Do uzależnionych od słodyczy:) Odwyk...! - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-12, 21:20   #871
Błękit Nieba
Raczkowanie

GG do Błękit Nieba
Dot.: Do uzależnionych od słodyczy:) Odwyk...!

No niestety, też mam problemy ze słodyczami, aczkolwiek jest pewna sprawa, która to pogarsza... Mam stałą wagę, bez względu na to ile jem
Wahania w zakresie mojej wagi to +/- 1 kg, zawsze, co sprawia, że nie czuję potrzeby odsunięcia słodyczy. Co zrobić? Jakaś autohipnoza może?
Stary 2007-09-12, 21:40   #872
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wilhelmina Pokaż wiadomość
Ojej. To ja lepiej sprawdzę ile to moje musli ma cukru. Ono jest w sumie dość słodkie, ale niby zdrowe - z firmy Sante.

EDIT: Sprawdziłam. Moje musli ma 28 g cukru w 100 g. Czy to dużo? A ile z reguły ma czekolada? Porównałam z płatkami siostry - u niej w Cheerios miodowych jest 44 g cukru, czyli już sporo.
Mowi sie, ze wszystko powyzej 10gr na 100gr to duzo. Mozliwe, ze Twoje musli zawiera cukier naturalny, ale powiedzialabym, ze cukier jest tez na liscie skladnikow dodanych. Banany i winogrona np maja wiecej niz 10gr cukru na 100gr dlatego tez nie sa wskazane na dietach. Truskawki, jagody, maliny maja mniej niz 10gr cukru na 100gr.
Stary 2007-09-13, 22:00   #873
plina
Zadomowienie

Jak tam kobietki idzie odwyk?

Mnie dzisiaj niby dobrze... Slodyczy zero (JUŻ drugi dzień), ale za to napchałam się normalnym jedzeniem. Niestety się rozchorowałam, siedzę w domu i jedzienie jest "najlepszym" zajęciem.
plina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 14:03   #874
bryczek18
Raczkowanie

a mój chłopak twerdzi, że nie istnieje takie cos jak uzależnienie od słodyczy. a ja własnie mam obsesje na ich punkcie. jak dziennie nie zjem czegos słodkiego to jestem chora. a najgorsze w tym wszytskim jest to, że mogę nawet nie miec takiej wewnetrznej potrzeby zjedzenia czegos słodkiego a w głowie sobie zakoduje, że musze cs zjeć i juz po mnie. potrafię byc na maksa zmeczona a i tak znajde sily zeby isc do sklepu po batona. w moim przypadku to sie rodzi w glowie. ciekawe czy powinnam isc do psychologa a moze do dieetyka??
bryczek18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 14:14   #875
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bryczek18 Pokaż wiadomość
a mój chłopak twerdzi, że nie istnieje takie cos jak uzależnienie od słodyczy. (cut)w moim przypadku to sie rodzi w glowie. ciekawe czy powinnam isc do psychologa a moze do dieetyka??
Twój chłopak się myli. Uzależnić się można zarówno fizycznie - organizm ma rozwalona gospodarkę insulinową i domaga się słodkiego (są i tacy, co wówczas cukier łyżeczkami wcinają), jak i psychicznie - bo zakodowane jest, że musi być batonik. Tak samo uzależnić sie można od odchudzania, uczucia głodu, ćwiczeń fizycznych, jedzenia marchewki - psychika człowieka to naprawdę piekielnie skomplikowana materia...
hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 15:31   #876
bryczek18
Raczkowanie

a co trzeba zrobic zeby zeby zablokowac psychike ??? jest jakis sposob???
bryczek18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 15:46   #877
MistressBelial
Raczkowanie

Nie wiejm czy ktoras z was czytala książke Dororty Kedzior''JEść nie jesc -zyc-co mi dala Technika Aleksandra w walce z Anorexia''Kobieta z problemami zdrowowtnymi (na poczatku Ana,Buylimia a potem kompulsy)na podstwaie Techniki Aleksandra, ktora poznala w Angli uczy sie od nowa jedzenia, tak by nie zajmowalo calego jje zycia.Uczy odpowiednio rekacji ciala i psychiki na jedzenie, uczy nan owo jesc- normalnie i w rozsadnych ilkosciach.Owa autorka przeszła kurs na nauczyciela Techinki Aleksanra i obecnie uczy jej w Polsce ,w WArszawie.Jedna sesja jest dosc drogsa,bo godz,. 120zl ale warto, bo wiel osob z tego wytszlo dzieki owej technice.Sam zamierzam po ezaminach tam sie wybrac bo mam dosyc kompulsow (rzucam sie wtedy głownie na słodycze),przez ktore przytylam.Jednak teraz poprobuje sma z tym powlaczyc, i obiecuje ze od jutra BEZ SŁODYCZY!cHCE BOWIEM SCHUDNAC Z 8KG
MistressBelial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 15:52   #878
summerlove01
Raczkowanie

chcialabym do Was dolaczyc Oj ja uwielbiam slodycze ale staram sie ograniczac jak tylko moge ..
"Jeżeli szukasz Domu, a znajdujesz Piaszczysty Dołek, zacznij szukać Dołka. W ten sposób będziesz pewien, że Dołka więcej nie znajdziesz. Natomiast znajdziesz wtedy być może coś, czego wcale nie szukasz, i może to będzie właśnie to, czego szukasz naprawdę..."
summerlove01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 21:46   #879
plina
Zadomowienie

Jak tam idzie odwyk? :P Mojego dzisiaj dzień 10 się kończy i teraz dwa dni przerwy, bo idę na urodziny. Szczerze... już jestem stęskniona za slodyczami.
plina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 21:53   #880
*angel1710**
Zadomowienie

ja dziś całkowicie nie planowanie nie ruszyłam żadnego słodyczna, ani nic co słodkie póki co nie czuję potrzeby, ale zobaczymy jutro
*angel1710** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 21:53   #881
satie
Raczkowanie

ja nie jem słodyczy dopiero 2 dzień.. chce dociągnąć do 30! a najlepiej to w ogóle znienawidzić to kaloryczne przekleństwo. czasami to mysle, żeby kupić sobie ze 3 czekolady i zjesc na raz aż mnie przeokropnie zemdli.. może wtedy nie tykałabym słodyczy? no ale póki co.. trenuje silną wole
satie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 23:42   #882
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

O ja nieszczęsna , przyznaję się ... już drugi dzień z rzędu zajadam się ciastem jutro już nie tknę ani kawałeczka (może dlatego, że już nic nie ma- ale pomińmy tę kwestie) ... nie potrafię, jak nie ta przeklęta czekolada, to owoce kandyzowane, jak nie owoce płatki fitness (na sucho) i tak w kółko ... a ostatnio zauważyłam, że to mi nawet przyjemności nie sprawia ;/
Stary 2007-09-22, 16:21   #883
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Ser żółty się liczy. Wszystko się liczy, nad czym człowiek traci panowanie, ale najpierw popracuję nad słodyczami, potem spróbuję odstawić ten ser. Ser, ser, cholerny ser, bo tłusty, i tez wróg. Miłość i nienawiśc, dwa silne uczucia...

MistressBelial- pytasz, czym zastąpić- może spróbuj owocami? albo poeksperymentuj ze słodzikiem? Kiedy łapie mnie ochota na słodkie robię sobie kubeł kakao (ciemne, gorzkie, an wodzie, z duża ilością słodzika). Niby słodzik też szkodzi, no i tez jest słodki, ale nie taki wróg jak cukier. Ewentualnie jakąkolwiek potrawę mocno dosłodzić słodzikiem, czy to serek wiejski czy coś innego z wachlarza "zdrowych, dietetycznych" produktów. Ale pomagają tylko przy chwilowych fanaberiach, w chwili kryzysu- już nie .

koculek- wiem doskonale, co czujesz. Ja nawet nie mam siły i odwagi przyznać się sama przed sobą, zliczyć, ile potrafię zjeść. Nawet nie pamiętam. Rządzi mną ktoś inny, ktoś kto robi mi na złość, ktoś kto mnie niszczy...

Cytat:
Napisane przez frida26 Pokaż wiadomość
Podziwiam Was bardzo. Czy naprwdę musicie rezygnować ze słodyczy?? Na pewno laski jesteście Ja sobie nie wyobrażam dnia bez słodkości. Uwielbiam słodycze i NIGDY ich sobie nie będę odmawiać
Też bym chciała. Ale jest różnica między UWIELBIANIEM czegoś a NAŁOGIEM. Może to śmieszne, może żałosne- nałóg cukierkowy, haha- ale od tej strony to wale nie wygląda zabawnie, wręcz przeciwnie . I to nie jest odmawianie, to walka. Taka sama jak u narkomanów, jak i u alkoholików. Odzwyczaić organizm, zmienic psychę.
Znam ludzi, którzy się z tego leczą, istnieje stowarzyszenie AŻ (Aninimowi Żarłocy, takie same zasady jak AA), są ośrodki pomocy osobom chorym na zaburzenia odżywiania. Bo to jest też rodzaj zaburzenia, z tym ze inni, mniej powszechny niż anoreksja czy bulimia- a może po prostu mniej się o nim mówi?

Angel- jak Ci idzie "kuracja"? Zdawaj relację kochana!

Wilhelmina- osobiście polecam muesli "1" z carrefoura, ale niekoniecznie jako zamiennik słodyczy. W końcu to tez węglowodany, tez wysokie IG.

Cytat:
Napisane przez paulinka_vel_paulinka Pokaż wiadomość
O ja nieszczęsna , przyznaję się ... już drugi dzień z rzędu zajadam się ciastem jutro już nie tknę ani kawałeczka (może dlatego, że już nic nie ma- ale pomińmy tę kwestie) ... nie potrafię, jak nie ta przeklęta czekolada, to owoce kandyzowane, jak nie owoce płatki fitness (na sucho) i tak w kółko ... a ostatnio zauważyłam, że to mi nawet przyjemności nie sprawia ;/
To jest najgorszy moment. Kiedy nie ma przyjemnośći, rodzi się KONIECZNOŚĆ... Takie podłe...

A ja się pochwalę:
ósmy dzień dzisiaj.
liczę na tabletkach chromu z dziesieciosztukowego blistra.
przy nowym listku zacznę kolejne postanowienie.

No dobra, prawie bez... Ale w moim przypadku to co robię to sukces
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-22, 19:02   #884
Vega....
Raczkowanie

GG do Vega....

Cytat:
Napisane przez MistressBelial Pokaż wiadomość
Nie wiejm czy ktoras z was czytala książke Dororty Kedzior''JEść nie jesc -zyc-co mi dala Technika Aleksandra w walce z Anorexia''Kobieta z problemami zdrowowtnymi (na poczatku Ana,Buylimia a potem kompulsy)na podstwaie Techniki Aleksandra, ktora poznala w Angli uczy sie od nowa jedzenia, tak by nie zajmowalo calego jje zycia.Uczy odpowiednio rekacji ciala i psychiki na jedzenie, uczy nan owo jesc- normalnie i w rozsadnych ilkosciach.Owa autorka przeszła kurs na nauczyciela Techinki Aleksanra i obecnie uczy jej w Polsce ,w WArszawie.Jedna sesja jest dosc drogsa,bo godz,. 120zl ale warto, bo wiel osob z tego wytszlo dzieki owej technice.Sam zamierzam po ezaminach tam sie wybrac bo mam dosyc kompulsow (rzucam sie wtedy głownie na słodycze),przez ktore przytylam.Jednak teraz poprobuje sma z tym powlaczyc, i obiecuje ze od jutra BEZ SŁODYCZY!cHCE BOWIEM SCHUDNAC Z 8KG
Tak, Dorota Kędzior prowadzi też wakacyjne kursy w Kątach Rybackich...co może się bardziej opłacać na dłuższą metę.
Stary 2007-09-23, 09:54   #885
*angel1710**
Zadomowienie

Agata, widzisz, coraz lepiej Ci idzie
Trzymam kciuki

hmm u mnie ostatnio jakoś dziwnie wszystko, wczoraj wstałam rano i dopiero o 15 zjadłam kanapkę i to z przymusu, kompletnie nie mogłam nic przełknąć bo na samą myśl robiło mi się nie dobrze. to chyba pierwszy dzień od kilku lat kiedy nie zjadłam śniadania
no ale do rzeczy, 1 dzień bez słodyczy się udał, wczoraj niestety wieczorem zjadłam kinder bueno, chociaż jak porównuje ile wcześniej jadłam można to uznać za sukces
a jak będzie dzisiaj, zobaczymy, w każdym bądz razie w domu nic słodkiego nie ma, a mi się nie chce myć głowy by pójść do sklepu. więc może się uda
Stary 2007-09-23, 11:05   #886
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Heh u mnei jak niem a w domu- nie tknę. przy kimś tez- nie tknę. Kiedy nikt nie patrzy znika wszystko. Już wiem ze to jest w 100% w psychice zakodowane, staram się z tym sama walczyć, z różnym skutkiem...

I tez nie do końca bez, przedwczoraj babcia wcisnęła we mnie dwie czekoladki, a wiadomo jak to u babci- nie można NIE. i tak się jakoś wymigałam od rogalików, ciasta, knedli ze śliwkami...

Uwaga.. biore 9 tabletkę chromu. Nie wiem czy pomaga fizycznie, psychicnie na pewno. Jak skonzumuję całe 10 to będe tryumfować
Stary 2007-09-23, 11:36   #887
Małgosia89
Zakorzenienie

Tada! Dzisiaj już tydzień bez słodyczy Wytrwałam w końcu, po wielu nieudanych próbach... Teraz etap drugi - kolejny tydzień. Zobaczymy jak będzie dalej z moją konsekwencją w niejedzeniu słodkości

Nasz mały cud...

Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-23, 21:43   #888
*angel1710**
Zadomowienie

Małgosia, gratuluję

a ja dziś kolejny dzień na +, nie tknęłam nic słodkiego, niestety rodzice dziś zamówili pizzę z racji braku w domu żywności, i zjadłam aby jeden mały kawałek więc się rozgrzesze, pozatym miałam oszczędzać słodkości

zobaczymy jak będzie jutro
Stary 2007-09-24, 08:46   #889
nighmare
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to nighmare

bee ja czekolady nie maialm mega dawno w ustach juz jakies 2 miesiace!! a keidyś wcinałam batona, sevendaysa, po powrocie do domu tabliiczka czekolady...ja naprawde bylam uzalezniona bo gdy sie zajada slodkosci to nastroj sie poprawia. a teraz w domu czekolada i ciasto babcine a ja nawet nie tknelam tego!! normalnie jestem z siebie hiper dumna a na dodatek jestem chora i mam caly czas na cos ochote ale wytrwam!

Oh oh oh oh oh
I ain't happy,
I'm feeling glad
I got sunshine in a bag
I'm useless but
Not for long
The future is coming on

nighmare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 09:29   #890
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nighmare Pokaż wiadomość
normalnie jestem z siebie hiper dumna a na dodatek jestem chora i mam caly czas na cos ochote ale wytrwam!
Gratuluję i życzę dalszych sukcesów i wytrwania w niejedzeniu słodkości!
Stary 2007-09-24, 14:14   #891
koculek
Zakorzenienie

No a ja wczoraj zaliczylam 1 dzien bez slodyczy (po raz n-ty) Zobaczymy co dalej
Stary 2007-09-24, 14:23   #892
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koculek Pokaż wiadomość
No a ja wczoraj zaliczylam 1 dzien bez slodyczy (po raz n-ty) Zobaczymy co dalej
Ja doszłam do wniosku, że mam na siebie i swoje zachcianki sposób:
Ostatniop zachciało mi się czekolady gorzkiej lindta z pomarańczową skórką, więc jak byłam w hipermarkecie, to oczywiście na dział czekoladowy i... patrzę, a tam jeszcze z chilli jest i z gruszkami i w ogóle mnóóóóstwo całego tego, i moja ukochana 85% cacoa itd i od samego patrzenia na mnogość czekolad mi się odechciało - bo zapytałam sama siebie, czy naprawdę chcę najeść się czekolady, czy tylko mi się wydaje i nie doszłam do wniosku, że sie wydaje I cała z siebie zadowolona odeszłam od regału z czekoladami
Stary 2007-09-24, 14:32   #893
Małgosia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ostatniop zachciało mi się czekolady gorzkiej lindta z pomarańczową skórką, więc jak byłam w hipermarkecie, to oczywiście na dział czekoladowy i... patrzę, a tam jeszcze z chilli jest i z gruszkami i w ogóle mnóóóóstwo całego tego, i moja ukochana 85% cacoa itd i od samego patrzenia na mnogość czekolad mi się odechciało - bo zapytałam sama siebie, czy naprawdę chcę najeść się czekolady, czy tylko mi się wydaje i nie doszłam do wniosku, że sie wydaje I cała z siebie zadowolona odeszłam od regału z czekoladami
No to pięknie
A ja to z daleka omijam działy z słodkościami... w obawie przed wrzuceniem czegoś do koszyka...

Nasz mały cud...

Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 14:35   #894
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Małgosia89 Pokaż wiadomość
No to pięknie
A ja to z daleka omijam działy z słodkościami... w obawie przed wrzuceniem czegoś do koszyka...
A ja właśnie zaczęłam już w pełni świadomie jeść. Mam przez to na mysli, że nie wrzucam wszystkiego do koszyka, ale zastanawiam się, czy naprawdę to zjem i czy jest to wartościowe - serek ten, czy tamten, ktory tuńczyk i jaki jogurt - a nie jak kiedyś pierwszy lepszy serek, jakieś tam mięsko, jogurt ten czy tamten. A słodycze to tylko właśnie tego Lindta 85% albo jak znajdę to którąś 90%.
Stary 2007-09-24, 17:30   #895
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
a ja tak czasami mam, jak mam przyplyw bardzo silnej woli. Zdarza sie nawet, ze juz stoje w kolejce do kasy ze slodkosciami w reku, zadaje sobie pytanie czy na pewno chce potem na siebie narzekac, ze znow mi nie wyszlo. Odkladam na polke i wychodze

Po moim ostatnim poscie przyniesli ciastka do biura i zjadlam 6. Jeszcze leza, ale mam nadzieje, ze sie jakos opre. wrrr

No to znow zaczynam od nowa.
Stary 2007-09-24, 17:38   #896
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

j dobzre ze trafilam an taki wątek co tydzien sobie ostanawiam, ze od XX juz nei jem slodycy:p i co;p nic. wczoraj skusilam sie na placka i prawei caly rządek delicji, dzisiaj na greska, ciasteczka korzenne... buu;( w szkoel jem owoce, ale jak przyjde do domu;/zawsze cos w tej szafce est i mnie kusi... a np jesi mam ochote na cos slodkiego to ejm jogurt dobra zamiana?czy nei bardzo?od jutra naprawdę nie jem slodyczy
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 19:53   #897
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

zehn Tagen ohne Sussigkeiten.

Jutro zaczynam dni bez podjadania. Z nowym blistrem tabletek. sychicznie mi to pomaga, jak odkładanie jakiś apciorków, jak... Ze moge nie tylko napisac "oo 1tyle i tyle dni" ale że mój trud staje się jakoś... namacalny.
Stary 2007-09-24, 20:05   #898
*angel1710**
Zadomowienie

cóż, ja jedynie mogę się pochwalić skromnymi 2 dniami bez słodyczy
mam nadzieję, że jeszcze troche dam radę
Stary 2007-09-24, 21:56   #899
nighmare
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to nighmare

zawalilam moje 55 dni ebz slodyczy zjedzeniem an kolacje dwoch kawalkow kopca kreta z 100 ml smietanki 36% z wiorkami kokosowymi i platkmai czekoladowymi...........

Oh oh oh oh oh
I ain't happy,
I'm feeling glad
I got sunshine in a bag
I'm useless but
Not for long
The future is coming on

nighmare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-25, 09:23   #900
Aya19
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Znalazłam wasz wątek i motywuje mnie on do walki ze słodyczowym obzarstwem! Podjęłam decyzję o niejedzeniu słodyczy jakoś w lipcu, mam trochę grzeszków na sumieniu od tego czasu, ale jest coraz lepiej. Zaczęłam zaznaczać na zielono (w kalendarzu) dni w których nie tknęłam nic słodkiego, a na czerwono te gorsze, gdy skuciłam się choćby na mały okruszek i... jest bardzo zielono w kalendarzu
Mam wątpliwości np. co do jogurtów owocowych, czasami nie mogę juz wytrzymać i zjadam taki jogurt (68 kcal). Myślicie, że mogę wtedy uznać, że nie zjadłam nic słodkiego?
Powiedzcie szczerze, jak myślicie, nie chcę się oszukiwać!
Aya19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości