Mamusie styczniowe 2016, cz. III - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-01, 14:00   #1771
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. III

Uaoo ja wzielam na 62/68 chyba
Ta najmniejsza byla jakas miniaturowa :P poza tym na sam poczatek bede szukac czegos grubszego jednak
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:04   #1772
kinga1701
Zakorzenienie

Rodzice w paczce przysłali mi kilka gazet dla mam. Kupiłyście już jakąś? W jednej z nich jest ciekawy artykuł o noszeniu dziecka. Piszą, że warto nosić dziecko, a pierwszą rzeczą jaką najczęściej słyszą młodzi rodzice to " by dziecka za dużo nie nosić, bo się do tego zanadto przyzwyczai" "To zupełne nieporozumienie, dziecko jest bowiem do noszenia dawno przyzwyczajone - dziewięć miesięcy ciąży to dość czasu, by upewnić się, że noszenie przez mamę jest bardzo przyjemne. Słuchać bicia jej serca ... " A na zakończenie "Niemowlę nigdy nie płacze po to, by na nas wywrzeć presję. Dokonać szantażu emocjonalnego lub uprzykrzyć nam życie. "
Co myślicie, jakie jest wasze podejście, macie zamiar nosić maleństwa, czy może posłuchacie "dobrych rad" i dziecko tylko np godzinę dziennie?

Są też wskazówki jak trzymać niemowlaka, i od kiedy można w pionie nosić.
O i o pieluchach piszą

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2015-09-01 o 14:09
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:05   #1773
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Jakby ktoras chciala uzywany wozek 3w1 dla dziewczynki to sluze pomoca mam tako jumper x, wiadomo ze do tych nowych modeli sie chowa no ale nie kazdego niestety stac na super nowke
Stary 2015-09-01, 14:12   #1774
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Bol jest w spojeniu lonowym, nie moge nog przywodzic, np zalozenie noge na noge jest niemozliwe, wyjscie np zza stolika krokiem dostawnym tez jest meeeega bolesne. W czasie lezenia czy siedzenia jest ok gorzej w momentach jak wyzej. Wychodze z zalozenia, ze niech boli ile wlezie byke z mlodym bylo wszystko ok i donosic do terminu Zaraz na plaze sie zbieramy, trzeba troszke tylek wymoczyc
a taki ból to każdego czeka? bo szczerze to pierwsze słyszę

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny przeklinam dzien, w ktorym wymyslilam, ze poradze sobie sama z remontem!! dopiero sie zaczal, a ja mam juz dosyc! Chce do lozka :-(
współczuję... ja ledwo przeżyłam remont u nas w mieszkaniu, choć nawet palcem nie kiwnęłam i wszystkim zajmował i zajmuje sie TŻ

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:19   #1775
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52609859]Nie jesteś sama. Mój plan zajęć wygląda tragicznie. Cały dzień rozwalony, i tak do stycznia. Mam nadzieję, że uda mi się wychodzić..[/QUOTE]

Jeśli.mój plan bedxie wyglądał.jak w zeszłym roku to nie dam rady wysiedziec 8:30-18:30 w międzyczasie niby przerwa 45 min na obiad gdzie szlysmy do galerii na coś dobrego ale i tak ja po paru godzinach chce się choć na chwilę.Położyć.. No nic myślę że.początek taki zły nie będzie gorzej już grudzień - styczeń. A Zwłaszcza luty bo przecież egzaminy.. Wiem że moja babcia mi pomoże i jak bedxie trzeba to pojadę do niej i dzieckiem bedzie się zajmować a ja będę mogła się uczyć no ale obolala i w ogóle z.kalafiorem to już to widzę

i myślę tak zrobić ze chodzić na zajęcia na początku a możliwość nieobecności zostawić sovie na właśnie te ostatnie dni ale zobaczymy. Dobrze ze w styczniu już nie będę pracować.
Jeszcze jedno mnie przeraża - praktyki. Mogę robić tylko jak mam 2 zmiany. Czyli 8-12 praktyki 14-22/23 praca. Ja się zaplacze przecież nie dlatego rezygnowalam z korepetycji bo nie chciałam tylko dlatego że nie miałam siły..

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Rodzice w paczce przysłali mi kilka gazet dla mam. Kupiłyście już jakąś? W jednej z nich jest ciekawy artykuł o noszeniu dziecka. Piszą, że warto nosić dziecko, a pierwszą rzeczą jaką najczęściej słyszą młodzi rodzice to " by dziecka za dużo nie nosić, bo się do tego zanadto przyzwyczai" "To zupełne nieporozumienie, dziecko jest bowiem do noszenia dawno przyzwyczajone - dziewięć miesięcy ciąży to dość czasu, by upewnić się, że noszenie przez mamę jest bardzo przyjemne. Słuchać bicia jej serca ... " A na zakończenie "Niemowlę nigdy nie płacze po to, by na nas wywrzeć presję. Dokonać szantażu emocjonalnego lub uprzykrzyć nam życie. "
Co myślicie, jakie jest wasze podejście, macie zamiar nosić maleństwa, czy może posłuchacie "dobrych rad" i dziecko tylko np godzinę dziennie?
Znam ten artykuł! Czytałam go gdzieś u Olki w gazecie. I ja sIe z nim zgadzam na 100%. Może nie przyzwyczajać do usypiania na rękach że stoisz i bujasz ale np ze siedzisz i przytulasz i spiewasz. Ja nawet chciałam fotel bujany kupić żeby nie męczyć kręgosłupa a właśnie usiąść i bujać ale stanie chyba na obrotowym po prostu Olka była nauczona zasypiania ba rękach. Ja przeszłam z nią na tryb siedzący i się bujalam. Potem kladlam na poduszkę za rogi i ja kolysalam. A później sama się zbuntowala i nie chciała już bujania tylko żeby ją głaskać. A teraz mi zasypia sama. Najgorszy był moment żebyśmy zrozumieli że nie trzeba jej bujać już. Darla się przy każdym bujnieciu a im bardziej się darla tym bardziej ja bujalam. Ale w końcu raz taka zmieta już po prostu ją polozylam i zaczęłam głaskać i 3 min dziecko spi! I wtedy zrozumiałam o co jej chodzi :-D
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:24   #1776
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

Ja mam tak samo, od jutro już jazda bez trzymanki i zajęcia i 19.00. Teraz jeszcze spoko, jakoś idzie się przebujać a potem to będzie wesołe miasteczko. Ja praktyki zaczynam już os tego piątku, co tydzień do 8.01 (ostatnie), a 7.01 termin ja we wrześniu zamierzam gadać z wykładowcami, że potem będzie tak i tak żeby nie było, może jakoś wtedy przyziemne spójrzą na mój ostatni semestr nie chodzenia..
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:28   #1777
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:

O i o pieluchach piszą
To są chyba te zasady tzw rodzicielstwa bliskości Czytałam o tym i dużo na ten temat myślę. Jest w tym sporo racji. Teraz dziecko jest w brzuszku i jest bujane i "noszone" cały czas, po porodzie kiedy wszystko jest dla niego takie nowe nagle cały świat mu się zmienia, nie dziwne, że potrzebuje tego. Słyszałam też od innych mam, że w pewnym momencie dziecko samo dochodzi do wniosku, że już tego nie potrzebuje w takim stopniu, tak jak magda mówi.
Stary 2015-09-01, 14:30   #1778
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Moje dziecko zasypialo samo do 6 miesiaca zycia. Odkladalam do lozeczka I sobie spala, luksus do tego spala po 12 godzin nieprzerwanym snem. Cyrki zaczely sie jak skonczyla 6 miesiecy I zaczely wychodzic jej zabki. Od tamtego czasu zasypiala tylko bujana na rekach (potem tylko pionowo :P) I budzila sie 2 razy w nocy na mleko. Ja sie dostosowalam, widocznie tak potrzebowala.
Teraz ma 13 miesiecy I jux od jakiegos czasu przestala pic mleko w nocy a I od ponad tygodnia uczymy ja zasypiania w lozeczku dzisiaj nawet zasnela sama! Zawsze musze byc przy niej a tu dzisiaj niespodzianka

Takze jak widac dziecko samo wyrabia sobie swoje wlasne nawyki I nam czesto nic do tego. Takze ja bym nigdy nie sluchala glupich rad w stylu zeby nie nosic albo nie kolysac, chore podejscie.
Stary 2015-09-01, 14:34   #1779
kinga1701
Zakorzenienie

magda1706 dokładnie, może nie cały czas chodzić z dzieckiem, ale przytulac aby czuło nasza bliskość.

Przeglądam te gazety, i co ja nigdy nie byłam za gazetami to powiem wam, że nie piszą głupich rzeczy w nich tam gdzie polecają produkty to wiadomo różnie bywa, ale artykuły ciekawe mają, zwłaszcza dla tych którzy nie wiedza co do czego (czyli mnie )

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

zuken dobrze mówisz, zresztą ja jakoś nie wyobrażam sobie zostawić dziecko plączące w łóżeczko, a niech się wypłacze. No kurcze, skoro jest najedzone ma zmienioną pieluchę, a płacze to chyba potrzebuje nas, nie wiem tak mi się wydaje.
Stary 2015-09-01, 14:37   #1780
czarnulax
Zakorzenienie

Każda z nas zobaczy jakie będzie miała dziecko. Grunt to robić tak by było dobrze i mamie i dziecku, a nie bo tak powiedziała mama/teściowa/babcia czy koleżanka. Teraz też można się zarzekać co to się będzie robić czy nie robić jak się maluch pojawi, a życie i tak wszystko samo zweryfikuje.
Stary 2015-09-01, 14:38   #1781
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52611373]Ja mam tak samo, od jutro już jazda bez trzymanki i zajęcia i 19.00. Teraz jeszcze spoko, jakoś idzie się przebujać a potem to będzie wesołe miasteczko. Ja praktyki zaczynam już os tego piątku, co tydzień do 8.01 (ostatnie), a 7.01 termin ja we wrześniu zamierzam gadać z wykładowcami, że potem będzie tak i tak żeby nie było, może jakoś wtedy przyziemne spójrzą na mój ostatni semestr nie chodzenia..[/QUOTE]

eh przerabane.. Ja nie dość że praca to jeszcze weekend wyjazdowy.. A później jak będzie dzieciątko to będę chciała kursować tam i spowrotem a to przecież 1.5h w jedną stronę Ale nie zostawię kruszynki samej bez mamusi. Bo mamusi cycki rozwali hahaha :-D

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
To są chyba te zasady tzw rodzicielstwa bliskości Czytałam o tym i dużo na ten temat myślę. Jest w tym sporo racji. Teraz dziecko jest w brzuszku i jest bujane i "noszone" cały czas, po porodzie kiedy wszystko jest dla niego takie nowe nagle cały świat mu się zmienia, nie dziwne, że potrzebuje tego. Słyszałam też od innych mam, że w pewnym momencie dziecko samo dochodzi do wniosku, że już tego nie potrzebuje w takim stopniu, tak jak magda mówi.

No właśnie a przecież jak my zmieniamy otoczenie to też chcemy czuć kogoś znajomego obok nas nie? To taki mały bezbronny dzidziuś nagle dostaje się do świata gdzie razi go światło, zimniej jest niż w brzuchu, znajome szumy zniknęły to przecież musi być mamusia blisko

Cytat:
magda1706 dokładnie, może nie cały czas chodzić z dzieckiem, ale przytulac aby czuło nasza bliskość.

Przeglądam te gazety, i co ja nigdy nie byłam za gazetami to powiem wam, że nie piszą głupich rzeczy w nich tam gdzie polecają produkty to wiadomo różnie bywa, ale artykuły ciekawe maj, zwłaszcza dla tych którzy nie wiedza co do czego (czyli mnie )
Ja chcę nauczyć siedzenia i przytulania nie noszenia na rękach.do usypiania. A podobno te najmłodsze dzieci najchętniej zasypiaja bez lulania położone na prosto na cyckach mamy z nóżkami na brzuchu.

Te gazety typu mamo to ja to ja lubię tu czytać. Mama Olki kupuje raz na jakiś czas a ja mam zajęcie :-D dużo tematów jest na temat ciąży czy noworodka dla takich starszych to już mniej. Ale w jednym będzie więcej w drugim mniej i zawsze coś ciekawego jest

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Przyszła pizamka bardzo mi się podoba Teraz do domu, zapakować i w piątek nie zapomnieć wziąć ze sobą hahaha :-D
Stary 2015-09-01, 14:42   #1782
czarnulax
Zakorzenienie

Ja gdzieś przeczytałam takie porównanie, że to tak jakby ktoś nas nagle wysłał na Marsa i kazał zacząć funkcjonować, samemu, bez nikogo znajomego, niczego znajomego, wszystko dookoła nowe. Jako dorośli ludzie czulibyśmy się zagubieni, a co tu mówić o takim mały człowieczku.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

magda a ile Olka już ma? 2 lata? 3?
Stary 2015-09-01, 14:45   #1783
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Ja gdzieś przeczytałam takie porównanie, że to tak jakby ktoś nas nagle wysłał na Marsa i kazał zacząć funkcjonować, samemu, bez nikogo znajomego, niczego znajomego, wszystko dookoła nowe. Jako dorośli ludzie czulibyśmy się zagubieni, a co tu mówić o takim mały człowieczku.?
Ja bym przez pierwszy czas siadła i płakała. Więc maluszkowi sie nie dziwie że też tak robi

Magda tak właśnie, w tych gazetach jest dużo o porodzie co robić żeby zmniejszyć ból, ćwiczenia, masaż. Co robić gdy zaczynają sie skurcze, gdy "ciąża przenoszona " i o niemowlaczkach.
Stary 2015-09-01, 14:46   #1784
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

2 latka Skończy w piątek kurcze trochę ta pizamka za długie ma rękawy w.porównaniu z jej koszulkami ale.to na zimę będzie akurat
Stary 2015-09-01, 14:48   #1785
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja jestem swietnym przykladem ze w ciazy moje zalozenia nijak sie maja do tego co jest teraz
Zawsze sie usmiecham pod nosem jak ktos sie zarzeka ze nigdy w zyciu nie bedzie dziecko spalo z nim w lozku. Ja tez sie zarzekalam
Stary 2015-09-01, 14:50   #1786
czarnulax
Zakorzenienie

Ciekawe jak dotka!!

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
2 latka Skończy w piątek kurcze trochę ta pizamka za długie ma rękawy w.porównaniu z jej koszulkami ale.to na zimę będzie akurat
podwinie i będzie dobrze

Jejku będę musiała wyjść na ten gorąc wsiąść w nagrzane auto, u lekarza też pewnie będzie gorąco, a pewnie sobie posiedzę chwilę.
Stary 2015-09-01, 14:50   #1787
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Ja jestem swietnym przykladem ze w ciazy moje zalozenia nijak sie maja do tego co jest teraz
Zawsze sie usmiecham pod nosem jak ktos sie zarzeka ze nigdy w zyciu nie bedzie dziecko spalo z nim w lozku. Ja tez sie zarzekalam
Tez myślę że nie będziemy spać z dzieckiem, bo boje się ze go zgnieciemy. Ciekawe jak będzie w rzeczywistości.
Stary 2015-09-01, 14:50   #1788
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym przez pierwszy czas siadła i płakała. Więc maluszkowi sie nie dziwie że też tak robi
ja pewnie też
Stary 2015-09-01, 14:51   #1789
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Witajcie. Stwierdziłam, że wszystkie badania porobię na własną rękę w czwartek, bo u mnie takie badania się robi tylko we wtorki i w czwartki. Dzisiaj moja córka poszła do przedszkola. Uff, odpocznę sobie trochę Wczoraj byłam na zakupach i w pepco zakupiłam jedne body i czapeczkę.
ZUKEN, o ile się nie mylę ty też kupiłaś czapeczkę w pepco? Na jaki rozmiar wziełaś? Ja 62 i teraz nie wiem czy nie będzie za duża, już nie pamiętam jak malusi jest noworodek ;p
DOTKA, jakie robiłaś teraz badania? bo gdzieś mi to umknęło.
Proby watrobowe
Cytat:
Napisane przez ania049 Pokaż wiadomość
http://dzidziusiowo.pl/planujemy-cia...c-plec-dziecka

Chiński kalendarz płci.....sprawdził sie u WAs?
Koleżanka co urodziła jakiś czas temu mówi że u niej i innych babeczek co leżała na porodówce w 100%.
Nie sprawdzilo sie
Cytat:

O i o pieluchach piszą
Ja tez jestem za noszeniem, tuleniem, bliskoscia.

Dziewczyny po wielu trudach jestem w szpitalu, przyjeli mnie na oddzial. Usg zrobili, wszystko ok z maluchem. Maja w planie dac kilka kroplowek i powtorzyc badania pojutrze.

Warunki bardzo dobre, duze sale, jasno, czysto, oddzial jest dosc nowy. Ogolnidostepna kuchnia z lodowka, mozna herbate zrobic itp. W kazdym pokoju lazienka.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:53   #1790
czarnulax
Zakorzenienie

o! wywołałam wilka z lasu dotka super, że warunki ok a co lekarz mówił na te wyniki?
Stary 2015-09-01, 14:53   #1791
Dotka90
Zakorzenienie

Ggtp ich martwi bo przekroczone 3x, reszta nie jest zla

Stary 2015-09-01, 14:54   #1792
kinga1701
Zakorzenienie

Dotka warunki super takie pocieszenie. Co mówią lekarze, czym grożą takie wyniki?
Stary 2015-09-01, 14:55   #1793
Dotka90
Zakorzenienie

Nie mowia czym groza bo nikt pacjentki nie chce straszyc

Stary 2015-09-01, 14:55   #1794
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
podwinie i będzie dobrze

Jejku będę musiała wyjść na ten gorąc wsiąść w nagrzane auto, u lekarza też pewnie będzie gorąco, a pewnie sobie posiedzę chwilę.

spoko czeka mnie to samo wsiade w mega nagrzany samochód, pojadę do domu gdzie upał taki sam jak na zewnątrz

Cytat:
Tez myślę że nie będziemy spać z dzieckiem, bo boje się ze go zgnieciemy. Ciekawe jak będzie w rzeczywistości.
Nas powstrzymuje naprawdę wąskie łóżko :-D my we dwoje się ledwo mieścimy hahaha :-D ale pewnie jak tz będzie wychodził do pracy na 6 to będę brać dziecko do siebie :-D
Stary 2015-09-01, 14:56   #1795
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Nie rozumiem, jak można uznać, że dziecko krzyczy i płacze rodzicom na złość. Na złość to może robić dziecko, które zna swoich rodziców i wie, co ich wkurzy, a nie maluch, którego jedynym marzeniem jest wieczne ciepełko, jedzenie i spanie
Wstępnie chcę spróbować z metodą "5S", bo bardzo spodobał mi się filmik z woombie, jak laska dziecko buja siedząc na piłce gimnastycznej takie 2 w 1

Casa, współczuję tego spojenia. To musi okropnie boleć Mam nadzieję, ze z biegiem ciąży nie będzie Ci się specjalnie pogarszało.

Mi czasem dokuczają też takie dziwne bóle kostne, Ale to od pachwin, poprzez krocze, aż do kości w pupie (dopiero teraz wiem, że je tam mam ) i już się trochę martwię co będzie, jak przytyję więcej. Bo na razie powolutku dobijam do wagi sprzed ciąży, po szybkim schudnięciu nadrobiłam około 1.9 kg w tym 5 miesiącu (ważyłam się wczoraj po obiedzie zaraz ).

Mąż pooglądał wzory wózków i stwierdził, że skoro gondola ma czarny spód z plastiku, boki z ekoskóry to bez znaczenia, bo i tak się da łatwo zmyć czymkolwiek i jemu podobają się jasne łączone z wzorzystym czymś (spacerówka już jest cała we wzorki) Jeszcze trochę podumamy i pewnie w tym miesiącu zamówimy

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-09-01 o 14:57
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:58   #1796
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
spoko czeka mnie to samo wsiade w mega nagrzany samochód, pojadę do domu gdzie upał taki sam jak na zewnątrz

Nas powstrzymuje naprawdę wąskie łóżko :-D my we dwoje się ledwo mieścimy hahaha :-D ale pewnie jak tz będzie wychodził do pracy na 6 to będę brać dziecko do siebie :-D
ja sobie siedzę przy wentylatorku jakoś daję radę, ledwo bo ledwo, ale jest tu na pewno lepiej niż na zewnątrz

My łóżko mamy ogromne, tylko pytanie czy na kolejnym mieszkaniu nam się zmieści. Nooo o ile to mieszkanie znajdziemy w końcu
Stary 2015-09-01, 14:58   #1797
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Mi się marzy spanie z Maluchem, ale to musiałoby mi się zmienić reagowanie w nocy... Bo mnie zbudzić jest łatwo, ale w nocy zupełnie nad sobą nie panuję i się mocno ruszam, zmieniam pozycję, zabieram/oddaję kołdrę, często np. mąż wychodzi rano do pracy, daje mi buziaka i się żegna i ja tego w ogóle nie pamiętam... No i z takim zachowaniem nocnym bałabym się mieć maluszka obok. Choć ponoć matki śpią inaczej niż przed narodzinami... Ooby! Najwyżej będzie spał w łóżeczku dostawionym do naszego. Ale tak poza tym to chcę nosić, całować, tulić...

Dotka trzymaj się

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 14:59   #1798
kogielmogiel
Rozeznanie

Dotka oby Ci sie poprawilo po tych kroplowkach i Cie szybko wypuscili do domu. Duzo osob na sali jest ?
Stary 2015-09-01, 15:00   #1799
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
Dotka oby Ci sie poprawilo po tych kroplowkach i Cie szybko wypuscili do domu. Duzo osob na sali jest ?
3

Stary 2015-09-01, 15:02   #1800
czarnulax
Zakorzenienie

W radiu rozmawiają z dziećmi i jakieś dziecko na pytanie czy lubi wakacje odpowiada, że nie, bo on kocha szkołę ciekawe jak długo będzie tak mówił

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości