Mamusie październikowe 2015, część 6 :) ! - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-27, 23:48   #2161
mala29lll
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 6 :) !

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
No i d. Nie mozna odstapic od umowy zawartej w salonie... Chyba ze zaplace ponad 600zl kary... Teraz sie z nimi sądzic to bezsens. Jestem w czarnej d.
Mówię CI idź jutro i pogadaj. Im szybciej tym lepiej
Stary 2015-08-27, 23:52   #2162
Amelie04
Zakorzenienie

Pojde ale watpie czy to cos da..
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 23:57   #2163
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Pojde ale watpie czy to cos da..
No jak nic nie da to jesteś w czarnej d... faktycznie. Ja bym próbowała i tam gdzie umowę podpisywałam jak nie to centralnie do biura obsługi klienta a jak to nic nie da to Urzędu Ochrony Konkurecji i Konsumentów. Jak się nie da to faktycznie lipa
Stary 2015-08-28, 00:02   #2164
Amelie04
Zakorzenienie

Ja to mam zawsze takie szczescie ...
Stary 2015-08-28, 00:09   #2165
mala29lll
Zakorzenienie

Idę się kłaść bo to dziecko chce mamusię wykończyć dzisiaj. KArate kid normalnie we wszystkie narządy DObranoc
Stary 2015-08-28, 00:10   #2166
Amelie04
Zakorzenienie

A mi chyba rozrywa sie skora na brzuchu ;( dotknac nie moge tak strasznie boli
Stary 2015-08-28, 03:29   #2167
malinowa4
Zakorzenienie

jezu najgorsza moja noc jak dotychczas... spać nie mogę z bólu pleców aż wzięłam przed chwilą apap i czekam aż pomoże... czy to tak już będzie wyglądać ? jeszcze młody się strasznie rozpycha i kopie po pęcherzu , głowa z braku snu boli no tragedia.. zazdroszczę tym które normalnie sypiają... mój ból niedoopisania :/ tż wczoraj wymasował to trochę puściło ale w nocy znów się zaczęło mam nadzieję , że wytrzymam jeszcze te 2 tyg i że potem mały nie będzie długo czekał, bo oszaleję...
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 06:14   #2168
gosiek0388
Zadomowienie

malinka łączę się z Tobą niespaniem
jak jedna noc jest ok to druga do doopy , dziś nie śpie od ok 4
współczuje Ci tych bóli... póki co jeszcze tak mi mała nie doskwiera
Stary 2015-08-28, 06:21   #2169
relate
Raczkowanie

Amelie- masz rację, z tego co i ja poczytałam podpisując umowę w salonie nie masz możliwości odstąpienia od umowy :/ jedynie na odległość jest u nich taka opcja, więc chyba pozostaje kara. Ew. przejdź się do salonu i dopytaj może jakaś szansa jest...
relate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 06:26   #2170
gosiek0388
Zadomowienie

Cytat:
Nie mam pojecia, ale za odstapienie od umowy chyba sie placi ...
musi się dać odstapić od umowy , my jak wpierdz...śmy sie w Fun Packa w orange to mieliśmy 14 dni na odstąpienie umowy. babka nas źle poinformowała odnośnie działania tej usługi. A tym bardziej że powiedziała że w domu działa a faktycznie nie działa-to nie wywiązali się z warunków umowy.Będą pewnię męczyć pismami ale nie daj się, w końcu odpuszczą, ja już niejedną batalie z operatorami przechodziłam

Edytowane przez gosiek0388
Czas edycji: 2015-08-28 o 06:27
gosiek0388 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 07:32   #2171
Kuapouszka
Zadomowienie

Witam sie po koszmarnej nocy i widzę że nie tylko ja ból brzucha mnie wykonczy :/
Brzuch mi ogólnie eksploduje,zrobiły mi się 2 nowe rozstępy :/ narazie czerwone tylko trochę ale cóż :/ a niby mam w pępku 99 cm przy 169 wzrostu -wnioskuję ze z lila albo miałam mniejszy brzuch albo raczej Anastazja się jakoś dziwnie układa na co bym stawiała. .. pominę juz to uczucie jakby mi ktoś od środka gmeral w ujściu szyjki macicy no boli jak nie wiem :/ tez tak macie?
Pisałyście coś wczoraj o lozeczkach turystycznych itd -musze się zgodzić z tym ze dużo zależy od dziecka ale dobrze jest mieć opcje choćby pozyczenia takiego bo jeśli dziecko okaże się jednak ruchliwe to żaden bumper nie pomaga niestety -non stop rączki nóżki w szczebelkach i siniaki moja lila spala w turystycznym około 2 miesięcy kiedy to najbardziej się wiercila. Teraz kupiłam tez turystyczne ale to raczej z powodu mobilności i tego ze ma przewijak itd
Zgaga nadchodzi

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-08-28, 07:45   #2172
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem co teraz robic, bede placic 50zl na miesiac przez 2lata za nic ;(
Chyba zalezy ile czasu minelo bo wszedzie jest chyba 2tyg na odstapienie od umowy i nie muszisz nawet mowic czemu. Zadzwon do nich na infolinie bo w salonie to zazwyczaj wredni sa bo oni maja kase od klienta
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 07:49   #2173
mijode
Zadomowienie

Amelie noto lipa faktycznie.. ale mogłaś skorzystać z czegoś takiego jak wypróbowanie internetu w play na 7 dni. wtedy sobie normalnie bierzesz do domu, sprawdzasz gdzie chcesz. jak nie działa tak jak powinno no to oddajesz, bez żadnych kar, bez umów. no ale jak podpisałaś umowę w salonie to chyba faktycznie tylko zerwanie umowy wchodzi w gre :/
Stary 2015-08-28, 08:04   #2174
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Juz chce zrobic pokoj moim dziewczynka taki jest piekny <3
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1440741797297.jpg (112,0 KB, 34 załadowań)
Stary 2015-08-28, 08:36   #2175
krolewna1986
Wtajemniczenie

Dziewczynki pomocy!! Czym smarować ranę po oparzeniu wrzątkiem?? Kilka dni temu wylałam na nogę gorącą herbatę..cały czas mam wielki czerwony ślad a za dwa tyg chrzciny i jak ja pójdę w sukience jak ślad na pół łydki moze znacie jakieś sposoby? Dodam, że żadne bąble mi się nie zrobiły, szybko po oparzeniu polałam nogę zimną wodą, tylko ten ślad

Juliś 

Aniołek[*]30tc
krolewna1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 08:46   #2176
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Bardzo ładne. Mam taką czarną. I ja mam stopery do niej, ale kupowana już była ze 3 lata temu to wtedy był jeden rodzaj stoperów - takie jabłuszka. Bez stoperów mnie bardzo wkurza jak się tak majtają te zawieszki. Mam jeszcze taką długą bransoletkę co się na 2-3 razy obwija na ręce to na niej bez stoperów noszę.
Przejdę się jeszcze dziś do Aparta i zapytam, widzę na stronie i babka mi wczoraj mówiła, że na te skórzane się stoperów nie zakłada, ale przez oszołomienie ilością tych beadsów nie zapytałam dlaczego. W sumie jakoś mi nie przeszkadza specjalnie brak stoperów, jak będzie więcej zawieszek to w ogóle będzie ok, ale ciekawe czemu dyskryminują rzemyki
Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Taki Ci nie będzie haczył mam żółty, wygląda obłędnie
Śliczny Aż pogadam ze swoim złotnikiem czy by mi nie zrobił czegoś w tym stylu...chociaż tak jak pisałam wcześniej, pewnie i tak będę nosić tylko obrączkę i od czasu do czasu jeszcze jakiś inny pierścionek. Ciekawe kiedy mi palce wrócą do swojego rozmiaru...

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
noo to zakupy udane ja sie zaczajam na jakis cieniutki łańcuszek z malutką zawieszką (celebrytki sie to popularnie chyba nazywa) ale może właśnie po porodzie cos sobie ustrzele
A ja na szyi wolę mniej delikatne ozdoby, celebrytki mi jakoś nie leżą

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Prześcieradła to na pewno. Przescieradła zawsze prasuję nasze.
No pomyśl pościel dzidzi prasujesz a prześcieradła nie?
No nie prasuję, frotte nigdy nie prasowałam
Nawet bawełnianych nie prasuję jeśli są z gumką, ładnie się na materacu rozciągają

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
No a jak takie wymięte jak psu z gardła do pięknie odprasowanej pościelki założyć?
Raz w życiu wyciągnęłam wymięte jak psu z gardła pranie z pralki, więcej nie popełniłam błędu przeładowania bębna

Cytat:
Napisane przez Kuapouszka Pokaż wiadomość
Zgaga nadchodzi
U mnie już w zasadzie nie odchodzi...
No i ten brzuch taki dziwny...wcześniej pokazywałam Wam plamkę/cień koło pępka, teraz jest większa i jak była z jednej strony, tak jest w zasadzie na całek powierzchni wokół pępka, nie wiem co to za dziwoląg. Czekam na rozstępy w tym miejscu, to jedyne co mi do głowy przychodzi.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość
Dziewczynki pomocy!! Czym smarować ranę po oparzeniu wrzątkiem??
Coś z aloesem albo nagietkiem by się pewnie przydało...ja to zawsze pytam w aptece o takie rzeczy, babki są bardziej oblatane w temacie niż google

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
Juz chce zrobic pokoj moim dziewczynka taki jest piekny <3
Ja to zawsze przy zachwycaniu się takimi pokoikami przypominam sobie moje dzieciństwo, gdzie królowały resoraki i rycerskie miecze i się zastanawiam co będzie jak moja wizja kącika dla dziecka się zderzy z NIECO inną wizją mojego dziecka
Stary 2015-08-28, 09:24   #2177
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
noo to zakupy udane ja sie zaczajam na jakis cieniutki łańcuszek z malutką zawieszką (celebrytki sie to popularnie chyba nazywa) ale może właśnie po porodzie cos sobie ustrzele

ja mam bzika na pkt Lilou mam tylko jedną bransoletkę dostałam po urodzeniu młodego, ale mogłabym wykupić połowę ich produkcji, tylko jakoś kasy mi szkoda bo tanio nie mają
O to chyba ja mam celebrytke z konieczyna nosze na codzien ale lubie tez duze bizuterie mam swoj jeden ulubiony ale nie do wszystkiego pasuje
Kupilam sobie tez pierscionek ten co wchodzi tylko do polowy palca i o dziwo super wyglada i super wygodny

Cytat:
Prześcieradła to na pewno. Przescieradła zawsze prasuję nasze.
No pomyśl pościel dzidzi prasujesz a prześcieradła nie? Ręczników nigdy nie prasowałam, ale jak ciuszki prasuję to ecznik też by wypadało. Akurat razem się prało więc z prześcieradłami. Tak też bym pewnie na to nie wpadła

Rany pierwszy raz czułam taki ból przed chwilą MAła mi się chyba nóżkami wryła w żołądek albo co. Masakra. Musiałam pochodzić. Pozmieniać pozycje leżąc i odpuściłą w końcu, ale masakra to była W ogóle się strasznie zaczęła wypychać auć :/

ja zawsze prasuje posciel cala, milsza jest wtedy

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Przejdę się jeszcze dziś do Aparta i zapytam, widzę na stronie i babka mi wczoraj mówiła, że na te skórzane się stoperów nie zakłada, ale przez oszołomienie ilością tych beadsów nie zapytałam dlaczego. W sumie jakoś mi nie przeszkadza specjalnie brak stoperów, jak będzie więcej zawieszek to w ogóle będzie ok, ale ciekawe czemu dyskryminują rzemyki
Śliczny Aż pogadam ze swoim złotnikiem czy by mi nie zrobił czegoś w tym stylu...chociaż tak jak pisałam wcześniej, pewnie i tak będę nosić tylko obrączkę i od czasu do czasu jeszcze jakiś inny pierścionek. Ciekawe kiedy mi palce wrócą do swojego rozmiaru...

A ja na szyi wolę mniej delikatne ozdoby, celebrytki mi jakoś nie leżą

No nie prasuję, frotte nigdy nie prasowałam
Nawet bawełnianych nie prasuję jeśli są z gumką, ładnie się na materacu rozciągają

Raz w życiu wyciągnęłam wymięte jak psu z gardła pranie z pralki, więcej nie popełniłam błędu przeładowania bębna

U mnie już w zasadzie nie odchodzi...
No i ten brzuch taki dziwny...wcześniej pokazywałam Wam plamkę/cień koło pępka, teraz jest większa i jak była z jednej strony, tak jest w zasadzie na całek powierzchni wokół pępka, nie wiem co to za dziwoląg. Czekam na rozstępy w tym miejscu, to jedyne co mi do głowy przychodzi.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Coś z aloesem albo nagietkiem by się pewnie przydało...ja to zawsze pytam w aptece o takie rzeczy, babki są bardziej oblatane w temacie niż google

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Ja to zawsze przy zachwycaniu się takimi pokoikami przypominam sobie moje dzieciństwo, gdzie królowały resoraki i rycerskie miecze i się zastanawiam co będzie jak moja wizja kącika dla dziecka się zderzy z NIECO inną wizją mojego dziecka
To bedzie stala skrzynia z jej skarbami w kacie :P
Stary 2015-08-28, 09:29   #2178
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
To bedzie stala skrzynia z jej skarbami w kacie :P
"mamo ja nie chcę królewny na ścianie, chcę samochód/smoka" i co?
Stary 2015-08-28, 09:41   #2179
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Aaaa zjadłam jedną kanapeczkę i mi nie dobrze :/ Nawet nie to, że zgaga, ale czuję sie przejedzona :/
Lenka dała mi czadu wieczorem..no tak mnie skopała, że tragedia
Stary 2015-08-28, 09:41   #2180
Amelie04
Zakorzenienie

Hej... Nie tylko wy mialyscie koszmarna noc.. O 4 rano obudzilam sie zdyszana i spocona zasnac nie moglam...

Dzwonilam na infolinie i mi sprawdzili , ze mam taka opcje w umowie internet na probe i w ciagu 7 dni moge zrezygnowac. Kobietka powiedziala , ze faktycznie gdzie mieszkam to mi dzialal nie bedzie...oszusci w salonach !!! Jade zaraz do nich, ciekawe czy nie beda sie burzyc. Niestety bede musiala zaplacic aktywacje 39zl i jeden dzien korzystania, gdzie chodzilam po domu i lapalam zasieg... Ale lepsze to niz te 600zl
Stary 2015-08-28, 09:47   #2181
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cytat:
Hej... Nie tylko wy mialyscie koszmarna noc.. O 4 rano obudzilam sie zdyszana i spocona zasnac nie moglam...

Dzwonilam na infolinie i mi sprawdzili , ze mam taka opcje w umowie internet na probe i w ciagu 7 dni moge zrezygnowac. Kobietka powiedziala , ze faktycznie gdzie mieszkam to mi dzialal nie bedzie...oszusci w salonach !!! Jade zaraz do nich, ciekawe czy nie beda sie burzyc. Niestety bede musiala zaplacic aktywacje 39zl i jeden dzien korzystania, gdzie chodzilam po domu i lapalam zasieg... Ale lepsze to niz te 600zl
Super Jasne, że 39 zł lepsze..ale chore, że tak naciągają ludzi. Ja rozumiem, że mają prowizję od klienta no ale mimo wszystko.
Stary 2015-08-28, 09:48   #2182
mala29lll
Zakorzenienie

Widzę że też miałyście do du.y nockę No tak się ropycha mała że tragedia. Nogi w żebrach, żołądku, wątrobie, przeponie nie wiem sama. Raz na pewno w żołądek kopa dostałam bo myśłałam że się zhafcę. No dole znowu tym łebkiem wali w pęcherz i szyjkę. W końcu normalnie zasnęłam po 6 a o 7 przed blokiem jeden wielki huk bo roboty trwają przy wyminie rur i układanie chodnika spowrotem więc przycinanie kafli

Cytat:
Dziewczynki pomocy!! Czym smarować ranę po oparzeniu wrzątkiem?? Kilka dni temu wylałam na nogę gorącą herbatę..cały czas mam wielki czerwony ślad a za dwa tyg chrzciny i jak ja pójdę w sukience jak ślad na pół łydki moze znacie jakieś sposoby? Dodam, że żadne bąble mi się nie zrobiły, szybko po oparzeniu polałam nogę zimną wodą, tylko ten ślad
ALoes, sok z ogórka jest super na łagodzenie, możesz sobie robić zimne okłady z rumianku. W aptece to pianka Panthenol, ale na takie czerwone to bym stawiała na ogórka, sok z aloesu i rumianek

Cytat:
ja zawsze prasuje posciel cala, milsza jest wtedy
Ja pościeli nie prasowałam, bo po nocy wyglądała tak samo, ale chyba, bo ta alergia nasila mi sie w nocy i chyrlam, smarkam więc może wyprasowana będzie lepiej. Wczoraj tez isę zaczęłam dusić na nieco na SR a klima była włączona
Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
"mamo ja nie chcę królewny na ścianie, chcę samochód/smoka" i co?
My z siorą obklejałyśmy szafki obrazkami takimi z gumy Turbo z samochodami Ogólnie to miałam najlepszego kolegę i z nim graliśmy w państwa i miasta śrubokrętem na ziemi, podchody, latanie po drzewach. Jakoś nudziło mnie bawienie się laleczkami na kocyku z dziewczynami
Stary 2015-08-28, 09:50   #2183
natalitka1988
wkręcona :)

Hej laski
Miał być upał, a u nas ciepło, ale pochmurno i deszczyk popaduje

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
jezu najgorsza moja noc jak dotychczas... spać nie mogę z bólu pleców aż wzięłam przed chwilą apap i czekam aż pomoże... czy to tak już będzie wyglądać ? jeszcze młody się strasznie rozpycha i kopie po pęcherzu , głowa z braku snu boli no tragedia.. zazdroszczę tym które normalnie sypiają... mój ból niedoopisania :/ tż wczoraj wymasował to trochę puściło ale w nocy znów się zaczęło mam nadzieję , że wytrzymam jeszcze te 2 tyg i że potem mały nie będzie długo czekał, bo oszaleję...
Matko... współczuje ci bardzo... mnie też dziś bolała w nocy kręgosłup... ale nie aż tak mocno żebym zasnąć nie mogłam... za to 4 razy w toalecie byłam... ALe ogólnie nie narzekam.... nie dziwię ci się, że chcesz aby mały wyszedł jak najwcześniej...

Amelie nie daj się!!! idź do salonu, a jak to nie pomoże to pisz reklamacje mailową... niech się w łeb walną... skoro konsultant mówi,że działać będzie internet to powinien działać!!! Musisz gadać z nimi stanowszym tonem i być pewną siebie... bo jak będziesz taka niepewna to nic nie wskurasz...

AgatkaSz śniałaś mi się dzisiaj Poszłam z Tobą na poród Twój bolało Cię bardzo, bardzo mocno, płakałaś krzyczałaś... a później dali ci dwie nospy i od razu ból przeszedł i tylko parłaś a po kilku minutach na świecie była Matylda
Stary 2015-08-28, 09:51   #2184
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:

No widzisz, a Ty od razu panikujesz Pewnie, że lepsze 39 zł niż 600 kary albo przed 2 lata 1200 zł za latanie z lapkiem po domu i szukaniu zasięgu
Stary 2015-08-28, 09:52   #2185
rita_k
Zadomowienie

Cytat:
Ja poparzyłam dłoń wrzątkiem całkiem niedawno i trochę wyglądało to nieestetycznie. Mi zeszło zupełnie najprawdopodobniej po olejku arganowym bo ciągle smarowałałam tym łapke.

Podobno w aptece coś mozna kupić, tak mi pielegniarka mówiła jak pobierała krew.
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 09:54   #2186
natalitka1988
wkręcona :)

Cytat:

Amelie no i super!!! ale świnie w tym salonie... ja bym tam poszła i zrobiła im awanture...
Stary 2015-08-28, 10:01   #2187
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
My z siorą obklejałyśmy szafki obrazkami takimi z gumy Turbo z samochodami Ogólnie to miałam najlepszego kolegę i z nim graliśmy w państwa i miasta śrubokrętem na ziemi, podchody, latanie po drzewach. Jakoś nudziło mnie bawienie się laleczkami na kocyku z dziewczynami
No u mnie identycznie, w ogóle całe dzieciństwo spędziłam z chłopakami, babskie rozrywki mnie nie pociągały
Stary 2015-08-28, 10:02   #2188
mariolaw_132
Zakorzenienie

Witam sie lezac pod ktg

Nie wychodze dzisiaj do domu bo lekarz stwierdzil ze z moim wywiadem wola mmie jeszcze poobserwowac.

Amelia oby udalo sie to zalatwic. A swoja droga to dupku z nich

Kuoapouszka ja mam zgage min 2 razy na dzien
mariolaw_132 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-28, 10:03   #2189
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Ja też jstem ost niewolnica zgagi i przejedzenia...mam wrażenie, że cały czas mi się uleje :/
A tak chciałam podjeść na weselu, a tu chyba dupa
Stary 2015-08-28, 10:10   #2190
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolaw_132 Pokaż wiadomość
Witam sie lezac pod ktg

Nie wychodze dzisiaj do domu bo lekarz stwierdzil ze z moim wywiadem wola mmie jeszcze poobserwowac.

Amelia oby udalo sie to zalatwic. A swoja droga to dupku z nich

Kuoapouszka ja mam zgage min 2 razy na dzien
Dobrze, ze nie ma upałów to masz znośnie Lepiej niech poobserwują
Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Ja też jstem ost niewolnica zgagi i przejedzenia...mam wrażenie, że cały czas mi się uleje :/
A tak chciałam podjeść na weselu, a tu chyba dupa
Zjesz rosół i finito heheh o jedzonku będzie. Ewentualnie później kawałek ciasta i do domu

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości