![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Mamusie grudniowe 2015 cz.5Witajcie grudniowe mamusie! Zapraszamy do rozmów, wymiany doświadczeń i dzielenia się wątpliwościami. Im nas więcej, tym lepiej ![]() 1.limonka_86, 29 lat, tp 29.11 - będzie dziewczynka ![]() 2. acapella, Magda 25 lat, tp 1.12 - będzie Gniewko ![]() 3. halwaya, Dana 34 lata, mama Evy (2012), tp 01/06.12 - będzie dziewczynka ![]() 4. benita84, Beata, 32lata, mama Nikodema (2013), tp 2.12 - będzie chłopiec ![]() 5. Koritsi_a, 24 lata, mama Natalii (2013), tp 03.12/30.11 - będzie chłopiec (?) ![]() 6. karmazynova, 28 lat, tp 05.12 - będzie Adaś ![]() 7. sylwoha, Sylwia 27 lat, tp 05.12 - będzie chłopak(?) ![]() 8. k_asienka, Kasia 28 lat, tp 05.12 - będzie chłopiec ![]() 9. evciapo, Ewa 28 lat, tp 06.12 - będzie dziewczynka ![]() 10. kalwinka, Asia 26 lat, tp.06.12 - będzie dziewczynka ![]() 11. mervie, Basia 28 lat, tp 6.12 - będzie Iwo ![]() 12. dolinka881, Marta 26 lat, tp 07.12 - będzie chłopiec ![]() 13. Fionka_31, Monika 33 lata, tp 07.12 - będzie dziewczynka (?) ![]() 14. zaneta_b, Żaneta 30 lat, tp 9.12, będzie dziewczynka ![]() 15. kalusia87, Kasia 28 lat, tp 11.12 - będzie Jakub ![]() 16. Madziejka*, Magda 34 lata, tp 12.12 - będzie Halinka 17. gumisiowa_, 28lat, tp 13.12 - będzie Karol (?) ![]() 18. lobofylia, Agnieszka 26 lat, mama Aleksa (2012), tp 13.12 - będzie chłopiec ![]() 19. 0enedue, Roksana 26 lat, tp 13.12 - będzie dziewczynka ![]() 20. Barboo, Patrycja 32 lata, tp 16.12 - będzie chłopiec ![]() 21. wojniann, 33 lata, mama Piotrusia 2011, tp 16.12 - będzie dziewczynka (?) ![]() 22. SweetViolet, 24 lata, tp 17.12 - będzie chłopiec ![]() 23. katarzynaxxx89, 26 lat, mama Korneliusza (2013), tp 17.12 - będzie dziewczynka ![]() 24. adka_19, 23 lata, tp 18.12 - będzie chłopiec (?) ![]() 25. Czubasek20, Monika 24 lata, mama Hani (2012), tp 19.12 - będzie Wojtuś ![]() 26. Ani_qa, Ania lat 26, tp 20.12 - będzie Ina ![]() 27. hope_35, 35 lat, tp 20.12 - będzie dziewczynka ![]() 28. mujer, 33 lata, tp 21.12 - będzie chłopiec ![]() 29. ijaa, Sylwia 31 lat, tp 21/24.12 - będzie Przemek ![]() 30. Gryzelda88, Raula 27 lat, tp 24.12 - będzie Alex ![]() 31. rudaska, 29 lat, tp 24.12 - będzie Igor (?) ![]() 32. zaciekawa, Patrycja 29 lat, tp 24.12 - będzie chłopiec (?) 33. cienwiatru, Ewa 30 lat, mama Julka (2011), tp 27.12 - będzie chłopiec ![]() 34. Syylwuska, Sylwia 26 lat, tp 27.12 - będzie Liliana ![]() 35. jente1984, Ula 30 lat, mama Maksa (2011), tp 28.12 - będzie chłopiec ![]() 36. Ogolnie, Monika 23 lata, tp 29.12 - będzie chłopiec ![]() 37. Ifcia513, Iwona 32 lata, tp. 31.12 - będzie Milenka ![]() Mamy do tej pory 37 przyszłych mam ![]() Ujawniło się 23 chłopców i 14 dziewczynek Mamusie zaginione w akcji ![]() Kaczuszka, Kasia 25 lat, tp 01.12 malutka20068, Kasia 25 lat, tp 05.12 nancy1985, Ania 29 lat, tp 06.12 Martarynka, Marta 27 lat, mama Jakuba (2012) tp 16.12 blysk_w_oku, Natalia 26 lat, tp 20.12/06.01 Kalendarz wizyt: 02.09 - acapella 03.09 - Ani_qa, hope_35 04.09 - Ifcia513 07.09 - kalusia87 14.09 - ijaa, zaneta_b 15.09 - Gryzelda88 16.09 - Fionka_31 17.09 - cienwiatru, syylwuska 21.09 - czubasek20 23.09 - SweetViolet 24.09 - ogolnie Chętne do dopisania na listę proszę kierować wiadomość prywatną do Fionka_31 KLUB Do klubu przyjmowane będą dziewczyny, które są z nami od dłuższego czasu i regularnie piszą na wątku. Zarządzającą klubem jest czubasek20 Poprzednie części: [URL=" grudniowe 2015 cz.4[/URL] [URL=" grudniowe 2015 cz.3[/URL] [URL=" grudniowe 2015 cz.2[/URL] [URL=" grudniowe 2015 cz.1[/URL] Gaduły - top 10 ![]() Ani_qa -503 adka_19 -387 Fionka_31 -341 syylwuska -333 kalusia87 -266 SweetViolet -226 Gryzelda88 -222 halwaya -189 mujer -185 benita84 -184 Polecani sprzedawcy i sklepy: allegro: r_p77, ROBiK_Radom, Sylwina555, Krzysiu-Jarzyna, swiatdzieckawroc, -styl-dziecka-, kerstin2001 sklepy: New Look, H&M, Next, GAP, F&F, Smyk, 5.10.15 Polecane na youtube: Paweł Zawitkowski -mamotatocotynato Polecane lektury: Język niemowląt, Tracy Hogg Pierwszy rok życia dziecka, Heidi Murkoff Blogi: mataja.pl, srokao.pl, hafija.pl WYPRAWKA Dla noworodka Do spania: Łóżeczko z materacem Ochraniacz na materac Prześcieradło 2-3 szt. Pościel+poszewki 2 kpl. Kocyk cienki 2 szt. Kocyk gruby 1 szt Śpiworek/otulacz Rożek Do kąpieli i pielęgnacji: Wanienka Płyn do kąpieli z oliwką przeznaczony dla niemowląt Płatki do przemywania buzi Sól fizjologiczna do przemywania oczu Krem pielęgnacyjny dla niemowląt Ręczniki (mogą, ale nie muszą być z kapturkiem) 3 szt Miękka szczotka do włosów Nożyczki lub obcinak do paznokci Octenistept do przemywania pępuszka Aspirator Frida do noska Proszek do prania dla niemowląt (np. Jelp, Lovela) Delikatny płyn do płukania ubranek patyczki do uszu z ogranicznikiem Do przewijania: Przewijak Mokre chusteczki do przecierania pupy Pieluszki jednorazowe Pieluszki tetrowe 25 szt Pieluszki flanelowe Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem) Ubranka: Body bawełniane z długim rękawem 10 szt Pajacyki bawełniane 10 szt Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt Kompleciki 4 szt Śpioszki 10 szt Skarpetki 10 szt Czapeczki osłaniające uszy i czoło 5 szt Niedrapki 3 szt Kombinezon 1-2 szt. Ciepła czapka zimowa 1-2 szt. Na wyjście z domu: Wózek Folia przeciwdeszczowa na wózek Krem ochronny do buzi Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: Wkładki laktacyjne do biustonosza Laktator elektryczny lub ręczny Do karmienia butelką: Butelki najlepiej antykolkowe Myjka do butelek Smoczki do butelek o małej sile przepływu Śliniaki Rzeczy pomocne, ale nie konieczne: Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz) Poduszka do karmienia Smoczki uspakajające Chusty do noszenia dziecka Termometr do wody Inhalator Wyprawka do szpitala dla mamy: Niezbędne dokumenty: dowód tożsamości ubezpieczenie (karta chipowa np. na Śląsku) NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) karta przebiegu ciąży oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) woda mineralna niegazowana zegarek do określania czasu skurczów Na okres poporodowy: jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe trzy koszule nocne do karmienia szlafrok kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) dwa biustonosze do karmienia maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen przybory toaletowe, ręczniki papier toaletowy sztućce, kubek telefon i ładowarka pieniądze na nieprzewidziane wydatki TRYMESTRY: II TRYMESTR 4 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 14 do 17 tygodnia. (13t 1d - 16t 6d) 5 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 18 do 22 tygodnia. (17t 1d - 21t 6d) 6 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 23 do 27 tygodnia.(22t 1d - 26t 6d) III TRYMESTR 7 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 28 do 31 tygodnia. (27t 1d - 30t 6d) 8 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 32 do 35 tygodnia. (31t 1d - 34t 6d) 9 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 36 do 40 tygodnia. (35t 1d - 39t 6d)
08.04.2013 - start ![]() od 16.09.2013 - siłowy ![]() od 17.11.2014 - CF ![]() Edytowane przez Fionka_31 Czas edycji: 2015-08-31 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.5
Melduję się
![]()
#4 |
Raczkowanie
|
Ja też się melduję 😄
#6 |
Zakorzenienie
|
Malduję się i uciekam.
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Melduje się z łóżka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Masakra na dworzu....
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja również witam się w nowym wątku i zmykam zdzierać fototapetę ze ściany
![]() ![]()
#11 |
Zakorzenienie
|
Tez sie melduje
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie grudniowe cz.5
dzień dobry
![]() melduję się i idę w poszukiwaniu lodów bo nie ździerżę dłużej... może chociaż żabka jest otwarta?
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My może później też na lody pojedziemy ![]() Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie no, bez szału, tylko pytałam, czy solisz czymś i czym. Bo w sumie czasem jak się mało soli tak wogle, a dużo pije, to pojawiają się zaburzenia tego typu. Albo odwrotnie - dużo soli, mało pije
![]() ![]() Choć myślę, że u Ciebie ten magnez jest kluczowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mujer. Podziwiam, że Tobie się chce pod gołym niebiem na karimacie spac! Naprawdę! Zwłaszcza, że wiekowo jesteśmy zbliżone. Dla mnie to juz wyzwanie ekstremalne
![]() ![]()
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Eee to rzadkość jednak. Perseidy mieliśmy oglądać. W efekcie TŻ zasnął po 10 minutach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No więc i ja się melduję
![]() ![]() Kurcze ale popędziłyście, co to za pisanie, przecież dzisiaj sobota, weekend, a Wy tak z kopyta ruszyłyście ![]() ![]() ![]() Więc teraz będzie długo, bo nie zdążyłam odpisać tam ![]() KATARZYNA już rozumiem, chodziło mi o to czy właśnie podgrzewacz jest tylko do wody, czy razem z mlekiem się podgrzewa, wszystko jasne ![]() CZUBASEK też chciałabym robić papki Małej o ile będę wiedziała jak, są jakieś przepisy?? No i oczywiście raczej przez rok, bo potem jak wróce do pracy, może być różnie, nie zaprzeczam też, że czasem będę używała słoiczków, no i one na jakies wyjazdy też raczej się przydadzą ![]() A no i metoda BLW też mnie interesuje, mam przed oczami córeczkę Halwaya'i (nie wiem jak odmienić ![]() ![]() RUDASKA rozumiem, to na pewno wygoda, mieć koło łożka termos, niż wstawać ledwo żywym i gotować, poza tym dziecko może się bardziej rozbudzić, bo przecież nie ma mleka na już ![]() A czy zimna woda to musibyc przegotowana? Czy np.może być niegazowana mineralna Żywiec Zdrój? Bo na butelce ma napisane, że jest polecana przez Instytut Matki i Dziecka w żywieniu niemowląt i dzieci, mam karmiących i kobiet w ciąży? ILJA też smakują mi kaktusy i w ogóle zauważyłam, że takie soki zamrożone, jak solo czy coś bardziej mi smakują, są bardziej orzeźwijące ![]() No to pospaliście, a kto bogatemu zabroni? :P CIENWIATRU ja też byłam przekonana, że to tylko raz się wyparza, a potem po prostu myje?? a w mikrofalówce nie można sterylizować? tylko w garnek i zalewać wrzątkiem? No a te wielorazowe skoro sa użytku wielokrotnego to chyba się je pierze, tak? Ja nie wiem ile tego schodzi i czy dużo kosztuje, bo jednak jednorazowe, to może spory wydatek wyjdzie, nie? ![]() To u Was też sporo kasy poszło na słoiki, skoro do 12 miesięcy tylko je jadł ;/ ANI_QA mmm ale bym zjadła taki obiad, brzmi zdrowo, aż mi ślinka cieknie :P Napisz jak robisz, bo wczoraj kupiłam pierś, to może bym na dniach zrobiła ![]() ACAPELLA aa rozumiem ![]() ![]() ![]() A co to jest "ziaziu" i "kuku"?? ![]() Ja pamiętam jak na studiach koleżanka powiedziała, że kupiła sobie nowe pantofle do chodzenia po domu?? Myślę, hmm w pantoflach będzie chodziła po domu, przyniosła mi pokazać, a okazało się, że to były po naszemu "kapcie" czyli takie klapki do chodzenia po domu. U nas pantofle to są buty na obcasie, więc wyszła z tego śmieszna sytuacja :P HALWAYA to ja pytałam ![]() ![]() Czyli nakładałaś je i plus podkład na łóżko? Czy jeszcze te siateczkowe gacie? Chyba wszystko ![]() Edytowane przez syylwuska Czas edycji: 2015-08-15 o 13:00 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kiedyś moze wrzucę filmik jak jadła avocado ![]() Co do wody do mm to ja dawalam zwykła przegotowana lub mineralna niegazowana. Co się nawinelo ![]() Z wodami plodowymi to różnie bywa.. mogą się saczyc a mogą jednorazowo chlusnac ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Też się melduję
![]() Sylwuska otóż ziazi i kuku to jest rana czy coś w tym stylu, dziecko jak się przewróci i zedrze kolana to u nas ma kuku a w Krakowie ziazi czy ziaziu ![]() U nas też mówi się kapcie albo co mniej mi się podoba laczki ![]() A co do antidralu i tym podobnych blokerów to mi się wydaje, że wszystko jest kwestią umiaru. Sole glinu nie są najbezpieczniejsze w stosowaniu, istnieją jakieś tam przypuszczenia, że mogą wpływać na rozwój raka piersi, ale nie odkryto do tej pory równie skutecznego środka na pocenie! Dlatego nie polecam stosowania przez okrągły rok parę razy w tygodniu, tylko w okresie wzmożonego pocenia a dla podtrzymania efektu np. raz na dwa tygodnie. No i nie całe życie wiadomo :P Ja znam parę osób, które mają ogromny problem z poceniem i tylko to działało, nic dziwnego zresztą, więc rozumiem, że stosują, ale jeśli ktoś może sobie radzić bez blokerów no to bezpieczniej bez. Bardzo dobrym antyperspirantem, który nie jest tak silny, ale działa dla mnie porównywalnie to vichy taki seledynowy w kulce, przez internet nie wychodzi drogo i jest wydajny no i nie taki groźny jak blokery. Ale się rozpisałam ![]() Zaraz obiad domowy od mamy i na plażę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Zdrzemnelam sie troche a teraz mnie wszystko boli.
Boje sie tych upalow u nas, na poludniu wieczorem max 20 stopni mielismy. A co do slowek funkcjonujacych w danym rejonie, mialam o tym na studiach :p U Was tez funkcjonuje slowo ,, migawka " |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Witam,
Jestem tu nowa, również mam termin na grudzień, obecnie 6 msc, 23 tydzień. Pierwsza ciąża, tysiące obaw. Moja pani ginekolog mówi że to najprawdopodobniej córka. Pozdrawiam wszystkie ciężarówki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Siadaj, czytaj i gadaj ![]() Mamy tu tempo zabójcze. Napisz coś więcej o sobie. Gratulacje z okazji dziewczynki. Na wątku królują chłopaki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
![]() Dla mnie wszytko jest nowe. Nic jeszcze nie mam z wyprawki, jakoś nie śpieszę się, we wrześniu zamierzam rozpocząć kompletowanie. Wasze wątki chętnie przejrzę w wolnej chwili i podczytam co radzą inne kobietki, pewnie większość już doświadczone mamy ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Termin na 17 grudnia niby, ale lekarka mówi że to moze się zmienić...uhmm, no więc 23 tydzień teraz leci |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Hej Andriuszka!
![]() No właśnie chyba na wątku więcej jest nowicjuszek niż doświadczonych mam (lobo, halwaya, czubasek, cień wiatru i kogo jeszcze pominęłam?) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Mój biedny mąż już ledwo ze mną wytrzymuje. Nie panuję nad tym, ale humorki to mam udane... <strapiona>
Ciąża sprawia, że stałam się nieporadna, przewrażliwiona i płaczliwa hehe Na ostatniej wizycie wyszła mi lekka anemia, Jakoś mięso mnie odrzucało całą ciąże, tylko warzywa i ser jechałam i tak to się porobiło, więc pilnuję się, żeby jeść mięso i brać żelazo, teraz czeka mnie test obciążenia glukoza???? nast.. tygodniu sie wybiore, wizyte następna mam 31 sierpnia... jak ten test? da się wytrzymać po wypiciu glukozy? Edytowane przez andriuszka77 Czas edycji: 2015-08-15 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Na pierwszej stronie jest info o dzieciach, która ma. Kilka mam mamy
![]()
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nadmierne pocenie może oznaczać mnóstwo rzeczy: kumulację toksyn (organizm chce się ich pozbyć, więc jakoś stara się wydalić), różnorakie choroby, nadaktywność współczulnego układu nerwowego (to też może być złożonym problemem), niedobory np. wit D... Dlatego bloker to żadne rozwiązanie i skoro jest szkodliwy, to tym bardziej żadne rozwiązanie. Ale to nie ten? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...u-poceniu.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Syylwuska, ja mleko modyfikowane robiłam z wodą mineralną, albo (rzadziej) przegotowaną z czajnika. Co miałam pod ręką
![]() Aaa...zapomniałam - sterylizowanie jest teoretycznie zalecane po każdym użyciu butelki, itp. (przynajmniej cztery lata temu tak mi mówiono), ale ja mam przekonanie, że takie wyjaławianie wszystkiego raczej dziecku nie służy. Wiadomo, dokładnie wymyć trzeba, ale bez przesady. Ale są mamy, które się do tego ściśle stosują (np. moja koleżanka). ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Mi wody płodowe chlusnęły i zalałam nie tylko łóżko porodowe, ale też pół swojej koszuli i buty dwóch położnych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do pytania o podkłady na łóżko, to ja nie kupowałam, a w szpitalu miałam takie majtki siateczkowe, w które wkładałam podkład higieniczny. W domu normalnie podpaski, bo byłam po łyżeczkowaniu macicy, więc leciało mi mało i krótko.
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz... (Julian Tuwim) Moje serca dwa: J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g) I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g) Edytowane przez cienwiatru Czas edycji: 2015-08-15 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:15.