Koty - część XI - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-22, 09:19   #4051
Kusum
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Koty, które miały ze mną jakąkolwiek styczność, tak już miewają
Masz jakieś nowe foty?

No co, obiad robi, bo kota zjadła...

Lepiej obiad niż wstążkę...

A Ty w pracy czy dalej leżysz pod kotem?
Stary 2015-09-22, 09:28   #4052
anomia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Cierpie na bezsennosc. A ze przed 5 i tak wstaje do pracy, musialam sobie jakos czas zajac

I a propos wstawania... codziennie budzi mnie Lady gryzac moje wlosy. ona ma jakis fetysz, uwielbia moje wlosy i wszystko co z nimi zwiazane- gumki do wlosow, wypelniacz czy szczotka... zaczepia je, wacha, bawi sie nimi i najgorsze, ze je pozera. Juz raz wymiotowala klebkiem moich wlosow i raz wyciagalam jej je z tylka nie mam pomyslow na te sytuacje, juz polowe czasu spie z ręcznikiem na glowie.
Skąd ja to znam. Najgorsze, że moje włosy mają z 60cm i nie wiem jak to później wygląda jak mała zje większą ilość... Ostatnio jednego długaśnego znalazłam w kuwecie w trakcie opróżniania...
anomia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 09:33   #4053
malangie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
feromony na pewno nie zaszkodza. w takim wieku adaptacja powinna przejsc szybko. na wszelki wypadek izolowalabym Nowa na noc, zeby mogla sie spokojnie wyspac. inscenizuj jak najwiecej wspolnych zabaw - postaw pudelko, zaklej, zrob dziure na wchodzenie i male dziurki na lapki. baw sie wedka z obydwoma, tak, zeby byly swiadkami tej zabawy, zeby R jak najszybciej zrozumiala, ze N nie jest zabawka, a kompanem do polowan. jak Ci wleci jakas cma czy mucha - zaganiaj je do wspolnego polowania, to bardzo jednoczy. W ostatecznosci mozesz w zoologicznym kupic swierszcze i wypuscic pojedynczo, zeby sobie poganialy, ale to juz nieco drastyczna i ostateczna metoda gdy sa rozluznione, mrucza, czysta bawelniana skarpetka ocieraj sie o boczki pyszczkow - w ten sposob zbierzesz feromony policzkowe, sluzace do znakowania terenu i rodziny - a nastepnie natrzyj drugiego kota tymi feromonami. tak 'krzyzujac' ich zapachy zaciesnisz wiezy.

troche sie rozpisalam, mam nadzieje, ze pomoze
Na pewno się przyda, dziękuję .

Martwię się, bo wydaje mi się, że jest coraz gorzej... Koty coraz częściej się biją, R. ciągle gania N., a nie chcę, żeby N. bała się chodzić po mieszkaniu . Myślałam, że drugi kot to dobry pomysł, liczyłam się z problemami odnośnie dokacania, ale nie wiedziałam, że to wszystko będzie aż tak nasilone . Czy jest w ogóle szansa, że one się dogadają?
malangie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 09:50   #4054
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malangie Pokaż wiadomość
Na pewno się przyda, dziękuję .

Martwię się, bo wydaje mi się, że jest coraz gorzej... Koty coraz częściej się biją, R. ciągle gania N., a nie chcę, żeby N. bała się chodzić po mieszkaniu . Myślałam, że drugi kot to dobry pomysł, liczyłam się z problemami odnośnie dokacania, ale nie wiedziałam, że to wszystko będzie aż tak nasilone . Czy jest w ogóle szansa, że one się dogadają?

To dopiero kilka dni. Jeszcze się przyzwyczajają. U kociaków nie powinno być problemów.
Masz jakieś wysokie miejsca gdzie mogą uciekać? Półki, szafa, drapak do sufitu? W kawalerce rozbudowanie przestrzeni w pionie będzie konieczne przy dwóch kotach.
A jak z jedzeniem? Spaniem? Z kuwetą? Chodzą do jednej?
Stary 2015-09-22, 09:59   #4055
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
A Ty w pracy czy dalej leżysz pod kotem?
hahaha

Kici chyba zimno, bo nie schodzi z człowieka. Z kolan, ramion, pleców...
Cytat:
Napisane przez malangie Pokaż wiadomość
To dziwne w przypadku takich maluszków, ale czy to na pewno nie jest zabawa? Czy już widać, że N. się boi, chowa po kątach, unika kuwety? Bawcie się z nimi jak najwięcej, razem i osobno. N. musi zyskać pewność siebie (mieć spełnione podstawowe kocie potrzeby, czyli poluj, zjadaj, światem władaj), inaczej będzie pełnić rolę ofiary. Nie dawaj jej się chować, lepiej zastosować wysokie pozycje obserwatorskie niż kryjówki.

Moje mają po kilka lat i wciąż się gonią dniami i nocami, futro leci, syczą, drą się, a potem myją sobie uszy, tulą i zasypiają razem.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2015-09-22 o 10:02
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 10:02   #4056
malangie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
To dopiero kilka dni. Jeszcze się przyzwyczajają. U kociaków nie powinno być problemów.
Masz jakieś wysokie miejsca gdzie mogą uciekać? Półki, szafa, drapak do sufitu? W kawalerce rozbudowanie przestrzeni w pionie będzie konieczne przy dwóch kotach.
A jak z jedzeniem? Spaniem? Z kuwetą? Chodzą do jednej?
Drapak jest dość niski, ale mam dużo półek, komód, ustawionych pudeł itp. na które ucieka N. (R. jest sporo mniejsza i musi się nakombinować żeby wejść na większość z nich).
Z reguły jedzą wspólnie, wczoraj w nocy był chyba jakiś większy spór, bo do jedzenia podeszła tylko N, a R patrzyła z odległości i zaczęła jeść dopiero jak podstawiłam jej miseczkę pod nos, nie chciała podejść. Śpią różnie, czasami dość blisko siebie (w odległości jednego lub dwóch metrów), czasami na dwóch różnych końcach mieszkania, czasami chowają się gdzieś do snu. Kuwety mają dwie, ale korzystają przeważnie z jednej.
malangie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 10:36   #4057
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
hahaha

Kici chyba zimno, bo nie schodzi z człowieka. Z kolan, ramion, pleców...

To dziwne w przypadku takich maluszków, ale czy to na pewno nie jest zabawa? Czy już widać, że N. się boi, chowa po kątach, unika kuwety? Bawcie się z nimi jak najwięcej, razem i osobno. N. musi zyskać pewność siebie (mieć spełnione podstawowe kocie potrzeby, czyli poluj, zjadaj, światem władaj), inaczej będzie pełnić rolę ofiary. Nie dawaj jej się chować, lepiej zastosować wysokie pozycje obserwatorskie niż kryjówki.

Moje mają po kilka lat i wciąż się gonią dniami i nocami, futro leci, syczą, drą się, a potem myją sobie uszy, tulą i zasypiają razem.

dobre

Ja sobie chyba wezmę na jutro opiekę Kocierzyński na jeden dzień: sama się wyśpię i kotki potulę

Moje też się leją. Taka kocia natura. Polują na siebie, gryzą się, piorą, wyrywają kłaki, a potem też się przytula i śpią.

Tu jest fajny artykuł o dokoceniu:
http://www.agiliscattus.pl/drugi-kot-w-domu.html
Stary 2015-09-22, 10:55   #4058
kahoko hino
Zakorzenienie

malangie, jak czytam dalsze opisy tej sytuacji, to tylko mi pozostaje skopiowac jeszcze raz, co napisalam kociaki to egoistyczne rozrabiaki, ale szybko sie ucza jak bedziesz nad tym pracowac (np. tak, jak to opisalam), to juz niedlugo beda sie kochac
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 10:56   #4059
daktylek1987
Wtajemniczenie

W temacie nocnych przygód, dzisiaj ok. 3, jak wstałam do łazienki zastałam taki oto obrazek.
I teraz nie wiem, czy to były przytulanki, czy Misia wzięła się za realizację planu uduszenia dokuczającego szkodnika

Mały wymienia ząbki, przez ostatnie dni jechało mu z paszczy i nie bardzo chciał jeść, nawet mielone. Podałam mu kilka razy orozyme i na szczęście od wczoraj apetyt wraca.

Misia za to się zakłaczyła i rzygnęła kolacją prosto w drapakowy hamak. Niestety wybrała ten, z którego nie da się zdjąć pokrowca i musiałam cały drapak zdemontować, żeby to doczyścić I od wczoraj Mały nieustannie wyraża głośno swoje zdanie na temat rozkręconego drapaka
Moje też kochają moje włosy. Szczególnie Misia. Też nie raz wyciągałam czy z paszczy czy z kuwety. Maniek bierze przykład ze starszej koleżanki i też mnie zaczepia jak leżę. Po domu chodzę zawsze w warkoczu. Ostatnio ścięłam o prawie 20 cm, to jest mi łatwiej upilnować.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20150922_024419.jpg (139,5 KB, 32 załadowań)
Stary 2015-09-22, 11:17   #4060
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
W temacie nocnych przygód, dzisiaj ok. 3, jak wstałam do łazienki zastałam taki oto obrazek.
I teraz nie wiem, czy to były przytulanki, czy Misia wzięła się za realizację planu uduszenia dokuczającego szkodnika

Mały wymienia ząbki, przez ostatnie dni jechało mu z paszczy i nie bardzo chciał jeść, nawet mielone. Podałam mu kilka razy orozyme i na szczęście od wczoraj apetyt wraca.

Misia za to się zakłaczyła i rzygnęła kolacją prosto w drapakowy hamak. Niestety wybrała ten, z którego nie da się zdjąć pokrowca i musiałam cały drapak zdemontować, żeby to doczyścić I od wczoraj Mały nieustannie wyraża głośno swoje zdanie na temat rozkręconego drapaka
Moje też kochają moje włosy. Szczególnie Misia. Też nie raz wyciągałam czy z paszczy czy z kuwety. Maniek bierze przykład ze starszej koleżanki i też mnie zaczepia jak leżę. Po domu chodzę zawsze w warkoczu. Ostatnio ścięłam o prawie 20 cm, to jest mi łatwiej upilnować.

Wygląda to jak: leż tu grzecznie, grzej mi stópki. Jak się ruszysz to uduszę
Stary 2015-09-22, 13:34   #4061
navioe
Zakorzenienie

Cześć, przyjmiecie mnie? aktualnie mieszkam z TŻ i dwoma kotkami
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 13:53   #4062
Malla
Nie depcze krokusów

Bez zdjęć nie uwierzymy
Stary 2015-09-22, 14:26   #4063
201610310857
Konto usunięte

dziewczyny, jak oduczyc koty zabawy w lozku?

Ostatnich kilka nocy to byl horror i trzeba bylo zamykac drzwi.

Najgorsze jest to, ze one nawet w dzien najwiecej bawia sie na lozku, lataja, jak wsciekle... drapia w narzute i lozko ;/ psikam je woda, ale szczerze tov poki co to na niewiele sie to zdaje;/
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 14:32   #4064
zakonna
Naczelna Nastolatka

Zamykać sypialnię, ewentualnie położyć folię aluminiową/reklamówki w dzień, powinny się wtedy nauczyć, że wskakiwanie na łóżko wiąże się z nieprzyjemnymi odgłosami. A dlaczego nie mogą się kotłować po łóżku?
Stary 2015-09-22, 14:35   #4065
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość

Najgorsze jest to, ze one nawet w dzien najwiecej bawia sie na lozku, lataja, jak wsciekle... drapia w narzute i lozko ;/ psikam je woda, ale szczerze tov poki co to na niewiele sie to zdaje;/
jesli sama nie korzystasz z lozka podczas dnia (jest poscielone i sobie stoi), przykryj je folia malarska i naklej na nia dwustronna tasme klejaca. koty nie znosza, gdy cos im sie klei do lapek dodatkowo, gdy zostana zaskoczone przez nieprzyjemna sytuacje, ich lapki (nieswiadomie dla kota) wydzielaja substancje zapachowe, bezwonne dla nas. dzieki temu kot czuje zapach i kapuje, ze tam nie bylo fajnie (nasikac, pobawic sie itp).
Stary 2015-09-22, 15:04   #4066
navioe
Zakorzenienie

Cytat:
Bez zdjęć nie uwierzymy
Łącze sie przez telefon, więc mam ograniczone pole do popisu
W załączniku zdjęcie Ciabatej, ma niecałe trzy miechy, uwielbia drapanie, parapety i szuszarke na ubrania spokojniejsza niż jej towarzyszka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1442930456017.jpg (60,2 KB, 22 załadowań)
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 15:41   #4067
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Dziekuje dziewczynom, ktore mi poradzily, zeby przestawic kota na surowe mieso Oboje z TZ zauwazylismy, ze Simbie juz nie zajezdza z pyska i znika zaczerwienienie dziasel.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 15:42   #4068
kahoko hino
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52857837]Dziekuje dziewczynom, ktore mi poradzily, zeby przestawic kota na surowe mieso Oboje z TZ zauwazylismy, ze Simbie juz nie zajezdza z pyska i znika zaczerwienienie dziasel.[/QUOTE]

super!!!!
Stary 2015-09-22, 16:04   #4069
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
W załączniku zdjęcie Ciabatej, ma niecałe trzy miechy, uwielbia drapanie, parapety i szuszarke na ubrania spokojniejsza niż jej towarzyszka
Śliczna szylkrecia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-22, 22:01   #4070
Kusum
Zakorzenienie

Ja nie widze fotki.
Stary 2015-09-23, 11:57   #4071
anomia_
Raczkowanie

Cytat:

Nie psikaj wodą, będzie jeszcze gorzej i najprawdopodobniej nieprzyjemne doznania będą kojarzyć z Tobą, a nie z łóżkiem.

Wypierz pościel z dużą ilością płynu do płukania (żeby nie czuły swojego zapachu) i spróbuj odstraszacza albo soku z cytryny.
anomia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 12:03   #4072
201610310857
Konto usunięte

telefon wrocil z naprawy, wiec fota:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 12027562_1021926304497684_8255846723461900290_n.jpg (61,7 KB, 18 załadowań)
Stary 2015-09-23, 12:13   #4073
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Też chętnie dołączę jako świeża mama dwójki kocurów

Zbigniew (szary) i Geralt (bialy jak na wiedzmina przystalo) zamieszkali z nami 3 tygodnie temu i jak na razie żyje nam się razem dobrze. Chłopcy mają 5 miesięcy i są braćmi. Bawią się razem jak szaleni.

Jeszcze powoli ogarniamy czym najlepiej ich karmić i co jest na rynku. Ogólnie nie są strasznie wybredni i zdecydowanie uwielbiają surowe mielone mięsko (mieszam je z suchym jedzeniem, bo samego suchego potrafią nie ruszyć) Poszukuję więc jakichś chrupków lepszej jakości.

To tyle jezeli chodzi o przywitanie

Edeldredzia Czesc Dinozaurze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 01.jpg (38,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 02.jpg (64,8 KB, 25 załadowań)
Stary 2015-09-23, 12:20   #4074
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:

Zamykaj drzwi i daj im jakieś zabawki na noc do drugiego pokoju. Okres kocięcej głupoty trzeba jakoś przecierpieć. Z każdym miesiącem będzie lepiej

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
Też chętnie dołączę jako świeża mama dwójki kocurów

Zbigniew (szary) i Geralt (bialy jak na wiedzmina przystalo) zamieszkali z nami 3 tygodnie temu i jak na razie żyje nam się razem dobrze. Chłopcy mają 5 miesięcy i są braćmi. Bawią się razem jak szaleni.

Jeszcze powoli ogarniamy czym najlepiej ich karmić i co jest na rynku. Ogólnie nie są strasznie wybredni i zdecydowanie uwielbiają surowe mielone mięsko (mieszam je z suchym jedzeniem, bo samego suchego potrafią nie ruszyć) Poszukuję więc jakichś chrupków lepszej jakości.

To tyle jezeli chodzi o przywitanie

Edeldredzia Czesc Dinozaurze

Witamy
Rodzeni bracia?
Stary 2015-09-23, 12:21   #4075
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Z jednej matki bracia, jakobogakochom
Stary 2015-09-23, 12:23   #4076
201604301932
Konto usunięte

Kocieta z jednego miotu moga miec roznych ojcow
201604301932 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 12:24   #4077
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
Z jednej matki bracia, jakobogakochom

Pewnie każdy o to pyta? Nieźle: ruski (tylko nie mówcie, że korat, bo nie odróżniam) i dachowiec z jednej matki
Stary 2015-09-23, 12:27   #4078
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Właśnie Zbigniew nie wygląda w sumie na ruskiego Tylko szary jest po prostu (z delikatnymi ciemniejszymi prążkami) Budowę ma bardzo dachowcowa

O, wygooglowalam Korata W sumie podobny!
Wygooglowalam ruskiego - kurka, moze i podobny

Ich mama byla 3-kolorowa. O tacie nie wiadomo, bo kotka (bardzo mloda, ponizej roku) zostala znaleziona w zaawansowanej ciazy i przygarnieta z ulicy. Chlopaki maja jeszcze 2 siostry, obie podobne do Geralta tyle ze z dodatkiem brazowo-rudych tonow

Edytowane przez lucyohlucy
Czas edycji: 2015-09-23 o 12:36
lucyohlucy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 12:38   #4079
201610310857
Konto usunięte

Hej Lucy

Dzieki dziewczyny!

Chociaz moim zdaniem one swira distaja dopiero w lozku. Np. Szlam do lazienki i spaly na drapaku, zostawilam wiec otwarte drzwi i przyszly, zaczely szalec, gryzc, buegac, ze je musialam znow wyrzucic
Stary 2015-09-23, 12:42   #4080
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Lucy

Dzieki dziewczyny!

Chociaz moim zdaniem one swira distaja dopiero w lozku. Np. Szlam do lazienki i spaly na drapaku, zostawilam wiec otwarte drzwi i przyszly, zaczely szalec, gryzc, buegac, ze je musialam znow wyrzucic
czyli kojarza lozko jako baze do zabaw idz do sklepu, popros o duze pudlo kartonowe, zrob kilka dziur mniejszych i wiekszych, zaklej wieczko i im daj. zapomna o lozku majac taki skarb
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości