Pochwal się nagrodami w konkursach i plotkuj do woli cz.XVI - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-01, 21:49   #3571
CherrryCat
Zakorzenienie

Dot.: Pochwal się nagrodami w konkursach i plotkuj do woli cz.XVI

Cytat:
Napisane przez monidot Pokaż wiadomość
Nie udało się ale to było do przewidzenia :-P
podacie linka ? bo ja nie wiem czy brałam udział

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 21:51   #3572
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CherrryCat Pokaż wiadomość
podacie linka ? bo ja nie wiem czy brałam udział
https://wizaz.pl/akcje/avon/piekno-i...test.php#start
madziaa2809 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 21:57   #3573
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doti1987 Pokaż wiadomość
w tym miesiący i w tamtym na pewno wywałiłby na czerwona przekąski i napoje
Bosz jeszcze 28 dni a ja nie mam gdzie tych chipsów i butelek trzymac Kto to zję
ja jeszcze nie otworzyłam tych chipsow, ktore kupilam tydzien temu na chcice trzymam sie

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez takaja2 Pokaż wiadomość
Pytanie do tych, które prowadzą taką ewidencję wydatków: dziewczyny ile wam idzie miesięcznie na życie? Bez opłat, bez innych wydatków- tylko żywność i takie tam normalne, podstawowe rzeczy? Bo my sie czasami zastanawiamy, czy nie umiemy się "rządzić", czy np. oszczędzić coś? Ale patrząc z drugiej strony, teraz wszystko takie drogie, kupi się parę rzeczy i 50zł czy 100 nie ma. Jak to u was wygląda?
Jak bywałam na wątkach o wydatkach na jedzenie, kosmetyki to bylam jedną z bardziej oszczędnych Nie lubię przepłacać, mam to chyba we krwi choć niektorzy zarzucali mi i innym osobom kłamstwo na przykład, trudno
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 22:01   #3574
wordila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madziaa2809 Pokaż wiadomość
http:// allegro.pl/plaszcz-dresowy- kurtka-narzutka-casual-kieszenie-s-i5079781620.html

tylko mi go teraz nie wykupcie
taki trochę nijaki, brakuje w nim jakiejś dominanty
wordila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 22:05   #3575
MalgorzataD
Zadomowienie

[1=90cc386d624738111e594c6 ec0f7fc13c0b15966_66a57bf 1e3c88;52961499]Dzisiaj mają być wyniki na babyonline Przetestuj płyn do płukania Silan Sensitive [/QUOTE]

U mnie to samo....

Moje skromne podsumowanie września. Tak naprawdę większość jest z powodu Kajetana i dla Kajetana i to przez Niego właściwie taki słabiutki miesiąc, ale wybaczam

- 2 x kawa w puszce ILLY,
- dozownik do pocierania plam Ariel (EverydayMe),
- wytrawne wino z Faktorii Win,
- balsam nawilżający Evree z SuperPharm,
- smoczek NUK Freestyle,
- Niebieskie Pudełko z Family Service (ze szpitala),
- Pudełko z próbkami i gadżetami dla dzieci z Mama Klub (ze szpitala),
- kosmetyczka Mustella z 2 miniproduktami i próbką dla dzieci (ze szpitala),
- chusteczki nawilżające + 4 próbki kremu na odparzenia - zestaw powitalny z okazji urodzenia dziecka z Klubu Mojego Maluszka HIPP,
- szczoteczki edukacyjne do nauki mycia zębów BabyDream (prezent z okazji urodzenia dziecka z Rossmana),
- zestaw kosmetyków dla dzieci z Mustelli.

A tu chciałam się pochwalić, bo miesiąc wrzesień, to moja największa życiowa wygrana - mój cudowny synuś przyszedł na świat!
I specjalnie m.in dla ciotki wizażowej PaulinciaKWC zwykłe zdjęcie, bo pamiętam, że nie przepada za sesjami noworodkowymi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_2636.jpg (90,0 KB, 79 załadowań)
MalgorzataD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 22:06   #3576
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wordila Pokaż wiadomość
już mam dość dominanty wystarczą mi kurtki zimowe różowe, które zresztą chce wyrzucić wolę neutralne kolory, pasują do wszystkiego... kiedyś miałam dużo ciuchów, ale nijakich, nic nie pasowało do siebie. teraz też mam dużo, ale zaczynam myśleć przy zakupach wszystkie tego typu płaszcze są uniwersalnego rozmiaru, a to dla mnie jest za duże a tutaj są rozmiary
Stary 2015-10-01, 22:07   #3577
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalgorzataD Pokaż wiadomość
A tu chciałam się pochwalić, bo miesiąc wrzesień, to moja największa życiowa wygrana - mój cudowny synuś przyszedł na świat!
I specjalnie m.in dla ciotki wizażowej PaulinciaKWC zwykłe zdjęcie, bo pamiętam, że nie przepada za sesjami noworodkowymi
dzieki dzieki dzieki ależ rozmarzony wygląda tu jak celebryta, normalnie róbta zdjęcia póki chce mi sie pozować
Stary 2015-10-01, 22:08   #3578
madziaa2809
Zakorzenienie

MalgorzataD śliczny ten maluszek na zdjęciu wygląda na cwaniaczka z miną "tak, tak noście mnie, uprzykrzę wam życie" ale życzę, żeby był spokojny
Stary 2015-10-01, 22:10   #3579
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym rzekła, ze bezkształny kolor jest spoczko
Stary 2015-10-01, 22:10   #3580
takaja2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
ja jeszcze nie otworzyłam tych chipsow, ktore kupilam tydzien temu na chcice trzymam sie

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Jak bywałam na wątkach o wydatkach na jedzenie, kosmetyki to bylam jedną z bardziej oszczędnych Nie lubię przepłacać, mam to chyba we krwi choć niektorzy zarzucali mi i innym osobom kłamstwo na przykład, trudno
Znaczy się ja też nie jestem jakoś rozrzutna, jak mam kupić jakąś droższą rzecz to się czasem kilka razy zastanowię Ale na takie podstawowe rzeczy idzie kasy od cholery.
Mogłabyś podrzucić linka do wątku o tych wydatkach? A i czemu zarzucali Ci kłamstwo? Że niby za mało wydajesz?

Cytat:
Mi też się nie podoba, na pewno bym nie kupiła go za 130zł
takaja2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 22:11   #3581
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym rzekła, ze bezkształny kolor jest spoczko
i tak mi się podoba nie obrzydzicie mi go
Stary 2015-10-01, 22:18   #3582
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy się ja też nie jestem jakoś rozrzutna, jak mam kupić jakąś droższą rzecz to się czasem kilka razy zastanowię Ale na takie podstawowe rzeczy idzie kasy od cholery.
Mogłabyś podrzucić linka do wątku o tych wydatkach? A i czemu zarzucali Ci kłamstwo? Że niby za mało wydajesz?

Mi też się nie podoba, na pewno bym nie kupiła go za 130zł
juz szukam tak, że za mało wydaje, na pewno jem kiepsko itd. no takie różne bajery, bo inne wydają 3x tyle i nie jadają luksusowo.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=655717

tu jest więcej, ale nie wiem które jeszcze żyją, gdzies byl chyba aktywny wątek o kosmetykach albo ciuchach, nie pamiętam niestety
https://www.google.pl/webhp?sourceid...ite%3Awizaz.pl

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Cytat:
i tak mi się podoba nie obrzydzicie mi go
to bierz

o tu są jeszcze wydatki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667088
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=736540
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=734465

ale nie rozwinęły się tak jak wydatki na żywność
Stary 2015-10-01, 22:21   #3583
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie do tych, które prowadzą taką ewidencję wydatków: dziewczyny ile wam idzie miesięcznie na życie? Bez opłat, bez innych wydatków- tylko żywność i takie tam normalne, podstawowe rzeczy? Bo my sie czasami zastanawiamy, czy nie umiemy się "rządzić", czy np. oszczędzić coś? Ale patrząc z drugiej strony, teraz wszystko takie drogie, kupi się parę rzeczy i 50zł czy 100 nie ma. Jak to u was wygląda?
ehhh ja dziś byłam w sklepie i dwie małe reklamówki i stówki nie ma... a tak to na 3 osoby idzie ok. 1000 - 1200 zł miesięcznie i to wcale nie rozrzutnie i niedrogie produkty. to jest straszne... kiedyś za 500 zł dało się przeżyć. jak mieliśmy cięższy okres to tak trzeba było... ale wtedy to już totalnie nic nie było do tego jeszcze co tydzień chłopak mi przywozi smakołyki drogie to życie.
Stary 2015-10-01, 22:23   #3584
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

W temacie oszczędzania, wlasnie kliknęlam zakupy kosmetyczne
Stary 2015-10-01, 22:24   #3585
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
W temacie oszczędzania, wlasnie kliknęlam zakupy kosmetyczne
Oj tam, oj tam... Co kupiłaś? I tak z ciekawości co im napisałaś ile wydajesz na siebie i TŻ?
Stary 2015-10-01, 22:25   #3586
wordila
Wtajemniczenie

Cytat:
ehhh ja dziś byłam w sklepie i dwie małe reklamówki i stówki nie ma... a tak to na 3 osoby idzie ok. 1000 - 1200 zł miesięcznie i to wcale nie rozrzutnie i niedrogie produkty. to jest straszne... kiedyś za 500 zł dało się przeżyć. jak mieliśmy cięższy okres to tak trzeba było... ale wtedy to już totalnie nic nie było do tego jeszcze co tydzień chłopak mi przywozi smakołyki drogie to życie.
1200 na 3 osoby na jadło, to mało, nie martw się bo nie jesteś rozrzutna
wordila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 22:28   #3587
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
w tym też jest chemia jakiś płyn do naczyń czy proszek raz na 2-3 miesiące czy ręczniki papierowe, papier... mama twierdzi, że to bardzo dużo, bo codziennie w sklepie ok. 20 -30 zł wydaje plus raz na tydzień większe zakupy za ok. 100 zł. a wszystko w promocji kupujemy masakra
Stary 2015-10-01, 22:28   #3588
MalgorzataD
Zadomowienie

Cytat:
dzieki dzieki dzieki ależ rozmarzony wygląda tu jak celebryta, normalnie róbta zdjęcia póki chce mi sie pozować
Gdzieś czytałam znaczenie Jego imienia i wyszło, że to indywidualista, artysta i skupiony jest na osiągnięciu sukcesu, jest w stanie nawet poświęcić swoją rodzinę byleby osiągnąć sukces...także może kiedyś o nim usłyszycie

Cytat:
MalgorzataD śliczny ten maluszek na zdjęciu wygląda na cwaniaczka z miną "tak, tak noście mnie, uprzykrzę wam życie" ale życzę, żeby był spokojny
Dziękuję Apropo noszenia - mamy namiastkę - to mały terrorysta jest Skończył 3 tygodnie, ale najbardziej lubi jak się Go zawinie w kokonik i nosi na rękach, wtedy jest mega spokojny i zasypia - mówimy na Niego BECIALDO
Stary 2015-10-01, 22:36   #3589
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Oj tam, oj tam... Co kupiłaś? I tak z ciekawości co im napisałaś ile wydajesz na siebie i TŻ?
Nie mam dokladnych zapiskow niestety, bo tylko moj tz spisuje to skrupulatnie a ja to... no zapisuje ze placilam, ale czesto tylko Bog jeden wie za co moze sie kiedys naucze w koncu. Dawno tam pisalam, zaraz lukne w excela co my tu mamy, srednio wyjdzie jakieś 900zł na dwoje, na jedzenie oczywiscie. jak sie zmobilizuje zapisywac dokladniej swoje rachunki to wtedy bede wiedziec lepiej bosz ale ze mnie leń

a kupilam olej tamanu i 2 glinki

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
w tym też jest chemia jakiś płyn do naczyń czy proszek raz na 2-3 miesiące czy ręczniki papierowe, papier... mama twierdzi, że to bardzo dużo, bo codziennie w sklepie ok. 20 -30 zł wydaje plus raz na tydzień większe zakupy za ok. 100 zł. a wszystko w promocji kupujemy masakra

Jak cie to pocieszy to mam skompletowany koszyk w tesco na ponad 100zł a w nim tylko woda, mąka, troche ziarenek, bakalii, miesko i gąbki do mycia naczyn

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Stary 2015-10-01, 22:42   #3590
madziaa2809
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam dokladnych zapiskow niestety, bo tylko moj tz spisuje to skrupulatnie a ja to... no zapisuje ze placilam, ale czesto tylko Bog jeden wie za co moze sie kiedys naucze w koncu. Dawno tam pisalam, zaraz lukne w excela co my tu mamy, srednio wyjdzie jakieś 900zł na dwoje, na jedzenie oczywiscie. jak sie zmobilizuje zapisywac dokladniej swoje rachunki to wtedy bede wiedziec lepiej bosz ale ze mnie leń

a kupilam olej tamanu i 2 glinki
eee to za co oni cię zjechali? bo nie wydajesz ani dużo ani mało skoro u nas idzie 1200 zł na 3 osoby? w tym też trochę chemii jak pisałam jest. no tak można wydawać i 2000 na dwie osoby co za problem jak się ma kasę. mój ojciec twierdzi, że mama jest rozrzutna i dużo wydaje a on nic nie je tylko on wybredny, bo tylko mięso preferuje, zupa jest ble, makaron z sosem jest ble. codziennie wafelki do roboty, to ja tyle nie brałam i jeszcze zaoszczędzić nie umie, jak co miesiąc coś wypadnie... sam na lekarstwa, które mu stykają na 3 dni wydaje stówkę jak ma atak dny moczanowej, ale diety se nie da wprowadzić a to dwa auta utrzymać, a to moja choroba i tak coś w koło macieja...

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:

Jak cie to pocieszy to mam skompletowany koszyk w tesco na ponad 100zł a w nim tylko woda, mąka, troche ziarenek, bakalii, miesko i gąbki do mycia naczyn
te ziarenka i bakalie to najdroższa rzecz trochę bakalii a życzą tyle jakby to było złoto co najmniej
Stary 2015-10-01, 22:50   #3591
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
eee to za co oni cię zjechali? bo nie wydajesz ani dużo ani mało skoro u nas idzie 1200 zł na 3 osoby? w tym też trochę chemii jak pisałam jest. no tak można wydawać i 2000 na dwie osoby co za problem jak się ma kasę. mój ojciec twierdzi, że mama jest rozrzutna i dużo wydaje a on nic nie je tylko on wybredny, bo tylko mięso preferuje, zupa jest ble, makaron z sosem jest ble. codziennie wafelki do roboty, to ja tyle nie brałam i jeszcze zaoszczędzić nie umie, jak co miesiąc coś wypadnie... sam na lekarstwa, które mu stykają na 3 dni wydaje stówkę jak ma atak dny moczanowej, ale diety se nie da wprowadzić a to dwa auta utrzymać, a to moja choroba i tak coś w koło macieja...

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

te ziarenka i bakalie to najdroższa rzecz trochę bakalii a życzą tyle jakby to było złoto co najmniej
Jak niektorzy wydają 2500 na dwoje to nie wiedzą jak my żyjemy jedząc za znacznie mniej. I wtedy zawsze, ale to zawsze od kogos pojawia się argument, że za te 2500 zł cudów nie jedzą, więc my na pewno jemy beznadziejne posiłki, najpewniej pszenny chleb z pasztetem. No tak to mniej więcej wyglądało ale nie bede nikomu spisywac swojego jadlospisu przez caly miesiąc, zeby cokolwiek udowodnić.
Ano ziarenka i bakalie drogie, ale nam tego duzo idzie, nie ma wyjscia zawsze w domu są. Najczesciej biore kilogramowe paczki teraz mniejsze, bo nie mam gdzie schować chwilowo
Stary 2015-10-01, 23:22   #3592
Monkakon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Synthesthesia Pokaż wiadomość
siostra się ucieszy
no Pytała się po co mi pesel :P ale się zdziwi jak odbierze paczkę od kuriera a nie ode mnie

A mi na rozpoczęcie miesiąca wpadła mydelniczka i kubek takie w bambusowym stylu
Monkakon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-01, 23:22   #3593
madziaa2809
Zakorzenienie

Nima tego wpisu

Edytowane przez madziaa2809
Czas edycji: 2015-10-01 o 23:26
Stary 2015-10-01, 23:24   #3594
Monkakon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ekk Pokaż wiadomość
pierwszy paragon, który próbuję zgłosić do loterii paragonowej nie chce mi przejść - ma na początku nr paragonu literkę a wchodzą tylko liczby, a jak bez litery wpisuję to też nie wchodzi
Chyba na ich fb ludzie piszą że mają podobne problemy, zerknij tam bo odpsują na bieżąco

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Napisane przez dorotade Pokaż wiadomość
Wyniki testowania linii Rain Dance (link był podawany jakiś czas temu na wątku). Nazwiska dwóch pań powtarzają się

https://www.facebook.com/Porozmawiaj...25756930784323
Przespałam konkurs
Stary 2015-10-01, 23:26   #3595
madziaa2809
Zakorzenienie

No jak się kupuje w almie albo innych drogich sklepach to nie dziwota. Nie sztuka jest tyle wydać. Moja mama często kupuje w promocji i od tego uzależnia jaki jogurt jem np. Choć fakt kiedyś jedliśmy jak dziady i wiecznie na nic nie było kasy, a teraz się poprawiło choć i tak się staramy dużo nie wydać. Mi pomaga chłopak, bo kupuje smakołyki różne czy daje mi na waciki i teraz mam więcej ciuchów i kosmetyków, bo kiedyś to była tragedia. Ale koniec o tym pisania, bo zasmiecimy całe forum i nas wywala

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Dwa razy mi się podobnie dodalo a chciałam zedytowac sorry
Stary 2015-10-01, 23:30   #3596
Monkakon
Zadomowienie

[1=90cc386d624738111e594c6 ec0f7fc13c0b15966_66a57bf 1e3c88;52964796]Poczytajcie o tej loterii paragonowej
http://finanse. wp.pl/kat,1033759,title,Narodow a-Loteria-Paragonowa-W-ten-sposob-resort-finansow-chce-walczyc-z-szara-strefa,wid,17882614,wiado mosc.html?ticaid=115aee

Ministerstwo finansów na jej sfinansowanie wyda 9 milionów złotych.
A nagrody do -y, czyli gdzie reszta tej kasy de facto z naszych podatków?[/QUOTE]

A jak ... osobiście uważam że te samochody już dawno są rozdane gdzie trzeba, patrząc na to co wyprawia nasz rząd NIE WIERZĘ że w tej loterii będzie wszystko tak jak powinno.

A ten kij ma dwa końce, niejedni wykażą zakupy na parę tysięcy miesięcznie a siedzą na zasiłkach. Więc żeby się nie zdziwili jak nimi skarbówka się zainteresuje ;D

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
Loteria paragonowa trwa! Babka przede mną brała towar za 50 pare zl ba 5 paragonow. Polak potrafi!
Masakara ja dziś w biedrze zostawiłam 250 zł to musiała bym to dzielić na 25 paragonów i tak miałam spoko kasjerkę bo oprócz 250 zł, miałam osobne paragony na mocnagród, colgate, whiskas ....

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez ekk Pokaż wiadomość
Moje pierwsze 50zł z Biedronki wpadło to było pierwsze zgłoszenie, a kolejne 29 i 30 były-zobaczmy czy się powiedzie

A ja mam pierwsze pudło czyli na 6 wysłanych - 1 pudło zawsze musi być ten pierwszy raz, gramy dalej
Stary 2015-10-01, 23:38   #3597
Monkakon
Zadomowienie

MalgorzataD no to kawaler dla mojej pannicy jest "zaklepuję go"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 12032488_967611766613611_960124926_n.jpg (34,7 KB, 70 załadowań)
Stary 2015-10-01, 23:54   #3598
MoniiaaR
Rozeznanie

Dziewczyny - śliczne dzieciaczki!
Ja dziś umieram - pęka mi głowa i nie wiem już co mam zrobić. Niedawno wzięłam tabletkę, mam nadzieje że pomoże....
MoniiaaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-02, 00:32   #3599
CherrryCat
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki Madzia u mnie dupka

Wysłane z mojego GT-I8190

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-02, 01:00   #3600
MalgorzataD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monkakon Pokaż wiadomość
MalgorzataD no to kawaler dla mojej pannicy jest "zaklepuję go"
Ba! Gabrysia i Kajetan Ładnie brzmi Twoja córcia coraz fajniejsza

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ----------

Cytat:
Napisane przez MoniiaaR Pokaż wiadomość
Dziewczyny - śliczne dzieciaczki!
Ja dziś umieram - pęka mi głowa i nie wiem już co mam zrobić. Niedawno wzięłam tabletkę, mam nadzieje że pomoże....
Dziękuję

Dziś to już nie kupisz,ale na przyszłość spróbuj może chłodzące okłady-są takie z Apap.Przykleja się do czoła i przynoszą ulgę.
A dziś to może jakąś ściereczkę czy chusteczkę zmocz i zimny okład zrób
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości