- My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 ! - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-16, 11:47   #2221
Agusiek89
Wtajemniczenie

Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !

Ja też stawiam na produkty babydream i sudocrem jeszcze kupiłam
Stary 2015-09-16, 11:48   #2222
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria
Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !

A co bedziecie robic oliwka? Pytam bo nie stosowalam Smarowac po kapieli czy jak?

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 11:50   #2223
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
A co bedziecie robic oliwka? Pytam bo nie stosowalam Smarowac po kapieli czy jak?

Ja myślę, że na koniec do kąpieli będę dawać parę kropelek i opłukam w tym dzidziusia. Potem delikatnie wytrę skórkę

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 11:51   #2224
olilina
Zakorzenienie

Maaartucha ja pytałam o firankę. Dzięki Uwielbiam takie firanki i właśnie poszukuję jakiejś do pokoju dziecięcego.

Srebrna smugo czyli już coraz bliżej u Ciebie Jeszcze 3 tygodnie i będziesz miała ciążę donoszoną

Peachella ja mam większość kosmetyków z tych które wymieniłaś Maly sudocrem mam na wszelki wypadek, kupiłam bo byl w promocji w Rossmanie
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 11:56   #2225
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
Mnie badała najpierw ręką jak zwykle a potem dowcipnym usg

Jak mnie Zuzia kopie, o masakra jakie to jest bolesne już na tym etapie
A to na dowcipnym usg się mierzy szyjkę? W takim razie nie zmierzą mi dziś, bo te usg jest tylko przez brzuszek

Moja też mnie kopie okropnie, czasem wydaje mi się, że to mała złośnica i specjalnie tak mocno naparza nóżkami A dziś rano nie wiedziałam co mi się dzieje w brzuchu, bo zaczęła tam kombinować i przekręciła się tak, że miała nóżki z prawej strony a główkę z lewej... aż brzuch mi się w poprzek naciągnął, bardzo nieprzyjemne uczucie... Chwilę się powierciła i znów wróciła na pozycję główką do dołu. Chyba ma jeszcze sporo miejsca. Żeby tylko przed rozwiązaniem psikusa mamie nie zrobiła...
Stary 2015-09-16, 12:01   #2226
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartucha Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy robicie / robiłyście już te trzecie usg które się robi w III trymestrze?

Dziś szkoła rodzenia i pielęgnacja noworodka
Pytałam ostatnio mojej lekarki (byłam na wizycie w 29+1), a ona na to, że zawsze robi takie pomiary, że dla niej to standard. W dodatku teraz diabetolog mi robiła usg z dokładnymi pomiarami (w 29+6) i nawet mi dała wydruk (moja lekarka nie dała ani wydruku ani w moją kartę ciąży nie wpisała poszczególnych pomiarów), więc do żadnego innego lekarza specjalnie na usg III trymestru nie poszłam.

Daj znać koniecznie po zajęciach w szkole rodzenia U mnie pielęgnacja noworodka będzie bodajże za 2 albo 3 tygodnie dopiero.

Cytat:
Napisane przez peachella Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad kosmetykami dalej, jakie kupić dla dziecka. Chyba wybiorę:
- Żel do mycia z Babydream/Hipp
- krem do pupy z cynkiem Babydream ten w okrągłym opakowaniu lub w różowej tubce. Sudocremu nie mam zamiaru kupować, skład tragiczny.
- linomag maść zielony
- krem na zimno i wiatr Babydream
- mooooże oliwkę z Babydream/Hipp, ale niekoniecznie.

Ogólnie Babydream i Hipp mają najlepsze składy.

i tyle.
Jakie Wy zestawy bierzecie?
Ja mam różnych firm. Chciałam wszystko Hippa, ale nie dostałam nigdzie 2 kosmetyków, więc sobie odpuściłam. Mam:
- żel do mycia i szampon 2w1 Hippa
- mleczko pielęgnacyjne Hippa
- krem do twarzy i ciała Hippa
- krem p/odparzeniom Johnsona (dostałam razem z próbkami normalną tubkę, więc wykorzystam)
- Sudocrem (jak już się pojawią odparzenia)
- oliwka Bambino (też dostałam butelkę razem z próbkami)

Mam takie może dziwne pytanie - czy masujecie sobie krocze (chodzi o przygotowanie do porodu)? Bo nam położna na szkole rodzenia radziła, by sobie masować 2-3 razy w tygodniu, najlepiej oliwką. Mówiła, że takie masowanie może pomóc na tyle, że nie będzie konieczne nacięcie krocza. No i jak mój mąż to usłyszał, to zdziwiony, że sobie nie masuję krocza. Ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, boje się, że wywołam przez to skurcze...

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:02   #2227
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość
A to na dowcipnym usg się mierzy szyjkę? W takim razie nie zmierzą mi dziś, bo te usg jest tylko przez brzuszek

Moja też mnie kopie okropnie, czasem wydaje mi się, że to mała złośnica i specjalnie tak mocno naparza nóżkami A dziś rano nie wiedziałam co mi się dzieje w brzuchu, bo zaczęła tam kombinować i przekręciła się tak, że miała nóżki z prawej strony a główkę z lewej... aż brzuch mi się w poprzek naciągnął, bardzo nieprzyjemne uczucie... Chwilę się powierciła i znów wróciła na pozycję główką do dołu. Chyba ma jeszcze sporo miejsca. Żeby tylko przed rozwiązaniem psikusa mamie nie zrobiła...
Mnie w szpitalu na IP lekarz mierzył długość szyjki dowcipnym usg i wtedy podał dokładną długość w centymetrach.

Wow zazdroszczę że tak dokladnie czujesz ruchy. Ja czuję naprawdę słabo a już na pewno nie potrafię rozróżnić gdzie ma poszczególne części ciała ani jak jest ułożona
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:05   #2228
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Ja myślę, że na koniec do kąpieli będę dawać parę kropelek i opłukam w tym dzidziusia. Potem delikatnie wytrę skórkę

Aa ja faktycznie probowalam dolewac pare kropelek ale Ninka miala dlugie wlosy i potem musialam dokladnie plukac glowe. Nie sprawdzil mi sie ten system
Stary 2015-09-16, 12:06   #2229
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Co do pampersiorów to ja planuje na początek kupić pampersy - przyznam, że nie obiło mi sie o uszy jeszcze zeby jakies dziecko uczulaly. Skusze sie pewnie pozniej tez na dady ale na dzien bo ponoc nie chlona tak dobrze jak pampersy.

Dziewczyny, czy robicie / robiłyście już te trzecie usg które się robi w III trymestrze?

Dziś szkoła rodzenia i pielęgnacja noworodka
ja też chyba wezmę pampersy te białe na początek

III USG mam umówione na poniedziałek mam nadzieję, że usłyszę same dobre wieści. A Ty już miałaś?

napisz później co ciekawego mówili u Ciebie na zajęciach szkoły rodzenia.
Cytat:
Wiecie co, dzisiaj pierwszy raz złapał mnie kurcz z rana w łydce. Myślałam, że zejdę...akurat jak mąż przyszedł z nocki, przewracałam się na drugi bok i złapał. Masakra...mam nadzieję, ze się nie będą powtarzać za często.
No i dostałam tel z przychodni odnośnie badań, które miałam robić. Dzisiaj kończę antybiotyk i muszę odczekać minimum tydzień, więc pójdę pewnie pod koniec przyszłego.

Zastanawiam się nad kosmetykami dalej, jakie kupić dla dziecka. Chyba wybiorę:
- Żel do mycia z Babydream/Hipp
- krem do pupy z cynkiem Babydream ten w okrągłym opakowaniu lub w różowej tubce. Sudocremu nie mam zamiaru kupować, skład tragiczny.
- linomag maść zielony
- mooooże oliwkę z Babydream/Hipp, ale niekoniecznie.

Ogólnie Babydream i Hipp mają najlepsze składy.

i tyle.
Jakie Wy zestawy bierzecie?
bierzesz magnez? Ja biorę 4 x dziennie i nie pamiętam co to skurcz nóg/rąk, jedynie brzuch czasami

co do kosmetyków to ja kupię podobnie, ale bez kremu z cynkiem. Nie wiem jak zamierzasz go stosować, ale nie można z nim przesadzać, bo wysusza (Sroka pisała o tym na blogu).
Cytat:
jesteś pewna że to USG nie będzie miało tej głowicy do pochwy? Wszystkie aparaty, które widziałam do tej pory mają zarówno taką jak i taką do brzucha Trzymam kciuki za wizytę.

Dowiedziałam się już co z sytuacją męża w pracy - ma pracę do końca listopada i co najmniej miesięczną odprawę (może być podwyższona uznaniowo). Więc najlepiej by było jakby Dobrusia wytrzymała u mnie do terminu albo dłużej, to wtedy grudzień spędzimy razem w domku bo jak wcześniej się urodzi to wątpię, żeby go puścili na wolne bez potrącenia z tej odprawy

Poznanianko, u mnie mówili, że masaż od 34. tygodnia dopiero

Edytowane przez Iclosemyeyes
Czas edycji: 2015-09-16 o 12:07
Iclosemyeyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:06   #2230
peachella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ja kupiłam wczoraj w biedr krem do pielęgnacji bambino, kupię napewno mydełko bambino też zamiast żelu do mycia, oliwkę, mam linomag już i mam bepantheny 2. i tyle, zasypki nie będę chyba kupować za wcześnie bo może okazać się zbędna. więcej nie kupuję póki co, wyjdzie w praniu.
ciemieniuchę smaruje się podobno zwykłą oliwką więc nie bede przepłacać na jakieś specjalne
no właśnie ciemieniuche wystarczy zwykłą oliwką o ile się pojawi bo też nie każde dziecko ma

Cytat:
Napiszę co ja mam :
- Płyn do mycia z babydream
- oliwkę z babydream
- ten krem do pupy z cynkiem w okrągłym pudełeczku + sudocream do szpitala w małym opakowaniu
- krem na zimno i wiatr z babydream
- puder z babydream

A w ogóle wczoraj patrzałam na pogodę w accweather i 29 października pokazało śnieg z deszczem. Koniecznie muszę kombinezonik jeszcze kupić
no to ładnie. Jeszcze się okaże, ze na sam początek listopada nas zasypie i będzie zima stulecia

Cytat:
Napisane przez cynamon_ Pokaż wiadomość
Ja mam narazie kupiona oliwke z babydream ta rozowa i krem przeciw odparzeniom z hippa (bardzo go lubilam używać przy synku) jeszcze kupię zel do mycia 2 w 1 z hippa i krem na buzię z babydreama tylko jeszcze niewiem czy zwykły pielęgnacyjny czy na zimno , i wiatr. Jednym słowem stawiam na hippa i babydreama a i jeszcze sudocrem mam na ciężkie przypadki odparzenia

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Dziewczyny, a ile macie ubranek na 56 ?
Widzę, że ogólnie Babydream i Hipp rządzą sudocremu nie kupuję, zobaczymy w praniu co wyjdzie. Jak będzie nagła potrzeba to się dokupi, a tak to myślę, że taki krem z cynkiem z Babydream czy Hippa wystarczą.
CO jeszcze może być do takiej codziennej pielęgnacji pupy przy każdej zmianie pieluchy?

Ubranek na 56 mam kilka, ale tylko to co dostałam od znajomej. Trochę body z krótkim i pajace( po kilka sztuk). Pojedyncze sztuki innych ubranek, jakieś spodenki, bluza itp. Tak sobie myślę, miałam brac rozmiar 62 do szpitala tylko.

Na liście wyprawkowej na stronie szpitala sa do wzięcia 3 komplety ubranek + na wyjście.
Chyba wezmę 1 na 62 i 3 na 56. Myślę, że nie będzie aż taka duża. A nawet gdyby to jeden komplet będzie na 62, mąz jak coś to dowiezie.
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:07   #2231
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Pytałam ostatnio mojej lekarki (byłam na wizycie w 29+1), a ona na to, że zawsze robi takie pomiary, że dla niej to standard. W dodatku teraz diabetolog mi robiła usg z dokładnymi pomiarami (w 29+6) i nawet mi dała wydruk (moja lekarka nie dała ani wydruku ani w moją kartę ciąży nie wpisała poszczególnych pomiarów), więc do żadnego innego lekarza specjalnie na usg III trymestru nie poszłam.

Daj znać koniecznie po zajęciach w szkole rodzenia U mnie pielęgnacja noworodka będzie bodajże za 2 albo 3 tygodnie dopiero.

Ja mam różnych firm. Chciałam wszystko Hippa, ale nie dostałam nigdzie 2 kosmetyków, więc sobie odpuściłam. Mam:

- krem p/odparzeniom Johnsona (dostałam razem z próbkami normalną tubkę, więc wykorzystam)

Mam takie może dziwne pytanie - czy masujecie sobie krocze (chodzi o przygotowanie do porodu)? Bo nam położna na szkole rodzenia radziła, by sobie masować 2-3 razy w tygodniu, najlepiej oliwką. Mówiła, że takie masowanie może pomóc na tyle, że nie będzie konieczne nacięcie krocza. No i jak mój mąż to usłyszał, to zdziwiony, że sobie nie masuję krocza. Ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, boje się, że wywołam przez to skurcze...

W pierwszej ciazy masowalismy oliwa ze slodkich migdalow. Tzn tz masowal

Co prawda i tak musieli nacinac ale nie zaluje
Stary 2015-09-16, 12:10   #2232
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:

ja będę smarować po kąpieli ale lekko - nie tak żeby dziecko bło tłuste, jak to kiedyś smarowali. tylko tak delikatnie wetrę w skórkę, i nie zawsze, tak co 3-4 dni. Chcę też żeby skóra dziecka oddychała a jak go wiecznie będę smarować to może być ciężko

jeszcze szampon do włosków właśnie kupię i jakies mleczko do ciała

po zmianie pieluszki tylko na samym początku czymś przeciw odparzeniom, a potem jak będzie wszystko ok to niczym

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2015-09-16, 12:12   #2233
maartucha
Zadomowienie

GG do maartucha

Cytat:
Prawde mowiac znam jeden przypadek ze uczulaly wlasnie pampersy, ale faktycznie tylko ten jeden jedyny i wiekszosc jest zadowolona. Ja tez najbardziej lubie pampersy. Ninka szybko zaczela przesypiac noce i mialam pewnosc ze nic nie przecieknie.

Matko i corko ja mam dzis taki dzien ze nic mi sie nie chce. Nie moge sie z lozka zwlec..

Ja też dziś chyba gorszy dzień mam. Tu boli, tam boli tam rwie, mały mnie ucika i dysze jak stara baba :P

Cytat:
Mnie badała najpierw ręką jak zwykle a potem dowcipnym usg

Jak mnie Zuzia kopie, o masakra jakie to jest bolesne już na tym etapie
U mnie też dopochwowe usg na każdej wizycie

A co do szkoły rodzenia, to jakos na początku bylam neutralnie nastawiona. Szłam bo u nas warunkiem do porodu rodzinnego w sali rodzinnej jest "zaliczenie" SR. Jednak już pierwsze zajęcia tak mi sie spodobały, że ide tam z ogrooomną przyjemnościa, już 6 zajeć za nami. Szczegolnie interesowały mnie z karmienia piersią, dziś też fajny lużny przyjemny temacik ;D. A do tego przez 2 h ciężarówki wszystkie uwalone na pufach sako od pewnego czasu i mężowie z krzeseł się do nas przesiadaja :P

" . . D
zisaj uwierzyłam, że do szczęścia
Mi wystarczy bym przy Tobie była . . . "
(19.05.2006)

[luksjaa]104680[/luksjaa]
maartucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:12   #2234
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Aa ja faktycznie probowalam dolewac pare kropelek ale Ninka miala dlugie wlosy i potem musialam dokladnie plukac glowe. Nie sprawdzil mi sie ten system
Mam taką podstawkę do wanienki i może dzięki temu uda się ominąć główkę na końcu przy polewaniu

Cytat:

U mnie ten masaż zastępował seks z żelem ale skończyło się rumakowanie Sama bym chyba się bała robić to palcami A gdzieś miałam obrazek jak to trzeba robić, nieeee....

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:16   #2235
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ja będę smarować po kąpieli ale lekko - nie tak żeby dziecko bło tłuste, jak to kiedyś smarowali. tylko tak delikatnie wetrę w skórkę, i nie zawsze, tak co 3-4 dni. Chcę też żeby skóra dziecka oddychała a jak go wiecznie będę smarować to może być ciężko

jeszcze szampon do włosków właśnie kupię i jakies mleczko do ciała

po zmianie pieluszki tylko na samym początku czymś przeciw odparzeniom, a potem jak będzie wszystko ok to niczym

Ja Ninke musialam emolientem smarowac bo miala wysypke ten tradzik niemowlecy. A potem jak przeszlo to balsamem dla niemowlat bo wygodniej i nie tlusci tak. Do tej pory balsamik po kapueli obowiazkowo z mini masazem

Do pupki nic nie stosuje i nie stosowalam dopoki nie ma odparzen. Wlasciwie kilka razy sie zdarzylo u Ninki i chyba musze powymieniac te sudocremy i bepantheny bo nie moga dlugo stac?
Stary 2015-09-16, 12:17   #2236
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Zapytam mojej lekarki co o tym sądzi, bo ta położna mówiła, że można już po 20 tygodniu, co dla mnie jest dziwne
Na pewno moja lekarka powie, że dopiero pod koniec ciąży, bo na te zajęcia co wygrałam (fizjoterapia dna miednicy) zabroniła mi iść teraz (tzn. powiedziała, że nie poleca), bo potem będzie problem z szyjką albo rozwarciem i będę musiała się oszczędzać, by donosić ciążę. Ale powiedziała, że po 37 tygodniu mogę już robić co chcę Więc odwołałam na razie udział w zajęciach i umówię się na początek listopada dopiero.

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-09-16, 12:17   #2237
peachella
Rozeznanie

Cytat:

można dolewać do kąpieli, smarować po kąpieli albo też stosować na ciemieniuchę. Nie wiem, ja może kupię jedną oliwkę w razie czego(chociaż nie zamierzam stosować na co dzień) ale jak już to właśnie Babydream albo Hipp, reszta to same zapychacze.

Cytat:

hmm ja tego nie robię i nie zamierzam. Z tego co słyszałam rzadko kiedy to coś daje

Cytat:

bierzesz magnez? Ja biorę 4 x dziennie i nie pamiętam co to skurcz nóg/rąk, jedynie brzuch czasami

co do kosmetyków to ja kupię podobnie, ale bez kremu z cynkiem. Nie wiem jak zamierzasz go stosować, ale nie można z nim przesadzać, bo wysusza (Sroka pisała o tym na blogu).

Dowiedziałam się już co z sytuacją męża w pracy - ma pracę do końca listopada i co najmniej miesięczną odprawę (może być podwyższona uznaniowo). Więc najlepiej by było jakby Dobrusia wytrzymała u mnie do terminu albo dłużej, to wtedy grudzień spędzimy razem w domku bo jak wcześniej się urodzi to wątpię, żeby go puścili na wolne bez potrącenia z tej odprawy
Biorę magnez 2 razy dziennie, jak do tej pory miałam 2 razy jakikolwiek skurcz raz w stopie z miesiąc temu i dzisiaj z rana właśnie w łydce. Jak mnie będzie łapał częściej to zwiększe dawkę

Jeżeli chodzi o krem z cynkiem to mam go zamiar stosować doraźnie na odparzenia, zamiast sudocremu np. a tak normlanie to właśnie linomag albo inny krem do pupy bez cynku

z tą pracą męża nieciekawie, jeszcze teraz. Ale zobaczysz, ułoży się, szybko coś znajdzie
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:20   #2238
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Mam taką podstawkę do wanienki i może dzięki temu uda się ominąć główkę na końcu przy polewaniu

U mnie ten masaż zastępował seks z żelem ale skończyło się rumakowanie Sama bym chyba się bała robić to palcami A gdzieś miałam obrazek jak to trzeba robić, nieeee....

A ja polecam! Kiedys troche szukalam na temat i podobno faktycznie masaze daja super efekty i wielu kobietom jednak udaje sie uniknac naciecia. Tu w uk polozna zawsze mnie pytala czy masuje i ze mam to koniecznie robic

Teraz mam miec cc wiec mi sie nie chce. A libido tez mam duzo slabsze wiec nie zagaduje tz zeby nie prowokowac haha
Stary 2015-09-16, 12:21   #2239
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Moja Julcia to rzeczywiście będzie kryszynka... Ile Wasze maluszki wazyly w 30 tygodniu?
równo 29t0d ważyła 1480g Nie przejmuj się, takie maluchy bardzo szybko nabierają masy w tych ostatnich dwóch miesiącach

Co do kosmetyków, to już chyba kiedyś pisałam, że stawiam na babydream(płyn do kąpieli) i bambino(krem lżejszy i tłustszy), jak dla mnie sprawdzone i tanie do pupy na awarię sudocrem. Więcej nie planowałam dokupywać kosmetyków
Stary 2015-09-16, 12:22   #2240
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
Mnie w szpitalu na IP lekarz mierzył długość szyjki dowcipnym usg i wtedy podał dokładną długość w centymetrach.

Wow zazdroszczę że tak dokladnie czujesz ruchy. Ja czuję naprawdę słabo a już na pewno nie potrafię rozróżnić gdzie ma poszczególne części ciała ani jak jest ułożona
Czuję czuję i widzę też, takie małe przesuwające się kuleczki to stópki a większe części to główka i pupcia

Cytat:
ja też chyba wezmę pampersy te białe na początek

III USG mam umówione na poniedziałek mam nadzieję, że usłyszę same dobre wieści. A Ty już miałaś?

napisz później co ciekawego mówili u Ciebie na zajęciach szkoły rodzenia.

jesteś pewna że to USG nie będzie miało tej głowicy do pochwy? Wszystkie aparaty, które widziałam do tej pory mają zarówno taką jak i taką do brzucha Trzymam kciuki za wizytę.

Pewnie ma głowicę też tą dopochwową, ale prawdę mówiąc nie wiem czy oni tam wykonują badania dopochwowo też. To jest szpital wojewódzki i mają tam taki program teraz dla ciężarnych bezpłatny, opieka w sensie zlecanie badań, morfologii, usg właśnie też, ale wydaje mi się że to przez brzuch tylko :/ No ale powiem lekarce co i jak, niech sprawdzi co tylko możliwe.

Cytat:
W pierwszej ciazy masowalismy oliwa ze slodkich migdalow. Tzn tz masowal

Co prawda i tak musieli nacinac ale nie zaluje
A właśnie a propo nacinania, jesteście za czy przeciw? Z tego co wiem to nacinanie dużo "pomaga", w sensie że kobieta nie pęka tam wtedy mocno. Gdy nie ma nacięcia kobieta pęka wtedy aż do odbytu. Koleżanka z pracy przy pierwszej ciąży miała nacięcie, zszyli ją i się ładnie zagoiło, a przy drugiej nie zrobili jej nacięcia to popękała aż do odbytu i sito jej się zrobiło tragicznie to wspomina
Stary 2015-09-16, 12:23   #2241
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
można dolewać do kąpieli, smarować po kąpieli albo też stosować na ciemieniuchę. Nie wiem, ja może kupię jedną oliwkę w razie czego(chociaż nie zamierzam stosować na co dzień) ale jak już to właśnie Babydream albo Hipp, reszta to same zapychacze.

hmm ja tego nie robię i nie zamierzam. Z tego co słyszałam rzadko kiedy to coś daje

Biorę magnez 2 razy dziennie, jak do tej pory miałam 2 razy jakikolwiek skurcz raz w stopie z miesiąc temu i dzisiaj z rana właśnie w łydce. Jak mnie będzie łapał częściej to zwiększe dawkę

Jeżeli chodzi o krem z cynkiem to mam go zamiar stosować doraźnie na odparzenia, zamiast sudocremu np. a tak normlanie to właśnie linomag albo inny krem do pupy bez cynku

z tą pracą męża nieciekawie, jeszcze teraz. Ale zobaczysz, ułoży się, szybko coś znajdzie

Im mniej kosmetykow tym lepiej. Zamiast tej oliwki mam naturalny olej z migdalow w razie czego.

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Albo olej kokosowy podobno super!
Stary 2015-09-16, 12:27   #2242
maartucha
Zadomowienie

GG do maartucha

My postawiliśmy na płyn do kąpieli, oliwkę i krem do bużki z hippa.
No i do dupki na w razie co Sudocrem i Bepanthen

Ale jeszcze muszę zamówić krem z mustelli do bużki zimowy ale to bardziej dla zapachu jest obłędny a trzyma się na bużce cały dzien Wyczaiłam go u kuzynki jakies dwa lata temu jak jej sie córcia urodzila no oszalałam wtedy chodziłam i sobie rece smarowałam i niuchałam :P

" . . D
(19.05.2006)

Edytowane przez maartucha
Czas edycji: 2015-09-16 o 12:28
Stary 2015-09-16, 12:31   #2243
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Czuję czuję i widzę też, takie małe przesuwające się kuleczki to stópki a większe części to główka i pupcia

Pewnie ma głowicę też tą dopochwową, ale prawdę mówiąc nie wiem czy oni tam wykonują badania dopochwowo też. To jest szpital wojewódzki i mają tam taki program teraz dla ciężarnych bezpłatny, opieka w sensie zlecanie badań, morfologii, usg właśnie też, ale wydaje mi się że to przez brzuch tylko :/ No ale powiem lekarce co i jak, niech sprawdzi co tylko możliwe.

A właśnie a propo nacinania, jesteście za czy przeciw? Z tego co wiem to nacinanie dużo "pomaga", w sensie że kobieta nie pęka tam wtedy mocno. Gdy nie ma nacięcia kobieta pęka wtedy aż do odbytu. Koleżanka z pracy przy pierwszej ciąży miała nacięcie, zszyli ją i się ładnie zagoiło, a przy drugiej nie zrobili jej nacięcia to popękała aż do odbytu i sito jej się zrobiło tragicznie to wspomina

Moim zdaniem to polozna powinna decydowac ale probowac chronic krocze. Bo jednak takie rutynowe nacinanie moim zdaniem krzywdzi jednak wiele kobiet. Zreszta warto posprawdzac statystyki jak wiele kobiet jest nacinanych w pl. A jednak gdyby te porody byly bardziej aktywne, pozycje bylyby dogodniejsze i wiecej np porodow w wodzie itd nie byloby tyle pekniec. Polozna nie powinna w sumie do takich pekniec dopuscic... Tez slyszalam makabryczne historie i bardzo sie balam.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
My postawiliśmy na płyn do kąpieli, oliwkę i krem do bużki z hippa.
No i do dupki na w razie co Sudocrem i Bepanthen

Ale jeszcze muszę zamówić krem z mustelli do bużki zimowy ale to bardziej dla zapachu jest obłędny a trzyma się na bużce cały dzien Wyczaiłam go u kuzynki jakies dwa lata temu jak jej sie córcia urodzila no oszalałam wtedy chodziłam i sobie rece smarowałam i niuchałam :P

Ooo a jak pachnie? Ja mam na wiatr i mroz z Weledy ale pachnie taka cytryna jakby i chyba bym.zmienila
Stary 2015-09-16, 12:32   #2244
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Podobno nie zawsze pęknięcie musi pójść w stronę odbytu, ale oczywiście jest takie ryzyko. Dlatego ja wolę być nacięta. Rana cięta goi się lepiej niż szarpana, po drugie właśnie nigdy nie wiadomo, w którą stronę się pęknie, a pęknięcia do odbytu mogą powodować straszne powikłania typu nietrzymanie moczu, a nawet kału...

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-09-16, 12:36   #2245
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Podobno nie zawsze pęknięcie musi pójść w stronę odbytu, ale oczywiście jest takie ryzyko. Dlatego ja wolę być nacięta. Rana cięta goi się lepiej niż szarpana, po drugie właśnie nigdy nie wiadomo, w którą stronę się pęknie, a pęknięcia do odbytu mogą powodować straszne powikłania typu nietrzymanie moczu, a nawet kału...
Ja też raczej będę chciała być nacięta. Lepiej się zagoi a momentu cięcia się nie czuje bo jest robione w momencie skurczu.
Stary 2015-09-16, 12:40   #2246
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytam mojej lekarki co o tym sądzi, bo ta położna mówiła, że można już po 20 tygodniu, co dla mnie jest dziwne
Na pewno moja lekarka powie, że dopiero pod koniec ciąży, bo na te zajęcia co wygrałam (fizjoterapia dna miednicy) zabroniła mi iść teraz (tzn. powiedziała, że nie poleca), bo potem będzie problem z szyjką albo rozwarciem i będę musiała się oszczędzać, by donosić ciążę. Ale powiedziała, że po 37 tygodniu mogę już robić co chcę Więc odwołałam na razie udział w zajęciach i umówię się na początek listopada dopiero.
ja się będę trzymać tego i od 34 podziałam masażem, póki co sobie ćwiczę mięśnie jak sobie przypomnę a tej fizjoterapii dna macicy nie robi się po porodzie dopiero?

a tutaj wrzucam linka do specjalnego olejku do takiego masażu: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...do-porodu.html też ma w ulotce napisane o 34. tygodniu.

czytałam też, że pisałyście o tym czy mówi się o skończonych czy zaczętych tygodniach. Moim zdaniem to zależy od tego jak sformułujemy zdanie. Ja dzisiaj mam 29+3 (o ile dobrze pamiętam ) więc mogę powiedzieć, że jestem w 30tym tygodniu ciąży (bo już zaczęłam ten 30ty) albo że moja ciąża trwa 29 tygodni (bo skończyłam dopiero 29). A nawet nie wiem jak moja lekarka to zapisuje.
Cytat:

a to tak to spoko, pewnie nie zaszkodzi ten linomag zielony już mam, resztę będę kupować jak będę w Rossmannie i będzie akurat promo

ehh z tą pracą o tyle nieciekawie, że się idealnie nałożyło jej zakończenie z terminem porodu. Powiedział mi jeszcze, że warunkiem dostania tej odprawy jest 95% obecności w pracy do końca listopada. To wychodzi praktycznie tylko 1 dzień możliwej nieobecności. Nie chcę nawet myśleć co będzie jak się Dobrusi zachce wcześniej przyjść na świat, nawet nie będzie nas w ciągu dnia odwiedzał w szpitalu
Cytat:

myślę, że jak powiesz jaką masz sytuację z szyjką to zbada bez problemu

co do ochrony krocza to wiadomo wolałabym uniknąć zarówno pęknięcia jak i nacięcia ale zdam się chyba na położną, w szkole rodzenia radzili nam, żeby powiedzieć położnej że zależy nam na ochronie, ale gdyby było jasne, że zbliża się hardkorowe pęknięcie to lepiej naciąć, podobno doświadczone położne umieją to wyczuć a od siebie zamierzam robić ten masaż, podobno on naprawdę dużo daje.

Edytowane przez Iclosemyeyes
Czas edycji: 2015-09-16 o 12:42
Iclosemyeyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:42   #2247
maartucha
Zadomowienie

GG do maartucha

Cytat:
Moim zdaniem to polozna powinna decydowac ale probowac chronic krocze. Bo jednak takie rutynowe nacinanie moim zdaniem krzywdzi jednak wiele kobiet. Zreszta warto posprawdzac statystyki jak wiele kobiet jest nacinanych w pl. A jednak gdyby te porody byly bardziej aktywne, pozycje bylyby dogodniejsze i wiecej np porodow w wodzie itd nie byloby tyle pekniec. Polozna nie powinna w sumie do takich pekniec dopuscic... Tez slyszalam makabryczne historie i bardzo sie balam.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Ooo a jak pachnie? Ja mam na wiatr i mroz z Weledy ale pachnie taka cytryna jakby i chyba bym.zmienila
Obłędne Cięzko mi określić jak ale jest to jak dla mnie zapach cudownie pachnącego i szczęsliwego dziecka :P

Co do nacinania krocza hmm wiele ponoć zalezy od szpitala, od położnej. Nam połozna powiedziała, że na szczęscie u nas już sie wykonuje tego zdecydowanie mniej. Swego czasu była to rutyna przy porodzie SN. Lepiej ponoć popękać bo się lepiej goi niż nacięcie.

Jak sobie myśle o porodzie naturalnym to póki co chyba jestem bardziej podekscytowana ta niewiadomą niż się boje. Mimo pewnie kur#$%^&*@$go bólu chyba chciałabym to przeżyć chociaż raz. Najwyżej przy drugim dziecku CC :P

" . . D
(19.05.2006)

Stary 2015-09-16, 12:48   #2248
fasterka90
Zadomowienie

Kosmetyki z hipp widzę królują, u nas tez
Co do szyjki to ostatnio lekarz mówił ze nawet trochę zadługą,w 29tc było 4,8cm. Długi poród będzie jeśli coś się nie zmieni... :/ no chyba że moja akrobatka nie raczy się odwrócić głową w dół.
Nasza położna na sr mówi że im więcej kobieta miała infekcji tym większe prawdopodobieństwo że będzie trzeba nacinać albo pęknie. Po infekcjach tkanki są mniej elastyczne, bardziej kruche. Dla mnie mega pocieszające,tylko raz w życiu,już w ciąży miałam tam infekcje.
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-16, 12:53   #2249
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
ja się będę trzymać tego i od 34 podziałam masażem, póki co sobie ćwiczę mięśnie jak sobie przypomnę a tej fizjoterapii dna macicy nie robi się po porodzie dopiero?

a tutaj wrzucam linka do specjalnego olejku do takiego masażu: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...do-porodu.html też ma w ulotce napisane o 34. tygodniu.

czytałam też, że pisałyście o tym czy mówi się o skończonych czy zaczętych tygodniach. Moim zdaniem to zależy od tego jak sformułujemy zdanie. Ja dzisiaj mam 29+3 (o ile dobrze pamiętam ) więc mogę powiedzieć, że jestem w 30tym tygodniu ciąży (bo już zaczęłam ten 30ty) albo że moja ciąża trwa 29 tygodni (bo skończyłam dopiero 29). A nawet nie wiem jak moja lekarka to zapisuje.

a to tak to spoko, pewnie nie zaszkodzi ten linomag zielony już mam, resztę będę kupować jak będę w Rossmannie i będzie akurat promo

ehh z tą pracą o tyle nieciekawie, że się idealnie nałożyło jej zakończenie z terminem porodu. Powiedział mi jeszcze, że warunkiem dostania tej odprawy jest 95% obecności w pracy do końca listopada. To wychodzi praktycznie tylko 1 dzień możliwej nieobecności. Nie chcę nawet myśleć co będzie jak się Dobrusi zachce wcześniej przyjść na świat, nawet nie będzie nas w ciągu dnia odwiedzał w szpitalu

myślę, że jak powiesz jaką masz sytuację z szyjką to zbada bez problemu

co do ochrony krocza to wiadomo wolałabym uniknąć zarówno pęknięcia jak i nacięcia ale zdam się chyba na położną, w szkole rodzenia radzili nam, żeby powiedzieć położnej że zależy nam na ochronie, ale gdyby było jasne, że zbliża się hardkorowe pęknięcie to lepiej naciąć, podobno doświadczone położne umieją to wyczuć a od siebie zamierzam robić ten masaż, podobno on naprawdę dużo daje.
To tylko trzymać kciuki, żeby Mała za wcześnie się nie urodziła Wam będzie dobrze.

No mam nadzieję, że zbada mi tą szyjkę uhh

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Kosmetyki z hipp widzę królują, u nas tez
Co do szyjki to ostatnio lekarz mówił ze nawet trochę zadługą,w 29tc było 4,8cm. Długi poród będzie jeśli coś się nie zmieni... :/ no chyba że moja akrobatka nie raczy się odwrócić głową w dół.
Nasza położna na sr mówi że im więcej kobieta miała infekcji tym większe prawdopodobieństwo że będzie trzeba nacinać albo pęknie. Po infekcjach tkanki są mniej elastyczne, bardziej kruche. Dla mnie mega pocieszające,tylko raz w życiu,już w ciąży miałam tam infekcje.
Ja w swoim życiu przed ciążą miałam 2 razy infekcje, no i teraz raz w ciąży, ale jak będzie to zobaczymy
Stary 2015-09-16, 12:54   #2250
cynamon_
Zakorzenienie

Chyba spróbuję tego masażu krocza, zawsze to jakaś szansa ze obędzie się bez pęknięcia i bez cięcia, w przyszłym tygodniu idziemy oglądać oddział i dowiemy się jakie tu są praktyki stosowane. Podczas pierwszego porodu sama troszke peklam i to ładnie bo na bok, polozna próbowała ochronic krocze no ale nie do końca to wyszło, jednak bylam zadowolona ze nie było cięcia, teraz tez bym nie chciała
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości