Welonikowe zapalenie mózgu, czyli co się u licha dzieje z P.M. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-20, 00:11   #1
mylady21
Wtajemniczenie

Welonikowe zapalenie mózgu, czyli co się u licha dzieje z P.M.

"siedzę" w branży od 12 lat. Z roku na rok rozhisteryzowanych, nieszczęśliwych, spanikowanych chorych na niemożność podjęcia decyzji panien młodych jest coraz więcej.
Jakieś sos psychologiczne przed ślubem powinno być.
Wstyd mi za młode dziewczyny, starsze pmki dalej zachowują się normalnie,młodsze jak ufo...
Co Wam jest dziewczyny? Czy to skutek wychowania? Roszczeniowa postawa, nieprzystające do wyglądu oczekiwania (mała i gruba chce wyglądać jak top modelka, krzywa na prostą etc)?
I chamskie grubiańskie zachowanie...
Wstyd mi za moje pokolenie.
Stary 2015-09-20, 02:54   #2
Hanako
lubi eks swojego męża

Dot.: Welonikowe zapalenie mógu, czyli co się u licha dzieje z P.M.

Cytat:
Napisane przez mylady21 Pokaż wiadomość
"siedzę" w branży od 12 lat. Z roku na rok rozhisteryzowanych, nieszczęśliwych, spanikowanych chorych na niemożność podjęcia decyzji panien młodych jest coraz więcej.
Wstyd mi za młode dziewczyny, starsze pmki dalej zachowują się normalnie,młodsze jak ufo...
Co Wam jest dziewczyny? Czy to skutek wychowania? Roszczeniowa postawa, nieprzystające do wyglądu oczekiwania (mała i gruba chce wyglądać jak top modelka, krzywa na prostą etc)?
może wypalenie zawodowe. naprawdę wpadłaś na forum tylko po to, żeby ponarzekać na nieznane nam panny młode?

(tak ogólnie to podejrzewam internet. pokolenie wcześniej nie marzyło o weselu z żurnala, wesele było takie jakie było, kieckę się szyło z tego co rzucili, itd. dzisiaj, po przeglądnięciu sryliarda katalogów sukien ślubnym i tysiąca osiemset inspiracji na pintereście, można dostać totalnego kręćka.)

Edytowane przez Hanako
Czas edycji: 2015-09-20 o 02:59
Hanako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 09:44   #3
Dotka90
Zakorzenienie

Chamskie i grubiańskie zachowanie zdarza się w każdej branży, również w spożywczaku. Niestety ile ludzi, tyle zachowań. Widzę chamskich dziadków i uprzejmych młodych ludzi, ale i odwrotnie. Średni wiek również nie jest 'tylko' uprzejmy, jest pełen przekrój.

A to, że gruba chce wyglądać szczuplej, a nie jak beczka, a krzywa nie podkreślać swoich mankamentów - wow, serio to takie dziwne?

To jest ślub. Z założenia bierze się go raz w życiu. Nie znam nikogo, kto na ślubie chce podkreślać swoje defekty i wyglądać jak kupa. Każda panna młoda chce wyglądać pięknie.

I cóż, może u Ciebie, jak słusznie wyżej zauważono - to wypalenie zawodowe, ale wierz mi, że makijażem, fryzurą, suknią można wieeele ugrać.

Ja do filigranowych PMek nie należałam, ale dzięki PRZEMIŁEJ pani w salonie, miałam piękną suknię, która idealnie podkreśliła atuty - fajny biust, wąska talia, a ukryła mankamenty - szerokie biodra i duży tyłek.

No ale rozumiem, że jak mam już ten duży tyłek, to powinnam się wcisnąć w rybkę i tyle, no bo 'jakże to tak, że gruba chce wyglądać na chudą'

Ja życzę mniej zgorzknienia, świat jest wtedy trochę łatwiejszy do zaakceptowania
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 10:26   #4
Sophie24
Zakorzenienie

Myślę, że ja się zaliczam do takich PMek. Aczkolwiek otoczenie też czasem sra, że nie mamy nic jeszcze załatwione a to tak mało czasu o bosze, bosze. Nie wiem o co im chodzi i nie wiem kto ma większe ciśnienie. No ale wracając do tematu.
Biorę ślub raz w życiu - tak zakładam i tego się trzymajmy. Od zawsze miałam swoją wizję ślubu i wesela, mniej standardową od tego co mamy zawsze. Gdy przyszło do organizacji trzeba było zderzyć się z rzeczywistością - zawartością portfela i możliwościami organizacyjnymi. Dodatkowo doszły inne okoliczności w postaci teściowej, które chętnie nam miesza i przez to trudno cokolwiek zorganizować.
Wizja zmienia się co jakiś czas bo i okoliczności się zmieniają.
Nie mniej - sporo rzeczy jest wybranych, wymaga w sumie klepnięcia/kupienia.

Problemy są i ja staram się załatwiać to teraz. Z salą trwają negocjację. Przyjaciółka powiedziała, że mamy dziwne wymagania do sali. A ja po prostu nie chce zostawiać sobie na ostatnią chwilę wyboru i kłótni o to, co należy podać i co zrobić. Poza tym są problemy bo mamy małe wesele i mało która sala chce je zrobić, no a sama sala też musi jakoś wyglądać.
Z suknią mam problem ale nie widzę specjalnie wyboru. Założyłam sobie, że w dniu mojego ślubu zamierzam się ubrać a nie przebrać. Nie założyłam nigdy białej sukni więc nie widzę sensu zakładania takiej na ślub - na dodatek z koronkami i innymi pierdzielnikami. Owszem, ma być wyróżniająca się ale bez przesady. A trudno takie suknie znaleźć w sklepach/salonach.

Myślę, że potrzeba Ci odpoczynku. Sama doskonale wiem, że PMki potrafią być trudne i ma się je ochotę rozstrzelać. Sama taka jestem momentami. Ale to też frustrujące kiedy mam wrażenie, że coś jest fajne i to właśnie TO a potem zaczynają się przeszkody i jestem w kropce co dalej.
Mi wizja wesela zmieniała się tyle razy, ze obecnie mam ochotę go po prostu nie organizować. I to nie z mojego widzi mi się a zawsze coś wyskakiwało. Kto wie - może wreszcie zaniechamy tej organizacji bo ile można.
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 10:47   #5
lolusl
Japońska rzepa

Przenoszę na plotkowy, to nie jest dział do rozmawiania o psychologii panny młodej
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:01   #6
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Ja rozumiem autorkę. Często PM wyobrażają sobie, że sukienka magicznie zmienni ich figurę. Samo to, że sprawi, że będzie wyglądać korzystanie to już za mało. Chciałyby wyglądać jak modelki z katalogu, a nie mając figury modelki jest to NIEMOŻLIWE. Nikt mi nie powie, że kobieta 70kg będzie w choćby najlepiej dobranej sukni wyglądać jak z katalogu. A niektóre wierzą, że płacąc 3000zł za suknię się da.

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

A pisać, że ktoś się wypalił zawodowo, bo wkurza go chamskie zachowanie klientów? Jeszce tego brakuje żeby chamstwo przestało wkurzać.
złociste jak len.
I przyszedł do niej grajek,
na skrzypcach zaczął grać
i mówi: Pójdź, królewno
konwalie ze mną rwać.

Pójdź, pójdź...
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:05   #7
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Thumbs up Dot.: Welonikowe zapalenie mógu, czyli co się u licha dzieje z P.M.

Cytat:
Chyba cierpisz na wypalenie zawodowe. Ja w swojej pracy mam do czynienia z ludźmi w różnym wieku i wiek nie ma nic wspólnego z "normalnym" zachowaniem i wymaganiami.

Postaraj się zamienić role i spojrzeć na sytuację oczami PM. To jest wyjątkowy dzień, więc każda w tym dniu chce wyglądać i czuć się jak księżniczka, cokolwiek rozumie pod tym pojęciem. Nie wierzę, że nie znasz branżowych tricków, które pomogłyby grubej wyglądac szczuplej a szczupłej nabrać optycznych krągłości. To już ja znam te sztuczki a nie jestem z branży ślubnej ani krawieckiej.

Co do chamskiego zachowania: to TY narzucasz ton i atmosferę w salonie i TWOIM zadaniem jest poprowadzić rozmowę/rozładować napięcie. Myślę, że gdybyś autentycznie była zainteresowana pomocą w wyborze sukni/dodatków (bo chyba takie jest Twoje zadanie), spytałabyś o oczekiwania to byłoby widać i czuć Twoją autentyczność w chęci pomocy. Tymczasem Twój post mówi: " O Boże, z jaką idiotką i histeryczką przyjdzie mi się dziś użerać?"

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:25   #8
201801191006
Konto usunięte

po wszystkich wycieczkach po salonach sukien z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to z paniami sprzedającymi jest coś nie tak, a nie z peemkami.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:34   #9
201604200942
Konto usunięte

ale prosimy o przykłady pani Autorko!

Kiedyś było inaczej, młodzież inna, bardziej kulturalna - wiadomka
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:43   #10
cornflower_girl
Zakorzenienie

Ja też jestem ciekawa konkretnych przykładów.

Wiem, że przypadki w stylu niska i korpulentna panna młoda widzi się w sukni a la moje wielkie cygańskie wesele zdarzają się - mówi się trudno. Można spokojnie wytłumaczyć, zaproponować alternatywę - ale ostateczna decyzja należy do dziewczęcia.

Natomiast sama pewnie byłam dla usługodawców piekielną panną młodą - ale cóż poradzić, jeśli mam umowę i egzekwuję wszystkie postanowienia? Wiem, że to denerwuje usługodawców - ale ja płacę, ja wymagam. Nikogo nie zmuszałam do obniżenia stawek, więc mam prawo żądać pełnowartościowego produktu.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:44   #11
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
po wszystkich wycieczkach po salonach sukien z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to z paniami sprzedającymi jest coś nie tak, a nie z peemkami.
Kuzynka chciała przymierzyć pierzastą suknię, a pani do niej ,,pani i tak będzie źle w niej wyglądać szkoda mierzyć"
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:51   #12
201801191006
Konto usunięte

w jednym z salonów pani stwierdziła, że skoro biorę ślub cywilny, to nie wypada mi mieć długiej sukni. i żebym mierzyła krótkie, bo kościelny to kościelny, wiadomo. a mój to tylko cywilny.
w kolejnym poprosiłam o coś prostego, bez koła, w kolorze ecru. dostałam do przymiarki wielką śnieżnobiałą księżniczkę, bo na pewno będę w tym wyglądać cudnieeeee.
niestety dla tych pań nie jestem niemową więc pewnie jak wyszłam, to zaliczyły mnie do tych chamskich szalonych peemek. cóż.
Stary 2015-09-20, 11:54   #13
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
w jednym z salonów pani stwierdziła, że skoro biorę ślub cywilny, to nie wypada mi mieć długiej sukni. i żebym mierzyła krótkie, bo kościelny to kościelny, wiadomo. a mój to tylko cywilny.
w kolejnym poprosiłam o coś prostego, bez koła, w kolorze ecru. dostałam do przymiarki wielką śnieżnobiałą księżniczkę, bo na pewno będę w tym wyglądać cudnieeeee.
niestety dla tych pań nie jestem niemową więc pewnie jak wyszłam, to zaliczyły mnie do tych chamskich szalonych peemek. cóż.
Ale niby dlaczego nie wypada mieć długiej sukni?
Stary 2015-09-20, 11:57   #14
201604181004
Konto usunięte

Patrzac ze sprawa z moim salonem niemalze skonczyla sie w sadzie a pozew juz byl ulozony... To tak, zdecydowanie salony sa problematyczne
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:58   #15
Dotka90
Zakorzenienie

No jak to dlaczego? Bo to TYLKO cywilny

U mnie w salonie tak jak pisałam, trafiłam na świetną babkę. Nikt nie komentował, że to 'tylko' cywilny, a ja mam strojną kieckę
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:58   #16
201607211025
Konto usunięte

Dot.: Welonikowe zapalenie mózgu, czyli co się u licha dzieje z P.M.

Loloo bardzo fajny ten Twój blog, kocham ślubną tematykę
No i piosenka Lany w podpisie
Stary 2015-09-20, 12:10   #17
kaledonia
zielony stworek

Mnie osobiście przeszkadzały te wycieczki PMka z obstawą w postaci 5 koleżanek, bo nikt poza nimi miał nie istnieć i żadna inna klientka często nie mogła przymierzyć, bo zdarzało się, że nie tylko PMka miała chęć przymierzać suknie, a dziewczyny towarzyszące również. To jest upierdliwe w mniejszych salonach, gdzie często jest jedna lub dwie przymierzalnie.
Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Ja rozumiem autorkę. Często PM wyobrażają sobie, że sukienka magicznie zmienni ich figurę. Samo to, że sprawi, że będzie wyglądać korzystanie to już za mało. Chciałyby wyglądać jak modelki z katalogu, a nie mając figury modelki jest to NIEMOŻLIWE. Nikt mi nie powie, że kobieta 70kg będzie w choćby najlepiej dobranej sukni wyglądać jak z katalogu. A niektóre wierzą, że płacąc 3000zł za suknię się da.

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

A pisać, że ktoś się wypalił zawodowo, bo wkurza go chamskie zachowanie klientów? Jeszce tego brakuje żeby chamstwo przestało wkurzać.
Ja przy 90kg wyglądałam super w super dobranej sukni, ale ja nie trafiłam na marudząco-pierdzącą obsługę, która zna się na swojej pracy. W katalogu modelki wyglądają nienaturalnie, wiadomo photoshop.
Widziałaś w ogóle jak wyglądają osoby o wadze 70kg. Znam takich osób dużo i mało o kim bym powiedziała,że ma nadwagę. Wystarczy, że znajdzie się wyższe osoba od przeciętnej i mocniej zbudowana.
Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Kuzynka chciała przymierzyć pierzastą suknię, a pani do niej ,,pani i tak będzie źle w niej wyglądać szkoda mierzyć"
"Dla Pani nic nie mamy" tak przywitała mnie i moją mamę sprzedająca w jednym z łódzkich salonów
Cytat:
Ja się dowiedziałam, że w moim wieku to już bez welonu i jak to biała suknia ślubna, po 30tce tylko ecru, a chciałam białą

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 12:16   #18
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ja się dowiedziałam, że w moim wieku to już bez welonu i jak to biała suknia ślubna, po 30tce tylko ecru, a chciałam białą
Ale zaścianek. Po 30 to już tylko garsonka i żadnego przyjęcia, bo kto to widział, żeby taka stara skakała po sali jak młódka
Stary 2015-09-20, 12:16   #19
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No jak to dlaczego? Bo to TYLKO cywilny

pani stwierdziła, że cywilny to tylko krótka, długa nie wypada, bo to inny rodzaj uroczystości i ona się z tym nie spotkała żeby długą suknie na cywilny mieć a nie mierzyłam żadnych księżniczek z 2metrowym trenem więc tym bardziej wtf.

więc w momencie jak przypadkiem trafiłam na panią, która od razu zrozumiała o co mi chodzi i pokazywała tylko to, co mnie interesuje i serio potrafiła doradzić, to ani się nie zastanawiałam i na drugi dzień wpłaciłam zaliczkę.

Cytat:
Loloo bardzo fajny ten Twój blog, kocham ślubną tematykę
No i piosenka Lany w podpisie
Stary 2015-09-20, 12:17   #20
201607231707
Konto usunięte

lol ważę 70 kg, wyobraziłam sobie jak idę do salonu, a pani mi mówi "oj i tak w niczym szału pani nie będzie robić" XD
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 12:32   #21
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
lol ważę 70 kg, wyobraziłam sobie jak idę do salonu, a pani mi mówi "oj i tak w niczym szału pani nie będzie robić" XD
xDDD
Stary 2015-09-20, 12:34   #22
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

Nigdy nie byłam w salonie sukien ślubnych, więc nie mam pojęcia, jak wygląda szukanie, kupowanie sukien, chodzenie po salonach i rozmowa z paniami tam sprzedającymi. Pytam więc, bo chcę pozyskać wiedzę, no offence - po co mówicie w salonach czy bierzecie tylko ślub cywilny czy kościelny? No bo, to nie ma znaczenia przy kupowaniu sukienki, więc po co ta informacja? Te babki w salonach same o to pytają?
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 12:37   #23
201604181004
Konto usunięte

Taaa pytaja. I najczesciej Zakliny ew Haliny juz roztaczaja wizje stawiajac cie przed lustrem biora wlosy w dlonie i albo unosza albo zbieraja na bok i mowia ze bedzie pieknie xd
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 12:41   #24
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Ale zaścianek. Po 30 to już tylko garsonka i żadnego przyjęcia, bo kto to widział, żeby taka stara skakała po sali jak młódka
I pamiętaj to co jedna z wizażanek napisała dlaczego bierze ślub za młodu, nie z miłości, ważniejszy powód był...nie mogłaby patrzeć na swoje zdjęcia ślubne, bo po 30tce to już cała pomarszczona będzie
Cytat:
i pokazuje drzwi
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;52830713]Nigdy nie byłam w salonie sukien ślubnych, więc nie mam pojęcia, jak wygląda szukanie, kupowanie sukien, chodzenie po salonach i rozmowa z paniami tam sprzedającymi. Pytam więc, bo chcę pozyskać wiedzę, no offence - po co mówicie w salonach czy bierzecie tylko ślub cywilny czy kościelny? No bo, to nie ma znaczenia przy kupowaniu sukienki, więc po co ta informacja? Te babki w salonach same o to pytają?[/QUOTE]
Tego nie musisz mówić, ale wieku aż tak dobrze nie ukryjesz

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 12:45   #25
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
I pamiętaj to co jedna z wizażanek napisała dlaczego bierze ślub za młodu, nie z miłości, ważniejszy powód był...nie mogłaby patrzeć na swoje zdjęcia ślubne, bo po 30tce to już cała pomarszczona będzie
Co???!!!
Stary 2015-09-20, 12:47   #26
201801191006
Konto usunięte

mój ślub jest w grudniu. mierzyłam sukienkę bez rękawka. pani zaproponowała jakiś szal czy futerko, które w ogóle mi się nie podobało więc powiedziałam, że nie potrzebuję, bo zakładam że w urzędzie będzie ciepło. i się zaczęło.
Stary 2015-09-20, 12:53   #27
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ile masz lat? Jakie to sa mlode dziewczyny, a jakie starsze pmki? Ktore pokolenie jest twoim, skoro siedzisz w branzy od 12 lat?

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 13:13   #28
201607111040
Konto usunięte

Myslalam ze bedzie to kolejny watek w stylu odzwierzecego czy ozpieluszkowego zapalenia i bedzie sie mozna posmiac z zachowan niektorych pannien mlodych, a tu co innego

Odnosnie tych malych i grubych co chca wygladac jak modelka Niestety czesto tak jest ze niektore panie mysla ze jak ubiora jakos suknie to ta magicznie je wyszczupli i wydluzy Tak samo z makijazem. Jak przychodzi kobieta do wizazystki i pokazuje makijaz np Kim Kardashian to ona nie chce miec makijazu jak Kim. Ona chce wygladac jak Kim, a potem rozczarowanie i w ogole makijazystka jest do kitu!
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 13:16   #29
201801191006
Konto usunięte

przecież dobrze dobrana suknia może zdziałać cuda i wizualnie odjąć z 10kg.
przetestowałam to na sobie wiec to nie jest urban legend i nie dziwie się, że pm mają takie oczekiwania.
Stary 2015-09-20, 13:17   #30
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
"Pani na pewno schudnie, wszystkie panny młode chudną przed ślubem do rozmiaru 34" - sztandarowy tekst.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości