|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1951 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII
Ja stale zmieniam szampony, bo w sumie sama nie wiem czego od nich oczekuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1952 |
Przyczajenie
|
Proszę o radę, pomoc, cokolwiek ;-;
Już jakoś od roku interesuję się moimi włosami. Mam bardzo gęste włosy o kolorze ciemnego blondu. Chciałabym zapuścić je tak do pasa i marzę o pięknych lokach. Ale nie mogę dojść do tego co moje włosy chcą. Chyba lubią proteiny, bo od samego nałożenia odżywki z proteinami bez spłukiwania kręcą się! Niestety nie całe, bo niektóre kosmyki z tyłu po prostu stają się takie.. jak sianko. Chyba przeproteinowane prawda? Odstawiłam odżywkę, ostatnio zainteresowałam się olejkami. Kokosowy odpadł na starcie, nie dla mnie olej, a mam go niestety bardzo dużo w domu :p Kupiłam sobie w zielarskim olej arganowy. Przeczytałam dużo opinii o nim. Pomyślałam "Oooo.. To coś dla mnie! Będzie szał." Noo niestety nie było szału. Ogólnie to moje włosy potrafią się zachować i w domu jak je rozpuszczę to ładnie się kręcą. Ale po wyjściu na zewnątrz, jak dostaną wszystko to co znajduje się w powietrzu dostają świra i robi się szopa :C Raz nałożyłam olejek arganowy na suche włosy i zostawiłam tak na noc. Nie zauważyłam żadnych większych zmian. To kupiłam małe buteleczki różnych innych olejków, w tym makadamia. Dziś spróbowałam z tym olejkiem, ale już nei na suche włosy lecz na mokre w dodatku wcześniej przemyłam je odżywką yves rocher z jojoba (bardzo ją lubię, tak samo jak szampon <3 ). Tym razem zdecydowałam się na dwie godziny trzymania olejku na głowie, po czym zmyłam go Babydream no i zostawiłam do wyschnięcia. Były takie cudne w dotyku jak były mokre. A po wyschnięciu... PUCH. I mega gładkie przy skalpie no ale się nie kręcą.. Ja nie wiem już jak mam z nimi działać ![]() Może następnym razem wypróbuję olejek jojoba? Może zrobić sobie "rosół" znaczy miska z wodą+olejek? Albo może jakieś domowe maseczki? Albo może zupełnie źle się do tego zabieram? Co myślicie? Dołączam zdjęcia jak wcześniej się kręciły oraz zdjęcie z dzisiaj po zastosowaniu olejka z orzechów makadamia. Edytowane przez Szura6 Czas edycji: 2015-09-17 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1953 |
Konto usunięte
|
A moze nie rzucaj olejkow po jednym uzyciu, bo takie cuda nie istnieja :p ? Olejowac trzeba regularnie, nieraz wiele miesiecy, a nie, ze jedno uzycie i gotowe :$
|
![]() ![]() |
![]() |
#1954 |
Przyczajenie
|
Znaczy rzucić to go jeszcze nie rzuciłam, ale się pytam czy może coś źle robię. Prawdą jest, że zrobiły się mega gładkie przy głowie, wcześniej takie nie były
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1955 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten szampon z ziaji teoretycznie ma pq10, ale u mnie oczyszczał bardzo dobrze ![]() ![]() ![]() Joanna z cytryną jest lubiana przez wiele z nas, choć mnie kilka miesięcy temu zaczęła mocno przesuszać przez alkohol, jak wszystkie inne joanny, zatem obserwuj, choć wcale od razu nie skreślaj ![]() Masz jakiś stylizator? ![]() Cytat:
![]() Oleje trzeba dobrać pod siebie, choć fale i loczki często gęsto akurat arganu i kokosa nie lubią ![]() Próbuj powoli testować oleje, ale najlepiej po kilka razy, no chyba że faktycznie widzisz, że po jakimś CIę momentalnie spuszyło. Tutaj masz u mnie na blogu całą zakładkę o olejach, posty na temat olejowania i recenzje poszczególnych olejów ![]() http://www.kasianafali.pl/p/oleje.html Fale i loczki mają też przeważnie wyższą porowatość i dlatego może pojawić się puch po wyjściu na dwór - trzeba patrzeć na pogodę, punkt rosy,używać wielu emolientów, a uważać na nawilżacze - jeśli punkt rosy jest poniżej 4-5 stopni a powyżej 15-16 ![]() http://polish.wunderground.com/ U góry z prawej strony wpisz sobie swoje miasto i poszukaj punktu rosy w białej tabelce ![]() ![]() Napisz najlepiej, jakimi maskami i odżywkami dysponujesz, a doradzimy więcej ![]() Włoski przeważnie lepiej się kręcą po proteinkach, ale lepiej do takiej proteinowej odżywki czy maseczki dokapać kilka kropel oleju, sianko powinno być mniejsze - no i nie przesadzać też z częstotliwością stosowania. Wiem, że skręt fajny i kusi, ale za częste używanie protein może się przyczynić do przeproteinowanie, czyli suchego, łamliwego sianka. Polecam też olejowanie na nawilżającą maskę bądź odżywkę ![]() Wybacz, że tak się rozpisałam, ale tak już przeważnie mam, jak się odzywam :P ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
![]() Ile go nałożyłaś i czym zmywałaś? ![]() Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2015-09-17 o 17:45 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1956 |
Przyczajenie
|
Ah no może nie domyłam.. Może dlatego się tak puszą. Dwa razy myłam Babydream a potem jeszcze raz nałożyłam tą odżywkę z yr.
No i niezbyt dużo go nałożyłam moim zdaniem, ale może jednak za dużo? Na prawą stronę nakapałam ze 2-3 kropelki i na drugą tak samo. Do tego 2 krople wtarłam w skórę głowy (to był chyba dobry pomysł). Co do kosmetyków które mam to: -yves rocher, z jojoba, szampon i odżywka, dla włosów suchych -garnier, ultra doux, z awokado i karite, odzywka -joanna, odżywka, argan oil, na włosy suche i zniszczone -green pharmacy, rumianek lekarski, włosy osłabione i zniszczone, szampon -naturia, szampon z miodem i cytryną -timotei, drogocenne olejki, odżywka -joanna, odżywka dwufazowa, b/s, argan oil -nivea, flexible curls, balsam czy cuś -biovax, dwufazowa odżywka z proteinami mlecznymi -Maska do włosów Biowax, do suchych i zniszczonych Posiadam również olejek arganowy, makadamia, ze słodkich migdałów, jojoba i awocado Tyle tego mam. Oczywiście nie używam wszystkiego na raz ![]() Edytowane przez Szura6 Czas edycji: 2015-09-17 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#1957 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie rady!
Będę się bacznie rozglądać zarówno za Pottersami jak i poleconą odżywką z Kallosa. Co do stylizatora, to szczerze na razie przeraża mnie wizja nakładania na włosy jeszcze czegoś, ale może rzeczywiście rozejrzę się za jakimś żelem bez alkoholu ![]() Edytowane przez Frizzy_Mind Czas edycji: 2015-09-17 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#1958 |
Konto usunięte
|
Ja bym sie nie bala az tak alkoholu w zelach, tego nie naklada sie az tak duzo i czesto, zeby to jakies realna zniszczenia powodowalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1959 |
Moderator
|
Tej odżywki z lidla osobiście bym nie polecała, słabo domywa każda z nich. Chociaż fajne są z dodatkiem oleju do użycia jako maska, a do mycia jak juz to ta niebieska, ale ona bardziej emulguje niż myje i włosy nie są po niej takie fajnie świeże.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1960 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1961 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Puszyć może babydream - ja po nim miałam takie za lekkie i kaczuszkowate włosy, jak u dzieciaczka, jak puszek, nie nie za fajne. Już dużo lepiej działał na mnie szampon hipp, ale najbardziej do mycia kocham balsamy mrs potters - z aloesem oraz ten z lotosem i kolagenem ![]() ![]() ![]() Masz tutaj z emolientowych odżywek i maseczek: garnier awokado i karite, yves rocher z jojobą i timotei drogocenne olejki. Z nawilżających - biovax pomarańczony. Z nawilżająco-emolientowych - odżywka joanny z arganem. Dwa psikacze - jeden proteinowy z biovaxa. Moim zdaniem przydałoby się jeszcze troszkę proteinek jednak ![]() ![]() Szampony - odbudowujący yves rocher, joanna miód i cytryna, green pharmacy z rumiankiem. Przydałoby się tutaj coś delikatniejszego właśnie - może jednak babydream będzie fajny,może nie być fajny. Rozejrzałabym się za pottersem ![]() Do stylizacji - balsam nivea flexible, ma glicerynę i może puszyć w nieodpowiednią pogodę, ale swego czasu bardzo go lubiłam, robił mi taki miękki skręt ![]() A w ogóle - dawałaś tu jakieś wpisowe zdjęcie? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Pamiętacie, jak pokazywałam Wam takie moje prawie że proste włosy? Za dużo silikonów miały, ostatnio wyglądały już tak ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1962 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1963 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam olejek keratynowy chyba gdzieś głęboko w szafce.. Chyba go poszukam ![]() Ohh, dawałam zdjęcia w moim pierwszym poście w tym wątku, na samym początku (ale mi się zrymowało hyhy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1964 |
Raczkowanie
|
Popadłam w paranoje wyrównywania włosów
![]() ![]() Tak poza tym potrzebuję lekkiego serum silikonowego, silikonowo-olejowego, bez nawilżaczy i protein. Mam Gliss Kura, ale to ciężki kaliber z ciężkimi silikonami i sprawdza się przy prostowaniu, a tak normalnie to mi włosy strączkuje. I bardzo polubiłam się z musem z Pantene i baardzo dziękuję za jego polecenie ![]()
![]() |
#1965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1966 |
Raczkowanie
|
Ja się nad biedronkowym argan oil zastanawiam, biosilka marakujowego właśnie nie chce. Z marionowych tych orientalnych to z jojobą chodzi mi po głowie, bo moje włosy jojobę lubią, ale miałam jedno serum z mariona i mnie obciążało, więc sama nie wiem.
![]() |
#1967 |
Zakorzenienie
|
No ja potem zmienię chyba na jakiś orientalny Marion, ale nie wiem który, bo tyle ich jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1968 |
Raczkowanie
|
Ja szukałam po olejach, które moje włosy lubią i chyba Regeneracje Włosów wezmę jak się zdecyduję, bo z jojobą i w sumie ma chyba najwyższą ocenę na KWC
![]()
![]() |
#1969 |
Konto usunięte
|
Zagubiona a probowalas mythic oil
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1970 |
Raczkowanie
|
Nie próbowałam, ale myślałam o nim, pewnie jak przestane tyle pieniędzy przepierniczać na ubrania, to zainwestuje w mysthic oil
![]() ![]()
![]() |
#1971 |
Konto usunięte
|
Co kasy na ubrania proponuje przeczytac "slow fashion" daje do myslenia :p
|
![]() ![]() |
![]() |
#1972 |
Moderator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1973 |
Raczkowanie
|
Słyszałam o tym, ale nie przekonuje mnie
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1974 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Mimo upływu lat ja ciągle jestem CG, bez zwątpień i bardzo wiernie ![]() Z tym, że doszłam do tego momentu, gdzie włosy mam 100% zdrowie, niskoropowate, niby ideał. Ale. Mam również wrażenie, że włosy są takie rozmiękczone, gładkie. Zyskały zdrowie a tracą skręt. Wydobycie z nich dawnych rulonów to duuużo bardzo mocnego żelu, a i też nie zawsze. Dużo lepiej kręciły się kiedy były podniszczone, lekko podsuszone i generalnie w nieco gorszym stanie. Zdaję sobie sprawę, że cięcie nie jest idealne, ale mam dobrą fryzjerkę na oku i niedługo się do niej wybiorę. W każdym razie, teraz włosy bez stylizacji są w zasadzie proste, lekko pofalowane na końcach czy przy twarzy. Jakbym wiedziała, że tak będzie, to bym ich tak nie pielęgnowała ![]() Dziewczyny, jak żyć? Jakieś pomysły na naprawdę mocny hold i wydobycie skrętu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1975 |
Konto usunięte
|
dziewczyny pomocy, no ja nie moge :C
niewazne co zrobie te wlosy wygladaja okropnie, sa gladkie, ale spuszone niewazne co zastosuje ;c wydobycie skretu powoduje ze sa suche od zbyt dlugiego uzywania suszarki, zeby sie wysuszyly, a potem sa oblesne w dotyku i mam je ochote umyc nastepnego dnia, bo nic sie z nimi nie da zrobic, dlatego chodze w prostych. Ale mimo to sa straszne ![]() zastanawiam sie nad cieciem takim jak na zdjeciach (jedne moje aktualne, drugie propozycje) ale nie wiem czy to dobry pomysl ;/ Wlosy sa miekkie (oprocz koncow), cienkie i latwo o przychlast, powoli sie poddaje, bo tyle lat a moje wlosy nigdy nie wygladaly dobrze przez 2 dni z rzedu ;c |
![]() ![]() |
![]() |
#1976 |
Moderator
|
Nagomiko, a nie są przenawilżone? Bo tak wyglądają. Wtedy wystarczy odstawić wszystko co zawiera humektanty i używać protein oraz olei. A może to od jakiegoś oleju, który ci rozmiękcza i rozgumia włosy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1977 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uzywam teraz makadamia od Lotonu przed myciem (swietny jest, w porownaniu do oleju z awokado ktory nie robil nic), a po myciu z pestek sliwki, bo to jedyne co ujarzmia puch... Ogolem najczesciej moje mycie wyglada tak : makadamia przed na cala noc albo kilka godzin mycie facelle albo rypaczem, jak mi sie chce potem Kallos omega z dodatkiem gliceryny na 30 minut i suszenie + olej z pestek sliwki choć np dzis tylko byl olej na wlosy przed myciem, szampon, suszenie, olej i tyle... czyli mam odstawic glicusia a walnac protein? juz sie boje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1978 |
Moderator
|
Całkowicie odstawić glicerynę. Proteiny nie na długo, max 20 minut ale jak cię puszą to z 10 starczy. W takim przypadku po proteinach koszmaru być nie powinno, ale dawanie gliceryny przy każdym myciu niestety się tak może skończyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1979 |
Konto usunięte
|
Klaudenc, a jak myslisz, na jakiej bazie ta keratyne dac? Kallos Omega, Cherry, Bingo spa arganowa kuracja czy be beauty odzywka do wlosow z filtrami uv?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1980 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie odnośnie skrzypu.
Skrzyp wypłukuje witaminę B i magnez, ale czy poza tym może powodować większe drżenie rąk? Tak słyszałem od jednej osoby. Bo właśnie mam takie ręce, i nie chciałbym sobie zaszkodzić. Oczywiście, że brak witaminy B można dopełniać pijąc drożdże, ale nie ma innego sposobu? Drożdży akurat nie lubię. Aha! Według Was lepiej pić czy łykać tabletki? Wydaje mi się, tabletki mogą zawierać szkodliwą chemię i nie będą zbyt dobrze działać (nie wiem, takie przekonanie mam), a napój nie będzie dobrze smakować. Jeśli nie skrzyp to czy wiesiołek lub siemię lniane będzie równie dobre na włosy? A może stosować wszystkie na raz? Bo właśnie nie wiem na co się zdecydować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.