rodzić ostatnio dziewczyna po cc zmarła bo były komplikacje ![]() Odrazu powiedziałam, że wolę o takich rzeczach nie wiedzieć i proszę mnie więcej nie straszyć
Edytowane przez 88maggie88 Czas edycji: 2015-08-21 o 11:57 Powód: bład |
||
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem dokładnie jak się nazywają te 2 dni na dziecko o których ja mówie. Ale one są co roku do wykorzystania Ale z racji, że my będziemy na macierzyńskim to w pierwszym roku wykorzystać może Tż. W następnych juz jak się chce albo mama albo tata
|
|
#576 |
|
|
Ja już nie wiem co wole
niech się dzieje co ma się dziać byle zakończenie było szczęśliwe ![]() No to właśnie o tych 2 dniach mówimy... zastanawiam sie właśnie jak to jest jak rodzimy w październiku... czy już za 2015 rok nalezą nam się te dwa dni...
|
#577 | |
|
Zadomowienie
|
tak - przysługują dwa dni opieki nad dzieckiem w ciągu roku. nie trzeba się nikomu tłumaczyć z jakiego powodu, ani nie trzeba zwolnienia na to. po prostu mówisz pracodawcy, że tego i tego dnia potrzebujesz wziąć "opiekę nad dzieckiem".
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
chyba tak, bo to przysługuje na dany rok kalendarzowy.
|
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#579 |
|
|
A ta pralka nie brudziła ubrań? bo ja raz na wakacjach wyprałam białą bluzkę w pralce i miałą też taki brud gdzie ta szufladka i bluzka była brudna...
|
#580 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
hej, ja juz po wizycie. szyjka ok.
mam najmniejsze dziecko na wątku, bo moj puszek okruszek waży 1614g w 31t6d a to odpowiada 30t2d ;/ lekarz mówił , ze ok, bo dopiero teraz zacznie sie nagły wzrost wagi ale ja i tak sie martwie , bo wy macie takie duze kluski a moj taki chuderlaczek. no i na razie bedzie SN.. chyba, ze Tomcio gwałtownie przybierze na wadze i bedzie duzy to bedzie CC. mam brac zelazo 2x dziennie i urosept łeee ;/ |
|
|
|
#582 |
|
|
U nas ostanio dziewczyna mieszkająca niedaleko mnie, lat 27 ślub w maju,29 tydzień ciąży zmarła... dziecko zdążyli uratować.... okazało się, ze miała wadę serca, której nie miała nigdy wykrytej.... dziecko cierpi na niekrzepliwośc krwi... i teraz cała okolica oddaje krew dla niego...
|
#583 | ||||
|
Zakorzenienie
|
moja Julka jedzie na warsztaty ze scholą muzyczną do któej należy i jadę jako jeden opiekun
wyjeżdzamy w poniedziałęk po południu powrót w sobote po południu![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
po pierwsze nie naciskają aż tak mocno tylko naprawdę lekko a po drugie nie jest to aż tak bolesne albo ja taka niewrażliwa jestem Dla mnie bardziej bolało jak kichnełam no i śmiać się ciężko
|
|
#584 |
|
Zadomowienie
|
Ja się pytałam w pracy to mi w kadrach babeczki powiedziały że ja dodatkowo mam 2 dni opieki nad dzieckiem. Czyli jak bym po roku wróciła np. to muszę na początku wykorzystać te dni na opiekę bo one chyba nie przechodzą na kolejny rok.
|
|
|
|
#585 |
|
Rozeznanie
|
Oj dziołchy produkujecie jak najęte
Nie sądzę żeby, któraś się wypakowała w tej części przy takim tempie pisania, ale...nadrobiłam chociaż całość od początku tego wątku.Nie cytowałam, bo bym Wam kolejne 10 stron dorobiła Więc to co pamiętam ![]() gosieko gratulacje 5 latek to już ładny staż ![]() mala, niud super, że wizyty udane, moja albo teraz w weekend albo w przyszłym tygodniu. malinowa cierpliwości Wszystko dobrze pójdzie, niestety papierologia jest wkurzająca, ale wydaje mi się, że i tak w DE jest jakoś z tym sprawniej. Dacie radę ![]() Pasztetnik Ty i Twoje opowieści z mężem )) Zawsze mnie rozbrajasz ![]() elve mnie to zdjecie po CC też jakoś nie zszokowało, ani nie obrzydziło, coś normalnego, może faceta by to zszokowało, który nie wie o co "kaman", ale każda z nas raczej zdaje sobie sprawę jak taka rana wygląda. A co u mnie? Wczoraj ostatkiem sił, okiełznałam chałupę po tym wierceniu, odkurzyłam i umyłam podłogi w całej chałupie i odczułam ulgę, ale zaczynam mieć to co Pasztetnik że mam wrażenie, że i tak nie jest do końca czysto i jak tylko widzę okruszek to Zaraz siadam do kończenia zakupów wyprawkowych, ale mam już nowe przemyślenia. Chciałam kupić ten duży komplet pościeli, ale... chyba zrezygnuję z baldachimu, przynajmniej na teraz, bo może łóżeczko będzie stało pod skosem, to pewnie okazałoby się że i tak nie da rady tego zamontować. A myślicie, że przybornik się przyda?? Co tam będziecie wkładać? Bo przecież większość rzeczy będzie w komodach, szafach ?
|
|
#586 |
|
Zadomowienie
|
ja narazie zrezygnowałam z przybornika , jak okaże się niezbędny to dokupie
|
#587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o przybornik to mnie się wydaje potrzebna rzecz. Możesz wrzucić wszystko co musisz mieć pod ręką. Choć będę miała obok komodę, ale myśłę, że się przyda
|
|
#588 |
|
|
Ja też włąsnie teraz zapytałam koleżankę i ona mówi, że ojcy przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka plus dwa dni opieki.. musi wykorzystać je do końca kalendarzowego roku czyli 2015... jako, ze my mamy macierzysnki to na ojca przechodzą te dwa dni... a w przyszłym roku już zaraz po macierzyńskim matka może wziąć te dwa dni... bo to co roku trzeba wykorzystać do końca kalendarzowego roku.
|
#589 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
puściłam teraz na najwyższą temp z octem. potem jeszcze puszczę z tabletkami do zmywarki. Cytat:
Amelie chyba zapomniałaś, że mój synuś też drobniutki i do tyłu w wymiarach. wszystko będzie ok , albo podgoni albo będzie mniejszy i łatwiej przez grażynę przejdzie ja już się przestałam martwić, wiem że po mnie może być drobny. uszy do góry wszystko jest ok
|
||
|
|
|
#590 |
|
|
Ja też nie mam przybornika bo nie było w komplecie, ale moja koleżanka , świeżo upieczona mama mówi, że jej się bardzo przydaje.. ma tam np szczotę do włosów, nożyczki czy obcinak, chusteczki nawilżane i kilka szt pampersów... przynajmniej nie stoi jej to na komodzie... ale to kwestia indywidualna bo jak ktoś zaraz obok przewijaka np ma komodę to tam może mieć koszyczek z duperelami takimi...
|
#591 |
|
Zadomowienie
|
Pasztetnik mnie nikt po cc tak nie badał, nie ugniatali mi brzucha, tylko opatrunek zmieniali i wsio wiec pewnie zależy od szpitala.
|
#592 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masakra Cytat:
Cytat:
Dokładnie też uważam tak jak Mała ![]() Cytat:
|
|
#593 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#594 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurde w nocy mój mąż miał jakieś dziwne sny. Bo raz mnie łubudu łapą przywalił, a akura leżałam na plecach, ale on na szczęscie na biuście walnął to łapą z dużą siłą. Później się przestraszyłam i jak leżałam na plecach to poduszkę kładłam na brzuchu. A drugi raz też się jakoś swoim cielskiem przewrócił że o mnie zachaczył. Ale i tu wyszliśmy cało bo leżałam tyłem do niego. |
|
|
|
|
#595 |
|
Wyobraźnią w schemat..
|
Dzieki dziewczyny za mile przyjecie
wybaczcie, ze nie cytuje Waszych postow, ale pisze z tel. i nie potrafie. Jestem wlasnie w drodze na Slask, odcieta od komputera na weekend, wiec w skrocie napisze o sobie ( wiecej w poniedzialek Generalnie czuje sie dobrze, nic mnie nie boli ( czytajac Was zastanawiam sie czy wszystko ze mna ok , brzuszek mam maly ( wrzuce jakies zdjecie w nast.tyg)A malenstwo-rozwija sie prawidlowo, w 30 tyg miala 1740 g, lekarz przewiduje 3700. W poniedzialek mam wizyte ( 30 t 4 d) wiec prosze o trzymanie kciukow. Imie jeszcze nie wybrane, tz poodba sie Łucja/Laura, ja chcialabym Zosie ( ale patrzac na ranking najpopularniejszych imion i 1 miejsce - skutecznie mnie to zniecheca :/ Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
|
|
#596 | |
|
|
Cytat:
|
|
#597 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Znowu zachaczyłam o lumepksa i kupiłam małemu troche ciuchów, bo wy tyle macie, że się zaczęłam stresować ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- No pewnie tak. Albo nie chcę mu się już malować pokoju pierworodnemu. Choć zostały mu tylko chmurki. Ale było mu ogromnie żal bo przez te pare lat miał ten pokój dla siebie i teraz klops trzeba synciowi oddać W ogóle kiedyś mieliśmy taką wymianę zdań. On: a dlaczego Ty w ogóle za mnie wyszłaś? Ja (z pewnością siebie) no, no jak to dlaczego, dla Twoich pieniędzy... On: (na początku na serio to wziął że ma żone materialistkę) a po chwili dotarło do niego o co kaman i mówi: ale zaraz zaraz jakich pieniędzy |
|
|
|
|
#598 | |||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Pasztetnik;52490724]Dzieki za info
Pytalam, bo mam 2 H&M od siebie w podobnej odleglosci ale jeden zwykly przy czym obok niego sa sklepy ktore bardziej mnie interesuja i teraz nie wiedzialam gdzie isc, bo dwoch nie obpelzne na pewno ![]() Dziewczyny, uwaga! Nie wiem czy wiecie, ale w przypadku, kiedy ciąża kończy się CC, ojcowie dziecka mają prawo dostać od lekarza normalne L4 (na bodajże 2tyg), na tzw. "opieka nad Wami" Wystarczy wiec, ze po CC poinformuje sie lekarza czy tam polozna w szpitalu że sie chce wziac zwolnienie i oni wtedy na dane ojca od reki wystawiaja zaświadczenie o porodzie CC i z tym zaswiadczeniem juz tylko wystarczy podejsc do swojego lekarza ktory MUSI wystawic L4. Inaczej niestety z porodem SN, szpital nie moze wystawic takiego zalecenie dla ojca (bo teoretycznie kobieta jest sprawna) ale to tez polozna powiedziala jak mozna obejsc Tatus musi isc prosto do swojego lekarza rodzinnego i powiedziec, ze zona rodziła SN i "ma zawroty głowy" - lekarz tak samo musi wystawic L4, no bo z zawrotami glowy nie moze chodzic a dzieckiem sie trzeba zajac zas tatus jest po mamusi w kolejce ![]() Także zliczajac L4 + urlop ojcowski, tatuś może pomagac nam w opiece nad dzieckiem nawet miesiac a to bardzo duzo i bardzo ważne na poczatku Mój niestety z tego nie skorzysta, jak będzie miał tydzień wolnego to będę przeszczęśliwa. Jakby była taka możliwość to na pewno ze wszystkiego byśmy korzystali. Jak urodziłam Mikołaja to od powrotu ze szpitala byłam sama, ani jednego dnia nie miał .. Tylko ten dzień co rodziłam. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#599 |
|
|
|
#600 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
mnie lekarz powiedzial, ze ja niziutka to wielkoluda raczej nie urodze, chociaz wszystko jest mozliwe no i macice mam juz w żebrach ale to tez przez moj niski wzrost. śmiał sie, ze mam brzuch jak piłka ![]() aaaaa smaze wątrobke z kurczaka i gotuje buraczki trzeba poprawić tą hemoglobinke ![]() dziewczyny , te co zelazo biorą , bierzecie po jedzeniu iles tam czasu? bo mi dr mowil, ze moge od razu oby nie z witaminami. |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.

A rzeczy wcale nie są tańsze a czesto drozsze niz jakbym zamowila z neta, a warzywa w wiekszosci tak samo szklarniowe jak w marketach
No i mowie do niego "ty patrz, co za paskudy", co uslyszala ekspedientka i oburzona do mnie "prosze nie obrażać moich butów, jak sie pani nie podobaja to prosze wyjsc!" 

:pi jemy:

wyjeżdzamy w poniedziałęk po południu powrót w sobote po południu
po pierwsze nie naciskają aż tak mocno tylko naprawdę lekko a po drugie nie jest to aż tak bolesne
05.07.2008