|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !
Ja też stawiam na produkty babydream i sudocrem jeszcze kupiłam
|
|
#2222 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !
A co bedziecie robic oliwka? Pytam bo nie stosowalam
Smarowac po kapieli czy jak?Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2223 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
Maaartucha ja pytałam o firankę. Dzięki
i właśnie poszukuję jakiejś do pokoju dziecięcego.Srebrna smugo czyli już coraz bliżej u Ciebie ![]() Peachella ja mam większość kosmetyków z tych które wymieniłaś
|
|
|
|
#2225 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja też mnie kopie okropnie, czasem wydaje mi się, że to mała złośnica i specjalnie tak mocno naparza nóżkami A dziś rano nie wiedziałam co mi się dzieje w brzuchu, bo zaczęła tam kombinować i przekręciła się tak, że miała nóżki z prawej strony a główkę z lewej... aż brzuch mi się w poprzek naciągnął, bardzo nieprzyjemne uczucie... Chwilę się powierciła i znów wróciła na pozycję główką do dołu. Chyba ma jeszcze sporo miejsca. Żeby tylko przed rozwiązaniem psikusa mamie nie zrobiła...
|
|
|
#2226 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj znać koniecznie po zajęciach w szkole rodzenia U mnie pielęgnacja noworodka będzie bodajże za 2 albo 3 tygodnie dopiero.Cytat:
- żel do mycia i szampon 2w1 Hippa - mleczko pielęgnacyjne Hippa - krem do twarzy i ciała Hippa - krem na zimno i wiatr Babydream - krem p/odparzeniom Johnsona (dostałam razem z próbkami normalną tubkę, więc wykorzystam) - Sudocrem (jak już się pojawią odparzenia) - oliwka Bambino (też dostałam butelkę razem z próbkami) Mam takie może dziwne pytanie - czy masujecie sobie krocze (chodzi o przygotowanie do porodu)? Bo nam położna na szkole rodzenia radziła, by sobie masować 2-3 razy w tygodniu, najlepiej oliwką. Mówiła, że takie masowanie może pomóc na tyle, że nie będzie konieczne nacięcie krocza. No i jak mój mąż to usłyszał, to zdziwiony, że sobie nie masuję krocza. Ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, boje się, że wywołam przez to skurcze...
|
|
#2227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wow zazdroszczę że tak dokladnie czujesz ruchy. Ja czuję naprawdę słabo a już na pewno nie potrafię rozróżnić gdzie ma poszczególne części ciała ani jak jest ułożona |
|
|
|
|
#2228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aa ja faktycznie probowalam dolewac pare kropelek ale Ninka miala dlugie wlosy i potem musialam dokladnie plukac glowe. Nie sprawdzil mi sie ten system
|
|
|
|
|
#2229 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
III USG mam umówione na poniedziałek mam nadzieję, że usłyszę same dobre wieści. A Ty już miałaś?napisz później co ciekawego mówili u Ciebie na zajęciach szkoły rodzenia. Cytat:
![]() co do kosmetyków to ja kupię podobnie, ale bez kremu z cynkiem. Nie wiem jak zamierzasz go stosować, ale nie można z nim przesadzać, bo wysusza (Sroka pisała o tym na blogu). Cytat:
Trzymam kciuki za wizytę.Dowiedziałam się już co z sytuacją męża w pracy - ma pracę do końca listopada i co najmniej miesięczną odprawę (może być podwyższona uznaniowo). Więc najlepiej by było jakby Dobrusia wytrzymała u mnie do terminu albo dłużej, to wtedy grudzień spędzimy razem w domku bo jak wcześniej się urodzi to wątpię, żeby go puścili na wolne bez potrącenia z tej odprawy ![]() Poznanianko, u mnie mówili, że masaż od 34. tygodnia dopiero
Edytowane przez Iclosemyeyes Czas edycji: 2015-09-16 o 12:07 |
|||
|
|
|
#2230 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
sudocremu nie kupuję, zobaczymy w praniu co wyjdzie. Jak będzie nagła potrzeba to się dokupi, a tak to myślę, że taki krem z cynkiem z Babydream czy Hippa wystarczą.CO jeszcze może być do takiej codziennej pielęgnacji pupy przy każdej zmianie pieluchy? Ubranek na 56 mam kilka, ale tylko to co dostałam od znajomej. Trochę body z krótkim i pajace( po kilka sztuk). Pojedyncze sztuki innych ubranek, jakieś spodenki, bluza itp. Tak sobie myślę, miałam brac rozmiar 62 do szpitala tylko. Na liście wyprawkowej na stronie szpitala sa do wzięcia 3 komplety ubranek + na wyjście. Chyba wezmę 1 na 62 i 3 na 56. Myślę, że nie będzie aż taka duża. A nawet gdyby to jeden komplet będzie na 62, mąz jak coś to dowiezie. |
|||
|
|
|
#2231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W pierwszej ciazy masowalismy oliwa ze slodkich migdalow. Tzn tz masowal ![]() Co prawda i tak musieli nacinac ale nie zaluje
|
|
|
|
|
#2232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze szampon do włosków właśnie kupię i jakies mleczko do ciała ![]() po zmianie pieluszki tylko na samym początku czymś przeciw odparzeniom, a potem jak będzie wszystko ok to niczym
|
|
|
#2233 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do szkoły rodzenia, to jakos na początku bylam neutralnie nastawiona. Szłam bo u nas warunkiem do porodu rodzinnego w sali rodzinnej jest "zaliczenie" SR. Jednak już pierwsze zajęcia tak mi sie spodobały, że ide tam z ogrooomną przyjemnościa, już 6 zajeć za nami. Szczegolnie interesowały mnie z karmienia piersią, dziś też fajny lużny przyjemny temacik ;D. A do tego przez 2 h ciężarówki wszystkie uwalone na pufach sako od pewnego czasu i mężowie z krzeseł się do nas przesiadaja :P
|
|
#2234 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Sama bym chyba się bała robić to palcami A gdzieś miałam obrazek jak to trzeba robić, nieeee....
|
|
#2235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja Ninke musialam emolientem smarowac bo miala wysypke ten tradzik niemowlecy. A potem jak przeszlo to balsamem dla niemowlat bo wygodniej i nie tlusci tak. Do tej pory balsamik po kapueli obowiazkowo z mini masazem ![]() Do pupki nic nie stosuje i nie stosowalam dopoki nie ma odparzen. Wlasciwie kilka razy sie zdarzylo u Ninki i chyba musze powymieniac te sudocremy i bepantheny bo nie moga dlugo stac? |
|
|
|
|
#2236 |
|
Zakorzenienie
|
Zapytam mojej lekarki co o tym sądzi, bo ta położna mówiła, że można już po 20 tygodniu, co dla mnie jest dziwne
![]() Na pewno moja lekarka powie, że dopiero pod koniec ciąży, bo na te zajęcia co wygrałam (fizjoterapia dna miednicy) zabroniła mi iść teraz (tzn. powiedziała, że nie poleca), bo potem będzie problem z szyjką albo rozwarciem i będę musiała się oszczędzać, by donosić ciążę. Ale powiedziała, że po 37 tygodniu mogę już robić co chcę
|
#2237 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o krem z cynkiem to mam go zamiar stosować doraźnie na odparzenia, zamiast sudocremu np. a tak normlanie to właśnie linomag albo inny krem do pupy bez cynku ![]() z tą pracą męża nieciekawie, jeszcze teraz. Ale zobaczysz, ułoży się, szybko coś znajdzie |
|||
|
|
|
#2238 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja polecam! Kiedys troche szukalam na temat i podobno faktycznie masaze daja super efekty i wielu kobietom jednak udaje sie uniknac naciecia. Tu w uk polozna zawsze mnie pytala czy masuje i ze mam to koniecznie robic Teraz mam miec cc wiec mi sie nie chce. A libido tez mam duzo slabsze wiec nie zagaduje tz zeby nie prowokowac haha |
|
|
|
|
#2239 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie przejmuj się, takie maluchy bardzo szybko nabierają masy w tych ostatnich dwóch miesiącach Co do kosmetyków, to już chyba kiedyś pisałam, że stawiam na babydream(płyn do kąpieli) i bambino(krem lżejszy i tłustszy), jak dla mnie sprawdzone i tanie do pupy na awarię sudocrem. Więcej nie planowałam dokupywać kosmetyków
|
|
|
|
|
#2240 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a większe części to główka i pupcia ![]() Cytat:
Cytat:
tragicznie to wspomina
|
|
|
#2241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Im mniej kosmetykow tym lepiej. Zamiast tej oliwki mam naturalny olej z migdalow w razie czego. ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Albo olej kokosowy podobno super! |
|
|
|
|
#2242 |
|
Zadomowienie
|
My postawiliśmy na płyn do kąpieli, oliwkę i krem do bużki z hippa.
No i do dupki na w razie co Sudocrem i Bepanthen Ale jeszcze muszę zamówić krem z mustelli do bużki zimowy a trzyma się na bużce cały dzien Wyczaiłam go u kuzynki jakies dwa lata temu jak jej sie córcia urodzila no oszalałam wtedy chodziłam i sobie rece smarowałam i niuchałam :P
Mi wystarczy bym przy Tobie była . . . " (19.05.2006) [luksjaa]104680[/luksjaa] Edytowane przez maartucha Czas edycji: 2015-09-16 o 12:28 |
|
|
|
#2243 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem to polozna powinna decydowac ale probowac chronic krocze. Bo jednak takie rutynowe nacinanie moim zdaniem krzywdzi jednak wiele kobiet. Zreszta warto posprawdzac statystyki jak wiele kobiet jest nacinanych w pl. A jednak gdyby te porody byly bardziej aktywne, pozycje bylyby dogodniejsze i wiecej np porodow w wodzie itd nie byloby tyle pekniec. Polozna nie powinna w sumie do takich pekniec dopuscic... Tez slyszalam makabryczne historie i bardzo sie balam. ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
Ooo a jak pachnie? Ja mam na wiatr i mroz z Weledy ale pachnie taka cytryna jakby i chyba bym.zmienila
|
||
|
|
|
#2244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2246 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tej fizjoterapii dna macicy nie robi się po porodzie dopiero? a tutaj wrzucam linka do specjalnego olejku do takiego masażu: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...do-porodu.html też ma w ulotce napisane o 34. tygodniu. czytałam też, że pisałyście o tym czy mówi się o skończonych czy zaczętych tygodniach. Moim zdaniem to zależy od tego jak sformułujemy zdanie. Ja dzisiaj mam 29+3 (o ile dobrze pamiętam ) więc mogę powiedzieć, że jestem w 30tym tygodniu ciąży (bo już zaczęłam ten 30ty) albo że moja ciąża trwa 29 tygodni (bo skończyłam dopiero 29). A nawet nie wiem jak moja lekarka to zapisuje.Cytat:
ten linomag zielony już mam, resztę będę kupować jak będę w Rossmannie i będzie akurat promo ![]() ehh z tą pracą o tyle nieciekawie, że się idealnie nałożyło jej zakończenie z terminem porodu. Powiedział mi jeszcze, że warunkiem dostania tej odprawy jest 95% obecności w pracy do końca listopada. To wychodzi praktycznie tylko 1 dzień możliwej nieobecności. Nie chcę nawet myśleć co będzie jak się Dobrusi zachce wcześniej przyjść na świat, nawet nie będzie nas w ciągu dnia odwiedzał w szpitalu Cytat:
![]() co do ochrony krocza to wiadomo wolałabym uniknąć zarówno pęknięcia jak i nacięcia ale zdam się chyba na położną, w szkole rodzenia radzili nam, żeby powiedzieć położnej że zależy nam na ochronie, ale gdyby było jasne, że zbliża się hardkorowe pęknięcie to lepiej naciąć, podobno doświadczone położne umieją to wyczuć a od siebie zamierzam robić ten masaż, podobno on naprawdę dużo daje.
Edytowane przez Iclosemyeyes Czas edycji: 2015-09-16 o 12:42 |
|||
|
|
|
#2247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cięzko mi określić jak ale jest to jak dla mnie zapach cudownie pachnącego i szczęsliwego dziecka :PCo do nacinania krocza hmm wiele ponoć zalezy od szpitala, od położnej. Nam połozna powiedziała, że na szczęscie u nas już sie wykonuje tego zdecydowanie mniej. Swego czasu była to rutyna przy porodzie SN. Lepiej ponoć popękać bo się lepiej goi niż nacięcie. Jak sobie myśle o porodzie naturalnym to póki co chyba jestem bardziej podekscytowana ta niewiadomą niż się boje. Mimo pewnie kur#$%^&*@$go bólu chyba chciałabym to przeżyć chociaż raz. Najwyżej przy drugim dziecku CC :P
|
|
#2248 |
|
Zadomowienie
|
Kosmetyki z hipp widzę królują, u nas tez
Co do szyjki to ostatnio lekarz mówił ze nawet trochę zadługą,w 29tc było 4,8cm. Długi poród będzie jeśli coś się nie zmieni... :/ no chyba że moja akrobatka nie raczy się odwrócić głową w dół. Nasza położna na sr mówi że im więcej kobieta miała infekcji tym większe prawdopodobieństwo że będzie trzeba nacinać albo pęknie. Po infekcjach tkanki są mniej elastyczne, bardziej kruche. Dla mnie mega pocieszające,tylko raz w życiu,już w ciąży miałam tam infekcje.
|
|
#2249 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No mam nadzieję, że zbada mi tą szyjkę uhh ![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
|
|
|
#2250 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba spróbuję tego masażu krocza, zawsze to jakaś szansa ze obędzie się bez pęknięcia i bez cięcia, w przyszłym tygodniu idziemy oglądać oddział i dowiemy się jakie tu są praktyki stosowane. Podczas pierwszego porodu sama troszke peklam i to ładnie bo na bok, polozna próbowała ochronic krocze no ale nie do końca to wyszło, jednak bylam zadowolona ze nie było cięcia, teraz tez bym nie chciała
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.

Smarowac po kapieli czy jak?
A dziś rano nie wiedziałam co mi się dzieje w brzuchu, bo zaczęła tam kombinować i przekręciła się tak, że miała nóżki z prawej strony a główkę z lewej... aż brzuch mi się w poprzek naciągnął, bardzo nieprzyjemne uczucie... Chwilę się powierciła i znów wróciła na pozycję
Nasz ślub 16.08.2014 

bo jak wcześniej się urodzi to wątpię, żeby go puścili na wolne bez potrącenia z tej odprawy 

A gdzieś miałam obrazek jak to trzeba robić, nieeee....
tragicznie to wspomina