Mamusie grudniowe cz.5 - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-22, 19:42   #2251
acapella
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe cz.5

dolinka pokazuj!!
Fionka zadecyduj sama, też uważam, że jest ładna biała, no ale względy praktyczne...

Mi się wydaje, że na noc w sensie po kąpieli ubiera się dziecko świeżo, żeby od małego wyuczyć taki rytuał. W końcu zacznie spać mniej w dzien i więcej w nocy, ale warto od początku uczyć chyba, że po kąpieli pajac i do śpiworka czy tam otulacza i zasłonić okna włączyć kołysankę itp.
A w dzień może spać w pokoju dziennym, w wózku na balkonie, na spacerze itp.
Tak mi się wydaje, ale też wiem, że nic nie wiem!!!!

Zaneta moja mama też by tak ubierała... Ona w ogóle twierdzi, że trzeba mieć rożek i parę body/śpioszki i tyle na początek. I jak się zawiezie dziecko do domu to wtedy dopiero łóżeczko, wózek, ciuszki itp... Także z nią zakupów nie porobię, z siostrą robimy w tajemnicy
Rozumiem ją trochę, bo swoje pierwsze dziecko moją najstarszą siostrę urodziła i mała od razu zmarła... I ciężko pewnie było wracać do domu gdzie jest łóżeczko, pokoik itp, no ale też bez przesady. Chcę się pierwszymi chwilami cieszyć z dzieckiem a nie latać po sklepach...
acapella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 19:51   #2252
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acapella Pokaż wiadomość

Zaneta moja mama też by tak ubierała... Ona w ogóle twierdzi, że trzeba mieć rożek i parę body/śpioszki i tyle na początek. I jak się zawiezie dziecko do domu to wtedy dopiero łóżeczko, wózek, ciuszki itp... Także z nią zakupów nie porobię, z siostrą robimy w tajemnicy
Rozumiem ją trochę, bo swoje pierwsze dziecko moją najstarszą siostrę urodziła i mała od razu zmarła... I ciężko pewnie było wracać do domu gdzie jest łóżeczko, pokoik itp, no ale też bez przesady. Chcę się pierwszymi chwilami cieszyć z dzieckiem a nie latać po sklepach...
Ale kupując wszystko wcześniej, przecież oszczędzamy też pieniądze. Teraz możemy na spokojnie porównać sobie ceny, polować na promocje a w ostatniej chwili pewnie byśmy za wszystko przeplaciły, już nie mówiąc o tym, jak by te zakupy wyglądały, jeśli by je robił TŻ z teściową

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

No bo Twoja mama nie mówiła, że te zakupy powinien robić TŻ, kiedy Ty będziesz leżeć w szpitalu po porodzie?
Stary 2015-08-22, 19:51   #2253
dolinka881
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.5

Otulacz i baleriny na wesele. Ten otulacz prawie takiej samej wielkości jak buty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1440269361368.jpg (44,6 KB, 15 załadowań)
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 19:52   #2254
Ifcia513
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Nasz synek Prawie się popłakałam

Cudny, gratulacje 😍
Cytat:
Napisane przez 0enedue Pokaż wiadomość
Dzieeeee dobry )

Kolejna noc bez wstawania na siku .. ale też tak macie ze zanim zaśniecie chodźcie do WC po kilka razy ?

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Rudaska chyba każda z nas czeka ten etap .. czuje się dokładnie tak samo ..
Trzymam kciuki za usg )!
Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
U nas teraz Jakub jest najpoważniejszym kandydatem

Oenedue, ja też tak mam z sikaniem. Wolę się wysikać przed snem na zapas
Też tak mam z tym sikaniem a mój tz nie może zrozumieć jak można sikać na zapas 😜

Ifcia513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 19:53   #2255
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Otulacz i baleriny na wesele. Ten otulacz prawie takiej samej wielkości jak buty
Ale te otulaczki są słodkie
Stary 2015-08-22, 19:53   #2256
acapella
Zadomowienie

No dokładnie, takie zakupy pewnie byłyby na szybko, w jednym sklepie i trzeba byłoby brać to co jest a nie to co się podoba... No i w ogóle po co potem na to marnować czas...
No ale mama już tak ma, żeby nie zapeszać. Twierdzi, że teraz wszystko jest w sklepach i to nie problem. Znam wiele osób, oczywiście ze starszego pokolenia, które tak twierdzą. No trudno, dobrze, że mama na drugim końcu Polski to nie będzie wiedziała co już mam Na razie tylko ubranka, ale sporo (Miarą moją, nie Adki )

Kalusia taaa, może zacznie robić jak się skurcze zaczną, wszak porodówka to nie miejsce dla faceta
Stary 2015-08-22, 19:56   #2257
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaneta_b Pokaż wiadomość
Czy my to jakoś ogarniemy kiedyś??? Czy ma może któraś instrukcję obsługi noworodka i niemowlaka?

D

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

...

Haha. Ja się właśnie siostrze smialam ze ta paczke co ma mi wysłać to z instrukcja haha

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-22, 20:01   #2258
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:

Kalusia taaa, może zacznie robić jak się skurcze zaczną, wszak porodówka to nie miejsce dla faceta
No ba

Cytat:
Napisane przez Ifcia513 Pokaż wiadomość
Też tak mam z tym sikaniem a mój tz nie może zrozumieć jak można sikać na zapas 😜
Jakby sobie w nocy trochę pobiegał do wc to by zrozumiał
Stary 2015-08-22, 20:04   #2259
Koritsi_a
Zadomowienie

Adka nieźle sie można uśmiać jak faceci filozofują na temat porodu a jak przychodzi co do czego to boja sie towarzyszyć

Żaneta dzieki

Ja mysle ze po prostu chodzi o odpoczynek nie musisz leżeć na płasko ale i tak najlepiej to na lewym boku

Benita ja się naszukałam bo okazało się ze mamy max 164 cm wolnego miejsca w pokoju dziecinnym a większość lóżek na długość powyżej 165 :x

Sylwoha ja praktycznie nie używałam śpiochów dostałam dwie sztuki i założyłam żeby sie nie zmarnowało ale dla mnie to niewygodne

Fionla my body traktujemy jak bluzke do mnie body + spodenki (polspiochy) to kompletny strój zwłaszcza przy takiej temperaturze.

Co do sukieneczki to zalezy jaka jest pod spodem. Zauważyłam ze niektóre maja nitki co moja przeszkadzać i uwierać, wtedy warto cos pod spod założyć.

A do spania jak poznałam swoje dziecko to spalo w body i śpiworku tylko bo inaczej bylo jej za gorąco.

Czapeczki Wam sprawdzę po powrocie do domu jak mi przypomnicie a buty to moim zdaniem dla noworodka zbędny wydatek, takze ze względów ortopedycznych najlepiej aby noworodek byl boso (w skarpetkach)

Teściowa jednak miała krupnik a nie rosół hehe
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:08   #2260
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Koritsi_a Pokaż wiadomość
Adka nieźle sie można uśmiać jak faceci filozofują na temat porodu a jak przychodzi co do czego to boja sie towarzyszyć

Żaneta dzieki

Ja mysle ze po prostu chodzi o odpoczynek nie musisz leżeć na płasko ale i tak najlepiej to na lewym boku
Akurat to było dwóch tatusiów którzy uczestniczyli w porodzie. Ale bez planu porodu a potem zdziwiony że kobieta znieczulenia dostać nie mogła. . I wgl co to plan porodou ?

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:12   #2261
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Akurat to było dwóch tatusiów którzy uczestniczyli w porodzie. Ale bez planu porodu a potem zdziwiony że kobieta znieczulenia dostać nie mogła. . I wgl co to plan porodou ?

A to dlatego takich mądrych zgrywają. Masakra. Szczęście ze mój mąż taki nie jest. Ale mój poród skończył sie cesarką.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-22, 20:16   #2262
benita84
Zadomowienie

kalusia fajny ten pajacyk tygrysek

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
A no to git. A jakbym chciała sukieneczkę z długim rękawem to pod spod body na szelkach i rajstopy i tez będzie ok? Czy te body sobie darować?
kwestia jaka będzie ta sukieneczka, jak taka blisko ciałka to pewnie bodziak już nie będzie potrzebny... ja się na sukienkach nie znam ale widzę że czasem są takie bardzo luźne a tak to też uważam ze bodziak i pół śpiochy w domu wystarczą

Cytat:
A jeszcze jedno a do spania jak? Body dl. rękaw i śpiochy? Nie będzie jej za ciepło? W sensie ze śpiochy i ten śpiworek do spania?
synka zwykle ubierałam w sam bodziak i ten śpiworek, a jak spał pod kocykiem/kołderką to pajacyk... tylko mój z czerwca to na pierwszą zimę już był spory więc też trochę inaczej

Cytat:
A to dziecko na noc inaczej się ubiera? W sumie na początku to prawie cały czas śpi o myślałam, że przebiera się po kąpieli albo jak się ubrudzi
mam nadzieję że teraz taki okaz mi się trafi bo ten mój szalej to prawie wcale nie chciał spać
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:16   #2263
zaneta_b
Rozeznanie

Cytat:
Ja chcę używać na początku rożka (może służyć ewentualnie jako kołderka do wózka jeśli się nie sprawdzi) a potem śpiworka. Ewentualnie upoluję jakiś tani otulaczek jeśli Kubuś tak jak mama nie będzie lubił jak mu ręce marzną
O widzisz! zapomniałam o rożku, w sumie na początek może byc rożek właśnie do spania

Cytat:
dolinka pokazuj!!

no to sobie wyobraź że ja mam taką i mamę i siostrę... i jeszcze z mamą mieszkam i to słyszę codziennie jak tylko chcę coś kupić albo zamówić... A mąż woli się nie wtrącać żeby nie słuchać ględzenia teściowej

Cytat:
Ale kupując wszystko wcześniej, przecież oszczędzamy też pieniądze. Teraz możemy na spokojnie porównać sobie ceny, polować na promocje a w ostatniej chwili pewnie byśmy za wszystko przeplaciły, już nie mówiąc o tym, jak by te zakupy wyglądały, jeśli by je robił TŻ z teściową

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

No bo Twoja mama nie mówiła, że te zakupy powinien robić TŻ, kiedy Ty będziesz leżeć w szpitalu po porodzie?
kalusia, moja mama to mówiła

Cytat:
Śliczne!
zaneta_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:16   #2264
sylwoha
Zakorzenienie

Dziewczyny a plan porodu gdzie sie sklada?
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:19   #2265
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
dolinka pokazuj!!
Fionka zadecyduj sama, też uważam, że jest ładna biała, no ale względy praktyczne...

Mi się wydaje, że na noc w sensie po kąpieli ubiera się dziecko świeżo, żeby od małego wyuczyć taki rytuał. W końcu zacznie spać mniej w dzien i więcej w nocy, ale warto od początku uczyć chyba, że po kąpieli pajac i do śpiworka czy tam otulacza i zasłonić okna włączyć kołysankę itp.
A w dzień może spać w pokoju dziennym, w wózku na balkonie, na spacerze itp.
Tak mi się wydaje, ale też wiem, że nic nie wiem!!!!

też mam zamiar dziecko przyzwyczajać do rozróżniania dnia i nocy. Na warsztatach mówili, że dla dziecka bardzo ważny jest rytuał w ciągu dnia i to go uspokaja. A co do zakupów no to z tego co widzę na Śląsku to jest bardzo popularne, żeby nie zapeszać i dużo osób nie kupuje do porodu. Ja bym tak nie mogła...

Cytat:
śliczny otulacz buciki też fajne
Tż mnie właśnie rozwalił na łopatki. Stwierdziliśmy, że zamiast nowego łóżka do sypialni kupimy rogówkę do salonu. A wersalkę z salonu wstawimy do sypialni i na niej będziemy spać, a jak mały podrośnie to będziemy kombinować dalej. I oglądam sobie kanapy a tż na gg podrzuca mi linki na alledrogo z uwaga: zabezpieczeniami do kontaktu przed dziećmi, z osłonkami na rogi mebli i takie tam. Ja myślałam że jak maluch zacznie chodzić to o tym pomyslimy. Ale jak widać tata bardziej przezorny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-22, 20:22   #2266
zaneta_b
Rozeznanie

Koritsi_a, Benita, dzięki za wstęp do instrukcji obsługi w kolejnych tygodniach ciąg dalszy pytań
zaneta_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:30   #2267
benita84
Zadomowienie

dolinka śliczny otulacz

Cytat:
też mam zamiar dziecko przyzwyczajać do rozróżniania dnia i nocy. Na warsztatach mówili, że dla dziecka bardzo ważny jest rytuał w ciągu dnia i to go uspokaja. A co do zakupów no to z tego co widzę na Śląsku to jest bardzo popularne, żeby nie zapeszać i dużo osób nie kupuje do porodu. Ja bym tak nie mogła...
z doświadczenia i obserwacji u znajomych potwierdzam że warto od początku uczyć dziecko rozróżniania dnia i nocy. Jak śpi w nocy to faktycznie można zrobić w pokoju ciemno i starać się być ciszej, ale w dzień stwarzanie takich warunków do spania to strzał w kolano na przyszłość. Rytuały ułatwiają życie z dzieckiem

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Cytat:
Koritsi_a, Benita, dzięki za wstęp do instrukcji obsługi w kolejnych tygodniach ciąg dalszy pytań
hahaha szkoda że nie ma takiej uniwersalnej instrukcji do bobasa
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 20:34   #2268
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benita84 Pokaż wiadomość
hahaha szkoda że nie ma takiej uniwersalnej instrukcji do bobasa
A jest http://www.empik.com/bobas-instrukcj...0093,ksiazka-p
i nawet mam Bardzo pomocne rysunki
Stary 2015-08-22, 20:40   #2269
Fionka_31
Zakorzenienie

Co do ubranek to wstępnie postanowilismy ze stawiamy na używki na jakies pierwsze 3 mce.

Oczywiście nowe tez sie pojawia ale to będą pojedyncze sztuki.

Chyba nie jestem dziwna ?

Od dwóch osób dostane i wyhacze jeszcze jakas paczke na olx i chyba styka

Dzieki temu zaoszczędzimy i kupimy nowy wózek

Stary 2015-08-22, 20:41   #2270
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:

Tak na prawdę my możemy mówić tylko z własnego doświadczenia (względnie koleżanek) a w zyciu każde dziecko jest inne. Daleko szukać Eva od Halwayi lubiła otulacz a moja córka nienawidziła wszystko co Wam powiemy, wyczytacie zweryfikuje życie. Część z tego co my wiem po swoich starszych dzieciach moze się okazać przy kolejnym bezużyteczne
Stary 2015-08-22, 20:41   #2271
Fionka_31
Zakorzenienie

Rudaska to słodkie ze tz tak wybiega w przyszlosc

Stary 2015-08-22, 20:49   #2272
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Rudaska to słodkie ze tz tak wybiega w przyszlosc
No nie? Byłam w szoku, bo on to raczej z tych lekkoduchów, co to się nigdy na zapas nie przejmują. Męża mi w tej ciąży podmienili czy co
Stary 2015-08-22, 20:50   #2273
sylwoha
Zakorzenienie

Fionka ja tez uzywki.
Ale np prwnych rzeczy nie jestem w stnaie znalezc w lumpue to kupuje nowe

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-22, 20:51   #2274
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
No nie? Byłam w szoku, bo on to raczej z tych lekkoduchów, co to się nigdy na zapas nie przejmują. Męża mi w tej ciąży podmienili czy co
A mój TŻ bardzo przejął się tym twardniejącym brzuchem i nie pozwolił mi sprzątać. Obiecał, że sam to zrobi. Zobaczymy, jak to się skończy
Stary 2015-08-22, 20:54   #2275
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
A mój TŻ bardzo przejął się tym twardniejącym brzuchem i nie pozwolił mi sprzątać. Obiecał, że sam to zrobi. Zobaczymy, jak to się skończy
O widzisz jaki troskliwy . To tylko ich kochać i chwalić na zachętę
Stary 2015-08-22, 20:54   #2276
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:

Mój jest podobny. Kwestie bezpieczeństwa zawsze z wyprzedzeniem planuje. Np. Mamy wymienione klamki w oknach na takie z kluczykiem juz od jakichś 2 miesięcy a córka dopiero teraz do nich zaczyna dosięgać
Stary 2015-08-22, 21:01   #2277
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
A to dlatego takich mądrych zgrywają. Masakra. Szczęście ze mój mąż taki nie jest. Ale mój poród skończył sie cesarką.
Ale nie ywmadrza się. .. kurczę. Dobrze ze mój tz też spoko pod tym kątem

Cytat:
Co do ubranek to wstępnie postanowilismy ze stawiamy na używki na jakies pierwsze 3 mce.

Oczywiście nowe tez sie pojawia ale to będą pojedyncze sztuki.

Chyba nie jestem dziwna ?

Od dwóch osób dostane i wyhacze jeszcze jakas paczke na olx i chyba styka

Dzieki temu zaoszczędzimy i kupimy nowy wózek
Nie jesteś dziwna ja te używki. I to nawet na dłuższy okres

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Fionka ja tez uzywki.
Ale np prwnych rzeczy nie jestem w stnaie znalezc w lumpue to kupuje nowe
Prawnych? Prawie nowych że ?

Cytat:
Mój jest podobny. Kwestie bezpieczeństwa zawsze z wyprzedzeniem planuje. Np. Mamy wymienione klamki w oknach na takie z kluczykiem juz od jakichś 2 miesięcy a córka dopiero teraz do nich zaczyna dosięgać
Super podejście

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 21:03   #2278
czubasek20
Zakorzenienie

Wrocilismy dopiero od dziadkow, moj brzuch wyglada na 9 miesiac, bralam dwa razy dokladke tortu.... mlody po nim szalal
Dziadek wniebowziety

Ide poczytac co tam u Was sie dzialo.

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-22, 21:10   #2279
acapella
Zadomowienie

Adka chyba tam miało być pewnych

A mój TŻ jakoś się nie martwi na razie niczym, na wszystko mamy czas wg niego... Mam nadzieję, że jakoś do niego dojdzie niedługo to, że mamy tylko wrzesień właściwie, bo w październiku idę do apteki, a poza tym mogę nie mieć już siły na chodzenie po sklepach i ogarnianie mieszkania... Muszę go zmobilizować jak jutro wrócę, jeszcze w niedzielę laba, ale od poniedziałku pogonię go do malowania itp.
Chociaż nie powiem, opowiada co to będzie i jak to będzie jak już synek będzie z nami, ale jeszcze nie dociera chyba to, że to już tylko 100 dni!!! Jutro właśnie mamy studniówkę
Stary 2015-08-22, 21:15   #2280
sylwoha
Zakorzenienie

Adka pewnych rzeczy

Czytam Was bedac na ognisku to pisze zle.
Tylko ze ja ogolnie pisze zle :p
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości