![]() |
#1951 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.5
no to w ogóle nie ma co się sugerować wagą z usg
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- ja jeszcze nie wiem gdzie będę przewijać, w dzień to może kołyskę będę dostosowywała, albo na komodzie albo na murku, mamy taki gruby
#1952 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/00214553/ Albo taka http://allegro.pl/biala-komoda-120-z...442814053.html Co myslicie? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1953 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobie pewnie tak jak przy Hani.
Przewijanie na podkaldzie na lozku. Z czystej wygody. Na poczatku mialam ciezko stac wiec przewijalam ja na lozku i sie do tego pryzwyczailam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1954 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To jest czadowe hehe: http://dino.sklep.pl/nowy/drewnostyl...k-p-14770.html cena też czadowa ![]() Edytowane przez andriuszka77 Czas edycji: 2015-08-21 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1956 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1957 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego. Po cc tz moze wziac 14 dni a po sn 7 dni, kuzynka mnie uswiadomila i tz w pracy tez poinformowali. Tylko wlasnie nie wiem jak platne ale chyba 80% Co nie zmienia u nas faktu ze ja po cc z 4 latka i niemowlakiem moge miec lekki hardcore i chcialabym miec tz jak najdluzej w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1958 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe cz.5
Hejka
![]() ![]() Zrobiłam sobie na obiad barszczyk z tartym burakiem i z ziemniaczkami z cebulką, a TŻtowi zrobię leczo z cukinii i trochę w słoiki powsadzam, bo jak na coś ochota to jak znalazł ![]() Przyszła moja paczuszka z allegro, obfociłam, potem wstawię wam zdjęcia, bo muszę wstawić z telefonu, a nie chce mi się po niego iść, bo się ładuje ![]() Dziś mój dzieć w ogóle mało ruchawy znowu ![]() ![]() ![]() Czubasek mój TŻ weźmie tylko 2 tyg. ojcowskiego urlopu, zapewne jakby poszedł na L4 to by nie miał po co tam wracać. Damy radę ![]() Piszecie o przewijakach, a tyle co dziś własnie rozważałam za i przeciw przewijakowi, ale na łóżeczko. Postanowiłam nie kupować, bo wczoraj rozmawiałam z kuzynką, która przewijak na łóżeczko kupiła (cena średnio 50-60 zł), a mała już od 9 miesiąca życia nie da się tam przewinąć, bo: raz - za duża, dwa - dzieciak się jednak wierci i może łatwo spaść w późniejszych miesiacach, przewijak nie ma zbyt wysokich progów po bokach, trzy - mała jest za ciężka i przewijak pod nią trzeszczy ![]() Także ja zainwestuję tak jak moja siostra kiedyś w kocyk, który będzie specjalnie do przewijania. I zabierać go mogę wszędzie ![]() Jezu, u nas takie dźwięki jakby trąby jerychońskie już zaczęły grać ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
![]() O mój dzieć się obudził chyba, że matce trzeba dać znać, że wszystko dobrze, a nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1959 |
Zakorzenienie
|
Obiad dla tz sie robi, bidny moim krolikiem.doswiadczalnym jest ostatnio
![]() ogolniemy mloda przewijalismy na tych podkladach poporodowych ![]() Dzieciorki pojechaly na weekend do domu wiec cisza maksymalna a moja corcia grzeczna ![]() Jeszcze tydzien ![]() I przypominam fankom HP Dzis na tvn Insygnia Smierci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1960 |
Zadomowienie
|
Ale w Polsce jest super z tym urlopem ojcowskim... tutaj możesz zapomnieć. Przysługują tylko 2 dni urlopu na dziecko... dlatego teraz tak oszczędza urlop (całe 20 dni w roku!), żeby w grudniu ze mną pobyć. .. jest oczywiście coś takiego jak taciezynski, ale przysługuje tylko wtedy jak matka jest akurat w pracy. Nie można mieć równolegle....
|
![]() ![]() |
![]() |
#1961 |
Zakorzenienie
|
Czubasek no to już obojętnie co
![]() ![]() Ale mi się nudzi ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1962 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no przecież nie będę majtek wrzucać. A mam siateczkowe, spodenkowe rozmiar M, mam nadzieję że mi dupa nie urośnie Mój ma własną działalność to se może iść na L4... ![]()
![]() |
#1963 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- mój nie może sobie darować że nie wiedział o tym l4 po pierwszym porodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1964 |
Zadomowienie
|
Ja w ogóle średnio ogarniam organizację dziecięcych rzeczy. Sama całe życie miałam szafy z półkami, szuflady tylko na bieliznę a to wszystko jest takie malutkie. W szafie musiałabym układać chyba w 2 rzędach, komodę nie wiem jak poukładać, żeby było wygodnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1965 |
Zadomowienie
|
Ja przewijałam jak Czubasek, na podkładzie poporodowym na lózku. Teraz ewentualnie lupie taki dmuchany z ikei
|
![]() ![]() |
![]() |
#1966 |
Zakorzenienie
|
Spłakałam się ze śmiechu, koleżanka podesłala mi link do filmiku ze śmiejącymi się dziećmi
![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- |
![]() ![]() |
![]() |
#1967 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak wygląda urlop tacierzynski? Urlop ojcowski to to samo? ![]() Jak Tz może wziąć te l4? I wiem, że jest jeszcze coś takiego jak opieka na dziecko ,chyba 4 dni czy cos? Ale to już przez cały rok chyba można wziac? Oswieccie mnie, bo ja nic nie kumam ;/ Cytat:
![]() Koniecznie wstaw zdjęcia ![]() Ja na łóżko na pewno nie kupie, nie podoba mi się taki, chce właśnie taki miękki, na to flanelke, albo pielucho ceratke i albo na komodę albo na łóżko bede go kladla, a teraz tak myślę, że na łóżku może nawet lepiej, bo można samemu usiąść i lżej jest? ![]() Teraz nie ma co się martwić tymi ruchami, serio, nawet gin mi mówił wczoraj, ze jednego dnia może szaleć, a jak drugiego nawet nic nie poczuje to to,może być normalne i wszystko,jest w porządku, od 28 tyg chyba nie,może już tak być, ze przez malutki dzień nic nie czuć, ale to będą dopiero schizy... Ta druga, bo? Przez to ze ma też szafki? Uzasadnij ![]() Cytat:
Muszę nagrać ![]() Cytat:
No jasne, można jakąkolwiek pieluszke podlozyc, oby coś miłego w dotyku, zeby Malec się nie przyklejal ![]() ![]() Ja się zastanawiałam właśnie nad tymi,matkami i rozmiarem i nie wiem czy M będzie dobry ![]() Cytat:
![]() Jeśli miałabym brać ta z Ikei to też właśnie zastanawiam się czy ta z 4 czy 3 szufladami, nie wiem która byłaby lepsza, a pozostanie mi zakup raczej przez neta, bo daleko mam, z 150 km i nie pojadę specjalnie po komode. Wlasnie piecze mi się ciasto i mam piękny zapach piernika w domu ![]() Teraz będę marynowac kurczaka na jutro ![]() ![]() Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez syylwuska Czas edycji: 2015-08-21 o 16:04 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1968 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hehehe przerąbane co? ![]() Cytat:
Mojego chce w domu tydzień minimum najlepiej dwa.
![]() |
#1969 |
Zakorzenienie
|
Yyyy coś takiego mi wyszło. Do mnie może być
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1970 |
Wtajemniczenie
|
A co to ? Mata do przewijania ?
#1971 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiem przeciez zartowalam. Musze się zainteresować takimi majtkami poporodowymi Co do l4 tz nam sie nie opłaca bo tz w naszej działalności siedzi a grudzień krotki wiec jakby poszedł na 2 tyg a później jeszcze swieta i miesiąc bez kasy bysmy byli. Na pewno jak wyjde ze szpitala i będę sie zle czuła to zostanie ze mną ale to moze kika dni. Później jak nie będzie wyjścia poprosze mamę o pomoc ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Ale mi sie dziecię polozylo na prawym boku chyba bo cos mnie juz pól dnia juz kłuje
![]() |
#1972 |
Zakorzenienie
|
Adka tak, mój przewijak nowy
#1973 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam pierwsze dzieciowe zakupy na allegro
![]()
![]() |
#1974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobilam zapiekanke z wolowina,.cukinia i pomidorami. Pycha wyszla ![]() ![]() Masz do wyboru macierzynski albo valy rok 80% albo pol roku 100% i pol 60% Tacierzynski a ojcowki to dwa rozne. Jeden trwa dwa tyg i mozna go wykorzystac do czasu az dziecko skonczy rok zycia. Drugi to ten co okciec moze wziac jesli mama nie chce po 26 tyg kontynuowac macierzynskiego i moze pozostaly urlop oddac wlasnie tacie dziecka. L4 wypisuje lekarz gin w szpitalu, np przy wypisie dziecka. Jest jeszcze urlop z tytulu urodzenia dziecka i to sa dwa dni ![]() I jewzcze dwa dni opieki na dziexko do wykorzystania w przeciagu roku. Edytowane przez czubasek20 Czas edycji: 2015-08-21 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1975 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1976 | |
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam - super zakupy dziewczyny! Evcia - ten bujaczek Tiny Love to świetnie się prezentuje! w ogóle lubię oglądać kto co kupił
![]() Co do imion - u nas chcemy krótkie i uniwersalne, by funkcjonowało spokojnie i tu i w PL. Żeby rodzina sobie języka nie łamała i żeby nie było obciachu dziecka zawołać ![]() Cytat:
![]() Teraz prkatycznie wszystkie na FB siedzimy a nie na wizażu.
![]() |
#1977 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
U nas lutowko styczniowki 2012 tez na fb siedza. Mamyvsie wszystkie w znajomych to i wiemy co sie u nas dzieje itp. Na forum pozniej bylo czasem krucho z czasem. Ale nie ma.co sie teraz przenosicbo. Nam.watek bedzie zamierac jak.listopadowkom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1978 | |
Zakorzenienie
|
Co zamowilas?
![]() Cytat:
![]() Ok macierzyński rozumiem. Tacierzynski w ciągu roku 2 tyg tak? I to muszą być razem 2 tyg? Nie można rozdzielac? Ojcowski, wtedy kiedy ja bym zrezygnowala? Czy jak pracujemy w tej samej firmie, to urlop z tytułu urodzenia dziecka to on należy się tylko mi? Czy Tz też może odebrać te 2 dni? A te 2 dni opieki to on 2 i ja 2 moge? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1979 | ||
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wszystkie zrobiłyście piękne zakupy, nie pamiętam już która co ale bardzo mi się podobały
![]() ![]() Gryzelda, twoja tabelka ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale co do uroków... To było kilka ładnych lat temu, ale było. Moja ciocia przyjechała z synkiem od lekarza, po wizycie kontrolnej. Dziecko super zdrowe, wracali busem do domu. Siedziała jakaś stara znajoma ciotki i bardzo się małym zachwycała i wpatrywała się w niego aż w obrazek, ciotce głupio się było coś odezwać. Przyjechała do domu, opowiedziała wujowi o zachowaniu znajomej. Za niedługo, nie pamiętam dokładnie ile czasu minęło, ale tak do godziny, mały gorączka 40st, i dosłownie przelewa się przez ręce. Nieprzytomny, a w sumie dopiero wrócił zdrowiutki od lekarza. Żadne sposoby na zbijanie temperatury nie działały, pogotowie w sumie daleko, więc decyzja - w samochód i na IP. Wujo po samochód, ciotka zaczęła ubierać małego, ale jeszcze pomyślała o tej znajomej no i swoim sposobem spróbowała odczynić urok. Nie zdążył wujo podjechać autem pod dom - gorączka spadła, dziecko otworzyło oczy, radośnie gaworzy jak gdyby nigdy nic... Widziałam to na własne oczy jak pisałam, więc akurat w takie uroki wierzę. Nie wiem, może to była jakaś chwilowa reakcja organizmu na coś innego, ale... Przezorny zawsze ubezpieczony więc u mnie coś czerwonego będzie na pewno ![]() Oenedue super, że u ciebie wszystko ok po wizycie ![]() Gryzelda gratulacje wizyty ![]() ![]() ![]() ![]() Adka ja też tylko tutaj zaglądam, na nic innego nie starczyłoby mi już czasu , tyle piszecie ![]() Ogolnie!!! Niedobra ty!!! Teraz mam ochotę na bezę, aż musiałam zadzwonić do siostry żeby mi kupiła, ale zanim wróci do domu, to mi chyba język do d... ucieknie ![]() ![]() Ijaa jakoś wcześniej mi umknęło, że ty z Łodzi jesteś ![]() Mervie mam nadzieję, że u ciebie wszystko ok, nie wiem czy już byłaś na wizycie, doczytam później, ale jak nie to trzymam kciuki ![]() Rudaska mi się zrobiły rozstępy na piersiach... Ohyda... Zaczęłam intensywniej smarować brzuch, bo wcześniej to tak jak mi się przypomniało... Czubasek ja też czuję ruchy głównie pod żebrami. Dzisiaj się chyba po raz pierwszy trochę przekręciła, bo przez jakiś czas na wysokości pępka, ale już wróciła do poprzedniego ułożenia z nogami pod żebrami... Benita gratuluję wizyty ![]() Evcia ta komoda, a raczej to co w środku wygląda rewelacyjnie! Zakupy fantastyczne! Dzięki dziewczyny za słowo o tym ortopedzie nieszczęsnym... Na pewno pójdę do innego jeszcze. Tylko ciężko znaleźć takiego, który ma jakieś doświadczenie w takich tematach ciążowych... Fionka, mam usg. No i zmierzona odległość dużo niżej niż gin mierzył... Nie wiem, może to ortopeda się jednak lepiej zna... Ale w sumie o porodzie i tak decyduje gin a nie ortopeda. Zobaczę co mi powie, na razie i tak jeden i drugi zalecił jak najwięcej leżeć, nic innego nie da się teraz zrobić. a w międzyczasie będę jeszcze kogoś szukać Czubasek mój mąż się gdzieś dowiadywał i podobno L4 jest wtedy 100% płatne. Ale jeszcze postaram się potwierdzić. jak się coś dowiem, to dam znać ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak tacierzysnki jest wykorzystywany ciagiem, nie mozna go rozbic. Z ojcowskim tak jak piszesz. U mnie te dwa dni zawsze odbieral tz. Ja bede juz wtedy na macierzynskim. Dwa dni opieki sa na obydwoje rodzicow. Czyli jak Ty je bierzesz to tz juz nie. Czasem ludzie praktykuja sobie ze obydwoje biora ta opieke jak sa w innych firmach alr jak dla mnie glupie ryzyko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.