Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. X :) - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-03, 09:11   #2041
party_girl7
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. X :)

Cytat:
Napisane przez Małgosia89 Pokaż wiadomość
I ja sie witam w 38tygodniu
A wiec jestesmy juz bezpieczne?
No wygląda na to ze tak
Wiec dziś pije pierwsza herbatkę z liści malin
Zastanawiam się czy też za tydzień nie zacząć pić na laktację, bo u mnie ani kropelki pokarmu... A chciałabym żeby się pojawił juz, bo gdyby cc itd to wolałabym wcześniej mieć pokarm..
Stary 2015-09-03, 09:11   #2042
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
Witam się w 38tyg! tylko wytłumaczcie mi jedno, apki pokazują ze dziś zaczynam 38, a do tp jeszcze 21 dni czyli 3tyg... ciąża donoszona czy jeszcze nie? Bo niby donoszona jast 2tyg przed tp czyli po skonczonym 38tyg??
Gratulacje donoszenia ciąży
Mnie lekarz mówił, że 37t0d to już jest donoszona Chociaż słyszałam, że zdarza się, że przy porodzie w jeszcze nieskończonym 38 tc, czyli tak jak jesteś teraz, badają dziecko pod kątem cech wcześniaczych.
Moja znajoma urodziła 3 tyg przed tp i mówiła mi, że jej córkę właśnie badali, miała skierowanie na badanie dna oka, które standardowo się wykonuje u wcześniaków, itd.

Cytat:
Napisane przez malena1979 Pokaż wiadomość
Hej, witam się po pierwszej od niepamiętnych czasów prawie przespanej nocy. Tylko trzy razy siku, to już w ogóle cud objawiony. Szok normalnie. Za to od rana muli mnie brzuch okresowo i ciśnie mnie na 2 ciągle, ale nie sądzę, że to cokolwiek znaczy. Dzisiaj mam zebranie w przedszkolu, a że jestem w Radzie Rodziców to musiałabym być wcześniej i jeszcze z Młodą musiałabym iść, bo mąż w domu dopiero ok 19. Ciekawie się dzień zapowiada.
Właśnie doczytałam, że dziś już lepiej, super że w końcu wypoczęłaś
Powodzenia na zebraniu, oby Ci tam wody nie odeszły
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:13   #2043
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się w 38tyg! tylko wytłumaczcie mi jedno, apki pokazują ze dziś zaczynam 38, a do tp jeszcze 21 dni czyli 3tyg... ciąża donoszona czy jeszcze nie? Bo niby donoszona jast 2tyg przed tp czyli po skonczonym 38tyg??
No zgadza się wszystko - zaczęłaś 38 czyli musisz wytrwać cały 38, 39 i 40 bo termin jest na końcu 40.

Donoszona jest 2 tygodnie przed tp wiec jeszcze tydzień jak na moje. Albo może 2 tygodnie przed juz jest poród "w terminie" czyli w tym okienku plus minus 2 tygodnie a od 38 donoszona.

Moim zdaniem dirty na bank jest już po.

Edytowane przez owieczkaa
Czas edycji: 2015-09-03 o 09:32
owieczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:23   #2044
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
No zgadza się wszystko - zaczęłaś 38 czyli musisz wytrwać cały 38, 39 i 40 bo termin jest na końcu 40.

Moim zdaniem dirty na bank jest już po.
Też mi się tak wydaje, że w przypadku ciąży bliźniaczej nie będą czekać na jakieś samoistne rozkręcanie, tylko od razu zrobili jej cc, bo ciąża już donoszona.
Może już tuli swoich chłopaków
Stary 2015-09-03, 09:24   #2045
zuzulka_89
Zadomowienie

Cytat:
No wygląda na to ze tak
Zastanawiam się czy też za tydzień nie zacząć pić na laktację, bo u mnie ani kropelki pokarmu... A chciałabym żeby się pojawił juz, bo gdyby cc itd to wolałabym wcześniej mieć pokarm..
Ja jestem w 36w4d i od wczoraj zaczęłam te liście malin pić. Podobno trzeba je pić dłuższy czas żeby wspomogły poród.
zuzulka_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:26   #2046
dirtyblack
Raczkowanie

hej dziewczyny
dzieki za rady i zainteresowanie. ja nadal w 3paku w domu. Postanowilam pojechac na ip wczoraj, ale chcialam sie choc troche odswiezyc po calym dniu. Maz pomogl mi wziac prysznic i kazal sie polozyc i liczyc dalej, a sam mial sobie zrobic kanapki, wystawic samochod itp. i usnelam tak mocno, ze obudzilam sie w nocy na siku ok 3, nie czulam juz zadnego bolu, wiec poszlam spac dalej ale jakby sie dzis powtorzylo to jade na pewno (jezeli nie usne;p)
dirtyblack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:29   #2047
malaja86
Rozeznanie

Ja dzis czytałam ze trzeba pic od 32 tyg by miało sens.
No ale ja i tak mam świeże liście na krzaczka ch i nie wiem czy to będzie działać. Mięte nie raz zalewałam na świeżo.
Stary 2015-09-03, 09:34   #2048
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość

Nie wiem co na obiad.. co dziś robicie szybko i bezboleśnie?
u mnie dziś standardzik: ziemniaki, pierś z kurczaka z natką i mizeria

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość

Czytając historie czarownicy chyba cc lepsze. Ale co by nie było aby było bez komplikacji. Juz tam lepuej indukuj się przytulankami i kreceniem sutow��
to nie działa przynajmniej u mnie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Przebudziłam się dziś w nocy ok 3 jak mój mąż wracał z pracy. Położył się i przytulił a młoda jak zaczęła harcować to myślałam, że mnie rozerwie. Ona ostatnio się mało rusza, tzn te ruchy są raczej ograniczone bo miejsca mało a tu zaczęła wierzgać jakby miała 5 nóg albo jakby chciała się odbić od moich żeber i wycisnąć się dołem na zewnątrz ale śmiać mi się chciało bo mąż się wystraszył i mówi to mnie tak totalnie poważnie "Ej weź się jakoś obróć bo jej jest chyba niewygodnie, może ją zgniatasz" A ja na to "Heloł, mi ma być wygodnie" Po czym stwierdził, że może zabierze z brzucha rękę bo "może jej przeszkadza" no paczcie paczcie jaka królewna rzeczywiście jak się położyłam na plecach i wziął tą rękę to się uspokoiła.

Na 10.00 mam gina, nawet udało mi się całkiem skutecznie ogarnąć wczoraj krocze, czuję się jak ninja
ja też ogarnęłam, jedno zacięcie więc nie jest źle

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Tez ogarnęłam swój busz tam na dole. Nawet nawet mi to wyszli tylko gdzieś się zacięłam
Robiłam na czują ale już widzę jak mnie na porodowce poprawiają hehe.

Nie tez tak wczoraj merdził z przerwami i do tego wizyta na kibelku. Może organizm się przygotowuje do tego dnia

Ciekawa jestem co z Dirty, czy pojechała na to IP.

Nic uciekam się szykować, bo jedziemy z mężem do Wrocławia bo musimy odebrać projekt do pozwolenia na budiwe po poprawkach.
Zastanawia mnie tylko jeden fakt dlaczego u nas w starostwie tak długo to wszystko trwa bo znajomi składali w Wielkopolsce o pozwolenie i dostali je w miesiąc.
my na akceptację zgłoszenia czekaliśmy miesiąc, na pozwolenie to byśmy chyba z pół roku czekali

Witam się w dniu TP - ciekawa jestem co dziś gin powie.. Ja już jakaś zrezygnowana jestem, wczoraj wydarłam się do Tż, że już mam dość tego 9 miesiąca, rano wstałam tak obolała, że aż się popłakałam.. I kolejne rozstępy wychodzą.. a na dodatek popsuła nam się szyba w samochodzie (opada) i nie wiem czy Tż dziś naprawi.. będziemy mieć chłodno w drodze na porodówkę, ciekawe jak zacznie padać

Edytowane przez misiskuku
Czas edycji: 2015-09-03 o 09:35
misiskuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:37   #2049
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
dzieki za rady i zainteresowanie. ja nadal w 3paku w domu. Postanowilam pojechac na ip wczoraj, ale chcialam sie choc troche odswiezyc po calym dniu. Maz pomogl mi wziac prysznic i kazal sie polozyc i liczyc dalej, a sam mial sobie zrobic kanapki, wystawic samochod itp. i usnelam tak mocno, ze obudzilam sie w nocy na siku ok 3, nie czulam juz zadnego bolu, wiec poszlam spac dalej ale jakby sie dzis powtorzylo to jade na pewno (jezeli nie usne;p)
O proszę, czyli się jednak po kąpieli wszystko wyciszyło Chyba niezawodny sposób, żeby sprawdzić co się dzieje
Czyli w poniedziałek się kładziesz w szpitalu, dobrze pamiętam?
Stary 2015-09-03, 09:46   #2050
malena1979
Zadomowienie

grita, dzięki.
Co do problemów przedszkolnych, to nie wiem, czy można to porównywać. U nas pełna aklimatyzacja trwała długo, czyli właściwie całe pierwsze półrocze. Ale u nas to wyglądało trochę inaczej. Rano zasadniczo nie było płaczów, czasem marudzenie w drodze do przedszkola. Największy problem był potem na lezakowaniu. Moje dziecko nie spało w ciągu dnia od drugiego roku życia i ten przymus dla ponad trzylatki był nie do zniesienia. Wtedy zaczynały się podobno najgorsze ryki i płacze za mamą. Ja od początku mówiłam, że ona nie będzie spać, ale dla pań, to było wygodne położyć wszystkie dzieci i mieć spokój.
No to sorry
malena1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:49   #2051
dirtyblack
Raczkowanie

grita - jezeli wczesniej nic sie samo nie wydarzy to tak. A jak mnie poloza to podejrzewam, ze we wtorek bedzie ciecie. jeszcze w sobote mam ktg, moze po ktg zdecyduja sie mnie zostawic.
dirtyblack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 09:57   #2052
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Witam dalej w 2paku... Noc wyjątkowo dobrze zniosłam. Wymioty podchodziły, ale wzięłam na zgage i przeszlo. Dwa razy tylko wstawalam. Snila mi się czarownica i meneq, że już urodziły :p może dziś ich szczesliwy dzień będzie :p
Stary 2015-09-03, 10:01   #2053
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
Tez siedzę sama całymi dniami.
Mój Michał wychodzi o 8 wraca o 20 czasem nawet później jak dziś bo mają dostawę. Ja gadam z psem.
Ja mam podobnie tyle że męża nie ma od 6 do 18 a potem coś ma do zrobienia w stolarni. Tyleze laze i gadam że,szwagierka. Dobrze ze masz kropkę😄

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
jak liczycie ruchy to tylko te które czujecie ? Bo moja Werka w sumie czasem rusza się tak ze nie czuć a widać.
Jak rusza się w dolnej części np bije mnie po pecherzy to tego nie widzą a czuję doskonale
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:01   #2054
meryy82
Zakorzenienie

Dzień dobry
Cytat:
Cytat:
Napisane przez Małgosia89 Pokaż wiadomość
I ja sie witam w 38tygodniu
A wiec jestesmy juz bezpieczne?
I ja się witam w 38tc

Cytat:
No wygląda na to ze tak
Ja piję te ziółka od 34tc, one nie powodują wcześniejszego porodu, ale dobrze wpływają na ukrwienie.
Od zeszłego tygodnia łykałam wiesiołka który dobrze wpływa na śluz

Cytat:
hej dziewczyny
A to niespodzianka; ) tutaj już dziewczyny obstawiały że już jesteś po cc a ty sobie smacznie spałaś
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:02   #2055
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
hej dziewczyny
Łoooo a my liczylysmy ze ty juz po kochana.
To czekamy wszystkie dalej.
Stary 2015-09-03, 10:02   #2056
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Próbowałam przytulania z tz i nic to nie dało
Stary 2015-09-03, 10:04   #2057
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Ja dzis czytałam ze trzeba pic od 32 tyg by miało sens.
No ale ja i tak mam świeże liście na krzaczka ch i nie wiem czy to będzie działać. Mięte nie raz zalewałam na świeżo.
Myślę, że jeśli krzaczek nie jest blisko ulicy itp. To może być.

Ja pijam zebrane w maju i ususzone pokrzywy
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:05   #2058
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

A u nas 2 nowe dziecię dziś bendom

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:12   #2059
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mirabelka8008 Pokaż wiadomość
Cześć
zakupiłyście już maść na pękakące sutki ? Jeśli tak to jaką? 7 lat temu używałam bepanten i nie wiem co kupić teraz planowany
TP. 9.09
Mi bratowa polecala maltan ale jak zobaczyłam jego cenę 35-40 zł to kupiłam linoderm mama

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Witam z rana mój dziec wyszykowany do szkoły, zaraz idą z mężem. A ja rozmyślam co tu by zrobić na ścianie bo jakoś mi pusto. . Może jakieś ramki na zdjęcia. . Hmm

Maz opieprzyl mnie i kazał spakować w końcu torbę.
Ah no i wczoraj się przemoglam i spróbowałam z nim przytulasow jeszcze raz. Było ok. Nie bolało ale nie było fajerwerków, robię to tylko dlatego ze mam nadzieje na jakieś przyspieszenie

Nie wiem co na obiad.. co dziś robicie szybko i bezboleśnie?
Sama mam problem z wymyslaniem obiadów. Najchętniej nie robiłam wcale😒
Stary 2015-09-03, 10:14   #2060
malaja86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
Myślę, że jeśli krzaczek nie jest blisko ulicy itp. To może być.

Ja pijam zebrane w maju i ususzone pokrzywy

Droga jest kawałek od krzaczków. Ja i tak będę zrywać te najbardziej oddalone. Jakieś 100-120 m. No ale to taka droga gdzie jedzie max 20 samochodów na dobę
Stary 2015-09-03, 10:16   #2061
cafeaulait88
Raczkowanie

rozmawiałyście o kopaniu po żebrach. dzisiaj jak byłam na ktg to mały odkrył, że może bardzo dokładnie wycelować stópką w żebro mamy robił to z taką precyzją... starałam się nie podskakiwać, no bo badanie, ale łatwo nie było
no i skurcze mi wychodzą, jeden wyszedł trochę ponad 80 a reszta to tak 60 i prawie regularne, co 10 minut
cafeaulait88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:16   #2062
malaja86
Rozeznanie

A u nas na obiad do wyboru rosół, naleśniki z serem lub szpinakiem i jeszcze gotowany kalafior.
Dobrze że nie ma dzis wielkiego gotowania bo ja jakoś nie mogę zwlec się z łóżka. Ubrałam się, zjadłam śniadanie przed 8 i wróciłam.
Stary 2015-09-03, 10:17   #2063
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Myślę że to straszaki były. Bo wzięłam prysznic wieczorem i wszystko przeszło, ale akurat była u nas sąsiadka i gadała ze to mogą być właśnie straszaki ale to widocznie u mnie będzie się tak rozkręcać bo ona tak miała.

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

No mój jak czasami wzdrygnie się w brzuchu to aż sama się wystrasze, ale na szczęście trzyma nóżki z daleka od moich żeber.
Oj współczuję Ci tych straszakow bo ja wolalabym od razu porodowe mieć😜 jak narazie spokój u mnie ze skurczami.
A te wzdrygniecia dzidziola to takue gwałtowne i silne że aż też właśnie się wystrasze.
Stary 2015-09-03, 10:19   #2064
Rybulka
Zakorzenienie

Dziś mój tp
Byłam z rana na ktg i NIC! Mam przyjechać znowu w niedzielę

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
(...)Aaaa mam newsa. Znajoma z okolicy urodziła zn cc dziecko o wadze 5150 😮 jak poszli na szczepienie 2 tyg po urodzeniu pielęgniarka myślała że to 3 mc dziecko
O matko i córko

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość

Dołączam do grona przeterminowanych
Ale fajnie, że w końcu chłodno, nawet się wyspałam Ale na siku to wstaję jak połamana, chwila mija zanim się rozruszam, bo tak mnie wszystko boli, stopy, biodra, plecy, ramiona. Jakbym miała zakwasy po jakimś hardkorowym treningu

Dzisiaj rano była okropna histeria przed wyjściem z domu do przedszkola, ale mam doła teraz
Ciągle mam w uszach "nie pójdę do przedszkola, bo będę tęsknić za tatusiem i mamusią" I niby racjonalnie wiem, że to dobra decyzja dla niej, że jak już się zaadaptuje to bardzo skorzysta na pobycie w p-lu, że się rozwinie i wielu rzeczy nauczy, ale to takie cholernie trudne...
Ile u was trwał taki okres adaptacji? Długo się zdarzały poranne płacze przed wyjściem?
Nie wiem jak to ogarnę później z noworodkiem

(...)
Czuję się podobnie

A co do przedszkola, to u nas marudzenie zaczęło się po jakichś 2 tygodniach, kiedy młody już się ze wszystkim w przedszkolu zapoznał i zaczęło brakować nowych bodźców. Ale wtedy też sporadycznie jakieś pojedyncze łzy.
Więcej płaczu było w drugim roku przedszkola
Trzeba to przetrwać, wszystkie to przechodzimy Ale serce pęka, a broda lata i łzy czasem stają w oczach do dziś

Cytat:
hej dziewczyny
Stoicki spokój

misiskuku, mamy ten sam tp Ciekawe która wcześniej urodzi

Cytat:
Napisane przez malena1979 Pokaż wiadomość
grita, dzięki.
Co do problemów przedszkolnych, to nie wiem, czy można to porównywać. U nas pełna aklimatyzacja trwała długo, czyli właściwie całe pierwsze półrocze. Ale u nas to wyglądało trochę inaczej. Rano zasadniczo nie było płaczów, czasem marudzenie w drodze do przedszkola. Największy problem był potem na lezakowaniu. Moje dziecko nie spało w ciągu dnia od drugiego roku życia i ten przymus dla ponad trzylatki był nie do zniesienia. Wtedy zaczynały się podobno najgorsze ryki i płacze za mamą. Ja od początku mówiłam, że ona nie będzie spać, ale dla pań, to było wygodne położyć wszystkie dzieci i mieć spokój.
No to sorry
U nas też był dramat z leżakowaniem! Pierwszego dnia postawił na nogi całe przedszkole łącznie z panią dyrektor. Miłek nie spał w dzień od kiedy skończył 1,5 roku i kiedy przyszło leżakować wpadł w autentyczną histerię.
Rybulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:19   #2065
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Też mi się tak wydaje, że w przypadku ciąży bliźniaczej nie będą czekać na jakieś samoistne rozkręcanie, tylko od razu zrobili jej cc, bo ciąża już donoszona.
Może już tuli swoich chłopaków
No pewnie w takich przypadkach nikt już wywolywaniem.czy przetrzymywaniem nie męczy. Oby wszystko było ok i bez komplikacji
Stary 2015-09-03, 10:20   #2066
malaja86
Rozeznanie

W ogóle to podjęłam decyzje, że chce rodzic SN. Nawet rozmawiałam z mężem i szykujemy się do SN. Okulistka wcale jednak nie jest pewna wskazania, prowadzący też. Jak już pojedziemy na IP to pokaże zaświadczenie ale nie będziemy naciskać.
Stary 2015-09-03, 10:24   #2067
owieczkaa
Zakorzenienie

Ja pamiętam leżakowanie z przedszkola, nigdy chyba nie zasnęłam. Panie mi zawsze dawały coś do kolorowania albo zabawy żebym nie jęczała tylko dała spać innym. Warunek tylko był taki że muszę to robić na leżąco. Do dzisiaj pamiętam jak leżąc coś wycinałam nożyczkami a jak tylko się podnosiłam to pani mnie kładła z powrotem A niektóre dzieciaki chrapały i dobudzić ich nie można było
Stary 2015-09-03, 10:34   #2068
201701300931
Konto usunięte

Miałam dzisiaj tylko jedną pobudkę w nocy! Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Szkoda tylko że potem od 8 rano ktoś pod oknami przycinał krzewy i spanie się skończyło

A na obiad polędwiczka z jabłkiem, pieczarkami i cebulą w sosie szałwiowym
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:35   #2069
agu23gda
Wtajemniczenie

A u mnie jak zwykle cos. Od wczoraj tak mnie boli pecherz ze szok. A dzis juz takie mam parcie a siku nie leci. Leca tylko lzy same na kiblu. Lekarza oczywiscie nke uswiadczysz. Mala wisi na cycku non stop wiec ublagalam moja dr i czekam w poczekalni az mnie przyjmie. Niestety mala ze mna ale z TZ poki co na dworze gdy nie placze. Przede mna 3 osoby i na 12 ma byc u mnie w domu polozna. Nie wiem jak to ogarne. Moze dr wezmie pod uwage moja sytuacje musze szybko cos wziac zanim oszaleje :'(
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:35   #2070
mysza007
Zakorzenienie

Witajcie

Dziś wizyta na 16:00, mam nadzieje, ze dotrwam bo cos u mnie zaczyna wisiec w powietrzu chyba, drugi dzien z kolei, rano brzuch pobolewa jak na okres i biegunke, do tego dzis maly chyba rozniesie mi żebra i miednice, na razie leze.

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości