|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
Czytałam ostatnio ze ciepła kolacja koi żołądek i ze lepiej wtedy się trawi. o jajka mi raczej chodziło żeby były na miękko albo w omlecie bo łatwiej strawne
|
|
|
#302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#303 |
|
Rozeznanie
|
Tak, mogę zjeść pół słoika naraz. Zdarzało się tak. Orzechów się nie boję
|
|
|
|
|
#304 |
|
Wtajemniczenie
|
P:
I. Croissant maślany z masłem, sałatą, jajkiem na twardo, ajvarem, papryką czerwoną; kawa z mlekiem Banan II. Serek homogenizowany waniliowy z mrożonymi malinami; muffin owsiany bananowy III. 10 pierogów z mięsem okraszonych cebulką; mizeria ze śmietaną i koperkiem IV. 2 kromki żytniego z masłem, sałatą, serem brie, żurawiną; lody Magnum V. Omlet z 2 jaj, mąki, mleka z szynką, serem żółtym, szpinakiem, pomidorem, sosem chilli; sok pomarańczowy VI. Kakao; 2 kawałki domowego sernika na kruchym spodzie z rodzynkami |
|
|
|
|
#305 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#306 |
|
Zadomowienie
|
blax - no właśnie jakoś tak mało i bez węgli złożonych jesz, co to za zmiany?
)wczorajsze R (późno wstałam po weselu )I - 2 tosty z chleba żytniego, 2 plastry schabu, sałata, ogórek, 2 jajka sadzone II - kurczak z rożna - pierś ze skrzydełkiem, gotowane ziemniaki, mizeria z sałąty ogórka koperku szczypiorku ze śmietaną12% III - 2 kromki chleba żytniego z twarożkiem delikatnym president, 2 jajkami na twardo, odrobiną majonezu, szczypiorkiem dzisiejsze R I - owsianka 50 g z borówkami z cynamonem na mleku II - pierś kurczaka z rożna, pół mozarelli, rukola, pomidory, oliwki, suszona żurawina, pestki, sos balsamiczny III - serek twarożkowy grani, pęczek rzodkiewki trening całeg ciała 1 h (power pump ze sztangami) zupa pomidorowa z fasollą kukurydzą papryką i piersią kurczaka IV- curry z udek kurczaka b/k pikaaaaaantne :p pół woreczka ryżu, surówka
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
U
I Chleb żytni z hummusem, 2 rzodkiewki, pół pomidora, serek grani II 2 łyżki płatków żytnich, 2 łyżki płatków jęczmiennych, łyżka słonecznika, łyżka pokruszonych orzechów włoskich, mały jogurt naturalny III kawałek domowego ciasta z morelami na mące pełnoziarnistej IV makaron + grillowana cukinia + tuńczyk V koktajl banan+kefir |
|
|
|
|
#308 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A na węgle złożone już od dłuższego czasu nie mam specjalnie ochoty, nie wiem czemu O, przy okazji, masz może pomysł, czy może mieć to jakieś sensowne podstawy?Na co dzień żywię się teraz niestety gorzej, bo pracuję w kuchni Ale od następnego tygodnia to się zmieni i będę musiała 'się ogarnąć' w tematach żywieniowych właśnie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#309 |
|
Zadomowienie
|
dzięki, w sumie to zjadłam kilka nerkowców gotując owsiankę heheheh
co to tego czemu nie masz ochoty na węglowodany złożone jakoś nie przychodzi mi do głowy wytłumaczenie, hmmm ale może ktoś inny ma jakąś teorię a ty jesteś na redukcji? p.s. u mnie praca na kuchni pewnie skończyłaby się wiecznym podjadaniem hehehe
|
|
|
#310 |
|
Rozeznanie
|
R u mnie tak:
I Koktajl z twarogu, banana i mleka z 5 nerkowcami II sałatka grecka z plasterkiem fety (lodowa, 6 oliwek, pół pomidora, kawałek ogórka, kapary, trochę oliwy ) Przekąska 2 marchewki III kurczak z warzywami z patelni i pół torebki brązowego ryżu IV 2 jajka na miękko + warzywo |
|
|
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedni lubią to, inni co innego. Jakbym kompletnie odpuściła pilnowanie się i jadła tylko to na co ja mam ochotę (bez brania pod uwagę rodziny), to jadłabym: owoce, jajka, owoce, ryby, owoce, orzechy i owoce. Oraz sałatę i czasami jakiegoś "pyra". Choć jakbym miała gwarancje ze nie dostane od bananów uczulenia (mam w bliskiej rodzinie taki przypadek, dlatego się boję jeść banany za często) , to jadłabym tylko banany zamiast ziemniaków. ![]() Sobota P znowu schudłam od nie wiem czego. 8.00 2 jajka, sałatka z pomidorów, awokado, sałaty, zieleniny, oliwy trochę pieczonej szynki 3 kromki chleba razowego z masłem - brzoskwinie, jagody, migdały -11.00 boczek 3 plastry +chrzan+ ogórki małosolne 14.00 pyzy ze śliwkami i migdałami, w panierce z masła, bułki tartej, cukru, cynamonu, orzechów laskowych + duszone śliwki z przyprawami i nalewką - owoce, - jeszcze 2 pyzy j.w. + śmietana - miska zupy kurkowej (baza: kurki, ciecierzyca, ziemniaki) - słonecznik Jakieś 2000 kalorii *** niedziela: - 7.00 owsianka z wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, dynią + owoce (banan, śliwki) - owoce: brzoskwinie - 3 pyzy j.w 13.00 - pieczone ziemniaki z mięsem z kurczaka, szalotkami i oliwą - sałata, szczypior, koper, rzodkiewki ze śmietaną - lampka wytrawnego wina - 2 kawałki ciasta owoce 19.00 sałatka z rukoli, oscypka, fig, orzechów laskowych + winegret na bazie oliwy, melasy, octu balsamicznego Jakieś 1800 kalorii.
|
|
|
#312 |
|
Zadomowienie
|
u mnie mała zmiana, zjadłam za mało węgli i chyba głód mnie chwycił, zatem jednak będzie tak:
I - owsianka 50 g z borówkami z cynamonem na mleku II - pierś kurczaka z rożna, pół mozarelli, rukola, pomidory, oliwki, suszona żurawina, pestki, sos balsamiczny batonik owsiany bez cukru i mąki, pikantny sok pomidorowy III - bułka żytnia z pastą z twarożku i sardynek, pomidor malinowy trening całeg ciała 1 h (power pump ze sztangami) IV- wołowina z sosem ostrygowym, pół woreczka ryżu, grzyby V - 2 plasterki bagietki z domowym pasztetem
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-08-25 o 09:20 |
|
|
|
|
#313 |
|
Rozeznanie
|
P
I.Duża grahamka na 4(wszystkie przytostowane) 1, 2, 3 z szynką i warzywami(rzodkiewki, ogórek, pomidor) 4 z masłem orzechowym, serem białym i miodem<pycha połączenie ;mini jabłko kwaśśśśne![]() II.Jabłko(obszedłem 3 sklepy by mutanta takiego znaleźć III.Kasza gryczana z pieczonym udkiem z kurczaka, polane przecierem pomidorowym, surówka z kapusty czerwonej, jabłka i cebuli na jog greckim. d:Cukierek ,,mister ron", nektaryna, węgierka. IV.Domowe gofry(2) tzn pancaces z ciasta na gofry bo moja gofrownica okazała się dobra do opiekania kanapek jedynie z jogurtem nat wymieszanym z 2 łyżkami danio białego, mandarynkami, domowym dżemem malinowym, kawałkami galaretki. V.Omlet(2 jaja, mąka, mleko) z szynką, pomidorem i papryką+przyprawy:brzydal : Wpadła jeszcze marchewka i wpadnie kubas kakao bo mam ochotę ![]() I jak?
Edytowane przez fikifiki Czas edycji: 2015-08-24 o 19:01 |
|
|
|
|
#314 |
|
Wtajemniczenie
|
P:
I. 3 tosty francuskie z sałatą, szynką drobiową, pomidorem, sosem chilli; kawa z mlekiem Mała kiść winogron II. Domowy hamburger (bułka pełnoziarnista, sałata, kotlet z piersi kurczaka, ser żółty, pomidor, ogórek, sos chilli) III. Zupa pomidorowa z makaronem; kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, pomidor z cebulką i śmietaną IV. Cappucino; 2 kawałki domowego sernika na kruchym spodzie z rodzynkami Lody Milka V. 2 kromki chleba żytniego z twarożkiem, 2 jajkami na twardo, sałatą, pomidorem, ajvarem Koktajl (2 banany, mleko, masło orzechowe) |
|
|
|
|
#315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#316 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Siłą rzeczy tak jest, bo nie możesz przecież wydać dania bez posmakowania go Szef ciągle mi to powtarza ![]() A dzisiaj jeszcze Nas rozpieszczali i dostałam ponadto dwa kawałki ciasta oraz devolaya, a gdybym jeszcze pijała w ogóle kawę, to taka mrożona by mnie nie ominęła. |
|
|
|
|
|
#317 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
agaczini widzę Cię tutaj odkąd zaczęłam przeglądać jadłospisy czyli ponad 8 miesięcy.. Ile już zrzuciłaś ? Dalej chudniesz ? W jakim tempie ?
|
|
#319 |
|
Zadomowienie
|
nooo bo u mnie bywaja rozne okresy tej diety heheheh tak na serio
ile zrzucilam nie jest miarodajne mysle bo przybylo duzo miesni.na wadze ok 6 kg ale nie trzymalam diety az te 8 miesiecy tak za bardzo ;p
|
|
|
#320 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze jedzonko R
I - 50 g owsianki na mleku, z cynamonem, malutkim bananem i łyżeczką domowego masła orzechowego II - pół woreczka ryżu ze smażoną cukinią, 2 jajkami, pestkami słonecznika i rodzynkami, doprawione solą pieprzem curry i kuminem (dziwne coś haha ale smaczne, powstałe z tego co było w lodówce )III - kawałek ciasta kruchego z powidłami śliwkowymi i i orzechami włoskimi IV - zapiekanka z karkówki wieprzowej, ryżu, jabłek, pomidorów i marchewki
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-08-25 o 12:45 |
|
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
U, dziś troche spartańskie warunki w pracy na zesłaniu poza domem
I 2 łyzki płatków żytnich, 2 owsianych, łyżka chia, łyżka miodu, serek wiejski lekki II kefir 350g, jabłko III grillowany kurczak z warzywami, komosa ryżowa IV musze kupić w lidlu cos co da sie zjesc bez gotowania w hotelu, jakis pomysl?
|
|
|
|
|
#322 | |
|
Rozeznanie
|
U mnie R:
I Owsianka z bananem, garścią żurawiny i posiekanymi nerkowcami II jogurt naturalny z otrębami, 3/4 papryki Przekąska: 2 marchewki III kurczak z warzywami z patelni z brązowym ryżem (pół torebki ) IV twarożek z rzodkiewką ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie musisz się tłumaczyć - chciałaś to oceniłam Pamiętaj na przyszłość
|
|
|
#324 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eee, ale dlaczego boczek z warzywami to nie posiłek ![]() Ale to w sumie chyba są mało ważne szczegóły, tak czy siak, liczy się to co ogólnie "weszło". Ale rzeczywiście jakoś za mało jem, i ciągle nie wiem czemu. Zliczyłam ogólny bilans z 17 dni i wyszło mi średnio 2189 kalorii na dobę ![]() A tak na oko widzę, ze potrzebuję koło 2300-2400 żeby nie chudnąć. No nic, co by nie wymyślać prawda taka, że trzeba więcej jeść. Wczoraj: 7.30 ryż z wiórkami kokosowymi, migdałami, pół mango, śliwkami i porzeczkami 11.00 Szejk: banan, orzechy laskowe, śliwki, siemię lniane, płatki owsiane 4 wafle ryżowe 16.00 warzywa (cukinie, papryki, pomidory, bakłażany) faszerowane ryżem z udźcem indyczym+ sos porowy na bazie śmietanki 30% i parmezanu - ogórki małosolne Trening wytrzymałościowo siłowy + stretching 1,5 godziny - owoce: jagody, banan, winogrona - migdały 19.00 - ryby obsmażane w zalewie octowej, 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem + masło + 3 plastry boczku pieczonego, chrzan, ogórki - migdały około garść Koło 2400 kalorii. Si! ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
Halibut wędzony + jakieś warzywo? Dobrego mają tego halibuta. ![]() Choć duże porcje dosyć są pakowane
|
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama nie wiem. Niby mam, niby lubię jeść, głód mną nie targa, a jakoś mało potem kalorii wychodzi ![]() Pociesza mnie , że zimą jem jakoś więcej. No to.. oby do zimy.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2015-08-25 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#327 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I.2 kromki chleba, 1 z serem białym, papryką i ketchupem, druga z szynką i rzodkiewkami +przypraw dużo , 2 łyżki owsianych, 4 łyżki jog nat., z dżemem malinowym(domowy), kawa z mlekiem marchewka, mandarynka II.duży obwarzanek przytostowany z twarożkiem(ser biały ok 100g +jog nat.) i szynką, pomidor papryka, cebulka czerwona, Kawa zbożowa z mlekiem. III.Zupa ogórkowa i mój misz-masz bo się nie najadłem.(soczewica, kasza gryczana, pomidory zielone, papryka, marchew, brokół, cebula, koncentrat, natka, sos sojowy, masło orzechowe i chyba tyle ![]() )d.Domowa rolada biszkoptowa z jabłkami-kawałek. będzie: IV.Kawa z mlekiem, pomarańcza, jog naturalny z 5 herbatników(pół paczki 50 g) V.2 kromki chleba z szynką, serem brie(jak kupie bo mam ochotę i nigdy nie jadłem) i warzywka ![]() I jak? |
|
|
|
|
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie (kojarzę Twoje poprzednie wpisy), że za bardzo się skupiasz na formie. Starasz się gromadzić maksymalnie dużo składników w 1 posiłku, co pewnie zajmuje Ci trochę czasu i dużo uwagi i powoduje, że robisz w koło jedzenia "dużo szumu" ale to nie ma wpływu na ilość."Dużo przypraw" to nadal ... 0 kalorii. Musisz sobie układać w głowie, przestać robić dym w którym sam się gubisz. Bo tak trochę robisz, nie?
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja schudłam jakieś 8 kg, ale przez okres lipiec sierpień to żarłam prawie wszystko co popadnie Zdecydowanie za dużo słodyczy i lodów..na szczęście na wadze tylko 1 kg więcej..Od wczoraj powrót do diety i mam nadzieję, że szybko zrzucę ten kg i dalsze polecą..choć te ostatnie kg to zawsze ciężko mi zrzucić
|
|
|
#330 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a są pewne zmiany bo po przed podwieczorkiem wypadłem na zakupy i podwieczorek to śliwki zapiekane pod pokruszonymi herbatnikami(5) z startą czekoladą i homo naturalnym 140g, mandarynką +kawa z mlekiem i naszło mnie na jogurt naturalny(150g) z wkrojonymi ogórkami kiszonymi.a na kolacje będzie grahamka z smakowitą(przełamałem się wreszcie)!!! i szynką+jakiś obkład jeszczeI takie pytanie . Będąc na przytyciu i np siedząc na dupsku non stop(nie wychodząc z domu) ok je się te przykładowo 2500-2800kcal na których się tyje ale przykładowo wyjdzie się na spacer/rower i spali się te 300 kcal czy ile. A więc należało by zwiekszyc pozostałe posiłki lub np jeśli się lubi dodać jeszcze jeden pełnowartościowy posiłek dobrze rozumuje?
Edytowane przez fikifiki Czas edycji: 2015-08-25 o 17:54 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

spokojnie możesz dodać znacznie więcej tych nerkowców! 

O, przy okazji, masz może pomysł, czy może mieć to jakieś sensowne podstawy?
Ale od następnego tygodnia to się zmieni i będę musiała 'się ogarnąć' w tematach żywieniowych właśnie