Mamy marzec 2016. Część II - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-10, 16:14   #1381
Abii84
Rozeznanie

Dot.: Mamy marzec 2016. Część II

Cytat:
Napisane przez verrerie Pokaż wiadomość
Do genetycznego nie trzeba miec wskazan. Jest to obowiazkowe usg w ciazy. Odroznia je to,mze tak samo jak polowkowe jest dokladne, oglada sie wszystkie narzady dziecka, sprawdza sie czy wszystko jest tak jak byc powinno.
Zmien lekarza, ten twoj jest jakis nie za bardzo. Jesli jestes w 14 tygodniu to juz za pozno na genetyczne. No chyba zebys sie zalapala gdzies na cito to osoby ktora je wykonuje.
no chyba nie do końca nie trzeba skoro na skierowaniu jest wyszczególnionych kilka punktów i zaznacza się powód dla którego skierowanie zostaje wypisane. Wiem też, że nie wszędzie robią (w sensie nie każdy lekarz kieruje na takie badania) jeśli nie ma potrzeby,a głównym wskazaniem jest wiek powyżej 35, wcześniejsze komplikacje czy nieprawidłowości wykryte podczas zwykłego usg. Mam wrażenie, że mój lekarz kieruje wszystkie swoje pacjentki jak leci, nie wiem czy dla spokojnego sumienia czy ma umowę z lekarzem, który robi te badania ale jeśli lekarz nie wypisuje skierowań tak po prostu to zostaje je zrobić prywatnie.
Abii84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 16:17   #1382
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
W UK dla ciaz przed 12 tygodniem maja tzw Early pregnancy unit. Natomiast z wlasnego doswiadczenia powiem ci ze tylko usg tam robia. Poniewaz w UK nie ma syntetycznego progesteronu w sprzedazy tak jak u nas Duphaston czy Luteina to nie podaja na podtrzymanie ciazy w razie krwawien. Niestety opieka jest kiepska. Stawiaja raczej na nature, jak natura bedzie chciala to urodzisz jak nie to nie.
Dopiero w 12 tygodniu jest pierwszy scan. Taki gdzie sprawdzaja przeziernosc karkowa i kosc nosowa, robia tez test Pappa. Nastepne usg jest w 20 tygodniu i to tyle. W miedzyczasie spotkania z polozna ale ta tylko mierzy cisnienie. Eeeeeh porazka. Nie dziwne ze stracilam tam dwoje dzieci.
no to faktycznie kiepska tam opieka. Tragedia. Chyba bym się załamała jakbym tylko 2 razy miała USG i tylko takie wizyty
Stary 2015-09-10, 16:18   #1383
Darkanddark
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Co, co, co?? Uwielbiam cini minis masz link do przepisu?
Jasne, trzymaj - http://atqabreakfast.blogspot.com/20...niowe.html?m=1

Te są w wersji bardzo zdrowej, z ciemnej mąki i cukru trzcinowego. Ja będę robić dokładnie takie, dzisiaj kupiłam specjalnie mąkę. Ale myślę że spokojnie można je zrobić z mąki zwykłej i białego cukru. Kocham cynamon :-D
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 16:18   #1384
verrerie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Ano tak, z krwi - na przykład test PAPPA- jest bezpłatny tylko w niektórych sytuacjach np. Wiek kobiety lub jakieś wskazania. W innych przypadkach jest płatny
Myślałam, że z USG genetycznym jest tak samo, że muszą być wskazania.

Teraz mi się przypomniało, że mój gin coś mówił.. na wizycie.. Bo pytam go, czy będziemy robić jakieś dodatkowe badania, to powiedział ze nie, bo nie trzeba, i zaargumentował to tak- pracował X lat w Hiszpanii. Tam te badania - wszystkie genetyczne - są bezpłatne i robi się je każdej kobiecie. Co za tym idzie.. Kobieta u której wykryto zmiany lub jakieś nieprawidłowości po prostu te ciążę usuwa, bo jest to legalne. I powiedział mi.. ' Nawet jak się pani dowie.. To co to zmieni? Usunie pani dziecko? Jakby coś było nie tak, to nic z tym nie możemy zrobić, dziecka nie uleczymy. A dla pani to będzie najgorsze pół roku w życiu, oczekiwanie na chore dziecko '

Z jednej strony ma rację, może to tłumaczy dlaczego nie dał mi skierowania na badanie, albo jest Zwyczajnie sposób żeby pacjentke zbyć.

Sory ze się tak rozpisałam. Ale moja mama miała taką sytuację ze mną.. Ginekolog konował powiedział jej, że urodzę się chora. Ze nie będę miała rąk ani nóg, może nawet głowy. I co mi mama powiedziała? ze to był najgorszy okres w jej całym życiu, a wcześniej urodziła dwójkę zdrowych dzieci.
Nie kazda wada jest nieuleczalna. Na usg genetycznym czasem mozna wykryc wade, ktora lekarze naprawiaja przeprowadzajac operacje jeszcze w lonie matki. W ten sposob mozna uratowac dziecko.

Pola ur. 6/10/2011
Ella ur/zm 7/08/2014
Ross ur. 6/02/2016
verrerie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 16:20   #1385
Darkanddark
Zakorzenienie

Cytat:
Nie kazda wada jest nieuleczalna. Na usg genetycznym czasem mozna wykryc wade, ktora lekarze naprawiaja przeprowadzajac operacje jeszcze w lonie matki. W ten sposob mozna uratowac dziecko.
Oczywiście ze tak, sama nawet na takiej operacji byłam i widziałam, ale wtedy to była operacja na serduszku.
Przez to napisałam, czy ten jego monolog to nie była próba zbycia mnie, żeby nie przepisywać badań.

A historie z mama podałam jako przykład,a to, na jakim poziomie była medycyna 25 lat temu w Polsce to wiemy. Jeszcze mała miejscowość, USG tylko w dużych miastach było. A moja mama.. Baba ze wsi
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 16:25   #1386
kallina_2014
Wtajemniczenie

Verrerie, ja tez morfologię i mocz robię przed każdą wizytą ( co 3 tyg) i tez oczywiście na nfz.

Do badan prenatalnych (tzn testu podwojnego usg+krew) trzeba miec wskazania lub miec powyżej 35 lat. Nie robi się go wszystkim.
Stary 2015-09-10, 16:36   #1387
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Z jednej strony ma rację, może to tłumaczy dlaczego nie dał mi skierowania na badanie, albo jest Zwyczajnie sposób żeby pacjentke zbyć.
Popieram tego lekarza. Nie krytykuję żadnej z Was ale chcę się obronić z moją opinią na ten temat. Jeśli wada u dziecka zostanie wykryta to nie mamy co do tego 100% pewności. Nawet gdyby moje dziecko miało umrzeć zaraz po porodzie lub być roślinką chciałam dziecko to mam. Na dobre i na złe. Badania genetyczne przyszły do nas z zagranicy. Z krajów gdzie aborcja jest legalna, gdzie eliminuje się chorych poprzez aborcję i eutanazję. Można mówić, że lekarz nas lekceważy bo nie wysłał na usg genetyczne albo mówić, że nabija kasę kolegom po fachu wysyłając na te badania. 4 lata temu będąc w ciąży usg genetyczne nie było tak powszechne, robiły je nieliczne kobiety, a teraz jest na to taki nacisk bez potrzeby. Zobaczcie ile pieniędzy zostawiłyście na tych badaniach(można się domyślać dlaczego tak drogich), a wasze dzieci jak się okazuje są zdrowe tylko mały odsetek dzieci ma wady, a jakie mają na to lekarstwo co niektórzy lekarze? ABORCJA- którą o dziwo można wykonać do 12tygodnia ciąży tak jak badania genetyczne!!!! Biznes kwitnie..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-10, 16:47   #1388
moooniaaaa
Zakorzenienie

Po pierwsze często wadę można wyleczyć jeśli odpowiednio wcześniej się o niej wie. A po drugie na szczęście w takich sytuacjach każda z nas może decydować co zrobi. My chcieliśmy wiedzieć czy dziecko jest zdrowe bo wiedzieliśmy jaka będzie decyzja jeśli będzie ciężko, nieuleczalnie chore. I ja nie wyobrażam sobie nie zrobić usg genetycznego bo chciałam wiedzieć.

A jakie tragedie można zobaczyć podczas badań genetycznych to wystarczy poczytać na wizażu wątek o terminacji ciąży. To wcale nie jest jakiś znikomy odsetek.

Edytowane przez moooniaaaa
Czas edycji: 2015-09-10 o 16:48
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 16:49   #1389
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Miałam teraz cudnego półroczniaka na rekach
Pacjentka robiła u nas zakupy i młody narobił w pieluchę (słychać było) i zaproponowałyśmy, żeby przewinęła u nas. I dostałam go do potrzymania, słodko mnie obśliniał
Wiesz co Monia, ja to boję się o siebie. Mnie takie śliniące się dzieci wcale nie rozczulają. Mam nadzieję, że jak urodzę to mi się zmieni bo inaczej będzie źle

Cytat:
Napisane przez Olgietka Pokaż wiadomość
Kate Noir wlazłam na Twojego bloga
Zazdraszczam

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Pewnie za chwilę odrośnie ja nie nadążam w piłowaniem
to efekt ciąży?

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
To czasem tak jak u nas kiedys. Kobiety rodzily naturalnie w wiekszosci, przez cała ciaze nie miały usg i jakos zyły. Nie wiedzialy kogo nosza pod sercem. Mama mowi ze ona 1wiz to miala 11-12 tydz a nie tak jak ja teraz 6-7 a ja co tydz bym chciała usg
To moja z każdą ciążą szła dopiero w 4-5 miesiącu bo nie było po co iść wcześniej. I tak by się niczego nie dowiedziała.

Cytat:

Teraz mi się przypomniało, że mój gin coś mówił.. na wizycie.. Bo pytam go, czy będziemy robić jakieś dodatkowe badania, to powiedział ze nie, bo nie trzeba, i zaargumentował to tak- pracował X lat w Hiszpanii. Tam te badania - wszystkie genetyczne - są bezpłatne i robi się je każdej kobiecie. Co za tym idzie.. Kobieta u której wykryto zmiany lub jakieś nieprawidłowości po prostu te ciążę usuwa, bo jest to legalne. I powiedział mi.. ' Nawet jak się pani dowie.. To co to zmieni? Usunie pani dziecko? Jakby coś było nie tak, to nic z tym nie możemy zrobić, dziecka nie uleczymy. A dla pani to będzie najgorsze pół roku w życiu, oczekiwanie na chore dziecko '
Z jednej strony ma rację, ale z drugiej strony są choroby np serca, które można zoperować podczas ciąży. Na pewno nie zrobię testu z krwi jeżeli usg będzie w porządku.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 16:51   #1390
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
to efekt ciąży?
Stary 2015-09-10, 16:53   #1391
mira81
Zadomowienie

Cytat:
Tak..mnie tez paznokcie rosna na potege co tydzien obcinam i piluje a za tydzien znowu to samo..gdybym nie robila z nimi porzadku to za 2 tyg mialabym szpony jak z frediego krugera

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
mira81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 17:02   #1392
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
gdybym nie robila z nimi porzadku to za 2 tyg mialabym szpony jak z frediego krugera
Stary 2015-09-10, 17:02   #1393
mira81
Zadomowienie

Aborcja to temat rzeka i chyba nawet jak ktos ma bardzo radykalne poglady w tym temacie to nie sadze ze przy podejmowaniu decyzji nie waha sie ani chwili..Tak sobie mysle ze gdybym urodzila sie nieuleczalnie chora lub z zespolem roznych wad pewnie nie podziekowalabym rodzicom za to ze zdecydowali sie mnie zatrzymac..A z drugiej strony ja sama tez pewnie bym nie usunela ciazy.. bo w zasadzie juz w chwili zobaczenia plusa na tescie pokochalam to dziecko do szalenstwa..
Takze nie zazdroszcze osobom ktore musza dokonac wyboru. Ale tez nikogo chyba bym nie potepila..Nie wiem. Ciezki temat.

Stary 2015-09-10, 17:05   #1394
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
A jakie tragedie można zobaczyć podczas badań genetycznych to wystarczy poczytać na wizażu wątek o terminacji ciąży. To wcale nie jest jakiś znikomy odsetek.
Poczytałam trochę i zrobiło mi się niedobrze.
Moja córka bawi się właśnie obok mnie, a następne dziecko jest już wyczuwalne pod skórą. Jeśli jest chore to i tak je kocham, a jeśli kocham to nie zabijam..
Stary 2015-09-10, 17:08   #1395
mira81
Zadomowienie

Emma nie smiej sie pazury mam takie ze moge tunel kopac.. i to chyba jedyne co mi wypieknialo w tej ciazy..bo skora i wlosy tak jak wczesniej pisalam szkoda gadac...

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

A wczoraj zauwazylam ze od dolu brzucha i i z gory zrobila mi sie siec pajaczkow..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-10, 17:09   #1396
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Emma nie smiej sie pazury mam takie ze moge tunel kopac.. i to chyba jedyne co mi wypieknialo w tej ciazy..bo skora i wlosy tak jak wczesniej pisalam szkoda gadac...
Moje włosy mogłabym być dwa razy dziennie.. muszę się za nie wziąć jakimiś ziołowymi sposobami bo ta chemia je wykończy.. może jakieś płukanki ziołowe..
Stary 2015-09-10, 17:16   #1397
mira81
Zadomowienie

Na plukankach sie nie znam. Czasami kupuje w aptece szampony i maseczki ktore sa w 90% naturalnego pochodzenia. Ale tylko co jakis czas bo poszlabym z torbami chyba. Sa strasznie drogie w dodatku jako ze prawie nie ma tam chemii to slabo sie pienia wiec przy dluzszych wlosach starcza ich na jakies 6-8 myc...

Stary 2015-09-10, 17:19   #1398
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Na plukankach sie nie znam. Czasami kupuje w aptece szampony i maseczki ktore sa w 90% naturalnego pochodzenia. Ale tylko co jakis czas bo poszlabym z torbami chyba. Sa strasznie drogie w dodatku jako ze prawie nie ma tam chemii to slabo sie pienia wiec przy dluzszych wlosach starcza ich na jakies 6-8 myc...

No właśnie, te ceny i mała wydajność.. za to same zioła nie są drogie. Może kuracja trwa dłużej ale efekty można osiągnąć całkiem niezłe.
Stary 2015-09-10, 17:20   #1399
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Ja naprawdę nie lubię marudzić, ale z moją cerą jest coraz gorzej. Linia szczęki i szyja jest cała pokryta drobniutką wysypką myślałam, że powoli problemy z cerą będą się kończysz pod koniec pierwszego trymestru... Nie wiem co robić. Jestem w domu, więc się nie maluję, żeby skóra oddychała, przemywam trzy razy dziennie, żeby nie przesadzić, ale też nie przesuszyć. Piję dużo wody. Co jeszcze mogę z domowych sposobów? Ktoś, coś? Błagam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-10, 17:24   #1400
nessea
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

A wczoraj zauwazylam ze od dolu brzucha i i z gory zrobila mi sie siec pajaczkow..

Ja natomiast mialam zawsze bardzo sucha skore i uzywalam mnostwo kosmetykow do ciala, a teraz moja skora chyba stala sie normalna. Uzywam tylko oliwki pod prysznicem, czasami nawet zapomne kremu do twarzy uzyc, co wczesniej sie nie zdarzalo, bo po umyciu zawsze mialam mega naciagnieta, sucha skore na twarzy. Do tego paznokcie rosna jak szalone, wlosy tez (akurat zapuszczam ) Ogolnie jestem milo zaskoczona i przyznam, ze chcialabym zeby po ciazy tak zostalo. Mnie niestety rozstepy w poprzedniej ciazy nie ominely. Mimo stosowania BioOil i oliwki. Synek mial prawie 4,5kg, a moj brzuch wygladal jak by to byla ciaza mnoga (non stop ludzie sie mnie pytali czy to nie blizniaki i czy jestem pewna) Ciekawa jestem jak to teraz bedzie wygladalo Juz brzuszek widac, wiec juz niedlugo zoabczymy jak dzidzia sie tam urzadzi...
Stary 2015-09-10, 17:25   #1401
mira81
Zadomowienie

Jak znajdziesz jakies fajne sposoby na wlosy to sie podziel..ja uwielbiam zastepowac chemie naturalnymi sposobami.. juz dawno nie kupuje maseczek do twarzy i peelingu do ciala. Robie sama.

Stary 2015-09-10, 17:26   #1402
Bonku
Wtajemniczenie

Do mnie nie dociera tez tak do konca i czekam na ruchy

Badanie genetyczne nie jest obowiązkowe, kwestia wyboru, nic mi to nie da a będę się martwic niepotrzebnie

Moj gin akurat robi polowkowe 3d i to za 100zl w poniedziałek ide to może się umówię na pazdziernik, chciałabym w dzień w który mam urodziny

Ja to jestem chyba wyrodna matka więcej oglądam rzeczy na wykończenie domu niz dla dziecka ciągle uważam ze to jeszcze tyle czasu i stanowczo za wcześnie

Olgietka Zbyszek planowo ma być marynarzem?

Ciezko za Waai nadążyć jak jestem w pracy odświeżam na bieżąco ale jak tylko odejdę od kompa na kilka godzin to juz 3strony do nadrobienia
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 17:27   #1403
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
teraz tak sobie myślę, że mi chyba też szybko rosną, ale nie przykładałam do tego wagi. Zrobię eksperyment
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 17:29   #1404
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Wiesz co Monia, ja to boję się o siebie. Mnie takie śliniące się dzieci wcale nie rozczulają. Mam nadzieję, że jak urodzę to mi się zmieni bo inaczej będzie źle
Ja wcześniej reagowałam tak samo, obrzydzeniem a teraz jak się przytuliło i złapało w piąstkę moją koszulkę i nie chciało puścić tymi obślinionymi łapkami to ahh

Cytat:
Poczytałam trochę i zrobiło mi się niedobrze.
Moja córka bawi się właśnie obok mnie, a następne dziecko jest już wyczuwalne pod skórą. Jeśli jest chore to i tak je kocham, a jeśli kocham to nie zabijam..
Każdy ma swoją definicję miłości. Dla mnie miłością nie jest skazywanie człowieka na życie np.:jak roślina. Ja bym takiego życia nie chciała i swojego dziecka też bym na życie w cierpieniu nie skazała.
Ale to tak drażliwy temat, że lepiej go nie poruszajmy, każdy ma swoje zdanie i ma prawo podjąć decyzję
Stary 2015-09-10, 17:31   #1405
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Ja naprawdę nie lubię marudzić, ale z moją cerą jest coraz gorzej. Linia szczęki i szyja jest cała pokryta drobniutką wysypką myślałam, że powoli problemy z cerą będą się kończysz pod koniec pierwszego trymestru... Nie wiem co robić. Jestem w domu, więc się nie maluję, żeby skóra oddychała, przemywam trzy razy dziennie, żeby nie przesadzić, ale też nie przesuszyć. Piję dużo wody. Co jeszcze mogę z domowych sposobów? Ktoś, coś? Błagam
Czym myjesz twarz? Dwa razy dziennie w zupełności wystarcza. Rano po to aby zmyć nagromadzone sebum, a wieczorem zmywamy makijaż. Któraś z dziewczyn polecała kiedyś przemywanie twarzy wacikiem nasączonym tłustym mlekiem są różne przepisy na domowe maseczki z miodu, sody, cytryny, jaj, owsianki, marchwi, ziół, truskawek.. jest w czym wybierać
Stary 2015-09-10, 17:34   #1406
Bonku
Wtajemniczenie

Czytałam o terminacji i w zyciu bym się nie zdecydowala, a co jesli lekarz sie myli? Mojej mamie sie tak pomylil wlalsnie dziecko miało być bez mózgu wszystko powiększone brak komor w sercu, a urodzilo sie calkiem zdrowe, czytałam ostatnio ten opis usg.. To są tylko ludzie tez sie mylą, a gdy medycyna zawodzi jest jeszcze wiara i cuda ale to gleboki temat wiec go zamykam od razu
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 17:36   #1407
nessea
Raczkowanie

Cytat:
Moze zwykly rumianek, ma dzialanie lagodzace i nim przemywac twarz, albo moze tzreba odstawic czekolade, słodycze, ostre przyprawy... Na pewno warto pic duzo wody, ew mozna zrobic sobie kuracja drożdżami , moja siostra robila sobie maseczki drożdżowe i kladla na miejsca, w których miala trądzik. Z tego co wiem drożdże maja dzialanie oczyszczające . Ale nie wiem czy mozna uzywac u kobiet w ciazy.
Sama nie mialam takich problemow wiec moze inne dziewczyny maja jakies wieksze doswiadczenie w tym temacie.
Stary 2015-09-10, 17:40   #1408
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
Czytałam o terminacji i w zyciu bym się nie zdecydowala, a co jesli lekarz sie myli? Mojej mamie sie tak pomylil wlalsnie dziecko miało być bez mózgu wszystko powiększone brak komor w sercu, a urodzilo sie calkiem zdrowe, czytałam ostatnio ten opis usg.. To są tylko ludzie tez sie mylą, a gdy medycyna zawodzi jest jeszcze wiara i cuda ale to gleboki temat wiec go zamykam od razu
Domyślam się, że Twoja mama rodziła 20-30 lat temu?
Przecież teraz na usg duuużo widać i pacjentka sama jest w stanie zauważyć organy. Mi gin wszystko pokazywał i mówił "to jest to, a to to". Nie wiem jak można przegapić np.:mózg albo ręce/nóżki.
Stary 2015-09-10, 17:41   #1409
mira81
Zadomowienie

Ja robie maseczki z drozdzy ( drozdze plus troszke cieplego mleka lub wody) jesli nie masz bardzo wrazliwej skory mozesz sobie zrobic peelin z drobnego cukru i miodu zeby zluszczyc skore. A jak masz uporczywego syfa to oklady z rumianku.. Mozesz tez przecierac twarz wieczorem wacikiem nasaczonym rumiankiem.

Stary 2015-09-10, 17:41   #1410
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Jak znajdziesz jakies fajne sposoby na wlosy to sie podziel..ja uwielbiam zastepowac chemie naturalnymi sposobami.. juz dawno nie kupuje maseczek do twarzy i peelingu do ciala. Robie sama.
http://kosmetyczne-pokusy.blogspot.c...l#.VfGxo9Ltmko wypróbuję coś stąd na początek też masz problem z przetłuszczaniem?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości