Dziwni współlokatorzy i ich nawyki - wątek ku śmiechowi cz. 2. - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-27, 18:27   #2491
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Dziwni współlokatorzy i ich nawyki - wątek ku śmiechowi. Część 2.

sorry, ale dla mnie wstawianie prania codziennie lub co drugi dzień to skrajny przypadek. wstawiam pranie raz w tygodniu. często zdarza się, że jeszcze koleżanka dorzuca mi jakieś ciuchy do pralki, także...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 19:34   #2492
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ferryboat Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Może mi pomożecie, bo mam takie pytanie. Wynajmowałyście kiedyś pokój poprzez agencję? Dzwoniłam teraz na telefon z ogłoszenia i pani mi powiedziała, że mam zarejestrować się na stronie, wpłacić jednorazowo 119 zł i gdy oni przyjmą tę wpłatę to ich konsultant skontaktuje się ze mną i umówi mnie na spotkanie z właścicielem. Trochę mi to nie pasuje..

Odnośnie dziwnych współlokatorów, oj miałam przygody podobne do waszych! Dotychczas mieszkałam w 3 mieszkaniach, ale to co się działo w ostatnim to o mało policją się nie skończyło. Trafiłam na jakąś chorą psychicznie osobę i tuż przed egzaminami, musiałam się przeprowadzić do przyjaciółki do domu, bo inaczej bym nie wyrobiła z nią.
To sa oszusci.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
Przecież w dwie osoby w dwa dni się spokojnie zbiera cała pralka: Dwie pary spodni, 4 bluzki, 4 pary majtek (licząc parę na dzień i parę na noc), cztery pary skarpet, dwie bluzy, dwie piżamy i już.
Ale ja mam też malutką pralkę, to może dlatego mi się tak wydaje...
My mieszkamy we dwoje i nie pierzemy co dwa dni. A juz na pewno nie w takiej konfiguracji. Z tego co tu wypisalas to tak:
-masz mala pralke
-nie piore spodni po 1 uzyciu
-nie piore spodni z innymi rzeczami
-nie spie w majtkach
-nie piore swoich pseudo "pizam" po jednej nocy, tz nie ma pizam
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 20:10   #2493
fabregasowa
Zakorzenienie

P.S. Dzisiaj było kolejne pranie...

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post52630770
fabregasowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 20:36   #2494
dobrusia8e
Zadomowienie

Edytowane przez dobrusia8e
Czas edycji: 2025-11-07 o 21:09
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 21:14   #2495
MaryJaneKS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
sorry, ale dla mnie wstawianie prania codziennie lub co drugi dzień to skrajny przypadek. wstawiam pranie raz w tygodniu. często zdarza się, że jeszcze koleżanka dorzuca mi jakieś ciuchy do pralki, także...
no to sobie wstawiaj. ja robie inaczej. i co to zmienia?
MaryJaneKS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 21:17   #2496
MonnieB
Zakorzenienie

cześć
uśmiałam się z waszych historii, ja w sumie nigdy ze studentami nie mieszkałam ale od 6 lat mieszkam w Londynie i trochę się tutaj działo na mieszkaniach

kiedyś wynajmowalam pokój u takiej starszej polki, mieszkanie ok, ale jedna łazienka i mała kuchnia na 12 osób. w tym para z dzieckiem (potrafili prac 2 razy dziennie 7 dni w tygodniu). był jeden facet, po 30, fajny gość ale dziwny. z jego pokoju zawsze śmierdzialo starymi skarpetami, nigdy nie otwierał okna w pokoju. wystarczyło ze uchylił drzwi u siebie a na przedpokoju juz unosił się smrodek. brał prysznic tylko raz w tygodniu - w sobotę albo w niedziele, bo tak jest zdrowo dla skóry ale za to palił około 50 fajek dziennie, może więcej. śmierdzialo od niego... a szkoda bo gość nawet ok. dziewczyny nie mógł sobie jednak znalezc.. ciekawe czemu...
Stary 2015-08-27, 21:50   #2497
yousuck
Rozeznanie

Jeśli częste prania wynikają z małej liczby ubrań, to co robić? Ja też robię pranie co 2, 3 dni, bo nie miałabym czego nosić - całe szczęście noszę tylko ciemne rzeczy, więc nie nastawiam pojedynczych rzeczy. Mimo wszystko chyba pranie w pralce jest bardziej eko niż ręczne? Co do ekologiczności zresztą - ubrań można mieć oczywiście więcej, ale jeśli wziąć pod uwagę koszty dla środowiska i pracowników, to też niekoniecznie wychodzi "lepiej".

Zgadzam się natomiast co do tego, że zwykła przyzwoitość wymaga zaproponowania innego podziału kosztów, gdy istnieje duża dysproporcja w użyciu wody czy prądu.
Stary 2015-08-28, 00:51   #2498
MonnieB
Zakorzenienie

rozmawiacie o praniu. ja piore często - uniform do pracy, lubię mieć świeże ręczniki, koszulki zakładam przeważnie raz i także piore. staram się jednak nigdy nie włączać prawie pustej pralki, musi być przynajmniej pół. do tego pościel piore co 1.5-2tyg, piżama co 3 dni. zbiera się na prawdę. koce jakieś. ścierki. wiec piore tak co 3 dni i dla mnie to serio normalne... moja siostra pierze raz na dwa tygodnie. zamiar uprac sobie gacie i skarpetki to kupuje nowe albo kradnie moje.
Stary 2015-08-29, 13:24   #2499
Ms_E
Zadomowienie

Po waszych postach zaczęłam się zastanawiać ile może kosztować jedno pranie. To może się bardzo różnić, bo pralki są różne i stawki też, ale podobno ok. 1-2 zł za pranie (google). Ekologia swoją drogą, ale jeśli chodzi o koszt to chyba nie ma co przesadzać.
Ms_E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 14:03   #2500
skazana_na_bluesa
.

policz sobie, ile prądu zużywa pralka jednorazowo. to, że jest oznaczenie na pralce, nie znaczy, że wpisuje się w sposób użytkowania przez daną osobę i w efekcie może być większe. im starsza pralka, tym może być większe zużycie.
do tego dodaj sobie chociażby dopłatę do wody, jeśli jest x osób, a co jakiś czas idą prawie puste pralki.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 14:25   #2501
Ms_E
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
policz sobie, ile prądu zużywa pralka jednorazowo. to, że jest oznaczenie na pralce, nie znaczy, że wpisuje się w sposób użytkowania przez daną osobę i w efekcie może być większe. im starsza pralka, tym może być większe zużycie.
do tego dodaj sobie chociażby dopłatę do wody, jeśli jest x osób, a co jakiś czas idą prawie puste pralki.
Jeśli kogoś interesuje to najlepiej wyłączyć wszystkie urządzenia pobierające prąd, spisać stan liczników: woda i prąd przed i po praniu i policzyć
Na jakiejś stronie znalazłam podobne obliczenia: woda, prąd, ścieki i wyszła właśnie taka kwota.
Stary 2015-08-29, 21:46   #2502
stesia
Zakorzenienie

jak ktoś robi często pranie bo mu sie szybko uzbiera albo ma małą pralkę to spoko, ale jak ktoś codziennie włącza pranie na 1,5 godz a tam 2-3 bluzki no to bywa to denerwujące. znam taki przypadek pranie nawet i jednej rzeczy, pranie zawsze na programie 1,5 godz nawet jeśli są to rzeczy lekko przepocone, a żeby było przynajmniej pół pralki zapełnione to już rzadkość, no i no bo muszę wyprać, i nie nie jest to osoba z pustą szafą. a i nie oszczędzam bo mam rachunki w cenie to mój ulubiony tekst, a potem zdziwienie jak właściciel nagle podnosi opłatę, no i nie przyjdzie do głowy że podniósł bo ma większe rachunki niż wcześniej
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 22:17   #2503
Angelika234
Raczkowanie

A ja piore wszystkie ubrania tylko ręcznie, a w pralce same majtki itp ręczniki i posciel, wiele osób sie dziwi ,ale tak sie juz przywyczailam z domu .
Angelika234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 09:13   #2504
invisible_01
Zakorzeniona

A ja się zastanawiam, co by było, gdyby wszyscy lokatorzy chcieli prać codziennie. Ja jestem w domu po pracy 18:00/19:00, moi współlokatorzy podobnie i nie wyobrażam sobie, że nagle każdy z nas chce zrobić pranie trwające 1.5 godz. Dlatego właśnie jakoś się w tej kwestii dogadujemy. Zresztą codzienne pranie to dla mnie abstrakcja.

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Angelika234 Pokaż wiadomość
A ja piore wszystkie ubrania tylko ręcznie, a w pralce same majtki itp ręczniki i posciel, wiele osób sie dziwi ,ale tak sie juz przywyczailam z domu .
A jak tam Twoje rachunki za wodę?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 09:21   #2505
wiolusia00
Zakorzenienie

Moi wspollolatorzy jak robią pranie około 2 razy w tygodniu to na możliwie najdłuższym programie, który trwa Jakieś 3 godziny..
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 09:27   #2506
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
Moi wspollolatorzy jak robią pranie około 2 razy w tygodniu to na możliwie najdłuższym programie, który trwa Jakieś 3 godziny..
na krótszym zapewne by się nie doprało
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 10:15   #2507
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
Jeden z moich współlokatorów wszystko prał z praniem wstępnym i na 60 lub 90 stopni, bo tak się prało u niego w domu Nie wiem, po co miałabym koszulki założone raz tak wygotowywać.
Stary 2015-08-30, 10:17   #2508
dobrusia8e
Zadomowienie

Czas edycji: 2025-11-07 o 21:08
Stary 2015-08-30, 10:20   #2509
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
Ciekawe jak często kupował nowe ubrania Przecież to wszystko blaknie, dziurawi się w takich wysokich temperaturach
No właśnie jego ciuchy wyglądały strasznie Ale przekonać się nie dał, bo tak się prało u niego w domu i już. Po jakimś czasie wyszło, że tak się prało, bo jego ojciec pracował fizycznie w kombinezonie i zapewne jego wypranie wymagało prania wstępnego i takiej temperatury, a koszulki prało się pewnie normalnie. Współlokator jednak nawyków nie zmienił
Stary 2015-08-30, 10:22   #2510
Ms_E
Zadomowienie

Cytat:
Słyszałam o praniu ręcznym, które wygląda tak, że wrzucasz ubranie do miski z wodą i płynem, moczysz kilka godzin, płuczesz, rozwieszasz Ty też tak robisz czy pierzesz, trzesz itd? (Wybacz ciekawość )
Stary 2015-08-30, 10:29   #2511
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ms_E Pokaż wiadomość
Słyszałam o praniu ręcznym, które wygląda tak, że wrzucasz ubranie do miski z wodą i płynem, moczysz kilka godzin, płuczesz, rozwieszasz Ty też tak robisz czy pierzesz, trzesz itd? (Wybacz ciekawość )
haha wiem o kim piszesz, od tamtej pory tez mi sie cisnie pytanie jak ktos pierze recznie, bo jednak jak sie okazuje rozne definicje krązą
Stary 2015-08-30, 10:34   #2512
Ms_E
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
haha wiem o kim piszesz, od tamtej pory tez mi sie cisnie pytanie jak ktos pierze recznie, bo jednak jak sie okazuje rozne definicje krązą
hahaha no nie mogłam się powstrzymać ja nienawidzę prania ręcznego i zawsze mi się wydaje, że robię to niedokładnie (a tarmoszę ciuchy a nie moczę ), dlatego cieszę się, że w pralkach są programy do delikatnego prania
No i nie wyobrażam sobie prać wszystkich ciuchów ręcznie, ile to roboty...
Stary 2015-08-30, 10:37   #2513
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ms_E Pokaż wiadomość
hahaha no nie mogłam się powstrzymać ja nienawidzę prania ręcznego i zawsze mi się wydaje, że robię to niedokładnie (a tarmoszę ciuchy a nie moczę ), dlatego cieszę się, że w pralkach są programy do delikatnego prania
No i nie wyobrażam sobie prać wszystkich ciuchów ręcznie, ile to roboty...
i schnie dluzej, bo nie jest odwirowane a z pralki schnie ekspresem
Stary 2015-08-30, 10:38   #2514
dobrusia8e
Zadomowienie

Czas edycji: 2025-11-07 o 21:08
Stary 2015-08-30, 10:41   #2515
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
No właśnie i potem weź wytłumacz takiemu, że szkodzi sobie (niszcząc ubrania) i innym (podwyższając rachunki), a najlepiej jak taki potem przekazuje takie "mondrości" dalej
Ja miałam dla odmiany takiego współlokatora, który uważał, że nie trzeba prać takich rzeczy jak bluzy, kurtki (generalnie okrycie wierzchnie), ani pościel, a o takich rzeczach jak firany, dywaniki, koce to już nie wspominając "Bo tego się nie nosi"
O fuj

Ja nienawidzę prać ręcznie, piorę zawsze na delikatnych programach plus rzeczy delikatne w woreczkach na pranie. Piorąc ręcznie zawsze mam wrażenie, że niedokładnie wyprałam plus potem muszę to wyżymać, a to pranie i tak kapie i schnie bardzo długo. Plus nie widzę powodu, dla którego miałabym dokładać sobie roboty
Stary 2015-08-30, 12:07   #2516
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Do dzisiaj pamiętam ten 1000 zł dopłaty za wodę za pół roku jak mieszkałam z dziewczyną co ciągle się myła i prała wszystko ręcznie. Non stop woda leciała.
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 15:42   #2517
mesarka
MUSEarka

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
O fuj

Ja nienawidzę prać ręcznie, piorę zawsze na delikatnych programach plus rzeczy delikatne w woreczkach na pranie. Piorąc ręcznie zawsze mam wrażenie, że niedokładnie wyprałam plus potem muszę to wyżymać, a to pranie i tak kapie i schnie bardzo długo. Plus nie widzę powodu, dla którego miałabym dokładać sobie roboty
Mam jeden stanik, który trzeba prać ręcznie, bo by się zepsuł [jakieś tam silikonowe wstawki w materiale, modeluje się pod wpływem ciepła i inne bajery] i właśnie ostatnio prałam go ręcznie. Masakra, jak ja tego nienawidzę

A moi wspóllokatorzy znowu w drugą stronę - wszystko piorą na tzw "krótkim programie" w 30 stopniach. Wszystko, nawet ręczniki i ścierki. Ja tam nie wnikam w higieniczność takich ręczników, w końcu sama się nimi nie wycieram, ale zawsze mnie to dziwi

Zdarza mi się prać coś codziennie, zazwyczaj po powrocie z wyjazdu, wczoraj np prałam ręczniki, a dziś koce i poszewki. Bywa, że tego prania się nazbiera i pierze się częściej.
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 22:24   #2518
Angelika234
Raczkowanie

Tzn ja mam bardzo dużo ubrań i nie robie czesto prania zwykle jest raz na tydzien lub nawet co dwa tygodnie. Nazbieralo sie tych ciuchow i nawet czesm jak mi sie nie chce to nei robie bo inne jakies leża nawet jak te które niezbyt lubie. Rachunki nie sa wysokie. Piore np: szesc koszulek tylko i jedna pare spodni .i w jednej wodzie w misce płucze , nie zużywam dużo wody.
Angelika234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 22:46   #2519
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Tzn ja mam bardzo dużo ubrań i nie robie czesto prania zwykle jest raz na tydzien lub nawet co dwa tygodnie. Nazbieralo sie tych ciuchow i nawet czesm jak mi sie nie chce to nei robie bo inne jakies leża nawet jak te które niezbyt lubie. Rachunki nie sa wysokie. Piore np: szesc koszulek tylko i jedna pare spodni .i w jednej wodzie w misce płucze , nie zużywam dużo wody.
To pewnie czysciusienkie wszystko masz

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-30, 23:01   #2520
ridja devojka
Zakorzenienie

Kiedyś miałam współlokatorke która też miała dziwny nawyk z domu. Mianowicie jak gotowała (a gotowała np pierogi) to zawsze musiała wziąć do tego największy garnek i nalać pełno wody. Nawet jak gotówką dosłownie 6 pierogów mi się to nie mieściło w głowie bo co prawda może nie jestem perfekcyjną kucharka ale nie trzeba być geniuszem zeby wiedzieć że na te kilka sztuk wystarczy maly garnek. Będzie i szybciej i taniej. Zanim ta woda jej się zagotowala mijala kupa czasu a ona zdążyła zapomnieć o garnku. Więc potrafiła sama wodę gotować bardzo długo

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Kiedyś miałam współlokatorke która też miała dziwny nawyk z domu. Mianowicie jak gotowała (a gotowała np pierogi) to zawsze musiała wziąć do tego największy garnek i nalać pełno wody. Nawet jak gotowala dosłownie 6 pierogów mi się to nie mieściło w głowie bo co prawda może nie jestem perfekcyjną kucharka ale nie trzeba być geniuszem zeby wiedzieć że na te kilka sztuk wystarczy maly garnek. Będzie i szybciej i taniej. Zanim ta woda jej się zagotowala mijala kupa czasu a ona zdążyła zapomnieć o garnku. Więc potrafiła sama wodę gotować bardzo długo

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości